Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 118/2021 (3.11.2021.), Pravilnik o načinu imenovanja i metodologiji rada liječničkih vijeća u postupku ostvarivanja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata

MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA

2026

Na temelju članka 77. stavka 8. Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata (»Narodne novine«, br. 84/21), ministar hrvatskih branitelja donosi

PRAVILNIK

O NAČINU IMENOVANJA I METODOLOGIJI RADA LIJEČNIČKIH VIJEĆA U POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA CIVILNIH STRADALNIKA IZ DOMOVINSKOG RATA

DIO PRVI UVODNE ODREDBE

Predmet Pravilnika

Članak 1.

(1) Ovim se Pravilnikom propisuje način imenovanja i metodologija rada liječničkih vijeća koja u postupku ostvarivanja statusa i prava prema Zakonu o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Zakon) daju nalaz i mišljenje o:

a) uzroku i postotku oštećenja organizma radi ostvarivanja statusa civilnog invalida iz Domovinskog rata

b) oštećenju organizma radi priznavanja prava na dodatak za njegu i pomoć druge osobe

c) oštećenju organizma radi priznavanja prava na ortopedski dodatak

d) oštećenju organizma radi priznavanja prava na dodatak za pripomoć u kući

e) oštećenju organizma radi ostvarivanja prava na naknadu troška prilagodbe osobnog automobila i

f) nesposobnosti za privređivanje.

(2) Ako iz nalaza i mišljenja iz stavka 1. točke a) ovoga članka nije vidljiv postotak oštećenja donjih ekstremiteta ili gubitak vida kod civilnog invalida iz Domovinskog rata, za potrebe ostvarivanja prava po toj osnovi po posebnim propisima, liječničko vijeće će o tome dati poseban nalaz i mišljenje.

Prvostupanjsko, revizijsko i žalbeno liječničko vijeće

Članak 2.

(1) Nalaz i mišljenje o činjenicama iz članka 1. stavka 1. ovoga Pravilnika, a prije donošenja prvostupanjskog rješenja, po pisanom zahtjevu prvostupanjskog tijela daje prvostupanjsko liječničko vijeće i revizijsko liječničko vijeće u postupku revizije nalaza i mišljenja prvostupanjskog liječničkog vijeća kojim su utvrđene činjenice za stjecanje prava prema Zakonu.

(2) Nalaz i mišljenje o činjenicama iz članka 1. stavka 1. ovoga Pravilnika u drugostupanjskom upravnom postupku daje žalbeno liječničko vijeće po pisanom zahtjevu drugostupanjskog tijela koje rješava o žalbi.

(3) Nalaz i mišljenje u slučaju iz članka 1. stavka 2. ovoga Pravilnika daje žalbeno liječničko vijeće na zahtjev prvostupanjskog tijela kod kojeg se nalazi upravni predmet u svezi utvrđivanja statusa civilnog invalida iz Domovinskog rata.

(4) Nadležno tijelo koje odlučuje u upravnom postupku o ostvarivanju prava može zatražiti ispravak ili dopunu nalaza i mišljenja.

Dostava predmeta na vještačenje u prvostupanjskom postupku

Članak 3.

(1) Nadležno prvostupanjsko tijelo koje rješava po zahtjevu podnositelja dostavlja nadležnom prvostupanjskom liječničkom vijeću cjelokupan spis upravnog predmeta s medicinskom i drugom dokumentacijom radi davanja nalaza i mišljenja.

(2) Nakon danog nalaza i mišljenja iz stavka 1. ovoga članka, kojim su utvrđene činjenice za stjecanje prava prema Zakonu cjelokupan spis upravnog predmeta dostavlja se revizijskom liječničkom vijeću.

(3) Nakon danog nalaza i mišljenja prvostupanjskog liječničkog vijeća kojim nisu utvrđene činjenice za stjecanje prava prema Zakonu, kao i nakon nalaza i mišljenja revizijskog liječničkog vijeća iz stavka 2. ovoga članka, cjelokupni spis predmeta se dostavlja nadležnom tijelu iz stavka 1. ovoga članka koje je i zatražilo vještačenje.

Dostava predmeta na vještačenje u drugostupanjskom postupku

Članak 4.

(1) Nadležno drugostupanjsko tijelo koje rješava povodom žalbe izjavljene na prvostupanjsko rješenje koje se odnosi na nalaz i mišljenje u prvostupanjskom postupku, dostavlja žalbenom liječničkom vijeću cjelokupan spis upravnog predmeta s medicinskom i drugom dokumentacijom radi davanja nalaza i mišljenja.

(2) Nakon danog nalaza i mišljenja iz stavka 1. ovoga članka cjelokupni spis predmeta se dostavlja nadležnom tijelu iz stavka 1. ovoga članka koje je i zatražilo vještačenje.

Čuvanje profesionalne tajne

Članak 5.

Članovi liječničkih vijeća, kao i druge službene osobe koje sudjeluju u postupku vještačenja i donošenja rješenja na temelju činjenica o kojima se vještači, dužni su čuvati kao profesionalnu tajnu osobne i druge podatke o osobama o kojima se vještači ili se ranije vještačilo.

Pisanje rodnih pojmova

Članak 6.

Izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku, a imaju rodno značenje odnose se jednako na muški i ženski rod.

DIO DRUGI IMENOVANJE I SASTAV LIJEČNIČKIH VIJEĆA

Način imenovanja

Članak 7.

(1) Predsjednike i članove liječničkih vijeća imenuje odlukom ministar nadležan za hrvatske branitelje (u daljnjem tekstu: ministar) na temelju javnog poziva.

(2) Prvostupanjsko liječničko vijeće sastavljeno je od triju liječnika specijalista.

(3) Revizijsko i žalbeno liječničko vijeće sastavljeno je od pet liječnika specijalista.

(4) Odlukom o imenovanju iz stavka 1. ovoga članka ministar određuje sjedište i područje rada vijeća te broj liječničkih vijeća.

(5) Svakim liječničkim vijećem predsjedava predsjednik vijeća.

Uvjeti za imenovanje

Članak 8.

Javnim pozivom prikupljaju se prijave kandidata koji moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

− imaju državljanstvo Republike Hrvatske

− imaju završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij odnosno integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij medicine, specijalizaciju

− nisu osuđivani i protiv njih se ne vodi kazneni postupak za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti i

− drugi uvjeti određeni javnim pozivom.

Tajnik liječničkog vijeća

Članak 9.

(1) Odlukom iz članka 7. ovoga Pravilnika, ministar će imenovati tajnike liječničkih vijeća.

(2) Tajnik liječničkog vijeća obavlja za liječničko vijeće sve administrativno-stručne poslove, a naročito: poziva osobu na pregled, vodi zapisnik o sjednicama vijeća i zapisnik o vještačenju, u pismenom obliku potražuje nadopunu medicinske dokumentacije od odgovarajuće službe ili medicinske ustanove, a na temelju mišljenja vijeća, vodi brigu da se vijeće u nalazu i mišljenju izjasni o svim zahtjevima nadležnog tijela te će vratiti na ispravak svaki nalaz i mišljenje koji nije sukladan ovom Pravilniku, popunjava obrazac »nalaz i mišljenje« i obavlja i druge poslove po nalogu liječničkog vijeća.

Sjedište

Članak 10.

Liječnička povjerenstva rade u pravilu u mjestu svoga sjedišta, a po potrebi mogu raditi i izvan sjedišta rada.

Naknada

Članak 11.

Predsjedniku, članovima i tajniku liječničkih vijeća pripada naknada za rad u visini određenoj odlukom koju donosi ministar.

Određivanje sastava liječničkog vijeća u svakom pojedinom predmetu

Članak 12.

(1) Sastav liječničkih vijeća ovisi o vrsti stradavanja, ranjavanju, ozljedi ili bolesti.

(2) U sastavu žalbenog liječničkog vijeća ne smiju biti osobe koje su bile u sastavu prvostupanjskog liječničkog vijeća i revizijskog liječničkog vijeća koje je dalo nalaz i mišljenje u postupku donošenja prvostupanjskog rješenja.

Vještačenje u punom sastavu

Članak 13.

Liječnička vijeća daju nalaz i mišljenje samo kada vještače u punom sastavu.

DIO TREĆI METODOLOGIJA RADA

GLAVA I. NAČIN DAVANJA NALAZA I MIŠLJENJA

Članak 14.

U prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima liječnička vijeća daju nalaz i mišljenje na osnovi medicinske i druge dokumentacije koja se nalazi u dostavljenom spisu upravnog predmeta.

Članak 15.

(1) U prvostupanjskom postupku prvostupanjsko liječničko vijeće donosi nalaz i mišljenje isključivo nakon neposrednog pregleda stranke.

(2) U prvostupanjskom postupku revizijsko liječničko vijeće prilikom obavljanja revizije nalaza i mišljenja prvostupanjskog liječničkog vijeća donosi nalaz i mišljenje isključivo nakon neposrednog pregleda stranke odnosno nakon neposrednog vještačenja u kojem sudjeluje stranka u sljedećim slučajevima:

a) kada je prvostupanjsko liječničko vijeće oštećenje organizma ocijenilo sa 100% do 80%

b) u postupku ostvarivanja prava na dodatak za njegu i pomoć druge osobe ili

c) kada revizijsko vijeće ocijeni da je neposredan pregled potreban.

(3) U drugostupanjskom postupku, povodom izjavljene žalbe na prvostupanjsko rješenje, žalbeno liječničko vijeće donosi nalaz i mišljenje isključivo nakon neposrednog pregleda stranke, odnosno nakon neposrednog vještačenja u kojem sudjeluje stranka.

Članak 16.

(1) Na zahtjev tijela koje vodi postupak ili na temelju prijedloga liječničkog vijeća, osoba koja zbog zdravstvenog stanja duže vrijeme nije sposobna putovati može se pregledati u stanu u kojem živi.

(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka, pregled obavlja jedan član liječničkog vijeća i na osnovi njegovog nalaza i izvješća liječničko vijeće daje nalaz i mišljenje.

Članak 17.

Ako liječničko vijeće utvrdi da je za davanje nalaza i mišljenja, osobu potrebno pregledati u specijalističkoj zdravstvenoj ustanovi, uputit će istu u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

GLAVA II. OBRAZAC NALAZA I MIŠLJENJA I ZAPISNIKA O VJEŠTAČENJU

Članak 18.

Liječnička vijeća daju nalaz i mišljenje na obrascima koji su sastavni dio ovog Pravilnika:

− Nalaz i mišljenje prvostupanjskog liječničkog vijeća o postojanju rane, ozljede, bolesti, postotka oštećenja, potrebi njege i pomoći druge osobe, o razvrstavanju u stupanj oštećenja i stupanj ortopedskog dodatka civilnih invalida iz Domovinskog rata

− Nalaz i mišljenje revizijskog vijeća o postojanju rane, ozljede, bolesti, postotka oštećenja, potrebi njege i pomoći druge osobe, o razvrstavanju u stupanj oštećenja i stupanj ortopedskog dodatka civilnih invalida iz Domovinskog rata

− Nalaz i mišljenje žalbenog liječničkog vijeća o postojanju rane, ozljede, bolesti, postotka oštećenja, potrebi njege i pomoći druge osobe, o razvrstavanju u stupanj oštećenja i stupanj ortopedskog dodatka civilnih invalida iz Domovinskog rata

− Nalaz i mišljenje prvostupanjskog liječničkog vijeća o potrebi dodatka za pripomoći u kući

− Nalaz i mišljenje revizijskog liječničkog vijeća o potrebi dodatka za pripomoći u kući

− Nalaz i mišljenje žalbenog liječničkog vijeća o potrebi dodatka za pripomoći u kući

− Nalaz i mišljenje prvostupanjskog liječničkog vijeća o sposobnosti za privređivanje

− Nalaz i mišljenje revizijskog liječničkog vijeća o sposobnosti za privređivanje

− Nalaz i mišljenje žalbenog liječničkog vijeća o sposobnosti za privređivanje

− Nalaz i mišljenje prvostupanjskog liječničkog vijeća o oštećenju organizma civilnog invalida iz Domovinskog rata I. do IV. skupine nastalom kao posljedica civilnog stradavanja u Domovinskom ratu za koje je potrebna prilagodba osobnog automobila

− Nalaz i mišljenje revizijskog liječničkog vijeća o oštećenju organizma civilnog invalida iz Domovinskog rata I. do IV. skupine nastalom kao posljedica civilnog stradavanja u Domovinskom ratu za koje je potrebna prilagodba osobnog automobila

− Nalaz i mišljenje prvostupanjskog liječničkog vijeća o oštećenju organizma na osnovi kojeg se može podnijeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma

− Nalaz i mišljenje revizijskog liječničkog vijeća o oštećenju organizma na osnovi kojeg se može podnijeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma

− Nalaz i mišljenje žalbenog liječničkog vijeća o oštećenju organizma na osnovi kojeg se može podnijeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma

− Nalaz i mišljenje žalbenog liječničkog vijeća o oštećenju funkcije ekstremiteta ili oštećenju kralježnice ili drugih organa čije oštećenje utječe na funkciju ekstremiteta odnosno o oštećenju vida civilnog invalida iz Domovinskog rata

Članak 19.

(1) Nalazi i mišljenja trebaju biti potpuni, jasni i dovoljno obrazloženi te sadržavati sve činjenice koje su s medicinskog stajališta važne za donošenje pravilnog rješenja.

(2) Obrazloženje nalaza i mišljenja o postotku oštećenja organizma smatrat će se potpunim ako je u njemu navedeno da se radi o lakšem, srednjem, težem ili najtežem obliku oštećenja organizma.

(3) Liječnička vijeća moraju posebno obrazložiti mišljenje o postotku oštećenja organizma kada je za pojedino oštećenje u Listi postotaka oštećenja organizma (u daljnjem tekstu: Lista I), koja je sastavni dio ovog Pravilnika, postotak predviđen u rasponu, a revizijsko, odnosno žalbeno liječničko vijeće i ukoliko se ne slaže s nalazom i mišljenjem prvostupanjskog, odnosno revizijskog liječničkog vijeća.

(4) Medicinske izraze u nalazu i mišljenju liječničko vijeće upisuje na latinskom ili hrvatskom jeziku, a obrazloženje nalaza i mišljenja obvezno je na hrvatskom jeziku uz navođenje odgovarajuće odredbe ovog Pravilnika, odnosno točke Liste I.

(5) Postotak oštećenja organizma upisuje se brojkom i slovima, s tim što se u slučaju oštećenja organizma 100% obavezno naznačuje i skupina oštećenja. Uz postotak oštećenja organizma obavezno se naznačuje da je utvrđen trajno ili privremeno.

(6) Kada se utvrdi da oštećenje organizma iznosi manje od 20%, u mišljenju se naznačuje da oštećenje organizma iznosi manje od 20%.

(7) Kod utvrđivanja dodatka za njegu i pomoć druge osobe, odnosno ortopedskoga dodatka u mišljenju se naznačuje stupanj dodatka i nalaz se mora obrazložiti.

Članak 20.

Član liječničkog vijeća koji se ne slaže s mišljenjem većine može priložiti svoje posebno mišljenje s obrazloženjem.

Članak 21.

Jedan primjerak nalaza i mišljenja dostavlja se stranci uz rješenje koje je donijeto na temelju toga nalaza i mišljenja.

Članak 22.

Liječnička vijeća vode zapisnik o vještačenju na odgovarajućim obrascima koji su sastavni dio ovog Pravilnika.

GLAVA III. VJEŠTAČENJE I UTVRĐIVANJE POSTOTKA OŠTEĆENJA ORGANIZMA U POSTUPKU OSTVARIVANJA STATUSA CIVILNOG INVALIDA IZ DOMOVINSKOG RATA

Članak 23.

Postotak oštećenja organizma vještači se i utvrđuje na temelju članaka 24. do 39. ovog Pravilnika i Liste I. koja je sastavni dio ovog Pravilnika.

Članak 24.

(1) Postotak oštećenja organizma utvrđuje se trajno ili privremeno.

(2) Privremeni postotak oštećenja organizma utvrđuje se samo ako je to navedeno uz pojedinu točku Liste I ili ako postoje izgledi da će se oštećenje organizma invalida u znatnoj mjeri poboljšati primjenom bilo kojega medicinskog postupka (operativni zahvati, medicinska i fizikalna rehabilitacija, terapija lijekovima i drugo). Privremenost ocjene vezana uz pojedinu točku iz Liste I računa se od prve ocjene oštećenja organizma liječničkog vijeća koja je temelj za donošenje konačnoga rješenja o priznavanju statusa na temelju Zakona.

Članak 25.

(1) Kada se utvrđuje postotak oštećenja organizma za utvrđivanje statusa civilnog invalida iz Domovinskog rata zbog pogoršanja ranije nastale bolesti odnosno zbog ispoljenja bolesti nepoznate, odnosno nedovoljno poznate etiologije, uzima se odgovarajući postotak manji od postotka predviđenog u Listi I od cjelokupnog oštećenja organizma, imajući u vidu prirodu bolesti i njen razvitak, trajanje i težinu okolnosti odnosno napora koji su utjecali na njeno pogoršanje, odnosno ispoljenje.

(2) Kada se u slučajevima iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje novi postotak oštećenja organizma sukladno odredbi članka 39. ovoga Pravilnika, liječničko vijeće prvo utvrđuje jesu li ispunjeni za to propisani uvjeti, ako utvrdi da jesu, utvrđuje novi postotak oštećenja organizma uz obvezno obrazloženje da se radi o oštećenjima iz članka 39. ovoga Pravilnika. Ako liječničko vijeće utvrdi da nisu ispunjeni propisani uvjeti za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma, jer se ne radi o oštećenjima navedenim u članku 39. ovoga Pravilnika, o tome će dati svoje mišljenje i obrazloženje.

Članak 26.

(1) Za jedan dio tijela (u daljnjem tekstu: organ) koji je oštećen u velikoj mjeri utvrđuje se, u pravilu, postotak manji od predviđenog u Listi I za potpuni gubitak (odstranjenje) toga organa.

(2) Ako organ postoji, ali je oštećen u tolikoj mjeri da je afunkcionalan, može se utvrditi postotak koji je u Listi I predviđen za potpuni gubitak (odstranjenje) toga organa.

Članak 27.

(1) Ako je oštećenje organizma nastalo kao posljedica više rana, ozljeda ili bolesti, postotci predviđeni u Listi I za pojedina oštećenja ne zbrajaju se, već se kao osnova uzima oštećenje koje povlači najveći postotak i taj se postotak povećava prema utjecaju drugih oštećenja na cijeli organizam, s tim da tako utvrđeni postotak može iznositi najviše do 100% II. skupine. Za povećanje postotka uzimaju se u obzir samo ona oštećenja za koje je u Listi I predviđeno najmanje 20%.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, ako zbog svih oštećenja iz stavka 1. ovoga članka postoji oštećenje organizma zbog kojega takva osoba nije pokretna i nije u stanju obavljati osnovne fiziološke potrebe bez pomoći druge osobe određuje se 100% – I. skupina.

Članak 28.

Za osobe kod kojih postoje anatomska i funkcionalna oštećenja pojedinih dijelova tijela (odstranjenje, kontraktura, paraliza, skraćenje noge više od 3 cm, gubitak oka, pseudoartroza, teški varikoziteti s elefantijazom, posttraumatska epilepsija, gluhoća, parkinsonizam, teški osteomijelitis s fistulom), postotci predviđeni u Listi I mogu se povećati za 10% ako su manji od 60%, a ako su 60% ili veći od 60% povećavaju se za 20%. To povećanje može iznositi do 100% – II. skupina.

Članak 29.

(1) Ako je kod osoba, koje su bile bez jednog parnoga organa, došlo do gubitka ili oštećenja najmanje 60% drugog parnoga organa pod okolnostima utvrđenim propisima o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, postotak oštećenja organizma utvrđuje se kao da je oštećenje oba parna organa nastalo pod tim okolnostima, pri čemu se postotak može odrediti do 100% – I. skupina.

(2) Ako je jedan parni organ izgubljen ili teško oštećen pod okolnostima utvrđenim propisima o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, a drugi parni organ, nakon toga i neovisno o posljedicama oštećenja organizma pod tim okolnostima, izgubljen ili oštećen najmanje 60% postotak oštećenja organizma utvrđuje se za gubitak, odnosno oštećenje oba parna organa i umanjuje za 20%. Ako se za ovako nastalo oštećenje organizma u Listi II predviđa 100% – I. skupina, može se odrediti najviše 100% – II. skupina.

(3) Oštećenjem drugoga oka u smislu stavaka 1. i 2. ovoga članka smatra se smanjenje funkcije oka za najmanje jednu polovicu (smanjivanje vida najmanje 5/10).

Članak 30.

Postotak oštećenja organizma predviđen u Listi I za odstranjenu ruku ili nogu može se povećati za 10% do 30%, ako batrljak nije prikladan za nošenje proteze.

Članak 31.

Ako se kliničkim promatranjem i dokumentiranom anamnezom mogu dokazati neurinomi s bolovima i eventualnim smetnjama u fantomskom udu, te u slučaju kauzalgije, postotak oštećenja organizma predviđen u Listi I može se povećati za 10% do 30%.

Članak 32.

(1) U upravnim postupcima za ostvarenje prava na temelju propisa o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, osobi koja je u vrijeme rata kao maloljetnik ili zatočenik u neprijateljskom logoru ili sličnim uvjetima zatočeništva, bio izložen teškim životnim uvjetima i zbog toga je nastupilo oštećenje organizma psihosomatskoga karaktera, postotak oštećenja organizma predviđen u Listi I može se povećati za 10% do 30%.

(2) Civilnom invalidu iz Domovinskog rata koji je u vrijeme nastanka oštećenja organizma bio maloljetan, a kod kojega je zbog toga oštećenja nastupilo i psihosomatsko oštećenje najkasnije u roku od jedne godine od nastanka oštećenja organizma, postotak predviđen u Listi I može se povećati za 10% do 30%.

(3) Postotak oštećenja organizma povećan na temelju stavaka 1. i 2. ovoga članka može iznositi najviše 100% – II. skupina.

Članak 33.

(1) Pri utvrđivanju postotka oštećenja organizma ne uzimaju se u obzir bolesti nepoznate, odnosno nedovoljno poznate etiologije, a koje uzrokuje endogena i druga urođena i stečena sklonost osobe.

(2) Ako su prve pojave bolesti iz stavka 1. ovoga članka pod okolnostima utvrđenim propisima o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, ili se pod tim okolnostima bolest znatno pogoršala, s obzirom na uobičajeni tijek bolesti i nastupile su komplikacije bolesti, odnosno potreba za operativnim liječenjem ili su te okolnosti onemogućile pravilno liječenje i nastupile su komplikacije bolesti, odnosno potreba za operativnim liječenjem, može se uzeti u obzir i tako nastalo oštećenje organizma, s tim što se u takvim slučajevima, kao i u slučajevima pogoršanja bolesti poznate etiologije, postotak utvrđuje u skladu s člankom 25. ovoga Pravilnika.

(3) Bolesti iz stavka 1. ovoga članka su: shizofrenija, bipolarni afektivni poremećaj, epileptička bolest (kao izrazito konstitucionalno uzrokovana), neuroze, psihopatije (kao bolesna reakcija nedovoljno harmonično strukturalne osobe na životne uvjete), ambiotrofične živčane bolesti, multipla skleroza, dijabetes, sve endokrine bolesti (osim Addisonove bolesti tuberkulozne etiologije), ulkusna bolest, ulcerozni kolitis, Morbus Crohn, netraumatski pankreatitis, alergične bolesti, spondiloze, spondilartroza, reumatoidni artritis, esencijalne hipertenzije, urođene srčane mane, litijaze, policistične bolesti, maligni neoplastični procesi, trofične promjene ekstremiteta ako nisu posljedica smrzavanja i pjegavca i sve druge bolesti endogene i nepoznate etiologije.

(4) Postotak oštećenja organizma za maligne neoplastične procese koji su nastali kao posljedica rane ili ozljede, te za šećernu bolest koja je nastala kao posljedica rane ili ozljede, utvrđuje se bez primjene stavaka 1. i 2. ovoga članka.

Članak 34.

Pri utvrđivanju postotka oštećenja organizma ožiljci se uzimaju u obzir samo ako ometaju funkciju nekoga organa ili dijela tijela, odnosno ako predstavljaju nagrđenost.

Članak 35.

Postotak oštećenja organizma zbog upale zglobova, odnosno posljedica takve bolesti, utvrđuje se kao za traume zglobova ili kao za posljedicu koju je upala zglobova uzrokovala na srcu.

Članak 36.

Oštećenje organizma I. skupine može se utvrditi samo za oštećenja za koja je u Listi I predviđen postotak 100% – I. skupina i u slučajevima iz članka 27. stavka 2. i članka 29. stavka 1. ovoga Pravilnika.

Članak 37.

(1) Pri utvrđivanju postotka oštećenja organizma ne uzimaju se u obzir oštećenja koja su posljedica starenja.

(2) Na utvrđivanje postotka oštećenja organizma ne mogu utjecati stručna sprema, zanimanje, starosna dob, materijalno stanje, nadarenost i druge činjenice.

Članak 38.

Ako oštećenje organizma nije predviđeno ovim Pravilnikom, odnosno Listom I, postotak oštećenja organizma utvrđuje se prema načelima medicinske znanosti i analognom primjenom odredaba ovog Pravilnika, odnosno Liste I, koje se odnose na slična oštećenja s tim da se može utvrditi i manji postotak od postotka predviđenoga u Listi I za analogno oštećenje organizma.

Članak 39.

Civilni invalid iz Domovinskog rata kod kojeg u vezi s utvrđenim oštećenjem organizma, nastanu oštećenja organizma: kirurško odstranjivanje organa, kirurški zahvati na vitalnim organima, trajna dekompenzacija srca, jetre, pluća, bubrega, gušterače i paralize živaca, aktivna tuberkuloza, te gubitak ili teško oštećenje parnoga organa može, na osnovi tih oštećenja, podnijeti zahtjev za utvrđivanje novoga postotka oštećenja organizma prije isteka roka od dvije godine, što se dokazuje otpusnim pismom bolnice, ili drugom odgovarajućom medicinskom dokumentacijom.

GLAVA IV. VJEŠTAČENJE I UTVRĐIVANJE OŠTEĆENJA ORGANIZMA NA TEMELJU KOJIH SE OSTVARUJE PRAVO NA ORTOPEDSKI DODATAK I RAZVRSTAVANJE TIH OŠTEĆENJA U STUPNJEVE

Članak 40.

Pravo na ortopedski dodatak ima civilni invalid iz Domovinskog rata, kojemu je oštećenje organizma utvrđeno na temelju vještačenja iz ovog Pravilnika zbog sljedećih oštećenja organizma koja se razvrstavaju u četiri stupnja:

1. I. stupanj:

a) odstranjenje dvaju ili više ekstremiteta na osnovi kojih se utvrđuje oštećenje organizma I. skupine

b) oštećenje funkcije dvaju ili više ekstremiteta što je posljedica dobivene rane ili ozljede na osnovi kojih se utvrđuje oštećenje organizma 100%

c) potpuni gubitak vida na oba oka

d) odstranjenje jedne noge u koljenu ili natkoljenici ili jedne ruke u laktu ili nadlaktici.

2. II. stupanj:

a) odstranjenje jedne noge u potkoljenici

b) odstranjenje jedne podlaktice ili jedne šake

c) oštećenje funkcije jednoga ili više ekstremiteta što je posljedica dobivene rane ili ozljede te obostrana odstranjenje stopala po Chopartu, ako se za oštećenje, odnosno odstranjenje utvrđuje oštećenje organizma 80% ili 90%.

3. III. stupanj:

a) obostrano odstranjenje stopala po Lisfrancku ili obostrano odstranjenje stopala po Chopartu, ili kombinacija tih odstranjenja na osnovi kojih se utvrđuje oštećenje organizma manje od 80%

b) odstranjenje ili eksartikulacija u skočnom zglobu

c) oštećenje funkcije jednoga ekstremiteta što je posljedica dobivene rane ili ozljede, ako se za oštećenje toga ekstremiteta utvrđuje oštećenje organizma 60% ili 70%.

4. IV. stupanj:

– oštećenje funkcije jednoga ili više ekstremiteta što je posljedica bolesti, na osnovi koje se utvrđuje oštećenje organizma najmanje 80%.

GLAVA V. VJEŠTAČENJE I RAZVRSTAVANJE CIVILNIH INVALIDA IZ DOMOVINSKOG RATA OD I. DO IV. SKUPINE PREMA STUPNJU POTREBE ZA NJEGU I POMOĆ DRUGE OSOBE

Članak 41.

(1) U prvi stupanj dodatka za njegu i pomoć druge osobe razvrstavaju se civilni invalidi iz Domovinskog rata I. skupine, kojima je status utvrđen na osnovi oštećenja organizma propisanog ovim Pravilnikom u Listi I u sljedećim točkama:

– 54. Odstranjenje obiju ruku u laktu

– 58. Odstranjenje obiju ruku u nadlaktici

– 65. Eksartikulacija obiju ruku u ramenu

– 77. Potpuna uzetost obiju ruku

– 120b. Eksartikulacija u kuku – obiju nogu

– 123. Obostrana paraliza lumbosakralnoga pleksusa

– 153d. Stanje nakon ozljede mozga i/ili kralježničke moždine s oštećenjem motoričke funkcije udova – potpuna uzetost dva uda

– 157d. Parkinsonizam najtežeg stupnja

– 168. Sljepilo, odnosno gubitak vida na oba oka

– 201. Najteži slučajevi bulbarne paralize

– 210. Konsolidirane frakture kralježnice s flakcidnom paraplegijom ili spastičnom paraplegijom u fleksiji, trajna nepokretnost i vezanost za krevet 100% – I. skupina

– 211d. Konsolidirane frakture cervikalnoga dijela kralježnice s lezijom cervikalne medule i paretičnim pojavama na gornjim i donjim ekstremitetima najteži oblici – invalid nepokretan i ne može se služiti rukama

– 212d. Ataktički sindrom nakon traume – najteži oblici – nemogućnost kretanja zbog ataksije

– 213d. Klinički utvrđen polineuritički sindrom – najteži oblici – teška oštećenja motiliteta s atrofijama, teškim trofičnim smetnjama i potpunom uzetošću ekstremiteta – invalid nepokretan.

(2) Civilni invalidi iz Domovinskog rata I. skupine kod kojeg postoji bilo koje oštećenje organizma iz Liste I koje nije obuhvaćeno stavkom 1. ovoga članka, a potrebna mu je njega i pomoć druge osobe pa se zbog toga razvrstava u drugi stupanj dodatka za njegu i pomoć druge osobe, i druga oštećenja koja ga (zajedno) čine potpuno nesposobnim za obavljanje svih životnih potreba, te mu je zbog toga potrebna neprekidna njega i pomoć druge osobe, također se razvrstava u prvi stupanj dodatka za njegu i pomoć druge osobe.

Članak 42.

U prvi stupanj dodatka za njegu i pomoć druge osobe razvrstava se i civilni invalid iz Domovinskog rata II., III. i IV. skupine kojemu je organizam oštećen i neovisno o civilnom invaliditetu, ako mu je ukupno oštećenje organizma jednako oštećenju predviđenom u članku 41. stavku 1. ovog Pravilnika, a potpuno je nesposoban za obavljanje svih životnih potreba te mu je potrebna neprekidna njega i pomoć druge osobe.

Članak 43.

U drugi stupanj dodatka za njegu i pomoć druge osobe razvrstavaju se civilni invalidi iz Domovinskog rata I. skupine, kod kojih postoji bilo koje oštećenje organizma iz Liste I što nije obuhvaćeno u članku 41. stavku 1. ovog Pravilnika, a potrebna mu je njega i pomoć druge osobe.

Članak 44.

U drugi stupanj dodatka za njegu i pomoć druge osobe razvrstava se i civilni invalid iz Domovinskog rata II., III. i IV. skupine, kojemu je organizam oštećen i neovisno o civilnom invaliditetu, ako mu je ukupno oštećenje organizma jednako oštećenju civilnog invalida iz Domovinskog rata I. skupine, razvrstanoga u drugi stupanj dodatka za njegu i pomoć druge osobe.

GLAVA VI. NESPOSOBNOST ZA PRIVREĐIVANJE

Članak 45.

(1) Liječnička vijeća u postupcima za ostvarivanje prava na temelju propisa o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, daju nalaz i mišljenje o sposobnosti za privređivanje prema utvrđenim kriterijima medicinske znanosti vodeći računa o zanimanju i godinama života pregledane osobe i drugim okolnostima važnim za donošenje pravilnog nalaza i mišljenja.

(2) U slučajevima vještačenja o sposobnosti za privređivanje djeteta mlađeg od 15 godina života mišljenje koje se daje uz nalaz mora sadržavati i mišljenje o vremenu nastanka nesposobnosti za privređivanje.

GLAVA VII. DODATAK ZA PRIPOMOĆ U KUĆI

Članak 46.

Liječnička vijeća daju nalaz i mišljenje o potrebi za dodatkom za pripomoć u kući prema težini trajnih promjena u zdravstvenom stanju civilnog invalida iz Domovinskog rata ili korisnika obiteljske invalidnine koji je korisnik novčane naknade za civilne stradalnike iz Domovinskog rata ostvarene prema propisu kojim se uređuju prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata ili zajamčene minimalne naknade, a na temelju utvrđenih kriterija medicinske znanosti.

GLAVA VIII. PRILAGODBA OSOBNOG AUTOMOBILA

Članak 47.

Liječnička vijeća daju nalaz i mišljenje o potrebi civilnog invalida iz Domovinskog rata I. do IV. skupine za prilagodbu osobnog automobila, odnosno je li oštećenje organizma civilnog invalida iz Domovinskog rata I. do IV. skupine za koje se traži prilagodba osobnog automobila nastalo pod okolnostima iz propisa kojim se utvrđuju prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata te je li za konkretno oštećenje organizma civilnog invalida iz Domovinskog rata I. do IV. skupine potrebna prilagodba osobnog automobila, sukladno utvrđenim kriterijima medicinske znanosti.

DIO ČETVRTI ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 48.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/21-02/2

Urbroj: 522-02/2-21-2

Zagreb, 14. listopada 2021.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, v. r.

LISTA POSTOTKA OŠTEĆENJA ORGANIZMA – LISTA I

 

GLAVA I – RUKA

 

A. Šaka

 

1. Ograničena pokretljivost (kontraktura) svih prstiju šake kao posljedica ranjavanja ili ozljeđivanja:

 

a) u manjem stupnju

20%

b) ako su takve promjene na objema rukama

30%

2. Ograničena pokretljivost (kontraktura) svih prstiju šake:

 

a) u većem stupnju

30 do 50%

b) ako su takve promjene na objema rukama

50 do 80%

3. Ograničena pokretljivost (kontraktura) palca

 

a) jedne šake u oba zgloba

manje od 20%

b) ako su takve promjene na objema rukama

20%

4. Ograničena pokretljivost (kontraktura) bilo kojeg drugog prsta pojedinačno

manje od 20%

5. Ograničena pokretljivost (kontraktura) većine prstiju:

 

a) jedne šake, osim palca, prema stupnju

20 do 40%

b) ako su takve promjene na obje ruke, prema stupnju

30 do 60%

6. Postotak pri vrlo izraženim kontrakturama u lošem položaju, koje praktično isključuju svaku funkciju, utvrđuje se kao kod odstranjenja

 

7. Pri primjeni točaka 2. i 5. ove Liste vodi se računa o funkcionalnom značenju pojedinih prstiju za funkciju šake kao cjeline

 

8. Ankiloza (ukočenost) palca u interfalangealnom zglobu:

 

a) jedne šake

manje od 20%

b) na obje šake

20%

9. Ankiloza (ukočenost) palca u interfalangealnom zglobu, u nepovoljnom položaju:

 

a) jedne šake

20%

b) na objema šakama

30%

10. Ankiloza (ukočenost) palca u metakarpofalangealnom zglobu:

 

a) jedne šake

20%

b) na objema šakama

30%

11. Ankiloza (ukočenost) palca u metakarpofalangealnom zglobu u nepovoljnom položaju:

 

a) jedne šake

20 do 30%

b) na objema šakama

30 do 40%

12. Ankiloza (ukočenost) većine prstiju, osim palca šake, prema položaju povoljnom ili nepovoljnom za funkciju:

 

a) jedne šake

30 do 40%

b) na objema šakama

40 do 60%

13. Ankiloza (ukočenost) svih prstiju šake, prema povoljnom ili nepovoljnom položaju:

 

a) jedne šake

40 do 60%

b) ako su takve promjene obostrane u povoljnom položaju

70 do 80%

c) ako su takve promjene obostrane u nepovoljnom položaju

do 100% II. skupina

14. Odstranjenje palca, obje falange

30%

15. Odstranjenje obiju falangi palca s metakarpalnom kosti

40%

16. Odstranjenje bilo kojega prsta, osim palca ili kažiprsta kao nagrđenost

20%

17. Odstranjenje kažiprsta:

 

a) jedne šake

20%

b) obje šake

30%

18. Odstranjenje dva prsta bez metakarpalne kosti

20%

19. Odstranjenje kažiprsta i srednjeg prsta

 

a) jedne šake

30%

b) ako su promjene obostrane (s obzirom na značenje odstranjenjih prstiju)

30 do 50%

20. Odstranjenje dva prsta s metakarpalnim kostima:

 

a) palca i kažiprsta

40 do 50%

b) kažiprsta i srednjega prsta

30 do 40%

c) srednjega prsta i prstenjaka

30 do 40%

d) prstenjaka i maloga prsta

30%

21. Odstranjenje tri prsta i više prstiju sa sačuvanim metakarpalnim kostima:

 

a) palca bilo s koja dva prsta (osim kažiprsta)

50%

Ako je odstranjen i kažiprst određuje se

+ 10%

b) kažiprsta, srednjega i maloga prsta

40%

c) četiri posljednja prsta jedne šake

50%

d) četiri posljednja prsta obje šake

80%

e) palca s bilo koja tri prsta iste šake

60%

22. Odstranjenje svih prstiju:

 

a) jedne šake

60 do 70%

b) obje šake

100% – I. skupina

23. Odstranjenje oba palca i jednoga kažiprsta

60%

24. Odstranjenje oba palca

50%

25. Odstranjenje oba palca, jednoga kažiprsta i jednoga srednjeg prsta

70%

26. Odstranjenje oba palca i oba kažiprsta

80%

27. Odstranjenje oba palca i druga tri prsta,ali ne svih prstiju na istoj

80%

28. Odstranjenje tri prsta s metakarpalnim kostima:

 

a) palca, kažiprsta i srednjega prsta

60%

b) kažiprsta, srednjega i maloga prsta

50%

c) srednjega, prstenjaka i maloga prsta

40%

29. Djelomično odstranjenje jednoga članka palca i dva članka kažiprsta

20%

30. Djelomična odstranjenje jednoga članka palca i dva članka kažiprsta, sa slabo pokretnim patrljcima

30 do 40%

31. Pri djelomičnom odstranjenju više prstiju postotak se određuje prema danoj shemi, zbrajajući za gubitak članka svakoga prsta odgovarajuće postotke, pa ako je zbroj veći od 15% – određuje se 20%, ako je veći od 25% – određuje se 30% itd.:

 

– za jedan članak palca

8%

– za jedan članak kažiprsta

6%

– za jedan članak ostalih prstiju

4%

32. Prijelomi metakarpalnih kostiju bez poremećaja funkcije

manje od 20%

33. Prijelomi metakarpalnih kostiju s jačom deformacijom ili iščašenjem karpometakarpusa s oštećenom funkcijom, prema stupnju oštećenja, imajući na umu oštećenje šake pojedinih prstiju:

 

a) jedne šake

20 do 40%

b) ako su takve promjene obostrane

30 do 60%

34. Ograničena pokretljivost (kontraktura) šake većeg stupnja:

 

a) jedne šake

20 do 30%

b) obje šake

30 do 40%

35. Ukočenost (anklioza) zgloba šake u povoljnom položaju:

 

a) jedne šake

30%

b) obje šake

50%

Za ukočenost (ankilozu) u nepovoljnom položaju postotak se povećava za 10 ili 20, prema oštećenju funkcije

 

36. Odstranjenje jedne šake

70%

37. Odstranjenje obiju šaka

100% – I. skupina

B. Podlaktica

 

38. Krivo srasli prijelomi s bitno ograničenim pokretima pronacije i supinacije

20 do 30%

39. Krivo srasli prijelomi s potpunom ukočenošću pronacije i supinacije, a položaj šake povoljan u pronaciji ili u srednjem položaju

30 do 40%

40. Krivo srasli prijelomi s potpunom ukočenošću pronacije i supinacije, a položaj šake u supinaciji

 

Ovisno o kliničkom statusu i procjeni liječnika

40 do 50%

41. Lažni zglob jedne kosti do operacijskog zahvata:

 

a) na jednoj ruci

20 do 30%

b) na obje ruke

30 do 40%

42. Lažni zglob obje kosti do operacijskog zahvata:

 

a) na jednoj ruci

40 do 50%

b) na obje ruke

60 do 70%

43. Odstranjenje u podlaktici

70%

44. Odstranjenje u podlaktici – obostrano

100% – I. skupina

C. Lakat

 

Ograničena pokretljivost (kontraktura)

 

45. Ograničeni pokreti (kontrakture) u odnosu na zdravi lakat:

 

a) smanjenje opsega pokreta za jednu trećinu

20 do 30%

b) smanjenje do jedne polovine pokreta

20 do 30%

c) smanjenje do dvije trećine pokreta

40 do 50%

46. Ukočenost pod pravim kutom ili nešto manje (90 º do 105 º)

40%

47. Ukočenost pod oštrim kutom (više od 105 º)

50%

48. Ukočenost lakta u punoj fleksiji

70%

49. Ukočenost u nepovoljno ispruženom položaju (od 75º do 0º)

50 do 70%

50. Ako su promjene u točkama 48. do 51. ove Liste obostrane, postotak se povećava za 20 do 30

 

51. Labav zglob, prema stupnju

20 do 40%

52. Postotak za prijelome i iščašenja utvrđuje se prema štetnim posljedicama za funkciju lakatnog zgloba

 

Jednako se ocjenjuju i zastarjela iščašenja i posljedice iščašenja

 

53. Odstranjenje ruke u laktu (eksartikulacija)

80%

54. Odstranjenje obiju ruku u laktu

100% – I. skupina

D. Nadlaktica

 

55. Nepravilno srastao prijelom nadlaktične kosti sa skraćenjem, ali bez štetnih posljedica u susjednim zglobovima

manje od 20%

56. Pseudoartroza nadlaktične kosti:

 

a) operativno uklonjena

20%

b) inoperabilna (potreban ortopedski aparat)

50 do 60%

c) ako su takve promjene obostrane

70 do 80%

57. Odstranjenje jedne ruke u nadlaktici

80%

58. Odstranjenje obiju ruku u nadlaktici

100% – I. skupina

E. Rame

 

59. Ograničena pokretljivost (kontraktura) ramena, u težem stupnju (ruka se ne može podići iznad horizontale), prema stupnju oštećenja funkcije:

 

a) jedne ruke

20 do 30%

b) obje ruke, ovisno o kliničkom statusu

30 do 60%

60. Potpuna ukočenost (ankiloza) ramena, prema položaju:

 

a) jedne ruke

20 do 30%

b) obje ruke

40 do 60%

61. Habituelno iščašenje zgloba jednoga ramena, privremeno

20 do 30%

Ako izlječenje nije moguće operacijom, odredit će se trajan postotak

 

62. Habituelno iščašenje obaju ramena

30 do 50%

63. Zastarjela i namještena iščašenja ocjenjuju se kao kontrakture i ankiloze

 

64. Eksartikulacija jedne ruke u ramenu

100% – II. skupina

65. Eksartikulacija obiju ruku u ramenu

100% – I. skupina

66. Prijelom lopatice (skapule) s pomakom i posljedicama

20 do 30%

67. Neoperirano iščašenje akromioklavikularnoga zgloba sa smetnjama funkcije, privremeno

20 do 30%

Prijelomi ključne kosti uzimaju se u obzir za utvrđivanje postotka oštećenja organizma samo ako postoji ograničena pokretljivost ramenoga zgloba, ili komplikacije u svezi sa susjednim živcima ili krvnim žilama

 

F. Živci

 

68. Potpuna uzetost (paraliza) cijeloga pleksusa brachialisa

90%

69. Uzetost (paraliza) gornjega dijela pleksus brachialisa:

 

a) djelomična

20 do 40%

b) potpuna

60%

70. Uzetost (paraliza) donjega dijela pleksus brachialisa:

 

a) lakšega stupnja

20%

b) težega stupnja

50%

c) potpuna paraliza

70%

71. Paraliza n. aksilaris

30%

72. Pareza n. aksilarisa

20%

73. Paraliza n. medianusa ili n radialisa ili ulnarisa

50%

74. Pareza n. medianusa ili n radialisa ili ulnarisa

20 do 40%

75. Paraliza n. musculocutaneusa

30%

76. Pareza n. musculocutaneusa

20%

77. Potpuna uzetost obje ruke

100% – I. skupina

78. Kod paralize bilo kojega od spomenutih živaca na obje ruke u točkama 68. do 76. postotak se povećava za 20 do 30. Za bolesti iz točaka 69., 70. i 74. ove Liste postotak se određuje ovisno o motornoj slabosti i promjeni elektromiografskoga nalaza i nalaza specijaliste neurologa

 

GLAVA II – NOGA

 

A. Stopalo

 

79. Lakše ograničena pokretljivost prstiju

manje od 20%

80. Postotak kod ankiloze svih prstiju u lošem položaju koji ometa hod utvrđuje se kao kod odstranjenja prstiju.

 

81. Odstranjenje palca bez metatarzalne kosti

manje od 20%

82. Odstranjenje palca s metatarzalnom kosti

20%

83. Odstranjenje dva ili tri prsta, s metatarzalnim kostima

30%

84. Odstranjenje svih prstiju na jednoj nozi bez metatarzalne kosti prema stanju ožiljka

20 do 30%

85. Ako je riječ odstranjenju iz točaka 82., 83. i 84. ove Liste na objema nogama, postotak se povećava za 10 do 20

 

86. Prijelom jedne ili više metatarzalnih kostiju, samo ako ima posljedicu deformaciju stopala i prstiju i otežava hod

20 do 30%

87. Odstranjenje stopala po Lisfrancku (exarticulatiotarsometatarsea) prema stanju ožiljka:

 

a) jedne noge

30 do 40%

b) obje noge

50 do 70%

88. Prijelomi jedne ili više tarzalnih kostiju s deformacijom stopala

20 do 40%

89. Odstranjenje po Chopartu (exarticulatiotarsitransversa), prema stanju ožiljka:

 

a) na jednoj nozi

40 do 50%

b) na obje noge

60 do 80%

90. Kontraktura stopala u equinusu, prema stupnju, ako su promjene obostrane postotak se povećava za 20

20 do 30%

91. Kontraktura stopala u calcaneusu:

 

a) na jednoj nozi

30%

b) na obje noge

50%

92. Ankiloza skočnog zgloba:

 

a) pod pravim kutom

20 do 30%

b) u nepovoljnom položaju bilo pod kojim drugim kutom do eventualnoga operacijskog zahvata

30 do 60%

c) obostrano do eventualnoga operacijskog zahvata

50 do 80%

93. Odstranjenje u skočnom zglobu po Pirogovu:

 

a) na jednoj nozi

60%

b) na obje noge prema oštećenju hoda

80 do 100% – II. skupina

94. Eksartikulacija u skočnom zglobu:

 

a) na jednoj nozi

60%

b) na obje noge prema oštećenju hoda

80 do 100% – II. skupina

B. Potkoljenica

 

95. Dobro srasli prijelomi potkoljenice bez atrofije mišića sa sačuvanom pokretljivošću susjednih zglobova

 

a) bez skraćenja

manje od 20%

b) sa skraćenjem do 3 cm

20%

c) sa skraćenjem većim od 3 cm

30%

96. Loše srasli prijelomi potkoljenice:

 

a) sa skraćenjem do 3 cm

30%

b) sa skraćenjem više od 3 cm prema stupnju skraćenja

30 do 40%

97. Loše srasli prijelomi potkoljenice s deformacijom, s devijacijom stopala velikim dubokim ožiljcima, atrofijom mišića, stalnim otokom, prema stupnju gubitka funkcije hoda ili oštećenja funkcije susjednih zglobova

40 do 50%

98. Ako su promjene iz točaka 95. do 97. obostrane, postotak se povećava za 20 do 30

 

99. Lažni zglob potkoljenice (tibije) prema težini slučaja do eventualnoga operacijskog zahvata:

 

a) na jednoj nozi ovisno o vrsti pseudoartroze (s defektom ili bez defekta koštane mase vitalnosti krajeva ulomka)

40 do 50%

b) na obje noge

50 do 80%

Ukoliko se radi o obostranoj kontrakturi postotak se povećava za 20 do 30

 

100. Odstranjenje u potkoljenici:

 

a) jedne noge

70%

b) obje noge

100% – II. skupina

101. Odstranjenje obiju potkoljenica, s kratkim ili zgrčenim patrljcima neprikladnim za proteze ili s ograničenim pokretima u koljenu

100% – I. skupina

C. Koljeno

 

102. Lažni zglob čašice ili patelektomija prema stupnju oštećenja funkcije zgloba:

 

a) jedne noge

20 do 30%

b) obiju nogu

30 do 50%

103. Ograničena pokretljivost (kontraktura) koljena:

 

a) ograničena fleksija do 30 º

manje od 20%

b) ograničena fleksija za 30 º do 40 º

20 do 30%

c) više od 40 º

40%

d) nepotpuna ekstenzija do 10 º

manje od 20%

e) nepotpuna ekstenzija od 10 º do 20 º

20%

f) nepotpuna ekstenzija više od 20 º

30%

Za obostranu ograničenu pokretljivost (kontrakturu) koljena postotak se povećava za 20 do 30.

 

104. Artroplastika i umjetni zglob koljena

40%

Za obostranu artroplastiku i umjetni zglob postotak se povećava za 20 do 30

 

105. Ukočenost (ankiloza) koljena u povoljnom položaju, opruženom ili gotovo opruženom:

 

a) jedne noge

30%

b) obiju nogu

60%

106. Ukočenje (anklioza) koljena ovisno o kutu:

 

a) jedne noge između 20° do 40°

40 do 50%

b) jedne noge preko 40°

60%

c) obje noge

70 do 100% – II. skupina

107. Labav zglob koljena prema stupnju oštećenja funkcije

20 do 30%

D. Natkoljenica

 

108. Prijelom natkoljenice:

 

a) u fazi liječenja

20 do 40%

b) stanje nakon uredno saniranoga prijeloma sa skraćenjem noge do 3 cm, bez atrofije mišića i kontrakture zglobova

20%

109. Prijelom natkoljenice sa skraćenjem noge više od 3 do 6 cm

30%

Ako osim skraćenja postoji deformacija ili kontraktura u susjednim zglobovima, postotak se povećava za 10 do 20

 

110. Prijelom natkoljenice sa skraćenjem većim od 6 cm

40 do 50%

Ako osim skraćenja postoji deformacija ili kontraktura u susjednim zglobovima, postotak se povećava za 10 do 20

 

111. Loše srastao prijelom vrata natkoljenice prema stupnju oštećenja funkcije ovisno o kliničkom nalazu

30 do 60%

Ako su oštećena oba susjedna zgloba,postotak se povećava za 20

 

112. Lažni zglob natkoljenice do operacijskog zahvata (ako je on moguć)

40 do 50%

Ako su promjene obostrane postotak se povećava za 20

 

113. Lažni zglob vrata natkoljenice do operacijskog zahvata

50 do 60%

Ako su promjene obostrane, postotak se povećava za 20

 

114. Eksartikulacija u koljenu:

 

a) jedne noge

80%

b) obiju nogu

100% – I. skupina

115. Odstranjenje u natkoljenici

 

a) jedne noge

90%

b) obiju nogu

100% – I. skupina

E. Kuk

 

116. Ograničena pokretljivost u zglobu kuka

20 do 40%

Ako su promjene obostrane, postotak se povećava za 20 do 30

 

117. Ograničena pokretljivost kuka, noga u fleksiji, prema stupnju fleksije ili noga u abdukciji, unutarnjoj ili vanjskoj rotaciji ili drugome nepovoljnom položaju

40 do 60%

Ako su promjene obostrane, postotak se povećava za 20 do 30

 

118. Umjetni zglob kuka

40 do 60%

119. Ukočenost (ankiloza) kuka:

 

a) u povoljnom položaju

30 do 40%

b) u nepovoljnom položaju

50 do 70%

c) oba kuka u bilo kojem položaju

100% – I. skupina

120. Eksartikulacija u kuku:

 

a) jedne noge

100% – II. skupina

b) obje noge

100% – I. skupina

121. Odstranjenje jedne ruke i jedne noge ili potpuna neupotrebljivost jedne ruke i jedne noge

100% – I. skupina

F. Živci

 

122. Jednostrana paraliza lumbosakralnoga pleksusa

90%

123. Obostrana paraliza lumbosakralnoga pleksusa

100% – I. skupina

124. Paraliza ishijadičnoga živca

60%

125. Pareza ishijadičnoga živca

20 do 50%

126. Paraliza n. peroneusa

40%

127. Pareza n. peroneusa

20 do 30%

128. Paraliza n. tibialisa

50%

129. Pareza n. tibialisa

30%

130. Paraliza n. femoralisa

50%

131. Pareza n. femoralisa

30%

132. Ako su paralize odnosno pareze iz točaka 124. do 131. ove Liste obostrane, postotak se povećava za 20 do 30. Za oštećenje perifernih živaca donjih ekstremiteta (točke 124. do 131.) postotak oštećenja organizma ocjenjuje se na temelju kliničkog i laboratorijskog nalaza uz najmanje dva EMNG nalaza izrađenog unutar dvije godine, te kontrolnim nalazom ne starijim od tri mjeseca koji će omogućiti ocjenu stupnja funkcionalnoga oštećenja ili ispada. Ocjena prema točki 123. može se dati samo uz neurokirurški nalaz, ne stariji od tri mjeseca kojim se potvrđuje nemogućnost kirurške korekcije

 

G. Krvne žile

 

Aneurizme arterija kao posljedice ranjavanja ili ozljeđivanja:

 

133. Aneurizme manjih arterija šake ili stopala, jedne arterije podlaktice ili potkoljenice i dr. ako ne izazivaju veće funkcionalne smetnje

20%

134. Aneurizme obiju arterija šake ili stopala

30%

135. Aneurizme obiju arterija podlaktice ili potkoljenice do operacijskog zahvata s obzirom na funkcionalne ispade

30 do 50%

136. Aneurizme art. femoralis ili art popliteae

40 do 60%

137. Aneurizme art. axilaris ili art brachialis

50 do 70%

138. Aneurizme art. carotis:

 

a) eksterne, do eventualnoga operacijskog zahvata

30 do 40%

b) interne, obzirom na funkcijske smetnje do eventualnog operacijskog zahvata

40 do 60%

139. Aneurizme važnih i teže pristupačnih arterija za kiruršku intervenciju, kao art. iliaca, femoralis iznad račvanja, axilaris, subclavia, ocjenjuju se prema težini slučaja do eventualnoga operacijskog zahvata

40 do 60%

140. Arterio – venske fistule na ekstremitetima nakon ranjavanja ili ozljeđivanja obzirom na funkcionalne smetnje

20 do 40%

141. Ozljede arterija zbrinute operacijskim zahvatom obzirom na funkcionalne ispade:

 

a) arterije gornjih i donjih ekstremiteta

20 do 40%

b) arterije karotis eksterne

20 do 30%

c) arterije karotis interne

30 do 40%

142. Zbrinute ozljede velikih vena ekstremiteta obzirom na posljedice

20 do 30%

143. Zbrinuta ozljeda vene kave

20 do 40%

144. Proširenje vena na nozi, većega stupnja (varices)

20%

145. Proširenje vena na nozi s ranicama i edemom

30 do 40%

146. Elefantijaza kao posljedica limfnoga zastoja noge

30 do 40%

147. Tromboflebitis s elefantijazom kao posljedicom ranjavanja ili kao komplikacija u postoperativnom tijeku:

 

a) na jednoj nozi

30 do 40%

b) na obje noge

40 do 60%

148. Ako su promjene iz točaka 141. do 143. obostrane, postotak oštećenja organizma ovisno o stupnju oštećenja, povećava se za 10 do 20

 

GLAVA III – GLAVA

 

A. Lubanja i mozak

 

149. Gubitak dijela vlasišta:

 

a) do jedne trećine

manje od 20%

b) do dvije trećine

20%

c) više od dvije trećine

30%.

150. Nedostatak dijela kosti lubanje dokazan RTG kraniogramima i CZ/MR snimanjem

 

a) 3 – 8 cm

manje od 20%

b) više od 8 cm

20%

c) stanje nakon operacijske korekcije (plastike) nedostatka kosti

manje od 20%

151. Stanje nakon loma lubanjske osnovice bez neuroloških poremećaja

manje od 20%

152. Stanje nakon ozljede mozga i/ili moždanih živaca bez neuroloških poremećaja

manje od 20%

153. Stanje nakon ozljede mozga i/ili kralješničke moždine s oštećenjem motoričke funkcije udova

 

a) lakšeg stupnja

20%

b) srednjeg stupnja

30 do 40%

c) teškog stupnja

50 do 60%

d) potpuna uzetost dva uda

100% – I. skupina

154. Stanje nakon ozljede mozga s motoričkim i/ili senzoričkim poremećajem govora (disfazije)

 

a) lakšeg stupnja

20%

b) srednjeg stupnja

30%

c) teškog stupnja

40%

155. Stanje nakon ozljede mozga s oštećenjem kognitivnih funkcija

 

a) lakšeg stupnja

20%

b) srednjeg stupnja

30%

c) teškog stupnja

40%

156. Stanje nakon ozljede mozga s posttraumatskom demencijom

 

a) lakog stupnja

50%

b) srednjeg stupnja

60%

c) teškog stupnja

70 do 100% – I. skupina

157. Parkinsonizam, ako je posljedica ratne ozljede mozga:

 

a) lakog stupnja

20 do 30%

b) srednjeg stupnja

40 do 60%

c) teškog stupnja

70%

d) najtežeg stupnja

100% – I. skupina

158. Ataktički sindrom, ako je posljedica ratne traume mozga (za prve dvije godine privremeno, a kasnije trajno):

 

a) lakog stupnja

20 do 30%

b) srednjeg stupnja

40 do 60%

c) teškog stupnja

70 do 90%

d) potpuna nemogućnost kretanja

100% – I. skupina

159. Epilepsijski napadaji Jackosonovog tipa bez generalizacije, nakon ozljede mozga, uz redovitu medikaciju

20%

160. Kompleksni parcijalni epilepsijski napadaji nakon ozljede mozga, uz redovitu medikaciju

 

a) medikemantno kupirani

20%

b) medikamentno rezistentni

30%

c) sa sekundarnom generalizacijom (grand-mal)

40%

Stanje iz točaka 151., 152., 153., 154., 155., 156 moraju biti dokazana odgovarajućim neurološkim dijagnostičkim postupcima tijekom bolničkog liječenja na neurološkom odjelu. Sve ozljede mozga moraju biti dokazane odgovarajućom neuroradiologijskom (CT/MR) obradom uz EEG nalaze, nalaze psihologijskog testiranja i vidnog polja

 

B. Lice

 

161. Ožiljno deformirajuća oštećenja lica praćena funkcionalnim smetnjama

 

a) lakog stupnja

manje od 20%

b) srednjeg stupnja

20 do 30%

c) teškog stupnja

30 do 40%

C. Čeljusti

 

