Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 139/2020 (14.12.2020.), Pravilnik o kodifikaciji naoružanja i vojne opreme

MINISTARSTVO OBRANE

2682

Na temelju članka 27.b stavka 2. Zakona o proizvodnji, remontu i prometu naoružanja i vojne opreme (»Narodne novine«, br. 33/02, 173/03, 146/08 i 17/19), donosim

PRAVILNIK

O KODIFIKACIJI NAORUŽANJA I VOJNE OPREME

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim se Pravilnikom definiraju temeljna načela, nadležnosti i odgovornosti ustrojstvenih jedinica Ministarstva obrane (u nastavku teksta Ministarstvo) i Oružanih snaga Republike Hrvatske (u nastavku teksta Oružane snage) u provedbi pribavljanja podataka o naoružanju i vojnoj opremi i provedbi postupaka identifikacije i kodifikacije naoružanja i vojne opreme u Ministarstvu i Oružanim snagama koja se ovim Pravilnikom smatraju materijalnim sredstvima.

(2) Odredbe stavka 1. ovoga članka odnose se i na materijalna sredstva koja prema definiciji nisu naoružanje i vojna oprema, ali su nužna za funkcioniranje sustava obrane.

(3) Materijalna sredstva su dugotrajna i kratkotrajna imovina koju nadležne ustrojstvene jedinice Ministarstva i Oružanih snaga definiraju potrebnima za uporabu i održavanje tijekom njihova životnog ciklusa, neovisno o vrsti materijalnog sredstva: oprema, nematerijalna imovina, potrošni materijal, sitni inventar ili ostala sredstva.

II. SUSTAV IDENTIFIKACIJE I KODIFIKACIJE

Članak 2.

(1) U sustavu identifikacije i kodifikacije materijalnih sredstava upotrebljavaju se NATO normativni dokumenti Sporazuma o normizaciji (NATO Standardization Agreement, u nastavku teksta STANAG) koji su usvojeni kao Hrvatska vojna norma (u nastavku teksta HRVN STANAG):

– HRVN STANAG 3150 Kodifikacija ‒ Jedinstveni sustav klasifikacije sredstava

– HRVN STANAG 3151 Kodifikacija ‒ Jedinstveni sustav identifikacije sredstava.

(2) Ustrojstvena jedinica Ministarstva nadležna za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava ima nadležnosti nacionalnoga kodifikacijskog ureda Republike Hrvatske i predstavlja Republiku Hrvatsku u radu NATO Odbora nacionalnih direktora za kodifikaciju.

Članak 3.

(1) Cilj provođenja identifikacije i kodifikacije materijalnih sredstava u Ministarstvu i Oružanim snagama je osiguravanje podataka o materijalnim sredstvima od dobavljača koji obrambenom sustavu pružaju potrebne informacije za upravljanje životnim ciklusom materijalnoga sredstva radi omogućavanja usklađenosti logističke komunikacije, razmjene podataka i interoperabilnosti cilj kojega je povećanje učinkovitosti sustava upravljanja logistikom i lancem opskrbe.

(2) Identifikacija u smislu ovoga Pravilnika je postupak u provođenju procesa kodifikacije kojim se definiraju karakteristike potrebne za identificiranje materijalnog sredstva i predstavlja minimalnu količinu potrebnih podataka kojima se utvrđuju njegove temeljne karakteristike, odnosno one karakteristike koje sredstvu daju njegov jedinstven karakter i čine ga različitim od bilo kojega drugog materijalnog sredstva.

(3) Kodifikacija u smislu ovoga Pravilnika je postupak dodjeljivanja kodifikacijske oznake u NATO kodifikacijskom sustavu i nacionalnom sustavu kodifikacije tako da označavanje, klasifikacija, imenovanje i opisivanje materijalnog sredstva osigurava jednoznačnost. Kodifikacijska oznaka sastoji se od brojčanog dijela oznake, opisa materijalnog sredstva i jedinice mjere.

(4) Temeljno načelo kodifikacije je da se materijalnim sredstvima, u skladu s normama HRVN STANAG 3151 i HRVN STANAG 3150, dodjeljuje jedna kodifikacijska oznaka ako zadovoljavaju sljedeće kriterije:

– imaju identičan ili gotovo identičan oblik

– imaju istovjetan način korištenja ili mjesta ugradnje

– imaju istovjetnu funkcionalnost.

Članak 4.

Materijalna sredstva za koja će se provoditi identifikacija i kodifikacija u skladu s odredbama ovoga Pravilnika i koja su propisana člankom 1. ovoga Pravilnika uključuju:

– naružanje i vojnu opremu, kao i materijalna sredstva koja nemaju svojstva naoružanja i vojne opreme, ako njihovu kodifikaciju zahtijevaju taktički i tehnički nositelji nadležni za tu skupinu sredstava prema pravilima NATO kodifikacijskog sustava ili ako ih je kodificirala država proizvođača koja je država članica NATO-a ili država korisnica NATO kodifikacijskog sustava koja ima istovjetna prava i obveze kao i države članice NATO-a (u nastavku teksta status Tier 2)

– materijalna sredstva čiju kodifikaciju zahtijevaju nacionalni kodifikacijski uredi država članica sustava NATO kodifikacije, a proizvođač ili dobavljač je iz Republike Hrvatske, unatoč činjenici da materijalna sredstva nisu na uporabi u Ministarstvu i Oružanim snagama

– materijalna sredstva koja su temeljno sredstvo i predmet materijalnoga ustroja Oružanih snaga

– materijalna sredstva koja su dijelovi i sklopovi temeljnoga sredstva i predmet su materijalnoga ustroja Oružanih snaga

– materijalnu i nematerijalnu imovinu koja su predmet zanavljanja i skladišnih zaliha

– opasne tvari i robe

– streljivo i minsko-eksplozivna sredstva.

Članak 5.

(1) U Ministarstvu i Oružanim snagama primjenjuju se sljedeće kodifikacijske oznake materijalnih sredstava:

– nacionalna kodifikacijska oznaka

– NATO kodifikacijska oznaka

– nomenklaturna oznaka.

(2) Nacionalna kodifikacijska oznaka dodjeljuje se materijalnim sredstvima definiranim člankom 1. stavkom 3. ovoga Pravilnika koja se nalaze na zaduženju i uporabi u Ministarstvu i Oružanim snagama iza koja se vode materijalne evidencije.

(3) Nacionalna kodifikacijska oznaka ne dodjeljuje se nekretninama u Ministarstvu i Oružanim snagama.

(4) Nacionalna kodifikacijska oznaka sastoji se od kodifikacijskog broja i ostalih kodifikacijskih podataka (naziv, opis, jedinica mjere, referenca, šifra proizvođača itd).

(5) NATO kodifikacijska oznaka dodjeljuje se materijalnim sredstvima iz članka 1. ovoga Pravilnika u skladu s pravilima i procedurama NATO kodifikacijskog sustava u nadležnosti ustrojstvene jedinice Ministarstva nadležne za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava.

(6) NATO kodifikacijska oznaka koristi se u neizmijenjenom obliku prilikom njegova prihvaćanja, kao nacionalne kodifikacijske oznake, u logistički informacijski sustav i materijalne evidencije Ministarstva i Oružanih snaga.

(7) Nomenklaturna oznaka sastoji se od nomenklaturnog broja i ostalih kodifikacijskih podataka (naziv, opis i jedinica mjere) i koristi se za neperspektivna materijalna sredstva koja se nalaze na uporabi i zaduženju u Ministarstvu i Oružanim snagama do završetka upravljanja životnim ciklusom te logistikom i lancem opskrbe predmetnih materijalnih sredstava.

III. STRUKTURA KODIFIKACIJSKIH BROJEVA NA UPORABI U MINISTARSTVU I ORUŽANIM SNAGAMA

Članak 6. (NN 02/22)

(1) NATO kodifikacijska oznaka sastoji se od trinaestoznamenkastog broja gdje prve četiri znamenke označavaju skupinu i podskupinu klasifikacije u skladu s podjelom definiranom u NATO katalogu skupina i podskupina materijalnih sredstava u NATO kodifikacijskom sustavu.

(2) Znamenka na petom i šestom mjestu NATO kodifikacijske oznake predstavlja brojčanu oznaku zemlje koja je provela kodifikaciju i dodijelila NATO kodifikacijsku oznaku. Popis brojčanih oznaka država u NATO kodifikacijskom sustavu nalazi se na internetskoj stranici NATO Support and Procurement Agency.

(3) Znamenke od sedmog do trinestog mjesta generiraju se računalnom aplikacijom za kodifikaciju u NATO kodifikacijskom sustavu gdje se taj dio NATO kodifikacijske oznake slijedno-rastuće povećava bez obzira na skupinu i podskupinu u kojoj je sredstvo klasificirano, čime se osigurava jednoznačnost identifikacije bez ponavljanja nacionalnoga identifikacijskog broja materijalnog sredstva unutar različitih skupina i podskupina.

Članak 7.

