Baza je ažurirana 29.04.2024. 

zaključno sa NN 48/24

NN 27/2024 (6.3.2024.), Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija

HRVATSKI SABOR

401

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNI ZAKONA O PRISILNOJ LIKVIDACIJI KREDITNIH INSTITUCIJA

Proglašavam Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 28. veljače 2024.

Klasa: 011-02/24-02/12

Urbroj: 71-10-01/1-24-2

Zagreb, 1. ožujka 2024.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, v. r.

ZAKON

O IZMJENAMA I DOPUNI ZAKONA O PRISILNOJ LIKVIDACIJI KREDITNIH INSTITUCIJA

Članak 1.

U članku 3. stavku 1. Zakona o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija (»Narodne novine«, br. 146/20.) riječi: »od Hrvatske narodne banke« zamjenjuju se riječima: »sukladno zakonu kojim se uređuje poslovanje kreditnih institucija«.

Iza stavka 2. dodaju se stavci 3. i 4. koji glase:

»(3) Nad kreditnom institucijom iz stavka 1. ovoga članka ne može se provesti stečajni postupak propisan zakonom kojim se uređuje stečaj.

(4) Nad kreditnom unijom ne može se provesti postupak prisilne likvidacije sukladno ovome Zakonu, već se provodi stečajni postupak sukladno zakonu kojim se uređuje stečajni postupak.«.

Članak 2.

U članku 13. stavak 1. mijenja se i glasi:

»(1) Savjet Hrvatske narodne banke donosi odluku o podnošenju prijedloga za otvaranje postupka prisilne likvidacije sukladno zakonu kojim se uređuje postupak sanacije kreditnih institucija i investicijskih društava, ili po donošenju odluke Europske središnje banke o ukidanju odobrenja za rad sukladno Uredbi Vijeća (EU) br. 1024/2013 od 15. listopada 2013. o dodjeli određenih zadaća Europskoj središnjoj banci u vezi s politikama bonitetnog nadzora kreditnih institucija (SL L 287, 29. 10. 2013.), a prijedlog za pokretanje postupka prisilne likvidacije na temelju odluke Savjeta Hrvatske narodne banke podnosi guverner Hrvatske narodne banke.«.

U stavku 2. točka e) mijenja se i glasi:

»e) da je iznos regulatornog kapitala banke manji od 5 milijuna eura odnosno iznos regulatornog kapitala štedne banke manji od 1 milijun eura odnosno iznos regulatornog kapitala stambene štedionice manji od 2,5 milijuna eura«.

Stavak 6. mijenja se i glasi:

»(6) Hrvatska narodna banka obavijest o odluci o podnošenju prijedloga za pokretanje postupka prisilne likvidacije dostavit će Hrvatskoj agenciji za osiguranje depozita, Financijskoj agenciji, Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga, Središnjem klirinškom depozitarnom društvu, SKDD-CCP Smart Clear d.d. i kreditnoj instituciji za koju će podnijeti prijedlog, odmah kada je odluka i donesena, neposrednom dostavom, telefaksom, elektroničkom poštom ili na drugi pogodan način.«.

U stavku 13. riječi: »Savjet Hrvatske narodne banke« zamjenjuju se riječima: »Hrvatska narodna banka«.

Članak 3.

U članku 22. stavak 7. mijenja se i glasi:

»(7) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, dopuštena je provedba plaćanja kojima se provodi novčana namira onih transakcija iz sustava poravnanja koje se, u skladu sa zahtjevima platforme koja omogućava namiru transakcija s financijskim instrumentima po načelu isporuka uz plaćanje u novcu središnje banke, smatraju prihvaćenima i neopozivima te se posljedično nalog za prijenos novčanih sredstava smatra prihvaćenim i neopozivim u platnom sustavu kojim upravlja središnja banka, sukladno zakonu kojim se uređuje tržište kapitala. U tu svrhu dopušteni su prijenosi novčanih sredstava s računa kreditne institucije u platnom sustavu kojim upravlja središnja banka na namjenske novčane račune te kreditne institucije otvorene u tom platnom sustavu u svrhu novčane namire transakcija s financijskim instrumentima, kao i povrat novčanih sredstava s tih računa.«.

Članak 4.

Naslov iznad članka 25. mijenja se i glasi: »Prijenos sredstava kreditne institucije«.

U članku 25. stavak 1. mijenja se i glasi:

»(1) Nakon otvaranja postupka prisilne likvidacije likvidator je dužan bez odgađanja podnijeti zahtjev Hrvatskoj narodnoj banci za prijenos sredstava kreditne institucije u prisilnoj likvidaciji koja se vode kod Hrvatske narodne banke na transakcijski račun iz članka 24. stavka 10. ovoga Zakona.«.

Članak 5.

U članku 30. stavku 5. riječi: »povrat sredstava obvezne pričuve i ostalih sredstava« zamjenjuju se riječima: »prijenos sredstava«.

Članak 6.

U članku 33. stavku 8. točka 4. mijenja se i glasi:

»4. tražbine matičnih društava kao vlasnika instrumenata koje je društvo kći izdalo u svrhu ispunjavanja minimalnog zahtjeva za regulatorni kapital i podložne obveze na pojedinačnoj osnovi«.

Članak 7.

U članku 41. stavak 2. mijenja se i glasi:

»(2) Sve tražbine koje dioničar ima prema kreditnoj instituciji s obzirom na njegov status dioničara namiruju se s osnove njegova položaja kao dioničara odnosno tek nakon namirenja svih ostalih tražbina vjerovnika kreditne institucije u postupku prisilne likvidacije i namirenja svih troškova postupka prisilne likvidacije.«.

ZAVRŠNA ODREDBA

Stupanje na snagu

Članak 8.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 022-02/23-01/105

Zagreb, 28. veljače 2024.

HRVATSKI SABOR

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, v. r.

 

 

 

Copyright © Ante Borić