Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

PRESTAO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
Objavljeno u NN 82/05 od 06.07.2005.:

 

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA I EUROPSKIH INTEGRACIJA

Na osnovi članka 113. Zakona o strancima (»Narodne novine« br. 109/03 i 182/04) ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, u suglasnosti s ministrom unutarnjih poslova, donosi

 

PRAVILNIK O IZDAVANJU PUTNIH LISTOVA, VIZA I POSEBNIH OSOBNIH ISKAZNICA 

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se: način izdavanja putnog lista, vize i odobrenja za prvi privremeni boravak strancima u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu (u daljem tekstu DM/KU Republike Hrvatske); uvjeti, postupak izdavanja i obrasci posebnih osobnih iskaznica koje se izdaju članovima diplomatskih misija, konzularnih ureda, članovima poslužnog osoblja, članovima privatne posluge, članovima organizacija Ujedinjenih naroda i drugih specijaliziranih ustanova UN, te međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj (u daljem tekstu: misije i konzularni uredi u Republici Hrvatskoj), kao i članovima njihovih obitelji odnosno članovima zajedničkog kućanstva, te način vođenja evidencija.

 

1. PUTNI LIST ZA STRANCA

 

Članak 2.

Stranac osobno podnosi zahtjev za izdavanje putnog lista za strance u DM/KU Republike Hrvatske, iz razloga propisanih člankom 12. Zakona o strancima.

Zahtjevu za izdavanje putnog lista prilažu se dvije fotografije veličine 30 × 35 mm.

Osoba mora biti fotografirana s lica, otkrivena čela, bez pokrivala za glavu (šešira, kape ili marame) i to tako da 70 do 80 posto visine fotografije pokazuje glavu osobe od brade do tjemena.

Iznimno, starije osobe koje prema narodnim običajima nose maramu ili kapu kao sastavni dio nošnje, mogu priložiti fotografiju na kojoj su pod maramom ili kapom.

Fotografija ne smije biti dotjerivana (retuširana) niti izrađena opremom za samofotografiranje.

Fotografija mora biti izrađena na bijelom, sjajnom, tankom fotopapiru.

 

Članak 3.

Stranac je dužan uz zahtjev za izdavanje putnog lista priložiti i

– potvrdu o gubitku putne isprave za stranca izdanu od nadležnog tijela države u kojoj ju je izgubio,

– ispravu o identitetu s fotografijom.

U slučaju da stranac ne posjeduje ispravu o identitetu s fotografijom, uzima se izjava na zapisnik kojom stranac potvrđuje svoj identitet.

 

Članak 4.

Prije izdavanja putnog lista strancu, DM/KU Republike Hrvatske dužno je pribaviti suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova.

 

Članak 5.

Putni list neće se izdati strancu ako postoje zapreke iz članka 14. Zakona o strancima u kojem slučaju Ministarstvo unutarnjih poslova obavješćuje DM/KU Republike Hrvatske o postojanju zapreka, a DM/KU Republike Hrvatske izdaje rješenje o odbijanju zahtjeva.

Protiv rješenja kojim se odbija zahtjev, stranac može izjaviti žalbu u roku petnaest dana od dana primitka rješenja.

O žalbi odlučuje Ministarstvo unutarnjih poslova.

 

2. IZDAVANJE VIZE

 

Članak 6.

Stranac osobno podnosi zahtjev za izdavanje vize u DM/KU Republike Hrvatske.

Iznimno, u opravdanim slučajevima, stranac ne mora osobno podnijeti zahtjev za izdavanje vize, ali mora osobno pristupiti u DM/KU Republike Hrvatske radi izdavanja vize.

 

Članak 7.

Obrazac zahtjeva za izdavanje vize propisan je člankom 10. Pravilnika o putnim ispravama za strance, vizama, graničnim propusnicama te o načinu postupanja prema strancima (»Narodne novine« br. 202/03 i 10/05, Obrazac 4).

 

Članak 8.

Stranac uz zahtjev za izdavanje vize prilaže:

1. putnu ispravu

2. jednu fotografiju u boji, veličine 30 × 35 mm koja vjerno prikazuje nositelja

3. dokumentaciju kojom dokazuje svrhu boravka u Republici Hrvatskoj, osigurani smještaj i troškove boravka u Republici Hrvatskoj, namjeru povratka u matičnu zemlju, odnosno mogućnost ulaska u treću zemlju, sredstvo putovanja.

Iznimno, u slučajevima određenim Konzularnim naputkom o izdavanju viza, stranca se može osloboditi od obveze prilaganja dijela dokumentacije iz stavka 1. točka 3. ovog članka.

 

Članak 9.

Ako stranac dolazi na poziv fizičke ili pravne osobe, dužan je priložiti pozivno pismo te osobe, koje sadrži:

– osobne podatke o pozivatelju,

– osobne podatke o strancu koji dolazi u državu,

– svrhu dolaska,

– razdoblje boravka,

– adresu na kojoj će stranac boraviti,

– izjavu pozivatelja da će snositi sve troškove stranca, uključujući troškove uzdržavanja, smještaja, liječenja i eventualnog prisilnog udaljenja iz Republike Hrvatske,

– potpis pozivatelja ovjeren kod javnog bilježnika u Republici Hrvatskoj ili, ako je pozivatelj pravna osoba, potpis osobe ovlaštene za zastupanje, ovjeren službenim pečatom,

– mjesto i datum sastavljanja pozivnog pisma.

Pozivno pismo fizičke osobe mora sadržavati, osim podataka iz stavka 1. ovog članka, i izjavu o suglasnosti pozivatelja, koja prema članku 178., stavak 1. Ovršnog zakona ima učinak rješenja o ovrsi. Navedenom izjavom pozivatelj daje suglasnost o zapljeni 1/3 svojih novčanih primanja koje ostvaruje kod poslodavca odnosno iz mirovine, da se navedeni novčani iznos isplati neposredno Ministarstvu unutarnjih poslova, da se trajanje suglasnosti proteže na neodređeno vrijeme odnosno do potpunog namirenja tražbine Ministarstva unutarnjih poslova, te da se suglasnost ne može opozvati prije namirenja.

Ako je pozivatelj pravna osoba, može se zatražiti da pravna osoba u korist Ministarstva unutarnjih poslova izda bjanko zadužnicu ovjerenu kod javnog bilježnika u Republici Hrvatskoj, a stranac da priloži dokaz o njezinoj predaji.

Od pravne osobe koja obavlja djelatnost organizacije turističkih putovanja u Republici Hrvatskoj ili pružanja usluge smještaja strancima, može se zatražiti da u korist Ministarstva unutarnjih poslova izda bjanko zadužnicu ovjerenu kod javnog bilježnika u Republici Hrvatskoj.

Odluku o primjeni stavaka 3. i 4. ovoga članka te o iznosu na koji se izdaje bjanko zadužnica donosi Ministarstvo unutarnjih poslova i o tomu obavješćuje DM/KU Republike Hrvatske i pozivatelja.

 

Članak 10.

Službena osoba provjerava:

– je li putna isprava na koju stranac traži izdavanje vize važeća,

– priloženu dokumentaciju,

– postoje li zakonske smetnje za izdavanje vize.

 

Članak 11.

DM/KU Republike Hrvatske dužan je, u slučajevima određenim u Dodatku Konzularnog naputka o izdavanju viza:

– prije izdavanja vize zatražiti prethodnu suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova

– obavijestiti Ministarstvo unutarnjih poslova o namjeri izdavanja vize

– obavijestiti Ministarstvo unutarnjih poslova o izdanoj vizi.

 

Članak 12.

U slučaju neizdavanja vize, službena osoba nije dužna strancu priopćiti razloge odbijanja.

 

Članak 13.

Strancu se u DM/KU Republike Hrvatske mogu izdati sljedeće vrste viza:

1. diplomatska

2. službena

3. putna

4. tranzitna

5. zrakoplovno-tranzitna

6. grupna.

 

Članak 14.

Obrazac putne, tranzitne, zrakoplovno-tranzitne i grupne vize propisan je člankom 11. Pravilnika o putnim ispravama za strance, vizama, graničnim propusnicama te o načinu postupanja prema strancima (»Narodne novine« br. 202/03 i 10/05, Obrazac 5).

 

2.1. Diplomatska viza

 

Članak 15.

Diplomatska viza izdaje se samo u diplomatsku putovnicu.

DM/KU Republike Hrvatske može odbiti izdavanje diplomatske vize u diplomatsku putovnicu, ako ocijeni da nositelju diplomatske putovnice ne treba u Republici Hrvatskoj dati one povlastice koje pruža diplomatska viza. U tom slučaju izdaje se putna viza.

 

Članak 16.

Diplomatska viza izdaje se u pravilu na zahtjev upućen notom Ministarstva vanjskih poslova strane države ili diplomatske misije odnosno konzularnog ureda države osobe za koje se traži izdavanje diplomatske vize.

Iznimno, šef DM/KU Republike Hrvatske može odobriti izdavanje diplomatske vize nositelju diplomatske putovnice i bez podnošenja note iz prethodnog stavka.

