Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Na temelju članka 4. stavka 4. Zakona o informiranju potrošača o hrani (»Narodne novine«, br. 56/2013 i 14/2014), ministar poljoprivrede, uz suglasnost ministra zdravlja, donosi

 

PRAVILNIK O INFORMIRANJU POTROŠAČA O NEPRETPAKIRANOJ HRANI

Pročišćeni tekst

NN 144/1464/20, 144/20

I. OPĆE ODREDBE

Predmet Pravilnika

Članak 1.

(1) Ovim Pravilnikom propisuju se opća načela, zahtjevi i odgovornosti u vezi s informacijama o nepretpakiranoj hrani, uključujući informacije o prisutnosti tvari ili proizvoda koji mogu izazvati alergije ili netolerancije.

(2) Odredbe ovoga Pravilnika primjenjuju se ne dovodeći u pitanje zahtjeve vezano uz označivanje propisane posebnim odredbama Europske unije koje se primjenjuju na određenu hranu kao i zahtjeve vezano uz označivanje propisane posebnim nacionalnim odredbama.

Članak 2. (NN 64/20)

(1) Ovaj Pravilnik sadrži odredbe kojima se utvrđuje provedba Uredbe (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o informiranju potrošača o hrani, izmjeni Uredbi (EZ) br. 1924/2006 i (EZ) br. 1925/2006 Europskog parlamenta i Vijeća te o stavljanju izvan snage Direktive Komisije 87/250/EEZ, Direktive Vijeća 90/496/EEZ, Direktive Komisije 1999/10/EZ, Direktive 2000/13/EZ Europskog parlamenta i Vijeća, direktiva Komisije 2002/67/EZ i 2008/5/EZ i Uredbe Komisije (EZ) br. 608/2004 (SL L 304, 22. 11. 2011.) (u daljnjem tekstu: Uredba (EU) br. 1169/2011).

(2) Ovaj se Pravilnik donosi uzimajući u obzir postupak obavješćivanja na temelju Direktive (EU) 2015/1535 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. rujna 2015. o utvrđivanju postupka pružanja informacija u području tehničkih propisa i pravila o uslugama informacijskog društva (SL L 241, 17. 9. 2015., p. 1 – 15).

Područje primjene

Članak 3.

Odredbe ovoga Pravilnika primjenjuju se na nepretpakiranu hranu:

a) ponuđenu na prodaju krajnjem potrošaču, uključujući prodaju sredstvima komunikacije na daljinu;

b) namijenjenu objektima javne prehrane i trgovini na malo, kako je definirana u posebnom propisu koji uređuje klasifikaciju prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo, a koji hranu nude na prodaju krajnjem potrošaču.

Definicije

Članak 4.

(1) Pojmovi u ovom Pravilniku imaju sljedeća značenja:

a) »nepretpakirana hrana« je hrana koja se stavlja na tržište u nepretpakiranom obliku ili koja se pakira na prodajnom mjestu na zahtjev potrošača ili koja je pretpakirana za izravnu prodaju ili koja se na prodajnom mjestu nudi za neposrednu konzumaciju.

b) »hrana pretpakirana za izravnu prodaju« je hrana koja je pretpakirana bez prisutnosti potrošača u ambalažu koja je minimalno zaštitno pakiranje, a koristi se samo iz higijenskih ili praktičnih razloga, kao što je podložak, prijanjajuća folija, mrežica i slično te je osoblje direktno dostupno za pružanje informacija potrošačima.

(2) Za potrebe ovoga Pravilnika primjenjuju se definicije iz članka 2. Uredbe (EU) br. 1169/2011.

II. POSEBNE ODREDBE

Odgovornosti subjekata u poslovanju s hranom i prakse poštenog informiranja

Članak 5. (NN 64/20)

(1) Subjekt u poslovanju s hranom odgovoran za pružanje informacija o nepretpakiranoj hrani je onaj koji hranu nudi ili prodaje krajnjem potrošaču.

(2) U okviru svog poslovanja, subjekti u poslovanju s hranom moraju osigurati da se informacije o nepretpakiranoj hrani, iz članka 6. stavka 1. i članka 7. ovoga Pravilnika, namijenjenoj krajnjem potrošaču ili objektima javne prehrane i trgovini na malo, prenesu subjektu u poslovanju s hranom koji zaprima hranu, kako bi se prema potrebi, obvezne informacije mogle pružiti krajnjem potrošaču.

(3) Informacije o nepretpakiranoj hrani moraju biti u skladu s praksama poštenog informiranja propisanim člankom 7. Uredbe (EU) br. 1169/2011.

Pružanje informacija o tvarima ili proizvodima koji uzrokuju alergije ili netolerancije

Članak 6.

(1) Subjekti u poslovanju s hranom iz članka 5. ovoga Pravilnika obvezni su dati informacije o prisutnosti sastojaka ili pomoćnih tvari u procesu proizvodnje koji uzrokuju alergije ili netolerancije, a navedeni su u Prilogu II. Uredbe (EU) br. 1169/2011 ili su dobiveni od tvari ili proizvoda iz Priloga II., a koji su upotrijebljeni u procesu proizvodnje ili pripreme hrane i prisutni su u gotovom proizvodu, čak i u promijenjenom obliku.

(2) Zahtjevi za navođenje informacija iz stavka 1. ovoga članka propisani su odredbama članka 21. Uredbe (EU) br. 1169/2011.

(3) Informacije iz stavka 1. ovoga članka, iznimno, ne moraju biti pružene krajnjem potrošaču ako su posebne prehrambene potrebe potrošača povezane s tvarima ili proizvodima koji uzrokuju alergije ili netolerancije zabilježene unaprijed, a ponuđena hrana / obroci prilagođeni potrošačevim potrebama (ako se radi o bolnicama, domovima za starije i nemoćne osobe, jaslicama i dječjim vrtićima, kantinama itd.).

Pružanje ostalih obveznih informacija

Članak 7. (NN 64/20)

(1) Subjekti u poslovanju s hranom iz članka 5. ovoga Pravilnika, obvezni su dati informacije o:

a) nazivu hrane kako je propisano člankom 17. Uredbe (EU) br. 1169/2011

b) dodatnim navodima kako je propisano Prilogom III. i Prilogom VI. Uredbe (EU) br. 1169/2011, za određenu hranu gdje je primjenjivo

c) zemlji podrijetla ili mjestu podrijetla ako bi izostavljanje toga podatka moglo dovesti potrošača u zabludu u pogledu stvarne zemlje podrijetla ili mjesta podrijetla hrane, a posebno ako bi informacije koje prate hranu ili čitava etiketa ukazivale na to da hrana potječe iz druge zemlje podrijetla ili mjesta podrijetla

d) zemlji podrijetla ili mjestu podrijetla za meso oznaka kombinirane nomenklature (KN oznaka) koje su navedene u Prilogu XI. Uredbe (EU) br. 1169/2011 na način propisan Provedbenom uredbom Komisije (EU) br. 1337/2013 o utvrđivanju pravila za primjenu Uredbe (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu navođenja zemlje podrijetla ili mjesta podrijetla za svježe, rashlađeno i smrznuto svinjsko, ovčje i kozje meso te meso peradi (SL L 335, 14. 12. 2013., p. 19 – 22).

e) popisu sastojaka za konditorske proizvode, smrznute deserte, mesne pripravke, pekarske i slastičarske proizvode, kao i u slučaju ako potrošač iz naziva hrane ne može spoznati pravu prirodu hrane i ako bi naziv hrane mogao dovesti potrošača u zabludu i

f) »upotrijebiti do« datumu, u skladu s člankom 24. i Prilogom X. Uredbe (EU) br. 1169/2011, za hranu koja je s mikrobiološkog stajališta brzo kvarljiva.

(2) Zahtjevi propisani stavkom 1. ovoga članka ne odnose se na subjekte u poslovanju s hranom koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, isključujući slastičarnice.

Prezentiranje obveznih informacija

Članak 8. (NN 64/20, 144/20)

(1) Informacije iz članka 6. stavka 1. i članka 7. ovoga Pravilnika moraju biti u pisanom obliku, lako uočljive, jasno čitljive i, gdje je primjenjivo, neizbrisive, te istaknute na prodajnom mjestu u blizini hrane na koju se odnose ili na ambalaži ako se hrana na prodajnom mjestu drži u njoj.

(2) Ne dovodeći u pitanje stavak 1. ovoga članka, u slučaju hrane koja se na zahtjev potrošača pakira na prodajnom mjestu i hrane pretpakirane za izravnu prodaju, gdje je primjenjivo, potrošaču moraju biti dostupne i u trenutku isporuke najmanje informacije iz članka 6. stavka 1. i članka 7. stavka 1. točaka a) i f) ovoga Pravilnika (na snazi od 1. rujna 2021. godine.).

(3) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, informacije iz članka 6. stavka 1. ovoga Pravilnika mogu se pružiti i na drugačiji način, uključujući i usmenu komunikaciju, ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

a) Na vidljivom mjestu nalazi se obavijest koja upućuje na mjesto na kojem su informacije dostupne ili postoji obavijest kojom se potrošači pozivaju da se za informacije o prisutnosti tvari ili proizvoda koji uzrokuju alergije ili netolerancije u hrani obrate osoblju. Navedena obavijest mora biti lako uočljiva, jasno čitljiva i, gdje je primjenjivo, neizbrisiva.

b) Informacije moraju biti dostupne u ispisanom ili elektroničkom obliku u objektu u kojem se hrana prodaje, kako bi na zahtjev bile lako dostupne potrošaču i nadležnim inspekcijama.

c) Informacije moraju biti dostupne prije nego je hrana ponuđena na prodaju bez naplate dodatnih troškova za potrošača.

Članak 9.

Ako se za nepretpakiranu hranu, informacije o hrani propisane Uredbom (EU) br. 1169/2011, pružaju na dobrovoljnoj osnovi, te informacije moraju biti u skladu sa zahtjevima propisanim istom Uredbom.

Članak 10.

(1) U slučaju nepretpakirane hrane ponuđene na prodaju sredstvima komunikacije na daljinu informacije iz članka 6. stavka 1. i članka 7. stavka 1. ovoga Pravilnika moraju biti dostupne:

(a) prije same prodaje i navedene u popratnom dokumentu prilikom prodaje na daljinu ili ih treba pružiti u nekom drugom primjerenom obliku koji subjekt u poslovanju s hranom mora jasno odrediti bez naplate dodatnih troškova krajnjem potrošaču;

(b) u trenutku isporuke.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, informacija iz članka 7. točke f) ovoga Pravilnika mora biti pružena u trenutku isporuke.

III. ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 11.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu 13. prosinca 2014. godine, osim članka 7. stavaka 1. točki b) i e) koji stupaju na snagu 1. travnja 2015. godine.

Klasa: 011-01/14-01/26

Urbroj: 525-09/1229-14-41

Zagreb, 28. studenoga 2014.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 64/20

Članak 5.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«, osim članka 7. stavka 1. točke d), koja je izmijenjena člankom 3. ovoga Pravilnika i članka 8. stavka 2., koji je izmijenjen člankom 4. ovoga Pravilnika, a koji stupaju na snagu 1. siječnja 2021. godine.

Klasa: 011-01/19-01/28

Urbroj: 525-14/0881-20-25

Zagreb, 28. travnja 2020.

 

 

Copyright © Ante Borić