Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 1/2023 (2.1.2023.), Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obavljanju poslova nadzora državne granice

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

6

Na temelju članka 5. stavka 8. Zakona o nadzoru državne granice (»Narodne novine«, br. 83/13, 27/16, 114/22 i 151/22), ministar unutarnjih poslova donosi

PRAVILNIK

O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O OBAVLJANJU POSLOVA NADZORA DRŽAVNE GRANICE

Članak 1.

U Pravilniku o obavljanju poslova nadzora državne granice (»Narodne novine«, br. 30/14., 43/14. – ispravak i 72/17) u članku 2. stavku 1. riječi: »na graničnim prijelazima na vanjskoj granici Europske unije« brišu se.

U članku 2. stavak 2. briše se.

Članak 2.

Članak 4. mijenja se i glasi:

»Prijevoznik u željezničkom prometu koji obavlja prijevoz vozila i osoba vlakovima koji tranzitiraju kroz Republiku Hrvatsku na prolasku iz jedne treće zemlje u drugu treću zemlju, bez zaustavljanja i ukrcaja/iskrcaja putnika i vozila u Republiku Hrvatsku, podatke o putnicima i vozilima dostavit će po završetku ukrcaja, elektroničkom poštom ili na drugi pogodan način.«.

Članak 3.

U članku 5. riječi: »u međunarodnom prometu koji dolazi iz drugih država članica«, zamjenjuju se riječima: »koji prelazi vanjsku granicu«.

Članak 4.

U članku 6. stavku 1. iza riječi: »kada se ta kontrola obavlja« dodaju se riječi: »prilikom prelaska vanjske granice«, a riječ: »međunarodnom« briše se.

Članak 5.

Članak 7. briše se.

Članak 6.

Članak 8. mijenja se i glasi:

»(1) Ukoliko je članu posade odbijena dozvola za izlazak na kopno iz razloga iz članka 21. stavka 2. Zakona o nadzoru državne granice, o tome će se izvijestiti kapetana broda prilikom obavljanja granične kontrole ili putem pomorskog agenta koji zastupa kompaniju, a policijski službenik će o tome sačiniti pisanu bilješku o podacima člana posade i razlogu odbijanja izlaska na kopno.

(2) Odbijanje izlaska na kopno može trajati dok za to postoje stvarni uvjeti, a može trajati za cijelo vrijeme boravka broda u luci.

(3) Samo ukoliko je to zatraženo pisanim putem od kapetana broda ili putem ovlaštene pomorske agencije koja zastupa kompaniju, razlozi odbijanja dozvole izlaska na kopno dat će se u pisanom obliku.

(4) Sadržaj obavijesti iz stavka 3. ovoga Pravilnika propisan je na Obrascu 1 koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.«.

Članak 7.

Članak 11. briše se.

Članak 8.

U članku 16. stavku 1. rečenica: »Zahtjev za izdavanje odobrenja podnosi se prije dolaska na granični prijelaz.« mijenja se i glasi: »Zahtjev za izdavanje odobrenja podnosi se prije ulaska na državno područje Republike Hrvatske ako je riječ o izravnom ulasku iz druge države članice, odnosno prije dolaska na granični prijelaz ako je riječ o dolasku iz treće zemlje.«.

U stavku 7. podstavak 2. mijenja se i glasi:

» – mjesto ulaska na / izlaska iz državnog područja Republike Hrvatske ako je riječ o izravnom ulasku/izlasku iz druge države članice, odnosno granični prijelaz preko kojega će strani službenici sigurnosti ući u / izaći iz Republike Hrvatske, ako je riječ o ulasku/izlasku preko granice s trećom zemljom,«.

Članak 9.

U članku 17. stavcima 1. i 2. riječ: »državne« zamjenjuje se riječju: »vanjske«.

Stavak 3. mijenja se i glasi:

»Na pojedinim dijelovima granične crte ili uz cjelokupnu graničnu crtu sa susjednom trećom zemljom, sukladno odredbama schengenske pravne stečevine i međunarodnog sporazuma, zaštita vanjske granice može se obavljati mješovitim ophodnjama.«.

Članak 10.

U članku 19. riječ: »državne« zamjenjuje se riječju: »vanjske«.

Članak 11.

Obrazac 1 koji je tiskan uz Pravilnik o obavljanju nadzora državne granice (»Narodne novine« br. 30/14, 41/14 i 72/17) zamjenjuje se novim Obrascem 1 koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.

Obrazac 2. koji je tiskan uz Pravilnik o obavljanju nadzora državne granice (»Narodne novine« br. 30/14, 41/14 i 72/17) briše se.

Članak 12.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/22-01/334 Urbroj: 511-01-152-23-9 Zagreb, 2. siječnja 2023.

Ministar dr. sc. Davor Božinović, v. r.

Obrazac 1/From 1

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić