Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 138/2020 (11.12.2020.), Uredba o namjeni i načinu raspodjele sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent za 2020. godinu

Vlada Republike Hrvatske

2656

Na temelju članka 20. stavka 10. Zakona o turističkoj pristojbi (»Narodne novine«, br. 52/19, 32/20 i 42/20), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 9. prosinca 2020. donijela

UREDBU

O NAMJENI I NAČINU RASPODJELE SREDSTAVA FONDA ZA TURISTIČKI NEDOVOLJNO RAZVIJENA PODRUČJA I KONTINENT ZA 2020. GODINU

Opća odredba

Članak 1.

Ovom Uredbom propisuje se, u uvjetima posebnih okolnosti, namjena i način raspodjele sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent (u daljnjem tekstu: Fond) za 2020. godinu.

Rodno značenje izraza

Članak 2.

Izrazi koji se koriste u ovoj Uredbi, a imaju rodno značenje, odnose se jednako na muški i ženski rod.

Sredstva Fonda

Članak 3.

Sredstva Fonda na koja se primjenjuje ova Uredba su sredstva koja se nalaze u Fondu na posebnom računu Hrvatske turističke zajednice na dan 31. prosinca 2020.

Korisnici sredstava Fonda

Članak 4.

(1) Korisnici sredstava Fonda sukladno ovoj Uredbi su lokalne i regionalne turističke zajednice na područjima s indeksom turističke razvijenosti u skladu s člankom 5. stavkom 3. ove Uredbe (u daljnjem tekstu: korisnici).

(2) Lokalne i regionalne turističke zajednice, u smislu ove Uredbe, su i lokalne turističke zajednice osnovane za područje više jedinica lokalne samouprave u smislu članka 5. stavka 1. točaka 1. i 2. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma (»Narodne novine« br. 52/19 i 42/20).

Kriterij za dodjelu sredstava Fonda

Članak 5.

(1) Kriterij za dodjelu sredstava iz članka 3. ove Uredbe je indeks turističke razvijenosti.

(2) Indeks turističke razvijenosti u smislu ove Uredbe računa se na temelju metodologije koja se nalazi u Prilogu 1., a koji je sastavni dio ove Uredbe.

(3) Sukladno kriteriju iz stavka 1. ovoga članka sredstva će se dodijeliti lokalnim turističkim zajednicama koje prema podacima iz 2019. godine imaju indeks turističke razvijenosti manji od 25 te regionalnim turističkim zajednicama koje imaju indeks turističke razvijenosti manji od 20.

(4) Popis turističkih zajednica koje ispunjavaju kriterije iz stavka 3. ovoga članka nalazi se u Prilogu 2. Popis lokalnih turističkih zajednica koje imaju indeks turističke razvijenosti manji od 25 i Prilogu 3. Popis regionalnih turističkih zajednica koje imaju indeks turističke razvijenosti manji od 20, a koji su sastavni dijelovi ove Uredbe.

Raspodjela sredstava Fonda

Članak 6.

(1) Sredstva Fonda raspodjeljuju se:

– 30 % regionalnim turističkim zajednicama

– 70 % lokalnim turističkim zajednicama.

(2) Hrvatska turistička zajednica doznačuje sredstva turističkim zajednicama prema kriterijima iz članka 5. ove Uredbe.

(3) Iznos koji će biti dodijeljen svakoj turističkoj zajednici koja ispunjava kriterije za dodjelu sredstava iz članka 5. ove Uredbe, izračunat će se na način da se ukupni raspoloživi iznos sredstava podijeli s brojem turističkih zajednica koje ispunjavaju kriterije.

(4) Hrvatska turistička zajednica će sredstva Fonda korisnicima doznačiti najkasnije do 31. siječnja 2021., uz uvjet da su korisnici donijeli godišnji program rada za 2021. godinu do 31. prosinca 2020.

Namjena sredstava Fonda

Članak 7.

(1) Korisnici iz članka 4. ove Uredbe, mogu dodijeljena sredstva koristiti za zadaće predviđene godišnjim programom rada koje nisu mogli realizirati zbog problema nastalih uslijed pandemije bolesti COVID -19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

(2) Korisnici mogu za administrativne troškove upotrijebiti najviše 50 % od iznosa dodijeljenih sredstava.

Nadzor nad namjenskim trošenjem sredstava Fonda

Članak 8.

(1) Nadzor nad namjenskim korištenjem dodijeljenih sredstava obavlja ministarstvo nadležno za turizam, sukladno zakonima kojima se uređuje sustav turističkih zajednica, turistička pristojba i članarina u turističkim zajednicama.

(2) Korisnici sredstava iz članka 4. ove Uredbe kojima su dodijeljena sredstva iz Fonda, dužni su namjensko korištenje dodijeljenih sredstava iskazati u izvješću o izvršenju programa rada.

Završna odredba

Članak 9.

Ova Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 022-03/20-03/83

Urbroj: 50301-05/14-20-5

Zagreb, 9. prosinca 2020.

Predsjednik mr. sc. Andrej Plenković, v. r.

PRILOG 1.

METODOLOGIJA IZRAČUNA INDEKSA TURISTIČKE RAZVIJENOSTI

Pregled osnovnih pokazatelja

Indeks turističke razvijenosti (ITR) za pojedinu jedinicu lokalne samouprave izračunava se kao zbroj normaliziranih vrijednosti osnovnih pokazatelja stupnja turističke razvijenosti u prostoru, kako u apsolutnom, tako i u relativnom smislu.

Kao osnovni pokazatelji stupnja turističke razvijenosti u prostoru koji ukazuju na sve ključne aspekte turizma i istodobno su egzaktni, precizni i dostupni na godišnjoj bazi izdvojeni su

1. Broj postelja

2. Broj postelja u hotelima i sličnim smještajnim objektima

3. Broj turista

4. Broj noćenja i

5. Broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Navedeni pokazatelji su apsolutni pokazatelji, u smislu da ne uzimaju u obzir broj stanovnika određene jedinice lokalne samouprave. Da bi se i taj čimbenik uzeo u obzir, osim apsolutnih izdvojeni su i relativni (izvedeni) pokazatelji:

6. Broj postelja na 100 stanovnika

7. Broj postelja u hotelima i sličnim smještajnim objektima na 100 stanovnika

8. Broj turista po stanovniku

9. Broj noćenja po stanovniku i

10. Udio broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u ukupnom broju zaposlenih.

Opis izračuna normaliziranih vrijednosti pokazatelja

Indeks turističke razvijenosti (ITR) za pojedinu jedinicu lokalne samouprave izračunava se kao zbroj normaliziranih vrijednosti osnovnih pokazatelja. Normalizirana vrijednost jednog pokazatelja računa se temeljem formule

pri čemu su

– xp – vrijednost pokazatelja koju treba normalizirati

– Zp – normalizirana vrijednost pokazatelja koju treba izračunati

Rp – referentna vrijednost pokazatelja koja se koristi pri skaliranju i

log10 – funkcija logaritma po bazi 10.

Nakon što su izračunate sve normalizirane vrijednosti za određenu jedinicu lokalne samouprave (u daljnjem tekstu: JLS), njihovim zbrajanjem se dobije indeks turističke razvijenosti.

Referentne vrijednosti pokazatelja prikazane su u tablici 1.

Tablica 1. Pregled referentnih vrijednosti pokazatelja

Osim indeksa turističke razvijenosti (ITR) mogu se koristiti i

– indeks apsolutne turističke razvijenosti (IATR) te

– indeks relativne turističke razvijenosti (IRTR).

Indeks apsolutne turističke razvijenosti se izračunava kao zbroj normaliziranih vrijednosti prvih pet osnovnih pokazatelja. Indeks relativne turističke razvijenosti se izračunava kao zbroj normaliziranih vrijednosti preostalih pet pokazatelja (relativni pokazatelji). Iz načina izračuna indeksa slijedi da je

ITR=IATR+IRTR.

Indeks apsolutne turističke razvijenosti nije toliko pogodan za JLS jer ne uzima u obzir broj stanovnika područja, ali ga ima smisla samostalno koristiti na razini županije.

Izvori podataka i izračun relativnih vrijednosti

Apsolutni pokazatelji se prikupljaju iz relevantnih izvora, dok se relativni (izvedeni) izračunavaju. Izvori podataka iz kojih se određuju (prikupljanjem, odnosno računanjem) vrijednosti osnovnih pokazatelja su:

– za pokazatelje Broj postelja, Broj postelja u hotelskom smještaju, Broj turista i Broj noćenja, podatci su dobiveni iz sustava eVisitor (https://www.evisitor.hr)

– Za pokazatelj Broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane podatci se mogu naći u publikaciji Državni zavod za statistiku: Zaposlenost i plaće za odgovarajuću godinu

Broj

Pokazatelj

Referentna vrijednost

1.

Broj postelja

25.000

2.

Broj postelja u hotelima i sličnim smještajnim objektima

10.000

3.

Broj turista

1.000.000

4.

Broj noćenja

2.000.000

5.

Broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane

5.000

6.

Broj postelja na 100 stanovnika

1.000

7.

Broj postelja u hotelima i sličnim smještajnim objektima na 100 stanovnika

100

8.

Broj turista po stanovniku

100

9.

Broj noćenja po stanovniku

1.000

10.

Udio broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u ukupnom broju zaposlenih

100 %

– relativni pokazatelji Broj postelja na 100 stanovnika i Broj postelja u hotelima i sličnim smještajnim objektima na 100 stanovnika se izračunavaju tako da se odgovarajući apsolutni pokazatelj za JLS podijeli s brojem stanovnika JLS i pomnoži sa 100

– relativni pokazatelji Broj turista po stanovniku i Broj noćenja po stanovniku se izračunavaju tako da se odgovarajući apsolutni pokazatelj za JLS podijeli s brojem stanovnika JLS

– za broj stanovnika JLS uzima se procjena broja stanovnika koncem godine koju radi Državni zavod za statistiku (https://www.dzs.hr)

– pokazatelj Udio broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u ukupnom broju zaposlenih izračunava se dijeljenjem pokazatelja Broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane za JLS s ukupnim brojem zaposlenih u JLS. Podatak o ukupnom broju zaposlenih u JLS se može naći u publikaciji Državni zavod za statistiku: Zaposlenost i plaće za odgovarajuću godinu.

PRILOG 2.

POPIS LOKALNIH TURISTIČKIH ZAJEDNICA KOJE IMAJU INDEKS TURISTIČKE RAZVIJENOSTI MANJI OD 25

 

