Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 67/2022 (10.6.2022.), Pravilnik o rublju, odjeći, obući i posteljini za zatvorenike

 

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA I UPRAVE

997

Na temelju članka 84. stavak 9. Zakona o izvršavanju kazne zatvora (»Narodne novine« br. 14/2021.) ministar nadležan za poslove pravosuđa, donosi

PRAVILNIK

O RUBLJU, ODJEĆI, OBUĆI I POSTELJINI ZA ZATVORENIKE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se rublje, odjeća, obuća i posteljina (u daljnjem tekstu: oprema) za zatvorenike smještene u kaznionicama, zatvorima, Zatvorskoj bolnici u Zagrebu i Centru za dijagnostiku u Zagrebu (dalje u tekstu: kaznena tijela) upravne organizacije nadležne za zatvorski sustav ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa.

Članak 2.

Pojmovi koji se koriste u ovom Pravilniku, a imaju rodno značenje odnose se jednako na muški i ženski rod, osim ako ovim Pravilnikom nije drukčije određeno.

Članak 3.

Zatvorenicima i zatvorenicama, koji ne koriste vlastitu opremu, osigurava se oprema u skladu s ovim Pravilnikom. Oprema mora biti čista i u odgovarajućoj veličini.

Članak 4.

(1) Rublje za zatvorenika sastoji se od: potkošulje s rukavima ili bez rukava, gaća, pidžame i čarapa.

(2) Rublje za zatvorenicu sastoji se od: potkošulje s rukavima ili bez rukava, gaća, grudnjaka, spavaćice ili pidžame i čarapa.

(3) Zatvoreniku i zatvorenici hospitaliziranim u zdravstvenoj ustanovi, kao i smještenim u bolesničkoj sobi kaznenog tijela osigurava se i ogrtač.

Članak 5.

(1) Odjeća za zatvorenika sastoji se od: košulje, majice, hlača, jakne ljetne i zimske te kape.

(2) Odjeća za zatvorenicu sastoji se od: košulje, majice, suknje ili hlača, ljetne i zimske jakne te kape.

Članak 6.

Obuću čine: cipele i natikače.

Članak 7.

Radna odjeća i obuća osigurava se ovisno o uvjetima mjesta rada, a zaštitna radna odjeća, obuća i sredstva u skladu s općim propisima.

Članak 8.

Sportska oprema sastoji se od: kratkih hlača, majice, trenirke, čarapa i tenisica.

Članak 9.

(1) Posteljna oprema sastoji se od: madraca, jastuka, jastučnice, plahte, pokrivača/deke, navlake za pokrivač i ručnika.

(2) Posteljna oprema dodjeljivat će se zatvoreniku u vrstama i količinama koje nalažu vremenski uvjeti.

(3) Plahte, jastučnice i navlake za pokrivač zamjenjuju se čistim svakih petnaest dana, ručnik svakih osam dana, a po potrebi i češće.

Članak 10.

Odjeća i obuća mora biti oblikom i izgledom različita od odjeće i obuće propisane za ovlaštene službene osobe kaznenih tijela.

Članak 11.

(1) Ravnatelj upravne organizacije nadležne za zatvorski sustav ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa odlukom će propisati: izgled, kakvoću, količinu, rok uporabe, te kriterije podjele rublja, odjeće, obuće i posteljine za zatvorenike.

(2) Odluku iz stavka 1. ovog članka donijet će ravnatelj upravne organizacije nadležne za zatvorski sustav ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Članak 12.

Ovaj Pravilnik primjenjuje se i na opremu istražnih zatvorenika, kažnjenika na prekršajnom zadržavanju, kažnjenika, te maloljetnika na izvršavanju kazne maloljetničkog zatvora.

Članak 13.

Odredbe ovog Pravilnika na odgovarajući način primjenjuju se na odgojne zavode.

Članak 14.

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o rublju, odjeći, obući i posteljini za zatvorenike (»Narodne novine«, br. 61/02).

Članak 15.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-01/21-07/57

Urbroj: 514-10-02-02-01/01-22-09

Zagreb, 10. svibnja 2022.

Ministar dr. sc. Ivan Malenica, v. r.

 

 

 

Copyright © Ante Borić