Hrvatska gospodarska komora
642
Na temelju članka 28. Statuta Hrvatske gospodarske komore (»Narodne novine« br. 39/2016.), a u skladu sa Zakonom o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine«, br. 73/13., 99/13., 148/13., 153/13., 143/14., 115/16. i 106/18., 121/2019), člankom 26., stavkom 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine«, broj 79/13, 85/13, 160/13, 35/14, 157/14, 130/15, 1/17, 41/17, 128/17, 1/19 i 1/20) i Zakonom o trošarinama (»Narodne novine«, br. 106/18. i 121/19), člankom 28. stavkom 4. Pravilnika o trošarinama (»Narodne novine«, broj 1/2019 i 1/2020), Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore na 13. sjednici, 16. ožujka 2021. godine donosi
ODLUKU
O DOPUŠTENOJ VISINI TEHNOLOŠKOG MANJKA, KALA, KVARA, RASIPA I LOMA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA, ETILNOG ALKOHOLA, MEĐUPROIZVODA I PIVA
Članak 1.
Odlukom o dopuštenoj visini tehnološkog manjka, kala, kvara, rasipa i loma u proizvodnji jakih alkoholnih pića, etilnog alkohola, međuproizvoda i piva (u daljnjem tekstu: Odluka) utvrđuje se dopuštena visina manjka koji ne podliježe oporezivanju.
Članak 2.
Pod manjkom u smislu ove Odluke razumijevaju se gubici na proizvodima koji nastanu kod uobičajenog postupka manipuliranja robom ili kao posljedica prirodnih utjecaja na robu i sirovine u prometu, poslovanju, proizvodnji i skladištenju te kao posljedica tehnološkog procesa u proizvodnji i obradi sirovina i roba.
Članak 3.
Dopuštena manjkovi utvrđuju se na temelju iskustva struke do iznosa od:
| 1. JAKA ALKOHOLNA PIĆA, ETILNI ALKOHOL I MEĐUPROIZVODI | STOPA (%) |
| Proizvodnja (tehnološki manjak) | |
| Manipulacija sirovinama i poluproizvodima (u proizvodnji) | 1,0 |
| Priprema alkohola i destilata za kupažiranje | 1,5 |
| Sastavljanje proizvoda/odležavanje (macelacija) | 3,0 |
| Filtracija, hladna stabilizacija i punjenje | 1,0 |
| 2. PIVO | |
| Proizvodni (tehnološki manjak) podrazumijeva razliku između volumena hladne sladovine sa sadržajem ekstrakta preračunatog na ekstrakt u osnovnoj sladovini gotovog standardnog ale ili lager piva i piva napunjenog u ambalažu. Tehnološki gubitak izračunava se za obračunsko razdoblje poslovne godine. | |
| 2.1. PROIZVODNJA OD SLADOVINE DO PIVA OTOČENOG U AMBALAŽU – LAGER/ALE PIVO PROIZVEDENO UOBIČAJENIM TEHNOLOŠKIM POSTUPCIMA: | |
| Tehnološki gubitak u proizvodnji ale ili lager piva korištenjem uobičajenih tehnoloških postupaka varenja/fermentacije/filtracije/punjenje u ambalažu može iznositi ovisno o godišnjoj proizvodnji: | |
| – pivovara s proizvodnjom do 3.000 hl/godišnje | 14 |
| – pivovara s proizvodnjom od 3.000 do 50.000 hl/godišnje | 12 |
| – pivovara s proizvodnjom većom od 50.000 hl/godišnje | 9 |
| 2.2. PROIZVODNJA OD SLADOVINE DO PIVA OTOČENOG U AMBALAŽU – LAGER/ALE PIVO PROIZVEDENO SPECIJALNIM TEHNOLOŠKIM POSTUPCIMA: | |
| Tehnološki gubitak u proizvodnji specijalnog ale ili lager piva prilikom čega se uz uobičajene tehnološke postupke koriste i specijalne tehnike može iznositi ovisno o godišnjoj proizvodnji: | |
| – pivo proizvedeno tehnikom suhog hmeljenja | 30 |
| – pivo odležavano u drvenim bačvama | |
| – pivo fermentirano miješanim mikrobnim kulturama | |
| – pivo s maceratom voća | |
| 2.3. PROIZVODNJA OD KONCENTRIRANOG PIVA U CISTERNI DO PIVA OTOČENOG U AMBALAŽU: | |
| Razlika između volumena koncentriranog piva koje ima višu koncentraciju ekstrakta i koje se dorađuje i razrjeđuje s posebno pripremljenom vodom prije otakanja u ambalažu i piva otočenog u ambalažu, čini tehnološki gubitak koji se izračunava za obračunsko razdoblje poslovne godine. | 5 |
| 3. SKLADIŠNI I MANIPULATIVNI KALO | 0,5 |
Članak 4.
Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:
– neposredno nakon nastajanja;
– izvanrednim popisom robe:
– redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrđen općim aktom poduzetnika – poreznog obveznika.
Članak 5.
Manjak u skladu s ovom Odlukom utvrđuje komisija, odnosno ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika – poreznog obveznika i o tome sastavlja zapisnik.
Članak 6.
Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 023-02/21-02/6
Urbroj: 311-02-00-00-21-3
Zagreb, 16. ožujka 2021.
Predsjednik
dr. sc. Luka Burilović, v. r.