NAZIV TURISTIČKE ZAJEDNICE

Županija

Broj JLS

Indeks turističke razvijenosti

TZO Suhopolje

Virovitičko-podravska

1

0,00

TZO Sveti Petar Orehovec

Koprivničko-križevačka

1

0,00

TZO Lipovljani

Sisačko-moslavačka

1

0,93

TZO Cernik

Brodsko-posavska

1

3,15

TZO Babina Greda

Vukovarsko-srijemska

1

3,25

TZO Krašić

Zagrebačka

1

4,45

TZP Dravski Peski

Koprivničko-križevačka

3

4,78

TZG Lepoglava

Varaždinska

1

4,79

TZO Nova Kapela

Brodsko-posavska

1

5,74

TZO Jasenovac

Sisačko-moslavačka

1

6,17

TZG Belišće

Osječko-baranjska

1

6,23

TZO Lekenik

Sisačko-moslavačka

1

6,33

TZG Zlatar

Krapinsko-zagorska

1

7,04

TZO Kalnik

Koprivničko-križevačka

1

7,17

TZG Popovača

Sisačko-moslavačka

1

7,32

TZO Rugvica

Zagrebačka

1

7,65

TZG Vrlika

Splitsko-dalmatinska

1

8,07

TZG Mursko Središće

Međimurska

1

8,33

TZG Lipik

Požeško-slavonska

1

8,56

TZG Novska

Sisačko-moslavačka

1

8,82

TZP Savsko-sutlanska dolina i brigi

Zagrebačka

3

8,86

TZG Čazma

Bjelovarsko-bilogorska

1

9,22

TZG Pleternica

Požeško-slavonska

1

9,46

TZG Sveti Ivan Zelina

Zagrebačka

1

9,78

TZP Garić Grad

Bjelovarsko-bilogorska

2

9,84

TZO Draž

Osječko-baranjska

1

10,01

TZO Garčin

Brodsko-posavska

1

10,23

TZO Brod Moravice

Primorsko-goranska

1

10,34

TZO Erdut

Osječko-baranjska

1

10,50

TZO Lokve

Primorsko-goranska

1

10,68

TZO Oriovac

Brodsko-posavska

1

10,80

TZG Pakrac

Požeško-slavonska

1

10,92

TZO Štrigova

Međimurska

1

11,02

TZO Čačinci

Virovitičko-podravska

1

11,06

TZG Slatina

Virovitičko-podravska

1

11,06

TZO Perušić

Ličko-senjska

1

11,13

TZG Županja

Vukovarsko-srijemska

1

11,59

TZP Središnja Podravina

Koprivničko-križevačka

7

11,61

TZG Petrinja

Sisačko-moslavačka

1

11,62

TZG Dugo Selo

Zagrebačka

1

11,65

TZG Knin

Šibensko-kninska

1

11,67

TZG Čabar

Primorsko-goranska

1

11,73

TZO Mrkopalj

Primorsko-goranska

1

11,80

TZG Donji Miholjac

Osječko-baranjska

1

12,04

TZG Virovitica

Virovitičko-podravska

1

12,23

TZG Novi Marof

Varaždinska

1

12,24

TZO Vojnić

Karlovačka

1

12,38

TZO Velika

Požeško-slavonska

1

12,58

TZO Pitomača

Virovitičko-podravska

1

12,77

TZO Šestanovac

Splitsko-dalmatinska

1

12,89

TZO Gračac

Zadarska

1

13,05

TZO Nijemci

Vukovarsko-srijemska

1

13,36

TZO Jelenje

Primorsko-goranska

1

13,39

TZG Zaprešić

Zagrebačka

1

13,64

TZO Pisarovina

Zagrebačka

1

13,69

TZO Klis

Splitsko-dalmatinska

1

13,74

TZG Vrbovsko

Primorsko-goranska

1

13,84

TZO Skrad

Primorsko-goranska

1

13,97

TZG Ivanec

Varaždinska

1

13,98

TZO Viškovo

Primorsko-goranska

1

14,03

TZG Križevci

Koprivničko-križevačka

1

14,07

TZP Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela

Krapinsko-zagorska

3

14,09

TZO Vrhovine

Ličko-senjska

1

14,18

TZO Grožnjan

Istarska

1

14,21

TZO Nedelišće

Međimurska

1

14,43

TZO Brodski Stupnik

Brodsko-posavska

1

14,63

TZO Poličnik

Zadarska

1

14,67

TZO Brinje

Ličko-senjska

1

14,92

TZO Kanfanar

Istarska

1

15,00

TZG Orahovica

Virovitičko-podravska

1

15,09

TZG Opuzen

Dubrovačko-neretvanska

1

15,12

TZG Grubišno Polje

Bjelovarsko-bilogorska

1

15,20

TZP Sjeverna Moslavina

Bjelovarsko-bilogorska

3

15,26

TZO Sveta Nedelja (Labin)

Istarska

1

15,43

TZG Hrvatska Kostajnica

Sisačko-moslavačka

1

15,68

TZO Čavle

Primorsko-goranska

1

15,73

TZG Vrgorac

Splitsko-dalmatinska

1

15,78

TZO Gornji Kneginec

Varaždinska

1

16,24

TZO Janjina

Dubrovačko-neretvanska

1

16,25

TZG Valpovo

Osječko-baranjska

1

16,28

TZG Nova Gradiška

Brodsko-posavska

1

16,29

TZG Kutjevo

Požeško-slavonska

1

16,36

TZG Vrbovec

Zagrebačka

1

16,62

TZO Kali

Zadarska

1

16,64

TZG Ludbreg

Varaždinska

1

16,81

TZG Prelog

Međimurska

1

16,83

TZO Tkon

Zadarska

1

16,89

TZG Ilok

Vukovarsko-srijemska

1

16,93

TZG Kutina

Sisačko-moslavačka

1

17,03

TZG Požega

Požeško-slavonska

1

17,23

TZO Žminj

Istarska

1

17,25

TZG Našice

Osječko-baranjska

1

17,32

TZG Krapina

Krapinsko-zagorska

1

17,46

TZG Sisak

Sisačko-moslavačka

1

17,54

TZO Bilice

Šibensko-kninska

1

17,62

TZG Trilj

Splitsko-dalmatinska

1

17,71

TZG Ivanić-Grad

Zagrebačka

1

17,72

TZO Josipdol

Karlovačka

1

17,78

TZO Vižinada

Istarska

1

17,84

TZG Đakovo

Osječko-baranjska

1

18,02

TZG Koprivnica

Koprivničko-križevačka

1

18,03

TZG Drniš

Šibensko-kninska

1

18,14

TZG Metković

Dubrovačko-neretvanska

1

18,23

TZG Ploče

Dubrovačko-neretvanska

1

18,30

TZO Bednja

Varaždinska

1

18,38

TZP Baranja

Osječko-baranjska

7

18,39

TZG Sveta Nedelja

Zagrebačka

1

18,52

TZO Matulji

Primorsko-goranska

1

18,55

TZP Bilogora – Bjelovar

Bjelovarsko-bilogorska

10

18,58

TZG Varaždinske Toplice

Varaždinska

1

18,63

TZG Sinj

Splitsko-dalmatinska

1

18,64

TZP Kupa

Karlovačka

6

18,64

TZG Bakar

Primorsko-goranska

1

18,68

TZO Novigrad

Zadarska

1

18,74

TZO Bizovac

Osječko-baranjska

1

18,83

TZO Kostrena

Primorsko-goranska

1

18,88

TZG Obrovac

Zadarska

1

19,09

TZP Ravni Kotari

Zadarska

7

19,27

TZG Samobor

Zagrebačka

1

19,37

TZG Đurđevac

Koprivničko-križevačka

1

19,40

TZO Višnjan

Istarska

1

19,49

TZG Čakovec

Međimurska

1

19,80

TZG Slavonski Brod

Brodsko-posavska

1

19,88

TZO Selca

Splitsko-dalmatinska

1

19,97

TZG Oroslavje

Krapinsko-zagorska

1

20,05

TZG Kastav

Primorsko-goranska

1

20,07

TZO Svetvinčenat

Istarska

1

20,25

TZO Bibinje

Zadarska

1

20,30

TZO Topusko

Sisačko-moslavačka

1

20,36

TZP Daruvar – Papuk

Bjelovarsko-bilogorska

5

20,59

TZO Kaštelir – Labinci

Istarska

1

20,68

TZG Jastrebarsko

Zagrebačka

1

20,75

TZP Imota

Splitsko-dalmatinska

9

20,76

TZO Ravna Gora

Primorsko-goranska

1

20,87

TZG Ogulin

Karlovačka

1

21,02

TZO Bilje

Osječko-baranjska

1

21,08

TZO Jasenice

Zadarska

1

21,09

TZO Sućuraj

Splitsko-dalmatinska

1

21,12

TZO Marija Bistrica

Krapinsko-zagorska

1

21,24

TZO Vrsi

Zadarska

1

21,24

TZP Srce Zagorja

Krapinsko-zagorska

5

21,32

TZG Velika Gorica

Zagrebačka

1

21,40

TZO Marina

Splitsko-dalmatinska

1

21,41

TZO Pučišća

Splitsko-dalmatinska

1

21,45

TZG Delnice

Primorsko-goranska

1

21,46

TZO Blato

Dubrovačko-neretvanska

1

21,49

TZP Donja Stubica i Gornja Stubica

Krapinsko-zagorska

2

21,64

TZO Kršan

Istarska

1

21,69

TZG Vinkovci

Vukovarsko-srijemska

1

21,77

TZG Vukovar

Vukovarsko-srijemska

1

21,91

TZG Gospić

Ličko-senjska

1

21,97

TZG Buzet

Istarska

1

22,30

TZG Karlovac

Karlovačka

1

22,36

TZP Četiri rijeke

Karlovačka

5

22,40

TZO Barban

Istarska

1

22,44

TZO Posedarje

Zadarska

1

22,50

TZO Tribunj

Šibensko-kninska

1

22,76

TZG Varaždin

Varaždinska

1

22,77

TZO Kukljica

Zadarska

1

22,92

TZG Solin

Splitsko-dalmatinska

1

23,01

TZP Središnja Istra

Istarska

9

23,07

TZG Osijek

Osječko-baranjska

1

23,10

TZO Raša

Istarska

1

23,16

TZO Vinodolska Općina

Primorsko-goranska

1

23,18

TZO Slivno

Dubrovačko-neretvanska

1

23,20

TZO Fužine

Primorsko-goranska

1

23,29

TZO Povljana

Zadarska

1

23,33

TZO Dobrinj

Primorsko-goranska

1

23,41

TZO Stubičke Toplice

Krapinsko-zagorska

1

24,13

TZG Otočac

Ličko-senjska

1

24,32

TZG Vodnjan

Istarska

1

24,43

TZG Skradin

Šibensko-kninska

1

24,69

TZO Ližnjan

Istarska

1

24,69

 

 

 

 

PRILOG 3.

POPIS REGIONALNIH TURISTIČKIH ZAJEDNICA KOJE IMAJU INDEKS TURISTIČKE RAZVIJENOSTI MANJI OD 20

 

Županija

Indeks turističke razvijenosti

Ličko-senjska

19,14

Karlovačka

17,10

Krapinsko-zagorska

16,08

Osječko-baranjska

16,06

Zagrebačka

15,69

Varaždinska

15,25

Međimurska

14,81

Vukovarsko-srijemska

14,67

Bjelovarsko-bilogorska

13,68

Sisačko-moslavačka

13,60

Brodsko-posavska

13,36

Koprivničko-križevačka

12,71

Požeško-slavonska

11,94

Virovitičko-podravska

11,80

 

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić