Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 68/2021 (23.6.2021.), Akcijski plan za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača za 2021. i 2022. godinu

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

1317

Na temelju članka 31. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 150/11., 119/14., 93/16. i 116/18.), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 18. lipnja 2021. donijela

ZAKLJUČAK

1. Prihvaća se Akcijski plan za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača za 2021. i 2022. godinu (u daljnjem tekstu: Akcijski plan), u tekstu koji je sastavni dio ovoga Zaključka.

2. Zadužuju se nositelji provedbe mjera i aktivnosti iz Akcijskog plana da u predviđenim rokovima provedu mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti.

3. Zadužuje se Ministarstvo financija kao koordinator svih aktivnosti u području financijske pismenosti da podnese izvješće Vladi Republike Hrvatske o provedbi Akcijskog plana i projekcijama planiranih aktivnosti za naredno izvještajno razdoblje.

4. Zadužuju se nositelji provedbe mjera i aktivnosti iz Akcijskog plana da izvijeste Ministarstvo financija o provedenim aktivnostima za proteklo izvještajno razdoblje, kao i o projekcijama aktivnosti za naredno izvještajno razdoblje (godišnje ili višegodišnje), najkasnije protekom roka od 24 mjeseca od donošenja ovoga Zaključka.

5. Zadužuje se Ministarstvo financija da o ovom Zaključku izvijesti tijela državne uprave i druga tijela određena nositeljima za provedbu pojedinih mjera i aktivnosti iz Akcijskog plana.

6. Ovaj Zaključak objavit će se u »Narodnim novinama«.

Klasa: 022-03/21-07/02 Urbroj: 50301-05/31-21-8 Zagreb, 18. lipnja 2021.

Predsjednik mr. sc. Andrej Plenković, v. r.

AKCIJSKI PLAN ZA UNAPRJEĐENJE FINANCIJSKE PISMENOSTI POTROŠAČA ZA 2021. i 2022. GODINU

UVOD

Nacionalni strateški okvir financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine (u daljnjem tekstu: Nacionalni strateški okvir financijske pismenosti) kao misiju navodi stvaranje podloge, odnosno jačanje i razvijanje financijskog obrazovanja s ciljem boljeg upravljanja financijskim resursima.

Nacionalni strateški okvir financijske pismenosti predstavlja unaprijeđen međusektorski okvir za poticanje i unaprjeđivanje djelovanja svih dionika uključenih u provođenje financijskog obrazovanja građana Republike Hrvatske, s Ministarstvom financija kao ključnim nositeljem.

Temeljem Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti Ministarstvo financija osnovalo je Operativnu radnu grupu za praćenje provedbe mjera i aktivnosti (u daljnjem tekstu: Operativna radna grupa) za provedbu Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti za pojedine ciljne skupine stanovništva:

• djeca i mladi

• odrasli mlađe dobi

• osobe radne dobi koji ostvaruju prihode

• osobe starije životne dobi.

Članovi Operativne radne grupe planiraju mjere i aktivnosti, provode i prate provedbu mjera i aktivnosti određenih akcijskim planom, izvještavaju Ministarstvo financija i druge članove Operativne radne grupe o provedbi mjera i aktivnosti te raspravljaju o ostalim pitanjima relevantnim za financijsku pismenost.

Članovi Operativne radne grupe izvještavaju Ministarstvo financija o provedenim aktivnostima za proteklo izvještajno razdoblje. Ministarstvo financija o rezultatima rada izvješćuje Vladu Republike Hrvatske (godišnje ili višegodišnje).

Ministarstvo financija kao koordinator svih aktivnosti u području financijske pismenosti jednom u dvije godine zbirno putem akcijskog plana izvještava Vladu Republike Hrvatske o planiranim i provedenim aktivnostima definiranim akcijskim planom.

Akcijskim planom propisuju se mjere i aktivnosti usmjerene prema podizanju financijske pismenosti. U tu svrhu donosi se i Akcijski plan za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača za 2021. i 2022. godinu (u daljnjem tekstu: Akcijski plan) koji se izrađuje s ciljem provođenja aktivnosti i mjera usmjerenih financijskom obrazovanju svih dobnih skupina stanovništva. Predmetnim planom definirane su mjere i aktivnosti svih dionika, rok za provedbu mjera, pokazatelji uspješnosti te izvori financiranja.

Nacionalni strateški okvir financijske pismenosti kao i Akcijski plan za naredno razdoblje, usmjereni su na poticanje svih dionika financijskog obrazovanja na zajedničko djelovanje prema razumijevanju zajedničkog cilja i predanosti za njegovo postizanje, kako bi se svim građanima Republike Hrvatske osigurala prilika ostvarivanja određene koristi od financijskog obrazovanja.

Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje koji sudjeluju u provedbi aktivnosti Akcijskog plana imaju osigurana sredstva u okviru svojih redovnih aktivnosti. Ostala tijela osiguravaju vlastita sredstva za provedbu mjera i aktivnosti u svrhu financijskog opismenjavanja stanovništva.

Svi dionici u provedbi Akcijskog plana obvezuju se na kvalitetnu međusobnu suradnju, radi stvaranja uvjeta u okviru svoje nadležnosti i djelokruga te u skladu sa svojim djelatnostima, za osnaživanje okruženja i administrativne učinkovitosti u poticanju unaprjeđenja financijske pismenosti stanovništva.

Akcijski plan izrađen je kao »živi dokument« podložan prilagodbama i eventualnim budućim promjenama. Također, praćenje Akcijskog plana omogućit će Ministarstvu financija i nositeljima provedbe, identifikaciju onoga što je uspješno u provođenju financijske pismenosti, identifikaciju ostalih ciljnih skupina koje imaju koristi od financijske pismenosti, stjecanje saznanja o tome koji su dodatni izvori potrebni te identifikaciju potencijalnih propusta i aktivnosti za njihovo otklanjanje.

SADRŽAJ AKCIJSKOG PLANA

Akcijski plan sastoji se od seta Akcijskih planova sastavljenih od četiri Akcijska plana:

1. Akcijski plan za unaprjeđenje financijske pismenosti djece i mladih

2. Akcijski plan za unaprjeđenje financijske pismenosti odraslih mlađe dobi

3. Akcijski plan za unaprjeđenje financijske pismenosti osoba radne dobi koji ostvaruju prihode

4. Akcijski plan za unaprjeđenje financijske pismenosti osoba starije životne dobi

Akcijski plan sadrži prikaz identificiranih mjera i aktivnosti u podizanju razine financijske pismenosti građana Republike Hrvatske. Mjere su definirane prema nositeljima, odnosno dionicima u provođenju financijskog obrazovanja definiranim Nacionalnim strateškim okvirom financijske pismenosti. Uz mjere, navedene su i aktivnosti svih dionika, rok unutar kojeg će se one provoditi, izvori financiranja te pokazatelji uspješnosti.

 

AKCIJSKI PLAN ZA UNAPREĐENJE FINANCIJSKE PISMENOSTI DJECE I MLADIH

R.br.

Mjera

Aktivnost

Nositelj/sunositelj

Rok provedbe (Kvartal/ kontinuirano)

Izvori financiranja

Pokazatelji uspješnosti

Početna vrijednost za dvije godine

Ciljna vrijednost na kraju druge godine

1.

Sudjelovanje u raznim događajima i organizacija predavanja, seminara, konferencija, radionica, kvizova, natječaja i drugih događanja (uživo ili virtualno) s praćenjem utjecaja pandemije bolesti COVID-19 na poslovanje poduzetnika

Održavanje i sudjelovanje na događajima u organizaciji dionika

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

Sadržajno i prezentacijski prilagođen doprinos ­HANFA-e o temama iz njene nadležnosti, broj i model održavanja ovisni o epid. mjerama

Sadržajno i prezentacijski prilagođen doprinos HANFA-e o temama iz njene nadležnosti, broj i model održavanja ovisni o epid. mjerama

 

 

 

SSSH

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

2 radionice u školama 1 radionica, 16 sudionika

2 radionice

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

8 događaja, 240 sudionika

20 događaja, 600 sudionika

 

 

 

ŠTEDOPIS

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

50

200

 

 

 

UMFO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

5 događanja, model i broj sudionika prilagođavat će se epidemiološkim mjerama

10 događanja, model i broj sudionika prilagođavat će se epidemiološkim mjerama

 

 

Održavanje online edukativne igre – igru »Virtualna burza«

ZSE

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

cca 23.700 natjecatelja, ukupno od 2009. do 2020.

cca 24.000 natjecatelja, ukupno od 2009. do 2022.

 

 

 

AZOO

I. kvartal 2021.

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

1 stručni skup

2 stručna skupa

 

 

Sudjelovanje na tribinama, okruglim stolovima, radionicama, edukativnim skupovima i seminarima

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

5 online događaja

10 događaja uz fiz. nazočnost učenika

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

Sadržajno i prezentacijski prilagođen doprinos ­HANFA-e o temama iz njene nadležnosti, broj i model sudjelovanja ovisni o epidemiološkim mjerama; planirano više od 10 u svakoj godini

Sadržajno i prezentacijski prilagođen doprinos HANFA-e o temama iz njene nadležnosti, broj i model sudjelovanja ovisni o epidemiološkim mjerama; planirano više od 10 u svakoj godini

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

8

20

2.

Sudjelovanje u edukativnim aktivnostima

Održavanje stručnih edukacija

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

Broj i forma edukacija ovisni o epidemiološkim mjerama

Broj i forma edukacija ovisni o epidemiološkim mjerama

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

Edukativna predavanja za 700 učenika i 25 profesora

Edukativna predavanja za 1.400 učenika i 50 profesora

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

8

20

 

 

 

ZSE

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

Na održanih 30 seminara i 333 polaznika ukupno, 10-ak polaznika su studenti ili učenici

Održati 32 seminara s 350 polaznika, očekivati do cca 15-ak studenata i učenika

 

 

Predavanja predstavnika Burze u srednjim školama i na fakultetima, i predavanja usmjerena jačanju financijske pismenosti u organizaciji ostalih pravnih subjekata

ZSE

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

6

7

 

 

Sufinanciranje projekata organizacija civilnog društva u okviru Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih

MZO

III. Kvartal 2021.

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

307.849,00 kuna

650.000,00 kuna

 

 

U organizaciji AZOO-a održavanje stručnih seminara za učitelje i nastavnike na temu financijske pismenosti, u okviru kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja, u suradnji s drugim financijskim ustanovama i organizacijama

AZOO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

4 stručna skupa za učitelje i nastavnike na temu financijske pismenosti

4 stručna skupa za učitelje i nastavnike na temu financijske pismenosti

 

 

 

MFIN

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

0

2

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

Ovisno o organizaciji AZOO-a

Ovisno o organizaciji AZOO-a

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

Ovisno o organizaciji AZOO-a

Ovisno o organizaciji AZOO-a

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

Ovisno o organizaciji AZOO-a

Ovisno o organizaciji AZOO-a

 

 

 

ŠTEDOPIS

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

4

35

 

 

Održavanje učeničke debate u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom na temu iz djelokruga rada središnje banke

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Održana debata

Održana 1 debata

Održane 2 debate

 

 

Organiziranje različitih edukativnih događanja u Zagrebu u cilju podizanja razine financijske pismenosti učenika srednjih škola i studenata

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

0

5

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

8

20

 

 

 

ŠTEDOPIS

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

0

5

 

 

Projekt »Više znamo, bolje razumijemo« za učenike i nastavnike srednjih škola u Zagrebu

HGK

I. i IV. Kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

250 učenika

400 sudionika

 

 

 

HANFA

I. i IV. Kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

Edukacija barem za 3 škole ovisno o organizaciji i epidemiološkim mjerama

Edukacija barem za 3 škole ovisno o organizaciji i epidemiološkim mjerama

 

 

Financijsko opismenjavanje djece kao dio projekta »Mala akademija financija«

UMFO

Kontinuirano

Vlastiti

Rezultati na testu

4 on-line edukacije

4 video materijala

15 on-line edukacija, edukativni materijal, 2 prezentacije

 

 

Izrada online upitnika na temu prava potrošača na www.hife.hr

HIFE

I. kvartal 2022.

Vlastiti

Broj pregleda

93

150

 

 

Izrada online upitnika na temu poznavanja f.p. na www.hife.hr

HIFE

II. Kvartal 2021.

Vlastiti

Broj pregleda

93

150

 

 

Provođenje edukacije djece i mladih u području poreza

MFIN PU

Kontinuirano

Vlastiti

Rezultati na testu

150 učenika

250 učenika

3.

Izrada, izdavanje i objava edukativnih materijala

Izrada, izdavanje i objava edukativnih brošura, prezentacija, letaka, videomaterijala, sadržaja internetskih stranica i sl.

EFZG

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

Izdana jedna znanstvena monografija

Objavljen jedan videomaterijal

2 brošure, 4 prezentacije, 2 internetske stranice, 2 znanstvena rada

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

5

10

 

 

 

ŠTEDOPIS

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

15

200

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

200

3000

 

 

 

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

59.000 posjeta na portalu

120.000 posjeta na portalu

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

Barem 3 materijala godišnje

Barem 3 materijala godišnje

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, broj objavljenih materijala (ovisno o aktivnosti)

20 objava

40 objava

 

 

 

UMFO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj posjeta mrežnim stranicama, broj izdanih, objavljenih materijala

20

50

 

 

 

SSSH

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

2.000 letaka

200 letaka

 

 

Informiranje građana o aspektima korištenja financijskih usluga

HUB

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

Unaprjeđenje razine poznavanja financijskih usluga

Porast razine financijske pismenosti i informiranosti

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

Kontinuirano pružanje informacija o temama iz nadležnosti HANFA-e

Kontinuirano pružanje informacija o temama iz nadležnosti HANFA-e

 

 

 

ŠTEDOPIS

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

12

100

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

200

3.000

 

 

Provođenje projekta Štedopis TV – edukativni video sadržaj

ŠTEDOPIS

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

4

8

 

 

Održavanje edukativnih kvizova znanja putem interneta

ŠTEDOPIS

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

500

1.000

 

 

Snimanje edukativnog materijala, za moguću upotrebu u nastavi

ZSE

I-IV. Kvartala 2021.

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

Za materijale koji će u cjelosti biti namjenjeni educiranju, provedene prve pripreme.

Od snimanih događanja, dio sadržaja s cca 3 događanja može se upotrijebiti za edukaciju

Snimiti 2 materijala u cjelosti namjenjena za edukaciju. Od snimanih događanja, dio sadržaja s cca 3 događanja pripremiti za upotrebu u edukaciji.

 

 

Snimanje edukativnog informativnog sadržaja koji se može koristiti u edukativne svrhe u školama

UMFO

kontinuirano

Vlastiti

Broj snimljenih materijala

3

6

 

 

Izrada infografika »Financijska pismenost«

MZO

I. kvartal 2021.

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, projekata

10.000,00 kuna

20.000.00 kuna

4.

Suradnja s ostalim članovima Operativne radne grupe te ostalim institucijama relevantnima za podizanje razine financijske pismenosti

Aktivna suradnja s drugim dionicima

ORG

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

3 sastanka ORS i 20 izravnih kontakata radi planiranja aktivnsosti

4 sastanka ORS i 30 izravnih kontakata radi planiranja aktivnosti

 

 

Sudjelovanje u projektu pružanja tehničke pomoći u financijskom obrazovanju u organizaciji OECD/INFE i Ministarstva financija Kraljevine Nizozemske

MFIN

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

Kontinuirano

Kontinuirano

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

Kontinuirana suradnja tijekom provedbe projekta

Kontinuirana suradnja tijekom provedbe projekta

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

Doprinos HANFA-e u suradnji s drugim dionicima ovisno o tijeku projekta

Doprinos HANFA-e u suradnji s drugim dionicima ovisno o tijeku projekta

5.

Obilježavanje međunarodnih događaja značajnih za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača.

Obilježavanje Europskog i Svjetskog tjedna novca

HANFA

I. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

Barem 3 aktivnosti u tom tjednu

Barem 3 aktivnosti u tom tjednu

 

 

 

HUB

I. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

AZOO 1 zajednički stručni skup

AZOO 1 zajednički stručni skup, izložba dopunskih obrazovnih materijala

 

 

 

AZOO

I. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

AZOO

1 zajednički stručni skup

AZOO

1 zajednički stručni skup, izložba dopunskih obrazovnih materijala

 

 

 

HGK

I. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija, objava na web-stranicama, broj škola, razrednih odjela/učenika uključenih u obilježavanje, broj prikaza

On-line edukacije za učenike srednjih škola i studente, 15 srednjih škola i 2 fakulteta

20 događanja i ostale aktivnosti

 

 

 

ŠTEDOPIS

I. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

3

9

 

 

 

HUO

I. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

Barem 3 aktivnosti u tom tjednu

Barem 3 aktivnosti u tom tjednu

 

 

 

UMFO

I. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

3

6

 

 

 

HNB

I. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

Sudjelovanje 60 učenika i 5 profesora u prigodnom obilježavanju

Sudjelovanje 120 učenika i 10 profesora u prigodnom obilježavanju

 

 

 

HIFE

I. Kvartal 2022.

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

2

4

 

 

 

MINGOR

I. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

1

2

 

 

Obilježavanje Svjetskog dana štednje

HUO

IV. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

Redovito informiranje potrošača o važnosti životnog osiguranja i štednje za mirovinu

2

 

 

 

HUB

IV. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

Informiranje građana o važnosti odgovornog upravljanja i odnosa prema novcu

Populariziranje teme štednje i upravljanja novcem u odnosu na kvalitetu života

 

 

 

HGK

IV. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

Organizirano u on-line obliku kroz priopćenje, izradu prigodnog materijala, izjave za medije, putem web-stranica i na društvenim mrežama.

Priopćenje za medije, Okrugli stol u HGK uz sudjelovanje 70 učenika srednjih škola i studenata, objave na društvenim mrežama

 

 

Tjedan svjesnosti o prijevarama

HANFA

IV. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

Barem 2 događaja u tjednu

Barem 2 događaja u tjednu

 

 

Obilježavanje Svjetskog dana investicijskih fondova

HGK

II. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

1 događanje

1 priopćenje za medije

Izjave za medije

Brošura u on-line obliku

2 događanja

2 priopćenja za medije

Gostovanja na radiju/TV

6 predavanja na fakultetima

 

 

Obilježavanje Svjetskog dana prava potrošača

MINGOR

I. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

1

2

 

 

 

HIFE

I. Kvartal 2022.

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

2

4

 

 

 

HANFA

I. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

Doprinos HANFA-e u suradnji s drugim dionicima

Doprinos HANFA-e u suradnji s drugim dionicima

 

 

 

HUO

I. Kvartal

Vlastiti

Prigodna objava, publikacija

0

2

6.

Suradnja s medijima i internetskim portalima

Sudjelovanje i suradnja s medijima s ciljem promicanja važnosti financijske pismenosti

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Broj gostovanja, broj objavljenih članaka

Kontinuirano

Kontinuirano

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj gostovanja, broj objavljenih članaka

7

25

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj gostovanja, broj objavljenih članaka

Kontinuirano informiranje javnosti vezano uz teme iz područja financijskih usluga u javnim istupima predstavnika HANFA-e

Kontinuirano informiranje javnosti vezano uz teme iz područja financijskih usluga u javnim istupima predstavnika HANFA-e

 

 

 

UMFO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj gostovanja, broj objavljenih članaka

60

100

 

 

 

 

 

AKCIJSKI PLAN ZA UNAPREĐENJE FINANCIJSKE PISMENOSTI ODRASLIH MLAĐE DOBI

R.br.

Mjera

Aktivnost

Nositelj/ sunositelj

Rok provedbe (Kvartal/ kontinuirano)

Izvori financiranja

Pokazatelji uspješnosti

Početna vrijednost za dvije godine

Ciljna vrijednost na kraju druge godine

1.

Sudjelovanje u raznim događajima i organizacija predavanja, seminara, konferencija, radionica, kvizova, natječaja i drugih događanja (uživo ili virtualno) sa praćenjem utjecaja pandemije bolesti COVID-19 na poslovanje poduzetnika

Održavanje i sudjelovanje na događajima u organizaciji dionika

UMFO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj organiziranih edukativnih događanja

6

12

 

 

 

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Broj organiziranih edukativnih događanja

5

10

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Broj organiziranih edukativnih događanja

5

10

 

 

 

SSSH

Kontinuirano

Vlastiti

Broj organiziranih edukativnih događanja

1 konferencija, 30 sudionika

1 radionica,

20 sudionika

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj organiziranih edukativnih događanja

8 događaja, 240 sudionika

20 događaja, 600 sudionika

 

 

Redovita komunikacija s potrošačima

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Pruženi savjeti potrošačima

5.000 upita putem besplatnog potrošačkog telefona, 1.800 upita putem el.pošte [email protected]

10.000 putem besplatnog potrošačkog telefona, 1.800 upita putem el.pošte [email protected]

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika

Informiranje i odgovori na upite građana i poslovnih subjekata slijedom posljedica pandemije bolesti COVID-19 i potresa u Zagrebu (bankarstvo, osiguranje, leasing)

30 odgovora na upite

 

 

Suradnja na projektima sa studentskim udrugama, radi bolje financijske pismenosti

ZSE

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika

Pripreme s jednom udrugom

1

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika

2

4

 

 

Financijsko opismenjavanje, projekt »Budi fin« mladih od 17 do 25 godina

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika

Barem jedna suradnja godišnje

Barem jedna suradnja godišnje

 

 

Poziv zainteresiranim studentima da se prijave na projekt osmišljavanja materijala za financijsko opismenjavanje mladih »Financijska pismenost za studente«

EFZG/ RAIFF MF

Kontinuirano

Vlastiti

Rezultati na testu

0

Web-stranica projekta, 1 brošura, 2 prezentacije, 2 znanstvena rada, 10 fokus grupa, 15 on-line edukacija, pre-post istraživanje financijskih sposobnosti mladih

 

 

Održavanje poreznih razgovora utorkom (jednom mjesečno) sa studentima Pravnog fakulteta

EFZG/ GF/FPZ/ AZ MF

2021. – 2022.

AZ MF

Broj sudionika

Predstavljanje projekta studentima

Web-stranica, edukativni brošura koja pokriva 5 područja aktivnosti, 1 on-line upitnik, izrada kalkulatora koji će biti postavljeni na web-stranicu projekta, 8 radionica

 

 

Organiziranje različitih edukativnih događanja u cilju podizanja razine financijske pismenosti studenata

MFIN/PU/ Pravni fakultet u Zg

Kontinuirano

Vlastiti

Upitnik o znanju prije i poslije održanih razgovora

3

10

2.

Sudjelovanje u edukativnim aktivnostima

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

Barem 2 događaja godišnje, forma ovisna o epdiemiološkim mjerama

Barem 2 događaja godišnje, forma ovisna o epdiemiološkim mjerama

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

5 fakulteta

8 fakulteta

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

11 seminara, 500 sudionika

30 seminara, 600 sudionika

 

 

Omogućavanje studentima da pohađaju edukacije Akademije ZSE namijenjene široj investicijskoj javnosti. Uz gratis edukacije poput panel-diskusija, za seminare su osigurani studentski popusti

ŠTEDOPIS

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

1

5

 

 

 

ZSE

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

cca 10

cca 15

 

 

Edukativni posjeti

ZSE

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

130

500

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

Barem 3 posjete godišnje, ovisno o epidemiološkim mjerama

Barem 3 posjete godišnje, ovisno o epidemiološkim mjerama

 

 

 

UMFO

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

5

10

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

0

5

3.

Izrada, izdavanje i objava edukativnih materijala

Izrada, izdavanje i objava edukativnih brošura, prezentacija, letaka, video materijala, sadržaja internetskih stranica i uputa vezanih uz financijsko opismenjavanje

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

Barem 3 materijala godišnje

Barem 3 materijala godišnje

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

20 objava

40 objava

 

 

 

HIFE

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

40

6

 

 

 

SSSH

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

2000 letaka

200 letaka

 

 

 

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

59.000 posjeta na portalu

120.000 posjeta na portalu

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

Izrada 5 edukativnih materijala

Izrada 10 edukativnih materijala

 

 

 

ŠTEDOPIS

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

4

15

 

 

 

EFZG

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

1 znanstvena knjiga

1 online edukacija

1 videomaterijal

2 internetske stranice, 2 brošure, 4 prezentacije

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

200

3.000

 

 

 

UMFO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

4 održanja događanja, lansiran novi web, videoreportaža

2 brošure – digitalne, 40 tekstova za web 8 videomaterijala

 

 

 

MFIN/PU

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

0

2

 

 

Informiranje građana o aspektima korištenja financijskih usluga

HUB

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

Unaprjeđenje razine poznavanja financijskih usluga

3 online briefinga, 20 objava za medije, 120 odgovora na medijske upite

Očekivano 6 (online) briefinga, 40 objava za medije, 250 odgovora na upite

 

 

 

ŠTEDOPIS

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

4

8

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

Kontinuirano informiranje javnosti o financijskim uslugama u primjerenoj formi i ovisno o aktualnosti i važnosti tema

Kontinuirano informiranje javnosti o financijskim uslugama u primjerenoj formi i ovisno o aktualnosti i važnosti tema

 

 

 

UMFO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

Unapređenje razine poznavanja financijskih usluga 3 on-line radionice, 10 objava za medije. Frekvencija i kanal objava ovise o trenutnoj epidemiološkoj situaciji

Unapređenje razine poznavanja financijskih usluga 6 online radionice, 20 objava za medije. Frekvencija i kanal objava ovise o trenutnoj epidemiološkoj situacij

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

200 letci, brošure

3.000 letci, brošure

 

 

Nastavak kampanje »Znanjem do financijskog oporavka« s Udrugom »Padobran« i FINA-om što uključuje besplatno savjetovanje za blokirane ili ovršene građane, projekt koji se provodi i uz podršku HUP-a

HUB

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

Uključivanje partnera iz privatnog i javnog sektora u svrhu pružanja savjetodavne podrške građanima s financijskim poteškoćama

Stvaranje zajedničke platforme raznih dionika koja ima za cilj omogućiti građanima kvalitetnu i besplatnu uslugu u području upravljanja dugom

 

 

Za godišnje nagrade o doprinosu edukaciji na teme tržišta kapitala, uzima se u obzir rad studentskih udruga

ZSE

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

1 događanje

1 događanje

 

 

Izrada edukativnih stranica i web-stranice budifin.hr.

EFZG, RAIFF MF

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događanja, sudionika, materijala

0

Kreirana web-stranica

 

 

Aktivna suradnja s drugim dionicima

AZOO

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

Kontinuirano

Kontinuirano

4.

Suradnja s ostalim članovima Operativne radne grupe te ostalim institucijama relevantnima za podizanje razine financijske pismenosti

Suradnja MINGOR-a i ostalih dionika uključenih u aplikaciju CISZP, kao i ostalih tijela uključenih u podizanje razine financijske pismenosti

ORG

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

Kontinuirano

Kontinuirano

 

 

 

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

3.500 upita potrošača putem CISZP-a

7.000 upita potrošača putem CISZP-a

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

Odgovoreno na 33 upita građana zaprimljena putem CISZP aplikacije

Odgovoreno na 66 upita građana zaprimljena putem CISZP aplikacije

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

Odgovoreno na 25 upita građana zaprimljena putem CISZP aplikacije

Odgovoreno na 50 upita građana zaprimljena putem CISZP aplikacije

 

 

Sudjelovanje u projektu pružanja tehničke pomoći u financijskom obrazovanju u organizaciji OECD/INFE i Ministarstva financija Kraljevine Nizozemske

MFIN

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

Kontinuirano

Kontinuirano

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

Kontinuirana suradnja tijekom provedbe projekta

Kontinuirana suradnja tijekom provedbe projekta

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

Doprinos ­HANFA-e u suradnji s drugim dionicima ovisno o tijeku projekta

Doprinos ­HANFA-e u suradnji s drugim dionicima ovisno o tijeku projekta

5.

Komunikacija s korisnicima financijskih usluga i širom javnosti

Redovita komunikacija s potrošačima

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

5.000 upita putem besplatnog potrošačkog telefona

900 upita putem elektroničke pošte [email protected]

10.000 upita putem besplatnog potrošačkog telefona

18.000 upita putem elektroničke pošte [email protected]

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Kontinuirana komunikacija

Kontinuirana komunikacija

 

 

 

HIFE

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

442

100

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Redovita komunikacija s potrošačima kroz odgovore na upite i objave u medijima

30 odgovora na upite i 10 objava

 

 

 

UMFO

kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Redovita komunikacija odgovori na upite i medijske upite 100

Redovita komunikacija odgovori na upite i medijske upite

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

1.100 – odgovori na pisane i telefonske upite upućene Pravobraniteljstvu na području osiguranja i Centra za mirenje pri HUO-u

2.000 – odgovori na pisane i telefonske upite upućene Pravobraniteljstvu na području osiguranja i Centra za mirenje pri HUO-u

 

 

Komuniciranje na društvenim mrežama i putem internet stranice

ZSE

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Kontinuirano osigurane ažurirane informacije i odgovori. Stranicu www.akademijazse.hr posjetilo 9.475 korisnika, uz preko 25.760 pregleda.

Kontinuirano osigurane ažurirane informacije i odgovori. Za stranicu www.akademijazse.hr procjenjeni broj posjetitelja cca 9.700.

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Kontinuirano informiranje javnosti o f. uslugama preko društvenih mreža i int. stranica s naglaskom na aktualne teme

Kontinuirano informiranje javnosti o f. uslugama preko društvenih mreža i int. stranica s naglaskom na aktualne teme

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

62

120

 

 

Organizacija radionica/sastanaka i drugih oblika informiranja o SEPA platnim uslugama u suradnji s ostalim članovima hrvatskog SEPA foruma (HUB, HGK, HNB, FINA, MFIN) Ažuriranje web-stranice www.sepa.hr te odgovori na upite upućeni putem kontakt adrese [email protected]

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih radionica, sastanaka

Redovito održavanje i ažuriranje www.sepa.hr.

Više od 65 odgovora na upite zaprimljene putem [email protected]

Redovito održavanje i ažuriranje www.sepa.hr.

5 radionica/sastanaka

6.

Obilježavanje međunarodnih događaja značajnih za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača

Obilježavanje Europskog i Svjetskog tjedna novca

MINGOR

I. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija

1

2

 

 

 

HUB

I. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija

2 događaja:

Istraživanje o razini financijske pismenosti tinejdžera i online panel

4-6 događaja ili aktivnosti povodom obilježavanja Tjedna

 

 

 

HANFA

I. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija

Barem 3 aktivnosti u tom tjednu

Barem 3 aktivnosti u tom tjednu

 

 

 

HGK

I. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija

0

10 događanja i ostale aktivnosti

 

 

 

HNB

I. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija

Sudjelovanje 60 učenika i 5 profesora u prigodnom obilježavanju

Sudjelovanje 120 učenika i 10 profesora u prigodnom obilježavanju

 

 

 

ŠTEDOPIS

I. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija

3

9

 

 

 

HIFE

I. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija

2

2

 

 

 

HUO

I. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija

Barem 3 aktivnosti u tom tjednu

Barem 3 aktivnosti u tom tjednu

 

 

 

UMFO

I. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija

1 događanje

2 događanja – online, 2 objave, 1 brošura

 

 

Obilježavanje Svjetskog dana štednje

HUB

IV. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija

1 Objava za medije i 1 publikacija Pregledi (povodom Dana štednje)

3 objave i/ili 3 publikacije vezane uz Dan štednje

 

 

 

HGK

IV. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija

Organizirano u online obliku kroz priopćenje, izradu prigodnog materijala, izjave za medije, putem web-stranica i na društvenim mrežama

Priopćenje za medije, Okrugli stol u HGK uz sudjelovanje 70 učenika srednjih škola i studenata, objave na društvenim mrežama

 

 

 

HUO

IV. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija

1

1

 

 

Obilježavanje Svjetskog dana investicijskih fondova

HGK

II. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija, (ovisno o aktivnosti), prigodna publikacija, aktivnost ili objava

Online Edukacije za učenike srednjih škola i studente: 15 srednjih škola i 2 fakulteta

20 događanja

 

 

Tjedan svjesnosti o prevarama

HANFA

IV. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija

Barem 2 događaja u tjednu

Barem 2 događaja u tjednu

 

 

Obilježavanje Svjetskog dana prava potrošača

MINGOR

I. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija

1

2

 

 

 

HANFA

I. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija

Doprinos HANFA-e u suradnji s drugim dionicima

Doprinos HANFA-e u suradnji s drugim dionicima

 

 

 

HUO

I. kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika, publikacija

1

1

7.

Suradnja s medijima i internetskim portalima

Sudjelovanje i suradnja s medijima s ciljem promicanja važnosti financijske pismenosti

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Gostovanja u medijima, intervjui

Kontinuirano

Kontinuirano

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Gostovanja u medijima, intervjui

Kontinuirano informiranje javnosti vezano uz teme iz područja financijskih usluga u javnim istupima predstavnika HANFA-e

Kontinuirano informiranje javnosti vezano uz teme iz područja financijskih usluga u javnim istupima predstavnika HANFA-e

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Gostovanja u medijima, intervjui

Više od 40 objava u tiskanim i on-line medijima

Više od 50 objava u tiskanim i on-line medijima

 

 

 

ŠTEDOPIS

Kontinuirano

Vlastiti

Gostovanja u medijima, intervjui

6

16

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Gostovanja u medijima, intervjui

7

25

 

 

 

UMFO

Kontinuirano

Vlastiti

Gostovanja u medijima, intervjui

30 tekstova 4 gostovanja

60 tekstova 4 gostovanja

 

 

Radijske emisije »Financijska abeceda« emitirane na Hrvatskom katoličkom radiju u kojima se jednom tjedno govori o relevantnim temama iz područja financijske pismenosti

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj emitiranih emisija

Barem 5 emisija godišnje (realizacija ovisna o uredništvu radiostanice)

Barem 5 emisija godišnje (realizacija ovisna o uredništvu ­radiostanice)

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Broj emitiranih emisija

28

56

 

 

Omnichanel kampanja – cjelovita digitalna kampanja Financije za svakoga Gospodin Fin

UMFO

II. I IV. kvartal

vlastiti

Broj objava, impresija, pregleda na YouTube kanalu i ostalim medijima

Ključni KPI 150.000 pregleda videomaterijala

Ključni KPI više 300.000 pregleda videomaterijala

 

 

 

 

 

AKCIJSKI PLAN ZA UNAPREĐENJE FINANCIJSKE PISMENOSTI OSOBA RADNE DOBI KOJE OSTVARUJU PRIHODE

R.br.

Mjera

Aktivnost

Nositelj/ sunositelj

Rok provedbe (Kvartal/ kontinuirano)

Izvori financiranja

Pokazatelji uspješnosti

Početna vrijednost za dvije godine

Ciljna vrijednost na kraju druge godine

1.

Sudjelovanje u raznim događajima i organizacija predavanja, seminara, konferencija, radionica, kvizova, natječaja i drugih događanja (uživo ili virtualno) sa praćenjem utjecaja bolesti COVID-19 na poslovanje poduzetnika

Održavanje i sudjelovanje na događajima u organizaciji dionika

AZOO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

Ovisno o organizaciji dionika

Ovisno o organizaciji dionika

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

Barem 1 događaj, ovisno o aktualnosti teme

Barem 1 događaj, ovisno o aktualnosti teme

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

5

10

 

 

 

SSSH

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

10 webinara, 248 sudionika

12 webinara, 300 sudionika

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

1 događaj, 300 sudionika

4 događaja, 800 sudionika

 

 

 

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

5

8

 

 

Seminari i drugi edukativni događaji Akademije ZSE pripremljeni na teme jačanja financijske pismenosti

ZSE

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

10

12

 

 

 

UMFO sa ZSE

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

1 (200 sudionika)

2 (200 sudionika po događanju)

 

 

Organiziranje različitih edukativnih događanja u Zagrebu i drugim gradovima kroz mrežu županijskih komora, u cilju podizanja razine financijske pismenosti poslovnih subjekata.

Organizacija konferencije »Dan hrvatskih financijskih institucija«. Održavanje edukacija i događanja, postignute suradnje

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

0

2

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

Online događanje

6 događanja uz fizičku nazočnost

 

 

 

EFZG

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

 

Održana 1 konferencija

 

 

 

HUP

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

20 događanja

20 događanja

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Održana konferencija

Uslijed pandemije bolesti COVID-19 konferencija »Dan hrvatskih institucija« nije održana

Održana konferencija

 

 

Financijska edukacija studenata iz područja instituacionalnih investitora u okviru projekta »Institutional investors Lab« pri predmetu Upravljanje insitucionalnim investitorima

EFZG

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

0

8 edukacija

 

 

Oblikovanje edukacijskih materijala iz područja porezne pismenosti te provedba radionica porezne i financijske pismenosti za zaposlenike koji zbog prirode svog zaposlenja imaju potrebu za unaprjeđenjem financijskih i poreznih znanja i vještina

EFZG/PWC HRVATSKA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

Oblikovani edukacijski materijali

0 edukacija

 

 

Organizacija državnih stručnih skupova za edukaciju učitelja i nastavnika u području financijske pismenosti i provođenju međupredmetng kurikuluma Poduzetništvo, domena C

AZOO

Dva puta godišnje

Vlastiti

Broj sudionika

Teme prilagođene međupredmetnom kurikulumu Poduzetništvo, domena C

4 stručna skupa

2.

Sudjelovanje u edukativnim aktivnostima

Provođenje radionica financijske edukacije andargoških djelatnika u srednjim školama

EFZG

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

0

2 edukacije

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

0

2

 

 

Organizacija različitih stručnih seminara, radionica, savjetovanja i slično u kontekstu hrvatskog tržišta (CEDOH)

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika, organiziranih edukativnih dog.

11 seminara, 500 sudionika

30 seminara 600 sudionika

 

 

Redovita komunikacija s potrošačima

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika

5.000 upita putem besplatnog potrošačkog telefona

900 upita putem elektroničke pošte [email protected]

10.000 upita putem besplatnog potrošačkog telefona

1.800 upita putem elektroničke pošte [email protected]

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj sudionika

Kontinuirano informiranje osoba koje ostvaruju prihode o aktualnim i relevantnim temama iz područja financijskih usluga

Kontinuirano informiranje osoba koje ostvaruju prihode o aktualnim i relevantnim temama iz područja financijskih usluga

3.

Sudjelovanje u edukativnim aktivnostima

Izrada, izdavanje i objava edukativnih brošura, prezentacija, letaka, videomaterijala, sadržaja internetskih stranica i uputa vezanih uz financijsko opismenjavanje

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

Barem 2 materijala godišnje

Barem 2 materijala godišnje

 

 

 

HIFE

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

40

6

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

20 objava

40 objava

 

 

 

SSSH

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

2.000 brošura

1.000 mapa

 

 

 

EFZG

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

1 videomaterijal

1 znanstvena monografija

2 brošure, 2 znanstvena rada, 4 prezentacije. 2 sadržaja internetskih stranica

 

 

 

HIFE

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

40

6

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

Objava 5 edukativnih materijala

Objava 10 edukativnih materijala

 

 

 

ŠTEDOPIS

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

24

60

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

200 brošure, letci

3.000 brošure, letci

 

 

 

UMFO

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

4 događanja, 5 projekata

6 događanja, 5 projekata po godini

 

 

 

MFIN/PU

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

0

2

 

 

Informiranje građana o aspektima korištenja financijskih usluga

HUB

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

Unaprjeđenje razine poznavanja financijskih usluga

3 on-line briefinga, 20 objava za medije, 120 odgovora na medijske upite

Porast razine financijske pismenosti i informiranosti o bankovnim uslugama i proizvodima u Hrvatskoj

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

Objave na web-stranicama

Objave na web-stranicama

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

Objavljeno 5 relevantnih informacija i upozorenja široj javnosti

Objavljeno 10 relevantnih informacija i upozorenja široj javnosti

 

 

 

ŠTEDOPIS

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

0

Očekivano 6 (online) briefinga, 40 objava za medije, 250 odgovora na upite

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

Barem 2 materijala godišnje

Barem 2 materijala godišnje

 

 

 

UMFO

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

4 panel-diskusije, 3 događanja Fibra – briefing za medije i akademske zajednice

10 panel-diskusija, 6 fibra događanja

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

200

3.000

 

 

Nastavak kampanje »Znanjem do financijskog oporavka« s Udrugom »Padobran« i FINA-om što uključuje besplatno savjetovanje za blokirane ili ovršene građane, projekt koji se provodi i uz podršku HUP-a

HUB

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

Savjetovanje zainteresiranih građana (napomena: broj nije dostupan)

Održana savjetovanja građana

(napomena: nije moguće unaprijed procijeniti)

 

 

 

HUP

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

0

2 objave na web-stranici

 

 

Izdavanje publikacija ili objava o gospodarskim kretanjima, makroekonomskoj situaciji, predviđanjima te ostalim informacijama bitnim za financijsko planiranje građana i poduzetnika (HUB analize, izgledi i Pogledi)

HUB

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

Objava stručnih analiza na aktualne teme u području makroekonomije, gospodarstva i bankarstva. Transparentno i redovito komuniciranje putem raznih komunikacijskih kanala važnim za financijsko planiranje građana i poduzetnika

Objava 15-20 različitih publikacija koje imaju za cilj informirati stručnu i opću javnost o važnim temama za kvalitetno upravljanje financijama i razumijevanje uloge banaka u društvu

 

 

Izrada ili objava edukativnih materijala i uputa vezanih uz financijsku pismenost na području poreza

MFIN/PU

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

0

2

 

 

Održavanje on-line edukativne igre uz koju investitori početnici mogu jačati financijska znanja

ZSE

Kontinuirano

Vlastiti

Sudjelovanje u edukativnim događanjima

Broj natjecatelja od 2009. do 2020. cca 23.700

Broj natjecatelja od 2009. do 2022. cca 24.000

4.

Suradnja s ostalim članovima Operativne radne grupe te ostalim institucijama relevantnima za podizanje razine financijske pismenosti

Suradnja s drugim dionicima

AZOO

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Kontinuirana kominikacija

Kontinuirana kominikacija

 

ORG

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Kontinuirana kominikacija

Kontinuirana kominikacija

 

 

Suradnja MINGOR-a i ostalih dionika uključenih u aplikaciju CISZP, kao i ostalih tijela uključenih u podizanje razine financijske pismenosti

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

3.500 upita putem CISZP-a

7.000 upita putem CISZP-a

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Odgovoreno na 25 upita građana zaprimljena putem CISZP aplikacije

Odgovoreno na 50 upita građana zaprimljena putem CISZP aplikacije

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Odgovoreno na 33 upita građana zaprimljena putem CISZP aplikacije

Odgovoreno na 66 upita građana zaprimljena putem CISZP aplikacije

 

 

Sudjelovanje u projektu pružanja tehničke pomoći u financijskom obrazovanju u organizaciji OECD/INFE i Ministarstva financija Kraljevine Nizozemske

MFIN

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Kontinuirana komunikacija

Kontinuirana komunikacija

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Kontinuirana suradnja tijekom provedbe projekta

Kontinuirana suradnja tijekom provedbe projekta

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Doprinos HANFA-e u suradnji s drugim dionicima ovisno o tijeku projekta

Doprinos HANFA-e u suradnji s drugim dionicima ovisno o tijeku projekta

5.

Komunikacija s korisnicima financijskih usluga i širom javnosti

Redovita komunikacija po upitima te objava relevantnih informacija i upozorenja široj javnosti

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Kontinuirano odgovaranje na upite i objava informacija

Kontinuirano odgovaranje na upite i objava informacija

 

 

 

ZSE

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Odgovoreno na svaki upit o edukaciji

Odgovoriti na svaki upit o edukaciji

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Kontinuirano

30 odgovora na upite i 10 objava

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Zaprimljeno i postupano po 1.000 upita i prigovora potrošača

Zaprimljeno i postupano po 2.000 upita i prigovora potrošača

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

1.100 odgovori na pisane i telefonske upite upućene Pravobraniteljstvu na području osiguranja i Centru za mirenje pri HUO-u

1.101 odgovori na pisane i telefonske upite upućene Pravobraniteljstvu na području osiguranja i Centru za mirenje pri HUO-u

 

 

Za nagrađivanje doprinosa razvoju tržišta kapitala prati se rad raznih pojedinaca i pravnih subjekata

ZSE

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

1 događaj

1 događaj

 

 

Edukacija i informiranje potrošača i poslovnih subjekata o različitim financijskim proizvodima i uslugama te ostalih ciljnih skupina u cilju podizanja razine financijske pismenosti

HIFE

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

442

100

 

 

 

HUP

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

0

Broj održanih događaja

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Informiranje i odgovori na upite građana i poslovnih subjekata slijedom posljedica pandemije bolesti COVID-19 i potresa u Zagrebu (bankarstvo, osiguranje, leasing)

30 odgovora na upite

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Kotinuirano informiranje javnosti s naglaskom na pojašnjenju financijskih proizvoda i usluge te njihovih obilježja

Kotinuirano informiranje javnosti s naglaskom na pojašnjenju financijskih proizvoda i usluge te njihovih obilježja

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

25

50

 

 

Radijske emisije »Financijska abeceda« emitirane na Hrvatskom katoličkom radiju u kojima se jednom tjedno govori o relevantnim temama iz područja financijske pismenosti

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Broj emitiranih emisija

28

56

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj emitiranih emisija

Barem 5 emisija godišnje (realizacija ovisna o uredništvu radio stanice)

Barem 5 emisija godišnje (realizacija ovisna o uredništvu radio stanice)

 

 

Organizacija radionica / sastanaka i drugih oblika informiranja o SEPA platnim uslugama u suradnji s ostalim članovima hrvatskog SEPA foruma (HUB, HNB, FINA, MFIN). Ažuriranje web stanice www.sepa.hr te odgovori na upite upućeni putem kontakt adrese [email protected]

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

Redovito održavanje i ažuriranje www.sepa.hr.

Više od 65 odgovora na upite zaprimljene putem [email protected]

Redovito održavanje i ažuriranje www.sepa.hr.

5 radionica /sastanaka

 

 

Nastavak kampanje Financije za svakoga

UMFO

2,3,4 kvartal

Vlastiti

Broj objavljenih tekstova, emitiranih video sadržaja i panel-diskusija

16 edukativnih tekstova, 6 videa, 4 panel-diskusije

30 edukativnih tekstova, 10 video materijala, 7 panel-diskusija

 

 

Sudjelovanje zaposlenika FINA-e u provođenju Zakona o stečaju potrošača, Ovršnog zakona, Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Zakona o Upisniku sudskih i javnobilježničkih osiguranja tražbina vjerovnika na pokretnim stvarima i pravima

FINA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj odgovorenih upita

Dostava poziva za provođenje jednostavnog postupka stečaja potrošača – 23.353 dostavljenih poziva;

 

110.211 prijedloga za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača pred nadležnim općinskim sudovima

 

5.000 telefonskih upita građana;

 

18.000 upita građana vezano uz provedbu ovrhe na novčanim sredstvima putem elektroničke pošte

 

16.000 upita građana putem telefona vezano uz ovrhu na novčanim sredstvima

Dostava poziva za provođenje jednostavnog postupka stečaja potrošača – 26.000 dostavljenih poziva;

 

130.000 prijedloga za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača pred nadležnim općinskim sudovima

 

7.000 telefonskih upita građana;

 

22.000 upita građana vezano uz provedbu ovrhe na novčanim sredstvima putem elektroničke pošte

 

18.000 upita građana putem telefona vezano uz ovrhu na novčanim sredstvima

6.

Obilježavanje međunarodnih događaja značajnih za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača.

Obilježavanje Europskog i Svjetskog tjedna novca

AZOO

1 tjedan

Vlastiti

Broj održanih događanja i objava

Stručni skupovi kroz Županijska stručna vijeća

Stručni skupovi kroz Županijska stručna vijeća

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

Sadržajno i prezentacijski prilagođen doprinos HANFA-e o temama iz njene nadležnosti, broj i model održavanja ovisni o epidemiološkim mjerama

Sadržajno i prezentacijski prilagođen doprinos HANFA-e o temama iz njene nadležnosti, broj i model održavanja ovisni o epidemiološkim mjerama

 

 

 

HUP

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

 

2 Događaja

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

0

10 događanja i ostale aktivnosti

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

Sudjelovanje 60 učenika i 5 profesora u prigodnom obilježavanju

Sudjelovanje 120 učenika i 10 profesora u prigodnom obilježavanju

 

 

 

ŠTEDOPIS

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

3

12

 

 

 

HIFE

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

2

2

 

 

 

UMFO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

1 događanje, 1 objava 1 publikacija

1 događanje, 1 objava 1 publikacija

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

1

2

 

 

 

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

1

2

 

 

Obilježavanje Svjetskog dana kreditnih unija

HUP

IV. Kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

0

2 događanja povodom svjetskog dana kreditnih unija

 

 

Obilježavanje Svjetskog dana štednje

HUB

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

1 Objava za medije i 1 publikacija Pregledi (povodom Dana štednje)

3 Objava za medije i 3 publikacija Pregledi (povodom Dana štednje)

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

Organizirano u online obliku kroz priopćenje, izradu prigodnog materijala, izjave za medije, putem web-stranica i na društvenim mrežama.

Priopćenje za medije, Okrugli stol u HGK uz sudjelovanje 70 učenika srednjih škola i studenata, objave na društvenim mrežama

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

1

2

 

 

Obilježavanje Svjetskog dana investicijskih fondova

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

1 događanje

1 priopćenje za medije

Izjave za medije

Brošura u on-line obliku

2 događanja

2 priopćenja za medije

Gostovanja na radiju/TV

6 predavanja na fakultetima

 

 

Tjedan svjesnosti o prevarama

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

Barem 2 događanja u tjednu

Barem 2 događanja u tjednu

 

 

Obilježavanje Svjetskog dana prava potrošača

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

0

0

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika objava

Doprinos HANFA-e u suradnji s drugim dionicima u primjerenoj formi i ovisno o epidemiološkim mjerama

Doprinos HANFA-e u suradnji s drugim dionicima u primjerenoj formi i ovisno o epidemiološkim mjerama

7.

Suradnja s medijima i internetskim portalima

Sudjelovanje i suradnja s medijima s ciljem promicanja važnosti financijske pismenosti

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Gostovanja u medijima, intervjui

Više od 40 objava u tiskanim i online medijima

Više od 50 objava u tiskanim i online medijima

 

 

 

ŠTEDOPIS

Kontinuirano

Vlastiti

Gostovanja u medijima, intervjui

6

16

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Gostovanja u medijima, intervjui

7

25

 

 

 

UMFO

Kontinuirano

Vlastiti

Suradnja s portalom 24 sata – relevantne teme obrađene na jednoistavan način

28 objava, 3 videa, 4 infografike, 2 priloga

50 objava, 6 videa, 8 infografika, 4 priloga

 

 

 

UMFO

Kontinuirano

Vlastiti

Gostovanja u medijima, intervjui

5 gostovanja, 10 tekstova izjava, intervjua

8 gostovanja, 15 tekstova, 20 izjava – intervjua

 

 

 

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Gostovanja u medijima, intervjui

5.000 upita putem besplatnog potrošačkog telefona

900 upita putem elektroničke pošte [email protected]

10.000 upita putem besplatnog potrošačkog telefona

18.000 upita putem elektroničke pošte [email protected]

 

 

 

 

 

AKCIJSKI PLAN ZA UNAPREĐENJE FINANCIJSKE PISMENOSTI OSOBA STARIJE ŽIVOTNE DOBI

R.br.

Mjera

Aktivnost

Nositelj/ sunositelj

Rok provedbe (Kvartal/ kontinuirano)

Izvori financiranja

Pokazatelji uspješnosti

Početna vrijednost za dvije godine

Ciljna vrijednost na kraju druge godine

1.

Sudjelovanje u raznim događajima i organizacija predavanja, seminara, konferencija, radionica, kvizova, natječaja i drugih događanja (uživo ili virtualno) sa praćenjem utjecaja pandemije bolesti COVID-19 na poslovanje poduzetnika

Održavanje i sudjelovanje na događajima u organizaciji dionika

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

Sadržajno i prezentacijski prilagođen doprinos HANFA-e o temama iz njene nadležnosti, broj i model održavanja ovisni o epidemiološkim mjerama

Sadržajno i prezentacijski prilagođen doprinos HANFA-e o temama iz njene nadležnosti, broj i model održavanja ovisni o epidemiološkim mjerama

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

5

10

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

1 događanje, 50 sudionika

4 događanje, 200 sudionika

 

 

 

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

1

2

 

 

Organiziranje seminara i ostalih edukativnih događanja radi jačanja financijskih znanja

ZSE

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

30 seminara, 333 ukupno polaznika

32 seminara ukupno, 340 polaznika

2.

Sudjelovanje u edukativnim aktivnostima

Edukacija potrošača »Kako kroz mjere energetske efikasnosti smanjiti troškove grijanja?«

HIFE

III. Kvartal

Vlastiti

Broj pregleda weba

20

15

3.

Izrada, izdavanje i objava edukativnih materijala

Izrada, izdavanje i objava edukativnih brošura, prezentacija, letaka, videomaterijala, sadržaja internetskih stranica i uputa vezanih uz financijsko opismenjavanje

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

Barem 3 materijala godišnje

Barem 3 materijala godišnje

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

20 objava

40 objava

 

 

 

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

59.000 posjeta na portalu

120.000 posjeta na portalu

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

Objava 5 edukativnih materijala

Objava 10 edukativnih materijala

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

200

3.000

4.

Suradnja s ostalim članovima Operativne radne grupe te ostalim institucijama relevantnima za podizanje razine financijske pismenosti

Suradnja s drugim dionicima

ORG

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

Kontinuitet suradnje

Kontinuitet suradnje

 

 

Suradnja MINGOR-a i ostalih dionika uključenih u aplikaciju CISZP, kao i ostalih tijela uključenih u podizanje razine financijske pismenosti

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

3.500 upita putem CISZP-a

7.000 upita putem CISZP-a

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

Odgovoreno na 25 upita građana zaprimljena putem CISZP aplikacije

Odgovoreno na 50 upita građana zaprimljena putem CISZP aplikacije

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

Odgovoreno na 33 upita građana zaprimljena putem CISZP aplikacije

Odgovoreno na 66 upita građana zaprimljena putem CISZP aplikacije

 

 

Sudjelovanje u projektu pružanja tehničke pomoći u financijskom obrazovanju u organizaciji OECD/INFE i Ministarstva financija Kraljevine Nizozemske

MFIN

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

Kontinuitet suradnje

Kontinuitet suradnje

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

Kontinuirana suradnja rijekom provedbe projekta

Kontinuirana suradnja rijekom provedbe projekta

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuitet suradnje

Doprinos HANFA-e u suradnji s drugim dionicima ovisno o tijeku projekta

Doprinos HANFA-e u suradnji s drugim dionicima ovisno o tijeku projekta

5.

Komunikacija s korisnicima financijskih usluga i širom javnosti

Redovita komunikacija s potrošačima/Informiranje građana o aspektima korištenja financijskih usluga

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

5.000 upita putem besplatnog potrošačkog telefona

 

 

900 upita putem elektroničke pošte [email protected]

10.000 upita putem besplatnog potrošačkog telefona

 

 

1.800 upita putem elektroničke pošte [email protected]

 

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Kontinuirano educiranje u primjerenoj formi i ovisno o epidmiološkim mjerama

Kontinuirano educiranje u primjerenoj formi i ovisno o epidmiološkim mjerama

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Redovita komunikacija s potrošačima kroz odgovore na upite i objave u medijima

30 odgovora na upite i 10 objava

 

 

 

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Zaprimljeno i postupano po 1.000 upita i prigovora potrošača

Zaprimljeno i postupano po 2.000 upita i prigovora potrošača

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Kontinuirana komunikacija s potrošačima kroz odgovore i upite i objave u medijima

Kontinuirana komunikacija s potrošačima kroz odgovore i upite i objave u medijima

 

 

 

HUB

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Unaprjeđenje razine poznavanja financijskih usluga

 

.3 online briefinga, 20 objava za medije, 120 odgovora na medijske upite

Porast razine financijske pismenosti i informiranosti o bankovnim uslugama i proizvodima u Hrvatskoj

 

 

Očekivano 6 (online) briefinga, 40 objava za medije, 250 odgovora na upite

 

 

Radijske emisije »Financijska abeceda« na Hrvatskom katoličkom radiju

HNB

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

28

56

 

 

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Barem 5 emisija godišnje (realizacija ovisna o uredništvu radio stanice)

Barem 5 emisija godišnje (realizacija ovisna o uredništvu radio stanice)

 

 

Održavanje online edukacije uz koju investitori početnici mogu jačati financijska znanja

ZSE

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Broj natjecatelja ukupno od 2009. do 2020. cca 23.700

Broj natjecatelja ukupno od 2009. do 2022. cca 24.000

 

 

Nastavak kampanje »Znanjem do financijskog oporavka« s Udrugom »Padobran« i FINA-om, projekt koji se provodi i uz podršku HUP-a

HUB

Kontinuirano

Vlastiti

Kontinuirana komunikacija

Uključivanje partnera iz privatnog i javnog sektora u svrhu pružanja savjetodavne podrške građanima s financijskim poteškoćama

Stvaranje zajedničke platforme raznih dionika koja ima za cilj omogućiti građanima kvalitetnu i besplatnu uslugu u području upravljanja dugom

6.

Obilježavanje međunarodnih događaja značajnih za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača

Obilježavanje Europskog i Svjetskog tjedna novca

HANFA

I. Kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

3

3

 

 

 

HUO

IV. Kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

1

2

 

 

Obilježavanje Svjetskog dana štednje

HUB

IV. Kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

 

 

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

1

2

 

 

 

HGK

IV. Kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika (ovisno o aktivnosti), prigodna objava publikacija

Organizirano u online obliku kroz priopćenje, izradu prigodnog materijala, izjave za medije, putem web-stranica i na društvenim mrežama

Priopćenje za medije, Okrugli stol u HGK uz sudjelovanje 70 učenika srednjih škola i studenata, objave na društvenim mrežama

 

 

Obilježavanje Svjetskog dana investicijskih fondova

HGK

II. Kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika (ovisno o aktivnosti), prigodna objava publikacija

Online predavanja za studente na 4 fakulteta priopćenje za medije, Izjave za medije

2 događanja

2 priopćenja za medije

Gostovanja na radiju/TV

6 predavanja na fakultetima

 

 

Tjedan svjesnosti o prevarama

HANFA

IV. Kvartal

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

Barem 2 događaja u tjednu

Barem 2 događaja u tjednu

 

 

Obilježavanje Svjetskog dana prava potrošača

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Broj održanih događaja, sudionika

1

2

7.

Suradnja s medijima i internetskim portalima

Sudjelovanje i suradnja s medijima s ciljem promicanja važnosti financijske pismenosti

HANFA

Kontinuirano

Vlastiti

Gostovanja u medijima, intervjui

Kontinuirano informiranje javnosti vezano uz teme iz područja financijskih usluga u javnim istupima predstavnika HANFA-e

Kontinuirano informiranje javnosti vezano uz teme iz područja financijskih usluga u javnim istupima predstavnika HANFA-e

 

 

 

HGK

Kontinuirano

Vlastiti

Gostovanja u medijima, objava edukatvinih materijala, intervjui predstavnika HANFA-e i sl.

Više od 40 objava u tiskanim i online medijima

Više od 50 objava u tiskanim i online medijima

 

 

 

MINGOR

Kontinuirano

Vlastiti

Gostovanja u medijima, intervjui

Kontinuirano

Kontinuirano

 

 

 

HUO

Kontinuirano

Vlastiti

Gostovanja u medijima, intervjui

7

25

 

 

 

POPIS KRATICA:

Ministarstvo financija (MFIN),

Porezna uprava – Središnji ured (PU),

Udruga društva za upravljanje mirovinskih fondova (UMFO),

Hrvatska gospodarska komora (HGK),

Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO),

Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU),

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (MRMSOSP),

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP),

Hrvatski ured za osiguranje (HUO),

Financijska agencija (FINA),

Zagrebačke burza (ZSE),

Štedopis Institut za financijsko obrazovanje (Štedopis),

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH),

Hrvatska udruga banaka (HUB),

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO),

Ekonomski fakultet Zagreb (EFZG),

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR),

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA),

Hrvatska narodna banka (HNB),

Hrvatski institut za financijsku edukaciju (HIFE)

 

 

 

Copyright © Ante Borić