162. Prijelom gornje čeljusti praćen funkcionalnim smetnjama i/ili posttraumatskim deformitetom

 

a) lakog stupnja

manje od 20%

b) srednjeg stupnja

20 do 30%

c) teškog stupnja

30 do 40%

163. Prijelom donje čeljusti praćen funkcionalnim smetnjama i/ ili posttraumatskim deformitetom

 

a) lakog stupnja

manje od 20%

b) srednjeg stupnja

20 do 30%

c) teškog stupnja

30 do 40%

164. Ograničeno otvaranje usta

 

a) do 30 mm

20%

b) do 15 mm

30%

c) manje od 15 mm

40%

165. Peudoartroza donje vilice, privremeno

30 do 50%

166. Pseudoartroza donje vilice s većim defektom koštanoga masiva zajedno sa zubima, tako da otežava ili potpuno onemogućuje protezu ili žvakanje, prema težini

60 do 80%

D. Oči

 

167. Gubitak jednoga oka, potpun gubitak vida jednoga oka ili vrlo veliko smanjenje vida (oštrina vida manja od 0,05)

50%

Ako je vid na jednom oku izgubljen, a na drugom oku smanjen, postotak od 50% povećava se za 10 za svakih 0,20 smanjenja vida

 

Za smanjenje vida na drugom oku za 0,40 od 50 na 70% itd. Na isti se način ocjenjuje i smanjenje vida na oba oka (na primjer VOD jednako 0,80, VOS jednako 0,60)

 

Ukupan postotak iznosi 30% za smanjenje vida za 0,20 na desnom oku i smanjenje vida za 0,40 na lijevom oku. Smanjenje vida se ocjenjuje korekcijom

 

168. Sljepilo odnosno gubitak vida na oba oka

100% – I. skupina

Pod potpunim gubitkom vida jednog oka razumijeva se oštrina vida manja od 0,05

 

169. Bitemporalna hemianopsija kvadrantne binazalne i gornje horizontalne hemianopsije

30%

170. Veći trajni defekti u vidnom polju na oba oka pod kojima treba razumijevati apsolutno paracentralneskotome čiji je najmanji promjer veći od 30 °

30%

171. Ptoza jednostrana ocjenjuje se prema oštrini vida i vidnom polju

20 do 30%

172. Lagoftalamus na oba oka ocjenjuje se prema stupnju oštećenja vida

30 do 60%

173. Stalno suzenje kao posljedica povrede suznoga kanala:

 

a) na jednom oku

20%

b) na oba oka

30 do 40%

E. Nos

 

174. Odstranjenje nosa (potpuno)

40%

175. Djelomično odstranjenje nosa, prema stupnju oštećenja funkcije i nagrđenosti

20 do 30%

F. Usta i zubi

 

176. Ozljeda nepca i/ili jezika koja otežava gutanje i govor

 

a) lakšeg stupnja

20%

b) srednjeg stupnja

30%

c) teškog stupnja

50%

177. Potpun gubitak ili paraliza jezika

70%

178. Gubitak trajnih zuba:

 

a) 8 do 16 trajnih zuba

20%

b) 17 do 24 trajna zuba

30%

c) 25 ili više trajna zuba

40%

179. Stalna pljuvačna fistula – neoperabilna

20%

180. Kserostomija (atrofija obiju pljuvačkih žlijezda)

20%

G. Uši i sluh

 

181. Potpun gubitak sluha na oba uha

70%

182. Obostrana teška nagluhost

 

a) obostrano teško oštećenje sluha više od 90% po Fowleru

60%

b) ukupan gubitak sluha 70 do 90% po Fowleru

40%

c) ukupan gubitak sluha 60 do 70% po Fowleru

30%

Oštećenje organizma ocjenjuje se na temelju otološkoga i audiometrijskoga nalaza

 

183. Gubitak ušne školjke:

 

a) jedne

30%

b) obje

40%

H. Nagrđenost (unakaženje)

 

184. Nagrđenost se ocjenjuje prema težini nagrđenosti glave i vrata, osim u slučaju iz točke

 

185. Liste, uzimajući u obzir spol i godine života invalida:

 

a) nagrđenost

20 do 30%

b) unakaženje kao teži oblik nagrđenosti

40 do 60%

Za invalide – žene ocjenjuje se nagrđenost (unakaženje) i drugih izloženih dijelova tijela (ruke i noge), ako nije dana ocjena po članku 30. ovoga Pravilnika

 

I. Moždani živci

 

186. Oštećenje (anozmija) n. olfactoriusa, obostrano

20%

187. Paraliza abducensa ili trohlearisa

30%

188. Paraliza oculomotoriusa

40%

189. Pareza oculomotoriusa

20%

190. Paraliza svih triju živaca pokretača oka:

 

a) na jednom oku

50%

b) na oba oka

80%

191. Pareza svih triju živaca pokretača

30 do 40%

192. Potpuna paraliza s obostranom kompletnom ptozom kapaka

100% – II. skupina

193. Potpuna atrofija vidnoga živca:

 

a) jednoga oka

50%

b) oba oka

100% – I. skupina

Nepotpune atrofije vidnoga živca ocjenjuju se, prema stupnju oštećenja vida.

 

194. Djelomična kljenut mišića lica uslijed ozljede ličnog živca poslije prijeloma sljepoočne kosti ili ozljede parotidne regije:

 

a) lakog stupnja

manje od 20%

b) srednjeg stupnja

20 do 30%

c) teškog stupnja s kontrakturom i tikom mimičke muskulature

30 do 40%

195. Potpuna kljenut mišića lica zbog ozljede ličnog živca poslije prijeloma sljepoočne kosti ili ozljede parotidne regije

50%

196. Pareza živca lica kada se oko zatvara:

 

a) jednoga oka

manje od 20%

b) oba oka

20%

197. Izolirano nekompenzirano oštećenje vestibularnoga aparata:

 

a) jednoga uha

20%

b) oba uha

30%

Postotak oštećenja organizma određuje se privremeno za jednu godinu, a nakon toga ponovno ocjenjuje uz obavezan klinički pregled i objektivna verifikacija postojećeg stanja.

 

198. Oštećenje n. trigeminusa:

 

a) n. oftalmicusa – senzitivne grane, ako postoje komplikacije u vidu neuroparalitičkogakeratitisa i sekundarnoga oštećenja vida, prema stupnju oštećenja vida

30 do 40%

b) pri potpunom gubitku vida

50%

c) oštećenje motornoga dijela trigeminusa s atrofijom muskulature za žvakanje

30 do 40%

199. Klinički utvrđena neuralgija n. trigemini:

 

a) lakog stupnja

manje od 20%

b) srednjeg stupnja sa svakodnevnim napadima

20 do 30%

c) teškog stupnja nakon neuspjelog kirurškog liječenja

30do 40%

200. Oduzetost bulbarnih živaca

30 do 80%

201. Najteži slučajevi bulbarne paralize

100% – I. skupina

202. Hemipareza

 

a) lakog stupnja

30 do 50%

b) teškog stupnja

60 do 70%

203. Hemiplegije, diplegije, paraplegije ili kvadriplegije

80 do 100% – I. skupina

Dodatak za njegu i pomoć druge osobe određuje se samo za svježe hemiplegije – privremeno za jednu godinu, a trajno ako je riječ o kontrakturi noge u fleksiji te hod unatoč pomagalu nije moguć

 

GLAVA IV – KRALJEŽNICA I LEĐNA MOŽDINA

 

204. Gubitak funkcije jednog dinamičkog vertebralnog segmenta nakon prijeloma tijela kralješka

20%

205. Gubitak funkcije dvaju dinamičkih vertebralnih segmenata nakon prijeloma tijela kralješka

30%

206. Gubitak funkcije tri ili više dinamičkih vertebralnih segmenata nakon prijeloma tijela kralješka

40%

Gubitak funkcije jednog dinamičkog segmenta dokazuje se kliničkim pregledom i funkcionalnim radiografima. Funkcijskim snimcima (u maksimalnoj inklinaciji i reinklinaciji) dokazuje se potpuna nepokretljivost u jednom segmentu u smislu završne faze. Disfunkcija vertebralnog segmenta kralježnice mora biti dokazana s dva nalaza funkcijskog snimanja kralježnice unazad dvije godine. Nalazi moraju biti kompletirani na način da pružaju podatke o liječenju i provedenoj fizikalnoj terapiji

 

207. Hernia interverterbralnoga diska, ako se ispoljila nakon verificirane traume i provedenoga stacionarnoga liječenja i ako postoje trajna oštećenja korijena lumbosakralnoga ili cervikobrahijalnoga pleksusa:

 

a) lakšeg oblika, s lakšim oštećenjima motiliteta i senzibiliteta

20 do 30%

b) teškog oblika

40 do 50%

c) teškog oblika s izraženim oštećenjem motiliteta, atrofijama i trofičnim pojavama iz određene radikularne zone ili segmenta leđne moždine

60 do 100% – II. skupina

208. Degenerativne upalne promjene ili diskus hernija ako se utvrdi da je najmanje dvije godine bio izložen nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima na bojišnici

 

a) lakog stupnja

manje od 20%

b) srednjeg stupnja

20%

c) teškog stupnja

30%

209. Konsolidirane frakture kralježnice bez živčanih poremećaja nakon dvije godine trajno

 

a) s manjim deformacijama

20 do 30%

b) s većim deformacijama

40 do 50%

210. Konsolidirane frakture kralježnice s flakcidnom paraplegijom ili s pastičnom paraplegijom u fleksiji – trajna nepokretnosti vezanost za krevet

100% – I. skupina

211. Konsolidirane frakture cervikalnoga dijela kralježnice s lezijom cervikalne medule i paretičnim pojavama na gornjim i donjim ekstremitetima:

 

a) lakši oblici

40 do 50%

b) izraženi oblici

60 do 70%

c) teži oblici

80 do 100% – II. skupina

d) najteži oblici – invalid nepokretni ne može se služiti rukama

100% – I. skupina

212. Ataktički sindrom nakon traume (za prve dvije godine privremeno, a poslije trajno):

 

a) lakši oblici

20 do 30%

b) umjereno izraženi oblici

40 do 60%

c) teži oblici

70 do 90%

d) najteži oblici – nemogućnost kretanja zbog ataksije

100% – I. skupina

213. Klinički utvrđen polineuritički sindrom do stabilizacije ocjenjuje se privremeno, a nakon toga trajno:

 

a) lakši oblici s oštećenjem motiliteta

20 do 40%

b) srednje teški oblici, umjerena oštećenja motiliteta

50 do 60%

c) teški oblici s izraženim oštećenjem motilitetima, senzibiliteta i trofike, hod moguć pomoću pomagala

70 do 100% – II. skupina

d) najteži oblici, teška oštećenja motiliteta s atrofijama, teškim trofičnim smetnjama i potpunom uzetošću ekstremiteta – invalid nepokretan

100% – I. skupina

Postotak oštećenja organizma za stanje iz točaka 209. – 213. ocjenjuje se na temelju kliničkog i laboratorijskog nalaza, a prema potrebi i bolničke obrade

 

GLAVA V – GRLO (LARYNX)

 

214. Suženje grla s otežanim disanjem nakon povrede, prema stupnju

20 do 40%

215. Suženje grla zbog ozljede grkljana ili dušnika, s otežanim disanjem u velikoj mjeri (dispneja u miru), prema težini:

50 do 80%

216. Potrebno stalno nošenje kanile

70%

217. Uzetost grla:

 

a) jednostrana

20%

b) obostrana

50%

218. Tuberkuloza grla ocjenjuje se kao otvorna tuberkuloza pluća

50 do 100% – II. skupina

GLAVA VI – ŽDRIJELO (PHARYNX)

 

219. Oštećenje funkcije ždrijela,

 

a) lakog stupnja

20%

b) srednjeg stupnja

30%

c) teškog stupnja

50%

220. Suženje jednjaka:

 

a) bez potrebe bužiranja

20 do 40%

b) uz potrebu stalnog bužiranja (kalibar suženja, učestalost bužiranja, poremećaj hranjenja, opće stanje)

50 do 70%

221. Jednjak sasvim zatvoren, hranjenje kroz gastričnu fistulu (gastrostomija), prema težini, općem stanju, uhranjenosti i inkontinenciji fistule

80 do 100% – II. skupina

GLAVA VII – PRSNI KOŠ (THORAX)

 

222. Prijelom prsne kosti

manje od 20%

223. Prijelom rebara konsolidiran bez znatnije deformacije prsnoga koša

manje od 20%

224. Prijelom rebara loše konsolidiran, s većim deformacijama prsnoga koša:

 

a) bez reperkusija izraženih na srcu i plućima

20 do 40%

b) ako istodobno postoji respiratorna ili srčana insuficijencija, prema težini insuficijencije

50 do 100% – II. skupina

225. Pleuropulmonalna fistula kao posljedica pyothoraxa

30 do 50%

226. Pleuropulmonalna skleroza kao posljedica ranjavanja, deformacije prsnoga koša, iskrivljenosti kralješnice s umjerenom respiratornom insuficijencijom, ali bez srčane insuficijencije

20 do 40%

227. Opsežna pleuropulmonalna skleroza, tjelesna pletizmografija, plućna bronhiektaziji druge kronične plućne supuracije, znatnije deformacije prsnoga koša (fibrothorax), teža iskrivljenost stupa kralježnice, s razvijenom respiratornom insuficijencijom (dispneja, cijanoza), srčanom insuficijencijom (corpulmonalechronicum) ili amiloidozom, prema težini

50 do 100% – II. Skupina

Za ocjenu postotka oštećenja organizma po ovoj točki nužno je učiniti ergospiromemetriju i analizu plinova u krvi

 

228. Unakaženost dojki većega stupnja

20 do 30%

229. Gubitak jedne dojke

30%

230. Gubitak obiju dojki

50%

GLAVA VIII – ZDJELICA (PELVIS)

 

231. Uredno konsolidirani prijelom zdjeličnih kostiju, bez oštećenja funkcije

manje od 20%

232. Konsolidirani prijelom zdjeličnih kostiju s dislokacijom simfize, s lakšim i srednje teškim tegobama pri hodu, bez komplikacija na ostalim organima zdjelične šupljine

20 do 40%

233. Konsolidirani prijelom zdjeličnih kostiju s istodobnom povredom susjednih organa – postotak se određuje za najviše oštećeni organ i povećava se od 10 do 30 prema težini svih povreda

 

GLAVA IX – NEUROZE I PSIHOZE

 

234. Klinički utvrđeni bipolarni poremećaji raspoloženja ili češće depresivne epizode, ako se utvrdi da prije rata nije od toga bolovao, te ukoliko se tijekom ocjene oštećenja organizma isključe druga traumatska iskustva osim onih zadobivenih pod okolnostima uz članka 9. Zakona:

 

a) lakog stupnja

manje od 20%

b) teškog stupnja

20% do 30%

privremeno do 1 godinu, a nakon toga trajno

 

235. Klinički utvrđeni neurotski poremećaji (anksiozni, fobični, disocijativni, somatoformni i drugi neurotski poremećaji) ako se utvrdi da prije rata nije od toga bolovao, te ukoliko se tijekom ocjene oštećenja organizma isključe druga traumatska iskustva osim onih zadobivenih pod okolnostima iz članka 9. Zakona:

 

a) lakog stupnja

manje od 20%

b) teškog stupnja

20 do 30%

privremeno do 1 godinu, a nakon toga trajno

 

236. Klinički utvrđene psihoze (shizofrenija, perzistirajući sumanuti poremećaj, akutni i prolazni psihotični poremećaj, shizoafektivni poremećaj i drugi psihotični poremećaji) ako se utvrdi da prije rata nije od toga bolovao, te ukoliko se tijekom ocjene oštećenja isključe druga traumatska iskustva osim onih zadobivenih pod okolnostima uz članka 9. Zakona:

 

a) lakog stupnja

Manje od 20%

b) srednjeg stupnja

20 do 40%

c) teškog stupnja

40 do 60%

privremeno do 1 godinu, a nakon toga trajno

 

237. Neuroze i psihoze koje su se prvi put pojavile pod okolnostima utvrđenim Zakonom, za koje je utvrđeno da se ne mogu više otkloniti ili ublažiti psihoterapijskim ili drugim postupcima, uzimaju se u obzir kao osnova za utvrđivanje postotka oštećenja organizma kao bolest na čije su nastajanje znatno utjecali napori pod tim okolnostima. Pri utvrđivanju postotka oštećenja organizma osim težine bolesti uzimaju se u obzir trajanje i vrsta tegoba kojima je invalid bio izložen

 

238. Psihički poremećaji vezani uz ratnu traumu (posttraumatski stresni poremećaj i trajne promjene osobnosti nakon ratnog PTSP) ako se utvrdi da prije rata nije bolovao od psihičkih poremećaja te ukoliko se tijekom ocjene oštećenja organizma isključe druga traumatska iskustva osim onih zadobivenih pod okolnostima iz članka 9. Zakona

Kod odgođenog PTSP, koji se pojavio nakon 6 mjeseci ili kasnije od prestanka zatočenja iz članka 9. Zakona, visina postotka ocjene oštećenja organizma ovisi o kontinuitetu i primjerenosti liječenja uz protokol sukladan medicinskoj znanosti:

 

a) lakog stupnja

manje od 20%

b) srednjeg stupnja

20 do 30%

c) teškog stupnja

30 do 40%

d) teškog stupnja s komorbiditetom (psihički i psihosomatski)

30 do 40%

privremeno do 1 godinu, a nakon toga trajno

 

239. Bolesti ovisnosti, ako se utvrdi da prije rata nije od toga bolovao te ukoliko se tijekom ocjene oštećenja organizma isključe druga traumatska iskustva osim onih zadobivenih pod okolnostima iz članka 9. Zakona:

 

a) lakog stupnja

manje od 20%

b) teškog stupnja

20%

privremeno do 1 godinu, a nakon toga trajno

 

GLAVA X – TUBERKULOZA

 

A. Tuberkuloza pluća

 

240. Potpuno izliječena ili kalcificirana žarišta u hilusu ili plućima, manjega opsega, manje priraslice pleure

manje od 20%

241. Inaktivna (ožiljna) plućna tuberkuloza srednjega i većeg opsega:

 

a) bez respiratorne i kardiovaskularne insuficijencije

30%

b) s obliteriranimpleuralnim sinusima prema stupnju oštećenja respiratorne funkcije

50%

242. Aktivna jednostrana plućna tuberkuloza, ili tuberkuloza plućne maramice s izljevom, pulmonalne ili pleuralne fistule s empijemom

60 do 80%

243. Obostrana ili ekstenzivna jednostrana aktivna (otvorena ili zatvorena) tuberkuloza pluća, progresivna, ali još uvijek pristupačna liječenju i razne pulmonalne i pleuralne fistule s empijemom i općom tjelesnom slabošću većega stupnja

50 do 100% – II. skupina

244. Progresivna raširena aktivna obostrana plućna tuberkuloza s razvijenom kaheksijomi drugim teškim komplikacijama (respiratorna kardiovaskularna i slična insuficijencija, amiloidoza itd.) i tuberkuloza izazvana multirezistentnim sojevima

80 do 100% – I. skupina

B. Tuberkuloza kostiju i zglobova

 

245. Pri aktivnoj tuberkulozi kostiju i zglobova u razvitku i to pri lokaciji na kralježnici, sakroilijakalnom zglobu, kuku i koljenu:

 

a) ako invalid nije potpuno nepokretan

60 do 100% – II. skupina

b) ako je nepokretan

100% – I. skupina

246. Nakon izliječenoga procesa tuberkuloze kostiju i zglobova, posljedice te bolesti ocjenjuju se kao kod traume odgovarajućih organa, s tim što se postotak oštećenja organizma povećava za 10 do 30, ovisno o prirodi bolesti, kvaliteti izlječenja i potrebi preventivne imobilizacije

 

C. Tuberkuloza drugih organa

 

247. Pri tuberkulozi drugih organa postotak oštećenja organizma utvrđuje se kao kod drugih bolesti dotičnoga organa, uzimajući u obzir tuberkuloznu prirodu procesa i opće zdravstveno stanje

 

D. Zajedničke odredbe o tuberkulozi

 

Pri utvrđivanju postotka oštećenja organizma uslijed tuberkuloze i kada je u pitanju pogoršanje ne primjenjuju se odredbe članka 33. ovoga pravilnika, već se smatra da je bolest nastala pod okolnostima iz članka 9. Zakona. Postotak za tuberkulozu utvrđuje se privremeno do tri godine, a nakon toga trajno

 

GLAVA XI – SRČANE BOLESTI

 

A. Kompenzirane srčane bolesti bez razvijenih znakova zastoja u plućima ili u velikom krvotoku

 

248. Preležana reumatska groznica sa znacima i bez znakova karditisa ocjenjuje se privremeno na godinu dana

60%

Nakon toga ako nema znakova oštećenja na srcu

20%

249. Organske bolesti srčanih zalistaka ovisno o težini anatomskoga oštećenja zalistaka i srčanoga mišića i prema stupnju povećanja srca:

 

a) bez znatnijeg povećanja srca i bez pojave srčane dekompenzacije

20%

b) prema stupnju povećanja srca i težine anatomskog oštećenja srčanih zalistaka bez znakova dekompenzacije srca

30 do 50%

250. Oštećenja srčanoga mišića i perikarda (koronarna i ostala) ili teški poremećaji ritma:

 

a) lakog stupnja

20 do 30%

b) srednjeg stupnja

40 do 60%

c) teškog stupnja

70%

Opsežnost oštećenja srčanih zalistaka, srčanoga mišića i perikarda i stupanj povećanja srca dokazuju se i utvrđuju,osim kliničkim pregledom, obavezno rendgenološki i elektrokardiografski, a prema potrebi i polimehanokardiografski, ehokardiografski, ergometrijski, radioizotopima, kateterizacijom srca i drugo

 

B. Dekompenzirane srčane bolesti sa znacima zastoja u plućima ili u velikom krvotoku

 

251. Početna srčana insuficijencija s umjereno razvijenim plućnim zastojem ili umjerenim povećanjem jetre, ali takva koja se dobro popravlja liječenjem

60 do 80%

252. Potpuno razvijena srčana insuficijencija:

 

a) koja se nedovoljno popravlja liječenjem i koja isključuje svaki fizički napor

80 do 100% – II. skupina

b) u najtežim slučajevima

100% – I. skupina

253. Ako je riječ o posttraumatskoj penetrirajućoj (ubod, metak i sl.) ili nepenetrirajućoj povredi (udarac u predjelu srca, zračni udar, gnječenje i sl.) srca, s ozljedom i oštećenjem srčanih zalistaka perikarda ili srčanoga mišića, te nakon izvršene operacije na srcu, postotci u točkama 247. i 248. mogu se povećati za 10 do 30, a najviše

do 100% – II. skupina

C. Kirurški zahvati na srcu

 

254. Operativna zamjena valvula:

 

a) zamjena jedne valvule ili dviju valvula u sinusnom ritmu bez dekompenzacija srca

30 do 60%

b) zamjena jedne valvule ili dviju valvula s apsolutnom aritmijom komore uz povremenu dekompenzaciju

80%

c) zamjena svih triju valvula

100% – II. skupina

d) sa stalnom srčanom dekompenzacijom

100% – I. skupina

D. Opće odredbe za srčane bolesti

 

Involutivne i staračke promjene kardiovaskularnog aparata ne uzimaju se u obzir pri utvrđivanju postotka oštećenja organizma. Pri utvrđivanju postotka oštećenja organizma za organske bolesti srčanih zalistaka i miokarda koje su nastale pod okolnostima utvrđenim Zakonom, uzima se u obzir cjelokupno oštećenje srca

 

GLAVA XII – TRBUH (ABDOMEN)

 

255. Fistule na želucu zbog ozljede, prema veličini fistule i reperkusija na opće stanje, privremeno

50 do 100% – II. skupina

256. Smetnje u crijevnoj pasaži kao posljedica ozljede ili ulkusne bolesti, bez stenotičnih pojava

20 do 40%

257. Smetnje popraćene stenotičnim promjenama na pilorusu ili bilo kojem dijelu digestivnoga trakta, prema težini

30 do 60%

258. Za akutne ulkusne bolesti, verificirane rendgenološki i gastroskopski određuje se privremeno na jednu godinu

60%

259. Postoperativne smetnje i stanje nakon resekcije želuca (bilo kojom metodom)

30 do 60%

260. Teške pothranjenosti i postoperativni malapsorpcijski sindrom

60 do 80%

261. Stalni anus praeter naturalis, prema kontinenciji

80 do 100% – II. skupina

262. Sterkoralne fistule, uske, defekacija normalna, opće zdravstveno stanje dobro, privremeno

20 do 40%

263. Fistule, široke, visoko na tankom crijevu, s teškim pojavama denutricije, privremeno

70 do 100% – II. skupina

264. Sterkoralne fistule, široke, niske, bez znatnijeg utjecaja na opće zdravstveno stanje, privremeno

40 do 70%

265. Fistule analne, prema težini

20 do 40%

266. Inkontinencija ili suženje analnoga sfinktera te ozljeda anusa s inkontinencijom

 

a) djelomično

60%

b) potpuno

80%

267. Kila nastala na mjestu povrede, privremeno

20 do 40%

Netraumatske kile ne uzimaju se u obzir pri ocjeni oštećenja organizma.

 

268. Eventracije nakon ozljede ošita, prema težini, privremeno, ako se mogu operacijom otkloniti

30 do 60%

269. Ozljeda jetre – prema posljedicama

30 do 80%

270. Kronični hepatitis – prema znacima oštećenja funkcije jetre

30 do 60%

271. Za akutni hepatitis određuje se privremeno za dvije godine

60%

Nakon toga, ako nema oštećenja jetre

manje od 20%

272. Ciroza jetre kao posljedica preboljenog infektivnog hepatitisa, u kompenziranom stanju

60%

273. Ciroza jetre sa znacima dekompenzacije

70 do 100% – II. skupina

274. Žučne fistule nastale nakon ozljede žučnih kanala (privremeno, ako su operabilne), prema težini

20 do 80%

275. Nedostatak slezene nakon traume (privremeno za dvije godine)

30%

Nakon dvije godine, ako nema znakova oštećenja hematopoeze

manje od 20%

GLAVA XIII – UROPOETIČNI ORGANI

 

276. Stanje nakon preboljenog akutnoga difuznoga glomerulonefritisa

Ocjenjuje se privremeno za jednu godinu:

 

a) s hipertenzijom

60%

b) bez hipertenzije

40%

277. Jednostrani kronični pijelonefritis s morfološkim promjenama na bubregu i s nalazom u sedimentu urina – leukociturija, eritrociturija, prema težini

20 do 40%

278. Obostrani kronični pijelonefritis s obostranim morfološkim promjenama i znakovima renalne insuficijencije

40 do 70%

Kod znatnih oštećenja funkcije bubrega ocjenjuje se kao kod nefritisa

 

279. Lakši oblici kroničnog nefritisa (umjerena albuminurija s manjim promjenama u sedimentu bez drugih renalnih ili općih poremećaja)

20 do 30%

280. Srednje teški oblici nefritisa ili nefroza:

 

a) s obilnom albuminurijom, s teškim promjenama u sedimentu, umjerenim edemima, umjerenom hipertenzijom, hipostenurijom bez dušične retencije, manjim promjenama na očnoj pozadini

40 do 60%

b) s lako povećanom dušičnom retencijom,hipertenzijom i izraženim promjenama na očnoj pozadini

60 do 80%

281. Teški oblici nefritisa (izostenurije, dušična retencija, masivni i rezistentni edemi, teška hipertenzija s povećanjem srca, edem papile optičkog živca)

80 do 100% – II. skupina

282. Najteži oblici zatajivanja funkcije bubrega koji zahtijevaju trajnu hemodijalizu ili nakon izvršene transplantacije bubrega

100% – I. skupina

283. Nefrektomija:

 

a) ako je drugi bubreg zdrav

50%

b) ako postoji lakše oštećenje preostalog bubrega

60%

c) ako postoji srednje teško oštećenje preostalog bubrega

70 do 80%

d) ako postoji teško oštećenje preostaloga bubrega

90 do 100% – II. skupina

e) ako bolest zahtijeva trajnu hemodijalizu

100% – I. skupina

284. Aktivna tuberkuloza bubrega:

 

a) jednoga bubrega, privremeno

60 do 90%

b) obaju bubrega, privremeno

80 do 100% – II. skupina

c) s teškim oštećenjem globalne funkcije bubrega

100% – I. skupina

285. Cistitis, kronični, traumatski:

 

a) prema težini slučaja

20 do 50%

b) u najtežim slučajevima, sa stalnom inkontinencijom, skvrčenim mjehurom i polipozom

60 do 80%

286. Mokraćne fistule bubrega, uretera, mokraćnog mjehura ili uretere:

 

a) privremeno

60 do 80%

b) trajno inoperabilne

80%

287. Suženje mokraćnog kanala, prolazno za katetere koje se dade širiti

20 do 40%

288. Teško prolazna suženja (filiformna) s čestim retencijama, prema težini slučaja

50 do 80%

289. Smetnje mokrenja nakon rekonstruktivnih operacija mokraćnog mjehura

50%

Ako postoji komplikacija mjehura ili bubrega, postotak se utvrđuje prema postotku iz točke u kojoj se predviđa odgovarajuća komplikacija

 

GLAVA XIV – SPOLNI ORGANI

 

A. Muški

 

290. Gubitak penisa:

 

a) djelomični

50%

b) potpuni

80%

291. Potpuni gubitak penisa sa suženjem orificijuma uretre

100% – II. skupina

292. Kronični obostrani epididimitis sa zoospermijom

40%

293. Gubitak jednog testisa uz uredan jedan testis

30%

294. Gubitak oba testisa ili jednog testisa s oštećenjem funkcije drugog

70%

295. Gubitak penisa i oba testisa (potpuna demaskulizacija)

100% – II. skupina

296. Hematokela, privremeno

20%

297. Posttraumatska atrofija testisa:

 

a) jednog testisa

20%

b) oba testisa

50%

298. Kronični bakterijski prostatitis s učestalima egzacerbacijama

40%

299. Upalni oblik sindroma kronične boli u zdjelici s leukocitima u eksprimatu (bez dokazane infekcije)

40%

B. Ženski

 

300. Gubitak jednoga jajnika

20%

301. Gubitak obaju jajnika

50 do 70%

302. Gubitak maternice ili jednoga jajnika i maternice

30 do 50%

303. Gubitak obaju jajnika s maternicom

40 do 70%

304. Oštećenje vulve i vagine

20 do 50%

GLAVA XV – RAZNE DRUGE OZLJEDE I BOLESTI

 

305. Šećerna bolest (diabetes mellitus) ocjenjuje se, u pravilu, prema stupnju intolerancije na ugljikohidrate:

 

a) lakši oblici (bez pothranjenosti, bez glukozurije, pri odgovarajućoj dijeti)

20 do 30%

b) srednje teški oblici (koji zahtijevaju davanje inzulina kako bi se osigurala ravnoteža prehrane)

40 do 60%

c) teški oblici što se teško reguliraju unatoč primanju visokih doza inzulina (s pothranjenošću i čestim pojavama acidoze i komplikacijama na drugim organima)

70 do 100% – I. skupina

Pri ocjeni oštećenja organizma vodit će se računa i o postojećim komplikacijama (tuberkuloze pluća, kardiovaskularne, živčane i očne)

 

306. Oštećenja funkcije gušterače kao posljedica povrede i ozljede cijeni se prema stupnju oštećenja njezine funkcije:

 

a) lakši oblici

30%

b) srednji oblici

50%

c) teški oblici

50 do 80%

307. Intoksikacije (trovanja) i ozljede od bojnih otrova, radijacijskih oštećenja ocjenjivat će se analogno ozljedama i posljedicama na pojedinim organima:

 

a) lakog stupnja

30 do 40%

b) srednjeg stupnja

50 do 60%

c) teškog stupnja

70 do 100% – I. skupina

308. Kronični osteomijelitis sa stalnim fistulama, sa čestim egzacerbacijama

20 do 40%

309. Amiliodozno oštećenje unutrašnjih organa ili kaheksije:

 

a) lakog stupnja od

50 do 60%

b) srednjeg stupnja

70 do 80%

c) teškog stupnja

90 do 100% – II. skupina

310. Kronični osteomijelitis što ne stvara funkcionalne smetnje. Bez otoka i fistula.

manje od 20%

Ako pri loše sraslom prijelomu, pseudoartrozi, kontrakturi ili ankilozi postoji i kronični osteomijelitis, postotak se može povećati za 10

 

311. Hipertireoza (privremena, dok traje bolest)

30 do 60%

312. Hipotireoza:

 

a) lakog stupnja

20 do 30%

b) srednjeg stupnja

40 do 50%

c) teškog stupnja

50 do 70%

313. Hipoadenokorticizam (m. Addisoni) prema stupnju:

 

a) lakog stupnja

40 do 50%

b) srednjeg stupnja

60 do 70%

c) teškog stupnja

80%

314. Iskrivljenost vrata kao posljedica povrede bilo koje vrste, prema stupnju

20 do 40%

315. Veće ozljede mišića sa smetnjama njihove funkcije

20 do 40%

316. Fizičke i psihičke posljedice nasilnog spolnog općenja (silovanje)

Privremeno do 3 godine, a nakon toga trajno

50 do 100% – II. skupina

317. Psorijaza:

 

a) lakog stupnja

20%

b) srednjeg stupnja

50%

c) teškog stupnja

80%

 

 

 

 

OBRASCI

Obrazac 1

Nalaz i mišljenje prvostupanjskog liječničkog vijeća o postojanju rane, ozljede, bolesti, postotka oštećenja, potrebi njege i pomoći druge osobe, o razvrstavanju u stupanj oštećenja i stupanj ortopedskog dodatka civilnih invalida iz Domovinskog rata

Na temelju članka 1. Pravilnika o načinu imenovanja i metodologiji rada liječničkih vijeća u postupku ostvarivanja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Pravilnik), a sukladno odredbama Pravilnika, prvostupanjsko liječničko vijeće daje

NALAZ I MIŠLJENJE

Prvostupanjsko liječničko vijeće je utvrdilo:

1) da postoje RANE, OZLJEDE koje se UZIMAJU kao osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma

__________________________________________________

__________________________________________________

2) da postoje BOLESTI koje se UZIMAJU kao osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma

__________________________________________________

__________________________________________________

3) da postoje RANE, OZLJEDE, BOLESTI koje se NE UZIMAJU u obzir za priznavanje postotka oštećenja organizma

__________________________________________________

__________________________________________________

4) da oštećenje organizma iznosi _____% i slovima ______________

STALNO – PRIVREMENO do ___________________________

5) da je imenovanom-oj potrebna njega i pomoć druge osobe ______ stupnja u skladu s odredbama Pravilnika.

6) da se navedeno oštećenje organizma može razvrstati u ______ stupanj oštećenja za ostvarivanje ortopedskog dodatka prema članku 40. točki ______ Pravilnika.

Obrazloženje

 

Članovi liječničkog vijeća:

1. ______________

2. ______________

Predsjednik liječničkog vijeća:

______________

 

 

Nalaz i mišljenje priopćeni su mi dana ________________

______________________

(datum i potpis prisutne osobe)

Obrazac 2

Nalaz i mišljenje revizijskog liječničkog vijeća o postojanju rane, ozljede, bolesti, postotka oštećenja, potrebi njege i pomoći druge osobe, o razvrstavanju u stupanj oštećenja i stupanj ortopedskog dodatka civilnih invalida iz Domovinskog rata

Na temelju članka 1. Pravilnika o načinu imenovanja i metodologiji rada liječničkih vijeća u postupku ostvarivanja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Pravilnik), a sukladno odredbama Pravilnika, revizijsko liječničko vijeće daje

NALAZ I MIŠLJENJE

Revizijsko liječničko vijeće je utvrdilo:

1) da postoje RANE, OZLJEDE koje se UZIMAJU kao osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma

__________________________________________________

__________________________________________________

2) da postoje BOLESTI koje se UZIMAJU kao osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma

__________________________________________________

__________________________________________________

3) da postoje RANE, OZLJEDE, BOLESTI koje se NE UZIMAJU u obzir za priznavanje postotka oštećenja organizma

__________________________________________________

__________________________________________________

4) da oštećenje organizma iznosi _____% i slovima ______________

STALNO – PRIVREMENO do ___________________________

5) da je imenovanom-oj potrebna njega i pomoć druge osobe ______ stupnja u skladu s odredbama ovog Pravilnika.

6) da se navedeno oštećenje organizma može razvrstati u ______ stupanj oštećenja za ostvarivanje ortopedskog dodatka prema članku 40. točki ________Pravilnika.

Obrazloženje

 

Članovi liječničkog vijeća:

1. __________________

2. __________________

3. __________________

4. __________________

Predsjednik liječničkog vijeća:

__________________

 

 

Nalaz i mišljenje priopćeni su mi dana ________________

______________________

(datum i potpis prisutne osobe)

Obrazac 3

Nalaz i mišljenje žalbenog liječničkog vijeća o postojanju rane, ozljede, bolesti, postotka oštećenja, potrebi njege i pomoći druge osobe, o razvrstavanju u stupanj oštećenja i stupanj ortopedskog dodatka vojnih i civilnih invalida rata

Na temelju članka 1. Pravilnika o načinu imenovanja i metodologiji rada liječničkih vijeća u postupku ostvarivanja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Pravilnik), a sukladno odredbama Pravilnika, žalbeno liječničko vijeće daje

NALAZ I MIŠLJENJE

Žalbeno liječničko vijeće je utvrdilo:

1) da postoje RANE, OZLJEDE koje se UZIMAJU kao osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma

__________________________________________________

__________________________________________________

2) da postoje BOLESTI koje se UZIMAJU kao osnova za priznavanje postotka oštećenja organizma

__________________________________________________

__________________________________________________

3) da postoje RANE, OZLJEDE, BOLESTI koje se NE UZIMAJU u obzir za priznavanje postotka oštećenja organizma

__________________________________________________

__________________________________________________

4) da oštećenje organizma iznosi _____% i slovima ______________

STALNO – PRIVREMENO do ____________________________

5) da je imenovanom-oj potrebna njega i pomoć druge osobe ______ stupnja u skladu s odredbama ovog Pravilnika

6) da se navedeno oštećenje organizma može razvrstati u ______ stupanj oštećenja za ostvarivanje ortopedskog dodatka prema članku 40. točki ________Pravilnika.

Obrazloženje

 

Članovi liječničkog vijeća:

1. __________________

2. __________________

3. __________________

4. __________________

Predsjednik liječničkog vijeća:

__________________

 

 

Nalaz i mišljenje priopćeni su mi dana ____________________

_______________________

(datum i potpis pregledane osobe)

Obrazac 4

Nalaz i mišljenje prvostupanjskog liječničkog vijeća o potrebi dodatka za pripomoć u kući

Na temelju članka 1. Pravilnika o načinu imenovanja i metodologiji rada liječničkih vijeća u postupku ostvarivanja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Pravilnik), a sukladno odredbama Pravilnika, prvostupanjsko liječničko vijeće daje

NALAZ I MIŠLJENJE

NALAZ:

MIŠLJENJE:

Pregledanoj osobi je – nije potreban dodatak za pripomoć u kući.

Obrazloženje

 

Članovi liječničkog vijeća:

1. __________________

2. __________________

Predsjednik liječničkog vijeća:

__________________

 

 

Nalaz i mišljenje priopćeni su mi dana ____________________

_______________________

(datum i potpis pregledane osobe)

Obrazac 5

Nalaz i mišljenje revizijskog liječničkog vijeća o potrebi dodatka za pripomoć u kući

Na temelju članka 1. Pravilnika o načinu imenovanja i metodologiji rada liječničkih vijeća u postupku ostvarivanja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Pravilnik), a sukladno odredbama Pravilnika, revizijsko liječničko vijeće daje

NALAZ I MIŠLJENJE

NALAZ:

MIŠLJENJE:

Pregledanoj osobi je – nije potreban dodatak za pripomoć u kući.

Obrazloženje

 

Članovi liječničkog vijeća:

1. __________________

2. __________________

3. __________________

4. __________________

Predsjednik liječničkog vijeća:

__________________

 

 

Obrazac 6

Nalaz i mišljenje žalbenog liječničkog vijeća o potrebi dodatka za pripomoć u kući

Na temelju članka 1. Pravilnika o načinu imenovanja i metodologiji rada liječničkih vijeća u postupku ostvarivanja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Pravilnik), a sukladno odredbama Pravilnika, žalbeno liječničko vijeće daje

NALAZ I MIŠLJENJE

NALAZ:

MIŠLJENJE:

Osobi je – nije potreban dodatak za pripomoć u kući.

Obrazloženje

 

Članovi liječničkog vijeća:

1. __________________

2. __________________

3. __________________

4. __________________

Predsjednik liječničkog vijeća:

__________________

 

 

Nalaz i mišljenje priopćeni su mi dana ____________________

_______________________

(datum i potpis pregledane osobe)

Obrazac 7

Nalaz i mišljenje prvostupanjskog liječničkog vijeća o sposobnosti za privređivanje

Na temelju članka 1. Pravilnika o načinu imenovanja i metodologiji rada liječničkih vijeća u postupku ostvarivanja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Pravilnik), a sukladno odredbama Pravilnika, prvostupanjsko liječničko vijeće daje

NALAZ I MIŠLJENJE

NALAZ:

MIŠLJENJE:

Pregledana osoba nije sposobna – sposobna je za privređivanje. Nesposobnost je trajna – privremena do _____________________, a potječe od dana _____________________________________.

Obrazloženje

 

Članovi liječničkog vijeća:

1. __________________

2. __________________

Predsjednik liječničkog vijeća:

__________________

 

 

Nalaz i mišljenje priopćeni su mi dana ____________________

_______________________

(datum i potpis pregledane osobe)

Obrazac 8

Nalaz i mišljenje revizijskog liječničkog vijeća o sposobnosti za privređivanje

Na temelju članka 1. Pravilnika o načinu imenovanja i metodologiji rada liječničkih vijeća u postupku ostvarivanja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Pravilnik), a sukladno odredbama Pravilnika, revizijsko liječničko vijeće daje

NALAZ I MIŠLJENJE

NALAZ:

MIŠLJENJE:

Pregledana osoba nije sposobna – sposobna je za privređivanje. Nesposobnost je trajna – privremena do _____________________, a potječe od dana _____________________________________.

Obrazloženje

 

Članovi liječničkog vijeća:

1. __________________

2. __________________

3. __________________

4. __________________

Predsjednik liječničkog vijeća:

__________________

 

 

Nalaz i mišljenje priopćeni su mi dana ____________________

_______________________

(datum i potpis pregledane osobe)

Obrazac 9

Nalaz i mišljenje žalbenog liječničkog vijeća o sposobnosti za privređivanje

Na temelju članka 1. Pravilnika o načinu imenovanja i metodologiji rada liječničkih vijeća u postupku ostvarivanja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Pravilnik), a sukladno odredbama Pravilnika, žalbeno liječničko vijeće daje

NALAZ I MIŠLJENJE

NALAZ:

MIŠLJENJE:

Osoba nije sposobna – sposobna je za privređivanje. Nesposobnost je trajna – privremena do _____________________, a potječe od dana_______________________________________.

Obrazloženje

 

Članovi liječničkog vijeća:

1. __________________

2. __________________

3. __________________

4. __________________

Predsjednik liječničkog vijeća:

__________________

 

 

Nalaz i mišljenje priopćeni su mi dana ____________________

_______________________

(datum i potpis pregledane osobe)

Obrazac 10

Nalaz i mišljenje prvostupanjskog liječničkog vijeća o oštećenju organizma civilnog invalida iz Domovinskog rata I. – IV. skupine nastalom kao posljedica civilnog stradavanja u Domovinskom ratu za koje je potrebna prilagodba osobnog automobila

Na temelju članka 1. Pravilnika o načinu imenovanja i metodologiji rada liječničkih vijeća u postupku ostvarivanja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Pravilnik), a sukladno odredbama Pravilnika, prvostupanjsko liječničko vijeće daje

NALAZ I MIŠLJENJE

Prvostupanjsko liječničko vijeće je utvrdilo:

1) da postoji oštećenje organizma zbog kojeg kod civilnog invalida iz Domovinskog rata postoji potreba za prilagodbu osobnog automobila

2) da oštećenje organizma iz točke 1) JE – NIJE nastalo kao posljedica civilnog stradavanja u Domovinskom ratu sukladno članku 9. Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata

Obrazloženje

 

Članovi liječničkog vijeća:

1. __________________

2. __________________

Predsjednik liječničkog vijeća:

__________________

 

 

Nalaz i mišljenje priopćeni su mi dana ____________________

_______________________

(datum i potpis pregledane osobe)

Obrazac 11

Nalaz i mišljenje revizijskog liječničkog vijeća o oštećenju organizma civilnog invalida iz Domovinskog rata I. – IV. skupine nastalom kao posljedica civilnog stradavanja u Domovinskom ratu za koje je potrebna prilagodba osobnog automobila

Na temelju članka 1. Pravilnika o načinu imenovanja i metodologiji rada liječničkih vijeća u postupku ostvarivanja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Pravilnik), a sukladno odredbama Pravilnika, revizijsko liječničko vijeće daje

NALAZ I MIŠLJENJE

Revizijsko liječničko vijeće je utvrdilo:

1) da postoji oštećenje organizma zbog kojeg kod civilnog invalida iz Domovinskog rata postoji potreba za prilagodbu osobnog automobila

2) da oštećenje organizma iz točke 1) JE – NIJE nastalo kao posljedica civilnog stradavanja u Domovinskom ratu sukladno članku 9. Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata

Obrazloženje

 

Članovi liječničkog vijeća:

1. __________________

2. __________________

3. __________________

4. __________________

Predsjednik liječničkog vijeća:

__________________

 

 

Nalaz i mišljenje priopćeni su mi dana ____________________

_______________________

(datum i potpis pregledane osobe)

Obrazac 12

Nalaz i mišljenje prvostupanjskog liječničkog vijeća o oštećenju organizma na osnovi kojeg se može podnijeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma

Na temelju članka 39. Pravilnika o načinu imenovanja i metodologiji rada liječničkih vijeća u postupku ostvarivanja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Pravilnik), a sukladno odredbama Pravilnika, prvostupanjsko liječničko vijeće daje

NALAZ I MIŠLJENJE

NALAZ:

MIŠLJENJE:

Oštećenje organizma NASTALO JE – NIJE NASTALO kod civilnog invalida iz Domovinskog rata u vezi s utvrđenim oštećenjem organizma propisanim člankom 39. ovoga Pravilnika: kirurško odstranjivanje organa, kirurški zahvati na vitalnim organima, dekompenzacija srca, jetre, pluća, bubrega, gušterače i paralize živaca, aktivna tuberkuloza te gubitak ili teško oštećenje parnog organa na osnovi kojeg može podnijeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma.

Obrazloženje

 

Članovi liječničkog vijeća:

1. __________________

2. __________________

Predsjednik liječničkog vijeća:

__________________

 

 

Nalaz i mišljenje priopćeni su mi dana ________________

______________________

(datum i potpis prisutne osobe)

Obrazac 13

Nalaz i mišljenje revizijskog liječničkog vijeća o oštećenju organizma na osnovi kojeg se može podnijeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma

Na temelju članka 39. Pravilnika o načinu imenovanja i metodologiji rada liječničkih vijeća u postupku ostvarivanja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Pravilnik), a sukladno odredbama Pravilnika, revizijsko liječničko vijeće daje

NALAZ I MIŠLJENJE

NALAZ:

MIŠLJENJE:

Oštećenje organizma NASTALO JE – NIJE NASTALO kod civilnog invalida iz Domovinskog rata u vezi s utvrđenim oštećenjem organizma propisanim člankom 39. ovoga Pravilnika: kirurško odstranjivanje organa, kirurški zahvati na vitalnim organima, dekompenzacija srca, jetre, pluća, bubrega, gušterače i paralize živaca, aktivna tuberkuloza te gubitak ili teško oštećenje parnog organa na osnovi kojeg može podnijeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma.

Obrazloženje

 

Članovi liječničkog vijeća:

1. __________________

2. __________________

3. __________________

4. __________________

Predsjednik liječničkog vijeća:

__________________

 

 

Nalaz i mišljenje priopćeni su mi dana ____________________

_______________________

(datum i potpis pregledane osobe)

Obrazac 14

Nalaz i mišljenje žalbenog liječničkog vijeća o oštećenju organizma na osnovi kojeg se može podnijeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma

Na temelju članka 39. Pravilnika o načinu imenovanja i metodologiji rada liječničkih vijeća u postupku ostvarivanja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Pravilnik), a sukladno odredbama Pravilnika, žalbeno liječničko vijeće daje

NALAZ I MIŠLJENJE

NALAZ:

MIŠLJENJE:

Oštećenje organizma NASTALO JE – NIJE NASTALO kod civilnog invalida iz Domovinskog rata u vezi s utvrđenim oštećenjem organizma propisanim člankom 39. ovoga Pravilnika: kirurško odstranjivanje organa, kirurški zahvati na vitalnim organima, dekompenzacija srca, jetre, pluća, bubrega, gušterače i paralize živaca, aktivna tuberkuloza te gubitak ili teško oštećenje parnog organa na osnovi kojeg može podnijeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma.

Obrazloženje

 

Članovi liječničkog vijeća:

1. __________________

2. __________________

3. __________________

4. __________________

Predsjednik liječničkog vijeća:

__________________

 

 

Nalaz i mišljenje priopćeni su mi dana ____________________

_______________________

(datum i potpis pregledane osobe)

Obrazac 15

Nalaz i mišljenje žalbenog liječničkog vijeća o oštećenju funkcije ekstremiteta ili oštećenju kralježnice ili drugih organa čije oštećenje utječe na funkciju ekstremiteta odnosno o oštećenju vida civilnog invalida iz Domovinskog rata

Na temelju članka 1. Pravilnika o načinu imenovanja i metodologiji rada liječničkih vijeća u postupku ostvarivanja prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Pravilnik), a sukladno odredbama Pravilnika, žalbeno liječničko vijeće daje

NALAZ I MIŠLJENJE

NALAZ:

Podnositelj zahtjeva ima priznat status civilnog invalida iz Domovinskog rata _________%

MIŠLJENJE:

Podnositelj zahtjeva ima/nema oštećenje donjih ekstremiteta u iznosu od _______%

Obrazloženje

 

Članovi liječničkog vijeća:

1. __________________

2. __________________

3. __________________

4. __________________

Predsjednik liječničkog vijeća:

__________________

 

 

Nalaz i mišljenje priopćeni su mi dana ____________________

_______________________

(datum i potpis pregledane osobe)

ZAPISNICI

Obrazac 16

Prvostupanjsko liječničko vijeće za pregled osoba obuhvaćenih Zakonom o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata

Klasa: ____________ Urbroj: _____________

U _______________ Datum: ________________

ZAPISNIK O VJEŠTAČENJU

sastavljen dana ___________________________ u prostorijama _________________ s početkom u __________________ sati.

Nazočni:

Stranka _____________, ime roditelja ___________, rođen ___________ godine u _______________, iz _____________, adresa_____________, osobna iskaznica broj ______________ izdana od _______________ nadnevka ______,

Opunomoćenik __________________, rođen _______________ godine u ________________, iz _______________, adresa _____________, osobna iskaznica broj _________________ izdana od _________________ nadnevka __________ (punomoć u spisu predmeta), __________ prvostupanjsko liječničko vijeće u sastavu:

_________________________, predsjednik

_________________________, član

_________________________, član, te su upozoreni da su predmet vještačenja dužni brižljivo razmotriti i u svom nalazu dužni su navesti sve što zapažaju i utvrde, a dužni su obrazloženo mišljenje iznijeti nepristrano i u skladu s pravilima medicinske znanosti i sukladno propisima, s tim da nalaz mogu dati i pojedinačno u slučaju međusobnog neslaganja.

Stranka izjavljuje da je suglasna – nije suglasna sa sastavom prvostupanjskog liječničkog vijeća.

Stranka ističe da nije suglasna sa sastavom prvostupanjskog liječničkog vijeća iz razloga

__________________________________________________

__________________________________________________

Kako stranka nije suglasna sa sastavom prvostupanjskog liječničkog vijeća, vještačenje se odlaže, a stranci će naknadno biti dostavljen poziv za novo vještačenje.

Kako je stranka suglasna sa sastavom prvostupanjskog liječničkog vijeća, predsjednik liječničkog vijeća priopćava i obrazlaže nalaz i mišljenje koje glasi:

__________________________________________________

__________________________________________________

Stranka izjavljuje da je suglasna s iznesenim nalazom i mišljenjem i da nema pitanja.

Stranka izjavljuje da nije suglasna s iznesenim nalazom i mišljenjem i da ima sljedeća pitanja:

__________________________________________________

__________________________________________________

Na postavljena pitanja sljedeće je odgovorio predsjednik liječničkog vijeća ______________, odnosno član liječničkog vijeća _______

__________________________________________________

__________________________________________________

__________________________________________________

Predsjednik liječničkog vijeća priopćava da vijeće i dalje ostaje pri navodima iz nalaza i mišljenja uz sljedeće obrazloženje:

__________________________________________________

__________________________________________________

Predsjednik liječničkog vijeća priopćava da je potrebno izmijeniti nalaz i mišljenje u dijelu koji se odnosi na ___________________, te da izmijenjeni nalaz i mišljenje glasi:

__________________________________________________

__________________________________________________

uz sljedeće obrazloženje predsjednika liječničkog vijeća

__________________________________________________

__________________________________________________

Prije zaključenja zapisnik je pročitan i na isti zapisnik nazočni nisu stavili primjedbe/ ______________ stavio je sljedeće primjedbe:

__________________________________________________

__________________________________________________

Vještačenje je završeno u ______sati.

 

Stranka:

Predsjednik liječničkog vijeća:

Članovi liječničkog vijeća:

__________

______________

__________________

__________________

 

 

Obrazac 17

Revizijsko liječničko vijeće za pregled osoba obuhvaćenih Zakonom o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata

Klasa: ___________ Urbroj: ________________

U ______________ Datum: ________________

ZAPISNIK O VJEŠTAČENJU

sastavljen dana ___________________________ u prostorijama _________________ s početkom u ____________ sati.

Nazočni:

Stranka ________, ime roditelja _________, rođen ______ godine u _________, iz _______________, adresa _____________, osobna iskaznica broj ________________ izdana od ___________ nadnevka __________________________________________,

Opunomoćenik _____________, rođen _____________ godine u ____________, iz _______________, adresa _____________, osobna iskaznica broj _______________ izdana od __________ nadnevka __________ (punomoć u spisu predmeta), __________

revizijsko liječničko vijeće u sastavu:

_________________________, predsjednik

_________________________, član

_________________________, član

_________________________, član

_________________________, član, te su upozoreni da su predmet vještačenja dužni brižljivo razmotriti i u svom nalazu dužni su navesti sve što zapažaju i utvrde, a dužni su obrazloženo mišljenje iznijeti nepristrano i u skladu s pravilima medicinske znanosti i sukladno propisima, s tim da nalaz mogu dati i pojedinačno u slučaju međusobnog neslaganja.

Stranka izjavljuje da je suglasna – nije suglasna sa sastavom revizijskog liječničkog vijeća.

Stranka ističe da nije suglasna sa sastavom revizijskog liječničkog vijeća iz razloga ______________________________________

__________________________________________________

__________________________________________________

Kako stranka nije suglasna sa sastavom revizijskog liječničkog vijeća, vještačenje se odlaže, a stranci će naknadno biti dostavljen poziv za novo vještačenje.

Kako je stranka suglasna sa sastavom revizijskog liječničkog vijeća, predsjednik vijeća priopćava i obrazlaže nalaz i mišljenje koje glasi:

__________________________________________________

__________________________________________________

Stranka izjavljuje da je suglasna s iznesenim nalazom i mišljenjem i da nema pitanja.

Stranka izjavljuje da nije suglasna s iznesenim nalazom i mišljenjem i da ima sljedeća pitanja: _______________________________

__________________________________________________

__________________________________________________

Na postavljena pitanja sljedeće je odgovorio predsjednik vijeća ________________, odnosno član liječničkog vijeća _________

__________________________________________________

__________________________________________________

Predsjednik liječničkog vijeća priopćava da vijeće i dalje ostaje pri navodima iz nalaza i mišljenja uz sljedeće obrazloženje:

__________________________________________________

__________________________________________________

Predsjednik liječničkog vijeća priopćava da je potrebno izmijeniti nalaz i mišljenje u dijelu koji se odnosi na ___________________, te da izmijenjeni nalaz i mišljenje glasi: ____________________

__________________________________________________

__________________________________________________

uz sljedeće obrazloženje predsjednika liječničkog vijeća

__________________________________________________

__________________________________________________

Prije zaključenja zapisnik je pročitan i na isti zapisnik nazočni nisu stavili primjedbe/ ______________ stavio je sljedeće primjedbe:

__________________________________________________

__________________________________________________

Vještačenje je završeno u ______sati.

 

Stranka:

Predsjednik liječničkog vijeća:

Članovi liječničkog vijeća:

_____________

______________

_________________

_________________

_________________

_________________

_________________

 

 

Obrazac 18

Žalbeno liječničko vijeće za pregled osoba obuhvaćenih Zakonom o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata

Klasa: ____________ Urbroj: ________________

U _______________ Datum: ________________

ZAPISNIK O VJEŠTAČENJU

sastavljen dana ________________ u prostorijama ____________ s početkom u ____________sati.

Nazočni:

Stranka ___________, ime roditelja _________, rođen ______________ godine u ______________, iz _____________, adresa_____________, osobna iskaznica broj _______________ izdana od _________________ nadnevka_________________,

Opunomoćenik __________________, rođen _______________ godine u ________________, iz _______________, adresa_____________, osobna iskaznica broj__________________ izdana od _________________ nadnevka __________ (punomoć u spisu predmeta), _______

Žalbeno liječničko vijeće u sastavu:

_________________________, predsjednik

_________________________, član

_________________________, član

_________________________, član

_________________________, član, te su upozoreni da su predmet vještačenja dužni brižljivo razmotriti i u svom nalazu dužni su navesti sve što zapažaju i utvrde, a dužni su obrazloženo mišljenje iznijeti nepristrano i u skladu s pravilima medicinske znanosti i sukladno propisima, s tim da nalaz mogu dati i pojedinačno u slučaju međusobnog neslaganja

Stranka izjavljuje da je suglasna – nije suglasna sa sastavom žalbenog liječničkog vijeća.

Stranka ističe da nije suglasna sa sastavom žalbenog liječničkog vijeća iz razloga _____________________________________

__________________________________________________

__________________________________________________

Kako stranka nije suglasna sa sastavom žalbenog liječničkog vijeća, vještačenje se odlaže, a stranci će naknadno biti dostavljen poziv za novo vještačenje.

Kako je stranka suglasna sa sastavom žalbenog liječničkog vijeća, predsjednik liječničkog vijeća priopćava i obrazlaže nalaz i mišljenje koje glasi:

__________________________________________________

__________________________________________________

Stranka izjavljuje da je suglasna s iznesenim nalazom i mišljenjem i da nema pitanja.

Stranka izjavljuje da nije suglasna s iznesenim nalazom i mišljenjem i da ima sljedeća pitanja: _______________________________

__________________________________________________

__________________________________________________

Na postavljena pitanja sljedeće je odgovorio predsjednik liječničkog vijeća ________________, odnosno član vijeća _____________

__________________________________________________

Predsjednik liječničkog vijeća priopćava da vijeće i dalje ostaje pri navodima iz nalaza i mišljenja uz sljedeće obrazloženje:

__________________________________________________

__________________________________________________

Predsjednik liječničkog vijeća priopćava da je potrebno izmijeniti nalaz i mišljenje u dijelu koji se odnosi na ___________________, te da izmijenjeni nalaz i mišljenje glasi: ____________________

__________________________________________________

__________________________________________________

uz sljedeće obrazloženje predsjednika liječničkog vijeća

____________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________

Prije zaključenja zapisnik je pročitan i na isti zapisnik nazočni nisu stavili primjedbe/ ______________ stavio je sljedeće primjedbe:

__________________________________________________

__________________________________________________

Vještačenje je završeno u ______sati.

 

Stranka:

Predsjednik liječničkog vijeća:

Članovi liječničkog vijeća:

_____________

______________

_________________

_________________

_________________

_________________

_________________

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić