Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA

Na temelju članka 133. stavka 2. Zakona o prostornom uređenju (»Narodne novine« br. 153/2013) ravnatelj Državne geodetske uprave uz suglasnost ministrice nadležne za poslove prostornog uređenja donosi

 

PRAVILNIK O GEODETSKOM PROJEKTU

(pročišćeni tekst: NN 12/14, 56/14)

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj i oblik sastavnih dijelova geodetskog projekta te način njihove izrade, pregledavanja, potvrđivanja i provedbe u katastarskom operatu.

Članak 2.

Sadržaj i oblik geodetskog projekta propisuje se na način da se određuju sastavni dijelovi geodetskog projekta.

Članak 3.

Izrada geodetskog projekta propisuje se na način da se određuju radnje koje se obavljaju u svrhu izrade geodetskog projekta.

Članak 4. (NN 56/14)

Pregledavanje i potvrđivanje geodetskog projekta propisuje se na način da se određuju postupci koje obavljaju područni uredi za katastar odnosno tijelo nadležno za katastarske poslove Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: katastarski uredi) prilikom njihovog pregledavanja i potvrđivanja.

Članak 5. (NN 56/14)

Provedba u katastru propisuje se na način da se određuju postupci koje obavlja katastarski ured prilikom provedbe promjene temeljem pregledanog i potvrđenog geodetskog projekta.

Članak 6. (NN 56/14)

Geodetskim projektom se usklađuje stanje u katastru, zemljišnoj knjizi i naravi ako je to potrebno, formira se građevna čestica u katastru čije se formiranje određuje lokacijskom ili građevinskom dozvolom, te se provodi iskolčenje i evidentiranje građevine u katastru.

Članak 7. (NN 56/14)

Geodetski projekt se može upotrebljavati za potrebe i u svrhu za koju je izrađen kada je potvrđen od strane katastarskog ureda.

Članak 8. (NN 56/14)

Brisan.

Članak 9.

Temeljem podataka iz geodetskog projekta te ostalih prikupljenih podataka u okviru snimanja izvedenog stanja zgrada i drugih građevina ovlašteni inženjer geodezije izrađuje izjavu da je zgrada ili druga građevina izgrađena u skladu s geodetskim projektom.

II. SADRŽAJ I OBLIK GEODETSKOG PROJEKTA

Članak 10.

Geodetski projekt se izrađuje kao sastavni dio idejnog projekta za lokacijsku dozvolu kojom se određuje formiranje građevne čestice ili smještaj jedne ili više građevina na građevnoj čestici.

Geodetski projekt se izrađuje kao sastavni dio glavnog projekta za građevinsku dozvolu za građenje građevine za koju se prema posebnom zakonu ne izdaje lokacijska dozvola, a kojom se određuje formiranje građevne čestice i/ili smještaj jedne ili više građevina na građevnoj čestici.

Geodetski projekt, odnosno njegovi dijelovi, izrađuju se na način koji osigurava njegovu jedinstvenost s obzirom na zahvat u prostoru za koji je izrađen.

Članak 10.a (NN 56/14)

Ako je geodetski projekt sastavni dio glavnog projekta za izdavanje građevinske dozvole za građenje građevine za koju je izdana lokacijska dozvola na temelju Zakona koji je važio prije stupanja na snagu Zakona o gradnji (»Narodne novine«, br. 153/13), geodetski projekt ne sadrži dio potreban za formiranje građevne čestice ako je za formiranje iste izrađen parcelacijski elaborat u skladu s lokacijskom dozvolom ili ako je građevna čestica formirana u katastru

Članak 11. (NN 56/14)

Geodetski projekt je skup javnih isprava, geodetsko-tehničke dokumentacije i izvješća o izvedenim geodetskim poslovima.

