Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

MINISTARSTVO OBRANE

Na temelju članka 147. stavka 3. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 73/13), donosim

 

PRAVILNIK O UVJETIMA I POSTUPKU OSTVARIVANJA NAKNADE TROŠKOVA PRIJEVOZA

PROČIŠĆENI TEKST NN 131/13, 88/22

Članak 1.

Ovim Pravilnikom uređuju se uvjeti i postupak ostvarivanja prava djelatnih vojnih osoba na prijevoz za redoviti dolazak i odlazak na posao i s posla i pravo na naknadu troškova prijevoza.

Članak 2.

(1) Djelatna vojna osoba ostvaruje pravo na mjesni i međumjesni prijevoz za redoviti dolazak i odlazak na posao i s posla na sljedeće načine:

– prijevozom za osobne potrebe kapacitetima Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu Oružane snage)

– posebnim linijskim prijevozom kapacitetima ugovornih prijevoznika

– prijevozom ugovornih prijevoznika prema redovnom voznom redu ili redu plovidbe.

(2) Ministarstvo obrane organizira i osigurava prijevoz iz stavka 1. ovoga članka kada je takav način prijevoza opravdan i racionalan u smislu troškova te ako se na taj način osigurava redovit dolazak i odlazak na posao i s posla.

(3) Djelatnoj vojnoj osobi priznat će se pravo na naknadu troškova mjesnog i međumjesnog prijevoza samo u slučaju kada prijevoz nije organiziran na način propisan stavkom 1. ovoga članka.

Članak 3. (NN 88/22)

(1) Redoviti dolazak i odlazak na posao i s posla organizira se na način da vrijeme čekanja od dolaska u mjesto službe do početka radnog vremena te vrijeme čekanja od završetka radnog vremena do polaska linije prijevoza iz članka 2. stavka 1. ovoga Pravilnika i/ili javnog prijevoza prema mjestu stanovanja ne prelazi 45 minuta.

(2) U slučaju potrebe za presjedanjem vrijeme čekanja između dviju linija prijevoza iz članka 2. stavka 1. ovoga Pravilnika i/ili javnog prijevoza ne smije biti dulje od 30 minuta.

Članak 4.

Uprava za materijalne resurse i nadležne ustrojstvene jedinice Oružanih snaga osiguravaju podatke o kapacitetima, relacijama i redu vožnje mjesnog i međumjesnog prijevoza iz članka 2. stavka 1. ovoga Pravilnika.

Članak 5.

(1) Djelatna vojna osoba zahtjev za ostvarivanje prava na prijevoz (Obrazac 1.) iz članka 2. stavka 1. ovoga Pravilnika podnosi čelniku ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane u koju je raspoređena odnosno nadređenom zapovjedniku bojne, njemu ravne ili više razine.

(2) Ako postoji više mogućnosti prijevoza, čelnik ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane u koju je djelatna vojna osoba raspoređena, odnosno nadređeni zapovjednik bojne, njemu ravne ili više razine utvrđuje odgovarajući način prijevoza za svaku djelatnu vojnu osobu, uzimajući u obzir prijevoz koji je najjeftiniji za poslodavca i koji omogućuje redoviti dolazak na posao i odlazak s posla.

Članak 6.

(1) Djelatna vojna osoba ostvaruje pravo na prijevoz iz članka 2. stavka 1. podstavaka 1. i 2. ovoga Pravilnika na temelju odobrenja (Obrazac 2.) čelnika ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane u koju je raspoređena odnosno nadređenog zapovjednika bojne, njemu ravne ili više razine.

(2) Na temelju odobrenja iz stavka 1. ovoga članka nadležne ustrojstvene jedinice koje organiziraju prijevoz za osobne potrebe i poseban linijski prijevoz kapacitetima ugovornih prijevoznika sastavljaju popis korisnika te kontroliraju i nadziru način njegova korištenja.

Članak 7.

(1) Ako čelnik ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane u koju je djelatna vojna osoba raspoređena odnosno nadređeni zapovjednik bojne, njemu ravne ili više razine utvrdi da je prijevoz iz članka 2. stavka 1. podstavka 3. ovoga Pravilnika najjeftiniji za poslodavca i omogućuje redoviti dolazak na posao i odlazak s posla, zahtjev za osiguranje prijevozne karte dostavlja se ustrojstvenoj jedinici Ministarstva obrane i Oružanih snaga koja je nadležna za naručivanje usluge prijevoza.

(2) Ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane i Oružanih snaga koje su nadležne za naručivanje usluge prijevoza osiguravaju prijevozne karte od ugovornog prijevoznika i zadužuju djelatne vojne osobe.

(3) Obavijest o zaduženju djelatne vojne osobe prijevoznom kartom dostavlja se čelniku ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane u koju je djelatna vojna osoba raspoređena odnosno nadređenom zapovjedniku bojne, njemu ravne ili više razine radi evidentiranja u informacijskom sustavu personalnog upravljanja.

Članak 8.

(1) Ako čelnik ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane u koju je djelatna vojna osoba raspoređena utvrdi da mjesni i međumjesni prijevoz nije organiziran na način propisan člankom 2. stavkom 1. ovoga Pravilnika, zahtjev za ostvarivanje prava na naknadu troškova prijevoza dostavlja se čelniku ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane nadležne za odlučivanje o materijalnim pravima.

(2) Ako nadređeni zapovjednik bojne, njemu ravne ili više razine utvrdi da mjesni i međumjesni prijevoz nije organiziran na način propisan člankom 2. stavkom 1. ovoga Pravilnika, zahtjev za ostvarivanje prava na naknadu troškova prijevoza dostavlja se čelniku ustrojstvene jedinice Oružanih snaga nadležne za odlučivanje o materijalnim pravima.

Članak 9. (NN 88/22)

(1) Djelatna vojna osoba ostvaruje pravo na naknadu troškova prijevoza u visini cijene mjesečne karte za poslodavca najjeftinijeg javnog prijevoza ili naknadu  po prijeđenom kilometru ako je to povoljnije za poslodavca u slučaju da prijevoz nije organiziran na način propisan člankom 2. stavkom 1. i člankom 3. ovoga Pravilnika.

(2) Ukupno isplaćeni mjesečni iznos iz stavka 1. ovoga članka ne može biti veći od najvećeg iznosa naknade propisane posebnom odlukom kojom se utvrđuje visina naknade za stanovanje.

(3) Visinu naknade po prijeđenom kilometru iz stavka 1. ovoga članka odlukom propisuje ministar obrane.

Članak 10. (NN 88/22)

(1) Djelatnoj vojnoj osobi kojoj na putu ili na dijelu puta od mjesta stanovanja do mjesta službe nije organiziran prijevoz na način propisan člankom 2. stavkom 1. i člankom 3. ovoga Pravilnika isplatit će se naknada troškova prijevoza na posao i s posla koja se utvrđuje u visini cijene mjesečne karte za poslodavca najjeftinijeg javnog prijevoza ili naknada po prijeđenom kilometru ako je to povoljnije za poslodavca.

(2) Ako na putu ili na dijelu puta od mjesta stanovanja do mjesta službe ne postoji mjesni i međumjesni javni prijevoz, naknada troškova prijevoza isplaćuje se po prijeđenom kilometru.

(3) Ukupno isplaćeni mjesečni iznos iz stavaka 1. i 2. ovoga članka ne može biti veći od najvećeg iznosa naknade propisane posebnom odlukom kojom se utvrđuje visina naknade za stanovanje.

Članak 10.a (NN 88/22)

(1) Kod utvrđivanja povoljnosti naknade troškova prijevoza uzima se u obzir cijena mjesečne karte najjeftinijeg prijevoznika za određenu relaciju koji djelatniku osigurava redoviti dolazak na posao i odlazak s posla u smislu članka 3. ovoga Pravilnika.

(2) U slučaju da je priznavanje naknade troškova prijevoza u visini cijene mjesečne karte najjeftinijeg javnog prijevoza ili naknada po prijeđenom kilometru povoljnija ili jednaka troškovima prijevoza za poslodavca iz članka 2. stavka 1. podstavka 3. ovoga Pravilnika, djelatniku se na njegov zahtjev može priznati novčana naknada koja je povoljnija za poslodavca.

Članak 11.

(1) Djelatna vojna osoba koja ima manje od 2 km od adrese stanovanja do adrese na kojoj obavlja službu, odnosno manje od 2 km do stanice organiziranog prijevoza iz članka 2. stavka 1. ovoga Pravilnika, nema pravo na naknadu troškova mjesnog prijevoza u mjestu stanovanja, odnosno u mjestu službe.

(2) Djelatna vojna osoba koja ima više od 2 km od adrese stanovanja do adrese na kojoj obavlja službu, odnosno više od 2 km do stanice organiziranog prijevoza, nema pravo na naknadu troškova mjesnog prijevoza u mjestu stanovanja, odnosno u mjestu službe ako je:

– prijevozom za osobne potrebe i posebnim linijskim prijevozom osiguran i mjesni prijevoz u mjestu službe ili u mjestu stanovanja

– na temelju identifikacijske vojne iskaznice ostvarila pravo na mjesni prijevoz u mjestu službe ili u mjestu stanovanja.

(3) Udaljenost između adrese stanovanja i adrese rada u pravilu se utvrđuje prema planeru putovanja Hrvatskog autokluba po najkraćoj udaljenosti.

Članak 12. (NN 88/22)

(1) Djelatnoj vojnoj osobi neće se isplaćivati naknada troškova prijevoza za vrijeme bolovanja, godišnjeg odmora, korištenja slobodnih dana, udaljenja iz službe i drugih slučajeva privremene spriječenosti za rad kada ne putuje i nema trošak prijevoza na posao i s posla.

(2) Djelatnoj vojnoj osobi koja pravo na naknadu troškova prijevoza ostvaruje u visini cijene mjesečne karte za poslodavca najjeftinijeg javnog prijevoza, u slučajevima iz stavka 1. ovoga članka, naknada troškova prijevoza obračunava se na način da se iznos cijene mjesečne karte podijeli s brojem radnih dana u mjesecu i dobiveni iznos pomnoži s brojem dolazaka na posao.

(3) Djelatnoj vojnoj osobi koja pravo na naknadu troškova prijevoza ostvaruje po prijeđenom kilometru, u slučajevima iz stavka 1. ovoga članka naknada troškova prijevoza obračunava se s obzirom na broj dolazaka na posao.

(4) Djelatna vojna osoba ne ostvaruje pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla za vrijeme kada ima pravo korištenja službenoga motornog vozila.

Članak 13. (NN 88/22)

(1) Djelatnoj vojnoj osobi kojoj je radno vrijeme zbog specifičnosti službe raspoređeno na način da ne može koristiti prijevoz na način propisan člankom 2. stavka 1. ovoga Pravilnika, isplatit će se naknada troškova prijevoza u visini cijene za poslodavca najjeftinijeg javnog prijevoza ili naknada  po prijeđenom kilometru ako je to povoljnije za poslodavca.

(2) Ukupno isplaćeni mjesečni iznos iz stavka 1. ovoga članka ne može biti veći od najvećeg iznosa naknade propisane posebnom odlukom kojom se utvrđuje visina naknade za stanovanje.

Članak 14.

(1) Djelatna vojna osoba kojoj je priznato pravo po odredbama ovoga Pravilnika obvezna je najkasnije u roku od osam dana čelnika ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane u koju je raspoređena odnosno nadređenog zapovjednika bojne, njemu ravne ili više razine obavijestiti o svakoj promjeni činjenica koje su od utjecaja na ostvarivanje prava, odnosno podnijeti novi zahtjev za ostvarivanje prava na prijevoz.

(2) Ako se na temelju činjenica utvrdi da djelatna vojna osoba ne ispunjava uvjete za ostvarivanje prava na naknadu troškova prijevoza u skladu s odredbama ovoga Pravilnika, donijet će se odluka o prestanku prava.

Članak 15.

Prestankom prava na korištenje prijevoza iz članka 2. stavka 1. ovoga Pravilnika, djelatna vojna osoba obvezna je vratiti odobrenje odnosno prijevoznu kartu na temelju koje je ostvarila pravo na korištenje prijevoza ustrojstvenoj jedinici koja je odobrenje odnosno prijevoznu kartu izdala.

Članak 16.

(1) Evidencija o načinu prijevoza djelatnih vojnih osoba i naknadi troškova prijevoza vodi se u informacijskom sustavu personalnog upravljanja.

(2) Nadležne ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane i Oružanih snaga evidentiraju način prijevoza i naknadu troškova prijevoza za svaku djelatnu vojnu osobu kroz informacijski sustav personalnog upravljanja.

Članak 17.

(1) Dosadašnji korisnici prava na naknadu troškova zbog odvojenog života od obitelji i naknade troškova prijevoza na posao i s posla dužni su podnijeti nove zahtjeve za priznavanje prava na prijevoz u skladu s odredbama ovoga Pravilnika u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

(2) Dosadašnji korisnici prava iz stavka 1. ovoga članka koji podnesu zahtjev u roku iz stavka 1. ovoga članka ostvaruju pravo na naknadu u skladu s rješenjem kojim im je to pravo priznato, sve do priznavanja prava u skladu s odredbama ovoga Pravilnika, a najdulje 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

(3) Istekom roka od 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti sva ranije izdana rješenja o pravu na naknadu troškova zbog odvojenog života od obitelji i rješenja o pravu na naknadu troškova prijevoza te se obustavljaju isplate naknada po ranijim rješenjima.

Članak 18.

Zahtjev za ostvarivanje prava na prijevoz (Obrazac 1.) i Odobrenje o korištenju prijevoza (Obrazac 2.) nalaze se u prilogu ovoga Pravilnika i njegov su sastavni dio.

Članak 19.

Zahtjevi za ostvarivanje prava na naknadu troškova prijevoza koji nisu riješeni do dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika riješit će se u skladu s odredbama ovoga Pravilnika.

Članak 20.

(1) Upute za primjenu ovoga Pravilnika ovlašteni su donijeti pomoćnica ministra obrane zadužena za koordinaciju i usmjeravanje rada Uprave za ljudske resurse i pomoćnik ministra zadužen za koordinaciju i usmjeravanje rada Uprave za materijalne resurse svaki iz svojega djelokruga rada u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

(2) Upute iz stavka 1. ovoga članka moraju se međusobno uskladiti.

(3) Uputa Uprave za logistiku Glavnog stožera Oružanih snaga za organiziranje i provedbu prijevoza djelatnika Oružanih snaga na posao i s posla, klasa: 121-05/07-01/1, urbroj: 512-06J4-04-7-86 od 24. prosinca 2007. godine ostaje na snazi do donošenja uputa iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 21.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o naknadama troškova u svezi s obavljanjem službe, selidbenih troškova i troškova zbog odvojenog života od obitelji (»Narodne novine«, br. 141/04 i 22/05).

Članak 22.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

 

Prijelazne i završne odredbe iz NN 88/22

Članak 7.

(1) Dosadašnji korisnici prava na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla dužni su podnijeti nove zahtjeve za priznavanje prava na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla u skladu s odredbama ovoga Pravilnika u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

(2) Dosadašnji korisnici prava iz stavka 1. ovoga članka koji podnesu zahtjev u roku iz stavka 1. ovoga članka ostvaruju pravo na naknadu u skladu s odlukom kojom im je to pravo priznato, sve do priznavanja prava u skladu s odredbama ovoga Pravilnika, a najdulje 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

(3) Istekom roka od 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti sve ranije izdane odluke o pravu na naknadu troškova prijevoza te se obustavljaju isplate naknada po ranijim odlukama.

Članak 8.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«

 

 

Obrazac – 1

______________________ (čin, ime i prezime, matični broj)

______________________ (ustrojstvena jedinica – postrojba)

___________________________ (ustrojstvenoj jedinici – zapovjedništvu)

ZAHTJEV za ostvarivanje prava na prijevoz

Stalno mjesto stanovanja mi je _____________________________________________________________________________.                                                                           (mjesto prebivališta/boravišta, ulica i broj)

Na temelju rješenja/odluke KLASA: _______________, URBROJ: _______________ od _____________raspoređen/a sam na ustrojbeno mjesto, imenovan/a odnosno upućen/a na dužnost _________________________________ počevši od ____________.                                                         (mjesto rada, adresa)

Radno vrijeme traje mi od __________ do _________ sati, odnosno radim u smjenama/turnusima prema sljedećem _______________________________.

Molim da mi se:

1. odobri pravo na korištenje organiziranog prijevoza od strane MORH-a:

a) prijevozom za osobne potrebe _____________________ na relaciji od ___________________ do _______________________.

b) posebnog linijskog prijevoza ____________________ na relaciji od ____________________ do _______________________.

c) prijevozom ugovornog prijevoznika prema redovnom voznom redu na relaciji od ________________ do ________________.

2. prizna pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla na relaciji od ___________________ do ______________________.

Pod stegovnom, materijalnom i kaznenom odgovornošću vlastoručnim potpisom potvrđujem istinitost svih navedenih podataka.

U _____________________________     mjesto, datum podnošenja zahtjeva

_____________________________           vlastoručni potpis

Prilog:

– uvjerenje o prebivalištu/boravištu

– preslika rješenja/odluke

Obrazac – 2

KLASA:

URBROJ:

Zagreb,

Na temelju članka 6. Pravilnika o uvjetima i postupku ostvarivanja naknade troškova prijevoza (»Narodne novine«, br. 131/13) izdaje se

ODOBRENJE

__________________________________________________                                (čin, ime i prezime, OIB)

s mjestom prebivališta ______________

raspoređen ___________________________ odobrava se                    (ustrojstvena jedinica – mjesto)

korištenje prijevoza za osobne potrebe/posebnog linijskog prijevoza na relaciji od ____________ do ________________, linija broj___, od dana____________.

Prestankom prava na prijevoz iz ovog odobrenja imenovani/a je obvezan/na odobrenje predati nadležnoj ustrojstvenoj jedinici.

_________________________________ (čelnik ustrojstvene jedinice/zapovjednik)

Dostaviti:

– Imenovanom/oj

– Uprava za materijalne resurse

– Uprava za logistiku

– Pismohrana, ovdje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić