Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 123/2021 (17.11.2021.), Pravilnik o minimalnim uvjetima pružanja medicinske skrbi na brodovima

Ministarstvo zdravstva

2112

Na temelju članka 76. stavka 9. Pomorskog zakonika (»Narodne novine« broj 181/04, 76/07, 146/08, 61/11, 56/13, 26/15 i 17/19) i članka 38. stavka 3. Zakona o sustavu državne uprave (»Narodne novine«, broj 66/19) ministar zdravstva uz suglasnost ministra mora, prometa i infrastrukture i uz prethodnu suglasnost ministra vanjskih i europskih poslova donosi

PRAVILNIK

O MINIMALNIM UVJETIMA PRUŽANJA MEDICINSKE SKRBI NA BRODOVIMA

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se minimalni uvjeti koje moraju zadovoljavati plovni objekti, njihova oprema i uređaji radi pružanja odgovarajuće medicinske skrbi članovima posade i putnicima, te oprema i minimalni sadržaj ljekarne plovnog objekta u pogledu lijekova, medicinske opreme i protuotrova (antidota) za plovne objekte, kao i oblik i način vođenja propisanih obrazaca medicinskih zaliha.

Članak 2.

Ovim Pravilnikom u hrvatsko zakonodavstvo preuzima se Direktiva Vijeća 92/29/EEZ o minimalnim sigurnosnim i zdravstvenim zahtjevima za poboljšanje medicinske skrbi na brodovima od 31. ožujka 1992. (SL L 113/19, 30. 4. 1992.), kako je posljednji put izmijenjena Direktivom Komisije (EU) 2019/1834 od 24. listopada 2019. o izmjeni priloga II. i IV. Direktivi Vijeća 92/29/EEZ radi strogo tehničkih prilagodbi (SL L 279/80, 31. 10. 2019.).

Članak 3.

Pojedini izrazi u smislu ovoga Pravilnika imaju sljedeće značenje:

1. Plovni objekt je brod, jahta i brodica upisani u upisnik brodova Republike Hrvatske namijenjen plovidbi morem u javnom ili privatnom vlasništvu osim:

– ratnog broda i brodice;

– jahti i brodica bez profesionalne posade koje se koriste isključivo za sport i razonodu;

– tegljača koji plove isključivo u području kategorije plovidbe 8. sukladno odredbama Naredbe o kategorijama plovidbe pomorskih brodova.

2. Radnik je bilo koja fizička osoba koja radi na brodu, uključujući vježbenike te učenike i studente na praksi. Lučki pilot i lučki radnik koji privremeno obavljaju poslove na brodu u luci ne smatraju se radnicima sukladno ovoj definiciji.

3. Vlasnik je registrirani vlasnik broda osim ako je taj brod iznajmljen ili ako njime, na temelju ugovora o upravljanju, u cijelosti ili djelomično upravlja fizička ili pravna osoba koja nije njegov registrirani vlasnik; u tom slučaju vlasnik je osoba koja je brod uzela u najam ili fizička ili pravna osoba koja upravlja brodom;

4. Medicinske zalihe su lijekovi, medicinska oprema i protuotrovi (antidoti), koji su navedeni u popisu u Prilogu I. koji je sastavni dio ovoga Pravilnika.

5. Protuotrov (antidot) je tvar koja se koristi za sprečavanje ili liječenje štetne posljedice ili posljedica, neposrednih ili posrednih, koje uzrokuje jedna ili više tvari iz popisa opasnih tvari u Prilogu II. koji je sastavni dio ovoga Pravilnika.

Članak 4.

Plovni objekt mora imati lijekove, medicinsku opremu i uređaje navedene u Prilogu I. ovoga Pravilnika radi pružanja odgovarajuće medicinske skrbi navedene u Prilogu I. ovoga Pravilnika ovisno o kategoriji broda:

1. Kategorija plovnog objekta A: plovila koja nisu ograničena područjima plovidbe niti duljinom putovanja – odnosi se na brodove kategorije plovidbe 1., 2. i 3. sukladno Naredbi o kategorijama plovidbe pomorskih brodova, te na jahte i brodice registrirane za područja plovidbe I sukladno propisu koji uređuje područja plovidbe.

2. Kategorija plovnog objekta B: plovila s ograničavanjem udaljavanja od najbližeg kopna od 150 nautičkih milja- odnosi se na brodove kategorije plovidbe 3. i 4. sukladno Naredbi o kategorijama plovidbe pomorskih brodova, te na jahte i brodice registrirane za područja plovidbe II sukladno propisu koji uređuje područja plovidbe.

3. Kategorija plovnog objekta C: plovila namijenjena plovidbi u teritorijalnom moru Republike Hrvatske ili plovila koja nemaju mogućnost smještaja- odnosi se na brodove kategorije plovidbe 5., 6., 7. i 8. sukladno Naredbi o kategorijama plovidbe pomorskih brodova, te na jahte i brodice za gospodarsku namjenu registrirane za područja plovidbe III, IIIa, IIIb i IIIc sukladno propisu koji uređuje područja plovidbe.

Članak 5.

(1) Plovni objekt mora biti opremljen medicinskom zalihom u opsegu i količini navedenim u Prilogu I. ovoga Pravilnika, prema kategoriji u koju je plovni objekt svrstan.

(2) Sve medicinske zalihe moraju se unijeti u kontrolni Obrazac naveden u Prilogu III. ovoga Pravilnika.

(3) Čamci i splavi za spašavanje na plovnim objektima moraju biti opremljeni vodonepropusnom kutijom prve pomoći koja mora sadržavati barem medicinsku zalihu navedenu u Prilogu I. točki I. i II. ovoga Pravilnika za kategoriju C plovnih objekata.

(4) Za plovne objekte iz stavka 3. ovoga članka sadržaj kutije prve pomoći mora se unijeti u kontrolni Obrazac naveden u Prilogu III. ovoga Pravilnika.

Članak 6.

(1) Plovni objekt koji prevozi opasni teret sukladno Međunarodnom kodeksu o prijevozu opasnih tvari morem navedenih u Prilogu II. ovoga Pravilnika, mora imati protuotrove (antidote) navedene u Prilogu I. točki III. ovoga Pravilnika.

(2) RO-RO putnički brod, na kojem zbog uvjeta rada nije moguće uvijek na vrijeme predvidjeti prirodu opasnih tvari koje se prevoze, mora imati barem protuotrove (antidote) navedene u Prilogu I. točki III. ovoga Pravilnika.

(3) Ako putovanje plovnih objekata iz stavka 1. i 2. ovoga članka traje manje od dva sata količina protuotrova (antidota) može se ograničiti na one koji se primjenjuju u hitnim slučajevima i u vremenskom razdoblju koje ne prelazi uobičajeno trajanje plovidbe.

(4) Sve medicinske zalihe u pogledu protuotrova (antidota) moraju se unijeti u kontrolni Obrazac naveden u Prilogu III. ovoga Pravilnika, ovisno o kategoriji plovnog objekta iz članka 4. ovoga Pravilnika, odnosno:

– za plovne objekte kategorije A obvezno je podatke o protuotrovima (antidota) unijeti u Odjeljak A, točka 3.,

– za plovne objekte kategorije B obvezno je podatke o protuotrovima (antidota) unijeti u Odjeljak B, točka 3. i

– za plovne objekte kategorije C obvezno je podatke o protuotrovima (antidota) unijeti u Odjeljak C, točka 3. ovoga Pravilnika.

Članak 7.

Lijekovi, medicinska oprema i antidoti moraju biti pohranjeni u odgovarajućim uvjetima uz poštovanje rokova valjanosti u skladu s propisima kojima je uređeno područje lijekova i medicinskih proizvoda.

Članak 8.

(1) Vlasnik je odgovoran za opskrbu i obnovu medicinske zalihe na plovnom objektu. U suradnji s liječnikom specijalistom medicine rada vlasnik obavlja nabavu, i održavanje medicinskih zaliha. Povezane troškove vezano uz nabavu medicinskih zaliha u potpunosti snosi vlasnik.

(2) Zapovjednik plovnog objekta odgovoran je za upravljanje medicinskim zalihama. Zapovjednik plovnog objekta može ovlastiti jednog ili više časnika da koriste i održavaju medicinske zalihe.

(3) Medicinske zalihe moraju se pravilno čuvati i pažljivo održavati te nadopunjavati ili zamijeniti u propisanim rokovima. Dopuna ili zamjena medicinskih zaliha, uzimajući u obzir posebne rizike i potrebe vezane za različite kategorije plovnog objekta, ima prioritet u redovitoj opskrbi plovnog objekta.

(4) U slučajevima koje zapovjednik plovnog objekta utvrdi kao hitne, nakon dobivenog mišljenja liječnika, ako je to moguće, plovni objekt mora što prije nabaviti dodatne lijekove, medicinsku opremu i protuotrove (antidote).

Članak 9.

(1) Medicinske zalihe moraju biti popraćene uputama za uporabu, uključujući upute za uporabu protuotrova (antidota) navedenih u Prilogu I., točki III.

(2) Osoba koja ima pomorsko obrazovanje za rad na plovnom objektu mora biti osposobljena za pružanje medicinske prve pomoći koju treba poduzeti u slučaju nesreće (ozljede) ili u drugim okolnostima kada je to prijeko potrebno.

(3) Zapovjednik plovnog objekta i časnik kojeg zapovjednik ovlasti za uporabu medicinskih zaliha moraju biti posebno osposobljeni za pružanje medicinske skrbi na brodu i svoje znanje periodički obnavljati najmanje svakih pet godina, uzimajući u obzir posebne rizike i potrebe vezane uz različite kategorije plovnih objekata i u skladu s općim smjernicama navedenim u Prilogu IV.

Članak 10.

(1) Lijekovi i medicinski proizvodi čuvaju se u ljekarni odnosno ormariću/kutiji plovnog objekta.

(2) Pregled ljekarne plovnog objekta odnosno ormarića/kutije s lijekovima obavlja ovlaštena pravna osoba.

(3) Ovlaštenje iz stavka 2. ovoga članka pravnoj osobi daje ministarstvo nadležno za zdravstvo (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).

(4) Ovlaštenje iz stavka 2. ovoga članka daje se odnosno uskraćuje rješenjem protiv kojeg nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor.

(5) Pregled ljekarne plovnog objekta odnosno ormarića/kutije obavlja magistar farmacije iz pravne osobe iz stavka 2. ovoga članka, s pet godina iskustva u struci te odobrenjem za samostalan za rad.

(6) Prilikom pregleda ljekarne plovnog objekta odnosno ormarića/kutije prve pomoći s lijekovima, ovlaštena osoba obvezna je utvrditi je li ljekarna plovnog objekta, ormarić/kutija prve pomoći s lijekovima opremljena lijekovima i medicinskom opremom sukladno kategoriji plovnog objekta i jesu li lijekovi i medicinska oprema pohranjeni u odgovarajućim uvjetima te poštuju li se rokovi valjanosti lijekova.

(7) Pregled iz stavka 6. ovoga članka obavlja se jednom godišnje, a može se odgoditi za najviše 5 mjeseci. O obavljenom pregledu vodi se očevidnik ovisno o kategoriji plovnog objekta.

(8) Pregled kutije prve pomoći splavi za spašavanje obavlja se prilikom redovnog godišnjeg pregleda splavi za spašavanje.

(9) O obavljenom pregledu iz stavka 6. ovoga članka ovlaštena osoba izdaje potvrdu.

(10) Potvrda iz stavka 9. ovoga članka za plovne objekte u nacionalnoj plovidbi mora sadržavati:

1. ime ili naziv i sjedište izdavatelja,

2. datum i mjesto izdavanja potvrde,

3. ime, oznaku i luku upisa plovnog objekta kojem se uvjerenje izdaje,

4. izjavu sljedećeg sadržaja: »Pod kaznenom i materijalnom odgovornošću izjavljujem da su poslije pregleda i nadopune, ljekarna plovnog objekta, ormarić/kutija s lijekovima u zadovoljavajućem stanju, opremljeni za period od jedne godine, u skladu s Pravilnikom o minimalnim zahtjevima i uvjetima pružanja medicinske skrbi na brodovima, koji je usklađen s propisima Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodne pomorske organizacije,«

5. potpis ovlaštene osobe.

(10) Za brodove u međunarodnoj plovidbi podaci iz stavka 10. točke 1. do 4. ovoga članka moraju biti na engleskom jeziku.

(11) Pravna osoba iz stavka 2. ovoga članka obvezna je voditi evidenciju o izdanim potvrdama iz stavka 10. ovoga članka.

Članak 11.

(1) Lijekovi koji sadrže droge moraju biti pohranjeni u posebnom zaključanom odjeljku.

(2) O utrošenim lijekovima koji sadrže droge zapovjednik plovnog objekta obvezan je voditi evidenciju.

(3) Evidencija mora sadržavati naziv lijeka koji sadrži drogu, ime i prezime osobe koja je dobila lijek koji sadrži drogu, količinu, datum primjene i dijagnozu, odnosno razlog primjene lijeka.

(4) Pravne osobe iz članka 10. ovoga Pravilnika, koje imaju ovlaštenje Ministarstva za pregled brodske ljekarne, obvezne su voditi evidenciju o utrošenim količinama lijekova koji sadrže droge u plovnom objektu te o uočenim nepravilnostima izvijestiti ministarstvo nadležno za unutarnje poslove.

Članak 12.

Prilozi I., II., III. i IV. otisnuti su uz ovaj Pravilnik i njegov su sastavni dio.

Članak 13.

Ministarstvo će Europskoj komisiji svakih pet godina dostaviti izvješće o provedbi ovog Pravilnika navodeći gledišta socijalnih partnera.

Članak 14.

Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o minimalnim zahtjevima i uvjetima pružanja medicinske skrbi na brodovima, brodicama i jahtama (»Narodne novine«, broj 14/08).

Članak 15.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu 20. studenoga 2021. godine.

Klasa: 011-02/21-04/37 Urbroj: 534-07-1-1/6-21-6 Zagreb, 16. studenoga 2021.

Ministar izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

PRILOG I.

OBVEZNI SADRŽAJ U LJEKARNI PLOVNOG OBJEKTA

Medicinske zalihe

(*) U iznimnim okolnostima, može se razmotriti upotreba zamjenskih lijekova ili zamjenske medicinske opreme iz objektivno opravdanih razloga.

I. LIJEKOVI

II. MEDICINSKA OPREMA

 

 

Kategorije plovnih objekata

 

A

B

C

1. Oprema za reanimaciju

 

 

 

– samošireći balon Ambu (ili jednakovrijedni); opremljen velikom, srednjom i malom maskom

2

2

 

– naprava za davanje kisika pomoću ventila za smanjenje tlaka koji omogućuje uporabu industrijskog kisika s broda ili spremnika s kisikom(1)

2

1

 

– mehanički aspirator za pročišćavanje gornjih dišnih putova

2

1

 

2. Sanitetski materijal i oprema za šivanje

 

 

 

– poveske

5

3

1

– automatski šivači kirurških šavova za jednokratnu uporabu ili pribor za šivanje kirurških šavova iglama

10

5

 

– prianjajući elastični zavoj

10

5

1

– zavoji od gaze za previjanje

15

10

 

– tubularna gaza za previjanje prstiju

20

 

 

– sterilne komprese od gaze

20

15

2

– sterilne plahte za žrtve opeklina

10

5

 

– trougla marama

5

3

 

– rukavice za jednokratnu upotrebu

200

100

20

– prianjajući zavoji

20

10

2

– sterilni kompresivni zavoji

20

10

2

– prianjajući kirurški šavovi ili zavoji od cinkova oksida

5

3

1

– neupijajući kirurški šavovi s iglama

10

 

 

– vazelinska gaza

20

10

 

3. Instrumenti

 

 

 

– skalpeli za jednokratnu uporabu

10

 

 

– kutija za instrumente od odgovarajućeg materijala

2

1

 

– škare

3

2

 

– hvataljke za seciranje

2

1

 

– hemostatičke stezaljke

3

2

 

– hvataljke za igle

5

 

 

– britvice za jednokratnu uporabu

10

 

 

4. Oprema za pregled i kontrolu

 

 

 

– lopatice za pregled grla za jednokratnu uporabu

100

50

 

– test trake za analizu urina a 50 kom

1

 

 

– temperaturne liste

20

 

 

– medicinske plahte za slučaj evakuacije

50

20

 

– stetoskop

2

1

 

– tlakomjer

2

1

 

– medicinski toplomjer

3

1

 

– hipotermički toplomjer

2

1

 

– brzi test za malariju; obveza ovisi o području djelovanja

količina proporcionalna broju članova posade***

***

***

 

5. Oprema za ubrizgavanje, perfuziju, punktiranje i kateterizaciju

 

 

 

– instrumenti za pražnjenje mjehura (prikladni za muškarce i žene)

20

 

 

– pribor za intravenoznu infuziju

20

10

 

– šprice i igle za jednokratnu uporabu

100

50

 

6. Opća medicinska oprema

 

 

 

– osobna zaštitna medicinska oprema i oprema za njegu

20

10

 

– noćna posuda

2

 

 

– termofor

2

 

 

– boca za urin

2

 

 

– vrećica za led

5

 

 

7. Oprema za imobilizaciju i pričvršćivanje

 

 

 

– komplet udlaga različitih veličina za udove

5

3

 

– ovratnik za imobilizaciju vrata

3

1

 

8. Dezinfekcija, dezinsekcija i profilaksa

 

 

 

– mješavina za dezinfekciju vode

20

 

 

– tekući insekticid

2

 

 

– insekticid u prahu

2

 

 

 

 

 

 

III. PROTUOTROVI (ANTIDOTI)

 

1. Lijekovi

– općeniti

– kardiovaskularni

– gastrointestinalni

– za živčani sustav

– za respiratorni sustav

– antiinfekcijski

– za vanjsku primjenu

2. Medicinska oprema

– oprema za davanje kisika (uključujući sve što je potrebno za njezino održavanje)

 

 

PRILOG II.

OPASNE TVARI

O tvarima navedenim u ovom Prilogu mora se voditi računa, bez obzira u kojem su obliku utovarene na plovni objekt, uključujući oblik otpada ili ostataka tereta.

– Eksplozivne tvari i predmeti

– Plinovi: komprimirani, tekući ili razrijeđeni pod pritiskom

– Zapaljive tekućine

– Zapaljive krute tvari

– Samozapaljive tvari

– Tvari koje u doticaju s vodom stvaraju zapaljive plinove

– Zapaljive tvari

– Organski peroksidi

– Toksične tvari

– Infektivne tvari

– Radioaktivne tvari

– Korozivne tvari

– Različite opasne tvari, odnosno sve ostale tvari za koje iskustvo pokazuje ili može pokazati da su opasne.

Napomena: Radi detaljne primjene ovog Priloga države članice mogu se pozvati na konsolidiranu verziju Međunarodnog pomorskog zakonika o opasnoj robi iz 1990. Međunarodne pomorske organizacije.

PRILOG III.

KONTROLNI OBRAZAC ZA PREGLED MEDICINSKIH ZALIHA NA PLOVNIM OBJEKTIMA

ODJELJAK A. PLOVNI OBJEKTI KATEGORIJE A

I. Podaci o plovnom objektu

Ime: …

Zastava: …

Matična luka: …

II. Medicinske zalihe

 

 

Potrebne količine

Stvarne količine na plovnom objektu

Napomene (posebno rok trajanja)

1. LIJEKOVI

1.1. Kardiovaskularni

 

(a) kardiocirkulatorni simpatomimetici

0

0

0

(b) antianginozni pripravci

0

0

0

(c) diuretici

0

0

0

(d) antihemoragijski pripravci uključujući uterotonike, ako su na plovnom objektu žene

0

0

0

(e) antihipertenzivi

0

0

0

1.2. Gastrointestinalni sustav

 

 

 

(a) lijekovi za želučane smetnje i smetnje na dvanaesniku

0

0

0

– lijekovi za tretiranje želučanih čireva i gastritisa

0

0

0

– antiacidi, neutralizatori želučane kiseline

0

0

0

(b) antiemetici

0

0

0

(c) laksativi

0

0

0

(d) antidijaroici, sredstva protiv proljeva

0

0

0

(e) pripravci za liječenje hemoroida

0

0

0

1.3. Analgetici i spazmolitici (protiv grča)

 

 

 

(a) analgetici, antipiretici i protuupalni lijekovi

 

 

 

(b) snažni analgetici

0

0

0

(c) spazmolitici

0

0

0

1.4. Živčani sustav

 

 

 

(a) anksiolitici

0

0

0

(b) neuroleptici

0

0

0

(c) lijekovi protiv morske bolesti

0

0

0

(d) antiepileptici

0

0

0

1.5. Antialergijski lijekovi i antianafilaktici

 

 

 

(a) antihistaminici

0

0

0

(b) glukokortikoidi

0

0

0

1.6. Respiratorni sustav

 

 

 

(a) pripravci za liječenje astme

0

0

0

(b) pripravci za suzbijanje kašlja

0

0

0

(c) lijekovi za liječenje prehlade i sinusitisa (upale sinusa)

0

0

0

1.7. Lijekovi za liječenje infekcija

 

 

 

(a) antibiotici (najmanje dvije kategorije)

0

0

0

(b) antiparazitici

0

0

0

(c) anti-tetanus cjepiva i imunoglobulini

0

0

0

(d) lijekovi za malariju; obveza ovisi o području djelovanja

0

0

0

1.8. Pripravci za rehidraciju, unos kalorija i povećanje volumena plazme

0

0

0

1.9. Lijekovi za vanjsku primjenu

 

 

 

(a) lijekovi za liječenje kožnih bolesti

0

0

0

– antiseptične otopine

0

0

0

– antibiotske masti

0

0

0

– protuupalne i analgetske masti (za ublažavanje)

0

0

0

– kreme protiv gljivičnih oboljenja kože

0

0

0

– pripravci za liječenje opeklina

0

0

0

(b) lijekovi za oči

0

0

0

– antibiotske i protuupalne kapi

0

0

0

– anestetičke kapi

0

0

0

– fiziološka otopina za ispiranje očiju

0

0

0

– kapi za snižavanje tonusa očnog mišića

0

0

0

(c) lijekovi za uši

0

0

0

– anestetičke i protuupalne otopine

0

0

0

(d) lijekovi protiv upale usta i ždrijela

0

0

0

– antiseptičke vodice za ispiranje usta

0

0

0

(e) lokalni anestetici

0

0

0

– lokalni anestetici s mogućnošću zamrzavanja

0

0

0

– lokalni anestetici koji se ubrizgavaju potkožno

0

0

0

2. MEDICINSKA OPREMA

2.1. Oprema za reanimaciju

 

– samošireći balon Ambu (ili jednakovrijedni); opremljen velikom, srednjom i malom maskom

0

0

0

– naprava za davanje kisika pomoću ventila za smanjenje tlaka koji omogućuje uporabu industrijskog kisika s plovnog objekta ili spremnika s kisikom(1)

0

0

0

– mehanički aspirator za pročišćavanje gornjih dišnih putova

0

0

0

2.2. Sanitetski materijal i oprema za šivanje

– poveske

0

0

0

– automatski šivači kirurških šavova za jednokratnu uporabu ili pribor za šivanje kirurških šavova iglama

0

0

0

– zavoji od gaze za previjanje

0

0

0

– tubularna gaza za previjanje prstiju

0

0

0

– sterilne komprese od gaze

0

0

0

– sterilne plahte za žrtve opeklina

0

0

0

– trougla marama

0

0

0

– rukavice za jednokratnu upotrebu

0

0

0

– prianjajući zavoji

0

0

0

– sterilni kompresivni zavoji

0

0

0

– prianjajući kirurški šavovi ili zavoji od cinkova oksida

0

0

0

– neupijajući kirurški šavovi s iglama

0

0

0

– vazelinska gaza

0

0

0

2.3. Instrumenti

– skalpeli za jednokratnu uporabu

0

0

0

– kutija za instrumente od odgovarajućeg materijala

0

0

0

– škare

0

0

0

– hvataljke za seciranje

0

0

0

– hemostatičke stezaljke

0

0

0

– hvataljke za igle

0

0

0

– britvice za jednokratnu uporabu

0

0

0

2.4. Oprema za pregled i kontrolu

0

0

0

– lopatice za pregled grla za jednokratnu uporabu

0

0

0

– test trake za analizu urina

0

0

0

– temperaturne liste

0

0

0

– medicinske plahte za slučaj evakuacije

0

0

0

– stetoskop

0

0

0

– tlakomjer

0

0

0

– medicinski toplomjer

0

0

0

– hipotermički toplomjer

0

0

0

– brzi test za malariju; obveza ovisi o području djelovanja

0

0

0

2.5. Oprema za ubrizgavanje, perfuziju, punktiranje i kateterizaciju

0

0

0

– instrumenti za pražnjenje mjehura (prikladni za muškarce i žene)

0

0

0

– pribor za intravenoznu infuziju

0

0

0

– šprice i igle za jednokratnu uporabu

0

0

0

2.6. Opća medicinska oprema

0

0

0

– osobna zaštitna medicinska oprema i oprema za njegu

0

0

0

– noćna posuda

0

0

0

– termofor

0

0

0

– boca za urin

0

0

0

– vrećica za led

0

0

0

2.7. Oprema za imobilizaciju i pričvršćivanje

0

0

0

– komplet udlaga različitih veličina za udove

0

0

0

– ovratnik za imobilizaciju vrata

0

0

0

2.8. Dezinfekcija, dezinsekcija i profilaksa

0

0

0

– mješavina za dezinfekciju vode

0

0

0

– tekući insekticid

0

0

0

– insekticid u prahu

0

0

0

3. PROTUOTROVI (ANTIDOTI)

3.1. Opći

0

0

0

3.2. Kardiovaskularni

0

0

0

3.3. Gastrointestinalni

0

0

0

3.4. Za živčani sustav

0

0

0

3.5. Za respiratorni sustav

0

0

0

3.6. Antiinfekcijski

0

0

0

3.7. Za vanjsku primjenu

0

0

0

3.8. Drugi

0

0

0

3.9. Oprema za davanje kisika (uključujući sve što je potrebno za njezino održavanje)

0

0

0

 

 

 

Mjesto i datum: …

Potpis kapetana: …

Odobrenje ovlaštene osobe ili tijela: …

ODJELJAK B. PLOVNI OBJEKTI KATEGORIJE B

I. Podaci o plovnom objektu

Ime: …

Zastava: …

Matična luka: …

II. Medicinske zalihe

 

 

Potrebne količine

Stvarne količine na plovnom objektu

Napomene (posebno rok trajanja)

1. LIJEKOVI

1.1. Kardiovaskularni

 

(a) kardiocirkulatorni simpatomimetici

0

0

0

(b) antianginozni pripravci

0

0

0

(c) diuretici

0

0

0

(d) antihemoragijski pripravci uključujući uterotonike, ako su na plovnom objektu žene

0

0

0

(e) antihipertenzivi

0

0

0

1.2. Gastrointestinalni

 

 

 

(a) lijekovi za želučane smetnje i smetnje na dvanaesniku

0

0

0

– lijekovi za tretiranje želučanih čireva i gastritisa

0

0

0

– antiacidi, neutralizatori želučane kiseline

0

0

0

(b) antiemetici

0

0

0

(c) antidijaroici, sredstva protiv proljeva

0

0

0

(d) pripravci za liječenje hemoroida

0

0

0

1.3. Analgetici i spazmolitici (protiv grča)

 

 

 

(a) analgetici, antipiretici i protuupalni lijekovi

0

0

0

(b) snažni analgetici

0

0

0

(c) spazmolitici

0

0

0

1.4. Živčani sustav

 

 

 

(a) anksiolitici

0

0

0

(b) neuroleptici

0

0

0

(c) lijekovi protiv morske bolesti

0

0

0

(d) antiepileptici

0

0

0

1.5. Antialergijski lijekovi i antianafilaktici

 

 

 

(a) antihistaminici

0

0

0

(b) glukokortikoidi

0

0

0

1.6. Respiratorni sustav

 

 

 

(a) pripravci za liječenje astme

0

0

0

(b) pripravci za suzbijanje kašlja

0

0

0

(c) lijekovi za liječenje prehlade i sinusitisa (upale sinusa)

0

0

0

1.7. Lijekovi za liječenje infekcija

 

 

 

(a) antibiotici (najmanje dvije kategorije)

0

0

0

(b) antiparazitici

0

0

0

(c) anti-tetanus cjepiva i imunoglobulini

0

0

0

(d) lijekovi za malariju; obveza ovisi o području djelovanja

0

0

0

1.8. Pripravci za rehidraciju, unos kalorija i povećanje volumena plazme

0

0

0

1.9. Lijekovi za vanjsku primjenu

 

 

 

(a) lijekovi za liječenje kožnih bolesti

0

0

0

– antiseptične otopine

0

0

0

– antibiotske masti

0

0

0

– protuupalne i analgetske masti (za ublažavanje)

0

0

0

– pripravci za liječenje opeklina

0

0

0

(b) lijekovi za oči

0

0

0

– antibiotske i protuupalne kapi

0

0

0

– anestetičke kapi

0

0

0

– fiziološka otopina za ispiranje očiju

0

0

0

– kapi za snižavanje tonusa očnog mišića

0

0

0

(c) lijekovi za uši

0

0

0

– anestetičke i protuupalne otopine

0

0

0

(d) lijekovi protiv upale usta i ždrijela

0

0

0

– antiseptičke vodice za ispiranje usta

0

0

0

(e) lokalni anestetici

0

0

0

– lokalni anestetici koji se ubrizgavaju potkožno

0

0

0

2. MEDICINSKA OPREMA

2.1. Oprema za reanimaciju

 

– samošireći balon Ambu (ili jednakovrijedni); opremljen velikom, srednjom i malom maskom

0

0

0

– naprava za davanje kisika pomoću ventila za smanjenje tlaka koji omogućuje uporabu industrijskog kisika s broda ili spremnika s kisikom (1)

0

0

0

– mehanički aspirator za pročišćavanje gornjih dišnih putova

0

0

0

2.2. Sanitetski materijal i oprema za šivanje

– poveske

0

0

0

– automatski šivači kirurških šavova za jednokratnu uporabu ili pribor za šivanje kirurških šavova iglama

0

0

0

– prianjajući elastični zavoj

0

0

0

– zavoji od gaze za previjanje

0

0

0

– sterilne komprese od gaze

0

0

0

– sterilne plahte za žrtve opeklina

0

0

0

– trougla marama

0

0

0

– rukavice za jednokratnu upotrebu

0

0

0

– prianjajući zavoji

0

0

0

– sterilni kompresivni zavoji

0

0

0

– prianjajući kirurški šavovi ili zavoji od cinkova oksida

0

0

0

– vazelinska gaza

0

0

0

2.3. Instrumenti

– kutija za instrumente od odgovarajućeg materijala

0

0

0

– škare

0

0

0

– hvataljke za seciranje

0

0

0

– hemostatičke stezaljke

0

0

0

2.4. Oprema za pregled i kontrolu

0

0

0

– lopatice za pregled grla za jednokratnu uporabu

0

0

0

– medicinske plahte za slučaj evakuacije

0

0

0

– stetoskop

0

0

0

– tlakomjer

0

0

0

– medicinski toplomjer

0

0

0

– hipotermički toplomjer

0

0

0

– brzi test za malariju; obveza ovisi o području djelovanja

0

0

0

2.5. Oprema za ubrizgavanje, perfuziju, punktiranje i kateterizaciju

0

0

0

– pribor za intravenoznu infuziju

0

0

0

– šprice i igle za jednokratnu uporabu

0

0

0

2.6. Opća medicinska oprema

0

0

0

– osobna zaštitna medicinska oprema i oprema za njegu

0

0

0

2.7. Oprema za imobilizaciju i pričvršćivanje

0

0

0

– komplet udlaga različitih veličina za udove

0

0

0

– ovratnik za imobilizaciju vrata

0

0

0

3. PROTUOTROVI (ANTIDOTI)

3.1. Opći

0

0

0

3.2. Kardiovaskularni

0

0

0

3.3. Gastrointestinalni

0

0

0

3.4. Za živčani sustav

0

0

0

3.5. Za respiratorni sustav

0

0

0

3.6. Antiinfekcijski

0

0

0

3.7. Za vanjsku primjenu

0

0

0

3.8. Drugi

0

0

0

3.9. Oprema za davanje kisika (uključujući sve što je potrebno za njezino održavanje)

0

0

0

 

 

 

 

Mjesto i datum: …

Potpis kapetana: …

Odobrenje ovlaštene osobe ili tijela: …

ODJELJAK C. PLOVNI OBJEKTI KATEGORIJE C

I. Podaci o plovnom objektu

Ime: …

Zastava: …

Matična luka: …

II. Medicinske zalihe

 

 

Pot­rebne količine

Stvarne količine na plovnom objektu

Napomene (posebno rok trajanja)

1. LIJEKOVI

1.1. Kardiovaskularni

 

(b) antianginozni pripravci

0

0

0

1.2.Gastrointestinalni

 

 

 

(a) antidijaroici, sredstva protiv proljeva

0

0

0

1.3. Analgetici i spazmolitici (protiv grča)

 

 

 

(a) analgetici, antipiretici i protuupalni lijekovi

0

0

0

1.4. Živčani sustav

 

 

 

(c) lijekovi protiv morske bolesti

0

0

0

1.5. Lijekovi za vanjsku primjenu

 

 

 

(a) lijekovi za liječenje kožnih bolesti

0

0

0

– antiseptične otopine

0

0

0

– pripravci za liječenje opeklina

0

0

0

(b) lijekovi za oči

0

0

0

– fiziološka otopina za ispiranje očiju

0

0

0

2. MEDICINSKA OPREMA

2.1. Sanitetski materijal i oprema za šivanje

– poveske

0

0

0

– prianjajući elastični zavoj

0

0

0

– sterilne komprese od gaze

0

0

0

– rukavice za jednokratnu upotrebu

0

0

0

– prianjajući zavoji

0

0

0

– sterilni kompresivni zavoji

0

0

0

– prianjajući kirurški šavovi ili zavoji od cinkova oksida

0

0

0

3. PROTUOTROVI (ANTIDOTI)

3.1. Opći

0

0

0

3.2. Kardiovaskularni

0

0

0

3.3. Gastrointestinalni

0

0

0

3.4. Za živčani sustav

0

0

0

3.5. Za respiratorni sustav

0

0

0

3.6. Antiinfekcijski

0

0

0

3.7. Za vanjsku primjenu

0

0

0

3.8. Drugi

0

0

0

3.9. Oprema za davanje kisika (uključujući sve što je potrebno za njezino održavanje)

0

0

0

 

 

 

Mjesto i datum: …

Potpis kapetana: …

Odobrenje ovlaštene osobe ili tijela: …«

(1) U skladu s uvjetima za uporabu propisanima nacionalnim zakonima i/ili praksom.

PRILOG IV.

MEDICINSKO OSPOSOBLJAVANJE KAPETANA I ODREĐENIH RADNIKA

 

I.

1. Osnovno poznavanje fiziologije, simptomatologije i terapeutike.

2. Osnove preventivne medicine, posebno pojedinačne ili kolektivne higijene te osnove mogućih profilaktičkih mjera.

3. Sposobnost provođenja osnovnih vrsta liječenja i nadgledanja iskrcavanja na moru u hitnom slučaju.

Osobe odgovorne za liječničku njegu na plovnom objektu A kategorije trebale bi, ako je to moguće, steći praktičnu osposobljenost u bolnicama.

4. Detaljno poznavanje uporabe različitih mogućnosti liječničkog savjetovanja na daljinu.

II.

Pri provedbi osposobljavanja treba voditi računa o programima uputa, koji su detaljno opisani u odgovarajućim najnovijim međunarodnim dokumentima.

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić