Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

PRESTALO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA, PROSTORNOG UREĐENJA I GRADITELJSTVA

Na temelju članka 104. stavka 3., a u svezi članka 37. stavak 2. i članka 38. stavak 2. Zakona o otpadu (»Narodne novine« broj 178/04), ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, uz suglasnost ministra gospodarstva, rada i poduzetništva, donosi

 

PRAVILNIK O AMBALAŽI I AMBALAŽNOM OTPADU

Pročišćeni tekst

NN 97/05115/0581/0831/09156/0938/1010/1181/11126/1138/1386/13

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1. (NN 86/13)

(1) Ovim Pravilnikom uređuje se način postupanja s ambalažom i ambalažnim otpadom, a osobito:

– obveze proizvođača, uvoznika, ambalažera i prodavatelja u proizvodnji, na tržištu i uporabi ambalaže i ambalažnog otpada,

– obavješćivanje proizvođača i potrošača o bitnim svojstvima proizvoda i ambalaže,

– način naplate naknade za ambalažu i ambalažni otpad,

– prikupljanje i gospodarenje ambalažom i ambalažnim otpadom,

– povrat uporabljenih proizvoda odnosno ambalaže za ponovnu uporabu,

– isplata naknade na oporabljivi otpad nakon iskorištenja proizvoda,

– namjena i korištenje sredstava naknada koje se plaćaju na ambalažu i ambalažni otpad.

(2) Odredbe ovog Pravilnika odnose se na svu ambalažu i na sav ambalažni otpad bez obzira je li korištena ili stavljena na tržište na razini industrije, trgovine, ureda, usluge, kućanstva ili na bilo kojoj drugoj razini te neovisno o korištenom materijalu.

(3) Iznimno, odredbe ovoga Pravilnika ne odnose se i na gospodarenje ambalažnim otpadom od opasnih tvari.

(4) U smislu odredbi ovoga Pravilnika uvoz podrazumijeva stjecanje odnosno unos iz država članica Europske unije i uvoz proizvoda u ambalaži na područje Republike Hrvatske.

(5) U smislu odredbi ovoga Pravilnika izvoz podrazumijeva iznos u države članice Europske unije i izvoz proizvoda u ambalaži iz područja Republike Hrvatske.

Članak 1.a (NN 86/13)

(1) Ovim se Pravilnikom u pravni poredak Republike Hrvatske prenose sljedeće direktive Europske unije:

– Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća 94/62/EZ od 20. prosinca 1994.o ambalaži i ambalažnom otpadu (SL L 365, 31. 12. 1994.);

– Direktiva 2004/12/EZ Europskoga parlamenta i Vijeća od 11. veljače 2004. kojom se izmjenjuje i dopunjuje Direktiva 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu (SL L 47, 18. 2. 2004.);

– Direktiva Komisije 2013/2/EU od 7. veljače 2013. o izmjeni Priloga I. Direktivi 94/62/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o ambalaži i ambalažnom otpadu (SL L 37, 8. 2. 2013.).

(2) Ovim se Pravilnikom utvrđuje okvir za provedbu sljedećih akata Europske unije:

– Odluka Komisije 2005/270/EZ od 22. ožujka 2005. kojom se utvrđuju formati u vezi sa sustavom podataka na temelju Direktive 94/62/EZ Europskoga parlamenta i Vijeća o ambalaži i ambalažnom otpadu (SL L 86, 5. 4. 2005.);

– Odluka Komisije 97/129/EZ od 28. siječnja 1997. o uspostavi identifikacijskog sustava za ambalažne materijale u skladu s Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu (SL L 50, 20. 2. 1997.);

– Odluka Komisije 2001/524/EZ od 28. lipnja 2001. o objavljivanju upućivanja na norme EN 13428:2000, EN 13429:2000, EN 13430:2000, EN 13431:2000 i EN 13432:2000 u Službenom listu Europskih zajednica u vezi s Direktivom 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu (SL L 190, 12. 7. 2001);

– Odluka Komisije 2001/171/EZ od 19. veljače 2001. o utvrđivanju uvjeta za odstupanje za staklenu ambalažu s obzirom na granične koncentracije teških metala određene u Direktivi 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu (SL L 62, 2. 3. 2001.);

– Odluka Komisije 2009/292/EZ od 24. ožujka 2009. o utvrđivanju uvjeta za odstupanje za plastične sanduke i plastične palete s obzirom na granične koncentracije teških metala određene u Direktivi 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu (SL L 79, 25. 3. 2009.).

Članak 2. (NN 81/08, 31/09, 86/13)

Pojmovi navedeni u ovom Pravilniku imaju sljedeće značenje:

»Ambalaža« je svaki proizvod, bez obzira na prirodu materijala od kojeg je izrađen, koji se koristi za držanje, zaštitu, rukovanje, isporuku i predstavljanje robe, od sirovina do gotovih proizvoda, od proizvođača do potrošača.

Ambalaža su također predmeti prema sljedećim kriterijima:

a) Predmeti koji udovoljavaju gore navedenoj definiciji ne dovodeći u pitanje ostale funkcije koje ambalaža može također obavljati, osim ako su predmeti sastavni dio proizvoda ili je nužno da sadrže, podržavaju ili čuvaju taj proizvod za vrijeme njegova trajanja i osim ako je namjena svih predmeta da se sa proizvodom zajedno koriste, troše ili zbrinjavaju.

b) Predmeti dizajnirani/zamišljeni i namijenjeni za punjenje na mjestu prodaje i predmeti za »jednokratnu uporabu« koji se prodaju, pune ili koji su dizajnirani/zamišljeni i namijenjeni za punjenje na mjestu prodaje, smatraju se ambalažom pod uvjetom da ispunjavaju funkciju ambalaže.

c) Sastavni dijelovi ambalaže i pomoćni dijelovi uklopljeni u ambalažu smatraju se dijelom ambalaže u koju su uklopljeni. Pomoćni dijelovi koji su izravno obješeni ili pričvršćeni na proizvod i koji su u funkciji ambalaže smatraju se ambalažom, osim ako nisu sastavni dio toga proizvoda i namijenjeni da se s proizvodom zajedno koriste, troše ili odbacuju.

Ambalaža su također i nepovratni predmeti uporabljeni za namjenu iz prve rečenice ovoga podstavka, kao i pomoćna sredstva za pakiranje, koja služe za omatanje ili povezivanje robe, pakiranje, nepropusno zatvaranje, pripremu za otpremu i označavanje robe.

Popis ilustrativnih primjera radi pojašnjenja dodatnih slučajeva gdje je još uvijek nejasna granica između toga što je ambalaža i što nije ambalaža određen je u Dodatku VI. ovoga Pravilnika.

Jednokratna ambalaža je ambalaža izrađena samo za jednu uporabu.

Povratna ambalaža (višekratna) je ona ambalaža koja se, nakon što se isprazni, ponovno uporabljuje u istu svrhu i čiju višekratnu uporabu osigurava proizvođač sustavom pologa (kaucije) ili na neki drugi način.

Višeslojna (kompozitna) ambalaža je ambalaža izrađena/načinjena iz različitih materijala koji se ne mogu odvojiti ručno.

Prodajna ili primarna ambalaža – najmanja ambalažna jedinica u kojoj se proizvod prodaje ili daje konačnom potrošaču.

Skupna ili sekundarna ambalaža – ambalažna jedinica koja sadrži više proizvoda u primarnoj ambalaži, tako da je proizvod pristupačan potrošaču u skupini ili služi samo u svrhu punjenja polica na prodajnom mjestu, a može se izdvojiti od proizvoda bez da utječe na njegove karakteristike i uzeti pojedinačno.

Transportna ili tercijarna ambalaža – zaštitna ambalaža koja omogućava prijevoz, pretovar i rukovanje određenom količinom proizvoda pakiranog samo u prodajnoj ili i u prodajnoj i skupnoj ambalaži; u ovu vrstu ambalaže ne spadaju spremnici (kontejneri) za cestovni, željeznički, brodski i zračni prijevoz robe.

»Ambalažni materijal« je svaki materijal od kojeg se proizvodi ambalaža kao što su: staklo, plastika, papir, karton, drvo, metal, višeslojni miješani materijali i drugi materijali.

»Ambalažni otpad« definiran u kategorijama Kataloga otpada predstavlja svaku ambalažu ili ambalažni materijal koji ostane nakon što se proizvod otpakira i odvoji od ambalaže, isključujući proizvodne ostatke.

»Sprečavanje« predstavlja smanjenje količine i štetnosti za okoliš:

– od materijala i tvari sadržanih u ambalaži i ambalažnom otpadu;

– od ambalaže i ambalažnog otpada u fazi proizvodnog postupka i u promociji, distribuciji, korištenju te fazi uništenja, razvojem »čistih« proizvoda i tehnologija.

»Gospodarenje ambalažnim otpadom« je skup mjera koje podrazumijevaju »odvojeno skupljanje ambalažnog otpada« i »obrađivanje ambalažnog otpada.

»Odvojeno skupljanje ambalažnog otpada« je skup organiziranih djelatnosti skupljanja, razvrstavanja i prijevoza ambalažnog otpada, organiziranih izvan ili u sklopu mjera gospodarenja otpadom propisanih u Zakonu o otpadu.

»Obrađivanje ambalažnog otpada« je postupak kojim se u mehaničkom, fizikalnom, termičkom, kemijskom ili biološkom procesu, uključujući razvrstavanje mijenjaju svojstva otpada u svrhu smanjivanja količine te olakšava rukovanje i poboljšava iskoristivost otpada.

»Oporaba« je svaki postupak ponovne obrade otpada radi njegova korištenja u materijalne i energetske svrhe, ovaj pojam obuhvaća i pojam »recikliranje«.

»Recikliranje« je ponovna uporaba u proizvodnom procesu, osim uporabe otpada u energetske svrhe.

»Povratna ambalaža« je ona ambalaža koja se, nakon što se isprazni, ponovno uporabljuje u istu svrhu.

»Višeslojna ambalaža« je ambalaža načinjena iz različitih materijala koji se ne mogu odvojiti ručno.

»Gospodarski subjekti« prema ovom Pravilniku su:

»Ambalažer« je pravna ili fizička osoba koja proizvodi ili uvozi ambalažu

»Proizvođač i uvoznik« (u daljnjem tekstu: Proizvođač) je pravna ili fizička osoba koja u RH pakira proizvode u ambalažu ili uvozi proizvode u ambalaži i stavlja ih na tržište

»Mali proizvođač« je pravna ili fizička osoba koja u RH pakira proizvode u ambalažu i stavlja ih na tržište u malim količinama.

