Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

MINISTARSTVO OBRANE

Na temelju članka 107. stavka 4. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 73/2013), donosim

 

PRAVILNIK O OCJENJIVANJU DJELATNIH VOJNIH OSOBA

Pročišćeni tekst

NN 114/14134/1505/17, 26/19, 20/20

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti, postupak i kriteriji ocjenjivanja djelatnih vojnih osoba te način preispitivanja i evidentiranja službenih ocjena.

Članak 2. (NN 26/19)

(1) Ocjenjivanje djelatnih vojnih osoba je postupak u kojem ocjenjivači prate, mjere i ocjenjuju rad, osobine i postignuća djelatnih vojnih osoba tijekom ocjenjivanog razdoblja.

(2) Službena ocjena sadrži sljedeće elemente:

– rezultate u radu i usavršavanju

– sposobnost vođenja, zapovijedanja odnosno upravljanja

– ljudske i vojničke osobine

– odnos prema dužnosti i vojnoj stezi

– zahtijevanu razinu tjelesne sposobnosti.

(3) Službena ocjena koristi se za odabir kandidata za promicanje, napredovanje u službi, izobrazbu, raspored i otpust iz službe.

Članak 3.

(1) Ocjenjivanje djelatnih vojnih osoba može biti redovno i izvanredno.

(2) Redovno ocjenjivanje provodi se za kalendarsku godinu, a izvanredno za određeno razdoblje unutar kalendarske godine.

Članak 4.

Ocjenjivanje djelatnih vojnih osoba provodi se u dvije razine neposredne nadređenosti.

Članak 5. (NN 20/20)

(1) Prvoocjenjivač je osoba koja je neposredno nadređena ocjenjivanoj djelatnoj vojnoj osobi, a drugoocjenjivač je osoba neposredno nadređena prvoocjenjivaču.

(2) Osoba koja je neposredno nadređena ocjenjivanoj djelatnoj vojnoj osobi može prenijeti ovlast za ocjenjivanje svojem zamjeniku, ako je ustrojbeno mjesto zamjenika propisano knjigom ustroja ili pravilnikom o unutarnjem redu, koji postaje prvoocjenjivač, a osoba koja je prenijela tu ovlast drugoocjenjivač, što se evidentira u popisu ocjenjivanih osoba i ocjenjivača iz članka 6. ovoga Pravilnika.

Članak 6.

(1) Zapovjednik odnosno čelnik ustrojstvene jedinice razine voda, njemu ravne ili više razine u skladu s člankom 5. stavkom 1. ovoga Pravilnika do 15. siječnja za tekuću godinu sastavlja popis ocjenjivanih osoba i ocjenjivača na obrascu koji se nalazi u prilogu ovoga Pravilnika i čini njegov sastavni dio (Obrazac 1), a ovjerava ga njemu nadređeni zapovjednik odnosno čelnik ustrojstvene jedinice.

(2) Popis ocjenjivanih osoba i ocjenjivača iz stavka 1. ovoga članka mora se istaknuti na oglasnoj ploči postrojbe odnosno ustrojstvene jedinice te redovito ažurirati.

II. UVJETI I POSTUPAK OCJENJIVANJA

Članak 7.

(1) Djelatne vojne osobe redovno se ocjenjuju službenom ocjenom za rad, iskazane osobine i postignuća tijekom kalendarske godine.

(2) Rok za donošenje službenih ocjena je 31. siječnja tekuće godine za prethodnu godinu.

(3) Službeno ocjenjivanje djelatnih vojnih osoba provodi se na obrascu za ocjenjivanje koji se nalazi u prilogu ovoga Pravilnika i čini njegov sastavni dio (Obrazac 2).

Članak 8. (NN 26/19)

Brisan.

Članak 9.

(1) Djelatne vojne osobe upućene na školovanje u zemlji i inozemstvu, u operacije potpore miru, operacije odgovora na krize, humanitarne operacije i druge aktivnosti u inozemstvu ocjenjuju se službenom ocjenom na temelju izvješća nadležnih osoba iz tih tijela, postignutog uspjeha tijekom školovanja i izvanrednih ocjena.

(2) Djelatne vojne osobe upućene u međunarodnu organizaciju ocjenjuje osoba koja im je bila neposredno nadređena prije upućivanja u međunarodnu organizaciju na temelju izvješća nadležnih osoba iz međunarodne organizacije.

(3) Djelatne vojne osobe upućene u druga javnopravna tijela ili pravne osobe ocjenjuje neposredno nadređena osoba u tim javnopravnim tijelima ili pravnim osobama.

Članak 10.

(1) Djelatnu vojnu osobu razriješenu dužnosti radi upućivanja u operaciju potpore miru, operaciju odgovora na krize, humanitarnu operaciju i druge aktivnosti u inozemstvu ili školovanja u zemlji i inozemstvu izvanredno ocjenjuje osoba koja joj je bila nadređena prije razrješenja dužnosti.

(2) Djelatnu vojnu osobu razriješenu dužnosti po povratku iz operacije potpore miru, operacije odgovora na krize, humanitarne operacije i druge aktivnosti u inozemstvu ili školovanja u zemlji i inozemstvu ocjenjuje neposredno nadređena osoba iz ustrojstvene jedinice u kojoj je raspoređena, a ako nije raspoređena, ocjenjuje ju čelnik ustrojstvene jedinice nadležne za personalno upravljanje karijerom djelatne vojne osobe.

(3) Službena ocjena djelatne vojne osobe iz stavka 2. ovoga članka donosi se na temelju izvješća o radu dobivenog od ocjenjivača iz operacije potpore miru, operacije odgovora na krize, humanitarne operacije i druge aktivnosti u inozemstvu odnosno škole i izvanredne ocjene.

Članak 11.

(1) Djelatnu vojnu osobu koja je, bez obzira na razloge, u kalendarskoj godini na jednoj ili više dužnosti provela manje od šest mjeseci ne ocjenjuje se.

(2) Djelatnu vojnu osobu izvanredno se ocjenjuje u slučajevima promjene dužnosti ili promjene prvoocjenjivača u ocjenjivanom razdoblju.

(3) Izvanredno ocjenjivanje provodi se samo na prvoj razini, ne podliježe preispitivanju, donosi se na obrascu za ocjenjivanje i služi kao pomoćno sredstvo za donošenje zaključne službene ocjene.

(4) Djelatnu vojnu osobu koju se raspoređuje na novu dužnost nakon 31. listopada za tu godinu službeno ocjenjuju ocjenjivači koji su joj bili nadređeni prije promjene dužnosti.

(5) Kada se prvoocjenjivača raspoređuje na novu dužnost nakon 31. listopada, on će za tu godinu predložiti službene ocjene za djelatne vojne osobe kojima je bio neposredno nadređen, a drugoocjenjivač donosi zaključnu službenu ocjenu.

Članak 12.

(1) Prvoocjenjivač je dužan pratiti i prosuđivati rad osobe koju će ocijeniti i bilježiti sve činjenice važne za donošenje službene ocjene.

(2) Prvoocjenjivač donosi ocjenu za ocjenjivanu osobu na temelju neposrednog praćenja rada, provedenih savjetovanja, utvrđenih postignuća u službi, izvanrednih ocjena prethodnih prvoocjenjivača, izvješća nadležnih osoba iz članka 9. stavaka 1. i 2. ovoga Pravilnika.

(3) Pod izvješćima iz stavka 2. ovoga članka podrazumijevaju se opisne i druge ocjene koje osobe dobivaju za svoj rad.

(4) Prvoocjenjivač na obrascu za ocjenjivanje obvezno daje i preporuku za raspored ocjenjivane osobe na dužnost iste ili više razine te za upućivanje na školovanje odnosno stručno usavršavanje ako je predložena službena ocjena »ističe se« ili »osobito se ističe«.

Članak 13. (NN 20/20)

Brisan.

Članak 14. (NN 134/1505/17)

(1) Službena ocjena donosi se na temelju pojedinačnih ocjena i predstavlja ukupne mogućnosti djelatne vojne osobe.

(2) Djelatnim vojnicima/mornarima ne ocjenjuje se sposobnost zapovijedanja odnosno upravljanja.

(3) Službena ocjena rezultat je prosjeka pojedinačnih ocjena i može biti veća za dvije ocjene od najmanje pojedinačne ocjene.

(4) Djelatna vojna osoba za koju nije provedena provjera tjelesne spremnosti zbog privremene zabrane tjelesnog naprezanja, zbog utvrđene neprihvatljive tjelesne građe ili zbog privremene nesposobnosti/spriječenosti za rad na temelju izvješća izabranog doktora medicine (bolovanja) u skladu s pravilnikom kojim se utvrđuju zdravstveni, psihički, tjelesni i sigurnosni uvjeti za prijam u službu može biti ocijenjena službenom ocjenom najviše »dobar«.

(5) Djelatna vojna osoba koja dvije godine nije pristupila provjeri tjelesne spremnosti zbog privremene zabrane tjelesnog naprezanja, zbog utvrđene neprihvatljive tjelesne građe ili zbog privremene nesposobnosti/spriječenosti za rad na temelju izvješća izabranog doktora medicine (bolovanja) u skladu s pravilnikom kojim se utvrđuju zdravstveni, psihički, tjelesni i sigurnosni uvjeti za prijam u službu može biti ocijenjena službenom ocjenom najviše »zadovoljava«.

(6) Iznimno od stavaka 4. i 5. ovoga članka, djelatnim vojnim osobama za koje se ne provodi provjera tjelesne spremnosti iz drugih razloga propisanih pravilnikom kojim se utvrđuju zdravstveni, psihički, tjelesni i sigurnosni uvjeti za prijam u službu, ne ocjenjuje se razina tjelesne sposobnosti.

(7) Djelatna vojna osoba ocijenjena pojedinačnom ocjenom »ne zadovoljava« po jednom ili više elemenata ocjenjivanja iz članka 2. stavka 2. Pravilnika o ocjenjivanju djelatnih vojnih osoba (»Narodne novine«, br. 114/14 i 134/15) bit će ocijenjena službenom ocjenom »ne zadovoljava«, ako je ispunjen i uvjet iz članka 22. toga Pravilnika.

(8) Iznimno od stavka 7. ovoga članka, djelatna vojna osoba ocijenjena pojedinačnom ocjenom »ne zadovoljava« po elementu ocjenjivanja: zahtijevana razina tjelesne spremnosti iz članka 2. stavka 2. podstavka 5. Pravilnika o ocjenjivanju djelatnih vojnih osoba (»Narodne novine«, br. 114/14 i 134/15) bit će ocijenjena službenom ocjenom »zadovoljava«.

(9) Odredba stavka 8. ovoga članka ne odnosi se na djelatne vojnike/mornare koji imaju sklopljen ugovor o vojničkoj službi.

Članak 15.

Djelatnu vojnu osobu kojoj je prvoocjenjivač ministar obrane odnosno načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske ne ocjenjuje se na drugoj razini.

Članak 16.

(1) Prvoocjenjivač je obvezan provoditi savjetovanje o svim činjenicama važnim za donošenje službene ocjene koje se upisuju na obrascu za savjetovanje koji se nalazi u prilogu ovoga Pravilnika i čini njegov sastavni dio (Obrazac 3).

(2) Početno savjetovanje mora se obaviti u roku od 30 dana od dana sastavljanja popisa ocjenjivanih osoba i ocjenjivača iz članka 6. ovoga Pravilnika odnosno u roku od 30 dana nakon što ocjenjivana osoba preuzme dužnost za koju će biti ocijenjena.

(3) Redovno savjetovanje provodi se najmanje jedanput na godinu u pravilu od 15. svibnja do 15. srpnja.

Članak 17.

(1) Dopunsko savjetovanje provodi se u skladu s potrebom odnosno zahtjevom prvoocjenjivača ili drugoocjenjivača.

(2) Razdoblje između dva dopunska savjetovanja ne smije biti kraće od 45 dana.

Članak 18.

(1) Prvoocjenjivač osobno uručuje i obrazlaže ocjenu ocjenjivanoj osobi i daje joj je na očitovanje i potpis.

(2) Ocjenjivana osoba obvezna je najkasnije u roku od tri dana potpisati i vratiti ocjenu prvoocjenjivaču sa svojim primjedbama i komentarima.

(3) Drugoocjenjivač prati i nadzire rad prvoocjenjivača u postupku ocjenjivanja te na temelju ocjene prvoocjenjivača i osobnih zapažanja donosi zaključnu službenu ocjenu.

Članak 19.

(1) Nakon što drugoocjenjivač potpiše obrazac za ocjenjivanje, službena ocjena postaje zaključna.

(2) Zaključnu službenu ocjenu ocjenjivanoj osobi uručuje prvoocjenjivač u ovjerenoj preslici uz potpis primitka i datuma na izvorniku.

III. PREISPITIVANJE SLUŽBENE OCJENE I POSTUPAK DONOŠENJA SLUŽBENE OCJENE »NE ZADOVOLJAVA«

Članak 20.

(1) Osoba nezadovoljna ocjenom može podnijeti zahtjev za preispitivanje službene ocjene osobi nadređenoj drugoocjenjivaču u roku od 15 dana od dana primitka ocjene.

(2) Kada je prvoocjenjivač načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske zahtjev za preispitivanje službene ocjene podnosi se ministru obrane.

Članak 21.

(1) Osoba nadređena drugoocjenjivaču odnosno ministar obrane nakon zaprimanja zahtjeva za preispitivanje službene ocjene osniva povjerenstvo koje se sastoji od predsjednika i dva člana.

(2) Predsjednik i članovi povjerenstva moraju imati najmanje isti osobni čin i istu razinu obrazovanja i po mogućnosti stručno usmjerenje kao i ocjenjivana osoba.

(3) Povjerenstvo je dužno utvrditi činjenično stanje, preispitati osporavanu ocjenu te donijeti završnu ocjenu u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Članak 22. (NN 20/20)

(1) Službena ocjena »ne zadovoljava« ne može se donijeti ako prvoocjenjivač nije proveo najmanje dva savjetovanja osobe koju ocjenjuje.

(2) Nakon provedenih savjetovanja drugoocjenjivač ocjenu »ne zadovoljava« donosi u upravnom postupku.

(3) Protiv rješenja o ocjeni iz stavka 2. ovoga članka može se izjaviti žalba ustrojstvenoj jedinici Ministarstva obrane u čijoj je nadležnosti odlučivanje u drugom stupnju po žalbama protiv rješenja donesenih u prvom stupnju.

IV. EVIDENTIRANJE SLUŽBENIH OCJENA

Članak 23.

(1) Službena ocjena evidentira se u Informacijskom sustavu personalnog upravljanja nakon što je potpiše prvoocjenjivač, drugoocjenjivač i ocjenjivana osoba.

(2) Evidentiranje službenih ocjena u Informacijskom sustavu personalnog upravljanja obavljaju ovlašteni personalni djelatnici ustrojstvene jedinice u kojoj je ocjenjivana osoba raspoređena.

(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, evidentiranje službenih ocjena u Informacijskom sustavu personalnog upravljanja za djelatne vojne osobe iz članka 10. ovoga Pravilnika obavljaju ustrojstvene jedinice Oružanih snaga Republike Hrvatske za personalno upravljanje karijerom ocjenjivane osobe u skladu s nadležnostima.

(4) U Informacijski sustav personalnog upravljanja obvezno se unose sljedeći podaci za ocjenjivanu osobu:

– identifikacijski podaci o ocjenjivanoj osobi

– ocjenjivačka godina

– ocjena prvoocjenjivača i drugoocjenjivača.

(5) U slučaju podnošenja zahtjeva za preispitivanje službene ocjene u Informacijski sustav personalnog upravljanja obvezno se unose i sljedeći podaci:

– datum podnošenja zahtjeva

– završna ocjena povjerenstva.

Članak 24.

(1) Obrazac za ocjenjivanje (Obrazac 2) popunjava se u jednom primjerku (izvorniku) koji se nakon proteka roka za podnošenje zahtjeva za preispitivanje službene ocjene, odnosno nakon što godišnja službena ocjena postane izvršna odlaže u glavni osobnik.

(2) Ocjenjivanoj osobi se uručuje, a u pomoćni osobnik se ulaže ovjerena preslika službene ocjene.

V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 25.

(1) Dočasnici i časnici ocijenjeni pojedinačnom ocjenom »ne zadovoljava« po elementu ocjenjivanja: zahtijevana razina tjelesne spremnosti iz članka 2. stavka 2. podstavka 5. ovoga Pravilnika za 2014. godinu bit će ocijenjeni službenom ocjenom »zadovoljava«.

(2) Popis ocjenjivanih osoba i ocjenjivača (Obrazac 1) iz članka 6. stavka 1. ovoga Pravilnika za 2014. godinu sastavit će se u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

(3) Početno savjetovanje iz članka 16. stavka 2. ovoga Pravilnika neće se provoditi u 2014. godini.

(4) Redovno savjetovanje iz članka 16. stavka 3. ovoga Pravilnika za 2014. godinu provest će se najkasnije do 31. listopada 2014.

Članak 26.

(1) Čelnike obavještajnih pododsjeka/odsjeka/odjela na razini bojne, njoj ravne ili više razine kojima drugoocjenjivač nije službena osoba Vojne sigurnosno-obavještajne agencije na prvoj razini ocjenjuje njihov prvonadređeni. Službenu ocjenu prvonadređeni donosi na temelju pisanog mišljenja čelnika obavještajnog odsjeka/odjela neposredno više razine odnosno načelnika Obavještajne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i neposrednog praćenja rada, provedenih savjetovanja i utvrđenih postignuća u službi.

(2) Načelnika Obavještajne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske ocjenjuje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske na temelju pisanog mišljenja ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije o njegovu radu i neposrednog praćenja rada, provedenih savjetovanja i utvrđenih postignuća u službi.

(3) U slučaju preispitivanja službene ocjene djelatnih vojnih osoba iz stavaka 1. i 2. ovoga članka, uz primjenu ostalih uvjeta propisanih ovim Pravilnikom, u povjerenstvo za preispitivanje službene ocjene imenuje se jedan član koji je službena osoba Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, a nije čelnik iz stavka 1. ovoga članka na temelju čijeg mišljenja je donesena službena ocjena. Odluka povjerenstva mora biti jednoglasna.

(4) Službeno ocjenjivanje i preispitivanje službene ocjene djelatnih vojnih osoba iz stavaka 1., 2. i 3. ovoga članka trajno će se regulirati nakon stupanja na snagu nove Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije.

Članak 27.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o uvjetima i postupku ocjenjivanja djelatnih vojnih osoba, te načinu preispitivanja i evidentiranja službenih ocjena (»Narodne novine«, br. 59/2007).

Članak 28.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 134/15

Članak 3.

(1) Postupak ocjenjivanja za 2015. godinu dovršit će se u skladu s odredbama Pravilnika o ocjenjivanju djelatnih vojnih osoba (»Narodne novine«, br. 114/14).

(2) Djelatne vojne osobe ocijenjene za 2015. godinu pojedinačnom ocjenom »ne zadovoljava« po elementu ocjenjivanja: zahtijevana razina tjelesne spremnosti iz članka 2. stavka 2. podstavka 5. Pravilnika o ocjenjivanju djelatnih vojnih osoba (»Narodne novine«, br. 114/14) bit će ocijenjeni službenom ocjenom »zadovoljava«.

Članak 4.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama« i stupa na snagu 1. siječnja 2016.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 05/17

Članak 2.

Odredbe članka 1. ovoga Pravilnika kojim se mijenja članak 14. Pravilnika o ocjenjivanju djelatnih vojnih osoba (»Narodne novine«, br. 114/14 i 134/15) primjenjuju se i na službeno ocjenjivanje djelatnih vojnih osoba u 2016. godini, osim odredbe stavka 5. toga članka koja se primjenjuje na ocjenjivačko razdoblje od 1. siječnja 2017.

Članak 3.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 20/20

Članak 4.

Članak 1. ovoga Pravilnika ne primjenjuju se na ocjenjivanje djelatnih vojnih osoba za 2019. godinu.

Članak 5.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

 

 

Popis ocjenjivanih osoba i ocjenjivača (Obrazac 1)

USTROJSTVENA JEDINICA

Klasa:

 

 

 

 

Urbroj:

 

 

 

 

Mjesto i datum

 

 

 

Popis ocjenjivanih osoba i ocjenjivača (Obrazac 1)

Redni broj

Čin   

Ime i prezime

Dužnost  

Prvoocjenjivač (dužnost)

Drugoocjenjivač (dužnost)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DUŽNOST

 

 

 

 

 

čin, ime i prezime

 

Obrazac za ocjenjivanje (Obrazac 2)

 

Obrazac za savjetovanje (Obrazac 3)

 

 

Copyright © Ante Borić