Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 101/2022 (2.9.2022.), Pravilnik o službenom certificiranju pošiljaka za izvoz u treće zemlje

DRŽAVNI INSPEKTORAT

1497

Na temelju članka 63. stavka 15. Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja (»Narodne novine«, broj 52/21), glavni državni inspektor donosi

PRAVILNIK

O SLUŽBENOM CERTIFICIRANJU POŠILJAKA ZA IZVOZ U TREĆE ZEMLJE

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Odredbe ovoga Pravilnika odnose se na objekte, odnosno subjekte iz nadležnosti sanitarne inspekcije propisane člankom 14. Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja (dalje u tekstu: Zakon).

(2) Izvozna notifikacija subjekta i pripadajućih objekata te izdavanje službenih certifikata za pošiljke u svrhu službenog certificiranja za izvoz u treće zemlje provodi se sukladno zahtjevima iz članka 63. stavka 1. Zakona, a zahtjev se podnosi Državnom inspektoratu.

(3) Zahtjev iz stavka 2. ovoga članka podnosi se elektroničkim putem, odnosno putem javnog portala središnjeg informacijskog sustava sanitarne inspekcije.

(4) Državni inspektorat provodi službeno certificiranje u skladu s ovlastima iz članka 63. stavka 2. Zakona.

(5) Službene certifikate izdane u skladu s ovim Pravilnikom potpisuju osobe ovlaštene na temelju članka 63. stavka 3. Zakona.

Članak 2.

(1) Pojmovi u smislu ovoga Pravilnika imaju jednako značenje kao pojmovi definirani Zakonom i propisima kojima se uređuje područje sigurnosti hrane.

(2) Izvoznik hrane u smislu ovoga Pravilnika je subjekt u poslovanju s hranom koji hranu proizvodi i/ili stavlja na tržište Republike Hrvatske i koji je upisan u Registar izvoznih subjekata (u daljnjem tekstu: Registar) u skladu s ovim Pravilnikom, a koji namjerava stavljati hranu na tržište trećih zemalja.

(3) Izvoznik predmeta i materijala u dodiru s hranom je subjekt koji izvozi predmete i materijale u dodiru s hranom u treće zemlje.

II. NOTIFIKACIJA IZVOZNIKA HRANE

Članak 3.

(1) Subjekt u poslovanju s hranom koji želi biti izvoznik hrane u treće zemlje mora biti upisan u Registar koji vodi Državni inspektorat.

(2) Subjekt u poslovanju s hranom upisuje se u Registar sa svim pripadajućim izvoznim objektima na temelju ishođene potvrde o notifikaciji izvoznika.

(3) Registar iz stavka 1. ovoga članka vodi se kao službena evidencija u elektroničkom obliku na temelju potvrde o notifikaciji izvoznika.

Članak 4.

(1) Subjekt iz članka 3. stavka 1. ovoga Pravilnika podnosi Državnom inspektoratu zahtjev za izdavanje potvrde o notifikaciji izvoznika za svaki pripadajući proizvodni i/ili skladišni objekt na teritoriju Republike Hrvatske iz kojih se pošiljke izvoze na obrascu iz Priloga I. ovoga Pravilnika, koji čini njegov sastavni dio.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, ukoliko subjekt ne posjeduje objekt, zahtjev se podnosi samo za subjekt koji se upisuje u Registar.

(3) Osoba ovlaštena za provedbu službene kontrole na temelju ciljanog inspekcijskog nadzora zapisnikom utvrđuje ispunjava li subjekt u poslovanju s hranom i pripadajući objekt uvjete iz članka 5. ovoga Pravilnika za potrebe izdavanja potvrde o notifikaciji izvoznika.

(4) Državni inspektorat izdaje, odnosno uskraćuje potvrdu o notifikaciji izvoznika na temelju zapisnika iz stavka 3. ovoga članka, a uzimajući u obzir i druge službene certifikate iz članka 88. stavka 3. točke (a) podtočke ii. Uredbe (EU) 2017/625 o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima kojima se osigurava primjena propisa o hrani i hrani za životinje, pravila o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja, o izmjeni uredaba (EZ) br. 999/2001, (EZ) br. 396/2005, (EZ) br. 1069/2009, (EZ) br. 1107/2009, (EU) br. 1151/2012, (EU) br. 652/2014, (EU) 2016/429 i (EU) 2016/2031 Europskog parlamenta i Vijeća, uredaba Vijeća (EZ) br. 1/2005 i (EZ) br. 1099/2009 i direktiva Vijeća 98/58/EZ, 1999/74/EZ, 2007/43/EZ, 2008/119/EZ i 2008/120/EZ te o stavljanju izvan snage uredaba (EZ) br. 854/2004 i (EZ) br. 882/2004 Europskog parlamenta i Vijeća, direktiva Vijeća 89/608/EEZ, 89/662/EEZ, 90/425/EEZ, 91/496/EEZ, 96/23/EZ, 96/93/EZ i 97/78/EZ te Odluke Vijeća 92/438/EEZ (Uredba o službenim kontrolama) (SL L 95/1, 7. 4. 2017.) (Tekst značajan za EGP), ako su dostupni.

Članak 5.

(1) Potvrda o notifikaciji izvoznika iz članka 4. stavka 4. ovoga Pravilnika izdaje se ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

1. subjekt u poslovanju s hranom i objekti iz kojih se pošiljke izvoze moraju biti evidentirani u Registru subjekata iz nadležnosti sanitarne inspekcije iz članka 75. Zakona

2. subjekt posjeduje objekt iz kojeg se pošiljke izvoze, a koji ispunjava higijenske uvjete i ima uspostavljene sustave samokontrole u skladu s Uredbom (EZ) br. 852/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o higijeni hrane (SL L 139/1, 29. 4. 2004.); (dalje u tekstu: Uredba (EZ) br. 852/2004)

3. hrana koju želi izvoziti udovoljava posebnim propisima o hrani.

(2) Za hranu za koju izvoznik nije proizvođač, izvoznik mora dokazati sukladnost proizvoda koje izvozi sa zahtjevima Uredbe (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane (SL L 031/1, 28. 1. 2002.); (dalje u tekstu: Uredba (EZ) br. 178/2002) te ostalih propisa o hrani.

(3) Izvoznik iz stavka 2. ovoga članka za hranu koja je proiz­vedena u Europskoj uniji (dalje u tekstu: Unija) dužan je dostaviti sljedeće:

– dokaz o notifikaciji proizvođača hrane izdan od nadležnog tijela države proizvođača (ako je proizvođač hrane registriran u drugoj državi članici Unije) i/ili

– službeni certifikat koji je izdalo nadležno tijelo države članice Unije za svaki pojedini proizvod koji izvozi.

(4) U slučaju da je izvoznik ujedno i glavni zastupnik te distributer proizvođača, isti mora zadovoljiti uvjete iz stavka 1. ovoga članka.

III. NOTIFIKACIJA IZVOZNIKA PREDMETA I MATERIJALA U DODIRU S HRANOM

Članak 6.

(1) Subjekti u poslovanju s predmetima i materijalima u dodiru s hranom koji žele biti izvoznici predmeta i materijala u dodiru s hranom u treće zemlje moraju biti upisani u Registar iz članka 3. ovoga Pravilnika, na način propisan člankom 4. ovoga Pravilnika.

(2) Subjekt iz stavka 1. ovoga članka podnosi Državnom inspektoratu zahtjev za izdavanje potvrde o notifikaciji izvoznika za svaki pripadajući proizvodni i/ili skladišni objekt na teritoriju Republike Hrvatske iz kojih se pošiljke izvoze podnosi na obrascu iz Priloga V. ovoga Pravilnika, koji čini njegov sastavni dio.

(3) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, ukoliko subjekt ne posjeduje objekt, zahtjev se podnosi samo za subjekt koji se upisuje u Registar.

(4) Osoba ovlaštena za provedbu službene kontrole na temelju ciljanog inspekcijskog nadzora zapisnikom utvrđuje ispunjava li subjekt u poslovanju s predmetima i materijalima u dodiru s hranom i pripadajući objekt uvjete iz stavka 6.ovog članka za potrebe izdavanja potvrde o notifikaciji izvoznika.

(5) Državni inspektorat izdaje, odnosno uskraćuje potvrdu o notifikaciji izvoznika na temelju zapisnika iz stavka 4. ovoga članka.

(6) Potvrda o notifikaciji izvoznika u slučaju predmeta i materijala u dodiru s hranom izdaje se ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

1. subjekt u poslovanju s predmetima i materijalima u dodiru s hranom je registriran u skladu odredbama zakona kojim se uređuju materijali i predmeti koji dolaze u neposredan dodir s hranom

2. subjekt ima objekt iz kojeg se pošiljke izvoze i koji ispunjava higijenske uvjete iz propisa kojima su uređeni predmeti opće uporabe te ima uspostavljene sustave samokontrole u skladu s Uredbom (EZ) br. 2023/2006 od 22. prosinca 2006. o dobroj proizvođačkoj praksi za materijale i predmete koji dolaze u dodir s hranom (SL L 384/75) (Tekst značajan za EGP)

3. predmeti i materijali u dodiru s hranom koju želi izvoziti udovoljavaju zahtjevima propisanim Uredbom (EZ) br. 1935/2004 i/ili odredbama nacionalnog zakonodavstva koji se odnose na tu kategoriju predmeta i materijala u dodiru s hranom.

(7) Za predmete i materijale u dodiru s hranom za koje izvoznik nije proizvođač, isti mora dokazati sukladnost proizvoda koje izvozi s propisima koji se odnose na tu kategoriju predmeta i materijala u dodiru s hranom.

IV. SLUŽBENO CERTIFICIRANJE HRANE/POŠILJAKA HRANE TE PREDMETA I MATERIJALA U DODIRU S HRANOM

Članak 7.

(1) Službeno certificiranje hrane/pošiljaka hrane u svrhu izvoza u treće zemlje provodi se kada to zahtijeva treća zemlja u koju se uvozi i/ili na temelju zahtjeva izvoznika koji je upisan u Registar.

(2) U svrhu službenog certificiranja hrane/pošiljaka hrane izvoznik podnosi Državnom inspektoratu pojedinačan zahtjev za izdavanje zdravstveno-sanitarnog certifikata/certifikata o slobodnoj prodaji za svaki proizvod ili jedan zahtjev za cijelu pošiljku hrane, najkasnije u roku od osam radnih dana prije očekivanog datuma izvoza.

(3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka zahtjev mogu podnijeti i izvoznici koji nisu upisani u Registar pod sljedećim uvjetima:

– da je postupak notifikacije u tijeku

– da je izvoz pošiljke hitan

– da je uz zahtjev priložena sva dokumentacija kojom se dokazuje sukladnost s uvjetima iz članka 5. stavka 1. točki 1. i 3. ovoga Pravilnika te dokaz da imaju uspostavljene sustave samokontrole u skladu s Uredbom (EZ) br. 852/2004.

(4) Zahtjev iz stavaka 2. i 3. ovoga članka podnosi se isključivo elektroničkim putem, odnosno putem javnog portala središnjeg informacijskog sustava sanitarne inspekcije koji je dostupan na mrežnim stranicama Državnog inspektorata.

(5) Prijava u javni portal iz stavka 4. ovoga članka provodi se putem NIAS-a (Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava) korištenjem vjerodajnica značajne razine sigurnosti s liste vjerodajnica prihvaćenih na portalu e-Građani na obrascu iz Priloga II. ovoga Pravilnika, koji čini njegov sastavni dio.

(6) Uz zahtjev iz stavaka 2. i 3. ovoga članka, izvoznik dostavlja i tekst označavanja proizvoda i specifikaciju proizvoda na hrvatskom ili engleskom jeziku za svaki proizvod naveden u zahtjevu, sukladno uputama koje se objavljuju na mrežnim stranicama Državnog inspektorata.

(7) Za proizvode koji nisu proizvedeni u Republici Hrvatskoj, potrebno je dostaviti i dokaz o notifikaciji proizvođača u toj zemlji i/ili certifikat za proizvode.

(8) Državni inspektorat izdaje jednokratni zdravstveno-sanitarni certifikat/certifikat o slobodnoj prodaji ili višekratni zdravstveno-sanitarni certifikat/certifikat o slobodnoj prodaji za svaki proizvod pojedinačno ili za cijelu pošiljku hrane, a ovlaštena službena osoba ukoliko su uz zahtjev priloženi svi potrebni dokazi ne mora prije izdavanja certifikata sačinjavati poseban zapisnik o pregledu dokumentacije, pod uvjetom da je sva dokumentacija uredna i zabilježena elektronski u sustavu.

(9) Jednokratni zdravstveno-sanitarni certifikat/certifikat o slobodnoj prodaji za hranu/pošiljke hrane iz stavka 8. ovoga članka izdaje se na obrascu iz Priloga III. ovoga Pravilnika, koji čini njegov sastavni dio.

(10) Višekratni zdravstveno-sanitarni certifikat/certifikat o slobodnoj prodaji za hranu/pošiljke hrane iz stavka 8. ovoga članka izdaje se na obrascu iz Priloga IV. ovoga Pravilnika, koji čini njegov sastavni dio.

(11) Za hranu koja prema posebnim propisima podliježe postupku notifikacije, certifikati iz stavka 8. ovoga članka mogu se izdati samo za one proizvode za koje je prethodno proveden postupak notifikacije.

(12) Službeno certificiranje predmeta i materijala u dodiru s hranom u svrhu izvoza u treće zemlje provodi se u skladu s ovim člankom na temelju zahtjeva izvoznika koji je upisan u Registar.

(13) Zahtjev iz stavka 12. ovog članka za izdavanjem jednokratnog ili višekratnog zdravstveno-sanitarnog certifikata/certifikat o slobodnoj prodaji se za pošiljke predmeta i materijala u dodiru s hranom propisan je na obrascu iz Priloga VI. ovoga Pravilnika.

(14) Uz zahtjev iz stavka 13. ovoga članka, izvoznik dostavlja Izjavu o sukladnosti za predmete i materijale u dodiru s hranom koji se izvoze, prijedlog teksta označavanja proizvoda i analitička izvješća za svaki proizvod, sukladno uputama koje se objavljuju na mrežnim stranicama Državnog inspektorata.

(15) Jednokratni zdravstveno-sanitarni certifikat/certifikat o slobodnoj prodaji predmeta i materijala u dodiru s hranom izdaje na obrascu iz Priloga VII. ovoga Pravilnika, dok se višekratni zdravstveno-sanitarni certifikat/certifikat o slobodnoj prodaji predmeta i materijala u dodiru s hranom izdaje na obrascu iz Priloga VIII.

(16) Certifikati iz stavka 8. i 15. ovoga članka izdaju se dvojezično na hrvatskom i engleskom jeziku.

Članak 8.

(1) Certifikatima iz članka 7. stavka 8. ovoga Pravilnika potvrđuje se da izvoznik ispunjava zahtjeve u pogledu zdravstvene ispravnosti hrane/pošiljke hrane utvrđene Uredbom (EZ) br. 178/2002 i Uredbom (EU) br. 2019/1381 te da je odgovoran za osiguranje ispunjavanja tih zahtjeva.

(2) Certifikatima iz članka 7. stavka 8. ovoga Pravilnika, sukladno zahtjevu izvoznika, potvrđuje se i:

1. da izvoznik ispunjava opće i specifične zahtjeve propisane uredbama Unije za sigurnost hrane

2. da je izvoznik registriran u skladu s Uredbom (EZ) br. 852/2004

3. da hrana ispunjava zahtjeve propisane Uredbom (EZ) br. 178/2002 i Uredbom (EU) br. 2019/1381 te da se nalazi ili se može nalaziti slobodno na tržištu Republike Hrvatske

4. da je hrana namijenjena za ljudsku potrošnju

5. da je objekt u kojem se hrana proizvodi pod redovitim nadzorom nadležne inspekcije, i/ili

6. da je hrana notificirana, u slučaju ako hrana prema posebnim propisima podliježe postupku notifikacije.

(3) Iznimno od stavka 2. točke 5. ovoga članka, certifikatima iz članka 7. stavka 8. ovoga Pravilnika, za hranu koja se ne proizvodi na teritoriju Republike Hrvatske ne potvrđuje se da je objekt u kojem se hrana proizvodi pod redovitim nadzorom nadležne inspekcije, osim ako je dostavljen valjani dokaz o notifikaciji proizvođača hrane i/ili službeni certifikat, izdan od nadležnog tijela države članice Unije u kojoj je hrana proizvedena.

(4) Certifikati iz članka 7. stavka 8. ovoga Pravilnika mogu, sukladno zahtjevu izvoznika, sadržavati i dodatne podatke vezano uz ispunjavanje zahtjeva o sigurnosti hrane.

(5) Certifikatima iz članka 7. stavka 15. ovog Pravilnika, sukladno zahtjevu izvoznika potvrđuje se:

1. da izvoznik/subjekt u poslovanju s predmetima i materijalima u dodiru s hranom ispunjava opće i specifične higijenske zahtjeve iz Uredbe (EZ) br. 2023/2006 i relevantnog nacionalnog zakonodavstva

2. da predmeti i materijali u dodir s hranom ispunjavaju zahtjeve propisane Uredbom (EZ) br. 1935/2004 i/ili nacionalnog zakonodavstva i da se nalaze ili se mogu nalaziti slobodno na tržištu Republike Hrvatske.

Članak 9.

(1) Ako izvoznik nije i proizvođač hrane koju izvozi, a hrana je proizvedena na teritoriju Republike Hrvatske, proizvođač mora biti upisan u registar na temelju potvrde o notifikaciji izvoznika iz članka 4. stavka 4. ovoga Pravilnika.

(2) Ako izvoznik nije i proizvođač predmeta i materijala u dodiru s hranom koje izvozi, a predmeti i materijali u dodiru s hranom su proizvedeni na teritoriju Republike Hrvatske, proizvođač mora biti upisan u Registar na temelju potvrde o notifikaciji izvoznika iz članka 4. stavka 4. ovoga Pravilnika.

V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 10.

Izvoznici koji su notificirani i upisani u Registar prema Pravilniku o pravilima izdavanja certifikata o sukladnosti s propisima o hrani (»Narodne novine«, br. 31/19) i članku 4. stavku 4. Zakona o službenim kontrolama koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja (»Narodne novine«, br. 81/13, 14/14, 56/15 i 32/19), smatraju se notificiranima i u smislu odredbi ovoga Pravilnika.

Članak 11.

Subjekti u poslovanju s hranom obvezni su postupak službenog certificiranja hrane/pošiljaka hrane u svrhu izvoza u treće zemlje uskladiti s odredbama ovoga Pravilnika danom stupanja na snagu istoga.

Članak 12.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu 1. listopada 2022.

Klasa: 011-02/22-01/3 Urbroj: 443-01-02-02-22-1 Zagreb, 24. kolovoza 2022.

Glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić, v. r.

PRILOG I.

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE POTVRDE O NOTIFIKACIJI IZVOZNIKA

 

PODACI O PODNOSITELJU ZAHTJEVA1 – IZVOZNIKU

Naziv subjekta u poslovanju s hranom (SPH) /izvoznika

 

OIB subjekta

 

Adresa subjekta (ulica i kućni broj; grad; država)

 

 

 

PODACI O PRIPADAJUĆEM OBJEKTU1

Naziv objekta

 

Adresa subjekta (ulica i kućni broj; grad; država)

 

PODACI O KONTAKT OSOBI1

 

 

Ime i prezime

 

telefon,

e-mail

 

PODACI O PROIZVODU/POŠILJCI (zaokružiti broj)1

Asortiman hrane koja se izvozi

 

PODACI O UGOVORENIM PROIZVOĐAČIMA2

Naziv

 

Adresa (ulica i kućni broj; grad; država)

 

 

 

1 obvezno se ispunjava

2 obvezno se ispunjava samo u slučaju proizvodnje iz usluge

 

____________

_____________________

Mjesto i datum

potpis podnositelja zahtjeva

 

 

PRILOG II.

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ZDRAVSTVENO-SANITARNOG CERTIFIKATA/CERTIFIKATA O SLOBODNOJ PRODAJI

 

A. PODACI O PODNOSITELJU ZAHTJEVA

NAZIV SUBJEKTA U POSLOVANJU S HRANOM (SPH)/IZVOZNIKA *

 

OIB subjekta*

 

Adresa subjekta (ulica i kućni broj; grad; država) *

 

Kontakt osoba*

 

telefon,

e-mail *

 

DOSTAVLJENA DOKUMENTACIJA

 

 

 

 

B. PODACI O PROIZVODU ILI POŠILJCI

Naziv proizvoda ili opis pošiljke *

KATEGORIJA*

(dodaci prehrani, hrana za posebne prehrambene potrebe, hrana i sl.)

Sastav

Ime i adresa proizvođača*

Količina

Lot/šifra proizvoda/račun broj/oznaka proizvoda i dr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C. CERTIFIKAT ZA KOJI SE PODNOSI ZAHTJEV

VRSTA CERTIFIKATA (zaokružiti) *

1. Zdravstveno-sanitarni certifikat/Certifikat o slobodnoj prodaji (jednokratni)

2. Zdravstveno-sanitarni certifikat/Certifikat o slobodnoj prodaji (višekratni)

ZAHTJEVOM SE TRAŽI IZDAVANJE CERTIFIKATA (zaokružiti)*

1. da izvoznik/subjekt u poslovanju s hranom ispunjava opće i specifične zahtjeve propisane uredbama Europske unije za sigurnost hrane

2. da je izvoznik/subjekt u poslovanju s hranom registriran u skladu s Uredbom (EZ) br. 852/2004

3. da hrana ispunjava zahtjeve propisane Uredbom (EZ) br. 178/2002 i da se nalazi ili se može nalaziti slobodno na tržištu Republike Hrvatske

4. da je hrana namijenjena za ljudsku potrošnju

5. da je objekt u kojem se hrana proizvodi pod redovitim nadzorom nadležne inspekcije i/ili

6. da je hrana notificirana, u slučaju ako hrana prema posebnim propisima podliježe postupku notifikacije

SVRHA IZDAVANJA CERTIFIKATA*

(REGISTRACIJA, STAVLJANJE NA TRŽIŠTE, SAJMOVI ILI DRUGA SVRHA – NAVESTI)

 

TRAŽENI DODATNI PODACI U CERTIFIKATU

(BROJ RAČUNA, ŠIFRA PROIZVODA, BROJ RECEPTURE ILI DRUGI PODACI – NAVESTI)

 

OČEKIVANI DATUM IZVOZA*

 

 

 

 

NAPOMENA: Rubrike označene zvjezdicom (*) obvezno se ispunjavaju.

 

____________

______________________

Mjesto i datum

potpis podnositelja zahtjeva

 

 

PRILOG III.

ZDRAVSTVENO-SANITARNI CERTIFIKAT/ CERTIFIKAT O SLOBODNOJ PRODAJI (HEALTH SANITARY CERTIFICATE/ FREE SALE CERTIFICATE)

 

Izvoznik/Pošiljatelj

(Exporter/ Sender)

 

Opis proizvoda/pošiljke

(Product description/consignment description)

 

Namjena proizvoda

(intended use of product)

 

Podaci o prijevoznom sredstvu

(mean of transport data)

 

Naziv proizvoda

(Product name)

Lot/serija

(Lot/batch)

Vrsta pakiranja

(Packing type)

Količina (broj) pakiranja

(Amount of consignment)

Neto masa

(Net weight)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNI PODACI (ADDITIONAL INFORMATION)

Potvrđuje se da izvoznik/subjekt u poslovanju s hranom ispunjava zahtjeve u pogledu zdravstvene ispravnosti hrane/pošiljke hrane utvrđene Uredbom (EZ) br. 178/2002 te je odgovoran za osiguranje ispunjavanja tih zahtjeva.

It is hereby confirmed that the food business operator / exporter meets the food safety requirements laid down in Regulation (EC) No 178/2002 and is responsible for ensuring that these requirements are met.

Potvrđuje se

(Confirms)

1. da izvoznik/subjekt u poslovanju s hranom ispunjava opće i specifične zahtjeve propisane uredbama Europske unije za sigurnost hrane

(1. that the exporter / food business operator meets the general and specific requirements laid down in the EU Food Safety Regulations)

 

2. da je izvoznik/subjekt u poslovanju s hranom registriran u skladu s Uredbom (EZ) br. 852/2004

(2. that the exporter / food business operator is registered in accordance with Regulation (EC) No 852/2004)

 

3. da hrana ispunjava zahtjeve propisane Uredbom (EZ) br. 178/2002 i da se nalazi ili se može nalaziti slobodno na tržištu Republike Hrvatske

(3. that food meets the requirements laid down in Regulation (EC) No 178/2002,, and that it is placed or may be placed on the market of the Republic of Croatia)

 

 

4. da je hrana namijenjena za ljudsku potrošnju

(4. that food is intended for human consumption)

 

5. da je objekt u kojem se hrana proizvodi pod redovitim nadzorom nadležne inspekcije

(5. that the premises where the food is produced is under the regular supervision of the competent inspection)

 

6. da je hrana notificirana, u slučaju ako hrana prema posebnim propisima podliježe postupku notifikacije

(6. that the food is notified, in case that food is subject to the notification procedure under special regulations)

 

 

 

 

Potpis/Pečat (Signature/Seal)

PRILOG IV.

ZDRAVSTVENO-SANITARNI CERTIFIKAT/ CERTIFIKAT O SLOBODNOJ PRODAJI (HEALTH SANITARY CERTIFICATE/FREE SALE CERTIFICATE)

 

Izvoznik/Pošiljatelj

(Exporter/Sender)

 

Opis proizvoda/pošiljke

(Product description/consignment description)

 

Namjena proizvoda

(intended use of product)

 

Podaci o prijevoznom sredstvu

(mean of transport data)

 

Naziv proizvoda

(Product name)

 

DODATNI PODACI (ADDITIONAL INFORMATION)

Potvrđuje se da izvoznik/subjekt u poslovanju s hranom ispunjava zahtjeve u pogledu zdravstvene ispravnosti hrane/pošiljke hrane utvrđene Uredbom (EZ) br. 178/2002 te je odgovoran za osiguranje ispunjavanja tih zahtjeva.

It is hereby confirmed that the food business operator / exporter meets the food safety requirements laid down in Regulation (EC) No 178/2002 and is responsible for ensuring that these requirements are met.

Potvrđuje se

(Confirms)

1. da izvoznik/subjekt u poslovanju s hranom ispunjava opće i specifične zahtjeve propisane uredbama Europske unije za sigurnost hrane

(1. that the exporter / food business operator meets the general and specific requirements laid down in the EU Food Safety Regulations)

 

2. da je izvoznik/subjekt u poslovanju s hranom registriran u skladu s Uredbom (EZ) br. 852/2004

(2. that the exporter / food business operator is registered in accordance with Regulation (EC) No 852/2004

 

3. da hrana ispunjava zahtjeve propisane Uredbom (EZ) br. 178/2002 i da se nalazi ili se može nalaziti slobodno na tržištu Republike Hrvatske

(3. that food meets the requirements laid down in Regulation (EC) No 178/200 2 and that it is placed or may be placed on the market of the Republic of Croatia)

 

4. da je hrana namijenjena za ljudsku potrošnju

(4. that food is intended for human consumption)

 

5. da je objekt u kojem se hrana proizvodi pod redovitim nadzorom nadležne inspekcije

(5. that the premises where the food is produced is under the regular supervision of the competent inspection)

 

6. da je hrana notificirana, u slučaju ako hrana prema posebnim propisima podliježe postupku notifikacije

(6. that the food is notified, in case that food is subject to the notification procedure under special regulations)

 

 

 

 

PRILOG V.

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE POTVRDE O NOTIFIKACIJI IZVOZNIKA

 

PODACI O PODNOSITELJU ZAHTJEVA1 – IZVOZNIKU

Naziv subjekta u poslovanju s predmetima i materijalima u dodiru s hranom (FCM)/izvoznika

 

OIB subjekta

 

Adresa subjekta (ulica i kućni broj; grad; država)

 

 

 

PODACI O PRIPADAJUĆEM OBJEKTU1

Naziv objekta

 

Adresa subjekta (ulica i kućni broj; grad; država)

 

PODACI O KONTAKT OSOBI1

 

 

Ime i prezime

 

telefon,

e-mail

 

PODACI O PROIZVODU/POŠILJCI (zaokružiti broj)2

Asortiman FCM-a koji se izvozi

 

PODACI O UGOVORENIM PROIZVOĐAČIMA2

Naziv

 

Adresa (ulica i kućni broj; grad; država)

 

 

 

1 obvezno se ispunjava

2 obvezno se ispunjava samo u slučaju proizvodnje iz usluge

 

____________

______________________

Mjesto i datum

potpis podnositelja zahtjeva

 

 

PRILOG VI.

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ZDRAVSTVENO-SANITARNOG CERTIFIKATA/CERTIFIKATA O SLOBODNOJ PRODAJI

 

A. PODACI O PODNOSITELJU ZAHTJEVA

NAZIV SUBJEKTA U POSLOVANJU S PREDMETIMA I MATERIJALIMA U DODIRU S HRANOM (FCM)/IZVOZNIKA *

 

OIB subjekta*

 

Adresa subjekta (ulica i kućni broj; grad; država) *

 

Kontakt osoba*

 

telefon,

e-mail *

 

DOSTAVLJENA DOKUMENTACIJA

 

 

 

 

B. PODACI O PROIZVODU ILI POŠILJCI

Naziv proizvoda ili opis pošiljke*

KATEGORIJA FCM*

Sastav

Ime i adresa proizvođača*

Količina

Lot/šifra proizvoda/račun broj/oznaka proizvoda i dr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C. CERTIFIKAT ZA KOJI SE PODNOSI ZAHTJEV

VRSTA CERTIFIKATA (zaokružiti) *

1. Zdravstveno-sanitarni certifikat/Certifikat o slobodnoj prodaji (jednokratni)

2. Zdravstveno-sanitarni certifikat/Certifikat o slobodnoj prodaji (višekratni)

 

ZAHTJEVOM SE TRAŽI IZDAVANJE CERTIFIKATA (zaokružiti) – ZA FCM*

1. da izvoznik/subjekt u poslovanju s FCM ispunjava opće i specifične higijenske zahtjeve iz Uredbe (EZ) br. 2023/2006 i relevantnog nacionalnog zakonodavstva

2. da FCM ispunjava zahtjeve propisane Uredbom (EZ) br. 1935/2004 i/ili nacionalnog zakonodavstva te da se nalazi ili se može nalaziti slobodno na tržištu Republike Hrvatske

SVRHA IZDAVANJA CERTIFIKATA*

(REGISTRACIJA, STAVLJANJE NA TRŽIŠTE, DRUGA SVRHA – NAVESTI)

 

TRAŽENI DODATNI PODACI U CERTIFIKATU

(BROJ RAČUNA, ŠIFRA PROIZVODA, IZJAVA, DRUGI PODACI – NAVESTI)

 

OČEKIVANI DATUM IZVOZA*

 

 

 

NAPOMENA: Rubrike označene zvjezdicom (*) obvezno se ispunjavaju.

 

____________

______________________

Mjesto i datum

potpis podnositelja zahtjeva

 

 

PRILOG VII.

ZDRAVSTVENO-SANITARNI CERTIFIKAT/ CERTIFIKAT O SLOBODNOJ PRODAJI/(HEALTH SANITARY CERTIFICATE/ FREE SALE CERTIFICATE)

 

Izvoznik/Pošiljatelj

(Exporter/ Sender)

 

Opis proizvoda/pošiljke

(Product description/consignment description)

 

Namjena proizvoda

(intended use of product)

 

Podaci o prijevoznom sredstvu

(mean of transport data)

 

Naziv proizvoda

(Product name)

Lot/serija

(Lot/batch)

Vrsta pakiranja

(Packing type)

Količina (broj) pakiranja

(Amount of consignment)

Neto masa

(Net weight)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DODATNI PODACI (ADDITIONAL INFORMATION)

Potvrđuje se da izvoznik/subjekt u poslovanju s predmetima i materijalima u dodiru s hranom ispunjava zahtjeve u pogledu zdravstvene ispravnosti FCM/pošiljke utvrđene Uredbom (EZ) br. 1935/2004 i relevantnim nacionalnim zakonodavstvom te je odgovoran za osiguranje ispunjavanja tih zahtjeva.

It is hereby confirmed that the food conntact materials operator / exporter meets the safety requirements laid down in Regulation (EC) No 1935/2004 and other relevant national legislation and is responsible for ensuring that these requirements are met.

Potvrđuje se

(Confirms)

1. da izvoznik/subjekt u poslovanju s predmetima i materijalima u dodiru s hranom ispunjava opće i specifične higijenske zahtjeve iz Uredbe (EZ) br. 2023/2006 i relevantnog nacionalnog zakonodavstva

1. that the exporter / FCM business operator meets the general and specific hygine requirements ledid down in Regulation (EC) 2023/2006 and other releavant national legislation

 

2. da FCM (predmeti i materijali u dodir s hranom) ispunjavaju zahtjeve propisane Uredbom (EZ) br. 1935/2004 i/ili nacionalnog zakonodavstva i da se nalaze ili se mogu nalaziti slobodno na tržištu Republike Hrvatske

2. that FCM (food conntact materilas) meets the requirements laid down in Regulation (EC) No 1935/2004 and/or relevant national legistaltion, and that it is placed or may be placed on the market of the Republic of Croatia)

 

 

 

 

Potpis/Pečat (Signature/Seal)

PRILOG VIII.

ZDRAVSTVENO-SANITARNI CERTIFIKAT/ CERTIFIKAT O SLOBODNOJ PRODAJI (HEALTH SANITARY CERTIFICATE/ FREE SALE CERTIFICATE)

 

Izvoznik/Pošiljatelj

(Exporter/Sender)

 

Opis proizvoda/pošiljke

(Product description/consignment description)

 

Namjena proizvoda

(intended use of product)

 

Podaci o prijevoznom sredstvu

(mean of transport data)

 

Naziv proizvoda

(Product name)

 

 

DODATNI PODACI (ADDITIONAL INFORMATION)

 

Potvrđuje se da izvoznik/subjekt u poslovanju s predmetima i materijalima u dodiru s hranom ispunjava zahtjeve u pogledu zdravstvene ispravnosti FCM/pošiljke utvrđene Uredbom (EZ) br. 1935/2004 i relevantnim nacionalnim zakonodavstvom te je odgovoran za osiguranje ispunjavanja tih zahtjeva.

It is hereby confirmed that the food conntact materials operator / exporter meets the safety requirements laid down in Regulation (EC) No 1935/2004 and other relevant national legislation and is responsible for ensuring that these requirements are met.

Potvrđuje se

(Confirms)

1. da izvoznik/subjekt u poslovanju s predmetima i materijalima u dodiru s hranom ispunjava opće i specifične higijenske zahtjeve iz Uredbe (EZ) br. 2023/2006 i relevantnog nacionalnog zakonodavstva

1. that the exporter / FCM business operator meets the general and specific hygine requirements ledid down in Regulation (EC) 2023/2006 and other releavant national legislation

 

2. da FCM (predmeti i materijali u dodir s hranom) ispunjavaju zahtjeve propisane Uredbom (EZ) br. 1935/2004 i/ili nacionalnog zakonodavstva i da se nalaze ili se mogu nalaziti slobodno na tržištu Republike Hrvatske

2. that FCM (food conntact materilas) meets the requirements laid down in Regulation (EC) No 1935/2004 and/or relevant national legistaltion, and that it is placed or may be placed on the market of the Republic of Croatia)

 

 

Potpis/Pečat (Signature/Seal)

 

 

 

Copyright © Ante Borić