Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 49/2020 (22.4.2020.), Pravilnik o stanovanju

Ministarstvo obrane

1007

Na temelju članka 132. stavka 4., a u vezi s člankom 131. i stavkom 1., člankom 132. stavkom 4. i člankom 133. stavkom 14. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 73/13, 75/15, 50/16, 30/18 i 125/19), donosim

PRAVILNIK O STANOVANJU

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti i kriteriji za davanje na korištenje službenog stana, način utvrđivanja prava na naknadu za stanovanje te način i postupak ostvarivanja prava na stambeno zbrinjavanje po osnovi stradavanja vojne osobe.

(2) Izrazi u ovom Pravilniku koji imaju rodno značenje koriste se neutralno i odnose se jednako na muški i ženski rod.

Članak 2.

(1) Djelatni vojnici/mornari, ročnici, kadeti i pričuvnici za vrijeme službe u Oružanim snagama Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu Oružane snage) smješteni su u vojnim lokacijama bez naknade.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, djelatnim vojnicima/mornarima može se na osobni zahtjev odobriti smještaj izvan vojnih lokacija bez prava na naknadu za stanovanje i naknadu troškova prijevoza.

(3) Iznimno zbog potreba službe, u vojnim lokacijama mogu biti smješteni i drugi pripadnici Oružanih snaga.

(4) O smještaju u vojnim lokacijama osoba iz stavaka 2. i 3. ovoga članka odlučuje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga ili osoba koju on za to ovlasti.

II. KORIŠTENJE SLUŽBENIH STANOVA

Članak 3.

(1) Mogućnost korištenja službenih stanova imaju djelatni časnici i djelatni dočasnici (u daljnjem tekstu časnici i dočasnici).

(2) Službeni stan daje se na korištenje u mjestu službe.

(3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka, ako u mjestu službe nema slobodnih službenih stanova, službeni stan može se dati na korištenje u mjestu koje je najbliže mjestu službe, a udaljeno je do 50 km od mjesta službe.

Članak 4.

(1) Službeni stan je uređen i opremljen stambeni prostor.

(2) Potrebe za pribavljanjem i opremanjem službenih stanova prema broju, lokaciji i strukturi iskazuje ustrojstvena jedinica Ministarstva obrane nadležna za ljudske potencijale uz prethodno mišljenje Glavnog stožera Oružanih snaga i ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane nadležne za materijalne resurse.

(3) Potrebe za pribavljanjem i opremanjem službenih stanova iz stavka 2. ovoga članka utvrđuju se u skladu s pravilnikom kojim se propisuje materijalno zbrinjavanje Oružanih snaga.

Članak 5.

(1) Sadržaj opremljenosti službenog stana određuje ustrojstvena jedinica Ministarstva obrane nadležna za materijalne resurse.

(2) Evidenciju službenih stanova po lokaciji i strukturi vodi ustrojstvena jedinica Ministarstva obrane nadležna za materijalne resurse koja provodi naplatu naknade za korištenje službenog stana.

(3) Upis i brisanje službenih stanova iz evidencije provodi se na temelju odluke ministra obrane.

Članak 6.

(1) Osnovna površina službenog stana za samca iznosi do 40 m².

(2) Ako postoji mogućnost, osnovna površina može se uvećati za 20 m² za osobe iz članka 8. stavka 1. i članka 9. ovoga Pravilnika.

(3) Osnovna površina iz stavaka 1. i 2. ovoga članka uvećava se za 10 m², za svakog člana uže obitelji koji živi s korisnikom službenog stana.

(4) Iznimno od stavaka 1., 2. i 3. ovoga članka, odgovarajućom stambenom površinom smatrat će se i svaka površina stana koja ima broj soba odgovarajući broju osoba koje se koriste stanom.

(5) Visina naknade za korištenje službenog stana utvrđuje se odlukom ministra obrane.

Davanje na korištenje službenog stana

Članak 7.