Članak 12. (NN 56/14)

Geodetski projekt, odnosno njegovi sastavni dijelovi, izrađuju se na papiru, drugom odgovarajućem materijalu za pisanje, odnosno crtanje te obavezno kao elektronički zapis, tako da je onemogućena promjena njegova sadržaja, odnosno zamjena njegovih dijelova.

Članak 13. (NN 56/14)

Geodetski projekt se izrađuje na način da je omogućen pregled i potvrđivanje njegovih sastavnih dijelova te njegova provedba u katastru.

Članak 14. (NN 56/14)

Geodetski projekt izrađuje ovlaštena osoba, koja je ovlaštenje stekla sukladno posebnom Zakonu kojim se uređuje obavljanje geodetskih djelatnosti (u daljnjem tekstu: ovlaštena osoba).

Geodetski projekt se izrađuje u dovoljnom broju primjeraka.

Jedan primjerak se izrađuje za potrebe svakog primjerka idejnog, odnosno glavnog projekta, jedan zadržava osoba koja je izradila geodetski projekt, jedan se izrađuje za potrebe naručitelja geodetskog projekta, a jedan za potrebe katastarskog ureda.

Ostali primjerci se izrađuju kada je to potrebno.

Članak 15. (NN 56/14)

Ovlaštene osobe koje izrađuju geodetski projekt podatke o naručenim i izrađenim geodetskim projektima upisuju u Upisnik obavljanja stručnih geodetskih poslova (djelatnosti).

Sastavni dijelovi geodetskog projekta

Članak 16. (NN 56/14)

Sastavni dijelovi geodetskog projekta su:

1. naslovna stranica geodetskog projekta,

2. ulazni podaci,

3. geodetski situacijski nacrt,

4. geodetska situacija građevine,

5. popis koordinata,

6. prijavni listovi i kopije katastarskog plana za formiranje građevne čestice,

7. prijavni listovi i kopije katastarskog plana za evidentiranje građevine,

8. izvješća u okviru izrade geodetskog projekta.

III. IZRADA GEODETSKOG PROJEKTA

Naslovna strana geodetskog projekta

Članak 17. (NN 56/14)

Na naslovnoj stranici geodetskog projekta navodi se ime i prezime ovlaštenog inženjera geodezije te njegov pečat i potpis, pečat i potpis ovlaštene osobe za izradu geodetskog projekta i logotip, naziv zahvata u prostoru i ime katastarske općine, ime i prezime odnosno naziv naručitelja izrade geodetskog projekta, oznaka geodetskog projekta prema Upisniku obavljanja stručnih geodetskih poslova (djelatnosti) i datum izrade.

Na naslovnoj stranici geodetskog projekta navode se i podaci o idejnom, odnosno glavnom projektu u okviru kojeg se geodetski projekt izrađuje, a koji su propisani posebnim propisima koji uređuju sadržaj idejnog projekta odnosno glavnog projekta

Članak 17.a (NN 56/14)

Geodetskom projektu obvezno se prilaže:

1. dokaz o izdanim podacima digitalnog katastarskog plana,

2. prijepisi posjedovnih listova,

3. izvadci iz zemljišne knjige koji su služili za izradu geodetskog projekta.

Članak 18. (NN 56/14)

Brisan.

Članak 19. (NN 56/14)

Brisan.

Članak 20. (NN 56/14)

Brisan.

Geodetski situacijski nacrt stvarnog stanja u položajnom i visinskom smislu

Članak 21. (NN 56/14)

Geodetski situacijski nacrt izrađuje se na način da se na njemu prikazuju položajni i visinski podaci o svim vidljivim prirodnim i izgrađenim objektima zemljine površine u području obuhvata zahvata u prostoru (npr. zgrade i druge građevine, vodovi i njima pripadajući objekti, prometna infrastruktura, vegetacija, vode i s njima povezani objekti, reljef i sl.).

Geodetski situacijski nacrt obvezno sadrži i ime i matični broj katastarske općine, oznaku mjerila u kojem je izrađen, datum njegove izrade, ime i prezime, potpis i pečat ovlaštenog inženjera geodezije.

Odredba iz stavka 2. ovoga članka na odgovarajući se način primjenjuje i na druge sastavne dijelove projekta.

Članak 22. (NN 56/14)

Geodetski situacijski nacrt izrađuje se u skladu s Pravilnikom o kartografskim znakovima. Mjerilo prikaza i format digitalnog zapisa geodetskog situacijskog nacrta ovlaštena osoba dogovara s projektantom.

Članak 23. (NN 56/14)

Na geodetskom situacijskom nacrtu, osim podataka navedenih u članku 21. ovoga Pravilnika, prikazuju se i podaci o utvrđenim lomnim točkama i međama katastarskih čestica u naravi koje su predmet obuhvata zahvata u prostoru.

Članak 24. (NN 56/14)

Brisan.

Članak 25. (NN 56/14)

Brisan.

Članak 26. (NN 56/14)

Brisan.

Članak 27. (NN 56/14)

Brisan.

Članak 28. (NN 56/14)

Brisan.

Članak 29. (NN 56/14)

Brisan.

Članak 30. (NN 56/14)

Brisan.

Članak 31. (NN 56/14)

Brisan.

Geodetska situacija građevine

Članak 32. (NN 56/14)

Na geodetskoj situaciji građevine prikazuje se oblik građevne čestice čije se formiranje određuje lokacijskom dozvolom odnosno građevinskom dozvolom i susjednih katastarskih čestica koje neposredno graniče s građevnom česticom koja je predmet geodetskog projekta, te smještaj jedne ili više građevina na građevnoj čestici.

Iznimno iz stavka 1. ovoga članka u slučajevima kada se građevna čestica formira unutar katastarske čestice velikog opsega granica i površine, a koja u potpunosti leži unutar te katastarske čestice, susjedne katastarske čestice ne trebaju biti nužno prikazane.

Geodetsku situaciju građevine izrađuje ovlaštena osoba u suradnji s drugim projektantima idejnog projekta, odnosno glavnog projekta.

Članak 33. (NN 56/14)

Grafička osnova za izradu geodetske situacije građevine je službena digitalna ortofoto karta.

Članak 34. (NN 56/14)

Oblik građevne čestice određen je koordinatama lomnih točaka koje određuju granice građevne čestice.

Smještaj jedne ili više građevina na građevnoj čestici određen je koordinatama lomnih točaka koje određuju granice jedne ili više građevina.

Oblik građevne čestice i smještaj jedne ili više građevina prikazuje se crvenom linijom.

Na geodetskoj situaciji građevine navode se i brojevi točaka koje određuju granice građevne čestice te granice jedne ili više građevina.

Članak 35. (NN 56/14)

Brisan.

Članak 36. (NN 56/14)

Popis koordinata lomnih točaka koje određuju granice građevne čestice i lomnih točaka koje određuju granice jedne ili više građevina sadrži podatke o broju točke te koordinate (E, N, H).

Format zapisa koordinata točaka iz stavka 1. ovog članka izrađuje se i u digitalnom obliku u skladu sa tehničkim specifikacijama koje propisuje Državna geodetska uprava.

Brisan.

Članak 37. (NN 56/14)

Geodetska situacija građevine izrađuje se u skladu s pravilnikom o kartografskim znakovima, a mjerilo prikaza ovisi o vrsti i veličini zahvata u prostoru.

Geodetska situacija građevine izrađuje se i u digitalnom obliku.

Članak 37.a (NN 56/14)

Položajne koordinate i visine za potrebe izrade geodetskog projekta moraju biti određene u ravninskoj kartografskoj projekciji i visinskom datumu Republike Hrvatske (HTRS96/TM i HVRS71).

Članak 38. (NN 56/14)

Prijavni list za katastar izrađuje se na obrascu u kojem se prikazuje stanje podataka u posjedovnom listu prije izrade geodetskog projekta i stanje tih podataka koje treba uspostaviti nakon provedbe geodetskog projekta.

Članak 39. (NN 56/14)

Prijavni list za zemljišnu knjigu izrađuje se na obrascu u kojem se prikazuje stanje katastarskih podataka u zemljišnoknjižnom ulošku prije izrade geodetskog projekta i stanje tih podataka koje treba uspostaviti nakon provedbe geodetskog projekta.

Članak 40. (NN 56/14)

Na kopiji katastarskog plana za katastar prikazuje se stanje katastarskog plana koje prethodi provedbi geodetskog projekta i predloženo njegovo novo stanje.

Na kopiji katastarskog plana za katastar vanjske linije međa i drugih granica katastarskih čestica koje su predmetom izrade geodetskog projekta prikazuju se crnom bojom pod uvjetom da se međe i druge granice katastarskih čestica mogu smatrati nepromijenjenim sukladno posebnom propisu.

Kopija katastarskog plana iz stavka 1. ovoga članka izrađuje se na stabilnom prozirnom papiru ili foliji koja se formatira u format A4.

Članak 41. (NN 56/14)

Na kopiji katastarskog plana za zemljišnu knjigu prikazuje se stanje katastarskog plana na temelju kojeg se vodi zemljišna knjiga koje prethodi provedbi elaborata i predloženo njegovo novo stanje.

U katastarskim općinama u kojima se zemljišne knjige temelje na katastarskom planu koji se u katastarskom uredu više ne vodi kao službeni dio katastarskog operata, kopija katastarskog plana iz stavka 1. ovoga članka izrađuje se prema stanju podataka katastarskog plana na kojem se temelje zemljišne knjige.

Članak 42. (NN 56/14)

Izvješće o izrađenom geodetskom projektu sadrži:

1. izvješće o utvrđenim međama i o novim razgraničenjima,

2. tehničko izvješće.

Članak 43. (NN 56/14)

Izvješće o utvrđivanju međa i o novim razgraničenjima obvezan je sastavni dio geodetskog projekta.

Izvješće iz stavka 1. ovoga članka obvezno se sastavlja i kada je ovlašteni geodetski stručnjak obavio obilježavanje međa i drugih granica katastarskih čestica vidljivim trajnim oznakama.

Članak 44. (NN 56/14)

Stvarni korisnici na katastarskim česticama koje su predmet geodetskog projekta kao i stvarni korisnici na susjednim katastarskim česticama dužni su pokazati granice katastarskih čestica.

Obilježavanje lomnih točaka granica katastarskih čestica, kada je to potrebno, koje su predmet geodetskog projekta obavljaju ovlašteni geodetski stručnjaci sukladno posebnom Zakonu.

Za izradu geodetskog projekta odlučujući su podaci sadržani u katastarskom operatu i podaci o međama sadržani u sudskim odlukama o uređenju međe odnosno međe obilježene na terenu koje među strankama nisu sporne.

U slučaju spora oko međe, a kada istu nije moguće nedvojbeno identificirati temeljem podataka sadržanih u katastarskom operatu, međe je potrebno prethodno urediti u posebnom postupku.

Kada će se temeljem geodetskog projekta formirati nove međe ili druge granice katastarskih čestica, obilježavanje lomnih točaka novih međa ili drugih granica trajnim oznakama obavlja se na način da se s tim obilježavanjem upoznaju stvarni korisnici na katastarskim česticama za koje se nove međe i druge granice uspostavljaju.

Članak 45. (NN 56/14)

Izvješće o utvrđivanju međa i drugih granica te o novim razgraničenjima potpisuju stvarni korisnici na katastarskim česticama koje su predmet geodetskog projekta i stvarni korisnici susjednih katastarskih čestica.

Za točnost podataka (ime, prezime i adresa) o utvrđenim stvarnim korisnicima iz stavka 1. ovoga članka odgovara ovlaštena osoba.

U slučaju iz članka 43. stavak 2. ovoga Pravilnika ovlaštena osoba svojim potpisom potvrđuje da je obilježavanje međa i drugih granica obavila prema podacima sadržanim u katastarskom operatu.

Članak 46. (NN 56/14)

Tehničko izvješće sadrži podatke o metodama mjerenja, podatak o načinu izrade geodetskog projekta (katastarskog plana) te podatak o geodetskoj opremi i programima korištenim za mjerenja, obradu podataka i izradu geodetskog projekta.

Izvješću iz stavka 1. ovoga članka obvezno se prilaže prikaz izmjerenog stanja s podacima katastarskog plana.

Na prikazu izmjerenog stanja s podacima katastarskog plana prikazuju se izmjerene točke međa i drugih granica katastarskih čestica, granice načina uporabe dijelova katastarskih čestica, zgrade i druge građevine, brojevi katastarskih čestica te način na koji se izmjerene točke trebaju spajati linijama.

Na prikazu izmjerenog stanja prikazuju se detaljne i identične točke (IT) i/ili linije na temelju kojih je izvršen uklop novoodređenih točaka međa i drugih granica na katastarski plan.

Prikaz izmjerenog stanja s podacima katastarskog plana izrađuje se u digitalnom obliku.

Sadržaj katastarskog plana, koji treba brisati nakon provedbe elaborata, na prikazu izmjerenog stanja s podacima katastarskog plana će se poništiti s dvije paralelne crvene crtice.

Prikaz izmjerenog stanja s podacima katastarskog plana izrađuje se sukladno Tehničkim specifikacijama za izradbu/održavanje digitalnog katastarskog plana.

Na prikazu izmjerenog stanja snimljeni sadržaj iz stavka 3. ovoga članka koji nije novi sadržaj katastarskog plana prikazuje se linijama plave boje bez prikaza izmjerenih točaka sukladno Tehničkim specifikacijama za izradbu/održavanje digitalnog katastarskog plana.

Članak 47. (NN 56/14)

Brisan.

Članak 48. (NN 56/14)

Brisan.

Članak 49. (NN 56/14)

Brisan.

IV. ISKOLČENJE GRAĐEVINE

Članak 50. (NN 56/14)

Iskolčenje građevine obavlja se na temelju podataka o koordinatama lomnih točaka granica jedne ili više građevina iskazanih u geodetskom projektu.

O izvršenom iskolčenju građevine ovlašteni geodetski stručnjak daje izjavu u pisanom obliku da je građevina iskolčena u skladu s podacima iz geodetskog projekta.

Članak 51.

Prema posebnom zahtjevu investitora u okviru iskolčenja građevine može se izraditi i popis koordinata glavnih (karakterističnih) točaka građevine bitnih za njeno iskolčenje u položajnom i visinskom smislu i koodrinata uspostavljenih i stabiliziranih stalnih geodetskih točaka koje služe za iskolčenje građevine, ali i za buduće praćenje izgradnje građevine.

V. IZJAVA OVLAŠTENOG INŽENJERA GEODEZIJE

Članak 52.

Izjavom se izjavljuje da je građevina izgrađena u skladu s geodetskim projektom.

Članak 53.

Za potrebe izrade izjave, a ovisno o vrsti građevine, ovlašteni inženjer geodezije započinje prikupljati podatke u fazi izvođenja građevinskih radova za građevine (npr: podzemne građevine čije se osnovne lomne točke ne vide po završetku građenja, podzemne infrastrukturne građevine, zgrade koje imaju svoje dijelove koji se zatrpavaju i sl.) na način da se položajno i visinski snime sve karakteristične točke, ali i druge potrebne točke, linije i oznake.

Članak 54.

Za potrebe izrade izjave, a ovisno o vrsti građevine, ovlašteni inženjer geodezije nakon dovršetka gradnje građevine prikuplja i podatke o izvedenom stanju građevine na način da se položajno snime sve točke građevine prema nacrtu iskolčenja, glavne linije građevine te da se položajno i visinski snime poprečni profili građevine, glavne točke pojedinih vodova i sl.

Članak 55.

Na osnovu prikupljenih podataka i obavljenih mjerenja izrađuje se i analiza izvedene građevine u pogledu položajnog i vertikalnog odstupanja izvedene građevine u odnosu na geodetski projekt.

Članak 56. (NN 56/14)

Brisan.

Članak 57.

Za slučajeve kada izvedena građevina odstupa više od 0,30 metara u pogledu ukupnih pojedinih vanjskih mjera građevine, osim u pogledu odstupanja od obaveznog građevinskog pravca i najmanje udaljenosti od međe ovlašteni inženjer geodezije ne izrađuje izjavu iz članka 51. ovog pravilnika.

Članak 58.

Prikupljeni podaci i obavljena mjerenja izvedenog stanja građevine za potrebe izrade izjave ovlaštenog inženjera geodezije i za potrebe tehničkog pregleda ne podliježu pregledu i potvrđivanju te ovjeri nadležnih tijela.

VI PREGLED I POTVRĐIVANJE GEODETSKOG PROJEKTA

Članak 58.a (NN 56/14)

Geodetski projekt pregledava se i potvrđuje od strane katastarskog ureda prije podnošenja zahtjeva za izdavanje lokacijske odnosno građevinske dozvole.

Članak 59. (NN 56/14)

Zahtjev za pregledavanje i potvrđivanje geodetskog projekta podnosi ovlaštena osoba koja ga je izradila.

Zahtjev za pregledavanje i potvrđivanje geodetskog projekta, između ostalog, sadrži ime i prezime odnosno naziv te adresu naručitelja izrade geodetskog projekta te broj idejnog odnosno glavnog projekta.

Na zahtjevu za pregled i potvrđivanje geodetskog projekta navodi se i svrha njegove izrade.

Uz zahtjev za pregled i potvrđivanje prilaže se geodetski projekt u analognom obliku i elektroničkom zapisu na nosaču podataka.

Članak 60. (NN 56/14)

Katastarski ured je dužan u roku od 15 dana od dana primitka zahtjeva za pregledavanje i potvrđivanje geodetskog projekta isti pregledati i potvrditi, odnosno dati pisane primjedbe na njega i zaključkom odrediti rok za uklanjanje utvrđenih nedostataka.

Zaključkom iz stavka 1. ovoga članka će se ovlaštena osoba koja je izradila geodetski projekt upozoriti na posljedice koje će nastupiti ukoliko se po zaključku ne postupi odnosno ukoliko se propusti rok za uklanjanje utvrđenih nedostataka.

Članak 61. (NN 56/14)

Ako osoba koja je izradila geodetski projekt ne postupi po zaključku iz članka 60. ovoga Pravilnika i u zadanom roku ne dostavi geodetski projekt na ponovno pregledavanje i potvrđivanje, zahtjev će se odbiti o čemu će se obavijestiti i naručitelj izrade geodetskog projekta.

Članak 62. (NN 56/14)

Brisan.

Pregledavanje elaborata

Članak 63. (NN 56/14)

Pregledom geodetskog projekta katastarski ured utvrđuje:

1. je li geodetski projekt izradila osoba ovlaštena za njegovo izrađivanje,

2. je li geodetski projekt izrađen i sadrži li sve sastavne dijelove propisane ovim Pravilnikom,

3. odgovara li projekt svrsi za koju je izrađen te može li se koristiti za održavanje katastra nekretnina, postupnog osnivanja katastra nekretnina odnosno za potrebe provođenja promjena u katastru zemljišta,

4. jesu li geodetskom projektu priložene potrebne isprave i druga potrebna dokumentacija.

Potvrđivanje geodetskog projekta

Članak 64. (NN 56/14)

Geodetski projekt se potvrđuje izdavanjem potvrde koja se prilaže istom.

Oznaka potvrde (klasa, urudžbeni broj, datum), ime i prezime i potpis ovlaštene osobe koja je potvrdila geodetski projekt te pečat katastarskog ureda stavlja se na naslovnu stranicu potvrđenog geodetskog projekta te na prijavne listove i kopije katastarskog plana koji su sastavni dio geodetskog projekta sukladno ovom Pravilniku.

Članak 65. (NN 56/14)

Geodetski projekt potvrđuje se potvrdom koja glasi: Ovaj geodetski projekt izrađen je u skladu s Pravilnikom o geodetskom projektu i odgovara svrsi za koju je izrađen te se može koristiti za potrebe održavanja katastra nekretnina/postupnog osnivanja katastra nekretnina/provođenja promjena u katastru zemljišta.

Članak 66. (NN 56/14)

Potvrđeni primjerak geodetskog projekta koji zadržava katastarski ured ulaže se u zbirku parcelacijskih i drugih geodetskih elaborata sukladno propisima kojima se uređuje državna izmjera i katastar nekretnina.

Potvrđeni primjerci geodetskog projekta koje ne zadržava katastarski ured dostavljaju se ovlaštenoj osobi koja je zatražila njegovo pregledavanje i potvrđivanje.

Članak 67. (NN 56/14)

Brisan.

Članak 68. (NN 56/14)

U slučaju kada je riječ o geodetskom projektu za čije je provođenje potrebno sastaviti isprave pogodne za upis u zemljišnu knjigu, prijavni list i kopija katastarskog plana za zemljišnu knjigu dostavljaju se investitoru odnosno ovlaštenoj osobi iz ovoga Pravilnika u svrhu rješavanja imovinskopravnih odnosa.

Članak 69. (NN 56/14)

Primjerci geodetskog projekta koje neće zadržati katastarski ured uvezuju se.

VII. PROVEDBA PROMJENE PODATAKA O KATASTARSKIM ČESTICAMA I GRAĐEVINAMA

Članak 70.

Promjene u katastarskom operatu u pogledu broja, položaja, oblika, načina uporabe i površine katastarskih čestica te položaja, oblika i načina uporabe zgrada provode po zahtjevu stranke ili po službenoj dužnosti.

Članak 71. (NN 56/14)

Promjene iz članka 70. ovoga Pravilnika provode se u katastarskom operatu na temelju geodetskog projekta i pravomoćnog rješenja katastarskog ureda donesenog u upravnome postupku.

Članak 72. (NN 56/14)

Promjene u katastarskom operatu u svrhu formiranja građevne čestice provode se na temelju zahtjeva kojem se prilaže izvršna lokacijska ili građevinska dozvola.

Članak 73. (NN 56/14)

Promjene u katastarskom operatu u pogledu položaja, oblika i načina uporabe zgrada provode se po službenoj dužnosti na temelju geodetskog projekta i izvršnog rješenja katastarskog ureda donesenog u upravnome postupku nakon što katastarski ured zaprimi od tijela za graditeljstvo izvršnu uporabnu dozvolu.

Članak 74. (NN 56/14)

Brisan.

VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 75.

Do donošenja tehničkih specifikacija iz članka 36. ovoga pravilnika primjenjuju se postojeća pravila i postojeće tehničke specifikacije.

Članak 76.

Ovaj pravilnik stupa na snagu prvog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 930-01/14-01/01

Urbroj: 541-03/1-14-2

Zagreb, 23. siječnja 2014.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 56/14

Članak 59.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 930-01/14-01/19

Urbroj: 541-01/1-14-3

Zagreb, 28. travnja 2014.

 

 

Copyright © Ante Borić