Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 46/2020 (15.4.2020.), Odluka o posebnom programu kreditiranja u uvjetima pandemijske krize

Hrvatska narodna banka

936

Na temelju članka 16. stavaka 1. i 2. i članka 42. stavka 3. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (»Narodne novine«, br. 75/2008. i 54/2013.) Savjet Hrvatske narodne banke na sjednici održanoj 8. travnja 2020. donio je

ODLUKU

O POSEBNOM PROGRAMU KREDITIRANJA U UVJETIMA PANDEMIJSKE KRIZE

Predmet i primjena

Članak 1.

(1) Ovom Odlukom reguliraju se uvjeti odobravanja, isplate i povrata kredita u sklopu posebnog programa kreditiranja u uvjetima pandemijske krize (u nastavku teksta: kredit).

(2) Hrvatska narodna banka (u nastavku teksta: HNB) može odobriti kredit sljedećim drugim ugovornim stranama:

a) kreditnim institucijama (bankama i štednim bankama) sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koje su dobile odobrenje za rad od HNB-a

b) podružnicama kreditnih institucija iz druge države članice Europske unije za koje je njezino nadležno tijelo dostavilo obavijest HNB-u o osnivanju podružnice u Republici Hrvatskoj

c) mirovinskim društvima sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koja su dobila odobrenje nadležnog tijela Republike Hrvatske za obavljanje djelatnosti upravljanja mirovinskim fondom

d) mirovinskim osiguravajućim društvima sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koja posluju na temelju odobrenja nadležnog tijela Republike Hrvatske

e) društvima za upravljanje otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (u nastavku teksta: UCITS fondovi) sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koja su dobila odobrenje nadležnog tijela Republike Hrvatske za upravljanje UCITS fondovima

f) društvima za osiguranje sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koja su od nadležnog tijela dobila odobrenje za obavljanje poslova osiguranja i upisana su u sudski registar nadležnog suda i

g) stambenim štedionicama sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koje su od HNB-a dobile odobrenje za rad.

Odobravanje kredita

Članak 2.

(1) Krediti se odobravaju na aukcijama koje organizira HNB u skladu s Procedurama za operativno provođenje posebnog programa kreditiranja u uvjetima pandemijske krize (u nastavku teksta: Procedure za PPK).

(2) U najavi aukcije HNB određuje koje druge ugovorne strane iz članka 1. stavka 2. ove Odluke mogu sudjelovati na aukciji.

(3) Najkasnije nakon što je na aukciji prihvaćena njihova ponuda za kredit, a prije isplate kredita:

a) druge ugovorne strane iz članka 1. stavka 2. točaka a) i b) ove Odluke dužne su s HNB-om sklopiti Dodatak I. Okvirnom ugovoru za kreditne operacije

b) druge ugovorne strane iz članka 1. stavka 2. točaka od c) do g) ove Odluke dužne su s HNB-om sklopiti Okvirni ugovor o kreditu iz posebnog programa kreditiranja u uvjetima pandemijske krize (u nastavku teksta: PPK ugovor).

Financijsko osiguranje

Članak 3.

(1) Kredit se isplaćuje uz prethodno financijsko osiguranje obveza druge ugovorne strane iz odobrenoga kredita prijenosom prihvatljive imovine u skup prihvatljive imovine (engl. pooling) kojim upravlja HNB.

(2) Prihvatljiva imovina iz stavka 1. ovog članka jesu vrijednosni papiri s Liste prihvatljivih vrijednosnih papira, koju HNB objavljuje i ažurira na svojim internetskim stranicama prema članku 28. Odluke o provođenju monetarne politike Hrvatske narodne banke, a u skladu s člancima od 23. do 27. iste Odluke, te novčana sredstva u slučajevima iz članka 32. stavka 5. i članka 33. iste Odluke.

(3) Na vrednovanje prihvatljive imovine primjenjuju se pravila vrednovanja i mjere iz članaka 29., 30. i 37. Odluke o provođenju monetarne politike Hrvatske narodne banke.

(4) Na financijsko osiguranje prijenosom prihvatljive imovine u skup prihvatljive imovine primjenjuju se članci od 31. do 34. Odluke o provođenju monetarne politike Hrvatske narodne banke.

Kamatna stopa

Članak 4.

(1) Kamatnu stopu na kredit određuje guverner HNB-a u najavi aukcije.

(2) HNB obračunava i naplaćuje kamate na kredit na dan njegova povrata.

(3) Kamate se obračunavaju primjenom jednostavnoga kamatnog računa uz primjenu konvencije »A/360«, odnosno metode računanja dana koja određuje stvarni broj kalendarskih dana uključenih u obračun kamata na temelju godine za koju se uzima da ima 360 dana.

(4) Na iznos neizvršenoga dospjelog povrata kredita HNB naplaćuje zatezne kamate u skladu sa zakonom.

Rok za povrat kredita

Članak 5.

Rok za povrat kredita može biti od jedne do pet godina, a određuje ga guverner HNB-a u najavi aukcije.

Ovlašteni potpisnici i komunikacija

Članak 6.

(1) Druga ugovorna strana dužna je obavijestiti HNB o osobama ovlaštenima za zastupanje pri sudjelovanju na aukcijama i sklapanju PPK ugovora kao i o svim njihovim naknadnim promjenama.

(2) Komunikacija između ugovornih strana u vezi s transakcijama na temelju ove Odluke odvija se u skladu s Procedurama za PPK.

Povrede obveza iz kredita i događaj insolventnosti druge ugovorne strane

Članak 7.

(1) Na druge ugovorne strane iz članka 1. stavka 2. točaka a) i b) ove Odluke HNB primjenjuje mjere iz članka 38. Odluke o provođenju monetarne politike Hrvatske narodne banke neovisno o ugovorenim posljedicama povrede obveza iz kredita.

(2) Povrede obveza iz kredita i događaji insolventnosti druge ugovorne strane iz članka 1. stavka 2. točaka od c) do g) ove Odluke i njihove posljedice uređuju se PPK ugovorom.

Ovlast guvernera HNB-a

Članak 8.

(1) Ovlašćuje se guverner HNB-a za provedbu ove Odluke.

(2) Ovlašćuje se guverner HNB-a za donošenje Procedura za PPK.

(3) Procedure za PPK objavljuju se i ažuriraju na internetskoj stranici HNB-a.

Članak 9.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

O. br. 2419/2020. Zagreb, 8. travnja 2020.

Zamjenjuje predsjednika Savjeta Hrvatske narodne banke zamjenica guvernera dr. sc. Sandra Švaljek, v. r.

 

 

Copyright © Ante Borić