Baza je ažurirana 02.05.2024. 

zaključno sa NN 49/24

NN 44/2024 (12.4.2024.), Uredba o naknadi za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

764

Na temelju članka 77. stavaka 2. i 6. Zakona o rudarstvu (»Narodne novine«, br. 56/13., 14/14., 52/18., 115/18., 98/19. i 83/23.), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 10. travnja 2024. donijela

UREDBU

O NAKNADI ZA KONCESIJU ZA EKSPLOATACIJU MINERALNIH SIROVINA

Članak 1.

Ovom Uredbom propisuje se visina minimalne godišnje naknade za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina i omjer raspodjele prihoda od naknade za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina.

Članak 2.

Rudarski gospodarski subjekti koji su ovlaštenici eksploatacijskih polja mineralnih sirovina dužni su sukladno odredbi članka 77. stavka 1. Zakona o rudarstvu plaćati naknadu za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina.

Članak 3.

Visina minimalne godišnje naknade za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina (u daljnjem tekstu: naknada) iz članka 1. ove Uredbe utvrđuje se za:

1. fosilne gorive tvari: ugljen (treset, lignit, smeđi ugljen, kameni ugljen), asfalt i uljni škriljavci, radioaktivne rude

2. mineralne sirovine za industrijsku preradbu: grafit, sumpor, barit, tinjci, gips, kreda, kremen, kremeni pijesak, drago kamenje, bentonitna, porculanska, keramička i vatrostalna glina, feldspati, talk, tuf, mineralne sirovine za proizvodnju cementa, karbonatne mineralne sirovine (vapnenci i dolomiti) za industrijsku preradbu, silikatne mineralne sirovine za industrijsku preradbu, brom, jod, peloidi

3. mineralne sirovine za proizvodnju građevnog materijala: tehničko-građevni kamen (amfibolit, andezit, bazalt, dijabaz, granit, dolomit, vapnenac), građevni pijesak i šljunak iz neobnovljivih ležišta, ciglarska glina

4. arhitektonsko-građevni kamen

5. mineralne sirovine kovina

6. građevni pijesak i šljunak iz morskog dna, sve vrste soli (morska sol) i solnih voda, mineralne vode iz kojih se mogu pridobivati mineralne sirovine, osim mineralnih voda koje se koriste u ljekovite, balneološke i rekreativne svrhe ili kao voda za ljudsku potrošnju i druge namjene, na koje se primjenjuju propisi o vodama.

Članak 4.

(1) Naknada za mineralne sirovine iz članka 3. točaka 1. – 5. ove Uredbe, sastoji se od sljedećih elemenata:

1. fiksnog dijela – novčane naknade za površinu eksploatacijskog polja određenu upisom u registar eksploatacijskih polja mineralnih sirovina (u daljnjem tekstu: fiksni dio naknade)

2. varijabilnog dijela – novčane naknade za otkopanu/pridobivenu količinu mineralne sirovine (u daljnjem tekstu: varijabilni dio naknade)

3. namjenskog dijela – novčane naknade za sanaciju šteta nastalih rudarskim djelatnostima u lokalnoj zajednici (u daljnjem tekstu: namjenski dio naknade).

(2) Ukupna naknada iz stavka 1. ovoga članka jednaka je zbroju elemenata naknade iz stavka 1. točaka 1., 2. i 3. ovoga članka.

(3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka naknada za mineralne sirovine iz članka 3. točke 6. ove Uredbe, sastoji se samo od varijabilnog dijela naknade.

Članak 5.

Minimalni iznos fiksnog dijela naknade iznosi 200,00 eura/ha površine utvrđenog eksploatacijskog polja mineralnih sirovina.

Članak 6.

(1) Fiksni dio naknade iz članka 5. ove Uredbe obračunava se godišnje računajući od dana donošenja rješenja o utvrđivanju eksploatacijskog polja mineralnih sirovina i dospijeva na naplatu najkasnije do 30. lipnja tekuće godine.

(2) Fiksni dio naknade iz članka 5. ove Uredbe za eksploatacijska polja mineralnih sirovina, kojima rješenje o utvrđivanju eksploatacijskog polja ne važi čitavu kalendarsku godinu, plaća se za razdoblje važenja rješenja o utvrđivanju eksploatacijskog polja mineralnih sirovina u tekućoj godini, a isti je razmjeran u odnosu na fiksni dio naknade za čitavu kalendarsku godinu.

Članak 7.

(1) Fiksni dio naknade iz članka 5. ove Uredbe prihod je državnog proračuna Republike Hrvatske, a u cijelosti se ustupa jedinici lokalne samouprave na čijem području je utvrđeno eksploatacijsko polje mineralnih sirovina.

(2) Rudarski gospodarski subjekt na propisanom obrascu broj 5. koji je tiskan uz ovu Uredbu i čini njezin sastavni dio, dostavlja ministarstvu nadležnom za rudarstvo podatke za plaćanje fiksnog dijela naknade, najkasnije do 15. lipnja tekuće godine.

(3) Ukoliko je eksploatacijsko polje mineralnih sirovina utvrđeno na području više jedinica lokalne samouprave, fiksni dio naknade iz članka 5. ove Uredbe dijeli se između više jedinica lokalne samouprave razmjerno površini obuhvata eksploatacijskog polja mineralnih sirovina na području pojedine jedinice lokalne samouprave.

(4) Ukoliko je Republika Hrvatska ovlaštenik eksploatacijskog polja mineralnih sirovina ne obračunava se i ne plaća se fiksni dio naknade iz članka 5. ove Uredbe.

Članak 8.

(1) Minimalni iznos varijabilnog dijela naknade iznosi 7,5 % od tržišne vrijednosti otkopane/pridobivene mineralne sirovine.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka minimalni iznos varijabilnog dijela naknade za pridobivenu količinu mineralne sirovine iz članka 3. točke 6. ove Uredbe, iznosi 3,0 % od tržišne vrijednosti otkopane/pridobivene mineralne sirovine.

(3) Tržišna vrijednost otkopane/pridobivene mineralne sirovine ne može biti manja od:

– tržišne vrijednosti mineralne sirovine utvrđene elaboratom o rezervama mineralnih sirovina

– tržišne vrijednosti mineralne sirovine utvrđene provjerenim rudarskim projektom eksploatacije mineralnih sirovina

– utvrđene tržišne vrijednosti mineralnih sirovina u Republici Hrvatskoj sukladno uredbi iz članka 165. stavka 3. Zakona o rudarstvu.

Članak 9.

(1) Varijabilni dio naknade iz članka 8. ove Uredbe prihod je državnog proračuna Republike Hrvatske, koji se dijeli na ovaj način:

– 40 % jedinici lokalne samouprave, na čijem području je utvrđeno eksploatacijsko polje mineralnih sirovina

– 20 % jedinici područne (regionalne) samouprave, na čijem području je utvrđeno eksploatacijsko polje mineralnih sirovina

– 40 % državnom proračunu Republike Hrvatske.

(2) Ukoliko je eksploatacijsko polje mineralnih sirovina utvrđeno na području više jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, varijabilni dio naknade iz članka 8. ove Uredbe dijeli se između više jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave razmjerno površini obuhvata eksploatacijskog polja mineralnih sirovina na području pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

(3) Rudarski gospodarski subjekt na propisanom obrascu broj 6. koji je tiskan uz ovu Uredbu i čini njezin sastavni dio, dostavlja ministarstvu nadležnom za rudarstvo podatke za otkopanu/pridobivenu količinu mineralnih sirovina i tržišnu vrijednost otkopane/pridobivene mineralne sirovine u prethodnom kvartalu, najkasnije petog dana narednog kvartala.

(4) Varijabilni dio naknade obračunava se kvartalno i dospijeva na naplatu najkasnije do 15. dana narednog kvartala.

Članak 10.

