Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 2/2021 (8.1.2021.), Pravilnik o edukacijama, stručnim znanjima i vještinama potrebnim za komunikaciju s djetetom i odraslom osobom pravnika s položenim pravosudnim ispitom te dodatnim stručnim znanjima, vještinama i kompetencijama socijalnog radnika, psihologa i socijalnog pedagoga zaposlenog u centru za posebno skrbništvo

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

42

Na temelju članka 19. stavka 4. Zakona o Centru za posebno skrbništvo (»Narodne novine«, br. 47/20), ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donosi

PRAVILNIK

O EDUKACIJAMA, STRUČNIM ZNANJIMA I VJEŠTINAMA POTREBNIM ZA KOMUNIKACIJU S DJETETOM I ODRASLOM OSOBOM PRAVNIKA S POLOŽENIM PRAVOSUDNIM ISPITOM TE DODATNIM STRUČNIM ZNANJIMA, VJEŠTINAMA I KOMPETENCIJAMA SOCIJALNOG RADNIKA, PSIHOLOGA I SOCIJALNOG PEDAGOGA ZAPOSLENOG U CENTRU ZA POSEBNO SKRBNIŠTVO

Članak 1.

(1) Ovim Pravilnikom propisuju se edukacije, stručna znanja i vještine potrebne za komunikaciju s djetetom i odraslom osobom pravnika s položenim pravosudnim ispitom te dodatna stručna znanja, vještine i kompetencije socijalnog radnika, psihologa i socijalnog pedagoga zaposlenog u Centru za posebno skrbništvo (u daljnjem tekstu: Centar).

(2) Izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku, a imaju rodno značenje odnose se jednako na muški i ženski rod.

Članak 2.

(1) Pravnik s položenim pravosudnim ispitom zaposlen u Centru, koji obavlja poslove posebnog skrbnika, mora imati edukaciju u području zaštite prava djece i odraslih osoba u postupcima pred sudovima i drugim tijelima propisanim zakonom kojim se uređuju obiteljski odnosi u trajanju od minimalno 15 sati:

– specifična primjena pravnih propisa od značaja za zastupanje djece i odraslih pred sudovima i drugim tijelima u skladu sa zakonom kojim se uređuju obiteljski odnosi.

(2) Poseban skrbnik iz stavka 1. ovoga članka mora imati stručna znanja i vještine potrebne za komunikaciju s djetetom i odraslom osobom stečene edukacijama ili programima u trajanju od minimalno 15 sati:

1. temeljna znanja i vještine komunikacije u radu s djecom i odraslim osobama i

2. ciljana znanja i vještine komunikacije s osobama nesklonim suradnji, osobama s invaliditetom i vještine timske komunikacije.

Članak 3.

Socijalni radnik, psiholog i socijalni pedagog koji obavlja stručne poslove u Centru mora imati dodatna stručna znanja, vještine i kompetencije potrebne za komunikaciju i pribavljanje mišljenja djeteta i odrasle osobe stečena edukacijama ili programima u trajanju od minimalno 30 sati:

1. specifične i napredne kompetencije u području komunikacije s djecom u situacijama visokokonfliktnog i razdvojenog roditeljstva, komunikacije s djecom koja pokazuju znakove otuđenja, djecom s problemima u ponašanju i djecom s poteškoćama u razvoju i

2. specifične i napredne kompetencije u području primjene konvencijskih načela u zaštiti prava i interesa djece i osoba s invaliditetom.

Članak 4.

(1) Stručni radnik iz članka 2. i članka 3. ovoga Pravilnika dokazuje edukacije, stečena stručna znanja i vještine potrebne za komunikaciju s djetetom i odraslom osobom odnosno stečena dodatna stručna znanja, vještine i kompetencije potvrdom o sudjelovanju u edukacijama ili programima na kojima je stekao potrebna stručna znanja, vještine i kompetencije.

(2) Edukacije ili programe iz stavka 1. ovoga članka organiziraju ministarstvo nadležno za obitelj i socijalnu politiku, obrazovne institucije, strukovne organizacije i udruge uz podršku/preporuku ministarstva nadležnog za obitelj i socijalnu politiku ili drugih nadležnih tijela.

Članak 5.

Stručni radnici imaju obvezu kontinuiranog daljnjeg usavršavanja u području zaštite prava djece i odraslih osoba u postupcima pred sudovima i drugim tijelima i u području komunikacije i pribavljanja mišljenja djeteta i odrasle osobe.

Članak 6.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/20-04/3

Urbroj: 524-04-2-2-2/1-20-2

Zagreb, 28. prosinca 2020.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, v. r.

 

 

 

Copyright © Ante Borić