Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 103/2021 (24.9.2021.), Odluka o postupku odobravanja metodologije za određivanje stupnja rizičnosti kreditnih institucija pri izračunu premija za osigurane depozite

Hrvatska narodna banka

1842

Na temelju članka 22. stavka 19. Zakona o sustavu osiguranja depozita (»Narodne novine«, br. 146/2020.) i članka 43. stavka 2. točke 10. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (»Narodne novine«, br. 75/2008., 54/2013. i 47/2020.) guverner Hrvatske narodne banke donosi

ODLUKU

O POSTUPKU ODOBRAVANJA METODOLOGIJE ZA ODREĐIVANJE STUPNJA RIZIČNOSTI KREDITNIH INSTITUCIJA PRI IZRAČUNU PREMIJA ZA OSIGURANE DEPOZITE

1. OPĆE ODREDBE

Predmet Odluke

Članak 1.

Ovom Odlukom pobliže se uređuju:

– kriteriji koji moraju biti zadovoljeni da bi metodologija za izračun stupnja rizičnosti pojedine kreditne institucije bila odobrena

– odlučivanje o zahtjevu za izdavanje odobrenja iz članka 22. stavka 11. Zakona o sustavu osiguranja depozita (»Narodne novine«, br. 146/2020.; u nastavku teksta: Zakon)

– dokumentacija koja se prilaže zahtjevu za odobrenje ili izmjene metodologije

– podaci koje prema članku 22. stavku 8. Zakona Hrvatska narodna banka dostavlja Agenciji te

– izvješćivanje Hrvatske narodne banke.

Pojmovi

Članak 2.

Pojedini pojmovi koji se upotrebljavaju u ovoj Odluci imaju sljedeće značenje:

1) Agencija je Hrvatska agencija za osiguranje depozita.

2) Premija za osigurane depozite (C) jest premija koju je kreditna institucija dužna plaćati za osigurane depozite, a koja se temelji na iznosu osiguranih depozita i stupnju rizičnosti pojedine kreditne institucije.

3) Premijska osnovica (CD) jest prosječan iznos osiguranih depozita kreditne institucije za prethodno tromjesečje, a koji se izračunava kao prosjek zadnjeg dana svakog mjeseca u tromjesečju.

4) Premijska stopa (CR) iznosi 0,08% tromjesečno, osim ako prema članku 22. stavku 7. Zakona Agencija ne odredi drugačije.

5) Stupanj rizičnosti (ARW) jest mjera rizika pojedine kreditne institucije ocijenjena funkcijskom transformacijom zbirne ocjene rizika za pojedinu kreditnu instituciju prilagođena za koeficijent prilagodbe (μ).

6) Kategorije rizika (z) za koje se identificiraju pojedinačni pokazatelji rizika jesu: kapital, likvidnost i izvori financiranja, kvaliteta imovine, poslovni model i upravljanje, mogući gubici za Agenciju.

7) Koeficijent prilagodbe (μ) prilagođava iznos ukupnih premija kreditnih institucija na godišnju ciljanu razinu.

8) Referentna godina je razdoblje primjene izračuna stupnja rizičnosti kreditne institucije, koje je primjenom metodologije, a prema podacima Hrvatske narodne banke izračunala Agencija, a koje traje 12 mjeseci.

Premija za osiguranje depozita

Članak 3.

(1) Premiju za osiguranje depozita (C) za svaku kreditnu instituciju izračunava Agencija svakog tromjesečja kao umnožak premijske osnovice (CD), premijske stope (CR) i stupnja rizičnosti kreditne institucije (ARW).

(2) U izračun stupnja rizičnosti kreditne institucije Agencija će uključiti i koeficijent prilagodbe (μ) koji mora biti jednak za sve kreditne institucije u referentnoj godini.

(3) Metodologiju za izračun stupnja rizičnosti kreditne institucije izrađuje Agencija na osnovi kriterija propisanih ovom Odlukom.

2. KRITERIJI KOJE METODOLOGIJA MORA ZADOVOLJITI

Metodologija za izračun stupnja rizičnosti kreditne institucije

Članak 4.

(1) Metodologija za izračun premije za osigurane depozite temeljene na stupnju rizičnosti mora sadržavati sljedeće elemente:

– formulu izračuna premije

– kategorije rizika i pokazatelje rizika i

– pondere rizika.

(2) Metodologija za izračun premije za osigurane depozite temeljene na stupnju rizičnosti mora ispunjavati sljedeće uvjete:

– metodologija ispunjava sve kriterije propisane Zakonom i Smjernicama o metodama za izračun premija sustavima osiguranja depozita Europskoga nadzornog tijela za bankarstvo (EBA/GL/2015/10), uključujući i sve izmjene tih Smjernica

– primjena metodologije ne dovodi do plaćanja nerazmjernog iznosa premija u odnosu na stupanj rizičnosti kreditne institucije i

– primjena metodologije neće negativno utjecati na financijsku stabilnost Republike Hrvatske.

(3) Metodologija mora osigurati da se stupanj rizičnosti kreditne institucije izračunat prema podacima koje je dostavila Hrvatska narodna banka koristi 12 mjeseci.

3. POSTUPAK ODLUČIVANJA O ZAHTJEVU ZA ODOBRENJE METODOLOGIJE I DOKUMENTACIJA KOJU JE POTREBNO PRILOŽITI

Zahtjev za izdavanje prethodnog odobrenja

Članak 5.

(1) Zahtjev za izdavanje prethodnog odobrenja za korištenje, odnosno primjenu svake značajne izmjene metodologije za izračun stupnja rizičnosti kreditne institucije Agencija podnosi Hrvatskoj narodnoj banci.

(2) Uz zahtjev za izdavanje odobrenja Agencija je dužna priložiti:

− opis načina izračuna stupnja rizičnosti za svaku pojedinu kreditnu instituciju, pokazatelje rizika, granične vrijednosti, pondere i transformacijsku funkciju kojima se pritom koristi

− simulaciju izračuna stupnja rizičnosti za svaku pojedinu kreditnu instituciju za tekuću godinu u skladu s dostavljenom metodologijom i

− datum planiranog početka primjene metodologije.

(3) Hrvatska narodna banka može od Agencije zatražiti nadopunu zahtjeva i dostavu dodatnih dokumenata, podataka i informacija koje su potrebne za odlučivanje o zahtjevu za odobrenje metodologije.

(4) Hrvatska narodna banka će u roku od 90 dana od dana dostave potpunog zahtjeva provesti postupak izdavanja odobrenja.

(5) Hrvatska narodna banka može od Agencije zatražiti da prezentira način izračuna stupnja rizičnosti i premija za kreditne institucije u skladu s dostavljenom metodologijom.

Izdavanje odobrenja za korištenje metodologije

Članak 6.

(1) Hrvatska narodna banka izdat će odobrenje za korištenje metodologije za izračun stupnja rizičnosti kreditne institucije ako dostavljena metodologija ispunjava kriterije propisane glavom 2. ove Odluke.

(2) Ako u postupku ocjene metodologije Hrvatska narodna banka utvrdi da metodologija za koju se traži odobrenje ima nedostataka, pozvat će Agenciju da u primjerenom roku koji ne može biti duži od 60 dana otkloni nedostatke.

(3) Ako Agencija ne otkloni nedostatke prema pozivu iz stavka 2. ovog članka, Hrvatska narodna banka odbit će zahtjev i pritom obrazložiti razloge odbijanja.

(4) Ako Hrvatska narodna banka odbije ili odbaci zahtjev iz članka 10. ove Odluke, Agencija je dužna podnijeti novi zahtjev u roku od 30 dana od dana dostave rješenja.

(5) Postupak odlučivanja o novom zahtjevu provest će se u skladu s odredbama ovog članka.

4. IZVJEŠTAVANJE HRVATSKE NARODNE BANKE I DINAMIKA AŽURIRANJA METODOLOGIJE

Izvještavanje

Članak 7.

(1) Agencija najmanje jednom godišnje, u razdobljima kada je prema članku 15. Zakona ovlaštena prikupljati premije od kreditnih institucija, izvješćuje Hrvatsku narodnu banku o primjeni metodologije tako da dostavi izračune stupnja rizičnosti svake kreditne institucije za tekuću godinu, pokazatelje rizika, granične vrijednosti i pondere koje pritom primjenjuje te podlogu za izračun stupnja rizičnosti u elektroničkom obliku.

(2) Izvješće se podnosi najkasnije do 30. lipnja tekuće godine.

(3) Prema stavku 1. ovog članka Hrvatska narodna banka ima se pravo očitovati na izvješće te od Agencije zatražiti dostavu dodatnih dokumenata, dodatna obrazloženja dobivenih izračuna, ponovni izračun stupnja rizičnosti, pokazatelja rizika i/ili graničnih vrijednosti ako se utvrde nedostaci u primjeni metodologije.

(4) Agencija u roku od 14 dana od očitovanja Hrvatske narodne banke mora navedenoj dostaviti svoje očitovanje, dodatne dokumente, tražena obrazloženja i/ili izračune.

Izmjena metodologije i ukidanje odobrenja

Članak 8.

(1) Odobrenje izdano u skladu s člankom 6. ove Odluke vrijedi do prve sljedeće značajne izmjene metodologije.

(2) Agencija je dužna 90 radnih dana prije svake značajne izmjene metodologije podnijeti Hrvatskoj narodnoj banci zahtjev za obnovu odobrenja.

(3) Postupak obnove odobrenja provest će se prema odredbama kojima se uređuje postupak za izdavanje prethodnog odobrenja iz članaka 5. i 6. ove Odluke.

5. PODACI KOJE HRVATSKA NARODNA BANKA DOSTAVLJA AGENCIJI

Podaci Hrvatske narodne banke

Članak 9.

(1) Hrvatska narodna banka u roku koji je propisan člankom 22. stavkom 9. Zakona dostavlja Agenciji podatke definirane Prilogom 1. ove Odluke u elektroničkom obliku.

(2) Iznimno od stavka 1. ovog članka Hrvatska narodna banka dostavit će Agenciji i podatak koji nije definiran stavkom 1. ovog članka ako su ispunjeni svi sljedeći uvjeti:

− Agenciji je podatak potreban u svrhu izračuna stupnja rizičnosti poslovanja kreditne institucije

− Agencija je podatak zatražila pisanim putem od Hrvatske narodne banke

− podatak je kreditna institucija dostavila Hrvatskoj narodnoj banci u skladu s Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2021/451 od 17. prosinca 2020. o utvrđivanju provedbenih tehničkih standarda za primjenu Uredbe (EU) br. 575/2013 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu nadzornog izvješćivanja institucija i stavljanju izvan snage Provedbene uredbe (EU) br. 680/2014 (SL, L 97, 19. 3. 2021.), Odlukom o statističkom i nadzornom izvješćivanju (»Narodne novine«, br. 85/2018., 47/2019., 14/2020., 53/2020., 122/2020. i 53/2021.), Odlukom o supervizorskim izvještajima kreditnih institucija (»Narodne novine«, br. 41A/2014., 127/2014., 67/2015., 119/2015., 7/2017., 44/2017., 120/2017., 85/2018., 47/2019., 14/2020., 59/2020. i 122/2020.) ili Odlukom o informatičkim rješenjima za dostavu izvještaja kreditnih institucija u skladu s propisima Europske unije (»Narodne novine«, br. 9/2018., 120/2018. i 96/2021.)

− ne postoje regulatorne prepreke da Hrvatska narodna banka podatak dostavi Agenciji.

6. POVJERLJIVOST PODATAKA I OBJAVA METODOLOGIJE

Povjerljivost podataka i informacija

Članak 10.

Hrvatska narodna banka i svi zaposlenici Hrvatske narodne banke odnosno Agencija i svi zaposlenici Agencije dužni su sve podatke i informacije koje međusobno razmjenjuju, radi potrebe izrade metodologije za izračun stupnja rizičnosti, čuvati kao povjerljive te ih bez prethodne pisane suglasnosti neće objaviti ili učiniti dostupnima trećim osobama, a sve u skladu s odredbama Zakona o sustavu osiguranja depozita i Zakona o kreditnim institucijama.

Objava metodologije

Članak 11.

(1) Agencija će javno objaviti opis metode izračuna, uključujući i pokazatelje rizika.

(2) Agencija će na zahtjev pojedine kreditne institucije dostaviti rezultate klasifikacije rizika i njezinih sastavnica za tu kreditnu instituciju.

7. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Stupanj rizičnosti do odobrenja metodologije

Članak 12.

(1) Zahtjev za izdavanje prethodne suglasnosti za prvo korištenje metodologije za izračun stupnja rizičnosti kreditne institucije u skladu s ovom Odlukom Agencija podnosi Hrvatskoj narodnoj banci najkasnije do 31. prosinca 2021.

(2) Smatra se da je stupanj rizičnosti kreditne institucije jednak zadnjem odobrenom izračunu sve dok Hrvatska narodna banka ne odobri Agenciji upotrebu metodologije za izračun stupnja rizičnosti kreditne institucije u skladu s ovom Odlukom.

Stupanje na snagu

Članak 13.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

O. br. 218-091/09-21/BV

Zagreb, 20. rujna 2021.

Guverner Boris Vujčić, v. r.

PRILOG 1.

 

Pokazatelj

Upute na izvještaje u skladu s Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2021/451

Stopa redovnoga osnovnoga kapitala

pozicija 00100010 u izvještaju C 03.00

Koeficijent likvidnosne pokrivenosti (LCR)

pozicija 00300010 u izvještaju C 76.00.a

Omjer financijske poluge

pozicija 03300010 u izvještaju C 47.00 (primjena definicije osnovnoga kapitala nakon potpunog uvođenja novih odredaba)

pozicija 03400010 u izvještaju C 47.00 (primjena definicije osnovnoga kapitala u prijelaznom razdoblju)

Omjer neto stabilnih izvora financiranja (NSFR)

pozicija 02200040 u izvještaju C 84.00.a

Udio neprihodujućih kredita

brojnik: pozicije 00050060, 00700060, 01910060 i 02210060 u izvještaju F 18.00.a

nazivnik: pozicije 00050010, 00700010, 01910010 i 02210010 u izvještaju F 18.00.a

Pokrivenost neprihodujućih kredita umanjenjima vrijednosti

brojnik: pozicije 00050150, 00700150, 01910150 i 02210150 (apsolutna vrijednost) u izvještaju F 18.00.b

nazivnik: pozicije 00050060, 00700060, 01910060 i 02210060 u izvještaju F 18.00.a

Prinos na imovinu (ROA)

brojnik: pozicija 06700010 u izvještaju F 02.00

nazivnik: pozicija 03800010 u izvještaju F 01.01 (prosjek promatrane godine i godine koja joj je prethodila)

Neopterećena imovina

pozicija 0010060 u izvještaju F 32.01

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić