Baza je ažurirana 07.05.2024. 

zaključno sa NN 51/24

NN 69/2023 (28.6.2023.), Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu

Hrvatska gospodarska komora

1148

Na temelju članka 22. stavka 2. Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (»Narodne novine« br. 144/21) i članka 26. stavka 2. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 79/13, 85/13, 160/13, 35/14, 157/14, 130/15, 1/17, 41/17, 128/17, 1/19, 1/20, 1/21, 72/21, 41/22) Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore na 38. proširenoj sjednici 16. lipnja 2023. donosi

ODLUKU

O DOPUŠTENOJ VISINI KALA, RASTEPA, KVARA I LOMA U UGOSTITELJSTVU

Članak 1.

Odlukom o dopuštenoj visini kala, rastepa i kvara u ugostiteljstvu (u daljnjem tekstu: Odluka) utvrđuje se, na temelju iskustava struke, dopuštena visina manjka koja prema članku 26. stavku 2. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 79/13, 85/13, 160/13, 35/14, 157/14, 130/15, 1/17, 41/17, 128/17, 1/19, 1/20, 1/21, 72/21, 41/22) ne podliježe oporezivanju.

Članak 2.

Pod manjkom podrazumijevaju se gubici na proizvodima koji nastaju kao posljedica prirodnih utje­caja ili kao posljedica radnji koje se neophodno poduzimaju pri skla­dištenju, te ru­ko­vanju proizvodima prilikom njihove obrade kao i prilikom usluživanja tj. posluživanja u ugostiteljstvu, i to:

1. Kalo:

a) pri fizičkoj obradi proizvoda u kuhinji – kosti, kožica, masnoće i sl., pri sječenju svježeg i suhog mesa, riba, rakova, školjki, mekušaca, pri obradi i kod posluživanja sireva, suhomesnatih proizvoda, te čišćenja voća i povrća;

b) pri skladištenju proizvoda u skladištu i u kuhinji – isušenje, isparenje, odmrzavanje i sl. (prirodni kalo);

c) pri termičkoj obradi proizvoda u kuhinji – kuhanje, pir­janje, prženje i pečenje;

d) prilikom pripremanja i usluživanja pića i napitaka u ugostiteljskom objektu – rastakanje, pretakanje, kuhanje, termička obrada i sl.

2. Rastep u skladištu, kuhinji, prostoru za pripremu jela i pića, te točioniku – rastepanje, isušivanje, hlapljenje, iscurenje, top­ljenje, razlijevanje, i sl;

3. Kvar u skladištu i kuhinji – truljenje, klijanje, užegnuće i sl.

4. Lom u skladištenju, manevriranju, posluživanju.

Članak 3.

Dopuštena visina gubitaka (kvar, rastep i lom) pri čuvanju u skladištu od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

A. VOĆE

1.

Jabuke, šljive

3,0

2.

Naranče, limun

4,0

3.

Drugo nenavedeno voće

2,0

B. POVRĆE

1.

Krumpir, kupus, kelj, cvjetača, korabica, tikvice, mahune, mrkva, celer, peršin

5,0

2.

Mahune, grašak, paprika, rajčica

4,0

3.

Luk – crveni, bijeli

2,0

4.

Drugo nenavedeno povrće

2,0

C. PIĆA – ALKOHOLNA I BEZALKOHOLNA

1.

U bocama i tetrapaku

0,7

2.

U bačvama i drugom većem pakiranju za prodaju od litre na više

1,5

3.

Pivo u staklenim bocama

0,7

4.

Pivo u plastičnim bocama

0,5

5.

Pivo u limenkama

0,5

6.

Bezalkoholna pića u staklenim bocama

0,7

7.

Bezalkoholna pića u plastičnim bocama

0,5

8.

Bezalkoholna pića u limenkama

0,5

9.

Pivo točeno (u bačvi)

1,0

10.

Vino (u rinfuzi)

0,7

11.

Vino (u boci)

0,5

D. OSTALO

1.

Mast, ulje, riža, tjestenina, brašno, ocat, začini i slično

1,0

2.

Maslac, orasi, lješnjaci

3,0

3.

Šećer

0,5

4.

Jaja

3,0

5.

Mlijeko, slatko i kiselo vrhnje

1,0

6.

Ostalo nenavedeno

1,0

 

 

 

Članak 4.

Dopuštena visina gubitaka (kalo) pri čuvanju u skladištu zbog isušenja i isparenja (utvrđuje se za razdoblje uskladištenja) od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

1.

Suhomesnati proizvodi, kobasičarski proizvodi, pečene i dimljene slanine

5,0

2.

Pršut (do godinu stajanja)

5,0

3.

Polutvrdi i tvrdi sirevi

 

– do 10 dana

1,0

– duže od 10 dana

5,0

 

 

Članak 5.

Dopuštena visina gubitaka (kalo) prilikom pripreme i usluživanja (posluživanja) u prostoru ugostiteljskog objekta zbog isušenja, isparenja, prolijevanja i sl. od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

1.

Alkoholna pića osim točenog piva

2,0

2.

Pivo točeno (u bačvi)

10,0

3.

Bezalkoholna i ostala pića

1,0

4.

Čaj

1,0

5.

Kava mljevena

3,0

6

Vino rinfuza, pjenušavo i proseco

10,0

 

 

Članak 6.

Dopuštena visina gubitaka pri obradi (kalo) od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

A. VOĆE

1.

Ananas, orah i lješnjak u ljusci

50,0

2.

Badem u ljusci

60,0

3.

Badem blanširani

30,0

4.

Banana, kesten

35,0

5.

Breskva

20,0

6.

Jabuka, kajsija, kruška, mandarina, naranča, smokva

25,0

7.

Limun, šljiva, trešnja, višnja

20,0

8.

Breskva suha, grožđe, jagoda, kajsija suha, kruška suha, šljiva suha

15,0

9.

Kupina

15,0

10.

Malina

15,0

11.

Smokva suha

5,0

12.

Grožđice, orah i lješnjak očišćeni

3,0

13.

Badem očišćeni

2,0

B. POVRĆE

1.

Artičoke, krumpir (jesen – zima), patlidžan

15,0

2.

Blitva, cikla svježa, korabica, bijeli luk, poriluk, rotkvica, salata zimska,tikvice

30,0

3.

Celer, kelj, kupus raštenj, špinat ljetni, šparoga

30,0

4.

Špinat zimski, peršin

35,0

5.

Cvjetača, krastavci svježi, krumpir proljeće

25,0

6.

Grašak u mahuni

60,0

7.

Hren

17,0

8.

Kupus svježi, luk, mrkva

18,0

9.

Paprika svježa, rajčica, salata ljetna

20,0

10.

Prokulica

12,0

11.

Gljive

8,0

12.

Mahune

6,0

13

Grašak oljušteni

50

14.

Krumpir mladi, kupus kiseli, masline, matovilac, salata proljetna

5,0

15.

Grah i suho zrnato povrće

4,0

C. SUHOMESNATI PROIZVODI

1.

Domaća šunka

40,0

2.

Dalmatinski pršut

50,0

3.

Srijemska kobasica i srodni proizvodi

10,0

4.

Šunka u limenci, kraški vrat (buđola)

10,0

5.

Zimska salama, kulen

9,0

6.

Buncek

50,0

D. RIBE, RAKOVI, ŠKOLJKE I MEKUŠCI

1.

Bakalar, gavun

15,0

2.

Jastog

70,0

3.

Lignja, hobotnica, muzgavci, sipa (mekušci)

60,0

4.

Orada, zubatac

32,0

5.

Dagnja

13,0

6.

Oslić – filiranje bez glave

35,0

7.

Škampi

25,0

8.

Škampi za pohanje

80,0

9.

Ostala morska i slatkovodna riba

30,0

10.

Ostala morska i slatkovodna riba – filirana

55,0

E. SVJEŽE MESO

1.

Svinjski but bez nogice, svinjski milanski rez bez nogice

35,0

2.

Svinjetina – francuska obrada bez nogice

35,0

3.

Svinjski kare

20,0

4.

Teleća polovica

35,0

5.

Baby beef (meso od većeg teleta)

35,0

6.

Teletina milanski rez, plećka, junetina milanski rez

35,0

7.

Teletina – but, junetina but

30,0

8.

Teletina – koljenica (pandlanje)

65,0

9.

Teletina – kare (obrada loj i bubreg)

25,0

10.

Teleća jetra, juneća pisanica bez loja

15,0

11.

Junetina – hrbat (ramstek)

40,0

12.

Juneća prednja četvrt s flamom

30,0

13.

Juneća prednja četvrt bez flama

30,0

14.

Janjetina (iznutrice)

12,0

15.

Janjetina (iznutrice i glava)

25,0

16.

Odojak (iznutrice)

15,0

17.

Ostalo ne navedeno meso

25,0

F. PERAD

1.

Pileći gril

13,0

2.

Pilići (klasična obrada sitniš), pileća jetra (srca)

22,0

3.

Pura, pileća jetra

10,0

4.

Domaća pura, guska, kokoš

25,0

5.

Domaća patka

30,0

6.

Patka

30,0

7.

Piletina filirana

40,0

G. DIVLJAČ U SVJEŽEM STANJU

1.

Fazan u perju

35,0

2.

Fazan bez perja

20,0

3.

Kunići domaći (oguljeni), zec bez kože

10,0

4.

Srneći hrbat (kožice i kosti)

40,0

5.

Srneći but

25,0

6.

Srneća plećka

30,0

7.

Zec u koži

40,0

H. SIREVI

 

1.

Livanjski, ementaler

10,0

2.

Paški

11,0

3.

Edamer, trapist

8,0

4.

Trapist i gorgonzola u foliji

6,0

5.

Belpaese

18,0

6.

Domaći kravlji (ocijeđen), gorgonzola

20,0

I. SLASTICE

 

1.

Jaja

10,0

2.

Slatko i kiselo vrhnje

20,0

3.

Mlijeko

15,0

4.

Čokolada

15,0

 

 

 

 

Članak 7.

Dopuštena visina gubitaka (prirodni kalo) pri procesu odmrzavanja od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

1.

Svinjetina bez kosti, kotlet

8,0

2.

Teletina bez kosti, kotlet, junetina bez kosti, odojak

15,0

3.

Juneća pisanica, janjetina i govedina

15,0

4.

Jetra (teleća, juneća, pileća, guščja) i iznutrice (fileki, pluća)

15,0

5.

Mozak (teleći, juneći)

20,0

6.

Perad

15,0

7.

Lignje, muzgavci, hobotnice, sipe

30,0

8.

Škampi, kozice, rakovi

15,0

9.

Razna slatkovodna riba

10,0

10.

Oslić, file

15,0

11.

Filet tune/sabljarke

10,0

12.

Razna morska riba

13,0

13.

Smrznuta peciva (razna), npr. fortnetti

20,0

14.

Povrće i voće

15,0

 

 

Članak 8.

Dopuštena visina gubitaka pri toplinskoj obradi očišćenih namirnica može iznositi do:

 

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

A. KOD KUHANJA

1.

Govedina

34,0

2.

Teletina

35,0

3.

Svinjetina

30,0

4.

Janjetina

33,0

5.

Piletina, puretina

30,0

6.

Buncek

12,0

7.

Teleći mozak blanširani

45,0

8.

Fileki blanširani

46,0

9.

Mekušci i rakovi

40,0

10.

Lignje, muzgavci, hobotnice, sipe

40,0

11.

Morska i slatkovodna riba

35,0

12.

Blitva, Špinat

50,0

13.

Kupus, i ostalo, srodno, lisnato povrće

40,0

B. KOD PRŽENJA

1.

Govedina

34,0

2.

Teletina

35,0

3.

Svinjetina

36,0

4.

Janjetina

33,0

5.

Piletina

30,0

6.

Mekušci

40,0

7.

Riba

30,0

C. KOD PEČENJA

1.

Govedina

34,0

2.

Teletina

36,0

3.

Svinjetina

30,0

4.

Janjetina, odojak

40,0

5.

Patka

40,0

6.

Pura

33,0

7.

Piletina

32,0

8.

Riba i mekušci

30,0

9.

Filet tune/sabljarke

10,0

10.

Voće i povrće

15,0

D. KOD PIRJANJA

1.

Govedina, janjetina

34,0

2.

Svinjetina

35,0

3.

Teletina

36,0

 

 

Članak 9.

Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:

– neposredno nakon nastajanja;

– izvanrednim popisom robe;

– redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrđen aktom fizičke odnosno pravne osobe poduzetnika – poreznog obveznika.

Manjak iz stavka 1. ovog članka utvrđuje komisija, odnosno ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika-poreznog obveznika i o tome sastavlja zapisnik.

Članak 10.

Manjak zbog neodgovarajuće kvalitete, proteka roka trajanja te kala, rastepa, kvara i loma iznad visine utvrđene ovom Odlukom, može se priznati i bez prisutnosti ovlaštenog djelatnika Porezne uprave na način da ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika-poreznog obveznika napravi zapisnik i predoči foto dokumentaciju ili drugi odgovarajući dokaz o nastalom manjku.

Članak 11.

Manjak zbog više sile koji nastaje kao posljedica elementarnih nepogoda (poplava, požar, potres) i provalnih krađa, utvrđuje se na temelju očevidnika nadležnog tijela za procjenu šteta.

Članak 12.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu (»Narodne novine« br. 72/99).

Članak 13.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 025-02/23-02/5

Urbroj: 311-02-00-00-23-5

Zagreb, 16. lipnja 2023.

Predsjednik dr. sc. Luka Burilović, v. r.

 

 

 

Copyright © Ante Borić