Baza je ažurirana 31.05.2023. 

zaključno sa NN 57/23

Upute za korištenje

 

Poštovani,

Dobrodošli na www.zakon.hr. Ovo su upute za korištenje koje molimo proučite kako biste dobili maksimum informacija iz naših sadržaja.

Objavili smo sve važeće zakone Republike Hrvatske (oko 870 komada) od kojih je oko 450 imalo izmjene pa smo objavili pročišćene tekstove. Objavili smo i ranije verzije zakona unatrag desetak godina što je važno za postupke u tijeku i praćenje slijeda promjena.

Objavili smo manje više sve podzakonske propise i pročistili večinu njih.

Objavljujemo izbor relevantne sudske prakse i sortiramo je po zakonskom redu i linkamo u tekstu zakona kod odnosnih članaka.

Razlikujemo sadržaje objavljene on-line od sadržaja koje preuzimate u obliku e-knjige.

zakon.hr on-line

Svi pročišćeni tekstovi zakona su besplatni svima za čitanje on-line!

Naslovnica

Klikom na logo Zakon.hr uvijek dolazite na naslovnicu portala.

U gornjem desnom uglu je podatak kada smo zadnji puta ažurirali bazu i koji broj Narodnih novina smo zadnje uzeli u obzir. Ovdje su istaknuti i gumbi za praćenje Zakon.hr odnosno naših objava na Facebook i Twitter.

Glavna tražilica daje četiri rezultata pretrage po vrsti sadržaja: zakoni, podzakonski propisi, sudska praksa i vijesti. 

Zakone smo na naslovnici sortirali po Abecedi, odnosno u Grane prava kao smislene grupe zakona koji uređuju određeno područje. Ovdje objavljujemo i zakone po vremenskom nizu njihovih objava odnosno izmjena. Ovo omogućava brzi pregled korisnicima što se objavilo odnosno promijenilo od njihova posljednjeg posjeta. 

KORISNO: kada želite kliknuti na neki link, pritisnite i držite na Vašoj tipkovnici tipku 'Ctrl' te istovremeno kliknite na željeni link - sadržaj će se otvoriti u novoj kartici Vašeg internet preglednika pa nećete odlutati sa osnovnog sadržaja koji ste proučavali + ovako možete lagano usporediti dva sadržaja 

Stranica pojedinog zakona npr. Zakon o radu

U gornjem desnom kutu je predviđeno i polje za unos Vaše e-mail adrese na koju ćemo Vam slati obavijesti o izmjenama konkretnog zakona kojeg upravo čitate.

Ispod samog naziva pojedinog zakona nalazi se popis brojeva Narodnih novina u kojima je objavljen taj zakon odnosno njegove izmjene i dopune. 

Ovdje objavljujemo trenutno važeći pročišćeni tekst zakona koji je svima besplatan za čitanje on-line.

U samom tekstu zakona, kraj pojedinog članka koji razrađuje, su nazivi podzakonskih propisa sa rednim brojem, koji su link prema popisu podzakonskih propisa. Ovdje možete vidjeti da li je taj podzakonski propisa imao izmjena, da li smo objavili pročišćenu verziju, ostale podzakonske propise donesene temeljem tog zakona.

U rubrici Povezani zakoni je popis zakona iz jedne ili više grana prava kojoj pripada ovaj zakon. U rubrici zanimljivi linkovi i tekstovi upućujemo na Podzakonske propise, druge internet stranice nadležnih tijela, izvore informacija, poveznice na starije verzije zakona i slično.

 Zakon.hr na tabletima i pametnim telefonima

Prilagodili smo se tabletima i pametnim telefonima. Ovdje nema preuzimanja zakona već su Vam svi pročišćeni tekstovi zakona uvijek dostupni za čitanje on-line.

Tražilica kroz tekst zakona - razvili smo posebnu tražilicu koja pretražuje sam tekst zakona koji čitate. Ovo je vrlo praktično ako uzmemo u obzir koliki su pojedini zakoni, a posebno dolazi do izražaja na mobitelima i tabletima.

 

 

zakoni u obliku e-knjige

Pored tekstova zakona koje objavljujemo on-line, kao dodatnu uslugu omogućili smo preuzimanje zakona u obliku e-knjige - datoteke u Microsoft Word formatu.

Preuzimanje zakona u obliku e-knjige simbolično naplaćujemo pri čemu naplaćujemo samo zakone koji su imali više izmjena i dopuna jer smo se oko njih dodatno potrudili. Pojedini veći zakoni, koji su imali više izmjena se računaju kao dva obična, dok zakone bez izmjena možete preuzeti bez naknade.

Primijetite da smo Vam omogućili mikroplaćanje samo točno određenog zakona koji Vas zanima te Vam pristup sadržajima nismo uvjetovali godišnjom pretplatom ili slično.

Molimo da poštujete naša autorska prava i ne prosljeđujete ove dokumente.

Sav ostvareni prihod je namijenjen za održavanje i razvoj pa Vam zahvaljujemo na podršci i sudjelovanju u ovom projektu.  

Svaki zakon ima:

- aktivni sadržaj - kada mišem dođete iznad određene stavke sadržaja, pritisnite i držite tipku 'Ctrl' i istovremeno kliknite lijevi gumb na mišu - prebacit će Vas na željeni dio dokumenta

- u gornjem desnom uglu naznaku kada je zakon ispisan na papir

- u podnožju na svakoj stranici naziv zakona i Narodnih novina koje su uzete u obzir - praktično jer nije potrebno ispisivati uvijek cijeli zakona već samo pojedine stranice

- eko e-oblik - molimo Vas da mislite na okoliš i šume te da zakone što manje ispisujete na papir. Praktičnije ih je uredno pohraniti na računalu u elektronskom obliku što Vam omogućuje pretraživanje i kopiranje pojedinih dijelova. 

Zadnji savjet: iako ste preuzeli zakon u obliku e-knjige i pohranili ga računalo ili ispisali, savjetujemo da prije nego primijenite taj zakon provjerite na Zakon.hr da li je taj zakon imao kakvih izmjena ili dopuna.

Uživajte...

 

UVJETI KORIŠTENJA

Sva autorska prava su zadržana.

Tekstovi zakona odnosno autorski doprinos u pročišćavanju, redakcijskom uređivanju i prijelomu teksta čini intelektualno vlasništvo, što zajedno sa ostalim objavljenim sadržajima predstavlja zaštićenu bazu podataka društva Val Savjetovanje d.o.o. koje se putem internet stranice www.zakon.hr daje neograničenom broju osoba ali samo za

privatno korištenje.

Svaki drugi oblik korištenja sadržaja ponuđenih na internet stranici www.zakon.hr (distribucija, objavljivanje, reprodukcija) su dopušteni uz naknadu od 20,00 € po reproduciranom (tiskom, elektronskom kopijom,..) primjerku zakona, a ukoliko nije moguće bez teškoća odrediti broj tih kopija, za naknadu će se uzeti paušalni iznos od 200,00 € po zakonu za svaki mjesec (ukoliko se ne dokaže drugačije uzet će se razdoblje od 6 mjeseci) korištenja (nuđenje trećim osobama u bilo kojem obliku, objavljivanje na drugim internet stranicama ili drugim medijima) bez obzira da li je osoba koja se na taj način koristila intelektualnim vlasništvom Val Savjetovanja d.o.o. tražila ili polučila ikakvu vrijednost iz tog korištenja. Nije dopuštena nikakva daljnja prerada tekstova zakona objavljenih na www.zakon.hr te će i korištenje prerađenih sadržaja s internet stranice www.zakon.hr podlijegati obvezi ovdje propisane naknade. Svako upućivanje na ovdje objavljene zakone na internet stranicu različitu od www.zakon.hr uzet će se kao objavljivanje u smislu ovih Uvjeta korištenja. Pored odredbi Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima i Zakona o obveznim odnosima, osobe koje posjete www.zakon.hr, samim posjetom internet stranice www.zakon.hr te surfanjem po istoj odnosno ikakvim povezivanjem s ovdje objavljenim sadržajem,  pristaju na ove uvjete korištenja te sadržaju internet stranice www.zakon.hr i njenom programskom kodu priznaju status autorskog djela.

 

zakon.hr je registrirani verbalni žig te nije dopuštena upotreba istog.

 

Dizajn (magic'marinac) i računalni program (Aplos d.o.o.) stranice Zakon.hr su zaštićeni autorskim pravom u cijelosti.

 

Pristupom www.zakon.hr i plaćanjem Bona za preuzimanje zakona korisnik pristaje na ispostavljanje i dostavu računa elektroničkim putem.

 

Pročišćene tekstove zakona izdaje u službenom obliku samo nadležno tijelo Sabora. Iako smo se potrudili, molimo Vas da naše zakone shvatite samo kao pomoćno, orijentacijsko sredstvo te da sve još jednom provjerite u Narodnim novinama obzirom da mi ne odgovaramo za nikakvu štetu.

Copyright © Ante Borić