Baza je ažurirana 15.04.2024. 

zaključno sa NN 40/24

NN 19/2020 (20.2.2020.)

 

Ministarstvo uprave

Na temelju članka 43. stavka 5. Zakona o državnim službenicima (»Narodne novine«, broj: 92/05, 142/06, 77/07, 107/07, 27/08, 34/11, 49/11, 150/11, 34/12, 49/12, 37/13, 38/13, 138/15, 61/17, 70/19 i 98/19), ministar uprave donosi

 

PRAVILNIK O NAČINU PRIPREME I POSTUPKU DONOŠENJA PLANA PRIJMA U DRŽAVNU SLUŽBU ZA TIJELA DRŽAVNE UPRAVE I STRUČNE SLUŽBE I UREDE VLADE REPUBLIKE HRVATSKE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se način pripreme i postupak donošenja plana prijma u državnu službu za tijela državne uprave i stručne službe i urede Vlade Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: plan prijma).

Članak 2.

Dostava i obrada podataka za izradu plana prijma može se provoditi u elektroničkom obliku.

Članak 3.

Tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose utvrđuje kriterije za planiranje prijma u državnu službu u skladu s utvrđenom politikom Vlade Republike Hrvatske te izrađuje zahtjev za izradu plana prijma za iduću kalendarsku godinu u vrijeme kada se priprema nacrt državnog proračuna za tu godinu.

Jedinice za službeničke odnose tijela državne uprave i stručnih službi i ureda Vlade Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: jedinice za službeničke odnose) pripremaju prijedloge planova prijma u državnu službu u vrijeme kada se priprema nacrt državnog proračuna za sljedeću kalendarsku godinu i to tako da s njima budu usklađeni.

Članak 4.

Tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose u pravilu do 1. studenoga godine koja prethodi godini za koju se donosi plan prijma dostavlja zahtjev za dostavom podataka za izradu prijedloga plana prijma jedinicama za službeničke odnose te utvrđuje rok u kojem mu je potrebno dostaviti tražene podatke.

Uz zahtjev iz stavka 1. ovoga članka dostavljaju se obrasci 1. i 2. koje je potrebno popuniti.

U slučaju izvanrednih okolnosti tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose može dostaviti zahtjev iz stavka 1. ovoga članka nakon 1. studenoga godine koja prethodi godini za koju se donosi plan prijma i utvrditi duži rok za dostavu prijedloga plana prijma.

Obrasci iz stavka 2. ovoga članka sastavni su dio ovog Pravilnika.

Članak 5.

Tijela državne uprave i stručne službe i uredi Vlade Republike Hrvatske dužna su dostaviti sve podatke zatražene u obrascima 1. i 2., a iskazane potrebe moraju biti jasno obrazložene i usklađene s obrascima.

Radna mjesta u prijedlogu plana prijma moraju biti usklađena s pravilnikom o unutarnjem redu (naziv i broj radnog mjesta, broj izvršitelja koje se planira zaposliti i naziv ustrojstvene jedinice), vodeći računa o planiranim aktivnostima, osiguranim financijskim sredstvima za planirano zapošljavanje i očekivanim prestancima državne službe u tom tijelu. Radna mjesta za koja je postupak zapošljavanja u tijeku ne navode se u prijedlogu plana prijma.

Ako su dostavljeni obrasci nepotpuni i obrazloženja nejasna, tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose zatražit će odgovarajuću dopunu koju je jedinica za službeničke odnose dužna dostaviti u roku od osam dana od zaprimanja zahtjeva za dopunom ili se u protivnom prijedlog plana prijma neće uzeti u razmatranje.

Ukoliko se pojedinačni prijedlog plana prijma odnosno dopuna ne dostavi u rokovima iz članka 4. stavka 1. i 3. ovog Pravilnika i stavka 3. ovog članka, potrebe za zapošljavanjem neće se razmatrati.

Članak 6.

Objedinjeni prijedlog plana prijma, zajedno s preslikama svih pojedinačnih prijedloga plana prijma, tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose dostavlja ministarstvu nadležnom za financije radi davanja prethodne suglasnosti do 15. siječnja godine za koju se plan prijma donosi, osim u slučaju iz članka 4. stavka 3. ovoga Pravilnika.

Ministarstvo nadležno za financije će u roku od 15 dana od zaprimanja objedinjenog prijedloga plana prijma dostaviti prethodnu suglasnost za donošenje plana prijma ili obavijestiti tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose o potrebi dodatnog usklađivanja ili izmjene plana prijma.

Po zaprimanju odgovora od ministarstva nadležnog za financije, tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose zatražit će po potrebi od jedinica za službeničke odnose usklađivanje podataka s mišljenjem ministarstva nadležnog za financije.

Jedinice za službeničke odnose dužne su podatke dostaviti tijelu državne uprave nadležnom za službeničke odnose u roku osam dana od zaprimanja zahtjeva za dostavom.

Tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose usklađuje prijedlog plana prijma u skladu sa zahtjevom iz stavka 2. ovoga članka te dostavlja prijedlog plana prijma ministarstvu nadležnom za financije radi davanja prethodne suglasnosti.

Tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose utvrđuje plan prijma u državnu službu, a uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za financije i objavljuje u »Narodnim novinama« i na web-stranici tijela državne uprave nadležnog za službeničke odnose.

Članak 7.

Za kalendarsku godinu donosi se kratkoročni plan prijma u državnu službu.

Osim plana prijma iz stavka 1. ovoga članka može se donositi srednjoročni plan (za razdoblje od dvije godine) i dugoročni plan (za razdoblje od četiri godine).

Na donošenje srednjoročnog i dugoročnog plana prijma na odgovarajući se način primjenjuju odredbe o donošenju kratkoročnog plana prijma.

Planovi iz stavka 2. ovoga članka utvrđuju se vodeći računa o potrebama državnih tijela u projekcijskom razdoblju i u skladu s planiranim financijskim sredstvima.

Članak 8.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/19-01/301 Urbroj: 515-03-01-02/1-20-20 Zagreb, 6. veljače 2020.

Ministar Ivan Malenica, mag. iur., v. r.

OBRAZAC 1

Naziv državnog tijela

 

 

Obrazac popunite na računalu

Navesti sve podatke koji se traže u ovom obrascu.

 

KRETANJE ZAPOSLENOSTI

1.

Planirani broj državnih službenika temeljem Plana prijma iz (prethodna godina) godine

VSS

VŠS

SSS

 

 

 

 

2.

Broj državnih službenika zaposlenih temeljem Plana prijma iz (prethodna godina) godine

VSS

VŠS

SSS

 

 

 

 

3.

Broj državnih službenika zaposlenih putem premještaja (došli u tijelo) u (prethodna godina) godini

VSS

VŠS

SSS

 

 

 

 

4.

Broj državnih službenika zaposlenih u (prethodna godina) godini po osnovi različitoj od Plana prijma (npr. Klauzula 2 za 1, Odluka Vlade RH i dr.)

VSS

VŠS

SSS

 

 

 

 

5.

Prestanak državne službe u tijelu u (prethodna godina) godini (npr. smrt, otkaz, premještaj u drugo tijelo ili JLP(R)S)

VSS

VŠS

SSS

 

 

 

 

6.

Broj državnih službenika čije se zapošljavanje u (tekuća godina) godini očekuje temeljem Plana prijma ili po drugoj osnovi (npr. Klauzula 2 za 1, Odluka Vlade RH i dr.) iz (prethodna godina) godine

VSS

VŠS

SSS

 

 

 

 

7.

Broj državnih službenika planiranih u Prijedlogu Plana prijma za (tekuća godina) godinu kojima će se plaće u određenom dijelu refundirati iz sredstava EU-a.

VSS

VŠS

SSS

 

 

 

 

8.

Očekivani broj državnih službenika koji po sili zakona odlaze u mirovinu u (tekuća godina) godini.

VSS

VŠS

SSS

 

 

 

 

9.

Broj osoba s pravom povratka u državnu službu u tijelo (npr. aktualni dužnosnici, privremeni premještaj izvan tijela, ugovor o stipendiranju ili školovanju, upućivanje na rad i sl.)

VSS

VŠS

SSS

 

 

 

 

 

 

 

Mjesto i datum:____________________

 

Potpis i pečat

 

OBRAZAC 2

* Za svako radno mjesto ispuniti jedan obrazac

Navesti planirani prijam na:

A. neodređeno,

B. određeno do 1 god.

C. određeno više od 1 god.

 

 

Obrazac popunite na računalu

Navesti sve podatke koji se traže u ovom obrascu.

I. OSNOVNI PODACI O RADNOM MJESTU

1.

Naziv državnog tijela

 

2.

Naziv ustrojstvene jedinice

 

3.

Naziv radnog mjesta

 

4.

Stručna sprema

 

5.

Redni broj u Pravilniku o unutarnjem redu

* Za radna mjesta s istim nazivom, opisom poslova i uvjetima, na više mjesta u pravilniku o unutarnjem redu (npr. pravosudni policajac, građevinski inspektor, kontakt policajac, policijski službenik za graničnu kontrolu, carinik III. vrste – ovlašteni carinski službenik), ispunjava se 1 obrazac uz navođenje rednog broja svih navedenih radnih mjesta.

 

6.

Broj izvršitelja

 

7.

Status (vježbenik/s iskustvom)

 

8.

Navesti temelj zapošljavanja u skladu s kriterijima iz članka 3. Pravilnika

 

 

OBRAZLOŽENJE

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić