Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 28/2022 (7.3.2022.), Pravilnik o metodologiji za izračun naknade za pružatelje usluge EENC

MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE

362

Na temelju članka 12. stavka 3. Zakona o cestama (»Narodne novine«, broj 84/2011., 22/2013., 54/2013., 148/2013., 92/2014., 110/2019. i 144/2021.), ministar mora, prometa i infrastrukture donosi

PRAVILNIK

O METODOLOGIJI ZA IZRAČUN NAKNADE ZA PRUŽATELJE USLUGE EENC

Članak 1.

(1) Ovim Pravilnikom se propisuje metodologija za izračun nak­nade za pružatelje usluge Europske elektroničke naplate cestarine (dalje u tekstu: EENC).

(2) Pojmovi: subjekt za naplatu cestarine, pružatelj usluge EENC-a, korisnik usluge EENC-a i područje EENC-a imaju značenje propisano Zakonom o cestama.

Članak 2.

(1) Subjekt za naplatu cestarine ima obvezu platiti naknadu za usluge koje mu je pružio pružatelj usluge EENC-a.

(2) Naknada iz stavka 1. ovog članka izračunava se prema ukup­nim troškovima koje bi imao subjekt za naplatu cestarine da je sam pružio uslugu elektronske naplate cestarine korisnicima EENC-a kao svojim korisnicima, a koji zbog usluge pružatelja usluge EENC-a subjektu za naplatu cestarine nisu nastali.

(3) Subjekt za naplatu cestarine iskazuje sve troškove iz stavka 2. ovog članka, po grupama troškova, kao što su troškovi platnog prometa vezani za naplatu cestarine, troškovi osiguranja naplate cestarine, troškovi upravljanja odnosima s korisnicima, troškovi stavljanja na raspolaganje opreme u vozilu korisniku EENC-a i drugi.

(4) Izračun naknade prema ovom članku mora biti transparentan, ne diskriminirajući i po istom principu iskazivanja troškova za sve pružatelje usluga EENC-a u području EENC-a subjekta za naplatu cestarine.

Članak 3.

(1) Subjekt za naplatu cestarine ima pravo od pružatelja usluge EENC-a naplatiti:

• naknadu za akreditiranje, u fiksnom iznosu, koja se plaća jednokratno prilikom iskaza interesa pružatelja usluge EENC, i

• naknadu za testiranje i provjeru tehnološkog rješenja koje ima pružatelj EENC, u fiksnom iznosu.

(2) Subjekt za naplatu cestarine od pružatelja usluge EENC ima pravo naplatiti iznos svih troškova koje mu naplate treće strane za testiranje opreme u vozilu, te dodatnih 15 % troškova vanjskih dobavljača, a na ime internih troškova subjekta za naplatu cestarine nastalih prilikom provođenja testova kompatibilnosti na vozilima i opremi.

(3) Izračun troškova prema ovom članku mora biti transparentan, ne diskriminirajući i po istom principu iskazivanja troškova za sve pružatelje usluga EENC-a u području EENC-a subjekta za naplatu cestarine.

Članak 4.

Iznos naknade iz stavka 1. članka 3. ovog Pravilnika utvrđuje se u ugovoru između subjekta za naplatu cestarine i pružatelja usluge EENC-a, ovisno o opsegu pruženih usluga, s time da naknada ne može biti veća od 0,9 % naplaćene cestarine bez pripadajućeg PDV-a.

Članak 5.

(1) U slučaju kada akreditirani pružatelj usluge EENC namjerava započeti koristiti nove tipove opreme u vozilu ili obaviti određene promjene na već odobrenim tipovima opreme (npr. ažuriranje softvera), što zahtijeva ponovno testiranje opreme u vozilu, subjekt za naplatu cestarine ima pravo od pružatelja usluge EENC naplatiti troškove ponovljenog testiranja, i to:

• fiksnu naknadu za provjeru dokumentacije svakog novog tipa opreme u vozilu, odnosno

• fiksnu naknadu za provjeru dokumentacije postojeće opreme u vozilu kod koje dolazi do promjene.

(2) U slučaju kada subjekt za naplatu cestarine vrši značajne izmjene svog softwarea i/ili hardwarea na način da takve izmjene onemogućavaju EENC pružatelju usluge daljnje pružanje EENC usluge bez prilagodbe sustava, u tom slučaju pružatelj usluge EENC-a je dužan snositi sve troškove prilagodbe svoje opreme, dok subjekt za naplatu cestarine ima pravo od pružatelja usluge EENC naplatiti troškove i to:

• fiksnu naknadu za izradu nove dokumentacije temeljem koje dokumentacije je pružatelj usluge EENC-a dužan svoju opremu prilagoditi izmijenjenom sustavu subjekta za naplatu cestarine, i

• fiksnu naknadu za testiranje i provjeru novog tehnološkog rješenja koje ima pružatelj EENC usluge, u fiksnom iznosu.

(3) U slučaju da je za provjere iz stavka 1. i stavka 2. ovog članka subjektu za naplatu cestarine nastao i trošak koji proizlazi iz angažmana treće strane, subjekt za naplatu cestarine od pružatelja usluge EENC ima pravo naplatiti iznos svih troškova koje su mu naplatile treće strane, uvećano za 15 % na ime pokrića internih troškova subjekta za naplatu cestarine nastalih prilikom provođenja ovih testova i provjera.

(4) Izračun troškova prema ovom članku mora biti transparentan, ne diskriminirajući i po istom principu iskazivanja troškova za sve pružatelje usluga EENC-a u području EENC-a subjekta za naplatu cestarine.

(5) U slučaju da sukladno ovom članku pružatelj usluge EENC-a ne želi nastaviti suradnju sa subjektom za naplatu cestarine, pružatelj usluge EENC-a ima pravo na raskid ugovornog odnosa uz obvezu podmirenja svih obveza i eventualnih dugovanja prema subjektu za naplatu cestarine sukladno ugovornom odnosu.

Članak 6.

(1) U svrhu osiguranja naplate cestarine u skladu s člankom 12.a Zakona o cestama, pružatelj usluge EENC dužan je subjektu za naplatu cestarine dati bankovnu garanciju, koja mora biti neopoziva, bezuvjetna i plativa na prvi poziv te izdana od prvorazredne kreditne institucije osnovane unutar država članica EGP.

(2) Visina bankovne garancije određuje se u ugovoru subjekta za naplatu cestarine i pružatelja usluge EENC-a, a ista mora odgovarati najmanje:

• vrijednosti najvećeg mjesečnog prihoda pružatelja usluge EENC-a ostvarenog kod subjekta za naplatu cestarine u prethodnoj godini, ili

• vrijednosti očekivanog najvećeg mjesečnog prihoda pružatelja usluge EENC-a u tekućoj u slučaju da u prethodnoj godini nije postojao poslovni odnos s pružateljem usluge ili da je u prethodnoj godini ugovorni odnos trajao manje od 12 mjeseci.

(3) Rok trajanja garancije mora biti najmanje 12 mjeseci, a pružatelj usluge EENC dužan ju je produljiti i uskladiti za sljedećih 12 mjeseci, najmanje 14 dana prije isteka roka.

Članak 7.

Subjekti za naplatu cestarine u Republici Hrvatskoj u sklopu komercijalnih uvjeta u izjavi o području EENC-a obvezni su navesti podatke o objavi ovoga Pravilnika i iznose fiksnih naknada iz članka 4. i 6. ovog Pravilnika.

Članak 8.

Subjektu za naplatu cestarine nije dozvoljeno u izračun cestarine uključiti trošak naknade pružatelju usluge EENC-a niti troškove koje naplaćuje od pružatelja usluge EENC-a u skladu s ovim Pravilnikom.

Članak 9.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/22-03/14 Urbroj: 530-08-1-2-22-1 Zagreb, 28. veljače 2022.

Ministar Oleg Butković, v. r.

 

 

 

Copyright © Ante Borić