Minimalni iznos namjenskog dijela naknade iznosi 2,5 % od tržišne vrijednosti otkopane/pridobivene mineralne sirovine iz članka 8. stavka 3. ove Uredbe.

Članak 11.

(1) Namjenski dio naknade iz članka 10. ove Uredbe prihod je državnog proračuna Republike Hrvatske, a u cijelosti se ustupa jedinici lokalne samouprave na čijem području je utvrđeno eksploatacijsko polje mineralnih sirovina.

(2) Ukoliko je eksploatacijsko polje mineralnih sirovina utvrđeno na području više jedinica lokalne samouprave, namjenski dio naknade iz članka 10. ove Uredbe dijeli se između više jedinica lokalne samouprave razmjerno površini obuhvata eksploatacijskog polja mineralnih sirovina na području pojedine jedinice lokalne samouprave.

(3) Rudarski gospodarski subjekt na propisanom obrascu broj 7. koji je tiskan uz ovu Uredbu i čini njezin sastavni dio, dostavlja ministarstvu nadležnom za rudarstvo podatke za otkopanu/pridobivenu količinu mineralnih sirovina i tržišnu vrijednost otkopane/pridobivene mineralne sirovine u prethodnom kvartalu, najkasnije petog dana narednog kvartala.

(4) Namjenski dio naknade obračunava se kvartalno i dospijeva na naplatu najkasnije do 15. dana narednog kvartala.

Članak 12.

(1) Jedinica lokalne samouprave dužna je novčana sredstva namjenskog dijela naknade utrošiti za sanaciju šteta nastalih rudarskim djelatnostima u lokalnoj zajednici.

(2) Novčana sredstva namjenskog dijela naknade mogu se utrošiti isključivo za:

– provedbe projekata zaštite okoliša

– provedbe projekata zaštite prirode

– provedbe projekata zaštite kulturne baštine

– provedbe projekta zaštite povijesne baštine

– građenja i održavanja komunalne infrastrukture na području jedinice lokalne samouprave.

(3) Jedinica lokalne samouprave dostavlja do 28. veljače tekuće godine, ministarstvu nadležnom za rudarstvo izvješće iz kojeg će biti razvidno:

– iznos uplaćenih novčanih sredstava namjenskog dijela naknade u prethodnoj godini

– iznos utrošenih novčanih sredstava namjenskog dijela naknade, s dokaznicama (primjerice: ugovori, računi i sl.)

– stanje novčanih sredstava namjenskog dijela naknade koja su preostala na dan izrade izvješća.

(4) U slučaju da jedinica lokalne samouprave ne dostavi izvješće iz stavka 3. ovoga članka ili ministarstvo nadležno za rudarstvo iz izvješća utvrdi da novčana sredstva od namjenskog dijela naknade nisu utrošena sukladno odredbama stavka 2. ovoga članka, ministarstvo nadležno za rudarstvo obavijestit će jedinicu lokalne samouprave o uskrati daljnjih isplata namjenskog dijela naknade i obvezi povrata nenamjensko utrošenih novčanih sredstava u državni proračun Republike Hrvatske.

(5) U slučaju iz stavka 4. ovoga članka rok za povrat nenamjensko utrošenih sredstava u državni proračun Republike Hrvatske ne može biti duži od 30 dana od dana donošenja obavijesti iz stavka 4. ovoga članka.

(6) Nakon što jedinica lokalne samouprave izvrši povrat novčanih sredstava u državni proračun Republike Hrvatske ministarstvo nadležno za rudarstvo obavijestit će jedinicu lokalne samouprave o nastavku isplate namjenskog dijela naknade.

Članak 13.

Danom stupanja na snagu ove Uredbe prestaje važiti Uredba o naknadi za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina (»Narodne novine«, br. 31/14., 25/20. i 57/20.).

Članak 14.

Ova Uredba objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu 1. siječnja 2025.

Klasa: 022-03/23-03/94 Urbroj: 50301-05/16-24-7 Zagreb, 10. travnja 2024.

Predsjednik mr. sc. Andrej Plenković, v. r.

 

 

 

Copyright © Ante Borić