Baza je ažurirana 09.05.2024. 

zaključno sa NN 53/24

NN 101/2022 (2.9.2022.), Pravilnik o službenoj odori, označavanju i korištenju označenih prijevoznih sredstava Državnog inspektorata

DRŽAVNI INSPEKTORAT

1498

Na temelju odredbi članka 52. Zakona o sustavu državne uprave (»Narodne novine«, broj 66/19), članka 30. stavka 1. i članka 31. stavka 6. Zakona o Državnom inspektoratu (»Narodne novine«, broj 115/18 i 117/21), glavni državni inspektor donosi

PRAVILNIK

O SLUŽBENOJ ODORI, OZNAČAVANJU I KORIŠTENJU OZNAČENIH PRIJEVOZNIH SREDSTAVA DRŽAVNOG INSPEKTORATA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim Pravilnikom propisuje se izgled, vrsta, trajanje i način uporabe službene odore osoba koje obavljaju inspekcijske poslove iz članka 31. stavka 1. Zakona o Državnom inspektoratu (u daljnjem tekstu: inspektori) te uvjeti i način korištenja označenih prijevoznih sredstava.

(2) Izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku, a imaju rodno značenje, koriste se neutralno i odnose se jednako na muški i ženski rod.

II. SLUŽBENA ODORA

Članak 2.

(1) Inspektori mogu nositi službenu odoru prilikom obavljanja inspekcijskih poslova iz članaka 5. – 28. Zakona o Državnom inspektoratu, o čemu odluku donosi glavni državni inspektor.

(2) Inspektori ne smiju nositi službenu odoru kada ne obavljaju poslove iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 3.

(1) Službenu odoru čini jakna na kojoj je natpis »DRŽAVNI INSPEKTORAT«.

(2) Ispod službene odore iz stavka 1. ovog članka nosi se civilna odjeća.

Članak 4.

Jakna je ravnog kroja sašivena od tkanine crne boje, vodonepropusna i vjetronepropusna, dužine minimalno do zdjelice kuka sa stojećim ovratnikom, ravnih prednjica i blago zaobljenog stražnjeg dijela. Gornji dio rukava krojen je s prednjicama i leđima (ravni rukavi), a donji dio rukava uglavljen je u rukavnom izrezu. Na dnu opsega rukava našivene su trake s čičkom (za regulaciju širine). U stražnjem dijelu ovratnika skriveni je otvor s čičak trakama u kojem je smještena kapuljača. U opsegu kapuljače nalazi se elastična vezica sa stoperima (regulacija širine). Zatvaranje jakne je s patentnim zatvaračem s jednim ključem do vrha ruskog ovratnika. Patentni zatvarač skriven je ispod prekrivne letvice koja se proteže do vrha stojećeg ovratnika. Prekrivna letvica se zatvara čičak trakama. Na desnoj prednjici na podlisku (naličje) smješten je urezani okomiti džep s patentnim zatvaračem. U donjem dijelu prednjica ušiveni su džepovi (blago koso pozicionirani) i ispod prekrivne letvice se zatvaraju patentnim zatvaračem. U opsegu na duljini jakne izveden je tunel s elastičnom trakom i stoperima za regulaciju širine uz pritezanje elastične trake sa stoperima u području bočnih šavova. Kapuljača, rukavi, donji dio prednjica i leđa podstavljeni su poliesterskom podstavnom tkaninom, a preostali gornji dio prednjica i leđa podstavljeni su mrežastim pletivom. Podstava je u donjem dijelu leđa s vodoravnim otvorom i patentnim zatvaračem. Na leđima u gornjem dijelu otisnut je termo tisak bijele boje s natpisom »DRŽAVNI INSPEKTORAT«

Članak 5.

Jakna mora udovoljavati zahtjevima posebnih propisa kojima se uređuje stavljanje na tržište, raspolaganje i uporaba osobne zaštitne opreme.

Članak 6.

(1) Službenu odoru za inspektore u područnim uredima i njima pripadajućim ispostavama Državnog inspektorata preuzimaju pročelnici područnih ureda, a za inspektore u Središnjem uredu Državnog inspektorata načelnici sektora, ili državni službenici koje oni ovlaste.

(2) Voditelji ispostava, pročelnici područnih ureda i načelnici sektora u Središnjem uredu Državnog inspektorata brinu se o smještaju i čuvanju službene odore, vode evidenciju službenih odora, raspoređuju službenu odoru prema potrebi inspektorima u područnim uredima s pripadajućim ispostavama odnosno inspektorima u Središnjem uredu te se brinu o njezi i održavanju službene odore.

Članak 7.

(1) Ako je oštećena ili uništena u obavljanju službe ili povodom obavljanja službe, službena odora zamijenit će se bez naknade, na temelju pisanog zahtjeva nadležnog nadređenog službenika.

(2) U slučaju oštećenja ili uništenja službene odore do kojeg je došlo izvan obavljanja službenog zadatka ili grubom nepažnjom inspektora za vrijeme obavljanja inspekcijskih poslova, nova službena odora nabavit će se na trošak inspektora koji je prouzročio oštećenje ili uništenje službene odore.

Članak 8.

O izdanoj i vraćenoj službenoj odori vodi se evidencija u Središnjem uredu Državnog inspektorata, Sektoru za nabavu, strateško planiranje i upravljanje imovinom.

III. UVJETI I NAČIN KORIŠTENJA OZNAČENIH PRIJEVOZNIH SREDSTAVA

Članak 9.

(1) Prijevozna sredstva koja koriste inspektori Državnog inspektorata u službene svrhe mogu na lijevoj i desnoj vanjskoj, bočnoj strani vozila biti označena slikom službenog znaka Državnog inspektorata.

(2) Slika službenog znaka iz stavka 1. ovoga članka, sadržajem i bojom istovjetna je izgledu službene značke inspektora Državnog inspektorata u skladu s posebnim propisom o službenoj iskaznici i znački inspektora Državnog inspektorata.

(3) Slika službenog znaka iz stavka 2. ovoga članka izrađuje se u obliku stiliziranoga kruga promjera 255 mm. U središtu znaka zlatne boje, smješten je grb Republike Hrvatske sukladno Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 55/90 i 26/93). Na dijelu podloge koji okružuje grb prikazan je zrakasti motiv. Središnji dio znaka okružuje prsten srebrne boje na kojem je plavom bojom ispisan tekst: »DRŽAVNI INSPEKTORAT«. Grb Republike Hrvatske i prsten okruženi su hrvatskim pleterom, koji je izveden u zlatnoj boji. Na vršnom dijelu znaka istaknuta su slova: »RH« (Republika Hrvatska), u srebrnoj boji. Preko donjega dijela znaka proteže se lenta srebrne boje koja prelazi sliku službenog znaka i koja djelomično prekriva pleter. Na lenti je plavom bojom ispisan četveroznamenkasti redni broj slike službenog znaka.

(4) Slika službenog znaka Državnog inspektorata kojima se označavaju prijevozna sredstva izrađuju se na vodonepropusnoj, magnetskoj podlozi.

Članak 10.

(1) Korištenje označenih prijevoznih sredstava Državnog inspektorata tijekom obavljanja inspekcijskih poslova odobrava glavni državni inspektor.

(2) Označena prijevozna sredstva Državnog inspektorata koriste se na način uređen posebnom Uputom glavnog državnog inspektora o korištenju službenih automobila Državnog inspektorata.

IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 11.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/22-01/4

Urbroj: 443-01-02-02-22-1

Zagreb, 10. kolovoza 2022.

Glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić, v. r.

 

 

 

Copyright © Ante Borić