Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 56/2023 (26.5.2023.), Pravilnik o određivanju visine stvarnih troškova izdavanja i uvjeta korištenja podataka

Državna geodetska uprava

970

Na temelju članka 171. stavaka 8. i 9. Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (»Narodne novine«, br. 112/18. i 39/22.), glavni ravnatelj Državne geodetske uprave 23. svibnja 2023. donio je

PRAVILNIK

O ODREĐIVANJU VISINE STVARNIH TROŠKOVA IZDAVANJA I UVJETA KORIŠTENJA PODATAKA

POGLAVLJE I. OSNOVNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se izdavanje podataka državne izmjere, katastra nekretnina, registra zgrada, katastra infrastrukture, registra prostornih jedinica i registra geografskih imena (u daljnjem tekstu: podaci), tehničke radnje koje se obavljaju u postupku izdavanja podataka, visina stvarnih troškova za izdavanje podataka i izvođenje tehničkih radnji te uvjeti korištenja podataka.

POGLAVLJE II. IZDAVANJE PODATAKA

Članak 2.

Pristup i korištenje podataka može se ostvariti na sljedeće načine:

1. putem mrežnih usluga ili druge elektroničke točke za pristup podacima

2. podnošenjem zahtjeva Državnoj geodetskoj upravi odnosno tijelu nadležnom za katastarske i geodetske poslove Grada Zagreba.

Članak 3.

(1) Mrežna usluga predstavlja interoperabilan oblik komunikacije između strojeva (tzv. Machine to Machine) kojim se prostorni podaci isporučuju korisniku putem interneta na razne načine i u raznim oblicima. Mrežna usluga ne predstavlja komunikaciju putem elektroničke pošte.

(2) Pod drugom elektroničkom točkom za pristup podacima podrazumijeva se elektronička točka na kojoj stranka može elektronički podnijeti zahtjev u sustavu u kojem se nalaze podaci iz članka 1. ovoga Pravilnika te samostalno preuzeti podatke.

(3) Podnošenje zahtjeva iz članka 2. točke 2. ovoga Pravilnika može se ostvariti neposredno, poštom ili elektroničkom poštom.

Članak 4.

(1) Za izdavanje podataka korisnici podnose zahtjev u kojem navode podatke koje žele koristiti, naziv/ime i prezime, OIB i svrhu korištenja.

(2) Za službene državne karte i tematske karte za opću uporabu neposredno iz Priloga 2. točke 2.2. ovoga Pravilnika, zahtjev se ne podnosi.

(3) Standardni obrasci zahtjeva objavljuju se na mrežnim stranicama Državne geodetske uprave.

Članak 5.

(1) U smislu ovoga Pravilnika korisnikom se smatra svaka fizička i pravna osoba kao i tijela javne vlasti.

(2) Stalni korisnici su fizičke i pravne osobe kojima je po posebnom zahtjevu odobren status stalnog korisnika, obzirom na učestalost izdavanja podataka.

(3) Obrazac zahtjeva za odobravanje izdavanja podataka kao stalnom korisniku objavljuje se na mrežnim stranicama Državne geodetske uprave i u pravilu se podnosi jednom godišnje.

Članak 6.

Prilikom isporuke podataka Državna geodetska uprava dostavlja korisniku potrebne metapodatke o izdanim podacima, kojima raspolaže.

Članak 7.

U Državnoj geodetskoj upravi i tijelu nadležnom za katastarske i geodetske poslove Grada Zagreba izdaju se i podaci dobiveni obradom, prilagođavanjem, spajanjem i/ili izdvajanjem te oblikovanjem nekoliko pojedinačnih službenih podataka (u daljnjem tekstu: izvedeni podaci).

Članak 8.

U cilju detaljnijeg pregleda i dodatnog opisa podataka Državna geodetska uprava izrađuje i na mrežnim stranicama objavljuje Katalog podataka.

ODJELJAK 1. PONOVNA UPORABA PODATAKA

Članak 9.

(1) U smislu ponovne uporabe podataka korisnikom se smatra svaka fizička i pravna osoba, isključujući tijela javne vlasti kada koriste podatke radi obavljanja poslova iz nadležnosti.

(2) Podaci za ponovnu uporabu stavljaju se korisnicima na uporabu javnom objavom putem mrežnih usluga ili druge odgovarajuće točke za elektronički pristup podacima (otvoreni podaci).

(3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka, korisnik može podnijeti zahtjev za ponovnu uporabu podataka na način iz članka 2. točke 2. ovoga Pravilnika, ukoliko podaci nisu dostupni putem mrežnih usluga ili druge elektroničke točke za pristup podacima.

(4) Popis podataka za ponovnu uporabu i pratećih metapodataka nalazi se u Prilogu 1. koji je sastavni dio ovoga Pravilnika i objavljuje se na mrežnim stranicama Državne geodetske uprave sukladno propisu kojim se uređuje ponovna uporaba podataka.

(5) Po zahtjevu korisnika za ponovnu uporabu Državna geodetska uprava neće prilagođavati i obrađivati te neće izdvajati dijelove podataka.

Članak 10.

(1) Za pristup i korištenje podataka za ponovnu uporabu što podrazumijeva i visokovrijedne skupove podataka iz članka 11. ovoga Pravilnika, stvarni troškovi se ne naplaćuju.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka korisniku se mogu naplatiti stvarni materijalni troškovi i troškovi dostave informacija sukladno propisima kojima je uređeno pravo na pristup informacijama.

(3) Stvarni materijalni troškovi iz stavka 2. ovoga članka naplaćuju se isključivo ukoliko prelaze iznos mogućeg oslobođenja iz razloga učinkovitosti i ekonomičnosti te ostvarivanja razmjernosti u zaštiti prava stranaka i javnog interesa sukladno propisima kojima se uređuje pravo na pristup informacijama.

(4) Uvjeti korištenja podataka za ponovnu uporabu u skladu su s otvorenim dozvolama kojima se uređuje ponovna uporaba podataka i objavljuju se na mrežnim stranicama Državne geodetske uprave.

(5) U slučaju kada se stvarni materijalni troškovi i troškovi dostave informacija za ponovnu uporabu ne naplaćuju, ne donosi se rješenje.

Članak 11.

(1) Visokovrijedni skupovi podataka stavljaju se na raspolaganje korisnicima putem API-a (aplikacijskih mrežnih sučelja) ili drugih odgovarajućih mrežnih usluga preuzimanja (skupno preuzimanje).

(2) Uvjeti korištenja visokovrijednih skupova podataka u skladu su sa otvorenim dozvolama kojima se uređuje ponovna uporaba podataka.

(3) Popis visokovrijednih skupova podataka s uvjetima korištenja objavljuje se na geoportalu Državne geodetske uprave ili mrežnim stranicama Državne geodetske uprave.

ODJELJAK 2. RAZMJENA PODATAKA S JAVNOPRAVNIM TIJELIMA

Članak 12.

(1) Kada javnopravna tijela koriste podatke iz članka 1. ovoga Pravilnika za obavljanje poslova iz nadležnosti, obveze i tehnički detalji uređuju se protokolom.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka podaci se dostavljaju bez protokola kada se radi o jednokratnom preuzimanju podataka.

(3) U slučaju korištenja podataka putem mrežnih usluga javnopravna tijela imaju poseban status korisnika više razine usluge.

(4) Popis mrežnih sluga koji se daju na korištenje javnopravnim tijelima može se razlikovati od popisa mrežnih usluga za ponovnu uporabu podataka.

Članak 13.

S korisnicima podataka koji sudjeluju u sufinanciranju izrade i održavanja podataka državne izmjere i katastra nekretnina sklapaju se sporazumi u kojima se pored ostaloga, utvrđuje način i vrijeme korištenja sufinanciranih podataka, pri tome uzimajući u obzir visinu uloženih sredstava.

ODJELJAK 3. PRISTUP PODACIMA U SVRHU OBAVLJANJA STRUČNIH GEODETSKIH POSLOVA

Članak 14.

(1) Pristup i korištenje podataka osobama koje imaju suglasnost Državne geodetske uprave odnosno obavljaju stručne geodetske poslove iz članaka 5. i 6. Zakona o obavljanju geodetske djelatnosti (»Narodne novine«, broj 25/18.), omogućen je elektronički, putem posebne pristupne točke.

(2) Prilikom pristupa i korištenja podataka u svrhu obavljanja stručnih geodetskih poslova, odgovorna osoba potpisuje izjavu kojom se obvezuje da će preuzete podatke upotrebljavati isključivo za obavljanje stručnih geodetskih poslova iz članaka 5. i 6. Zakona o obavljanju geodetske djelatnosti.

POGLAVLJE III. TEHNIČKE RADNJE

Članak 15.

(1) Pod tehničkom radnjom podrazumijevaju se postupanja iz Priloga 2. točke 8. ovoga Pravilnika za koja je potrebno uložiti dodatni rad nad podacima iz članka 1. ovoga Pravilnika koji se vode u službenim evidencijama, a da bi se udovoljilo zahtjevu stranke.

(2) Pod tehničkom radnjom podrazumijevaju se i geodetske usluge iz članka 160. točka 7. Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (»Narodne novine«, br. 112/18. i 39/22.) (u daljnjem tekstu: Zakon).

(3) Tehničke radnje ne predstavljaju ponovnu uporabu podataka.

POGLAVLJE IV. VISINA STVARNOG TROŠKA

Članak 16.

(1) Za izdavanje izvedenih podataka iz članka 7. ovoga Pravilnika te za tehničke radnje iz članka 15. ovoga Pravilnika, stranka plaća stvarne troškove.

(2) Pod stvarnim troškovima podrazumijeva se dio troškova potreban za održavanje, reproduciranje (umnožavanje) i isporuku podataka.

Članak 17.

(1) Iznos stvarnog troška izražava se jediničnom naknadom. Jedinične naknade iskazane su u Prilogu 2. koji je sastavni dio ovoga Pravilnika.

(2) Ukupna naknada za izdavanje izvedenih podataka i izvođenje određenih tehničkih radnji obračunava se sukladno elementima izračuna danim u Prilogu 2. ovoga Pravilnika.

(3) Naknada za izvođenje tehničkih radnji obračunava se i osobama iz članka 14. ovoga Pravilnika.

POGLAVLJE V. UVJETI KORIŠTENJA

Članak 18.

Korištenje podataka iz Priloga 2. ovoga Pravilnika dopušteno je u skladu s uvjetima propisanim ovim Pravilnikom i u skladu s ograničenjima propisanim propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka, nacionalna sigurnost i dr.

Članak 19.

(1) Svrha uporabe podataka, u smislu ovoga Pravilnika, može biti komercijalna i nekomercijalna.

(2) Korisnik je ovlašten podatke u izvornom obliku i metapodatke reproducirati, distribuirati i stavljati na raspolaganje trećim osobama, prilagođavati i povezivati s vlastitim podacima i podacima trećih osoba u svrhu stvaranja novih skupova podataka te iskorištavati integriranjem u unutarnje i vanjske poslovne procese, proizvode i aplikacije u javnim i nejavnim elektroničkim mrežama.

(3) Preuzimanjem podataka Državna geodetska uprava ne prenosi pravo vlasništva nad podacima čak i ako su isti uklopljeni u bazu podataka korisnika ili treće strane.

(4) Državna geodetska uprava zadržava pravo dodjeljivati prava korištenja podataka trećim stranama, tj. daljnjim korisnicima.

(5) Korisnik je ovlašten podatke u izvornom obliku javno objavljivati na način da istakne izvor podataka (Državna geodetska uprava), naziv proizvoda i vremensko razdoblje/datum na koji se odnose podaci.

(6) Kod stvaranja novih proizvoda i usluga s dodanom vrijednošću, javnoj objavi istih te pri prenošenju podataka trećoj strani korisnik je dužan navesti izvor podataka »Sadrži podatke Državne geodetske uprave«, naziv proizvoda i kada je primjenjivo, vremensko razdoblje/datum na koji se odnose podaci.

(7) Korisnik je obvezan naznačiti sve izmjene ili dorade nad podacima u slučaju iz stavka 6. ovoga članka.

(8) Ukoliko preuzeti podaci sadrže i osobne podatke, korisnik je dužan pri njihovom korištenju pridržavati se odredbi propisa koji uređuju zaštitu osobnih podataka.

(9) Državna geodetska uprava nije odgovorna ni za kakvu štetu korisniku koja eventualno nastane korištenjem ili zbog korištenja preuzetih podataka i metapodataka.

(10) U slučaju da Državna geodetska utvrdi neprimjereno korištenje podataka, automatski i trenutačno će opozvati prava korisnika.

Članak 20.

(1) Podnošenjem zahtjeva odnosno preuzimanjem podataka korisnik prihvaća uvjete korištenja iz članka 19. ovoga Pravilnika.

(2) Uvjeti korištenja iz članka 19. ovoga Pravilnika sastavni su dio zahtjeva iz članka 4. stavka 1. ovoga Pravilnika.

(3) Korištenjem podataka putem mrežnih usluga korisnik prihvaća uvjete korištenja objavljene na geoportalu Državne geodetske uprave, a koji su u skladu s uvjetima korištenja iz članka 19. ovoga Pravilnika odnosno u slučaju ponovne uporabe u skladu s uvjetima iz članka 10. stavka 4. ovoga Pravilnika.

POGLAVLJE VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 21.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti odredbe članka 4. stavaka 1. i 2. i članka 5. stavka 2. Pravilnika o određivanju visine stvarnih troškova uporabe podataka dokumentacije državne izmjere i katastra nekretnina (»Narodne novine«, broj 59/18.).

Članak 22.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-01/23-01/6

Urbroj: 541-1-23-28

Zagreb, 23. svibnja 2023.

Glavni ravnatelj Antonio Šustić, dipl. ing. geod., v. r.

PRILOG 1.

PODACI ZA PONOVNU UPORABU PODATAKA

1. PODACI O GEODETSKIM TOČKAMA

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Koordinate stalne točke geodetske osnove

Analogni

Točka

Digitalni

XLS

Opis položaja stalne točke geodetske osnove

Analogni

Točka

Digitalni

PDF

 

 

2. ORTOFOTOKARTE MJERILA OD 1 : 500 DO 1 : 5 000

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Ortofotokarta

digitalni

TIFF+TFW+DWG

List

 

 

Napomena:

Ortofotokarte mjerila 1 : 500, 1 : 1 000 i 1 : 2 000 izrađene su samo za određena područja.

3. HRVATSKA OSNOVNA KARTA (HOK)

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

HOK 1 : 5 000

digitalni

TIFF+TFW

list

 

 

4. DETALJNE TOPOGRAFSKE KARTE (DTK)

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

DTK u mjerilu 1 : 25 000 (TK25)

digitalni

TIFF+TFW

list

DTK u mjerilu 1 : 100 000 (TK100)

digitalni

TIFF+TFW

list

DTK u mjerilu 1 : 200 000 (TK200)

digitalni

TIFF+TFW

list

 

 

5. DIGITALNI MODEL RELJEFA (DMR)

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Izvorni podaci DMR-a nastali fotogrametrijskom restitucijom

digitalni

DGN

list

Izvorni podaci DMR-a nastali vektorizacijom slojnica iz HOK-a

digitalni

DXF

list

Digitalni model visina rezolucije 25 x 25 m

digitalni ASCII

XYZ

list

Digitalni model visina nastao iz klasificiranih podataka laserskog snimanja rezolucije 1 x 1 m

digitalni

TIFF+TFW

list

 

 

Napomene:

1. Podaci DMR-a nastali fotogrametrijskom restitucijom dostupni su sukladno podjeli na listove 1 : 25 000.

2. Podaci DMR-a nastali vektorizacijom slojnica iz HOK-a izrađeni su za određena područja.

3. Podaci digitalnog modela visina dostupni su sukladno podjeli na listove 1 : 25 000.

4. Podaci digitalnog modela visina nastali iz klasificiranih podataka laserskog snimanja dostupni su sukladno podjeli na listove 1 : 2 000.

6. DIGITALNI MODEL POVRŠINA (DMP)

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Klasificirani izvorni podaci laserskog mjerenja

digitalni

LAS/LAZ

list

Podaci DMP-a nastali iz laserskog snimanja rezolucije 1 x 1 m

digitalni

TIFF+TFW

list

3D scene (3D mash)

digitalni

3mx

zadatak

 

 

Napomene:

1. Podaci DMP-a nastali iz laserskog snimanja dostupni su sukladno podjeli na listove 1 : 2 000.

2. Podaci 3D scena izrađeni su za određena područja po zadacima.

7. PODACI O DRŽAVNOJ GRANICI

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Podaci za kopneni dio državne granice

digitalni

SHP

Republika Hrvatska

Podaci za kopneni dio državne granice s jednom susjednom državom

digitalni

SHP

Republika Slovenija

Mađarska

Bosna i Hercegovina

Republika Srbija

Crna Gora

Granična točka s pripadajućim koordinatama

analogni

-

točka

digitalni

XLS

Svi podaci o graničnoj točki s pripadajućim koordinatama i skicom položaja

analogni

-

točka

digitalni

PDF

 

 

 

Napomena:

Podaci o graničnim točkama izdaju se samo za državne granice koje su utvrđene i označene, tj. bilateralno usuglašene i ratificirane.

8. PODACI REGISTRA PROSTORNIH JEDINICA

8.1. Podaci iz popisa prostornih jedinica

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Popis gradova i općina (županije, gradovi i općine) za područje Republike Hrvatske

digitalni

XML

popis

Popis prostornih jedinica mjesne samouprave (gradski kotar, gradska četvrt, mjesni odbor) za područje Republike Hrvatske

digitalni

XML

popis

Popis katastarskih prostornih jedinica (katastarske općine, katastarski uredi i ispostave) za područje Republike Hrvatske

digitalni

XML

popis

Popis naselja (naselja, gradovi/općine, županije) za područje Republike Hrvatske

digitalni

XML

popis

Popis statističkih krugova za područje Republike Hrvatske

digitalni

XML

popis

Popis popisnih krugova za područje Republike Hrvatske

digitalni

XML

popis

Popis ulica za područje Republike Hrvatske

digitalni

XML

popis

Popis ulica za područje jedne županije

digitalni

XML

popis

Popis kućnih brojeva za područje Republike Hrvatske

digitalni

XML

popis

Popis kućnih brojeva za područje jedne županije

digitalni

XML

popis

Popis pojedinačnih prostornih jedinica

digitalni

XML

prostorna jedinica

Popis pojedinačnih ulica

digitalni

XML

ulica

Popis pojedinačnih kućnih brojeva

digitalni

XML

kućni broj

 

 

8.2. Podaci iz grafičkog dijela registra prostornih jedinica

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Svi podaci za područje Republike Hrvatske*

digitalni

SHP

Republika Hrvatska

Svi podaci za područje županije*

digitalni

SHP

županija

Svi podaci za područje grada/općine*

digitalni

SHP

grad/općina

Podaci za prostornu jedinicu

digitalni

SHP

prostorna jedinica

Podaci za ulicu i kućni broj

digitalni

SHP

ulica

Podaci za kućni broj

digitalni

SHP

kućni broj

 

 

 

*Odnosi se na prostorne podatke do razine statističkog kruga.

Napomena:

Državna geodetska uprava izdaje podatke Registra prostornih jedinica iz Tehničke dokumentacije za provođenje Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj (Popis 2021. stanje podataka na dan 15. 12. 2020. godine). Navedeni grafički podaci dostupni su u SHP formatu, a pisani podaci u PDF formatu.

9. PODACI IZ KATASTRA NEKRETNINA

9.1. Geodetsko-tehnički dio

9.1.1. Katastarski plan

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Katastarski plan1)

digitalni

SHP

katastarska općina

 

 

Napomena:

1) Podaci u SHP formatu izdaju se u Središnjem uredu Državne geodetske uprave po katastarskim općinama.

9.2. Popisno-knjižni dio

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Popis popisno-knjižnog dijela katastarskog operata/baze zemljišnih podataka 1)

digitalni

CSV

redak

 

 

Napomena:

1) Sadržaj popisa propisan je pravilnikom koji definira sadržaj i oblik katastarskog operata katastra nekretnina. Podaci se izdaju u Središnjem uredu Državne geodetske uprave.

10. PODACI KATASTRA INFRASTRUKTURE

10.1. Grafički dio

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Izvod iz plana katastra infrastrukture 1)

digitalni

DXF/SHP

katastarska općina

 

 

Napomena:

1) Podaci se izdaju se u Središnjem uredu Državne geodetske uprave.

11. REGISTAR ZGRADA

11.1. Podaci iz popisa zgrada

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Popis zgrada

digitalni

CSV/XLS

redak

Popis samostalnih uporabnih cjelina (SUC)

digitalni

CSV/XLS

redak

 

 

11.2. Podaci iz grafičkog dijela registra zgrada

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Zgrada (2D)

digitalni

SHP

zgrada

Zgrada (3D)

digitalni

CityGML

SUC

 

 

Napomena:

Podaci registra zgrada postoje samo za određeni dio Republike Hrvatske.

12. VEKTORSKI TOPOGRAFSKI PODACI

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Podaci u mjerilu 1 : 1.000.000 za područje RH

digitalni

GDB

Republika Hrvatska

Podaci Temeljne topografske baze (TTB) – objektna cjelina

digitalni

GDB

objektna cjelina

 

 

13. PODACI IZ REGISTRA GEOGRAFSKIH IMENA

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Podaci o geografskom imenu

digitalni

SHP

geografsko ime

 

 

Napomena:

Najmanja prostorna jedinica prema kojoj se izdaju podaci je naselje.

14. OSTALI PROIZVODI

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Podjela na listove za mjerila 1 : 1 000 do 1 : 250 000 u HTRS96/TM

digitalni

SHP

Republika Hrvatska

 

 

15. APLIKACIJE I USLUGE

15.1. Programske aplikacije

 

Naziv proizvoda

Jedinica mjere

e-aplikacija za izdavanje podataka stalnih točaka geodetske osnove

Web aplikacija

e-aplikacija za transformaciju koordinata (T7D)

Web aplikacija

 

 

15.2. CROPOS usluga

 

Vrsta usluge

Točnost

Format podataka

CROPOS – DPS diferencijalni servis pozicioniranja

0,3 – 0,5 m

RTCM 2.3

CROPOS – VPPS visokoprecizni servis pozicioniranja

0,02 – 0,04 m

RTCM 2.3 /RTCM 3.1 /RTCM 3.2

 

 

PRILOG 2.

IZVEDENI PODACI I TEHNIČKE RADNJE

Podaci dobiveni obradom, prilagođavanjem, spajanjem i/ili izdvajanjem te oblikovanjem nekoliko pojedinačnih službenih podataka

1. AEROFOTOGRAMETRIJSKI MATERIJALI

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Naknada [EUR]

Aerofotogrametrijski snimak

digitalni

TIFF

snimak

6,00

Podaci aerotriangulacije

digitalni

TXT

snimak

2,00

 

 

2. DETALJNE TOPOGRAFSKE KARTE (DTK)

2.1. Detaljne topografske karte (DTK) u neprekinutom nizu

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Naknada [EUR]

DTK u mjerilu 1 : 25 000 (TK25) prikazana u neprekinutom nizu za odabrano područje

digitalni

PDF

list

13,00

 

 

Napomena:

Ukupna naknada za podatke iz tablica točke 1. i 2.1. ovoga Priloga izračunava se uz upotrebu koeficijenta na sljedeći način:

 

Količina proizvoda

Koeficijent

6 – 10

0,9

11 – 20

0,8

21 – 50

0,7

51 – 100

0,6

100 – 5000

0,5

> 5000

0,2

 

 

2.2. Detaljne topografske karte (DTK) – opća uporaba neposredno

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Naknada [EUR]

DTK u mjerilu 1 : 25 000 (TK25)*

analogni

prošireni B2

formatirani list karte

3,90

 

 

*Detaljne topografske karte (DTK) – analogne, preklopljene (falcane), koje se izdaju bez zahtjeva

3. DIGITALNI MODEL RELJEFA (DMR)

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Naknada [EUR]

Izvorni podaci DMR-a nastali fotogrametrijskom restitucijom

digitalni

DWG/DGN

ha

1 EUR + 0,01 EUR/ha

Izvorni podaci DMR-a nastali vektorizacijom slojnica iz HOK-a

digitalni

DWG/DGN

ha

1 EUR + 0,01 EUR/ha

 

 

Napomene:

1. Minimalna narudžba je 10 ha.

2. Podaci DMR-a nastali vektorizacijom slojnica iz HOK-a izrađeni su za određena područja.

4. PODACI IZ KATASTRA NEKRETNINA

4.1. Geodetsko-tehnički dio

4.1.1. Katastarski plan

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Naknada [EUR]

Katastarski plan i knjižni podaci o katastarskim česticama i vlasnicima 1)

digitalni

GML

katastarska čestica

0,00

Katastarski plan 2)

digitalni

GML

katastarska čestica

1 EUR + 0,30 EUR/k.č.

 

 

Napomene:

1) Podaci se izdaju elektroničkim putem samo u svrhu izrade geodetskih elaborata u skladu s člankom 14. ovoga Pravilnika.

2) Podaci u GML formatu se izdaju samo u katastarskim uredima po katastarskim česticama.

4.1.2. Arhivski katastarski plan u rasterskom obliku

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Naknada [EUR]

Katastarski plan

digitalni

TIFF/JPEG

list

10,00

Katastarski plan

analogni

-

list A4

2,50

Katastarski plan

analogni

-

list A3

5,00

 

 

Napomena:

Za podatke za koje je navedeno više formata, podaci se izdaju u jednom od raspoloživih formata, tj. formatu u kojem su podaci dostupni.

4.1.3. Zbirka elaborata (geodetski elaborat, geodetski projekt, elaborat katastarske izmjere, elaborat komasacije)

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Naknada [EUR]

Skica izmjere/fotoskica

digitalni

TIFF/PDF/

DJVU

list A4

2,50

Skica izmjere/fotoskica

digitalni

TIFF/PDF/

DJVU

> list A4

6,00

Skica izmjere/fotoskica

analogni

-

list A4

5,00

Skica izmjere/fotoskica

analogni

-

list A3

10,00

Ostali sastavni dijelovi elaborata

digitalni

TIFF/PDF/DJVU/ASCII/DWG

dio elaborata

1,30

Ostali sastavni dijelovi elaborata

analogni

-

list A4

2,00

Ostali sastavni dijelovi elaborata

analogni

-

list A3

4,00

 

 

 

Napomene:

1. Za podatke za koje je navedeno više formata, podaci se izdaju u jednom od raspoloživih formata, tj. formatu u kojem su podaci dostupni.

2. U slučaju ostalih sastavnih dijelova elaborata jedinica mjere »dio« određuje se sukladno pravilniku koji definira sastavne dijelove elaborata.

4.2. Popisno-knjižni dio

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Naknada [EUR]

Pomoćni popisi iz popisno-knjižnog dijela katastarskog operata/baze zemljišnih podataka 1)

digitalni

XLS

redak

1 EUR + 0,03 EUR/redak

 

 

Napomena:

1) Sadržaj popisa propisan je pravilnikom koji definira sadržaj i oblik katastarskog operata katastra nekretnina. Podaci se izdaju u katastarskim uredima.

5. PODACI KATASTRA INFRASTRUKTURE

5.1. Grafički dio

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Naknada [EUR]

Izvod iz plana katastra infrastrukture (samo vod) 1)

digitalni

DXF/SHP

km

1 EUR + 3,30 EUR/km *)

Plan katastra

infrastrukture 2)

digitalni

TIFF/JPEG

dm2

1 EUR + 0,60 EUR/dm² **)

 

 

Napomene:

1) Podaci se izdaju u katastarskim uredima.

2) Podaci se samo izdaju u Gradskom uredu za katastar i geodetske polove Grada Zagreba za područje Grada Zagreba.

*) Svaki započeti km računa se kao cijeli.

**) Svaki započeti dm2 računa se kao cijeli.

5.2. Zbirka elaborata katastra infrastrukture

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Naknada [EUR]

Sastavni dijelovi elaborata iz pismohrane

digitalni

TIFF/PDF/ JPEG/DJVU

dio elaborata

1,30

Sastavni dijelovi elaborata iz pismohrane

analogni

-

list A4

2,00

Sastavni dijelovi elaborata iz pismohrane

analogni

-

list A3

4,00

 

 

 

Napomene:

1. Za podatke iz poglavlja 5. ovoga Priloga za koje je navedeno više formata, podaci se izdaju u jednom od raspoloživih formata, tj. u formatu u kojem su podaci dostupni.

2. Jedinica mjere »dio« određuje se sukladno pravilniku koji definira sastavne dijelove elaborata katastra infrastrukture.

6. OSTALI PROIZVODI

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Naknada [EUR]

Izdavanje podataka iz pismohrane (arhivske građe)

digitalni

TIFF/PDF/

DJVU

dokument

1,00

Izdavanje podataka iz pismohrane (arhivske građe)

analogni

-

list A4

2,00

Izdavanje podataka iz pismohrane (arhivske građe)

analogni

-

list A3

5,00

 

 

Napomene:

1. Za podatke za koje je navedeno više formata, podaci se izdaju u jednom od raspoloživih formata, tj. u formatu u kojem su podaci dostupni.

2. Izdavanje podataka iz pismohrane definirano u poglavlju 6. ovoga Priloga ne odnosi se na izdavanje podataka iz 4.1.2., 4.1.3. i 5.2. ovoga Priloga.

7. KNJIGE I NAKLADNIŠTVO

 

Naziv proizvoda

Oblik

Format podataka

Jedinica mjere

Naknada [EUR]

Zbirka kartografskih znakova

analogni

knjiga

kom.

6,00

Zbirka kartografskih znakova

digitalni

PDF

knjiga

0,00

Topografske karte na tlu Hrvatske

analogni

knjiga

kom.

13,00

 

 

8. TEHNIČKE RADNJE

8.1. Tehničke radnje

 

Tehnička radnja

Jedinica

Naknada [EUR]

Privremeno ili trajno premještanje ili uklanjanje oznake izmjere

točka

30,00

Geodetske usluge koje se odnose na obavljanje geodetskih poslova vezanih za promjenu načina uporabe zemljišta

katastarska čestica

30,00

Identifikacija u postupcima rješavanja imovinskopravnih odnosa za tijela državne uprave i druga državna tijela bez terenskog očevida

katastarska čestica

0,00

Obrada službenih podataka – nestandardni izvodi iz popisno-knjižnog dijela katastarskog operata (XLS)

čestica/

redak

100 eura +0,05 eura čestica/redak

Obrada službenih podataka

sat

Naknada za ulazne podatke +

30,00 eura/sat

Izrada povijesti promjena na katastarskoj čestici 1)

katastarska čestica u sadašnjoj evidenciji /dio katastarske čestice u sadašnjoj evidenciji

10,00

Identifikacija katastarskih čestica prema zemljišno knjižnom stanju 1)

katastarska čestica

3,00

Identifikacija katastarskih čestica prema prethodnoj katastarskoj izmjeri 1)

katastarska čestica

3,00

 

 

 

1) Naknada se ne naplaćuje tijelima, pravnim i fizičkim osobama koje su oslobođene naplate upravne pristojbe prema odredbama općeg oslobođenja Zakona o upravnim pristojbama ili drugim posebnim propisima.

8.2. CROPOS usluga

 

Vrsta usluge

Točnost

Format podataka

Jedinica mjere

Naknada [EUR]

CROPOS – GPPS geodetski precizni servis pozicioniranja

post processing

RINEX / RINEX VRS

minuta

0,06

 

 

Napomena:

Troškovi registracije iznose 40 EUR i naplaćuju se jednokratno prilikom podnošenja zahtjeva za registraciju, bez obzira na zahtijevani broj servisa.

 

 

 

Copyright © Ante Borić