 

Članak 17.

Diplomatska viza izdaje se, u pravilu, s rokom važenja do tri mjeseca, a najviše do godinu dana, za jedno, dva ili više putovanja, osim u slučajevima kada stranac dolazi na službu u misiju odnosno konzularni ured u Republici Hrvatskoj.

Vizu iz stavka 1. ovoga članka DM/KU Republike Hrvatske može izdati bez prethodne suglasnosti Ministarstva vanjskih poslova.

DM/KU Republike Hrvatske dužan je odmah obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo unutarnjih poslova o izdavanju vize nositelju diplomatske putovnice koji dolazi u Republiku Hrvatsku u turistički ili drugi posjet.

 

Članak 18.

Diplomatska viza izdaje se bez naplate konzularne pristojbe.

 

Članak 19.

Obrazac diplomatske vize identičan je obrascu vize propisane člankom 14. ovoga Pravilnika, uz sljedeći dodatak:

U rubriku »VRSTA VIZE« upisuje se: »DPL«.

 

2.2. Službena viza

 

Članak 20.

Službena viza izdaje se samo u službenu putovnicu.

DM/KU Republike Hrvatske može odbiti izdavanje službene vize u službenu putovnicu ako ocijeni da nositelju službene putovnice ne treba u Republici Hrvatskoj dati one povlastice koje pruža službena viza. U tom slučaju izdaje se putna viza.

 

Članak 21.

Službena viza izdaje se u pravilu na zahtjev upućen notom Ministarstva vanjskih poslova strane države ili diplomatske misije, odnosno konzularnog ureda države osobe za koje se traži izdavanje službene vize.

Iznimno šef DM/KU Republike Hrvatske može odobriti izdavanje službene vize nositelju službene putovnice i bez podnošenja note iz prethodnog stavka.

 

Članak 22.

Službena viza izdaje se, u pravilu, s rokom važenja do tri mjeseca, a najviše do godinu dana, za jedno, dva ili više putovanja, osim u slučajevima kada stranac dolazi na službu u misiju odnosno konzularni ured u Republici Hrvatskoj.

Vizu iz stavka 1. ovoga članka DM/KU Republike Hrvatske može izdati bez prethodne suglasnosti Ministarstva vanjskih poslova.

DM/KU Republike Hrvatske dužan je odmah obavijestiti Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i Ministarstvo unutarnjih poslova o izdavanju vize nositelju službene putovnice, koji dolazi u Republiku Hrvatsku u turistički ili drugi posjet.

 

Članak 23.

Službena viza izdaje se bez naplate konzularne pristojbe.

 

Članak 24.

Obrazac službene vize identičan je obrascu vize propisane člankom 14. ovoga Pravilnika, uz sljedeći dodatak:

U rubriku »VRSTA VIZE« upisuje se: »SL«

 

2.3. Putna viza

 

Članak 25.

Putna viza izdaje se strancu za jedan, dva ili više ulazaka u Republiku Hrvatsku, u svrhu poslovnog, turističkog, privatnog ili drugog posjeta.

Putna viza izdaje se u pravilu s rokom važenja do tri mjeseca.

Iznimno, ako postoje opravdani razlozi, putna se viza može izdati i s duljim rokom važenja, ali ne duljim od jedne godine, odnosno od roka važenja putne isprave u koju se unosi viza.

 

2.4. Tranzitna viza

 

Članak 26.

Tranzitna viza izdaje se strancu za jedan, dva ili iznimno više tranzita, u svrhu prelaska preko teritorija Republike Hrvatske.

Tranzitna viza izdaje se u pravilu s rokom važenja do tri mjeseca.

Iznimno, ako postoje opravdani razlozi, tranzitna se viza može izdati i s duljim rokom važenja, ali ne duljim od šest mjeseci, odnosno od roka važenja putne isprave.

 

2.5. Zrakoplovno-tranzitna viza

 

Članak 27.

Zrakoplovno-tranzitna viza izdaje se za jedan, dva ili više prolazaka kroz međunarodni tranzitni prostor zračne luke.

Zrakoplovno-tranzitna viza izdaje se u pravilu s rokom važenja do tri mjeseca.

Iznimno, ako postoje opravdani razlozi, zrakoplovna-tranzitna viza može se izdati i s duljim rokom važenja, ali ne duljim od šest mjeseci, odnosno od roka važenja putne isprave.

 

2.6. Grupna viza

 

Članak 28.

Grupna viza izdaje se u zajedničku putnu ispravu, grupi od 5 do 50 osoba, za jedan ulazak ili tranzit preko teritorija Republike Hrvatske.

Iznimno, grupna se viza može izdati i grupi s većim brojem osoba, ako je riječ o organiziranoj turističkoj grupi koja u Republiku Hrvatsku dolazi na osnovi međunarodnog ugovora.

Grupna viza izdaje se s rokom važenja najdulje do tri mjeseca.

 

3. ODOBRENJE ZA PRVI PRIVREMENI BORAVAK

 

Članak 29.

Stranac osobno podnosi zahtjev za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak u DM/KU Republike Hrvatske.

 

Članak 30.

Stranac je dužan, uz zahtjev za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak priložiti:

– preslik važeće putne isprave,

– dvije fotografije formata 30 × 35 mm, koje vjerno prikazuju podnositelja zahtjeva

– uvjerenje o nekažnjavanju države čiji je državljanin ili u kojoj ima stalni boravak, ne starije od šest mjeseci

– dokaz o zdravstvenom osiguranju

– dokaz da ima osigurana sredstva za uzdržavanje u Republici Hrvatskoj

– dokaz o osiguranom smještaju u Republici Hrvatskoj

Uz priloge iz stavka 1. ovoga članka, prilažu se, ovisno o razlogu boravka, sljedeći dokazi:

1. potvrda o svojstvu učenika, odnosno studenta na odgovarajućoj školi, odnosno fakultetu; ili

2. radna dozvola, ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor, potvrda pravne odnosno fizičke osobe da se kod nje nalazi na specijalizaciji, izobrazbi, praksi, dozvola za obavljanje određene profesionalne djelatnosti ako je ona propisana; ili

3. odobrenje tijela nadležnog za poslove znanosti; ili

4. potvrda medicinske ustanove u kojoj se liječi; ili

5. izvod iz matice rođenih; ili

6. izvod iz matice vjenčanih; ili

7. drugi dokaz na osnovi kojeg se može utvrditi opravdanost boravka.

Isprave koje se prilažu uz zahtjev moraju biti u izvorniku ili ovjerenom prijepisu, a strane isprave, ako je potrebno, prevedene i odgovarajuće ovjerene za uporabu u Republici Hrvatskoj.

 

Članak 31.

DM/KU Republike Hrvatske prosljeđuje zahtjev za izdavanjem odobrenja za prvi privremeni boravak Ministarstvu unutarnjih poslova.

 

Članak 32.

Po primitku obavijesti Ministarstva unutarnjih poslova o pozitivno riješenom zahtjevu iz članka 31. ovog Pravilnika, DM/KU Republike Hrvatske unosi u putnu ispravu odobrenje za prvi privremeni boravak, o čemu dostavlja obavijest Ministarstvu unutarnjih poslova.

Protiv rješenja kojim se odbija zahtjev, stranac može izjaviti žalbu u roku osam dana od dana primitka rješenja.

O žalbi odlučuje Ministarstvo unutarnjih poslova.

 

4. PRIJAVLJIVANJE NESTANKA PUTNE ISPRAVE ZA STRANCA ILI OSOBNE ISKAZNICE ZA STRANCA U INOZEMSTVU

 

Članak 33.

Stranac koji je u inozemstvu izgubio ili na drugi način ostao bez putne isprave za stranca ili osobne iskaznice za stranca, dužan je prijaviti nestanak isprave najbližoj DM/KU Republike Hrvatske i predočiti potvrdu o gubitku isprave nadležnog tijela države u kojoj ju je izgubio.

DM/KU Republike Hrvatske o prijavi iz stavka 1. ovoga članka izvješćuje Ministarstvo unutarnjih poslova.

 

5. DOLAZAK STRANCA NA DUŽNOST U MISIJU, KONZULARNI URED U REPUBLICI HRVATSKOJ I POSEBNE OSOBNE ISKAZNICE

 

Članak 34.

Strancu koji dolazi na dužnost u svojstvu člana misije ili konzularnog ureda u Republici Hrvatskoj, te članovima njegove obitelji, odnosno članovima zajedničkog kućanstva, nositeljima diplomatskih putovnica, DM/KU Republike Hrvatske izdaje diplomatsku vizu, osim u slučaju da je međudržavnim sporazumom drukčije određeno.

Ova viza izdaje se za jedno putovanje, s rokom važenja od jednog do tri mjeseca, ovisno o udaljenosti zemlje iz koje osoba dolazi.

 

Članak 35.

Strancu koji dolazi na dužnost u svojstvu člana osoblja misije ili konzularnog ureda u Republici Hrvatskoj, odnosno u svojstvu člana poslužnog osoblja ili člana privatne posluge, te članovima njegove obitelji, odnosno članovima zajedničkog kućanstva, nositeljima službenih putovnica, DM/KU Republike Hrvatske izdaje službenu vizu, osim ako međudržavnim sporazumom nije drukčije određeno.

Ova viza izdaje se za jedno putovanje, s rokom važenja od jednog do tri mjeseca, ovisno o udaljenosti zemlje iz koje osoba dolazi.

 

Članak 36.

Strancu koji dolazi na dužnost u svojstvu člana osoblja misije odnosno konzularnog ureda u Republici Hrvatskoj, odnosno u svojstvu člana poslužnog osoblja ili člana privatne posluge, te članovima njegove obitelji, odnosno članovima zajedničkog kućanstva, nositeljima običnih putovnica, DM/KU Republike Hrvatske izdaje putnu vizu, osim ako međudržavnim sporazumom nije drukčije određeno.

Ova viza izdaje se za jedno putovanje, s rokom važenja od jedan do tri mjeseca, ovisno o udaljenosti zemlje iz koje osoba dolazi.

 

Članak 37.

Diplomatska, odnosno službena viza iz članaka 34. i 35. ovog Pravilnika izdaje se samo po prethodnoj suglasnosti Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Putna viza iz članka 36. izdaje se samo po prethodno pribavljenom mišljenju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i suglasnosti Ministarstva unutarnjih poslova.

 

Članak 38.

Misije i konzularni uredi u Republici Hrvatskoj, diplomatskom notom prijavljuju Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, Diplomatskom protokolu, nove članove po njihovu dolasku u Republiku Hrvatsku.

Na osnovi notifikacije iz stavka 1. ovog članka, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Diplomatski protokol, izdaje odgovarajuću posebnu osobnu iskaznicu.

 

Članak 39.

Posebne osobne iskaznice koje izdaje Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Diplomatski protokol, su sljedeće:

– tip »A«

– tip »B«

– tip »C«

– tip »D«

– tip »E«

– tip »F«

– tip »G«

– tip »H«

– tip »I«.

 

Članak 40.

Posebna osobna iskaznica tipa »A« izdaje se strancima, članovima diplomatske misije, nositeljima diplomatske putovnice zemlje šiljateljice, koji u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima uživaju diplomatski status i članovima njihovih obitelji koji su nositelji diplomatske putovnice.

 

Članak 41.

Posebna osobna iskaznica tipa »B« izdaje se strancima, šefovima i zamjenicima organizacija Ujedinjenih naroda i specijaliziranih ustanova Ujedinjenih naroda, te drugih međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj i članovima njihovih obitelji, neovisno o vrsti putovnice, a u skladu s međunarodnim ugovorima koji obvezuju Republiku Hrvatsku.

 

Članak 42.

Posebna osobna iskaznica tipa »C« izdaje se strancima, konzularnim dužnosnicima i članovima njihovih obitelji, koji su nositelji diplomatske putovnice, a u skladu s Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima.

 

Članak 43.

Posebna osobna iskaznica tipa »D« izdaje se strancima, članovima administrativno-tehničkog osoblja diplomatskih misija, službenicima konzularnih ureda, članovima organizacija Ujedinjenih naroda i specijaliziranih ustanova, članovima međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj i članovima njihovih obitelji, neovisno o vrsti putovnice a u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima, Konvencijom o privilegijama i imunitetima Ujedinjenih naroda i međunarodnim ugovorima koji obvezuju Republiku Hrvatsku.

 

Članak 44.

Posebna osobna iskaznica tipa »E« izdaje se strancima, članovima poslužnog osoblja diplomatskih misija, konzularnih ureda, organizacija Ujedinjenih naroda i specijaliziranih ustanova, te međunarodnih organizacija i članovima njihovih obitelji, neovisno o vrsti putovnice, a u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima i međunarodnim ugovorima koji obvezuju Republiku Hrvatsku.

 

Članak 45.

Posebna osobna iskaznica tipa »F« izdaje se počasnim konzularnim dužnosnicima, koji su dobili privolu za obnašanje te dužnosti, a u skladu s Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima.

 

Članak 46.

Posebna osobna iskaznica tipa »G« izdaje se strancima, posebnim stručnjacima i članovima njihovih obitelji, neovisno o vrsti putovnice, na osnovi notifikacije diplomatske misije odnosno konzularnog ureda u Republici Hrvatskoj, a u skladu s međunarodnim ugovorima koji obvezuju Republiku Hrvatsku.

 

Članak 47.

Posebna osobna iskaznica tipa »H« izdaje se strancima, članovima obitelji, zajedničkog kućanstva i privatnoj posluzi člana misije ili konzularnog ureda u Republici Hrvatskoj, neovisno o vrsti putovnice, na osnovi notifikacije diplomatske misije odnosno konzularnog ureda u Republici Hrvatskoj, isključivo primjenom načela uzajamnosti.

 

Članak 48.

Posebna osobna iskaznica tipa »I« izdaje se šefovima i zamjenicima ureda Ujedinjenih naroda i specijaliziranih ustanova Ujedinjenih naroda, te drugih međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj, koji su hrvatski državljani, a notificirale su ih te organizacije.

 

Članak 49.

Misije i konzularni uredi u Republici Hrvatskoj, prilikom notifikacije prilažu:

1. diplomatsku notu,

2. presliku putovnice osobe koja se notificira,

3. dvije fotografije u boji, veličine 30 × 35 mm,

4. ispunjeni obrazac upitnika,

5. potpisani odgovarajući obrazac za izdavanje posebne osobne iskaznice.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u putovnicu osobe koja se notificira, strancu, otiskuje štambilj sljedećeg sadržaja: »Stavljeno na uvid Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske«. Slijede datum otiska, potpis ovlaštene osobe i mali pečat Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

 

Članak 50.

Obrazac upitnika za izdavanje posebne osobne iskaznice (Obrazac 1) iz članka 49., stavak 1., točka 4. ovog Pravilnika pravokutnog je oblika, veličine A4, tiskan na hrvatskom i engleskom jeziku.

Obrazac 1 sadrži:

– grb Republike Hrvatske

– naziv »Republika Hrvatska, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Diplomatski protokol«

– prostor za upis sljedećih podataka: naziv i adresa misije ili konzularnog ureda u Republici Hrvatskoj; osobni podaci (ime, prezime, država i mjesto rođenja, državljanstvo, datum rođenja, adresa, telefon, e-mail adresa); podaci o dužnosti – dužnosti/rangu, podaci o putovnici (vrsta, broj, dan, mjesec i godina izdavanja, dan mjesec i godina do kada vrijedi, država izdavanja); podaci o članovima obitelji ili drugim osobama, – suprug/a – ime i prezime, država, mjesto, dan, mjesec i godina rođenja, putovnica – vrsta, broj i datum izdavanja, rok valjanosti, država izdavanja, djeca – ime i prezime, država, mjesto, dan, mjesec i godina rođenja, putovnica – vrsta, broj i datum izdavanja, rok valjanosti, država izdavanja, ostali članovi obitelji ili zajedničkog kućanstva za koje se traži notofikacija – ime i prezime, država, mjesto, dan, mjesec i godina rođenja, putovnica – vrsta, broj i datum izdavanja, rok valjanosti, država izdavanja.

– prostor za potpis podnositelja zahtjeva, prostor za pečat misije ili konzularnog ureda i prostor za potpis šefa misije ili konzularnog ureda u Republici Hrvatskoj.

 

Članak 51.

Obrasci za izdavanje posebnih osobnih iskaznica (Obrasci od 2 do 10) iz članka 49., stavak 1., točka 5., pravokutnog su oblika, veličine A4, tiskani na hrvatskom i engleskom jeziku, a razlikuju se po nazivu i boji, ovisno o tipu posebne osobne iskaznice.

Obrasci iz stavka 1. ovog članka sadrže:

– naziv

– prostor za fotografiju

– prostor za potpis nositelja

– prostor za upis sljedećih podataka: ime, prezime, datum rođenja, rang/dužnost, adresa, rok valjanosti od – do, broj iskaznice

– prostor za upis datuma, pečat MVPEI RH i potpis ovlaštene osobe u MVPEI RH.

 

Članak 52.

Obrasci posebne osobne iskaznice (Obrasci od 11 do 19) pravokutnog su oblika veličine 8,6 × 5,4 cm i plastificirani su.

Tekst na posebnoj osobnoj iskaznici pisan je dvojezično, hrvatskim i engleskim jezikom.

Obrasci posebne osobne iskaznice iz stavka 1. ovog članka, na prednjoj stranici sadrže:

– grb Republike Hrvatske

– naziv »Republika Hrvatska – Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija«

– tip (»A« – »I«)

– serijski broj

– ime nositelja

– prezime nositelja

– fotografija nositelja

– rang/dužnost koju obnaša nositelj

– adresa nositelja

– rok valjanosti od – do

– potpis nositelja.

Obrasci posebnih osobnih iskaznica iz stavka 1. ovog članka razlikuju se prema boji i prema tekstu koji se nalazi na poleđini, ovisno o tipu posebne osobne iskaznice, i to:

– Obrazac iskaznice tipa »A« (Obrazac 11), crvene je boje, a tekst na poleđini glasi: »Nositelj uživa imunitet od kaznene, građanske i upravne sudbenosti u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.«

– Obrazac iskaznice tipa »B« (Obrazac 12), zelene je boje, a tekst na poleđini glasi: »Nositelj uživa imunitet od kaznene, građanske i upravne sudbenosti u skladu s Konvencijom o povlasticama i imunitetima Ujedinjenih naroda i drugih specijaliziranih organizacija i međunarodnim ugovorima koji obvezuju Republiku Hrvatsku.«

– Obrazac iskaznice tipa »C« (Obrazac 13), plave je boje, a tekst na poleđini glasi: »Nositelj uživa imunitet, ne može biti uhićen ili pritvoren, osim u slučaju teškog kaznenog djela i to samo u provođenju sudske odluke, u skladu s Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima«.

– Obrazac iskaznice tipa »D« (Obrazac 14), cijan je boje, a tekst na poleđini glasi: »Nositelj uživa imunitet od sudbenosti za djela izvršena tijekom obnašanja svoje dužnosti, u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima, Konvencijom o povlasticama i imunitetima UN-a i specijaliziranih organizacija, kao i međunarodnim ugovorima koji obvezuju Republiku Hrvatsku.«

– Obrazac iskaznice tipa »E« (Obrazac 15), magenta je boje, a tekst na poleđini glasi: »Nositelj uživa imunitet od sudbenosti za djela izvršena tijekom obnašanja svoje dužnosti, u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima.«

– Obrazac iskaznice tipa »F« (Obrazac 16), žute je boje, a tekst na poleđini glasi: »Nositelj uživa imunitet od sudbenosti isključivo za djela počinjena u obnašanju svoje konzularne dužnosti u skladu s Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima.«

– Obrazac iskaznice tipa »G« (Obrazac 17), narančaste je boje, a tekst na poleđini glasi: »Nositelj ne uživa imunitet, osim u slučaju da međunarodnim ugovorom koji obvezuje Republiku Hrvatsku nije drugačije određeno.«

– Obrazac iskaznice tipa »H« (Obrazac 18), ljubičaste je boje, a tekst na poleđini glasi: »Nositelj ne uživa imunitet, a iskaznica je izdana kao potvrda o odobrenom boravku u Republici Hrvatskoj.«

– Obrazac iskaznice tipa »I« (Obrazac 19), smeđe je boje, a tekst na poleđini glasi: »Nositelj je hrvatski državljanin koji ne uživa imunitet, a iskaznica je izdana kao potvrda dužnosti koju obnaša.«

 

Članak 53.

Na poleđini svih obrazaca posebne osobne iskaznice (Obrazac 11 do 19), ispod teksta navedenog u članku 52. stavak 4. alineja od 1-9, otisnut je naziv institucije i uprave ovlaštene za izdavanje posebnih osobnih iskaznica: Izdalo: »MVPEI RH Diplomatski protokol« i mali pečat Ministarstva.

 

Članak 54.

Posebna osobna iskaznica izdaje se djeci notificiranih osoba, od 6. do 18. godine, odnosno, uz potvrdu nadležne ustanove, do završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Djeca notificiranih osoba, koja nastavljaju školovanje, odnosno studij u Republici Hrvatskoj, uz priloženu potvrdu nadležne ustanove, mogu biti nositelji posebne osobne iskaznice najduže do navršene 26. godine.

Djeci notificiranih osoba, nad kojima je produljena roditeljska skrb, posebna osobna iskaznica izdaje se neovisno o dobi.

 

Članak 55.

Posebna osobna iskaznica se izdaje s rokom važenja do četiri godine, odnosno do datuma važenja putovnice.

Nova posebna osobna iskaznica izdaje se ovisno o dužini trajanja prethodne, kao i o datumu važenja putovnice.

 

Članak 56.

Misije i konzularni uredi u Republici Hrvatskoj posebno notificiraju Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, Diplomatskom protokolu odlazak svojih članova – prestanak obnašanja dužnosti u Republici Hrvatskoj.

Misija i konzularni ured u Republici Hrvatskoj, dužni su vratiti posebnu osobnu iskaznicu člana čiji se odlazak notificira.

Novom članu misije ili konzularnog ureda u Republici Hrvatskoj posebna osobna iskaznica neće se izdati u slučaju nepridržavanja odredbi iz stavka 2. ovog članka.

 

Članak 57.

Nova posebna osobna iskaznica izdaje se:

1. istekom roka važenja prethodno izdane posebne osobne iskaznice, uz postupak koji je isti kao i prigodom notifikacije;

2. u slučaju gubitka posebne osobne iskaznice, koji se prijavljuje Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, uz priloženi dokaz o oglašavanju izgubljene posebne osobne iskaznice u »Narodnim novinama«;

3. u slučaju oštećenosti posebne osobne iskaznice, u mjeri u kojoj više ne može služiti svojoj svrsi;

4. u slučaju promjene podataka koji su sastavni dio sadržaja posebne osobne iskaznice.

 

6. EVIDENCIJE

 

Članak 58.

DM/KU Republike Hrvatske u inozemstvu vodi evidenciju o

1. zahtjevima za izdavanje putnih listova za strance i izdanim putnim listovima

2. zahtjevima za izdavanje viza i izdanim vizama

3. zahtjevima za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak i izdanim odobrenjima.

Evidencije iz stavka 1. ovog članka vode se na sustavu za automatsku obradu podataka.

 

Članak 59.

Evidencija o zahtjevima za izdavanje putnih listova za strance i izdanim putnim listovima za strance sadrži sljedeće podatke:

1. redni broj

2. klasa

3. datum podnošenja zahtjeva

4. ime i prezime stranca

5. datum, mjesto i država rođenja

6. državljanstvo

7. kako je riješen zahtjev

8. broj, datum izdavanja i rok važenja putnog lista za stranca

9. napomenu.

 

Članak 60.

Evidencija o zahtjevima za izdavanje viza i o izdanim vizama, vodi se posebno prema vrsti viza: za diplomatske, službene, putne, tranzitne, zrakoplovno-tranzitne i grupne vize, i sadrži sljedeće podatke:

1. redni broj

2. klasa

3. datum podnošenja zahtjeva

4. ime i prezime stranca

5. datum, mjesto i država rođenja

6. državljanstvo

7. vrsta, broj i rok važenja putne isprave

8. kako je riješen zahtjev

9. serijski broj, datum izdavanja i rok važenja vize

10. vrsta vize i svrha izdavanja

11. napomena.

 

Članak 61.

Evidencija o zahtjevima za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak i o izdanim odobrenjima sadrži sljedeće podatke:

1. redni broj

2. klasa

3. datum podnošenja zahtjeva

4. ime i prezime stranca

5. datum, mjesto i država rođenja

6. državljanstvo

7. vrsta, broj i rok važenja putne isprave

8. kako je riješen zahtjev

9. serijski broj, datum izdavanja i rok važenja odobrenja

10. svrha zbog koje je izdano odobrenje

11. napomena.

 

Članak 62.

DM/KU Republike Hrvatske dužno je najkasnije do 15. veljače tekuće godine dostaviti Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija i Ministarstvu unutarnjih poslova primjerak evidencija iz članaka 59., 60. i 61. ovog Pravilnika za prethodnu godinu.

 

Članak 63.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Diplomatski protokol vodi evidenciju o izdanim posebnim osobnim iskaznicama strancima i o nestalim posebnim osobnim iskaznicama.

Evidencija iz stavka 1. sadrži sljedeće podatke:

1. redni broj

2. klasa

3. datum podnošenja zahtjeva

4. ime i prezime stranca

5. datum, mjesto i država rođenja

6. državljanstvo

7. vrsta, broj i rok važenja putne isprave

8. vrsta i broj izdane posebne osobne iskaznice

9. rok važenja posebne osobne iskaznice

10. nestale posebne osobne iskaznice

11. prethodno izdane posebne osobne iskaznice

12. napomena.

 

Članak 64.

Obrasci od 1 do 19, tiskani su uz ovaj Pravilnik i čine njegov sastavni dio.

 

Članak 65.

Posebne osobne iskaznice izdane do dana stupanja na snagu ovog Pravilnika, važit će do isteka roka valjanosti naznačenog na iskaznici.

 

Članak 66.

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaju vrijediti odredbe Pravilnika o izdavanju putnih listova, viza i posebnih osobnih iskaznica strancima (»Narodne novine« br. 203/03).

 

Članak 67.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

 

Klasa: 216-03/05-01/58

Urbroj: 521-03-06-02/08-05-01

Zagreb, 20. lipnja 2005.

Ministrica

vanjskih poslova i europskih integracija

mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, v. r.

 

 

 

Copyright © Ante Borić