(1) Časnicima i dočasnicima može se dati na korištenje službeni stan ako oni ili članovi njihove uže obitelji u mjestu službe, a ni 50 km od mjesta službe:

– nemaju u vlasništvu stan ili obiteljsku kuću

– nemaju na korištenju stan ili obiteljsku kuću u skladu sa zakonom kojim se uređuje najam stanova i drugim propisima

– nisu otuđili stan ili obiteljsku kuću nakon stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

(2) Časnici i dočasnici kojima je službeni stan dan na korištenje imaju pravo na korištenje organiziranog ili ugovorenog prijevoza od mjesta gdje im je dan na korištenje službeni stan do mjesta službe.

(3) Ako Ministarstvo obrane nije organiziralo ili ugovorilo prijevoz na način propisan stavkom 2. ovoga članka, časnici i dočasnici ostvaruju pravo na naknadu troškova mjesnog i međumjesnog prijevoza u skladu s pravilnikom kojim se uređuje prijevoz.

Članak 8.

(1) Prioritet za davanje službenoga stana na korištenje imaju piloti imenovani ili raspoređeni na letačku dužnost.

(2) Lista prioriteta za davanje službenoga stana na korištenje ostalim časnicima i dočasnicima utvrđuje se prema sljedećim kriterijima:

– ustrojbeni čin

– osobni čin

– deficitarnost zvanja ili struke

– zapovjedna ili voditeljska dužnost

– duljina trajanja službe u mjestu u kojemu se traži davanje službenoga stana na korištenje.

(3) Kriteriji iz stavka 2. ovoga članka navedeni su na način da prethodni kriterij isključuje sljedeći odnosno ako više podnositelja zahtjeva za davanje na korištenje službenoga stana zadovoljava prvi kriterij, prednost ima podnositelj koji zadovoljava sljedeći kriterij.

(4) Deficitarna zvanja ili struke određuju se pravilnikom kojim se propisuju dodaci na plaću djelatnih vojnih osoba.

(5) Ministar obrane na prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga može iznimno dodijeliti službeni stan na korištenje časniku ili dočasniku bez obzira na prioritete i kriterije propisane stavcima 1. i 2. ovoga članka, ako za to postoji poseban interes službe.

Članak 9.

Iznimno od članka 8. ovoga Pravilnika, pravo na korištenje službenog stana imaju načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga i osobe imenovane odnosno raspoređene na ustrojbena mjesta generala/admirala.

Postupak davanja na korištenje službenog stana

Članak 10.

(1) Časnici i dočasnici zahtjeve za davanje na korištenje službenog stana podnose ustrojstvenoj jedinici Ministarstva obrane nadležnoj za ljudske potencijale na obrascu koji se nalazi u Prilogu 1 ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio.

(2) Ustrojstvena jedinica Ministarstva obrane nadležna za ljudske potencijale vodi popis podnositelja zahtjeva iskazan po mjestima u skladu s kriterijima iz članka 8. ovoga Pravilnika te ga dostavlja svakih 90 dana Glavnom stožeru Oružanih snaga.

Članak 11.

(1) Odluku o davanju na korištenje službenog stana donosi ministar obrane.

(2) Na temelju odluke iz stavka 1. ovoga članka, časnici i dočasnici sklapaju s Ministarstvom obrane ugovor o korištenju službenog stana na određeno vrijeme i to:

– časnici i dočasnici imenovani odnosno raspoređeni na dužnost do prestanka dužnosti na koju su imenovani odnosno raspoređeni

– ostali časnici i dočasnici na rok do pet godina odnosno do prestanka službe ako im služba prestane prije isteka roka od pet godina.

(3) Istekom rokova iz stavka 2. ovoga članka ugovor se smatra prešutno obnovljenim ako korisnik stana ispunjava uvjete za daljnje korištenje službenog stana u skladu s odredbama ovoga Pravilnika.

(4) Korisnik stana može zatražiti raskid ugovora uz obrazloženje, ali je o tome dužan izvijestiti Ministarstvo obrane najmanje 15 dana prije iseljenja iz stana.

Članak 12.

Ugovor o korištenju službenog stana sadrži:

– šifru stana i opis stana

– visinu naknade i način plaćanja

– vrstu troškova koji se plaćaju u vezi s korištenjem stana i način plaćanja

– podatke o članovima uže obitelji koji će stanovati s korisnikom stana

– vrijeme trajanja ugovora

– odredbe o održavanju stana

– odredbe o uporabi zajedničkih prostorija, dijelova i uređaja zgrade i zemljišta koje služe zgradi

– odredbe o primopredaji stana i opreme koja se nalazi u stanu

– ostale odredbe u skladu s ovim Pravilnikom.

Članak 13.

(1) O primopredaji službenog stana sastavlja se zapisnik između korisnika službenog stana (u daljnjem tekstu korisnik) i predstavnika ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane nadležne za materijalne resurse.

(2) Ustrojstvena jedinica Ministarstva obrane nadležna za ljudske potencijale obavijestit će davatelje usluga (električne energije, plina i sl.) o promjeni korisnika najkasnije u roku od 30 dana od promjene korisnika.

Članak 14.

(1) Korisnik se obvezuje službenim stanom i opremom koristiti kao dobar domaćin u skladu s namjenom odnosno ugovorom o korištenju službenog stana.

(2) Pod održavanjem stana smatra se održavanje reda, čistoće, pravilno korištenje aparata i opreme i namještaja, kućanske, tehničke i zajedničke opreme stana.

(3) Korisniku se zabranjuju adaptacije i preinake stana.

(4) Korisnik je obvezan predati stan i opremu u ispravnom stanju i uredan što se utvrđuje zapisnikom o primopredaji stana.

(5) Korisnik odgovara po općim propisima za štetu koju on ili članovi njegova obiteljskog kućanstva prouzroče na opremi, stanu i zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade namjerno ili nepažnjom.

(6) Korisnik službenog stana obvezan je najkasnije u roku od osam dana prijaviti svaku promjenu odnosno činjenicu koja utječe na ostvarivanje prava odnosno promjenu uvjeta pod kojima mu je priznato pravo.

Prestanak ugovora o korištenju službenog stana

Članak 15.

(1) Ugovor o korištenju službenog stana prestaje protekom rokova u skladu s člankom 12. ovoga Pravilnika.

(2) Nakon proteka roka iz stavka 1. ovoga članka korisnik je dužan obavijestiti vlasnika te predati stan slobodan od osoba i stvari ustrojstvenoj jedinici Ministarstva obrane nadležnoj za materijalne resurse u roku od 30 dana od proteka roka.

(3) Ako korisnik ne postupi u skladu sa stavkom 2. ovoga članka, obvezan je plaćati najamninu od 40,00 kn/m² stambenog prostora do povrata stana u posjed Ministarstva obrane.

(4) Primopredaji stana korisnik je dužan predočiti dokaz o izvršenoj uplati troškova korištenja stana.

(5) Ako se utvrdi da korisnik nije plaćao troškove korištenja stana, pokrenut će se postupak prisilne naplate.

Članak 16.

(1) Ministarstvo obrane daje otkaz ugovora o korištenju službenog stana u pisanom obliku s obrazloženjem ako se korisnik ili članovi njegove uže obitelji koriste stanom protivno ugovoru, posebice:

– ako korisnik ne plati dvije uzastopne odnosno tri rate za troškove korištenja stana u skladu s ugovorom

– ako korisnik ili članovi njegove uže obitelji ometaju druge korisnike zgrade u mirnom korištenju stana ili poslovnog prostora

– ako se korisnik ne koristi stanom za stanovanje ili se njime koristi nenamjenski

– ako se utvrdi da je korisnik stan ili dio stana dao u podnajam

– ako se stanom koristi osoba koja nije u ugovoru navedena kao korisnik stana.

(2) Prije otkaza ugovora o korištenju službenog stana, Ministarstvo obrane dužno je korisnika pisanim putem opomenuti da u roku od 30 dana ukloni razlog za otkaz ugovora o korištenju službenog stana.

(3) Otkazni rok je 30 dana i teče od dana primitka pisanoga otkaza.

(4) Ako korisnik odbije primiti pisani otkaz, otkazni rok teče od dana kada je obavijest o otkazu ostavljena u poštanskom sandučiću ili pretincu ili ako toga nema, na vratima ili drugom za korisnika vidljivom mjestu odnosno danom uručenja obavijesti putem zapovjednika odnosno čelnika ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane.