»Prodavatelj« je pravna ili fizička osoba koja prodaje ili daje potrošaču proizvod u ambalaži.

»Potrošač« je pravna ili fizička osoba koja odvaja proizvod od ambalaže te koristi proizvod za krajnju potrošnju.

»Osoba ovlaštena za skupljanje neopasnog i/ili komunalnog otpada« (u daljnjem tekstu: Ovlašteni skupljač) je pravna ili fizička osoba-obrtnik koja sukladno Zakonu o otpadu ima dozvolu za skupljanje neopasnog i/ili komunalnog otpada i ovlaštenik je koncesije za skupljanje ambalažnog otpada.

»Osobe ovlaštene za zbrinjavanje i oporabu ambalažnog otpada« su pravne i fizičke osobe koje na temelju ovlaštenja sukladno posebnom propisu obavljaju poslove obrade ili odlaganja ambalažnog otpada.

»Prijevoznik« je pravna ili fizička osoba koja se bavi prijevozom otpada prema članku 28. Zakona o otpadu

»Fond« je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je pravna osoba s javnim ovlastima i obavlja poslove u svezi gospodarenja ambalažom i ambalažnim otpadom sukladno ovom Pravilniku i Zakonu o otpadu.

»Naknade« su novčani iznosi koje proizvođač mora uplatiti u Fond prilikom stavljanja proizvoda upakiranog u ambalažu na tržište. Naknade prema ovom Pravilniku su:

»Naknada zbrinjavanja« predstavlja naknadu prema vrsti materijala ambalaže i prema jedinici proizvoda u svrhu pokrića troškova zbrinjavanja: prikupljanja, skladištenja i transporta do mjesta oporabe;

»Povratna naknada« predstavlja naknadu za ambalažu za alkoholna pića, bezalkoholna pića, stolnu, mineralnu i izvorsku vodu, mlijeko i tekuće mliječne proizvode, voćne sirupe i ostale tekuće proizvode na voćnoj, mliječnoj i drugoj bazi (u daljnjem tekstu: pića) s jednokratnom uporabom u svrhu poticanja povratka iskorištene ambalaže;

»Poticajna naknada« predstavlja naknadu samo za ambalažu za pića u svrhu poticanja korištenja višekratno primjenjive odnosno povratne ambalaže. Poticajnu naknadu plaćaju samo oni proizvođači koji u svom proizvodnom programu nemaju višekratno iskoristivu, povratnu ambalažu.

»Energetska oporaba« je upotreba gorivog ambalažnog otpada u svrhu stvaranja energije kroz neposredno spaljivanje sa ili bez drugog otpada, ali s iskorištenjem topline. »Organsko recikliranje« su aerobni (kompostiranje) ili anaerobni (biometanizacija) postupci obrade biorazgradivih dijelova ambalažnog otpada, pod kontroliranim uvjetima i korištenjem mikroorganizama, tako da nastaju stabilizirani organski ostaci ili metan. »Centar za gospodarenje ambalažnim otpadom« (u daljnjem tekstu: Centar) je pravna ili fizička osoba-obrtnik ovlaštena za skupljanje neopasnog i/ili komunalnog otpada, kojoj je dodijeljena koncesija za obavljanje djelatnosti skupljanja ambalažnog otpada, a ima odgovarajući skladišni prostor i uređaje (strojeve i opremu za vaganje, brojenje, prešanje i baliranje ambalažnog otpada) i odgovarajući ugovor s Fondom.

»Ponovna uporaba ambalaže« je svaki postupak kojim ambalaža, koja je bila izrađena i oblikovana da u okviru svog vijeka trajanja podnese neki minimalni broj putovanja ili obrtanja, bude ponovno napunjena ili korištena za istu svrhu za koju je izrađena, sa ili bez potpore pomoćnih proizvoda prisutnih na tržištu koji bi ambalaži pomogli da se opet napuni. Takva ponovno uporabljena ambalaža će postati ambalažni otpad kad više ne bude podložna uporabi.

»Stavljanje na tržište« proizvoda u ambalaži je unos i uvoz istih na područje Republike Hrvatske kao i stavljanje na raspolaganje odnosno opskrba pravnih ili fizičkih osoba na području Republike Hrvatske.

II. OBVEZE AMBALAŽERA, PROIZVOĐAČA, PRODAVATELJA U PROIZVODNJI, STAVLJANJU NA TRŽIŠTE I UPORABI AMBALAŽE I AMBALAŽNOG OTPADA TE OBAVJEŠĆIVANJE POTROŠAČA O BITNIM SVOJSTVIMA PROIZVODA I AMBALAŽE

1. OBVEZE PROIZVOĐAČA I AMBALAŽERA

Članak 3.

(1) Ambalažer je dužan u skladu s najboljim dostupnim tehnologijama proizvoditi ambalažu koju je moguće ponovno uporabiti i/ili reciklirati kako bi se nepovoljni utjecaj na okoliš od ambalaže i ambalažnog otpada sveo na najmanju moguću mjeru.

(2) Proizvođač je dužan na primjeren način na prodajnom mjestu obavještavati prodavatelja i potrošača o bitnim svojstvima proizvoda i ambalaže glede opasnih i onečišćujućih tvari koje oni sadrže te o načinu postupanja s proizvodom i ambalažom kada postanu otpad.

Članak 4. (NN 81/08)

(1) Proizvođač je dužan snositi troškove skupljanja, zbrinjavanja i oporabe otpadne ambalaže od proizvoda koje je stavio na tržište na teritoriju Republike Hrvatske, sukladno člancima 12.; 13.; 14.; 15. i 16. ovog Pravilnika.

(2) Proizvođač je dužan osigurati na vlastiti trošak obilježavanje ambalaže propisanim oznakama za proizvode koje je stavio na tržište na području Republike Hrvatske.

Članak 5. (NN 86/13)

(1) Obveza iz članka 4. ovoga Pravilnika nastaje kad proizvođač stavlja na tržište više od godišnje količine pojedine vrste ambalaže, i to:

• 800 kg stakla;

• 300 kg papira, kartona i višeslojne ambalaže s pretežno papir-kartonskom komponentom;

• 100 kg metala;

• 100 kg plastike;

• 100 kg drva;

• 100 kg ostalih ambalažnih materijala.

(2) Proizvođač koji stavlja na tržište manje od godišnje količine pojedine vrste ambalaže iz stavka 1. ovoga članka je mali proizvođač i ne podliježe obvezama iz članka 4. ovoga Pravilnika.

(3) Proizvođač iz stavka 2. ovoga članka dužan je najkasnije do 1. ožujka tekuće godine podnijeti izvješće Fondu o vrsti i količini ambalaže koju je stavio na tržište u prethodnoj kalendarskoj godini.

Članak 6. (NN 81/08, 86/13)

(1) Proizvođač je dužan voditi očevidnik o vrsti i količini ambalaže koju je stavio na tržište u pisanom i elektronskom obliku na obrascima OONZ i OONZPPN koji su prilog ovog Pravilnika i čine njegov sastavni dio. (2) Godišnje izvješće s podacima iz očevidnika na obrascima iz stavka 1. ovog članka proizvođač je dužan najkasnije do 1. ožujka tekuće godine dostaviti Fondu, te na isti način tromjesečna izvješća do 10. u tekućem mjesecu za prethodno tromjesečje.  (3) Fond je dužan podatke o količini proizvedene, uvezene, izvezene ambalaže te podatke o količini proizvedenog, skupljenog, obrađenog i izvezenog ambalažnog otpada unositi u bazu podataka o ambalaži i ambalažnom otpadu i dostaviti Agenciji za zaštitu okoliša do 1. svibnja tekuće godine za prethodnu godinu na obrascima KP-A i KP-AO iz Dodatka VIII. ovoga Pravilnika.

(4) Agencija za zaštitu okoliša dužna je podatke iz stavka 3. ovoga članka objaviti na svojim mrežnim stranicama i koristiti pri izradi izvješća o stanju okoliša propisanog posebnim propisom.

Članak 7. (NN 81/08)

(1) Proizvođač je dužan za svaku vrstu ambalažnog materijala u koji pakira proizvode osigurati dokaze o količinama teških metala propisanih člankom 9. ovoga Pravilnika.

(2) Dokazi iz stavka 1. ovoga članka su certifikati koje pribavljaju proizvođači od ambalažera.

(3) Brisan.

Članak 8.

(1) Proizvođač koji stavlja na tržište povratnu ambalažu dužan je voditi očevidnik o količinama novonabavljene povratne ambalaže u pisanom i elektronskom obliku.

(2) Količina novonabavljene povratne ambalaže iz stavka 1. ovoga članka umanjuje se za količinu koju proizvođač kao svoj proizvodni otpad direktno preda obrađivaču, što dokazuje potvrdom obrađivača.

(3) Dužnost je proizvođača iz stavka 1. ovoga članka godišnje izvješće o količinama novonabavljene povratne ambalaže u prethodnoj godini prema stavku 2. ovog članka najkasnije do 31. ožujka tekuće godine dostavljati Fondu u pisanom i elektronskom obliku.

(4) Za proizvođače koji na vrijeme ne dostave podatke iz stavka 3. ovoga članka, Fond će narediti vođenje očevidnika i dostavljanje podataka.

Članak 9. (NN 38/13, 86/13)

(1) Ambalažer smije staviti na tržište ambalažu izrađenu od ambalažnog materijala čiji ukupni sadržaj teških metala: olova, kadmija, žive i šesterovalentnog kroma nije veći od 100 mg po kilogramu mase, osim u slučaju ambalaže koja je u cijelosti izrađena iz olovnog kristalnog stakla sukladno propisu kojim se uređuju proizvodi od kristalnog stakla.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, ukupni sadržaj teških metala u staklenoj ambalaži može biti najviše 200 mg po kilogramu mase ako su tijekom njene izrade korišteni reciklirani materijali i ako povećanje vrijednosti iz stavka 1. ovoga članka nije posljedica namjernog dodavanja teških metala u proizvodni proces.

(3) Odstupanje za plastične sanduke i plastične palete s obzirom na granične koncentracije teških metala mora biti u skladu s odredbama Odluke Komisije 2009/292/EZ.

(4) Ambalažer je dužan osigurati certifikat o sadržaju teških metala iz stavka 1. ovoga članka od za to ovlaštene osobe.

Članak 10. (NN 86/13)

(1) Proizvođač je dužan označiti ambalažu propisanim a po potrebi i posebnim barkodom koji će se koristiti u evidenciji ambalaže kod prodaje i prilikom povratka. Uvjete označavanja propisat će Fond.

(2) Sustav označavanja ambalaže, ovisno o vrsti materijala, određen je Dodatkom V. koji je prilog ovoga Pravilnika i čini njegov sastavni dio.

(3) Oznaka na ambalaži, namijenjena prepoznavanju ambalažnog materijala, mora biti stavljena na samu ambalažu ili na etiketu pričvršćenu na ambalažu i mora biti jasno vidljiva i dobro čitljiva. Oznaka mora biti trajna i izdržljiva čak i nakon otvaranja ambalaže.

2. OBVEZE PRODAVATELJA

Članak 11.

(1) Prodavatelj je dužan omogućiti postavljanje i manipulaciju spremnicima ili drugom opremom za skupljanje ambalažnog otpada (u daljnjem tekstu: spremnici) ako je njegov prodajni prostor veći od 200 četvornih metara.

(2) Prodavatelj može sakupljeni ambalažni otpad privremeno skladištiti u okviru svog zatvorenog ili otvorenog poslovnog prostora ili ga predavati na privremeno skladištenje u ovlaštena privremena skladišta.

(3) Prodavatelj je dužan organizirati prijevoz skupljenog ambalažnog otpada iz svojeg prodajnog prostora i privremenih skladišta prema ovlaštenoj osobi za zabrinjavanje i oporabu ili do privremenog skladišta za ambalažni otpad.

(4) Prodavatelj je dužan isplatiti naknadu potrošačima za vraćenu otpadnu ambalažu iz članka 25. stavka 5. ovoga Pravilnika na prodajnim mjestima po jedinici prodajne ambalaže za piće (PET boca, staklena boca za jednokratnu upotrebu ili Al-Fe limenke).

(5) Prodavatelj čiji je prodajni prostor površine manje od 200 četvornih metara nije obvezan, ali može preuzeti ambalažu uz povrat naknade kupcu u smislu odredbi ovog Pravilnika.

(6) Prodavatelj čiji je prodajni prostor površine veće od 200 četvornih metara obvezan je preuzimati ambalažu svih proizvoda za koje se kupcu, u skladu s odredbama ovog Pravilnika vraća naknada prilikom povrata iskorištene ambalaže, kao i ambalažu ostalih proizvoda koje drži u svom prodajnom programu, bez obzira na proizvođača. Ova odredba ne odnosi se na prodavatelje koji u svom programu nemaju pića ili napitke.

(7) Količinu vraćene ambalaže i isplaćene iznose naknade potrošačima prodavatelj je dužan posebno evidentirati putem elektroničke blagajne ili drugim sredstvom elektroničke pohrane podataka.

(8) Za sve količine sekundarne i tercijarne ambalaže koja postane ambalažni otpad u poslovnom prostoru prodavatelj je dužan voditi očevidnik te na svoj trošak osigurati odvojeno skupljanje, privremeno skladištenje i predaju otpada ovlaštenoj osobi na zbrinjavanje i oporabu.

(9) Prodavatelj je dužan od potrošača primljeni otpad od ambalaže za jednokratnu uporabu sortirati prema osnovnoj klasifikaciji:

– staklo

– papir i karton

– višeslojna ambalaža

– metal

– PET

– Al

– polimerni materijali

– drvo

– tekstil

– ostalo.

(10) Ako prodavatelj ne sortira ambalažni otpad unutar osnovne klasifikacije nema pravo na naknadu za djelomično pokrivanje troškova preuzimanja ambalažnog otpada iz članka 25. stavka 3. ovoga Pravilnika.

(11) Prodavatelj je dužan na vidljivom mjestu natpisom obavijestiti potrošača o načinu preuzimanja ambalažnog otpada i svim ostalim uvjetima.

(12) Prodavatelji su dužni najmanje tromjesečno dostaviti Fondu izvješće o skupljenim vrstama i količinama ambalažnog otpada i isplaćenim naknadama potrošačima za vraćenu otpadnu ambalažu za pića (PET boca, staklena boca za jednokratnu upotrebu ili Al-Fe limenke) u pisanom i elektronskom obliku.

(13) Fond je dužan prodavatelju nadoknaditi isplaćene naknade potrošačima za vraćenu ambalažu za piće u roku od 30 dana od dana dostavljanja izvješća o vrstama i količinama skupljenog ambalažnog otpada.

(14) Prodavatelji mogu samostalno, ili u suradnji s ovlaštenim sakupljačem organizirati prikupljanje povratne i nepovratne ambalaže izvan vlastitih prostora i površina, s obvezom povrata posebne naknade potrošačima, za što trebaju pribaviti suglasnost Ministarstva za zaštitu okoliša, prostorno uređenje i graditeljstvo (u daljnjem tekstu Ministarstvo) da bi ostvarili pravo na naplatu isplaćene naknade od Fonda.

III. NAČIN NAPLATE NAKNADE ZA AMBALAŽU I AMBALAŽNI OTPAD

NAKNADE

Članak 12.

Proizvođač koji ambalažu stavlja na tržište plaća:

– naknadu zbrinjavanja prema vrsti materijala ambalaže i po jedinici proizvoda, (u daljem tekstu naknada zbrinjavanja) u svrhu pokrića troškova zbrinjavanja ambalažnog otpada;

– povratnu naknadu za ambalažu za pića s jednokratnom uporabom (u daljnjem tekstu: povratna naknada) u svrhu poticanja povratka iskorištene ambalaže – troškovi ove naknade imaju privremeni karakter i vraćaju se proizvođaču nakon prodaje proizvoda;

– poticajnu naknadu za ambalažu za pića u svrhu poticanja korištenja višekratno primjenjive odnosno povratne ambalaže (u daljnjem tekstu: poticajna naknada) – ovu naknadu plaćaju samo oni proizvođači koji u svom proizvodnom programu nemaju višekratno iskoristivu, povratnu ambalažu u skladu s Nacionalnim ciljevima iz čl. 26. ovog pravilnika.

Članak 13. (NN 81/08, 31/09, 38/10, 10/11, 126/11)

Naknada zbrinjavanja

(1) Naknada zbrinjavanja se plaća prema količini ambalažnog materijala za evidentiranu ambalažu stavljenu na tržište i prema jedinici proizvoda

(2) Naknada zbrinjavanja prema vrsti materijala za evidentirane količine ambalaže stavljene na tržište iznosi:

PET

410,00 kn/t

Al limenke

410,00 kn/t

Fe limenke

225,00 kn/t

Papir, karton

375,00 kn/t

Višeslojna ambalaža s pretežno papir-kartonskom komponentom

Za pića: 410,00 kn/t Za ostale namjene: 750,00 kn/t

Drvo

150,00 kn/t

Tekstil

150,00 kn/t

Plastične vrećice

1500,00 kn/t

Ostali polimerni materijali za mlijeko i ostale tekuće mliječne proizvode

410 kn/t

Ostali polimerni materijali

750,00 kn/t

Staklo

150,00 kn/t

(3) Naknada zbrinjavanja po jedinici proizvoda plaća se u iznosu od 0,1 kn po jedinici prodajne ambalaže za sva pića, u staklenoj, višeslojnoj kartonskoj, PET ili drugoj plastičnoj ili metalnoj ambalaži, osim za povratnu ambalažu čiju višekratnu uporabu osigurava proizvođač sustavom pologa (kaucije) ili na neki drugi način.

(4) Iznimno, naknada zbrinjavanja iz stavka 3. ovoga članka za mlijeko i ostale tekuće mliječne proizvode plaća se u iznosu od 0,02 kn.

Članak 14. (NN 31/09)

Povratna naknada za pića

(1) Povratna naknada plaća se u iznosu od 0,5 kn po jedinici prodajne ambalaže na evidentiranu ambalažu stavljenu na tržište za sva pića zapremine veće od 0,20 l u staklenoj, PET, Al, Fe i limenoj ambalaži, osim za povratnu ambalažu čiju višekratnu uporabu osigurava proizvođač sustavom pologa (kaucije) ili na neki drugi način.

(2) Za novonabavljenu povratnu ambalažu plaća se naknada prema količini sukladnu članku 8. stavku 2. ovoga Pravilnika.

Članak 15. (NN 81/08, 31/09)

Poticajna naknada za pića

(1) Poticajna naknada plaća se po jedinici prodajne ambalaže na evidentiranu ambalažu stavljenu na tržište prema vrsti i veličini ambalaže za sve vrste pića. (2) Poticajna naknada plaća se do ostvarenja godišnjeg Nacionalnog cilja udjela povratne ambalaže za određeni proizvod u pojedinoj godini utvrđenoj člankom 26. stavkom 5. ovoga Pravilnika i to:

Materijal

Volumen

(litara)

Poticajna naknada od 1. 1. 2009.

kn/jedinici prodajne ambalaže

PET,

Višeslojni (kompozitni),

Ostali polimerni materijali, Staklo

do 0,25

0,09

0,26 – 0,50

0,15

0,51 – 1,5

0,21

više od 1,5

0,30

Al-Fe lim.

 

0,30

(3) Proizvođač koji je u prethodnoj godini ostvario Nacionalni cilj iz članka 26. stavka 5. Pravilnika, za određenu vrstu proizvoda, nije obavezan plaćati poticajnu naknadu za tu vrstu proizvoda u tekućoj kalendarskoj godini. (4) Proizvođač koji u tekućoj kalendarskoj godini ostvaruje propisani Nacionalni cilj udjela povratne ambalaže za jednu vrstu proizvoda koja je zastupljena u proizvodnom odnosno uvoznom asortimanu pića od minimalno 70%, računajući ukupni zbroj jedinica ambalaže svih proizvoda stavljenih na tržište, smatra se da ostvaruje Nacionalni cilj za sve vrste proizvoda.

Članak 16. (NN 86/13)

(1) Ukupna naknada za ambalažu za piće je zbroj naknade zbrinjavanja, povratne naknade i poticajne naknade osim u slučaju ostvarenja Nacionalnog cilja iz članka 26., stavka 5. ovoga Pravilnika kada se ne plaća poticajna naknada.

(2) Na temelju očevidnika o vrsti i količini ambalaže koju je stavio na tržište proizvođač plaća naknade iz čl.12. ovog Pravilnika Fondu sukladno odredbama članka 13., 14. i 15. ovoga Pravilnika.

(3) Naknade se plaćaju kvartalno na temelju ispostavljenog rješenja Fonda za prethodno kvartalno razdoblje na poseban račun Fonda koji je namijenjen za potrebe gospodarenja ambalažnim otpadom sukladno članku 25. ovoga Pravilnika.

(4) Ako je iznos naknada uplaćenih u prethodnom obračunskom razdoblju veći od obračuna za prethodno obračunsko razdoblje Fond će za utvrđeni preplaćeni iznos umanjiti privremeni obračun naknade za naredno obračunsko razdoblje.

(5) Ako je iznos naknada uplaćenih u prethodnom obračunskom razdoblju manji od obračuna za prethodno obračunsko razdoblje Fond će za utvrđeni manje uplaćeni iznos uvećati privremeni obračun naknade za naredno obračunsko razdoblje.

(6) Uplatu naknada provodi Fond i nadzire njeno ostvarenje.

(7) Ako Fond u nadzoru utvrdi da proizvođač nije platio propisanu naknadu sukladno ovom Pravilniku donijet će rješenje kojim će narediti plaćanje propisane naknade.

(8) Žalba na rješenje podnosi se Ministarstvu.

(9) Ako proizvođač ne plati naknadu i nakon što je rješenje konačno, Fond naplatu naknade obavlja ovršnim prijedlogom sukladno odredbama Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

(10) Proizvođač je dužan prilikom podnošenja prijave poreza na dodanu vrijednost sukladno posebnom propisu kojim se uređuje porez na dodanu vrijednost, dostaviti Poreznoj upravi Ministarstva financija podatke o vrsti i količini ambalaže na obrascu PPA propisanim Dodatkom VII. ovoga Pravilnika.

(11) Na proizvode namijenjene izvozu ne plaća se naknada iz stavka 1. ovog članka.

(12) U slučaju izvoza proizvoda na koje je plaćena naknada iz stavka 1. ovoga članka Fond će proizvođaču vratiti uplaćeni iznos.

(13) U slučaju povlačenja proizvoda u ambalaži na koje je plaćena naknada iz stavka 1. ovoga članka, proizvođač ima pravo na povrat plaćene naknade.

(14) Pravo na povrat plaćene naknade iz stavka 12. i 13. ovoga članka proizvođač ostvaruje temeljem rješenja Fonda koje se izdaje na zahtjev proizvođača, uz predočenje vjerodostojne isprave.

Članak 17.

(1) Sustav naplate naknada sukladno ovom Pravilniku može prestati godinu dana nakon ostvarenja Okvirnog cilja utvrđenog člankom 27. ovoga Pravilnika.

(2) Nakon ostvarenja Okvirnog cilja utvrđenog člankom 27. ovoga Pravilnika može se uvesti sustav pologa (kaucije) na ambalažu za piće, promjenom ovog Pravilnika.

IV. PRIKUPLJANJE I GOSPODARENJE AMBALAŽOM I AMBALAŽNIM OTPADOM

Članak 18.

(1) Fond obavlja i provodi aktivnosti i mjere usmjerene na gospodarenje ambalažnim otpadom ako te poslove ne obavlja proizvođač.

(2) Proizvođač koji organizirano putem kaucije ili na drugi odgovarajući način sam skuplja povratnu ambalažu i time ostvaruje visoki stupanj povrata, nije obvezan plaćati povratnu naknadu. Smatra se da je visoki stupanj povrata ostvaren ako se prikuplja više od 50% ambalaže koju je proizvođač stavio na tržište.

(3) Proizvođač koji u smislu ovog članka organizira prikupljanje ambalažnog otpada mora imati suglasnost Ministarstva.

(4) Proizvođač iz stavka 2. ovog članka dužan je voditi evidenciju o prikupljenom ambalažnom otpadu i o tome podnositi polugodišnje i godišnje izvješće Fondu.

(5) Ako proizvođač koji u smislu ovog članka organizira prikupljanje ambalažnog otpada ne ostvaruje ciljeve određene stavkom 2. ovoga članka, gubi pravo na prikupljanje otpada, a Fond preuzima organiziranje poslova prikupljanja i gospodarenja ambalažnim otpadom sukladno ovom Pravilniku.

Članak 19. (NN 81/08, 31/09, 86/13)

(1) Ambalažni otpad se skuplja, ovisno o vrstama ambalaže, u spremnike ili drugu odgovarajuću opremu koja mora imati oznaku vrste i naziva ambalažnog otpada koji se u njima sprema, uputu potrošaču o načinu spremanja, osnovne informacije o pravnoj ili fizičkoj osobi odgovornoj za pražnjenje spremnika (telefonski broj, adresa, e-mail i sl.). Trgovine koje su dužne preuzimati ambalažu za pića za koju se potrošačima isplaćuje povratna naknada ili kaucija, dužne su preuzimati ambalažu tijekom cijelog radnog vremena i u skladu s odredbama ovog Pravilnika.

(2) Osobe ovlaštene za skupljanje ambalažnog otpada dužne su tromjesečno dostaviti Fondu izvješće o skupljenim vrstama i količinama ambalažnog otpada u pisanom i elektronskom obliku.

(3) Ovlašteni skupljač dužan je s Fondom zaključiti ugovor o obavljanju poslova skupljanja, privremenog skladištenja i prijevoza ambalažnog otpada do centra odnosno do ovlaštene osobe za zbrinjavanje i oporabu. Ugovorom se pobliže uređuju pitanja koja se odnose na dostavu Izvješća o skupljenim i predanim vrstama i količinama ambalažnog otpada, visine naknade za pokriće troškova obavljenih poslova te ostala pitanja koja nisu uređena ovim Pravilnikom.

(4) Ovlaštene osobe mogu odstupiti od odredbi iz stavka 1. ovoga članka ako raspolažu rješenjima koja su učinkovitija, jeftinija ili pogodnija za okoliš i ako za to pribave suglasnost ministra nad­ležnog za zaštitu okoliša.

(5) Ovlašteni sakupljači odnosno ambalažnog otpada koje skupljaju papirnu, kartonsku i višeslojnu otpadnu ambalažu s pretežno papirnom komponentom mogu skupljati u iste spremnike i ostale vrste papira, ali ih ne smiju prikazati kao ambalažni otpad.

(6) Za skupljeni ambalažni otpad ovlašteni skupljač ima pravo na naknadu troškova sukladno članku 25. stavcima 7., 9. i 10. Pravilnika.

Članak 19.a (NN 81/08)

(1) U centru se obavljaju poslovi preuzimanja, vaganja, brojenja, evidentiranja, vođenja baze podataka, skladištenja, prešanja i baliranja ambalažnog otpada za koje se isplaćuje povratna naknada te otpremanja ovlaštenoj osobi za zbrinjavanje i oporabu radi utvrđivanja nadzora količine i kvalitete ukupno zaprimljene otpadne ambalaže. (2) Mreža centara utvrđuje se odlukom Fonda uz prethodno pribavljenu suglasnost Ministarstva. Udaljenost između dva centra može iznositi najviše 150 kilometara. (3) Na temelju odluke iz stavka 2. ovoga članka Fond sa svakim centrom zaključuje ugovor o obavljanju poslova preuzimanja otpadne ambalaže za koje se isplaćuje povratna naknada na vrijeme koliko traje ugovor o koncesiji za skupljanje ambalažnog otpada. Ugovorom se pobliže uređuju pitanja u vezi kontrole, količine i kvalitete prikupljenog ambalažnog otpada te ostala pitanja koja nisu uređena ovim Pravilnikom. (4) Centar ima pravo na naknadu troškova sukladno članku 9. stavcima 8. i 9. ovoga Pravilnika.

Članak 20.

(1) Sakupljenim otpadom od ambalaže za koju se plaća povratna i poticajna naknada raspolaže Fond radi ostvarivanja Okvirnog cilja utvrđenog ovim Pravilnikom.

(2) Fond sklapa ugovor s ovlaštenom osobom za oporabu i zbrinjavanje ambalažnog otpada o preuzimanju otpadne ambalaže i naknadi koju ovlaštena osoba daje za preuzeti ambalažni otpad.

(3) Cijena preuzimanja otpadne ambalaže za zbrinjavanje i oporabu ugovara se prema tržišnim cijenama koje u posebnom postupku utvrđuje Fond za razdoblje od jedne godine uzimajući u obzir troškove zbrinjavanja i oporabe.

(4) Fond obavlja stalnu kontrolu učinkovitosti oporabe i zbrinjavanja preuzetog ambalažnog otpada i ispunjenja ugovornih obveza ovlaštene osobe.

Članak 20.a (NN 81/11)

Radi osiguranja kontinuiteta gospodarenja ambalažnim otpadom, a u slučaju da za pojedine vrste ambalažnog otpada ili za pojedina područja nije odabran ovlašteni sakupljač ili oporabitelj ili je istekao ugovor za ovlaštenog sakupljača ili oporabitelja, Fond će s ovlaštenim sakupljačem ili oporabiteljem kojem je istekao ugovor sklopiti ugovor za obavljanje djelatnosti skupljanja ili oporabe na određeno vrijeme do završetka postupka odabira ovlaštenog sakupljača ili oporabitelja.

Članak 21.

Ovlaštena osoba za zbrinjavanje i oporabu ambalažnog otpada može biti samo pravna ili fizička osoba koja udovoljava uvjetima propisanim Zakonom o otpadu i na temelju njega donesenim propisima.

Članak 22. (NN 31/09, 86/13)

(1) Ovlaštena osoba za oporabu ambalažnog otpada mora imati prostor i opremu kojom se osigurava oporaba određenog ambalažnog otpada izradom sirovine ili proizvoda.

(2) Iznimno, ovlaštena osoba koja obavlja niži stupanj oporabe sukladno dodijeljenoj koncesiji dužna je obrađeni ambalažni otpad predati ovlaštenoj osobi iz stavka 1. ovog članka.

(3) Ovlaštena osoba može odložiti samo ambalažni otpad koji se ne može oporabiti.

(4) Iznimno, obrađeni ambalažni otpad koji nije postao sirovina ili proizvod, a ne može se oporabiti na području RH, može se izvoziti uz prethodnu suglasnost Fonda. Fond je dužan izvijestiti Ministarstvo o izdanim suglasnostima i razlozima izvoza.

(5) Brisan.

(6) Brisan.

Članak 23.

(1) Skladište za privremeno skladištenje ambalažnog otpada je mjesto gdje se organizirano skuplja, sortira otpadna ambalaža po vrstama i privremeno skladišti, balira i priprema za odvoz na zbrinjavanje i oporabu.

(2) Skladište za privremeno skladištenje ambalažnog otpada organizira ovlaštena osoba uz odobrenje nadležnog tijela jedinice lokalne samouprave na mjestima na kojima postoji potreba.

Članak 24.

(1) Osoba koja je organizirala privremeno skladištenje ambalažnog otpada obvezna je voditi evidenciju o količini prihvaćenog i sortiranog ambalažnog otpada, te o količini otpada kojeg je preuzela ovlaštena osoba za zbrinjavanje i oporabu ambalažnog otpada.

(2) Osoba koja ima skladište za privremeno skladištenje sakupljenog ambalažnog otpada ima pravo na naknadu troškova sukladno članku 25., stavak 7. ovoga Pravilnika.

V. OKVIRNI CILJ, NAMJENA I KORIŠTENJE SREDSTAVA NAKNADA KOJE SE PLAĆAJU NA AMBALAŽU I AMBALAŽNI OTPAD

Članak 25. (NN 81/08, 31/09)

(1) Fond vodi evidenciju o proizvođačima, vrsti i količini ambalaže stavljene na tržište.

(2) Fond vodi evidenciju o prodavateljima, ovlaštenim skupljačima, ovlaštenim osobama za oporabu i zbrinjavanje ambalažnog otpada, skladištima za privremeno skladištenje staklenog ambalažnog otpada i centrima. (3) Fond isplaćuje naknade prodavateljima za pokriće poslova skupljanja ambalaže za pića (PET, staklene boce za jednokratnu upotrebu i Al-Fe limenke) u iznosu od 0,15 kn po jedinici prikupljene ambalaže (boce) na prodajnim mjestima, a koje su predane ovlaštenim skupljačima. (4) Pravo na naknadu iz stavka 3. ovog članka ima prodavatelj koji ne obračunava svoju maržu na iznose naknada. (5) Potrošač ima pravo na naknadu u iznosu 0,5 kn za svaku bocu vraćenu prodavatelju za koju je prema članku 14. stavku 2. Pravilnika proizvođač obvezan platiti 0,5 kn/boci na ime povratne naknade. Prodavatelj je dužan od potrošača preuzeti do 80 boca dnevno. (6) Fond nadoknađuje prodavateljima sredstva isplaćena potrošačima na prodajnom mjestu kao naknadu za vraćeni ambalažni otpad od ambalaže za pića (PET boce, staklene boce za jednokratnu upotrebu i Al-Fe limenke) u iznosu od 0,5 kn po jedinici prodajne ambalaže. (7) Ovlašteni skupljač ima pravo na naknadu od Fonda za pokriće troškova skupljanja otpadne ambalaže za koje se isplaćuje povratna naknada od prodavatelja, troškove vaganja kod preuzimanja ambalažnog otpada u trgovinama te prijevoza pri skupljanju ambalažnog otpada do 1.150,00 kn/t, ovisno vrsti ambalaže, sadržaju i opsegu poslova, u skladu s odlukom Fonda. (8) Centar ima pravo na naknadu od Fonda za pokriće troškova obavljenih poslova iz članka 8. stavka 1. ovog Pravilnika u iznosu do 1.550,00 kn/t, ovisno vrsti ambalaže, sadržaju i opsegu poslova, u skladu s odlukom Fonda. Ako centar na zahtjev Fonda, a uz prethodno pribavljenu suglasnost ministarstva, obavlja i druge poslove, ima pravo na naknadu za pokriće dodatnih troškova prema posebnoj odluci Fonda. (9) Ovlašteni skupljač ima pravo na naknadu od Fonda za skupljanje ostale otpadne ambalaže koja nije obuhvaćena sustavom povratne naknade iz članka 14. stavka 2. Pravilnika (ambalaža za pića volumena manjeg od 0,2 l te za ambalažu ostalih proizvoda) u iznosima kako slijedi: – 400 kn/t za višeslojnu (kompozitnu) ambalažu s pretežno papir – kartonskom komponentom,  – 550 kn/t za ambalažu od ostalih polimernih materijala,  – 300 kn/t za Al i Fe ambalažu, – 270 kn/t za papirnu i kartonsku ambalažu,  – 225 kn/t za drvenu, tekstilnu i staklenu ambalažu i to za evidentirane količine dostavljene ovlaštenoj osobi za zbrinjavanje i oporabu.

(10) Ovlašteni skupljač ima pravo na naknadu troškova prijevoza od centra do ovlaštene osobe za oporabe u iznosu 1 kn/km,t.

Članak 26. (NN 81/08, 31/09, 86/13)

(1) Proizvođač može ambalažu staviti na tržište ako zadovoljava uvjete u pogledu proizvodnje i sastava ambalaže te njezine pogodnosti za ponovnu uporabu i obradu, uključivo i recikliranje.

(2) Zahtjevi kojima mora udovoljiti proizvođač utvrđeni su Dodatkom IV. u prilogu ovoga Pravilnika i čine njegov sastavni dio.

(3) Za ambalažu proizvedenu i stavljenu na tržište sukladno hrvatskim normama iz Dodatka IX. ovoga Pravilnika, a kojima se prenose usklađene norme na koje se upućuje u Priopćenju Komisije u okviru provedbe Direktive 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu (SL C 44, 19. 2. 2005.), smatrat će se da udovoljava zahtjevima iz stavka 2. ovoga članka.

(4) Ministar odlukom za svaku godinu postavlja ciljeve skupljanja, oporabe i zbrinjavanja ambalažnog otpada u tekućoj godini kao nacionalne ciljeve. Odluka se objavljuje u »Narodnim novinama«.

(5) U slučaju potrebe usklađivanja s postignutim rezultatima ministar u tijeku kalendarske godine može određivati nove Nacionalne ciljeve.

(6) Nacionalni ciljevi udjela povratne ambalaže po proizvodima su:

Vrsta proizvoda

Godišnji ciljevi udjela povratne ambalaže u %

od 2009. – 2013.

Vino

25

Ostala alkoholna pića

25

Pivo

65

Sokovi i ostala pića

25

Voda mineralna, izvorska i stolna

25

Udjel povratne ambalaže je odnos jedinične ambalaže određene vrste proizvoda stavljene na tržište u povratnoj ambalaži u odnosu na ukupnu količinu jedinične ambalaže (boce) stavljene na tržište, izraženo u postocima.

Članak 27. (NN 81/08)

(1) Do dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji utvrđuju se okvirni ciljevi kako slijedi: a) oporabiti materijalno ili energetski od 60% mase ambalažnog otpada; b) reciklirati između 55% i 80% mase skupljenog ambalažnog otpada; c) razina recikliranih materijala sadržanih u ambalažnom otpadu po vrsti i to: – 60% mase za staklo; – 60% mase za papir i karton; – 50% mase za metale; – 22,5% mase za plastiku, računajući isključivo materijal koji je recikliran natrag u plastiku; – 15% mase za drvo.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 28. (NN 115/05)

(1) Naplata naknade zbrinjavanja iz članka 13. stavka 1. ovog Pravilnika počet će se obračunavati i naplaćivati od 1. prosinca 2005. godine.

(2) Proizvođač je dužan do 30. rujna 2005. godine dostaviti Fondu izvješće s podacima o proizvedenim vrstama i količinama ambalaže stavljene na tržište za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2005. godine na obrascima iz Dodatka I. i Dodatka II. ovoga Pravilnika. Ovi podaci bit će osnovica za naplatu akontacije naknade zbrinjavanja za obvezni period naplate iz 2005. godine i prvo obračunsko razdoblje u 2006. godini.

(3) Proizvođač je dužan do 15. veljače 2006. godine dostaviti Fondu izvješće s podacima o proizvedenim vrstama i količinama ambalaže stavljene na tržište za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2005. godine na obrascima iz Dodatka I. i Dodatka II. ovoga Pravilnika. Ovi podaci bit će osnovica za naplatu naknade zbrinjavanja i poticajne naknade za obračunsko razdoblje u 2006. godini.

(4) Na temelju dostavljenih podataka sukladno stavku 2. ovoga članka Fond će svakom proizvođaču izdati račun do 30. studenoga 2005. godine radi naplate akontacije naknade zbrinjavanja iz članka 13. ovog Pravilnika za 2005. godinu.

(5) Obračun i naplata naknade zbrinjavanja za sljedeća obračunska razdoblja obavlja se sukladno članku 16. ovog Pravilnika.

(6) Proizvođač je dužan plaćati povratnu naknadu prema članku 14. i poticajnu naknadu sukladno članku 15. ovog Pravilnika od 1. siječnja 2006. godine na temelju izvješća o podacima iz stavaka 2. i 3. ovog članka i ispostavljenih računa Fonda.

(7) Obračun i naplata poticajne i povratne naknade zbrinjavanja za sljedeća obračunska razdoblja obavlja se sukladno članku 16. ovog Pravilnika.

(8) Proizvođači koji nisu uspostavili očevidnik o vrstama i količini ambalaže koju stavljaju na tržište dužni su ga uspostaviti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

(9) Radi naplate naknada iz članka 12. ovoga Pravilnika od proizvođača koji uvoze proizvode u ambalaži Fond će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika sklopiti ugovor s Ministarstvom financija – Carinska uprava u cilju uređivanja međusobnih odnosa radi naplate naknade prilikom uvoza i carinjenja proizvoda u ambalaži.

Članak 29.

(1) Fond će zaključiti odgovarajuće ugovore s osobama ovlaštenim za skupljanje i privremeno skladištenje ambalažnog otpada, te osobama ovlaštenim za oporabu i reciklažu ambalažnog otpada do 31. prosinca 2005. godine, odnosno u svako vrijeme nakon što ovlaštena osoba dobije odgovarajuću koncesiju Ministarstva.

(2) Prodavatelji koji prodaju ili daju potrošaču proizvod u ambalaži dužni su započeti s prikupljanjem ambalažnog otpada i isplatama naknada za vraćenu ambalažu za pića prema članku 25. stavku 5. ovog Pravilnika od 1. siječnja 2006. godine.

Članak 30.

(1) Proizvođači koji su s proizvodnjom pića ili napitaka započeli nakon stupanja na snagu ovoga Pravilnika, kao i proizvođači koji u svom proizvodnom pogonu nemaju ugrađen sustav prihvata i pripreme povratne ambalaže, a do 31. listopada 2005. donesu odluku o uvođenju povratne ambalaže sa svrhom postizanja Nacionalnih ciljeva, poticajnu naknadu dužni su plaćati u iznosu od 10 % one određene člankom 15. stavkom 2. ovoga Pravilnika u 2006. godini i 20% u 2007. godini o čemu moraju pribaviti suglasnost Ministarstva.

(2) Ukoliko u međuvremenu dokažu da mogu ispuniti Nacionalne ciljeve, Ministarstvo će donijeti odluku o oslobađanju obveze plaćanja poticajne naknade najduže do 1. siječnja 2008. godine, nakon čega su svi proizvođači dužni plaćati sve obveze u punom iznosu u skladu s odredbama ovog Pravilnika.