(1) Nacionalni kodifikacijski broj sastoji se od trinaest brojčanih i slovnih oznaka gdje prve četiri znamenke nacionalnoga kodifikacijskog broja označavaju skupinu i podskupinu klasifikacije u skladu s podjelom definiranom u NATO katalogu skupina i podskupina materijalnih sredstava u NATO kodifikacijskom sustavu.

(2) Na petom i šestom mjestu nalazi se slovna oznaka »HR« koja upućuje na to da je riječ o hrvatskome nacionalnom kodifikacijskom broju.

(3) Znamenke od sedmoga do trinestog mjesta generiraju se računalnom aplikacijom za kodifikaciju u nacionalnom kodifikacijskom sustavu gdje se taj dio nacionalnog kodifikacijskog broja slijedno-rastuće povećava bez obzira na skupinu i podskupinu u kojoj je sredstvo klasificirano, čime se osigurava jednoznačnost identifikacije bez ponavljanja nacionalnoga identifikacijskog broja materijalnog sredstva unutar različitih skupina i podskupina.

Članak 8.

(1) Nomenklaturni broj sastoji se od trinaest znamenki gdje prve četiri znamenke nomenklaturnog broja označavaju skupinu i podskupinu klasifikacije u skladu s propisima iz područja upravljanja materijalnim resursima.

(2) Znamenke od petoga do dvanaestoga mjesta nomenklaturnog broja predstavljaju identifikacijski dio materijalnog sredstva i generiraju se računalnom aplikacijom za dodjelu nomenklaturnih brojeva gdje se taj dio nomenklaturnog broja slijedno-rastuće povećava ovisno o skupini i podskupini u kojoj je sredstvo klasificirano.

(3) Znamenka na trinaestom mjestu nomenklaturnog broja predstavlja kontrolnu znamenku unosa u računalni sustav materijalnoga knjigovodstva.

IV. KLASIFIKACIJA MATERIJALNIH SREDSTAVA

Članak 9.

(1) Materijalna sredstva Ministarstva i Oružanih snaga se u nacionalnom i NATO sustavu kodifikacije klasificiraju u skupine i podskupine na temelju njihove namjene i karakteristika u skladu s NATO katalogom skupina i podskupina materijalnih sredstava u NATO kodifikacijskom sustavu.

(2) Za materijalna sredstva u statusu neperspektivnosti koja zadržavaju nomenklaturnu oznaku primjenjivat će se postojeća podjela na skupine i podskupine u skladu s propisima iz područja upravljanja materijalnim resursima.

(3) Popis skupina i podskupina u bazama podataka na međunarodnoj razini ažurira se u skladu s Priručnikom za NATO kodifikaciju.

(4) Ažuriranje popisa skupina i podskupina iz stavka 3. ovoga članka i implementacija promjena u nacionalni kodifikacijski sustav u nadležnosti je ustrojstvene jedinice Ministarstva nadležne za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava.

(5) Ustrojstvena jedinica Ministarstva nadležna za materijalne resurse uputom propisuje provedbu kodifikacije materijalnih sredstava.

V. PROVEDBA KODIFIKACIJE MATERIJALNIH SREDSTAVA U MINISTARSTVU I ORUŽANIM SNAGAMA

Članak 10.

(1) Proces kodifikacije je integralni dio sustava upravljanja materijalnim resursima i u nadležnosti je ustrojstvene jedinice Ministarstva nadležne za materijalne resurse.

(2) Za upravljanje sustavima kodifikacije materijalnih sredstava i provedbu kodifikacije u nacionalnom i NATO sustavu kodifikacije Ministarstva i Oružanih snaga nadležna je ustrojstvena jedinica Ministarstva nadležna za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava.

(3) Zadaće ustrojstvene jedinice Ministarstva nadležne za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava su:

– dodjeljivanje kodifikacijske oznake materijalnih sredstava u skladu s nacionalnim kodifikacijskim sustavom Ministarstva i Oružanih snaga

– dodjeljivanje NATO kodifikacijske oznake za materijalna sredstva iz svoje nadležnosti u skladu s pravilima NATO kodifikacijskog sustava definiranima u Priručniku za NATO kodifikaciju

– ažuriranje baze podataka logističkog sustava NATO kodifikacijskim oznakama za materijalna sredstva inozemne proizvodnje koja se zaprimaju u Ministarstvo i Oružane snage prihvaćanjem NATO kodifikacijske oznake kao nacionalne kodifikacijske oznake

– provođenje preuzete obveze iz NATO kodifikacijskog sustava prema odlukama NATO Odbora nacionalnih direktora za kodifikaciju

– nadležnost i odgovornost za korištenje računalnih aplikacija za provedbu ažuriranja i razmjene kodifikacijskih podataka u NATO kodifikacijskom sustavu

– nadležnost za upravljanje bazom podataka hrvatskih NATO kodova pravnih osoba i fizičkih osoba obrtnika i ažuriranje njihove baze podataka država članica NATO kodifikacijskog sustava u statusu NATO i Tier 2 u aplikaciji za kodifikaciju u NATO kodifikacijskom sustavu

– upravljanje revizijom dosadašnje baze nomenklaturnih oznaka.

(4) Ustrojstvena jedinica za upravljanja logističkim podacima Oružanih snaga nadležna je za dopunjavanje kodifikacijskih podataka podacima koji nisu kodifikacijski podaci, a važni su za funkcioniranje logističkog sustava i materijalnog knjigovodstva Ministarstva i Oružanih snaga.

(5) Zadaće ustrojstvene jedinice za upravljanja logističkim podacima Oružanih snaga su:

– dodjeljivanje i održavanje logističkih i ostalih podataka nužnih za funkcioniranje logističkog sustava Ministarstva i Oružanih snaga

– provođenje revizije baze nomenklaturnih oznaka i identifikacija materijalnih sredstava na uporabi i zaduženju

– priprema podataka za provođenje kodificiranja u nacionalnom sustavu kodifikacije za materijalna sredstva za koja će se revizijom baze nomenklaturnih oznaka utvrditi potreba provođenja konverzije.

(6) Ustrojstvene jedinice Ministarstva i Oružanih snaga u svojstvu tehničkih nositelja zadužene su za pribavljanje i pripremu kodifikacijskih podataka za materijalna sredstva iz njihove nadležnosti koja su nabavljena u postupcima javne nabave te njihovu dostavu ustrojstvenoj jedinici Ministarstva nadležnoj za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava. Tehnički nositelji, u suradnji s ustrojstvenom jedinicom Ministarstva nadležnom za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava, odlučuju hoće li navedena materijalna sredstva biti kodificirana u nacionalnom sustavu kodifikacije ili NATO kodifikacijskom sustavu.

(7) Ustrojstvene jedinice Ministarstva i Oružanih snaga u svojstvu taktičkih nositelja zadužene su za pribavljanje, pripremu i dostavu kodifikacijskih podataka za materijalna sredstva nabavljena iz svoje nadležnosti. Taktički nositelji, u suradnji s ustrojstvenom jedinicom Ministarstva nadležnom za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava, odlučuju hoće li se navedena materijalna sredstva kodificirati u nacionalnom sustavu kodifikacije ili NATO kodifikacijskom sustavu.

(8) Na temelju zahtjeva za nabavu roba i usluga nadležnih tehničkih nositelja ustrojstvena jedinica Ministarstva nadležna za provođenje postupaka javne nabave obvezna je u ugovore za nabavu materijalnih sredstava za potrebe Ministarstva i Oružanih snaga osigurati implementaciju odredbi o prikupljanju podataka u vezi s kodifikacijskom klauzulom u skladu s HRVN STANAG 4177, kako bi bila osigurana dostupnost podataka potrebnih za provedbu kodifikacije u nacionalnom sustavu ili NATO kodifikacijskom sustavu.

(9) Ponuđači pri podnošenju ponuda u postupku provođenja javne nabave mogu tražiti objašnjenja odredbi kodifikacijske klauzule sadržane u HRVN STANAG 4177. Objašnjenja o kvaliteti i količini nužnih podataka za provođenje identifikacije i kodifikacije priprema i dostavlja ustrojstvena jedinica Ministarstva nadležna za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava.

(10) Dobavljač je prema odredbama kodifikacijske klauzule obvezan dostaviti podatke nužne za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava u slučajevima kada:

– dobavljač ima NATO kodifikacijsku oznaku za materijalno sredstvo

– dobavljač nema NATO kodifikacijsku oznaku za materijalno sredstvo, ali je država proizvođača uključena u NATO kodifikacijski sustav u statusu NATO i Tier 2

– dobavljač nema NATO kodifikacijsku oznaku za materijalno sredstvo, a proizvođač je iz Republike Hrvatske, iz države uključene u NATO kodifikacijski sustav bez prava kodificiranja na međunarodnoj razini ili iz države koja nije uključena u NATO kodifikacijski sustav.

(11) Za jednoznačnu identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava u Ministarstvu i Oružanim snagama potrebno je osigurati nužan i dovoljan skup podataka o tehničkim karakteristikama i namjeni materijalnih sredstava, bez obzira na to jesu li nabavljena provođenjem postupaka javne nabave ili su nabavljena od ustrojstvenih jedinica Ministarstva i Oružanih snaga, koje imaju ulogu izvršnih cjelina materijalno-financijskih tijela, odgovornih za provedbu logističkog osiguranja (materijalno-financijskih tijela više razine u Ministarstvu i Oružanim snagama), a u skladu s definiranom namjenom nabave.

(12) Minimalan skup podataka iz stavka 11. ovoga članka koje je potrebno dostaviti je:

– prijedlog naziva materijalnog sredstva

– prijedlog opisa materijalnog sredstva

– podatke proizvođača i dobavljača (NATO kodovi pravnih osoba i fizičkih osoba obrtnika ako postoje)

– referencu (kataloški broj proizvoda, broj dijela i sl.)

– oznaku standarda za standardizirana materijalna sredstva

– jedinicu mjere

– pripadnost materijalnom sredstvu za pričuvne dijelove i sklopove, ako je primjenjivo.

(13) Ustrojstvena jedinica Ministarstva i Oružanih snaga koja je nadležna za obavljanje poslova razvoja, održavanja i unaprjeđivanja računalnog programa za provedbu kodifikacije materijalnih sredstava u nacionalnom sustavu kodifikacije definira se posebnom odlukom odnosno zapovijedi.

(14) Ustrojstvena jedinica za upravljanja logističkim podacima Oružanih snaga koja je nadležna za dopunjavanje podacima koji nisu kodifikacijski podaci, a važni su za funkcioniranje logističkog sustava definira se posebnom odlukom odnosno zapovijedi.

VI. PROVEDBA IDENTIFIKACIJE I KODIFIKACIJE MATERIJALNIH SREDSTAVA U SKLADU S NATO KODIFIKACIJSKIM SUSTAVOM

Članak 11.

(1) U skladu s politikama i procedurama NATO kodifikacijskog sustava opisanima u Priručniku za NATO kodifikaciju ustrojstvena jedinica Ministarstva nadležna za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava nadležna je za i ima obveze i odgovornosti pri razmjeni identifikacijskih i kodifikacijskih podataka prema državama članicama NATO-a, državama u statusu Tier 2 i NATO agenciji za potporu i nabavu za:

– materijalna sredstva proizvedena u Republici Hrvatskoj

– materijalna sredstva dobavljača iz Republike Hrvatske

– pravne i fizičke osobe u skladu s Priručnikom za NATO kodifikaciju.

(2) Ustrojstvena jedinica Ministarstva nadležna za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava nadležna je i ima obveze i odgovornosti pri razmjeni identifikacijskih i kodifikacijskih podataka prema državama članicama NATO-a, državama u statusu Tier 2 i NATO agenciji za potporu i nabavu u slučajevima gdje je:

– kupac Republika Hrvatska, a proizvođač je iz države članice NATO-a ili sponzorirane članice u statusu Tier 2

– kupac Republika Hrvatska i proizvođač je iz Republike Hrvatske

– kupac država članica NATO-a ili sponzorirana članica u statusu Tier 2, a proizvođač je iz Republike Hrvatske

– kupac Republika Hrvatska, a proizvođač nije iz države članice NATO-a i sponzorirane članice u statusu Tier 2

– kupac država članica NATO-a ili sponzorirana članica u statusu Tier 2, a proizvođač nije iz države članice NATO-a i sponzorirane članice u statusu Tier 2 i gdje je Republika Hrvatska provela kodifikaciju.

(3) Provedba identifikacije i kodifikacije u NATO kodifikacijskom sustavu i načini međunarodne razmjene identifikacijskih i kodifikacijskih podataka u slučajevima navedenim u stavku 2. ovoga članka definirani su u Priručniku za NATO kodifikaciju i Priručniku za korištenje računalnog sustava za međunarodnu razmjenu kodifikacijskih podataka.

VII. OBVEZE I ODGOVORNOST GOSPODARSKIH SUBJEKATA

Članak 12.

(1) Pravne osobe i fizičke osobe obrtnici koje se u smislu ovoga Pravilnika smatraju proizvođačima i dobavljačima roba i usluga moraju biti registrirane u bazi podataka NATO kataloga referenci za logističare s ispravnim i aktivnim NATO kodom pravnih osoba i fizičkih osoba obrtnika.

(2) Postupak pokretanja registracije u NATO katalogu referenci za logističare u nadležnosti je potražitelja NATO koda pravnih osoba i fizičkih osoba obrtnika i ostvaruje se putem online aplikacije u sklopu NATO agencije za potporu i nabavu.

(3) Obveza je potražitelja NATO koda pravnih osoba i fizičkih osoba obrtnika unijeti podatke u obvezna polja online aplikacije i osobni identifikacijski broj (OIB) subjekta u neobavezno polje »Identification number« (IDN) u obrascu prijave. Ako subjekt ima aktivnu registraciju i poslovni registracijski broj (DUNS broj) obvezno ga unosi u polje »DUNS ‒ Dun&Bradstreet« u obrascu.

(4) Obveza je potražitelja NATO koda pravnih osoba i fizičkih osoba obrtnika definirati status žurnosti dodjele toga koda koji može biti »uobičajeno«, gdje je rok nadležnom nacionalnom kodifikacijskom uredu za izradu NATO koda pravnih osoba i fizičkih osoba obrtnika deset kalendarskih dana i »žurno«, gdje je rok nadležnom nacionalnom kodifikacijskom uredu za izradu NATO koda pravnih osoba i fizičkih osoba obrtnika tri radna dana. U slučaju kada je namjera potražitelja sudjelovanje u postupku javne nabave gdje je obvezan aktivan NATO kod pravnih osoba i fizičkih osoba obrtnika, definiranje statusa »žurno« dopušteno je samo u izuzetnim slučajevima.

(5) Pravo dodjeljivanja NATO kodova pravnih osoba i fizičkih osoba obrtnika i ažuriranja njihove baze podataka prema NATO agenciji za potporu i nabavu za pravne i fizičke osobe iz Republike Hrvatske definirane stavkom 1. ovoga članka je u isključivoj nadležnosti ustrojstvene jedinice Ministarstva nadležne za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava koja predstavlja ovlašteno tijelo Republike Hrvatske na međunarodnoj razini za obavljanje tih obveza i koja su definirana u Priručniku za NATO kodifikaciju i NATO publikaciji za potporu kodifikaciji.

(6) Registrirane pravne i fizičke osobe s aktivnim NATO kodom pravnih osoba i fizičkih osoba obrtnika dužne su pravovremeno dostavljati bitne izmjene i dopune u svojim podacima (status, registracijske promjene, promjene u upravljačkoj i vlasničkoj strukturi i sl.), kao i informacije od bitnog značaja za dodjeljene NATO kodifikacijske oznake povezane s njihovim NATO kodom pravnih osoba i fizičkih osoba obrtnika.

(7) Registrirane pravne i fizičke osobe definirane stavkom 1. ovoga članka odgovorne su za dostavljanje podataka ustrojstvenoj jedinici Ministarstva nadležnoj za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava u skladu s potpisanom kodifikacijskom klauzulom ili ugovornim obvezama s državama članicama NATO-a, državama sponzoriranim članicama u statusu Tier 2 i NATO agencijom za potporu i nabavu, koji se pojavljuju kao kupci materijalnih sredstava iz Republike Hrvatske.

(8) Prioriteti u provedbi kodifikacije materijalnih sredstava u NATO kodifikacijskom sustavu i nacionalnom kodifikacijskom sustavu su:

– međunarodni projekti u koje je uključena Republika Hrvatska

– nacionalni projekti u kojima sudjeluje Ministarstvo i Oružane snage

– kodifikacija materijalnih sredstava u Ministarstvu i Oružanim snagama prema zahtjevima tehničkih i taktičkih nositelja

– ostali zadaci kodifikacije.

VIII. OSTALE OBVEZE I PROCEDURE USTROJSTVENE JEDINICE MINISTARSTVA NADLEŽNE ZA IDENTIFIKACIJU I KODIFIKACIJU MATERIJALNIH SREDSTAVA

Članak 13.

Ustrojstvena jedinica Ministarstva nadležna za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava nadležna je za:

1. Ažurno upravljavljanje računalnim sustavom međunarodne razmjene kodifikacijskih podataka u skladu s NATO procedurama i u propisanim rokovima preuzimanjem dolaznih podaka (L-DIC) i učitavanjem odlaznih podataka (K-DIC) prema državama članicama NATO-a i sponzoriranim članicama u statusu Tier 2 i NATO agenciji za potporu i nabavu.

2. Korištenje računalnog sustava za dostavljanje informacija u vezi s NATO kodifikacijskim sustavom radi razmjene podataka kao što su: organizacijske promjene u ustrojstvenoj jedinici Ministarstva nadležnoj za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava, ažuriranje tablica NATO publikacije za potporu kodifikaciji, dostava nacionalnih stavova o temama sastanka NATO Odbora nacionalnih direktora za kodifikaciju.

3. Korištenje aplikacije za kodifikacijske transakcije (OMT) i provedbu transakcija definiranih u zahtjevima i u rokovima u skladu s tablicama Priručnika za NATO kodifikaciju i NATO publikacije za potporu kodifikaciji.

4. Korištenje NATO računalnog sustava za nadzor i kontrolu kvalitete kodifikacijskih podataka i transakcija (MIS) za otklanjanje nedostataka definiranih u periodičnim MIS izvještajima.

5. Provođenje postupaka promjene postojećeg »Northern American Derivatives Exchange« (NADEX) formata zapisa na novi »Extensible Markup Language« (XML) format za NATO kodove pravnih osoba i fizičkih osoba obrtnika i NATO kodifikacijske oznake, u rokovima i na način koji određuje NATO Odbor nacionalnih direktora za kodifikaciju i NATO agencija za potporu i nabavu.

IX. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 14.

(1) Za dodjeljivanje kodifikacijskih oznaka za materijalna sredstva u skladu s NATO kodifikacijskim sustavom i nacionalnim sustavom kodifikacije u Ministarstvu i Oružanim snagama nadležna je ustrojstvena jedinica Ministarstva nadležna za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava.

(2) Dodjeljivanje drukčijih oznaka za materijalna sredstva ili uporaba drukčijeg načina označavanja materijalnih sredstava drugih korisnika u Ministarstvu i Oružanim snagama je zabranjeno.

(3) Uporaba drukčijih oznaka za materijalna sredstva koja se vode u materijalnim ispravama u Ministarstvu i Oružanim snagama ili uporaba drukčijeg načina označavanja materijalnih sredstava drugih korisnika u Ministarstvu i Oružanim snagama je zabranjena.

(4) Ustrojstvene jedinice Ministarstva i Oružanih snaga osim ustrojstvene jedinice iz stavka 1. ovoga članka imaju pravo i dužnost dodavanja isključivo atributa u nacionalnom sustavu označavanja za materijalna sredstva iz svoje nadležnosti.

(5) Za dodjeljivanje kodifikacijskih oznaka i ostalih kodifikacijskih podataka u skladu s NATO kodifikacijskim sustavom kao i razmjene kodifikacijskih podataka između države članice NATO-a i sponzoriranih članica u statusu Tier 2 kako je definirano u Priručniku za NATO kodifikaciju, u Ministarstvu i Oružanim snagama nadležna je ustrojstvena jedinica Ministarstva nadležna za identifikaciju i kodifikaciju materijalnih sredstava.

Članak 15.

U roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika čelnici ustrojstvenih jedinica obvezni su donijeti provedbene akte iz svoje nadležnosti u skladu s odredbama ovoga Pravilnika.

Članak 16.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 023-03/20-04/15 Urbroj: 512-01-20-2 Zagreb, 26. studenoga 2020.

Ministar dr. sc. Mario Banožić, v. r.

PRILOG

Pregled brojčanih oznaka država u NATO kodifikacijskom sustavu na engleskom jeziku

 

Abecedni popis država u NATO kodifikacijskom sustavu (NCS)

Oznaka države HRN EN ISO 3166-1

Slovna oznaka države u NCS-u

Brojčana oznaka države u NCS-u

Oznaka nacionalnih NCAGE

Status države u NCS-u

AFGHANISTAN

AFG

VF

67

A***Q

TIER1

ALBANIA

ALB

YH

59

A***H

NATO

ARGENTINA

ARG

YF

29

W***#

TIER2

AUSTRALIA

AUS

ZA

66

Z***#

TIER2

AUSTRIA

AUT

WB

41

#***N

TIER2

AZERBAIJAN

AZE

none

none

none

OTHER

BELARUS

BLR

VL

62

A***L

TIER1

BELGIUM

BEL

ZB

13

B***#

NATO

BOSNIA AND HERZEGOVINA

BIH

VB

75

A***U

TIER1

BRAZIL

BRA

YA

19

#***K

TIER2

BRUNEI DARUSSALAM

BRN

VC

76

A***V

TIER1

BULGARIA

BGR

WU

50

#***U

NATO

CANADA

CAN

ZC

20

L***#

NATO

CANADA

CAN

ZC

20

#***#

NATO

CANADA

CAN

ZC

21

L***#

NATO

CANADA

CAN

ZC

21

#***#

NATO

CHILE

CHL

YN

52

A***A

TIER1

CHINA

CHN

YV

none

none

OTHER

COLOMBIA

COL

YC

80

A***Z

TIER2

CROATIA

HRV

WD

53

A***B

NATO

CZECH REPUBLIC

CZE

WZ

16

#***G

NATO

DENMARK

DNK

ZS

22

R***#

NATO

EGYPT

EGY

YQ

36

#***D

TIER1

ESTONIA

EST

WE

38

#***J

NATO

FIJI

FJI

WJ

48

#***S

OTHER

FINLAND

FIN

WF

58

A***G

TIER2

FRANCE

FRA

ZF

14

F***#

NATO

FRANCE

FRA

ZF

14

M***#

NATO

GEORGIA

GEO

VG

68

A***R

TIER1

GERMANY

DEU

ZG

12

C***#

NATO

GERMANY

DEU

ZG

12

D***#

NATO

GREECE

GRC

ZU

23

G***#

NATO

HUNGARY

HUN

WH

51

#***V

NATO

ICELAND

ISL

ZV

24

S***#

NATO

INDIA

IND

ZI

72

#***Y

TIER2

INDONESIA

IDN

YT

45

#***Z

TIER2

ISRAEL

ISR

YD

31

#***A

TIER2

ITALY

ITA

ZR

15

A***#

NATO

JAPAN

JPN

ZJ

30

J***#

TIER1

JORDAN

JOR

VJ

78

A***X

TIER1

KOREA, REPUBLIC OF

KOR

ZH

37

#***F

TIER2

KUWAIT

KWT

YK

60

A***K

OTHER

LATVIA

LVA

VD

55

A***D

NATO

LITHUANIA

LTU

WI

47

#***R

NATO

LUXEMBOURG

LUX

ZL

28

B***#

NATO

MALAYSIA

MYS

YW

34

Y***#

TIER2

MEXICO

MEX

YX

none

none

OTHER

MONTENEGRO

MNE

VH

77

A***W

NATO

MOROCCO

MAR

YP

63

A***M

TIER2

NATO & INTERNATIONAL ORG.

none

none

none

I***#

NATO

NETHERLANDS

NLD

ZN

17

H***#

NATO

NEW ZEALAND

NZL

ZE

98

E***#

TIER2

NON-NATO NATIONS

none

none

none

S***#

NATO

NORTH MACEDONIA*

FYR

WM

54

A***C

TIER1

NORWAY

NOR

ZT

25

N***#

NATO

NSPA (NADB)

none

WN

none

none

NATO

NSPA (NMCRL)

none

WX

none

none

NATO

NSPA (USER)

none

ZX

none

X***#

NATO

OMAN

OMN

VE

56

A***E

TIER1

PAKISTAN

PAK

ZO

74

A***T

OTHER

PAPUA NEW GUINEA

PNG

YG

65

A***P

OTHER

PERU

PER

VP

79

A***Y

TIER1

PHILIPPINES

PHL

ZM

46

#***P

OTHER

POLAND

POL

WP

43

#***H

NATO

PORTUGAL

PRT

ZP

26

P***#

NATO

QATAR

QAT

VM

81

B***A

TIER1

ROMANIA

ROU

WR

39

#***L

NATO

RUSSIAN FEDERATION

RUS

YU

57

A***F

OTHER

SAUDI ARABIA

SAU

YS

70

#***E

TIER1

SERBIA

SRB

VS

73

A***S

TIER2

SINGAPORE

SGP

YJ

32

Q***#

TIER2

SLOVAKIA

SVK

WS

40

#***M

NATO

SLOVENIA

SVN

WL

42

#***Q

NATO

SOUTH AFRICA

ZAF

ZD

18

V***#

TIER1

SPAIN

ESP

YB

33

#***B

NATO

SUDAN

SDN

YM

none

none

OTHER

SWEDEN

SWE

VK

64

A***N

TIER2

SWITZERLAND

CHE

YL

none

none

OTHER

TAIWAN, PROVINCE OF CHINA

TWN

YE

none

none

OTHER

THAILAND

THA

YY

35

#***C

TIER1

TONGA

TON

WT

49

#***T

OTHER

TURKEY

TUR

ZW

27

T***#

NATO

UKRAINE

UKR

YR

61

A***J

TIER2

UNITED ARAB EMIRATES

ARE

WG

71

#***W

TIER2

UNITED KINGDOM

GBR

ZK

99

K***#

NATO

UNITED KINGDOM

GBR

ZK

99

U***#

NATO

UNITED NATIONS

none

WA

44

none

OTHER

UNITED STATES

USA

ZZ

01

#***#

NATO

UNITED STATES

USA

ZZ

00

#***#

NATO

UNITED STATES

USA

ZZ

02-09

#***#

NATO

US DOMESTIC USE ONLY

none

VA

none

none

NATO

US DOMESTIC USE ONLY

none

WW

none

none

NATO

 

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić