Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Koristan savjet za podzakonske propise:

- u zaglavlju svakog podzakonskog propisa, kod navođenje zakona na temelju kojega je donesen, naveli smo poveznicu (link) na popis svih PODZAKONSKIH PROPISA (i njihovih izmjena) donesenih na temelju tog zakona

- kraj svakog zakona, desno u rubrici 'Zanimljivi linkovi', smo također stavili poveznicu na taj popis PODZAKONSKI PROPISI

Savjet: prije primjene pojedinog pravilnika, treba pogledati ovaj popis Podzakonski propisi kako bi provjerili da li je određeni dokument na snazi + da li ima još nešto (npr. podzakonski propisi doneseni na temelju prethodnog zakona, koji su još na snazi, dodatni pravilnik,).

Na ovom popisu je i poveznica prema važećem tekstu odnosnog zakona.

Savjet: prije nego kliknete na neku poveznicu, pritisnite i držite na Vašoj tipkovnici tipku 'Ctrl? (dolje lijevo) i istovremeno kliknite na poveznicu - poveznica će se otvoriti u novoj kartici i tako nećete otići sa popisa odnosno zakona u kojemu ste našli tu poveznicu!

Pogledajte npr Popis podzakonskih propisa temeljem Zakona o radu.

 

Koristan savjet za sudsku praksu:
Zbog čestih izmjena zakona u vrijeme trajanja sudskog postupka ili nakon donošenja presude, sudska praksa koju objavljujemo se često odnosi na zakone koji više nisu na snazi. Te presude su i dalje na neki način relevantne npr. za postupke u tijeku ili ako se nije mijenjala odredba zakona koja je primijenjena u toj odluci. Važno: morate provjeriti da li se presuda koju čitate temelji na zakonu koji je primjenjiv na situaciju koju proučavate.   U svakoj odluci suda, kada se prvi put spominje neki zakon, tada sud navodi puni naziv zakona i svih njegovih izmjena (brojevi NN). To je mjesto gdje možete vidjeti vremensku dimenziju te presude i zakona na temelju kojeg je donesena. Savjet: prije nego kliknete na neku poveznicu, pritisnite i držite na Vašoj tipkovnici tipku 'Ctrl? (dolje lijevo) i istovremeno kliknite na poveznicu - poveznica će se otvoriti u novoj kartici i tako nećete otići sa popisa odnosno zakona u kojemu ste našli tu poveznicu!  

Uživajte…

 

Copyright © Ante Borić