(3) Proizvođači iz stavka 1. ovog članka koji ostvaruju najmanje 50% od Nacionalnih ciljeva iz članka 26. ovog Pravilnika plaćat će poticajnu naknadu u iznosu od 5% one određene člankom 15. stavkom 2. ovog Pravilnika u 2006. i 2007. godini.

(4) Nakon 1. siječnja 2008. poticajna naknada obračunavat će se u punom iznosu.

(5) Proizvođač koji ima organizirano skupljanje povratne ambalaže sukladno članku 18, stavku 2. i stavku 3. ovog Pravilnika, dužan je u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika pribaviti suglasnost Ministarstva.

Članak 31.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika, prestaje važiti Pravilnik o postupanju s ambalažnim otpadom (»Narodne novine«, br. 53/96).

Članak 32.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 351-01/05-04/00021

Urbroj: 531-01-05-4

Zagreb, 27. srpnja 2005.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 115/05

Članak 2.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 351-01/05-04/0021

Urbroj: 531-01-05-6

Zagreb, 23. rujna 2005.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 81/08

Članak 12.

U cijelom tekstu Pravilnika riječi »pića i napitci« zamjenjuju se riječju »pića«. U cijelom tekstu Pravilnika riječi »mliječni napitci« zamjenjuju se riječima »mlijeko i ostali tekući mliječni proizvodi«. U cijelom tekstu Pravilnika riječi »Osobe ovlaštene za skupljanje neopasnog i komunalnog otpada zamjenjuju se riječima »Ovlašteni skupljač«. U cijelom tekstu Pravilnika iza riječi »višeslojna« dodaje se riječ »(kompozitna)«.

Članak 13.

Poticajna naknada za razdoblje od 1. 1. 2008. godine do dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika za proizvođače koji su ostvarili Nacionalni cilj sukladno odredbi članka 26. stavka 5. Pravilnika obračunat će se prema kriterijima iz članka 6. stavka 4. ovog Pravilnika, a za proizvođače koji nisu ostvarili Nacionalni i cilj prema kriterijima utvrđenim člankom 6. stavkom 2. ovog Pravilnika ukoliko je to za obveznika plaćanja povoljnije. 

Članak 14.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim Novinama«. Klasa: 351-01/08-04/37 Urbroj: 531-08-3-08-1 Zagreb, 27. lipnja 2008.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 31/09

Članak 9.

Odredbe članka 6. stavka 5. ovoga Pravilnika primjenjuju se za 2009. godinu.

Članak 10.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 351-01/09-04/12

Urbroj: 531-08-3-1-1-09-1

Zagreb, 5. ožujka 2009.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 156/09

Članak 2.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 351-01/09-04/33

Urbroj: 531-13-2-09-1

Zagreb, 21. prosinca 2009.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 38/10

Članak 2.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 351-01/10-04/7

Urbroj: 531-13-2-10-1

Zagreb, 23. ožujka 2010.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 10/11

Članak 2.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 351-01/11-04/4

Urbroj: 531-13-2-11-1

Zagreb, 21. siječnja 2011.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 81/11

Članak 2.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 351-01/11-04/34

Urbroj: 531-01-11-1

Zagreb, 11. srpnja 2011.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 126/11

Članak 3.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«, osim odredbe članka 1. stavka 3. ovoga Pravilnika koja stupa na snagu 1. siječnja 2012. godine.

Klasa: 351-01/11-04/48

Urbroj: 531-13-2-11-1

Zagreb, 25. listopada 2011.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 38/13

Članak 2.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 351-01/12-04/62

Urbroj: 517-01-13-6

Zagreb, 6. ožujka 2013.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 86/13

Članak 14.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 351-01/13-04/38

Urbroj: 517-06-3-13-1

Zagreb, 3. srpnja 2013.

 

 

DODATAK I.

Izvod iz očevidnika           Podaci o ambalaži stavljenoj na tržište u: _____ godini

I. PODACI O PROIZVOĐAČU/UVOZNIKU

Proizvođač/uvoznik (tvrtka):

Adresa:

Osoba za kontakt:

Tel/Fax:

Matični broj tvrtke:

 

 

 

 

II. PODACI O VRSTI I KOLIČINI AMBALAŽE STAVLJENE NA TRŽIŠTE

VRSTA AMBALAŽNOG MATERIJALA

SADRŽAJ TEŠKIH METALA mg/kg

KOLIČINA STAVLJENA NA TRŽIŠTE (kg)

KOLIČINA AMBALAŽE STAVLJENE NA TRŽIŠTE – JEDINICA PRODAJNE AMABALAŽE (kom.)

1. STAKLO

 

 

 

2. METAL

 

 

 

3. PAPIR/LJEPENKA (KARTON) I VIŠESLOJNA AMABALAŽA S PRETEŽNO PAPIRNOM KOMPONENTOM

 

 

 

4. POLIMERNI MATERIJALI (PLASTIKA)

 

 

 

5. DRVO

 

 

 

6. OSTALI AMBALAŽNI MATERIJALI

 

 

 

OSOBA ODGOVORNA ZA TOČNOST PODATAKA:             M. P.                                   RUKOVODITELJ:

 

DODATAK II.

Izvod iz očevidnika Podaci o ambalaži za pića s jednokratnom uporabom stavljenoj na tržište u:_____ godini

I. PODACI O PROIZVOĐAČU/UVOZNIKU

Proizvođač/uvoznik (tvrtka):

Adresa:

Osoba za kontakt:

Tel/Fax:

Matični broj tvrtke:

 

 

 

II. PODACI O VRSTI I KOLIČINI AMBALAŽE STAVLJENE NA TRŽIŠTE

VRSTA AMBALAŽNOG MATERIJALA

SADRŽAJ TEŠKIH METALA mg/kg

KOLIČINA AMBALAŽE STAVLJENE NA TRŽIŠTE – JEDINICA PRODAJNE AMABALAŽE (kom.)

1. POLIMERNI MATERIJAL (PET)

 

 

2. STAKLO

 

 

3. Al-Fe METALI

 

 

OSOBA ODGOVORNA ZA TOČNOST PODATAKA:         M. P.                           RUKOVODITELJ:

 

DODATAK III.

Godine izvješća za ________-god.

U skupljenoj, izvezenoj i obrađenoj količini ambalažnog otpada

I. OSNOVNI PODACI

(tvrtka):

Adresa:

Osoba za kontakt:

Tel/Fax:

Matični broj tvrtke:

 

 

 

 

 

 

II. PODACI O AMBALAŽNOM OTPADU

VRSTA AMBALAŽNOG OTPADA

Skupljena ukupna količina (kg)

KOLIČINA PREDANA OBRAĐIVAČU (kg)

Količina izvezena iz RH (kg)

Obrađivač

Količina za recikliranje (kg)

Količina za ostale načine oporabe (kg)

1. STAKLO

 

 

 

 

 

2. METAL

 

 

 

 

 

3. PAPIR/LJEPENKA (KARTON) I VIŠESLOJNA AMBALAŽA S PRETEŽNO PAPIRNOM KOMPONENTOM

 

 

 

 

 

4. POLIMERNI MATERIJALI (PLASTIKA)

 

 

 

 

 

5. DRVO

 

 

 

 

 

6. OSTALI AMBALAŽNI MATERIJALI

 

 

 

 

 

PRILOŽENA DOKAZNA DOKUMENTACIJA (NAVESTI):

OSOBA ODGOVORNA ZA TOČNOST PODATAKA:                     M. P.                           RUKOVODITELJ:

 

DODATAK IV.   BITNI ZAHTJEVI O SASTAVU I PRIRODIAMBALAŽE, NJEZINE PONOVNEUPOTREBLJIVOSTI, OBNOVLJIVOSTI,UKLJUČUJUĆI RECIKLABILNOST

1. Zahtjevi koji se posebno odnose na izradu i sastav ambalaže

– Ambalaža će biti izrađena na način da će volumen i težina ambalaže biti ograničena na minimalne veličine primjerene održavanju potrebne razine sigurnosti, higijene i naklonosti potrošača ambalažiranom proizvodu.

– Ambalaža će biti osmišljena, proizvedena i komercijalizirana na takav način da dozvoljava njeno ponovno korištenje, obnovu, uključujući reciklažu, te da u najvećoj mogućoj mjeri smanji utjecaj na okoliš kad ambalažni otpad ili ostaci preostali nakon provedbe gospodarskih mjera upravljanja ambalažnim otpadom, budu odloženi.

– Ambalaža će biti proizvedena tako da prisutnost škodljivih i drugih rizičnih tvari i materijala kao sastavnih dijelova ambalažnog materijala ili bilo koji od ambalažnih sastojaka, bude svedena na minimum glede njihove prisutnosti u emisijama, pepelu, lužnatim otplavinama, kad ambalaža ili ostaci preostali nakon provedbe gospodarskih mjera upravljanjem ambalažnog otpada, budu spaljeni ili zatrpani pod zemlju.

2. Zahtjevi koji se posebno odnose na prirodu ponovne upotrebljivosti ambalaže

Sljedeći zahtjevi se moraju istovremeno zadovoljiti:

– fizička svojstva i karakteristike ambalaže moraju izdržati određeni broj putovanja ili obrtanja, u normalnim predviđenim uvjetima korištenja,

– mogućnost prerade upotrijebljene ambalaže na način da se udovolji zdravstvenim i sigurnosnim uvjetima koji vrijede za radnu snagu,

– ispunjavanje zahtjeva koji se posebno odnose na ambalažu koja se može obnoviti kad se ta ambalaža više ne može ponovno koristiti i tako postaje otpad.

3. Zahtjevi koji se posebno odnose na prirodu obnovljivosti ambalaže

(a) Ambalaža koja se može obnoviti kao materijal za recikliranje

Ambalaža mora biti proizvedena na takav način da omogući recikliranje određenog postotka od težine materijala iskorištenog u proizvodnji proizvoda za tržište, u skladu sa sadašnjim standardima u Zajednici. Određivanje tog postotka može varirati zavisno o vrsti materijala od kojeg je ambalaža sačinjena.

(b) Ambalaža koja se može obnoviti u obliku vraćanja energije

Ambalažni otpad obrađen u svrhu vraćanja energije mora imati minimalnu donju kaloričnu vrijednost kako bi se vraćanje energije omogućilo na optimalan način.

(c) Ambalaža koja se može obnoviti kompostiranjem

Ambalažni otpad obrađen u svrhu kompostiranja mora biti takve bio-razgradive prirode, da neće smetati odvojenom sakupljanju i postupku kompostiranja ili pogonu u koji je ubačen.

(d) Bio-razgradiva ambalaža

Bio-razgradivi ambalažni otpad mora biti takve prirode da može podnijeti fizičko, kemijsko, termalno ili biološko razlaganje tako da se najveći dio gotovog komposta na kraju rastavlja na ugljični dioksid, biomasu i vodu

 

DODATAK V.   Sustav numeriranja i kratica za označavanje ambalažnog materijala

(1) Brojčana oznaka i kratica za plastiku

(2) Brojčana oznaka i kratica za papir i karton

MATERIJAL

KRATICA

BROJČANA OZNAKA

Valovita ljepenka (karton)

PAP

20

Ravna ljepenka (karton)

PAP

21

Papir

PAP

22

(3) Brojčana oznaka i kratica za metale

MATERIJAL

KRATICA

BROJČANA OZNAKA

Čelik >

FE

40

Aluminij

ALU

41

(4) Brojčana oznaka i kratica za drvene materijale

MATERIJAL

KRATICA

BROJČANA OZNAKA

Drvo

FOR

50

Pluto

FOR

51

(5) Brojčana oznaka i kratica za tekstilne materijale

MATERIJAL

KRATICA

BROJČANA OZNAKA

Pamuk

TEX

60

Juta

TEX

61

(6) Brojčana oznaka i kratica za staklo

MATERIJAL

KRATICA

BROJČANA OZNAKA

Bezbojno staklo

GL

70

Zeleno staklo

GL

71

Smeđe staklo

GL

72

(7) Brojčana oznaka i kratica za višeslojne materijale

MATERIJAL

KRATICA

BROJČANA OZNAKA

Papir i karton/raznovrsni metali

 

80

Papir i karton/plastika

 

81

Papir i karton/aluminij

 

82

Papir i karton/bijeli lim

 

83

Papir i karton/plastika/aluminij

 

84

Papir i karton/plastika/aluminij/bijeli lim

 

85

Plastika/aluminij

 

90

Plastika/bijeli lim

 

91

Plastika/raznovrsni metali

 

92

Staklo/plastika

 

95

Staklo/aluminij

 

96

Staklo/bijeli lim

 

97

Staklo/raznovrsni metali

 

98

(8) Kratice se pišu samo velikim slovima.

 

DODATAK VI.   Ilustrativni primjeri za kriterije iz članka 2. podstavka 1. točke a), b), c) (NN 86/13)

I. Ilustrativni primjeri za kriterij iz članka 2. podstavka 1. točke a)

Ambalaža

Kutije za slatkiše

Folija koja omata kutiju od CD-a

Poštanske torbe (vreće) za kataloge i magazine (s magazinom unutra)

Podlošci za tortu prodani s tortom

Valjci, cijevi i cilindri oko kojih je obavijen savitljiv materijal (npr. plastične folije, aluminij, papir), osim valjaka, cijevi i cilindara koji su namijenjeni kao dijelovi proizvodne opreme i ne koriste se za predstavljanje proizvoda kao prodajne jedinice

Posude za cvijeće koje su namijenjene samo za prodaju i transport biljaka i nisu namijenjene da s biljkom ostanu do kraja njezina životnog vijeka

Staklene boce za injekcijske otopine

CD vretena (prodana zajedno s CD-ima, koja nisu namijenjena da se koriste kao spremište)

Vješalice za odjeću (prodane zajedno s odjevnim predmetom)

Kutije za šibice

Sterilni sustavi kao barijere (vrećice, posude i materijali potrebni za očuvanje sterilnosti proizvoda)

Pića iz kapsula (npr. kava, kako, mlijeko) koje su ostavljene prazne nakon uporabe

Ponovno punjivi čelični cilindri koji se koriste za razne vrste plina, osim onih za gašenje požara

Predmeti koji nisu ambalaža

Posude za cvijeće u kojima biljke ostaju cijeli životni vijek

Kutije za alat

Čajne filter vrećice

Voštani omoti za sir

Omoti kobasica

Vješalice za odjeću (prodane odvojeno)

Kapsule, vrećice/folije i čahurice od filtar papira za kavena pića, koje su odložene zajedno s iskorištenim kavenim proizvodom

Patrone za pisače

Kutije za CD, DVD i video (prodane zajedno s CD-om, DVD-om ili video trakom unutra)

CD vretena (prodana prazna, koja su namijenjena da se koriste kao spremište)

Topive vrećice za deterdžente

Lampaši za groblja (spremnici za svijeće)

Mehanički ručni mlin (ugrađen u primatelja koji se može ponovno puniti, npr. ponovno punjiv mlin za papar)

II. Ilustrativni primjeri za kriterij iz članka 2 podstavka 1. točke b)

Ambalaža, ako je osmišljena i namijenjena za punjenje na prodajnom mjestu

Papirne ili plastične vrećice

Tanjuri i šalice za jednokratnu uporabu

Prianjajuća folija za hranu

Vrećice za sendviče

Aluminijska folija

Plastična folija za čistu odjeću u praonicama

Predmeti koji nisu ambalaža

Miješalica

Jednokratni pribor za jelo

Papir za omatanje (prodan odvojeno)

Papirne posude za pečenje (prodane odvojeno)

Podlošci za tortu prodani bez torte

III. Ilustrativni primjeri za kriterij iz članka 2 podstavka 1. točke c)

Ambalaža

Etikete obješene izravno na proizvod ili na njega pričvršćene

Dio ambalaže

Četka maskare, koja je sastavni dio poklopca posudice

Naljepnice, pričvršćene na drugu ambalažu

Spajalice

Plastične košuljice

Mjerna posudica, koja je sastavni dio poklopca ambalaže za deterdžente

Mehanički ručni mlin (ugrađen u primatelja koji se ne može ponovno puniti, napunjen proizvodom; npr. mlin za papar napunjen paprom)

Predmeti koji nisu ambalaža

Oznake za određivanje radio-frekvencije

 

DODATAK VII.   Obrazac PPA (NN 86/13)

Prijava proizvođača ambalaže

Razdoblje od______ do ________ godina_________

Obveznik naknada_________________________

OIB obveznika__________________________

NKD obveznika_________________________

Tarifni broj_____________________________

naziv proizvoda__________________________

količina proizvoda stavljena na tržište____________________kom

Ambalaža od pića

staklo____________kg x _______(jedinična naknada u kn) + __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

PET_____________kg x _______(jedinična naknada u kn) + __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

Al limenke_________kg x _______(jedinična naknada u kn) + __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

Fe limenke _________ kg x _______(jedinična naknada u kn) + __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

višeslojna ambalaža za pića i napitke _________ kg x _______(jedinična naknada u kn) + __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

ostali polimerni materijali _________ kg x _______(jedinična naknada u kn) + __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

Ambalaža u sustavu povratne naknade DA:

staklo __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

PET __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

Al limenke __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

Fe limenke __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

Ambalaža po volumenu:

do 0,25 lit.

– staklo __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– PET __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– Al limenke________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– Fe limenke ______kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– višeslojna ambalaža ______kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– ostali polimeri ______kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

od 0,26 lit.-0,50 lit.

– staklo __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– PET __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– Al limenke________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– Fe limenke ______kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– višeslojna ambalaža ______kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– ostali polimeri ______kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

od 0,51-1,50 lit.

– staklo __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– PET __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– Al limenke________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– Fe limenke ______kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– višeslojna ambalaža ______kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– ostali polimeri ______kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

više od 1,51 lit.

– staklo __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– PET __________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– Al limenke________kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– Fe limenke ______kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– višeslojna ambalaža ______kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

– ostali polimeri ______kom x (jedinična naknada u kn)= __________ (ukupno u kn)

Ostala ambalaža i to pripadajuća primarna, sekundarna i tercijarna ambalaža za sve proizvode (navodi se masa/kg po jedinici proizvoda):

PET ________kg x_________(jedinična naknada u kn)=________(ukupno u kn)

Al ________kg x_________(jedinična naknada u kn)=________(ukupno u kn)

Fe ________kg x_________(jedinična naknada u kn)=________(ukupno u kn)

papir/karton________kg x_________(jedinična naknada u kn)=________(ukupno u kn)

višeslojna ambalaža ________kg x_________(jedinična naknada u kn)=________ (ukupno u kn)

ostali polimeri___________kg x_________(jedinična naknada u kn)=________(ukupno u kn)

drvo_____________kg x_________(jedinična naknada u kn)=________(ukupno u kn)

tekstil____________kg x_________(jedinična naknada u kn)=________(ukupno u kn)

staklo ____________kg x_________(jedinična naknada u kn)=________(ukupno u kn)

plastične vrećice _________kg x_________(jedinična naknada u kn)=_______ _(ukupno u kn)

 

DODATAK VIII. (NN 86/13)

Obrazac KP-A

KOLIČINA PROIZVEDENE, IZVEZENE I UVEZENE AMBALAŽE

Izvješće za ________ god.

Vrsta ambalaže (primarna, sekundarna i tercijarna) 

Proizvedena i stavljena na tržište RH

(t)

– Izvezena

(t)

+ Uvezena i stavljena na tržište RH

(t)

= Ukupno

(t)

Ponovno uporabljena (povratna)

(t)

(%)

1. Staklo

 

 

 

 

 

 

2. Plastični materijali

 

 

 

 

 

 

3. Papir/karton i

višeslojna (kompozitna)

ambalaža s pretežno

papirnom komponentom

 

 

 

 

 

 

4. Metal

aluminij

 

 

 

 

 

 

željezo

 

 

 

 

 

 

5. Drvo

 

 

 

 

 

 

6. Ostali ambalažni

materijali

 

 

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 

 

 

 

 

Obrazac KP-AO

KOLIČINA PROIZVEDENOG, SKUPLJENOG, OBRAĐENOG I IZVEZENOG AMBALAŽNOG OTPADA

Izvješće za ________ god.

Vrsta ambalažnog otpada

Količina proizvedenog ambalažnog otpada (t) b)

Količina skupljenog ambalažnog otpada (t)

Količina predana na oporabu ili spaljivanje/suspaljivanje u postrojenjima za energetsku oporabu

IZVOZ

iz komunalnog (t)

ostalo (t)

Količina za recikliranje u materijalne svrhe (t)

Količina za ostale načine recikliranja (t)

Ukupno reciklirano (t)

Količina za energetsku oporabu (t)

Količina za ostale načine oporabe (t)

Količina za spaljivanje/suspaljivanje u postrojenjima za energetsku opoarbu (t)

Ukupna količina predana na oporabu ili spaljivanje/suspaljivanje u postrojenjima za energetsku oporabu (t) b)

Količina izvezena iz RH na recikliranje u materijalne svrhe (t)

Ukupna količina izvezena iz RH (t)c)

 

(a)b)

(b)

(c)

(d)

(e)b)

(f)

(g)

(h)

(i)b)

(j)b)

(k)

1. staklo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. polimerni materijali (plastika)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. papir/karton i višeslojna (kompozitna) ambalaža s pretežno papirnom komponentom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. metall

aluminij a)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

željezo a)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. drvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. ostali ambalažni materijali

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Podaci o količini reciklirane plastične ambalaže u materijalne svrhe uključuju sve materijale ponovno reciklirane u plastiku

2. Stupac (d) obuhvaća sve vrste recikliranja uključujući organsko recikliranje ali isključujući materijalno recikliranje

3. Stupac (e) mora biti zbroj stupca (c) i (d)

4. Stupac (g) obuhvaća sve postupke oporabe osim recikliranja i energetske oporabe

5. Stupac (i) mora biti zbroj stupaca (e), (f) i (g) i (h)

 

DODATAK IX.   POPIS HRVATSKIH NORMI U PODRUČJU AMBALAŽE I AMBALAŽNOG OTPADA (NN 86/13)

Oznaka hrvatske norme

Naslov hrvatske norme

Oznaka europske norme

Naslov europske norme

HRN EN

13427:2007

Ambalaža -– Zahtjevi za upotrebu europskih norma u području ambalaže i ambalažnog otpada (EN 13427:2004)

EN

13427:2004

Packaging – Requirements for the use of European Standards in the field of packaging and packaging waste

HRN EN

13428:2007

Ambalaža -– Zahtjevi specifični za proizvodnju i sastav ambalaže -– Preventivne mjere za smanjenje potrošnje resursa (EN 13428:2004)

EN

13428:2004

Packaging – Requirements specific to manufacturing and composition – Prevention by source reduction

HRN EN

13429:2007

Ambalaža -– Ponovna uporaba (EN 13429:2004)

EN

13429:2004

Packaging – Reuse

HRN EN

13430:2007

Ambalaža -– Zahtjevi za oporabu ambalaže materijalnim recikliranjem (EN 13430:2004)

EN

13430:2004

Packaging – Requirements for packaging recoverable by material recycling

HRN EN

13431:2007

Ambalaža -– Zahtjevi za oporabu ambalaže energijskom oporabom, uključujući specifikacije donje ogrjevne vrijednosti (Hu) (EN 13431:2004)

EN

13431:2004

Packaging – Requirements for packaging recoverable in the form of energy recovery, including specification of minimum inferior calorific value

HRN EN

13432:2003

Ambalaža -– Zahtjevi za oporabivost ambalaže kompostiranjem i biorazgradnjom -– Sheme ispitivanja i kriteriji prihvatljivosti ambalaže (EN 13432:2000)

EN

13432:2000

Packaging – Requirements for packaging recoverable through composting and biodegradation – Test scheme and evaluation criteria for the final acceptance of packaging

 

PRILOG (NN 81/08, 126/11, 86/13)

OČEVIDNIK OBRAČUNA NAKNADE ZBRINJAVANJA (OONZ)

Podaci i o proizvođaču/uvozniku

 

Zaokružiti:

 

A) Proizvodnja u RH

 

B) Uvoz u RH

 

Razdoblje

 

Proizvođač

 

 

 

 

 

 

 

 

Adresa

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

Tel

 

 

 

 

 

 

 

 

MB

 

 

 

 

 

 

 

 

Županija

 

 

 

 

 

 

 

 

Podaci o vrsti i količini ambalaže stavljene na tržište RH radi naplate naknade zbrinjavanja

 

 

 

Ukupna jednokratna ambalaža stavljena na tržište uključujući i novonabavljenu povratnu ambalažu umanjenu za količinu predanu obrađivaču)

 

 

Vrsta ambalažnog materijala

 

Ukupno kg

 

Naknada (kn/t)

 

Sveukupno kn

 

PET

 

 

410,00

 

 

 

 

AL-limenke

 

 

410,00

 

 

 

 

FE-limenke

 

 

225,00

 

 

 

 

papir/karton

 

 

375,00

 

 

 

 

višeslojna (kompozitna) amb. za ostale namjene

 

 

750,00

 

 

 

 

drvo

 

 

150,00

 

 

 

 

tekstil

 

 

150,00

 

 

 

 

plastične vrećice

 

 

1.500,00

 

 

ostali polimerni materijali

 

 

750,00

 

 

 

staklo

 

 

150,00

 

 

 

Mjesto: Potpis odgovorne osobe Datum: MP

 

OČEVIDNIK ZA OBRAČUN NAKNADE ZBRINJAVANJA, POVRATNE I POTICAJNE NAKNADE (OONZPPN)

I. PODACI O PROIZVOĐAČU/UVOZNIKU PIĆA

Zaokružiti:*A) Proizvodnja u RH B) Uvoz u RH

RAZDOBLJE:

Proizvođač

 

Adresa

 

Kontakt

 

Tel.

 

MB

 

Županija

 

II. PODACI O VRSTI I KOLIČINI AMBALAŽE STAVLJENE NA TRŽIŠTE RH RADI NAPLATE NAKNADE ZBRINJAVANJA

 

Ukupna jednokratna ambalaža stavljena na tržište uključujući i novonabavljenu povratnu ambalažu umanjenu za količinu predanu obrađivaču

Količina ambalaže za sva pića te mlijeko i ostale tekuće mliječne proizvode za jednokratnu upotrebu

 

Vrsta ambalažnog materijala

UKUPNO (kg)

Naknada (kn/t)

UKUPNO (kom)

Naknada (kn/kom)

Ukupno kn

PET

 

410,00

 

0,10

 

PET – mlijeko i ostali tekući mliječni proizvodi

 

410,00

 

0,02

 

AL-LIMENKE

 

410,00

 

0,10

 

AL-LIMENKE – mlijeko i ostali tekući mliječni proizvodi

 

410,00

 

0,02

 

FE-LIMENKE

 

225,00

 

0,10

 

PAPIR/KARTON

 

375,00

 

 

VIŠESLOJNA (KOMPOZITNA) AMBALAŽA ZA PIĆA

 

410,00

 

0,10

 

VIŠESLOJNA (KOMPOZITNA) AMBALAŽA ZA PIĆA – mlijeko i ostali tekući mliječni proizvodi

 

410,00

 

0,02

 

VIŠESLOJNA (KOMPOZITNA) AMBALAŽA ZA OSTALE NAMJENE

 

750,00

 

 

DRVO

 

150,00

 

TEKSTIL

 

150,00

 

PLASTIČNE VREĆICE

 

1.500,00

 

OSTALI POLIMERNI MATERIJALI

 

750,00

 

OSTALI POLIMERNI MATERIJALI – mlijeko i ostali tekući mliječni proizvodi

 

410,00

 

0,02

 

STAKLO

 

150,00

 

0,10

 

STAKLO – mlijeko i ostali tekući mliječni proizvodi

 

150,00

 

0,02

 

UKUPNO II.

 

III. PODACI O VRSTI I KOLIČINI AMBALAŽE ZA SVA PIĆA TE MLIJEKO I OSTALE TEKUĆE MLIJEČNE PROIZVODE S JEDNOKRATNOM UPOTREBOM STAVLJENE NA TRŽIŠTE RH RADI NAPLATE POVRATNE NAKNADE, ZAPREMINE VEĆE OD 0,2 L

Vrsta ambalažnog materijala

Količina (kom)

Naknada (kn/kom)

Ukupno (kn)

STAKLO

 

0,5

 

PET

 

0,5

 

AL-LIMENKE

 

0,5

 

FE-LIMENKE

 

0,5

 

UKUPNO III

 

IV. PODACI O VRSTI I KOLIČINI (kom) AMBALAŽE ZA PIĆA STAVLJENE NA TRŽIŠTE RH RADI NAPLATE POTICAJNE NAKNADE

Vrsta ambalažnog materijala

do 0,25 l (kom)

0,26 – 0,5 l (kom)

0,51 – 1,50 l (kom)

više od 1,5 l (kom)

Ukupno (kn)

VINO

 

 

 

 

 

PET

 

 

 

 

 

Višeslojna (kompozitna) ambalaža s pretežno papir-kartonskom komponentom

 

 

 

 

 

Ostali polimerni materijali

 

 

 

 

 

Staklo

 

 

 

 

 

Al-limenke

 

 

 

 

 

Fe-limenke

 

 

 

 

 

OSTALA ALKOHOLNA PIĆA

 

 

 

 

 

PET

 

 

 

 

 

Višeslojna (kompozitna) ambalaža s pretežno papir-kartonskom komponentom

 

 

 

 

 

Ostali polimerni materijali

 

 

 

 

 

Staklo

 

 

 

 

 

Al-limenke

 

 

 

 

 

Fe-limenke

 

 

 

 

 

PIVO

 

 

 

 

 

PET

 

 

 

 

 

Višeslojna (kompozitna) ambalaža s pretežno papir-kartonskom komponentom

 

 

 

 

 

Ostali polimerni materijali

 

 

 

 

 

Staklo

 

 

 

 

 

Al-limenke

 

 

 

 

 

Fe-limenke

 

 

 

 

 

 

SOKOVI I OSTALA PIĆA

 

 

 

 

 

PET

 

 

 

 

 

Višeslojna (kompozitna) ambalaža s pretežno papir-kartonskom komponentom 

 

 

 

 

 

Ostali polimerni materijali 

 

 

 

 

 

Staklo

 

 

 

 

 

Al-limenke

 

 

 

 

 

Fe-limenke

 

 

 

 

 

VODA IZVORSKA I STOLNA

 

 

 

 

 

PET

 

 

 

 

 

Višeslojna (kompozitna) ambalaža s pretežno papir-kartonskom komponentom 

 

 

 

 

 

Ostali polimerni materijali 

 

 

 

 

 

Staklo

 

 

 

 

 

Al-limenke

 

 

 

 

 

Fe-limenke

 

 

 

 

 

UKUPNO IV.

 

SVEUKUPNO (II. + III. + IV.)

 

* Obrazac se posebno ispunjava za slučaj A), a posebno za slučaj B)

Mjesto:                                                                                                       Potpis odgovorne osobe:

Datum:                                                                                                        MP

OBRAZAC I.   Količina potrošene primarne, sekundarne i tercijarne ambalaže (KPPSTA) Brisan.

 

OBRAZAC II.   Količina skupljenog, obrađenog i izvezenog ambalažnog otpada (KSOIAO) Brisan.

 

 

Copyright © Ante Borić