Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 116/2019 (29.11.2019.)

 

Vlada Republike Hrvatske

Na temelju članka 20. stavka 17. Zakona o žičarama (»Narodne novine«, broj 96/18), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 28. studenoga 2019. godine donijela

 

UREDBU O NAČINU I UVJETIMA OBRAČUNA NAKNADE

ZA KONCESIJU ZA ŽIČARE

Članak 1.

Ovom Uredbom propisuju se način, uvjeti obračuna naknade za koncesiju za žičare (u daljnjem tekstu: naknada), rokovi dospijeća plaćanja stalnog i varijabilnog dijela naknade i obveze davatelja koncesije i koncesionara.

Članak 2.

(1) Naknada se određuje odlukom o davanju koncesije.

(2) Koncesionar je obvezan plaćati naknadu za vrijeme trajanja koncesije na način i prema uvjetima iz ove Uredbe.

Članak 3.

(1) Naknada se određuje u stalnom i varijabilnom dijelu.

(2) Naknada se obračunava godišnje.

Članak 4.

(1) Stalni dio naknade određuje se godišnje razmjerno površini koju obuhvaća prostor trase žičare.

(2) Stalni dio naknade određuje se:

1. za trase žičara duljine od 1.500,00 m ili kraće od 1.500,00 m u iznosu od najmanje 1 kn/m²

2. za trase žičara dulje od 1.500,00 m, prvih 1.500,00 m sukladno točki 1. ovoga stavka, a ostatak duljine iznad 1.500,00 m u iznosu od najmanje 0,5 kn/m².

(3) Davatelj koncesije obvezan je u studiji opravdanosti ili analizi davanja koncesije odrediti površinu koju obuhvaća prostor trase žičare izraženu u m² te stalni dio naknade.

Članak 5.

(1) Stalni dio naknade koncesionar je obvezan plaćati jednom godišnje, u kojem slučaju stalni dio naknade dospijeva 31. ožujka za tekuću godinu.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka davatelj koncesije može odrediti da se stalni dio naknade otplaćuje u više jednakih obroka tijekom godine (mjesečno ili kvartalno), u kojem slučaju će se isto odrediti u studiji opravdanosti ili analizi davanja koncesije te u ugovoru o koncesiji.

(3) Ako je određeno plaćanje stalnog dijela naknade u jednom godišnjem obroku, a ugovor o koncesiji je sklopljen nakon 31. ožujka tekuće godine, naknada stalnog dijela naknade za tekuću godinu dospijeva u roku od 60 dana od dana sklapanja ugovora o koncesiji te se obračunava razmjerno trajanju koncesije u toj godini.

(4) Ako ugovor o koncesiji prestane za vrijeme tekuće godine, stalni dio naknade se obračunava razmjerno trajanju koncesije u toj godini.

(5) Iznos naknade iz stavaka 3. i 4. ovoga članka izračunava se kao razmjerni dio stalnog dijela naknade iz stavka 1. ovoga članka, razmjerno mjesecima obuhvaćenima koncesijom za tu godinu, na način da se svaki mjesec u kojem koncesija traje najmanje 15 dana obračunava kao puni mjesec koncesije.

Članak 6.

(1) Varijabilni dio naknade određuje se u minimalnom iznosu od 5% ostvarenog godišnjeg prihoda od prodaje karata za vožnju žičarom.

(2) Ostvareni godišnji prihod iz stavka 1. ovoga članka je godišnji prihod umanjen za iznos poreza na dodanu vrijednost.

(3) Davatelj koncesije obvezan je odrediti varijabilni dio naknade u studiji opravdanosti ili analizi davanja koncesije.

(4) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, za žičare duljine iznad 1.500,00 m ako davatelj koncesije u studiji i/ili analizi opravdanosti davanja koncesije utvrdi kako navedeni projekt ukazuje da ne može donositi koristi u odnosu na ulaganje, može se smanjiti minimalni iznos varijabilnog dijela naknade na iznos od 2,5% ostvarenog godišnjeg prihoda od prodaje karata za vožnju žičarom do završetka razdoblja povrata inicijalne investicije.

(5) Nakon završetka razdoblja iz stavka 4. ovoga članka, varijabilni dio naknade se povećava na minimalni iznos iz stavka 1. ovoga članka ili više, a na osnovu sklopljenog ugovora o koncesiji.

(6) Uvjeti iz stavka 4. ovoga članka u kojima se određuje varijabilni dio naknade određuju se u okviru studije i/ili analize opravdanosti davanja koncesije, te se navode u sadržaju dokumentacije za nadmetanje u postupku davanja koncesije.

Članak 7.

(1) Varijabilni dio naknade koncesionar je obvezan plaćati jednom godišnje, najkasnije do 30. lipnja za prethodnu godinu.

(2) Varijabilni dio naknade utvrđivat će se po obračunu godišnjeg prihoda iz članka 6. stavka 1. ove Uredbe, koji je koncesionar obvezan dostaviti davatelju koncesije.

(3) Radi utvrđivanja varijabilnog dijela naknade koncesionar je obvezan davatelju koncesije najkasnije do 31. svibnja tekuće godine dostaviti podatke o prihodu ostvarenom od prodaje karata za vožnju žičare u prethodnoj godini, uz koje je obvezan priložiti odgovarajuće financijsko izvješće i/ili knjigovodstvenu dokumentaciju.

(4) Ako ugovor o koncesiji prestane za vrijeme tekuće godine, varijabilni dio naknade određuje se prema ostvarenom prihodu od prodaje karata za vožnju žičarom do trenutka prestanka ugovora o koncesiji.

Članak 8.

Ako ugovor o koncesiji prestane prije roka na koji je sklopljen, koncesionar je obvezan u roku od 30 dana od dana prestanka ugovora o koncesiji davatelju koncesije u cijelosti podmiriti neplaćeni iznos naknade.

Članak 9.

Koncesionar je obvezan o svim statusnim promjenama, pokretanju postupaka (stečaj, likvidacija i slično) ili bilo kojim drugim okolnostima koje bi mogle dovesti do prestanka koncesionara obavijestiti davatelja koncesije u roku od 15 dana od dana nastanka tih okolnosti.

Članak 10.

Ova Uredba stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 022-03/19-03/16 Urbroj: 50301-27/25-19-8 Zagreb, 28. studenoga 2019.

Predsjednik mr. sc. Andrej Plenković, v. r.

 

 

Copyright © Ante Borić