Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 67/2020 (10.6.2020.), Pravilnik o uvjetima za stjecanje i provjeru stručnih znanja potrebnih za obavljanje poslova ovlaštenog aktuara

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga

1344

Na temelju članka 186. stavka 4. Zakona o osiguranju (»Narodne novine«, broj 30/15, 112/18 i 63/20) i članka 55. stavka 4. Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima (Narodne novine broj 22/14, 29/18 i 115/18) Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga na sjednici Upravnog vijeća održanoj 3. lipnja 2020. godine donijela je

PRAVILNIK

O UVJETIMA ZA STJECANJE I PROVJERU STRUČNIH ZNANJA POTREBNIH ZA OBAVLJANJE POSLOVA OVLAŠTENOG AKTUARA

Opće odredbe

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti za stjecanje i provjeru stručnih znanja potrebnih za dobivanje ovlaštenja za obavljanje poslova ovlaštenog aktuara.

Stručna znanja potrebna za obavljanje poslova ovlaštenog aktuara

Članak 2.

(1) Stručna znanja potrebna za obavljanje poslova ovlaštenog aktuara dokazuju se uspješno položenim ispitima iz sljedećih predmeta:

1. Obvezni ispiti:

– Vjerojatnost i matematička statistika

– Financijska matematika

– Stohastičko modeliranje

– Ekonomija

– Modeli doživljenja

– Aktuarska matematika I

– Aktuarska matematika II

– Investiranje i upravljanje imovinom

– Životno osiguranje

– Neživotno osiguranje

– Mirovinsko osiguranje

– Zdravstveno osiguranje

2. Dodatni obvezni ispiti:

– Praksa osiguranja i mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj

– Profesionalizam aktuarske struke

– Pravo osiguranja i mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj

– Računovodstvo osiguranja i mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj.

(2) Obvezni ispiti iz stavka 1. točke 1. ovoga članka polažu se u okviru poslijediplomskog specijalističkog studija aktuarske matematike na Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ili drugoj instituciji ako je ispunjen uvjet iz članka 6 stavka 1. točke 3. ovoga Pravilnika.

(3) Dodatni obvezni ispiti iz stavka 1. točke 2. ovoga članka (dalje u tekstu: Dodatni ispiti) polažu se pred Komisijom za provjeru stručnih znanja za obavljanje poslova ovlaštenog aktuara (dalje u tekstu: Komisija).

(4) Hanfa će na svojoj internetskoj stranici objaviti detaljni sadržaj Dodatnih ispita te literaturu potrebnu za polaganje istih.

Obrazovni program

Članak 3.

(1) Obrazovne programe za Dodatne ispite u pravilu (dalje u tekstu: Obrazovni program) organizira Hanfa.

(2) Hanfa na svojoj internetskoj stranici objavljuje rok za podnošenje prijave za pohađanje Obrazovnog programa. Prijave zaprimljene nakon proteka roka neće se uzeti u razmatranje.

(3) Obrazovni program sadrži kolegije iz članka 2. stavka 1. točke 2. ovoga Pravilnika i izvodi se prema rasporedu i sadržaju predavanja koji utvrđuje Hanfa.

(4) Pohađanje Obrazovnog programa nije uvjet za pristupanje ispitu.

(5) Uz prethodnu suglasnost Hanfe, Obrazovni program ili dio Obrazovnog programa mogu organizirati druge institucije ili stručna udruženja aktuarske struke.

Članak 4.

(1) Obrazovnom programu može pristupiti osoba koja je podnijela prijavu za pohađanje Obrazovnog programa te je podmirila naknadu za pohađanje Obrazovnog programa.

(2) Zahtjev za pohađanje obrazovnog programa podnosi se Hanfi na Obrascu AKTUAR – 1 koji je sastavni dio ovoga Pravilnika.

(3) Hanfa će na internetskoj stranici objaviti:

– listu kandidata za pohađanje Obrazovnog programa (šifre navedene na Prijavi iz Obrasca AKTUAR – 1)

– sadržaj, raspored, mjesto i vrijeme održavanja Obrazovnog programa.

(4) Ako se ne prijavi dovoljno osoba za pohađanje Obrazovnog programa, isti se neće provesti, o čemu će Hanfa, kao i o postupku vraćanja uplaćene naknade, obavijestiti kandidate putem svoje internetske stranice.

Najava ispita

Članak 5.

(1) Hanfa će organizirati provođenje Dodatnih ispita prema procijenjenim potrebama tržišta, na temelju iskazanog interesa za polaganje ispita, a najmanje jednom godišnje.

(2) Hanfa na svojoj internetskoj stranici objavljuje rok za podnošenje prijava za Dodatne ispite. Prijave zaprimljene nakon proteka roka neće se uzeti u razmatranje.

(3) Mjesto i vrijeme polaganja ispita iz članka 1. ovoga Pravilnika, kao i druge relevantne podatke, Hanfa će objaviti na svojoj internetskoj stranici.

Uvjeti za pristupanje Dodatnim ispitima

Članak 6.

(1) Dodatnim ispitima može pristupiti osoba koja je podnijela zahtjev za polaganje ispita i uplatila naknadu za pristup ispitima te priložila sljedeću dokumentaciju:

1. presliku osobne iskaznice ili putovnice, a osoba koja nije hrvatski državljanin prilaže presliku putovnice,

2. presliku diplome, a u slučaju inozemne isprave, dokument o priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije u svrhu zapošljavanja ili nastavka obrazovanja izdan od nadležnog tijela u Republici Hrvatskoj, kao dokaz o završenom:

– preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju ili integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju ili stručnom studiju i specijalističkom diplomskom stručnom studiju, čijim završetkom je stekla najmanje 300 ECTS bodova, ili

– o završenom sveučilišnom dodiplomskom studiju, čijim završetkom je stekla visoku stručnu spremu, odnosno o završenom stručnom dodiplomskom studiju u trajanju od najmanje četiri godine čijim završetkom je stekla visoku stručnu spremu,

3. potvrdu izdanu od Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o položenim ispitima navedenim u članku 2. stavku 1. točki 1. ovoga Pravilnika odnosno potvrdu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o istovrsnosti položenih ispita s programom poslijediplomskog specijalističkog studija aktuarske matematike za osobe koje su uspješno obavile provjeru stručnih znanja u skladu s programom o izobrazbi navedenom u članku 2. stavku 1. točki 1. ovoga Pravilnika u drugoj instituciji

4. izjavu s potpisom kandidata ovjerenim kod javnog bilježnika ne stariju od tri mjeseca, da nije pravomoćno osuđen za kazneno djelo iz članka 24. stavka 1. točke 7. Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima (»Narodne novine« broj 22/14, 29/18 i 115/18) odnosno članka 36. stavka 8. Zakona o osiguranju (»Narodne novine« broj 30/15 i 112/18).

5. izjavu s potpisom kandidata ovjerenim kod javnog bilježnika, ne stariju od tri mjeseca, da mu dosad nije oduzeto ovlaštenje za obavljanje poslova ovlaštenog aktuara u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili Europskog gospodarskog prostora ili stranoj državi ili da mu nije zabranjeno obavljati poslove ovlaštenog aktuara.

(2) Dokumentacija propisana odredbama ovoga članka dostavlja se na hrvatskom jeziku, a preslike isprava dostavljaju se ovjerene kod javnog bilježnika odnosno u skladu sa zakonom koji propisuje legalizaciju isprava u međunarodnom prometu i međunarodnim propisima (Apostille – Haška Konvencija o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava, od 5. listopada 1961. godine), a isprave na stranom jeziku dostavljaju se prevedene od ovlaštenog sudskog tumača.

(3) Dostavljena dokumentacija se ne vraća.

Podnošenje zahtjeva za polaganje ispita

Članak 7.

(1) Zahtjev za polaganje ispita podnosi se Hanfi na Obrascu AKTUAR – 2 koji je sastavni dio ovoga Pravilnika.

(2) Uz zahtjev za polaganje ispita kandidati obvezno prilažu i dokaze o ispunjavanju uvjeta iz članka 6. stavka 1. ovoga Pravilnika, a kandidati koji pristupaju drugom ispitnom roku dostavljaju izjavu iz članka 6. stavka 1. točke 4. ovoga Pravilnika, ako je prethodno dostavljena izjava starija od tri mjeseca.

(3) Hanfa prema pravovremeno zaprimljenim prijavama utvrđuje listu kandidata koji zadovoljavaju uvjete iz ovoga članka i objavljuje je na svojoj internetskoj stranici objavom šifre kandidata navedene u prijavi za pristupanje ispitu.

(4) Kandidat je prilikom pristupanja ispitu dužan predočiti važeći identifikacijski dokument s fotografijom. Važećim identifikacijskim dokumentom za državljane Republike Hrvatske smatraju se važeća osobna iskaznica, putovnica ili vozačka dozvola izdana od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a za strance putna isprava ili drugi dokument koji su važeći u skladu s propisima iz nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

(5) Ispitno razdoblje sastoji se od dva ispitna roka. Kandidat može podnijeti prijavu za pristupanje ispitu u prvom ili drugom ispitnom roku, a drugom ispitnom roku mogu pristupiti i kandidati koji nisu položili ispit na prvom ispitnom roku.

Naknade

Članak 8.

Polaznici Obrazovnog programa i kandidati za pristupanje ispitu plaćaju naknadu za pohađanje Obrazovnog programa odnosno naknadu za pristupanje ispitu, kako je propisano pravilnikom Hanfe kojim je propisana obveza plaćanja tih naknada.

Komisija

Članak 9.

(1) Obrazovni program i ispitni postupak za Dodatne ispite provodi Komisija. Hanfa Odlukom imenuje i razrješava predsjednika i zamjenika predsjednika Komisije, tajnika i zamjenika tajnika Komisije i članove Komisije.

(2) Način rada Komisije propisan je Poslovnikom o radu Komisije, koji donosi Hanfa.

Provođenje ispita

Članak 10.

(1) Ispit se u pravilu polaže na hrvatskom jeziku, u pisanom obliku.

(2) Pri polaganju ispita zabranjeno je korištenje tehničkih pomagala, komunikacijskih te elektroničkih audio i video uređaja, osim ako je izrijekom na ispitu dozvoljeno.

(3) Ako kandidat na ispitu koristi nedopuštena pomagala, remeti uredan tijek ispita ili bez prethodnog odobrenja napusti prostoriju u kojoj se ispit održava, osoba koja nadzire ispit udaljit će ga iz prostorije te mu neće dopustiti nastavak pisanja ispita.

(4) Smatra se da je kandidat uspješno položio ispit ako je na svakom Dodatnom ispitu točno odgovorio na najmanje 60 % pitanja.

(5) Uspjeh na ispitu ocjenjuje se s »položio« ili »nije položio«.

(6) Hanfa će u roku od 15 radnih dana od dana održavanja ispita na svojoj internetskoj stranici objaviti listu kandidata koji su položili ispit, objavom šifre kandidata navedene u zahtjevu za pristupanje ispitu te objaviti rok od najmanje 8 dana u kojem kandidat može ostvariti uvid u ispit.

(7) Ako kandidat smatra da mu zadaci nisu točno vrednovani, može u roku od osam dana od dana objave rezultata podnijeti pisanu predstavku Hanfi.

(8) Komisija će odgovoriti na predstavku kandidata najkasnije u roku od 8 dana od dana primitka predstavke te u slučaju opravdanosti iste, kandidata uključiti na listu kandidata koji su položili ispit.

Članak 11.

(1) Hanfa će kandidatu koji položi sve Dodatne ispite na zahtjev izdati potvrdu o položenim ispitima.

(2) U postupku izdavanja ovlaštenja za obavljanje poslova ovlaštenog aktuara nije potrebno priložiti potvrdu o položenim Dodatnim ispitima nego će Hanfa u okviru toga postupka izvršiti uvid u svoje evidencije o položenim Dodatnim ispitima.

Popis ovlaštenih aktuara

Članak 12.

(1) Hanfa vodi popis ovlaštenih aktuara koji je javan i vodi se na internetskoj stranici Hanfe.

(2) Popis iz stavka 1. ovoga članka sadrži podatke o imenu i prezimenu ovlaštenog aktuara, datumu ovlaštenja; OIB i podatak o tijelu koje je izdalo ovlaštenje.

Završne odredbe

Članak 13.

(1) Dodatne ispite iz članka 2. stavka 1. točke 2. ovoga Pravilnika za potrebe dokazivanja uvjeta stručnosti iz članka 186. stavka 2. točke 2. Zakona o osiguranju odnosno članka 55. stavka 2. točke 2. Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima u postupku po zahtjevu za izdavanje ovlaštenja za obavljanje poslova ovlaštenog aktuara ne mora polagati osoba koja zahtjevu priloži dokaze o tome da je položila sve sljedeće ispite u organizaciji Hrvatskog aktuarskog društva: Pravo osiguranja i mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj, Računovodstvo osiguranja i mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj, Praksa osiguranja i mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj i Profesionalizam a u odnosu na koji su ispunjeni uvjeti iz članka 5. stavka 1. točke 2. i 4. ovoga Pravilnika, pod uvjetom da dostavi dokaze da je:

1. položila sve Obvezne ispite iz članka 2. stavka 1. točke 1. ovoga Pravilnika i

2. stekla odgovarajuće radno iskustvo iz članka 186. stavka 2. točke 3. Zakona o osiguranju.

(2) Za potrebe dokazivanja uvjeta radnog iskustva u postupku izdavanja ovlaštenja za obavljanje poslova ovlaštenog aktuara potrebno je priložiti potvrdu poslodavca o ispunjenju uvjeta radnog iskustva iz koje je vidljivo da je osoba sudjelovala u obavljanju aktuarskih poslova najmanje tri godine.

Članak 14.

(1) Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

(2) Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o uvjetima za stjecanje i provjeru stručnih znanja potrebnih za obavljanje poslova ovlaštenog aktuara (»Narodne novine« broj 7/16).

Klasa: 011-02/20-04/01

Urbroj: 326-01-70-72-20-6

Zagreb, 3. lipnja 2020.

Predsjednik Upravnog vijeća dr. sc. Ante Žigman, v. r.

Obrazac AKTUAR – 1

ZAHTJEV ZA POHAĐANJE OBRAZOVNOG PROGRAMA

1. IME I PREZIME:

2. Datum, mjesto i država rođenja:

3. OIB:

4. Stručna sprema i zanimanje:

5. Poslodavac:

6. Adresa stanovanja:

7. Telefon:

8. E-pošta:

9. Šifra kandidata: (šifru upisuje kandidat, tako da upiše redom inicijale svog prezimena i imena, zatim dvije jednoznamenkaste brojke i na kraju velikim tiskanim slovima po svom izboru tri velika tiskana slova, primjerice, šifra za kandidata Horvat Tomislava može biti: HT59AFC)

__________________

Datum i potpis

Prilog Zahtjevu:

1. dokaz o plaćenoj naknadi za pohađanje obrazovnog programa.

Obrazac AKTUAR – 2

ZAHTJEV ZA POLAGANJE ISPITA

1. IME I PREZIME:

2. OIB:

3. Datum, mjesto i država rođenja:

4. Stručna sprema i zanimanje:

5. Poslodavac:

6. Adresa stanovanja:

7. Telefon:

8. E-pošta:

9. Šifra kandidata: (šifru upisuje kandidat, tako da upiše redom inicijale svog prezimena i imena, zatim dvije jednoznamenkaste brojke i na kraju velikim tiskanim slovima po svom izboru tri velika tiskana slova, primjerice, šifra za kandidata Horvat Tomislava može biti: HT59AFC)

Datum i potpis

Prilozi Zahtjevu:

1. preslika osobne iskaznice ili putovnice, a strani državljani dostavljaju presliku putovnice, ovjerene kod javnog bilježnika,

2. preslika diplome, a u slučaju inozemne isprave i dokument o priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije izdan od nadležnog tijela u Republici Hrvatskoj. Preslike isprava dostavljaju se ovjerene kod javnog bilježnika odnosno u skladu sa zakonom koji propisuje legalizaciju isprava u međunarodnom prometu i međunarodnim propisima (Apostille – Haška Konvencija o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava, od 5. listopada 1961. godine), a isprave na stranom jeziku dostavljaju se prevedene kod ovlaštenog sudskog tumača,

3. potvrdu izdanu od Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o položenim ispitima navedenim u članku 2. stavku 1. točki 1. ovoga Pravilnika odnosno potvrdu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o istovrsnosti položenih ispita s programom poslijediplomskog specijalističkog studija aktuarske matematike za osobe koje su uspješno obavile provjeru stručnih znanja u skladu s programom o izobrazbi navedenom u članku 2. stavku 1. točki 1. ovoga Pravilnika u drugoj instituciji,

4. izjava osobe da nije pravomoćno osuđena za kaznena djela navedena u članku 24. stavku 1. točki 7. Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima (»Narodne novine« broj 22/14, 29/18 i 115/18), članka 36. stavka 8. Zakona o osiguranju (»Narodne novine« broj 30/15 i 112/18), s potpisom ovjerenim kod javnog bilježnika,

5. izjava osobe da joj dosad nije bilo oduzeto ovlaštenje za obavljanje poslova ovlaštenog aktuara u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili Europskog gospodarskog prostora ili stranoj državi, s potpisom ovjerenim kod javnog bilježnika,

6. dokaz o plaćenoj naknadi za pristup ispitima.

 

 

Copyright © Ante Borić