Članak 17.

(1) Ministarstvo obrane raskinut će ugovor o korištenju službenog stana:

– kada je korisnik nakon sklapanja ugovora stambeno zbrinut u mjestu službe ili 50 km od mjesta službe po drugoj osnovi koja nije propisana ovim Pravilnikom

– kada se utvrdi da je korisnik dao netočne podatke koji su utjecali na donošenje odluke i sklapanje ugovora

– kada se utvrdi da je korisniku prestala služba

– kada je korisniku isteklo vrijeme na koje je imenovan odnosno raspoređen, a ne ispunjava uvjete za daljnje korištenje službenog stana prema odredbama ovoga Pravilnika

– kada je korisnik imenovan ili upućen na dužnost ili raspoređen na ustrojbeno mjesto izvan mjesta dosadašnje dužnosti odnosno rasporeda koje je udaljeno više od 50 km

– kada je korisnik upućen u međunarodnu organizaciju ili vojno predstavništvo, u strukture Europske unije, nacionalna i multinacionalna zapovjedništva i stožere te druga međunarodna tijela

– kada je korisnik upućen u drugo javnopravno tijelo ili pravnu osobu.

(2) Ministarstvo obrane raskida ugovor u pisanom obliku s obrazloženjem i rokom iseljenja koji ne može biti dulji od 30 dana.

III. NAKNADA ZA STANOVANJE

Članak 18.

(1) Naknada za stanovanje ostvaruje se kao nadoknada povećanih troškova života zbog najma stambenog prostora djelatnim vojnim osobama imenovanima ili raspoređenima u mjesto službe koje je udaljeno najmanje 50 km od mjesta njihova prebivališta ili ako je prebivalište ili mjesto službe na otoku, bez obzira na udaljenost te nemaju riješeno stambeno pitanje i nisu smještene u vojnim lokacijama.

(2) Djelatna vojna osoba kojoj je prebivalište na otoku ili joj je mjesto službe na otoku i obrnuto ne ostvaruje pravo na naknadu za stanovanje ako mu je poslodavac osigurao prijevoz na otok i za povratak s otoka.

(3) Dočasnici i časnici te generali/admirali smješteni u vojnim lokacijama ostvaruju pravo na 50 % najniže naknade za stanovanje.

(4) Djelatni vojnici/mornari kojima nije osiguran smještaj u vojnim lokacijama imaju pravo na naknadu za stanovanje, osim ako im je smještaj izvan vojnih lokacija odobren na osobni zahtjev.

(5) Promjena mjesta prebivališta djelatne vojne osobe koje je udaljeno najmanje 50 km od mjesta službe, ili ako je prebivalište ili mjesto službe na otoku bez obzira na udaljenost, nije od utjecaja na priznavanje prava na naknadu za stanovanje za vrijeme rasporeda u istom mjestu službe.

(6) Pravo na naknadu za stanovanje ostvaruje se na temelju prijavljenog boravišta na adresi unajmljenog stambenog prostora u mjestu službe ili u mjestu koje je udaljeno do 50 km od mjesta službe.

(7) Organizirani ili ugovoreni međumjesni prijevoz od mjesta prebivališta do mjesta službe isključuje pravo na naknadu za stanovanje, ako je to povoljnije za poslodavca.

(8) Smatra se da je djelatnoj vojnoj osobi osiguran organizirani ili ugovoreni međumjesni prijevoz ako je udaljenost od adrese prebivališta do stanice organiziranog ili ugovorenog međumjesnog prijevoza manja od 2 km.

Članak 19.

(1) Djelatnoj vojnoj osobi prestaje pravo na naknadu za stanovanje:

– danom useljenja u službeni stan

– prestankom smještaja u vojnoj lokaciji za osobe iz članka 18. stavka 3. ovoga Pravilnika

– istekom važenja prijavljenog boravišta

– rasporedom u mjesto službe koje je udaljeno manje od 50 km od mjesta prebivališta

– promjenom mjesta prebivališta u mjesto prebivališta koje je udaljeno manje od 50 km od mjesta službe

– osiguranjem organiziranog ili ugovorenog međumjesnog prijevoza od mjesta prebivališta do mjesta službe ako je to povoljnije za poslodavca

– osiguranjem organiziranog prijevoza na otok i povratak s otoka, ako je to povoljnije za poslodavca

– kada ima riješeno stambeno pitanje u mjestu službe ili u mjestu udaljenom do 50 km od mjesta službe

– kada je razriješena dužnosti

– kada je udaljena iz službe dulje od šest mjeseci

– kada je upućena u drugo javnopravno tijelo ili pravnu osobu

– kada je služba na mirovanju

– prestankom službe.

(2) Djelatnoj vojnoj osobi smještenoj u vojnoj lokaciji za vrijeme upućivanja na izobrazbu i obuku u mjesto prebivališta u trajanju od 30 dana do šest mjeseci neće se isplaćivati naknada za stanovanje ako joj je u mjestu izobrazbe i obuke osiguran smještaj.

Članak 20.

(1) Zahtjev za naknadu za stanovanje podnosi se ustrojstvenoj jedinici Ministarstva obrane odnosno Oružanih snaga nadležnoj za odlučivanje u funkcionalnom području upravljanja osobljem putem ustrojstvene jedinice djelatne vojne osobe u kojoj je raspoređena na dužnost, na obrascu koji se nalazi u Prilogu 2 ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio.

(2) Odluke o naknadi za stanovanje evidentiraju se u Informacijskom sustavu personalnog upravljanja (IS-PU) ustrojstvenih jedinica iz stavka 1. ovoga članka.

(3) Korisnik naknade za stanovanje obvezan je najkasnije u roku od osam dana prijaviti svaku promjenu odnosno činjenicu koja utječe na ostvarivanje prava odnosno promjenu uvjeta uz koje mu je priznato pravo.

IV. STAMBENO ZBRINJAVANJE PO OSNOVI STRADAVANJA VOJNE OSOBE

Članak 21.

(1) Vojna osoba kojoj je organizam oštećen za najmanje 20 % zbog rane ili ozljede koju je bez svoje krivnje zadobila u obavljanju službene zadaće u Oružanim snagama, ostvaruje pravo na stambeno zbrinjavanje.

(2) Pravo iz stavka 1. ovoga članka ostvaruje i bračni ili izvanbračni drug ili djeca vojne osobe koja bez svoje krivnje pogine ili umre zbog rane ili ozljede koju je zadobila u obavljanju službene zadaće u Oružanim snagama.

Članak 22.

(1) Stambeno zbrinjavanje osoba iz članka 21. ovoga Pravilnika ostvaruje se dodjelom stanova na korištenje na rok do pet godina s pravom na kupnju stana u skladu sa zakonom.

(2) Ministarstvo obrane dodjeljuje na korištenje stanove kojima raspolaže i upravlja.

(3) Zahtjev za dodjelu stana na korištenje iz stavka 1. ovoga članka podnosi se ustrojstvenoj jedinici Ministarstva obrane nadležnoj za ljudske potencijale na obrascu koji se nalazi u Prilogu 3 ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio.

Članak 23.

(1) Odluku o dodjeli na korištenje stana iz članka 22. ovoga Pravilnika donosi ministar obrane.

(2) Odluka iz stavka 1. ovoga članka sadrži odredbu o visini naknade za korištenje stana, koja se propisuje posebnom odlukom ministra obrane.

(3) Na temelju odluke iz stavka 1. ovoga članka, osobe iz članka 21. ovoga Pravilnika sklapaju s Ministarstvom obrane ugovor o korištenju stana.

(4) Ugovor iz stavka 3. ovoga članka sadrži podatke propisane člankom 12. ovoga Pravilnika.

Članak 24.

Osobe iz članka 21. ovoga Pravilnika ne ostvaruju pravo na dodjelu stana na korištenje stana ako one ili članovi njezine uže obitelji:

– imaju u knjižnom ili izvanknjižnom vlasništvu stan ili kuću bez obzira na to gdje se nekretnina nalazi

– se takvim stanom ili kućom koriste u svojstvu zaštićenog najmoprimca na neodređeno vrijeme

– nisu otuđili stan ili obiteljsku kuću nakon stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

Članak 25.

(1) Stan iz članka 23. ovoga Pravilnika dat će se na korištenje u pravilu u mjestu prebivališta osobe iz članka 21. ovoga Pravilnika.

(2) Ako u mjestu iz stavka 1. ovoga članka nema raspoloživih stanova, Ministarstvo obrane ponudit će stan u mjestu koje je najbliže naznačenom mjestu.

(3) Pripadajuća površina stambenog prostora određena je člankom 6. ovoga Pravilnika.

Članak 26.

(1) Vojne osobe iz članka 21. stavka 1. ovoga Pravilnika koje nisu sposobne za kretanje bez invalidskih kolica i drugih ortopedskih pomagala ili su slijepe, imaju pravo na prilagodbu prilaza zgradi, prilagodbu prilaza do stana i prilagodbu stana za kretanje u kolicima, ako se mogu izvesti u skladu s posebnim propisima.

(2) Ako se prilagodba iz stavka 1. ovoga članka ne može izvesti za nekretninu iz stavka 1. ovoga članka ili nije isplativa, Ministarstvo obrane ponudit će nekretninu za koju se prilagodba može izvesti ili je isplativa u iznosu do najviše 200.000,00 kuna.

Članak 27.

(1) Ministarstvo obrane otkazat će ugovor o korištenju stana ako se osobe iz članka 21. ovoga Pravilnika (u daljnjem tekstu korisnici) koriste stanom suprotno ugovoru o korištenju stana, a osobito:

– ako se korisnici stana ne koriste stanom za stanovanje, već se njime koriste u cijelosti ili djelomično za druge namjene

– ako stan ili dio stana daju u podnajam

– ako se stanom koristi osoba koja nije navedena u ugovoru o najmu i to za vrijeme dulje od 30 dana bez dopuštenja vlasnika stana, osim u slučaju kada je riječ o bračnom drugu, potomku, roditelju, osobi koju je prema zakonu dužan uzdržavati ili o osobi koja pruža korisnicima stana nužnu njegu i pomoć samo dok potreba za nužnu njegu i pomoć traje

(2) Prije otkaza ugovora o korištenju stana Ministarstvo obrane dužno je korisnika pisanim putem opomenuti da u roku od 30 dana ukloni razloge za otkaz.

(3) Ministarstvo obrane ima pravo otkazati ugovor i bez opomene iz stavka 2. ovog članka ako korisnik više od dva puta postupi protivno ugovoru.

(4) Ministarstvo obrane daje otkaz ugovora o korištenju stana u pisanom obliku.

(5) Otkazni rok za iseljenje je 90 dana, a teče od prvoga dana sljedećeg mjeseca od mjeseca u kojem je otkaz primljen.

(6) Ako korisnik odbije primiti pisani otkaz, otkazni rok teče od dana kada je obavijest o otkazu predana na pošti.

(7) Korisnik može otkazati ugovor o najmu i o tome je dužan izvijestiti Ministarstvo obrane najmanje 90 dana prije dana kada se namjerava iseliti iz stana.

V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 28.

(1) Zatečeni korisnici službenih stanova nastavljaju koristiti službeni stan u skladu sa sklopljenim ugovorima o korištenju službenog stana do isteka roka na koji je ugovor sklopljen.

(2) Djelatne vojne osobe kojima je utvrđeno pravo na naknadu za stanovanje u skladu s odredbama Zakona o službi o Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine« br. 73/13, 75/15, 50/16 i 30/18) i Pravilnika o stanovanju (»Narodne novine«, br. 131/13, 135/14, 97/15, 39/18 i 54/19) nastavljaju koristiti pravo na naknadu za stanovanje do donošenja pojedinačne odluke o ostvarenju prava na naknadu za stanovanje u skladu s odredbama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 73/13, 75/15, 50/16, 30/18 i 125/19) i ovoga Pravilnika.

(3) Djelatne vojne osobe iz stavka 2. ovoga članka dužne su u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika dostaviti potvrdu o boravištu nadležnoj ustrojstvenoj jedinici iz članka 20. ovoga Pravilnika.

(4) Istekom roka od 60 dana iz stavka 3. ovoga članka prestaju važiti sve ranije odluke o pravu na naknadu za stanovanje te se obustavljaju isplate naknada za stanovanje.

Članak 29.

O zaprimljenim prijedlozima za davanje na korištenje službenog stana i zaprimljenim zahtjevima za naknadu za stanovanje koji nisu riješeni do stupanja na snagu ovoga Pravilnika odlučivat će se u skladu s odredbama ovoga Pravilnika.

Članak 30.

Postupci za stambeno zbrinjavanje osoba iz članka 21. ovoga Pravilnika koji su na dan stupanja na snagu ovoga Pravilnika započeti a nisu dovršeni, dovršit će se tako da se tim osobama osigura pravo na stambeno zbrinjavanje na način propisan člankom 22. ovoga Pravilnika, a iznimno se može osigurati pravo na financijsku potporu u smislu isplate financijskih sredstava za potporu podmirenja financijskih obveza radi stambenog zbrinjavanja tih osoba, o čemu odluku donosi ministar obrane.

Članak 31.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o stanovanju (»Narodne novine«, br. 131/13, 135/14, 97/15, 39/18 i 54/19).

Članak 32.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 023-03/20-04/10

Urbroj: 512-01-20-1

Zagreb, 20. travnja 2020.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević, v. r.

PRILOG 1.

ZAHTJEV ZA DAVANJE NA KORIŠTENJE SLUŽBENOG STANA

ime i prezime

 

OIB

 

Prebivalište

 

Ustrojstvena jedinica

 

Mjesto službe

 

Telefon/mobitel

 

Zvanje/struka

 

Osobni čin

 

Ustrojbeni čin

 

Dužnost

 

Datum imenovanja/rasporeda

 

Razdoblja trajanja zapovjedne i/ili voditeljske dužnosti

 

Vrijeme pristupa u Ministarstvo obrane/Oružane snage

 

 

Stan ću koristiti:

a) sam

b) s članovima uže obitelji

 

PODACI O ČLANOVIMA UŽE OBITELJI KOJI ĆE STANOVATI S KORISNIKOM

Ime i prezime

OIB

Srodstvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________

_______________

20____.

(mjesto)

(datum)

 

 

_________________ (vlastoručni potpis)

Napomena: Uz popunjeni obrazac obavezno dostaviti:

– preslika akta o postavljenju na dužnost

– preslika važeće osobne iskaznice.

 

IZJAVA

kojom ja, ___________________________, OIB: __________, pod materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavljujem da trenutačno sam/a obitelji u mjestu službe stanujem:

– kao podstanar, na adresi: ______________________________

– kod roditelja, na adresi: _______________________________

(ukupna stambena površina kojom se koristim je_________ m², odnosno _____ soba)

– u vojnoj lokaciji

– _________________________________________________

(ostalo)

_____________

_______________

20____.

(mjesto)

(datum)

 

 

_________________ (vlastoručni potpis)

IZJAVA POD STEGOVNOM, MATERIJALNOM I KAZNENOM ODGOVORNOŠĆU IZJAVLJUJEM DA U MJESTU SLUŽBE NI 50 KM OD MJESTA SLUŽBE, JA I ČLANOVI MOJE UŽE OBITELJI:

Ime i prezime

OIB

Srodstvo

 

 

osobno – davatelj izjave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– NEMAM/NEMAMO U VLASNIŠTVU STAN ILI OBITELJSKU KUĆU

– NEMAM/NEMAMO NA KORIŠTENJU STAN ILI OBITELJSKU KUĆU U SKLADU SA ZAKONOM O NAJMU STANOVA I DRUGIM PROPISIMA

– NISAM/NISMO UZ POVOLJNIJE UVJETE RIJEŠILI STAMBENO PITANJE

– NISAM/NISMO OTUĐILI STAN ILI OBITELJSKU KUĆU NAKON STUPANJA NA SNAGU PRAVILNIKA O STANOVANJU.

_____________

_______________

20____.

(mjesto)

(datum)

 

 

_________________ (vlastoručni potpis)

PRILOG 2

ZAHTJEV ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU ZA STANOVANJE

Ime i prezime

 

Osobni čin

 

OIB

 

Ustrojstvena jedinica

 

Mjesto službe i datum rasporeda

 

Prebivalište

 

Telefon

 

Smješten u vojnoj lokaciji (zaokružiti)

a) DA

b) NE

Vlasništvo stana ili obiteljske kuće u mjestu službe ili 50 km od mjesta službe (ja ili članovi moje uže obitelji)

a) DA

b) NE

Supružnik,

______________________

(ime i prezime, OIB)

s kojim živim u zajedničkom kućanstvu ostvaruje pravo na:

a) naknadu za stanovanje

b) troškove prijevoza za dolazak na posao i odlazak s posla

c) korištenje organiziranoga ili ugovorenoga međumjesnog prijevoza

 

 

 

 

 

a) DA

a) DA

a) DA

 

 

 

 

 

b) NE

b) NE

b) NE

 

 

Izjavljujem pod stegovnom, materijalnom i kaznenom odgovornošću da su navedeni podaci istiniti.

_____________

_______________

20____.

(mjesto)

(datum)

 

 

_________________ Potpis djelatnika

Napomena: Uz popunjeni obrazac obavezno dostaviti:

– uvjerenje o prebivalištu

– potvrda ovlaštene osobe o osiguranom smještaju u vojnoj lokaciji (za djelatne vojne osobe smještene u vojnoj lokaciji)

– uvjerenje zapovjednika samostalne bojne, njoj ravne ili više razine da se vojniku/mornaru ne može osigurati smještaj u vojnoj lokaciji

– potvrda prometne službe o postojanju odnosno nepostojanju organiziranog ili ugovorenog međumjesnog prijevoza od mjesta službe do mjesta prebivališta

– potvrda o boravištu

 

PRILOG 3

ZAHTJEV ZA KORIŠTENJE STANA

Ime i prezime

 

OIB

 

Prebivalište

 

Telefon

 

 

1. Zahtjev podnosim u skladu s člankom 31. ovoga Pravilnika kao:

a) vojna osoba kojoj je organizam oštećen za najmanje 20%

b) bračni ili izvanbračni drug vojne osobe poginule ili umrle zbog rane ili ozljede zadobivene u obavljanju službene zadaće u Oružanim snagama

c) dijete vojne osobe poginule ili umrle zbog rane ili ozljede zadobivene u obavljanju službene zadaće u Oružanim snagama

3. Zahtjev za najam stana podnosim za ______________________________________________________________________

(grad, mjesto)

4. Sadašnji uvjeti stanovanja:

a) u vlastitom neodgovarajućem stanu ili kući u

_______________________,

_______________________

(grad, mjesto)

(ulica i kućni broj)

 

b) kod roditelja u _________, ____________________________

c) podstanar u __________, _____________________________

d) ostalo ___________________________________________

5. Stanom ću se koristiti sa sljedećim članovima obiteljskog kućanstva:

Ime i prezime

OIB

Srodstvo

Prebivalište

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________

_______________

20____.

(mjesto)

(datum)

 

 

_________________ (vlastoručni potpis)

Napomena: Uz popunjeni obrazac obavezno dostaviti:

– rješenje o invalidnosti/smrtni list

– vjenčani list

– rodne listove za maloljetne članove obitelji

– potvrda o prebivalištu za podnositelja zahtjeva i članove obiteljskog kućanstva

 

IZJAVA POD MATERIJALNOM I KAZNENOM ODGOVORNOŠĆU IZJAVLJUJEM DA JA I ČLANOVI MOJE UŽE OBITELJI U MJESTU U KOJEM TRAŽIM NAJAM STANA:

Ime i prezime

OIB

Srodstvo

 

 

osobno – davatelj izjave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– nemam/nemamo u knjižnom ili izvanknjižnom vlasništvu odgovarajući stan ili kuću

– ne koristim/ne koristimo se takvim stanom ili kućom u svojstvu zaštićenog najmoprimca na neodređeno vrijeme

– nisam/nismo otuđili stan ili obiteljsku kuću nakon stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

_____________

_______________

20____.

(mjesto)

(datum)

 

 

_________________ (vlastoručni potpis)

 

 

Copyright © Ante Borić