Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 75/2021 (2.7.2021.), Odluka o usvajanju Izmjene i dopuna Programa jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

1417

Na temelju članka 80. stavka 1. Zakona o proračunu (»Narodne novine«, br. 87/08., 136/12. i 15/15.), članka 48. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. godinu (»Narodne novine«, br. 135/20. i 69/21.), članka 9. stavka 1. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (»Narodne novine«, br. 29/02., 63/07., 53/12., 56/13. i 121/16.) i članka 31. stavka 2. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 150/11., 119/14., 93/16. i 116/18.), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 1. srpnja 2021. donijela

ODLUKU

O USVAJANJU IZMJENE I DOPUNA PROGRAMA JAMSTAVA ZA KREDITE ZA PODUZETNIKE AKTIVNE U PODRUČJU KULTURE I KREATIVNIH INDUSTRIJA

I.

Usvajaju se Izmjena i dopune Programa jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija (»Narodne novine«, br. 77/20. i 28/21., u daljnjem tekstu: Program), o produljenju trajanja provedbe Programa i o obuhvatu jamstva, a na temelju pravila iz Komunikacije Komisije – Privremeni okvir za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji covida-19 (SL C 91, 20. 3. 2020.), Komunikacije Komisije – Izmjena privremenog okvira za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji covida-19 (SL C 112, 4. 4. 2020.), Komunikacije Komisije – Izmjena privremenog okvira za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji COVID-a 19 (SL C 164, 13. 5. 2020.), Komunikacije Komisije – Treća izmjena privremenog okvira za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji COVID-a 19 (SL C 218, 2. 7. 2020.), Komunikacije Komisije – Četvrta izmjena privremenog okvira za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji COVID-a 19 i izmjena Priloga Komunikaciji Komisije državama članicama o primjeni članaka 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije na kratkoročno osiguranje izvoznih kredita (SL C 340, 13. 10. 2020.) i Komunikacije Komisije – Peta izmjena privremenog okvira za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji bolesti COVID-19 i izmjena Priloga Komunikaciji Komisije državama članicama o primjeni članaka 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije na kratkoročno osiguranje izvoznih kredita (SL C 34, 1. 2. 2021.), uz zadržavanje svih ostalih određenja Programa.

Izmjena i dopune Programa sastavni su dio ove Odluke.

II.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u »Narodnim novinama«.

Klasa: 022-03/21-04/235 Urbroj: 50301-04/25-21-2 Zagreb, 1. srpnja 2021.

Predsjednik mr. sc. Andrej Plenković, v. r.

IZMJENA I DOPUNE PROGRAMA JAMSTAVA ZA KREDITE ZA PODUZETNIKE AKTIVNE U PODRUČJU KULTURE I KREATIVNIH INDUSTRIJA

1.

U Programu jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija (»Narodne novine«, br. 77/20. i 28/21.), u uvodnom dijelu iza drugog odlomka dodaje se tekst:

»Ovaj Program predstavlja akt temeljem kojeg Vlada Republike Hrvatske – Ministarstvo kulture i medija (u daljnjem tekstu: MKM), putem provedbenog tijela Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnje tekstu: HAMAG-BICRO) može, bez potrebe za daljnjom obavijesti, dodjeljivati pojedinačne potpore korisnicima koji ispunjavaju propisane uvjete.

Instrument državne potpore uređen ovim Programom predstavlja državno jamstvo za nove kredite poduzetnika kod poslovnih banaka.

Ovaj Program, osim što predstavlja akt dodjele potpore sukladno Zakonu o državnim potporama (»Narodne novine«, br. 47/14. i 69/17.), ujedno je okvir i smjernica za rad stručnim službama MKM-a i djelatnicima HAMAG-BICRO-a. HAMAG-BICRO u ime i za račun Vlade Republike Hrvatske provodi Program u smislu prihvata zahtjeva prijavitelja, prikupljanja potrebne dokumentacije od podnositelja zahtjeva, obrade zahtjeva, a sve zaključno do faze odnosa komitent – banka koji proizlazi iz međusobnih prava i obveza uređenih obvezno-pravnim ugovorom o kreditu.

Nadzor nad provedbom plaćanja ili pozivima na plaćanje, izvješćivanje o istima u provedbi mjera, kao i protestiranjima državnih jamstava u provedbi mjera iz ovoga Programa osigurat će Vlada Republike Hrvatske svojim i/ili odgovarajućim provedbenim aktima MKM-a.

Za vrijeme trajanja ovoga Programa MKM u suradnji s HAMAG-BICRO-om kao provedbenim tijelom, procjenjuje moguće rizike koji mogu nastati u slučaju da korisnici zajmova, za koje će biti izdana jamstva, neće biti u mogućnosti izvršavati svoje obveze te na temelju toga, a radi osiguranja plaćanja potencijalnih obveza koje mogu nastati temeljem izdanih jamstava, planira sredstva u okviru svoga financijskog plana.

MKM će pratiti korištenje državnih jamstava odobrenih iz ovoga Programa, izvršavati pozive po plaćanjima u slučaju protestiranja državnih jamstava, transparentno, objektivno i dosljedno voditi evidencije o izdanim jamstvima, odnosno potencijalnim obvezama te potraživanjima koja mogu nastati temeljem izdanih jamstava.

O evidencijama i drugim postupanjima iz prethodnog odlomka MKM će pravodobno izvještavati Ministarstvo financija.

Ukupan iznos proračuna planiran na temelju Programa iznosi 300.000.000,00 kuna.

U slučaju povećanja planiranog proračuna Republika Hrvatska će o navedenom obavijestiti Europsku komisiju.

U smislu ovoga Programa, pojedini pojmovi imaju sljedeće značenje:

− državna potpora je stvarni i potencijalni rashod ili umanjeni prihod države dodijeljen od davatelja državne potpore u bilo kojem obliku koji narušava ili prijeti narušavanjem tržišnog natjecanja stavljajući u povoljniji položaj određenog poduzetnika ili proizvodnju određene robe i/ili usluge utoliko što utječe na trgovinu između država članica Europske unije, u skladu s člankom 107. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (u daljnjem tekstu: UFEU)

− program državne potpore je pravni akt na temelju kojeg se, bez potrebe za dodatnim provedbenim mjerama, unaprijed neodređenim korisnicima državne potpore dodjeljuju državne potpore, kao i pravni akt na temelju kojeg se državna potpora koja unaprijed nije vezana uz poseban projekt dodjeljuje jednom ili više korisnika državne potpore na neodređeno vrijeme i/ili u neodređenom iznosu

− mikro, mali i srednji poduzetnik je poduzetnik definiran u članku 2. Priloga I Uredbe Komisije (EU) br. 651/2014 od 17. lipnja 2014. o ocjenjivanju određenih kategorija potpora spojivima s unutarnjim tržištem u primjeni članaka 107. i 108. Ugovora (SL L 187, 26. 6. 2014., u daljnjem tekstu: Uredba o općem skupnom izuzeću)

− poduzetnik u poteškoćama je poduzetnik definiran u članku 2. točki 18. Uredbe o općem skupnom izuzeću

− potpora male vrijednosti je potpora uređena važećom Uredbom Komisije (EU) br. 1407/2013 оd 18. prosinca 2013. o primjeni članaka 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije na de minimis potpore (SL L 352, 24. 12. 2013., u daljnjem tekstu: Uredba o de minimis potporama), a koja zbog svoga iznosa ne narušava ili ne prijeti narušavanjem tržišnog natjecanja i ne utječe na trgovinu između država članica Europske unije te ne predstavlja državnu potporu iz članka 107. stavka 1. UFEU

− davatelj državne potpore je tijelo državne uprave, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te svaka pravna osoba koja dodjeljuje državne potpore/potpore male vrijednosti

− korisnik državne potpore je svaka pravna i fizička osoba koja, obavljajući gospodarsku djelatnost, sudjeluje u prometu roba i usluga, a prima državnu potporu/potporu male vrijednosti, bez obzira na njezin oblik i namjenu.«.

2.

U točki 2. »Uvjeti definirani Programom«, tablični prikaz zamjenjuje se sljedećim tekstom:

»Potpore u obliku jamstava za kredite dodjeljuju se u skladu s odjeljkom 3.1. Privremenog okvira poduzetnicima koji su suočeni s iznenadnim manjkom likvidnosti ili čak potpunom nelikvidnosti uslijed izbijanja pandemije bolesti COVID-19.

Temeljem ovoga Programa HAMAG-BICRO će vršiti obradu zahtjeva za nove kredite za obrtna sredstva uz državno jamstvo kao posrednik prema poslovnim bankama.

Ukupan iznos jamstva po poduzetniku ne smije prijeći 800.000,00 eura po kreditu, te rokom otplate kredita s uključenim počekom od najkraće jednu godinu, a najduže pet godina.

Povoljnija premija za državna jamstva na nove kredite koja će izdavati Vlada Republike Hrvatske iznosit će 0,00 %, naknada za obradu zahtjeva za nove kredite u korist HAMAG-BICRO-a iznosit će 0,1 % glavnice kredita, državno jamstvo osigurat će se na 100 % iznosa kredita i trajat će najkraće jednu godinu, a najduže pet godina.

Ukupan iznos novih kredita ne može biti veći od 800.000,00 eura po poduzetniku, a svi iznosi moraju biti bruto iznosi, tj. prije odbitka poreza ili drugih troškova.

Ugovori o kreditima s državnim jamstvom moraju biti zaključeni do 31. prosinca 2021., a državna jamstva moraju biti izdana do 31. prosinca 2021.

Prilikom odobrenja državnog jamstva na nove kredite, poslovne banke će HAMAG-BICRO-u nedvojbeno morati dokazati da su pogodnosti iz državnog jamstva u najvećoj mogućoj mjeri prenijele na poduzetnike, te će HAMAG-BICRO svojim mehanizmom osigurati maksimalni prijenos potpore na korisnika i zaštitnim mjerama onemogućiti neizravne potpore poslovnim bankama te time ograničiti neopravdano narušavanje tržišnog natjecanja. U tom smislu, HAMAG-BICRO će ugovornim odnosom s poslovnim bankama u provedbi ovoga Programa osigurati uvjete kredita za korisnike mjere državne potpore iz ovoga Programa po povoljnijim uvjetima (snižena kamatna stopa i/ili niži zahtjevi za instrumente osiguranja i slično).«.

3.

Iza točke 2. dodaje se naslov iznad točke i točka 2.a koji glase:

»2.a Zbrajanje potpora, čuvanje podataka i izvještavanje

Privremene mjere državne potpore obuhvaćene ovim Programom mogu se međusobno zbrajati u skladu s odredbama u posebnim odjeljcima Privremenog okvira.

Privremene mjere državne potpore obuhvaćene ovim Programom mogu se zbrajati s potporom na temelju Uredbe o de minimis potporama ili s potporom na temelju Uredbe o općem skupnom izuzeću ako se poštuju odredbe i pravila o zbrajanju iz tih uredbi.

Maksimalne ukupne gornje granice i iznosi kredita i jamstava utvrđeni ovim Programom, primjenjuju se i u slučajevima kada korisnici potpore temeljem ovoga Programa, koriste i mjere potpore temeljem Privremenog okvira iz drugih izvora.

MKM će objaviti relevantne informacije o svakoj pojedinačnoj potpori odobrenoj u skladu s ovim Programom na svojim internetskim stranicama, u roku od 12 mjeseci od trenutka dodjele.

MKM je dužno Europskoj komisiji dostavljati godišnja izvješća o provedbi mjere.

MKM će Ministarstvu financija dostaviti popis mjera uvedenih na temelju programa odobrenih na temelju Privremenog okvira radi dostave toga popisa Europskoj komisiji do 30. prosinca 2021.

MKM će osigurati vođenje detaljne evidencije o dodjeli potpora predviđenih Privremenim okvirom. Takve evidencije, koje moraju sadržavati sve informacije potrebne kako bi se utvrdilo da su ispunjeni potrebni uvjeti, moraju se čuvati 10 godina nakon dodjele potpore i na zahtjev dostaviti Europskoj komisiji.

Na njezin zahtjev MKM će dostaviti Europskoj komisiji dodatne informacije o dodijeljenim potporama kako bi provjerila jesu li se poštovali uvjeti utvrđeni u odluci Europske komisije kojom je odobrila potporu.«.

4.

Program iz točke 1. i ova Izmjena i dopune Programa važe do iskorištavanja sredstva, a najkasnije do 31. prosinca 2021.

 

 

 

Copyright © Ante Borić