Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 112/2019 (20.11.2019.)

 

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE

Na osnovi članka 24. stavka 5. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 22/92, 42/92, 71/97, 69/04, 99/04, 44/04, 24/11 i 128/14) Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (dalje: Državno izborno povjerenstvo) na sjednici održanoj 14. studenoga 2019. donijelo je

 

OBVEZATNE UPUTE BROJ P VII   O PRAVIMA I DUŽNOSTIMA PROMATRAČA

1. PRAVO PROMATRANJA IZBORA

1.1. Pravo promatrati izborni postupak, provedbu izbora te rad izbornih tijela imaju:

– promatrači kandidata za predsjednika Republike Hrvatske (dalje: promatrači kandidata),

– promatrači političkih stranaka registriranih u Republici Hrvatskoj koje su predložile kandidata za predsjednika Republike Hrvatske (dalje: promatrači političkih stranaka),

– promatrači birača koji su predložili kandidata za predsjednika Republike Hrvatske (dalje: promatrači birača),

– promatrači nevladinih udruga registriranih u Republici Hrvatskoj kao udruga koje djeluju na području neovisnog promatranja izbora i/ili promicanja ljudskih i građanskih prava (dalje: promatrači nevladinih udruga) i

– promatrači međunarodnih organizacija koje djeluju u Republici Hrvatskoj, diplomatsko-konzularnih predstavništava u Republici Hrvatskoj, međunarodnih udruženja izbornih tijela te izbornih tijela iz drugih država (dalje: strani promatrači).

1.2. Promatrač ne smije biti kandidat na izborima niti član izbornog tijela.

2. IZBORNA TIJELA

Izborna tijela čiji rad mogu promatrati promatrači iz točke 1. ovih Obvezatnih uputa su:

– Državno izborno povjerenstvo,

– općinska i gradska izborna povjerenstva odnosno Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba i

– birački odbori.

3. DOZVOLA ZA PROMATRANJE

3.1. Promatrači kandidata, političkih stranaka i birača

Kandidat na izborima za predsjednika Republike Hrvatske, politička stranka registrirana u Republici Hrvatskoj koja je predložila kandidata za predsjednika Republike Hrvatske i birač predlagatelj koji je potpisao prijedlog kandidata kao ovlašteni podnositelji zahtjeva, mogu podnijeti Državnom izbornom povjerenstvu zahtjeve za izdavanje dozvole za promatranje rada izbornih tijela s naznakom koja izborna tijela žele promatrati.

Zahtjevi za promatranje rada izbornih tijela podnose se Držav­nom izbornom povjerenstvu putem elektroničke pošte ­[email protected] u roku od 3 dana od dana objave liste kandidata.

Obrasci zahtjeva za promatranje rada izbornih tijela bit će dostupni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Promatranje rada izbornih tijela Državno izborno povjerenstvo odobrava rješenjem.

Nakon što kandidat, politička stranka odnosno birači koji su predložili kandidata dobiju dozvolu za promatranje, popis promatrača sastavlja se i dostavlja putem Aplikacije za unos promatrača (dalje: Aplikacija), o čijem korištenju će Državno izborno povjerenstvo izdati posebnu tehničku uputu.

Korisničko ime i lozinku za pristup Aplikaciji ovlaštenoj osobi dostavit će Državno izborno povjerenstvo.

Rok za unos podataka o promatračima u Aplikaciju ističe 20. prosinca 2019. u 12.00 sati.

Svojstvo promatrača dokazuje se službenom iskaznicom.

Službenu iskaznicu promatraču za promatranje rada općinskih i gradskih izbornih povjerenstava odnosno Gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba i biračkih odbora izdaje i uručuje općinsko ili gradsko izborno povjerenstvo odnosno Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba za čije je područje prijavljen kao promatrač.

Službenu iskaznicu promatraču za promatranje rada Državnog izbornog povjerenstva izdaje i uručuje Državno izborno povjerenstvo.

Službenu iskaznicu promatraču za promatranje rada biračkih odbora u inozemstvu izdaje Državno izborno povjerenstvo, a promatračima će uručiti birački odbori u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.

3.2. Promatrači nevladinih udruga

Nevladine udruge mogu podnijeti Državnom izbornom povjerenstvu zahtjeve za izdavanje dozvole za promatranje rada izbornih tijela s naznakom koja izborna tijela žele promatrati.

Zahtjevi za promatranje rada izbornih tijela podnose se Državnom izbornom povjerenstvu putem elektroničke pošte [email protected] od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora do najkasnije 3 dana od dana objave liste kandidata.

Državno izborno povjerenstvo dozvolit će promatranje rada izbornih tijela svim udrugama koje su registrirane u Republici Hrvatskoj kao udruge koje djeluju na području neovisnog promatranja izbora i/ili promicanja ljudskih i građanskih prava.

Obrasci zahtjeva za promatranje rada izbornih tijela dostupni su na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr. Uz zahtjev za promatranje izbora nevladine udruge dužne su priložiti Izvadak iz Registra udruga Republike Hrvatske.

Državno izborno povjerenstvo odobrava promatranje izbora rješenjem te promatraču izdaje i uručuje službenu iskaznicu kojom se dokazuje svojstvo promatrača.

Nakon što nevladine udruge dobiju dozvolu za promatranje, popis promatrača sastavlja se i dostavlja putem Aplikacije, o čijem korištenju će Državno izborno povjerenstvo izdati posebnu tehničku uputu.

Korisničko ime i lozinku za pristup Aplikaciji ovlaštenoj osobi dostavit će Državno izborno povjerenstvo.

Rok za unos podataka o promatračima u Aplikaciju istječe 20. prosinca 2019. u 12.00 sati.

3.3. Strani promatrači

Promatrači međunarodnih organizacija koje djeluju u Republici Hrvatskoj, promatrači diplomatsko-konzularnih predstavništava u Republici Hrvatskoj, međunarodnih udruženja izbornih tijela te promatrači izbornih tijela iz drugih država (dalje: strani promatrači) mogu podnijeti Državnom izbornom povjerenstvu zahtjev za promatranje rada izbornih tijela, od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora do najkasnije 5 dana prije dana održavanja izbora odnosno do 16. prosinca 2019.

Obrazac zahtjeva za promatranje dostupan je na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Državno izborno povjerenstvo odobrava promatranje izbora, te promatraču izdaje službenu iskaznicu.

4. PRAVA I DUŽNOSTI PROMATRAČA

Pravo promatranja izbora obuhvaća promatranje cjelokupnog izbornog postupka, a osobito glasovanje, rad izbornih tijela i uvid u cjelokupni izborni materijal, osim izvadaka iz popisa birača.

Promatrač ima pravo:

– nazočiti radu izbornog tijela te upozoravati na uočene nepravilnosti

– tražiti presliku ili prijepis zapisnika o radu izbornog tijela čiji je rad promatrao

– nazočiti primopredaji izbornog materijala

– nazočiti radu biračkog odbora od pripremanja biračkog mjesta prije njegova otvaranja, za vrijeme glasovanja, prebrojavanja glasačkih listića i utvrđivanja rezultata glasovanja te ispunjavanja zapisnika o radu biračkog odbora

– stavljati obrazložene primjedbe na rad biračkog odbora u zapisnik o radu biračkog odbora ili ih u pisanom obliku priložiti tom zapisniku te zahtijevati potvrdu o danoj obrazloženoj primjedbi na rad biračkog odbora

– izvršiti uvid u izborni materijal sve do proglašenja konačnih rezultata izbora, osim izvadaka iz popisa birača

– dolaziti i odlaziti s biračkog mjesta, ne remeteći postupak glasovanja i rad biračkog odbora.

Promatrač je dužan prilikom dolaska na biračko mjesto ili u sjedište izbornog povjerenstva koje će promatrati predočiti službenu iskaznicu i javnu ispravu na osnovi koje se može nedvojbeno utvrditi identitet promatrača.

Ako nadležno izborno tijelo promatraču nije uručilo službenu iskaznicu, promatrač je dužan predočiti rješenje Državnog izbornog povjerenstva kojim je odobreno promatranje izbora i javnu ispravu na osnovi koje se može nedvojbeno utvrditi identitet promatrača.

Promatrač je dužan imati vidljivo istaknutu službenu iskaznicu cijelo vrijeme promatranja izbora.

Promatraču nije dopušteno:

– ometati rad izbornog tijela

– fotografiranje, tonsko ili filmsko snimanje biračkog mjesta i rada izbornog tijela, a osobito fotografiranje izvadaka iz popisa birača i glasačkih listića na biračkom mjestu prilikom glasovanja, odnosno utvrđivanja rezultata glasovanja

– za vrijeme promatranja rada biračkog odbora odgovarati na upite birača, a u slučaju da mu se birač obrati, dužan ga je uputiti na predsjednika, zamjenika predsjednika ili člana biračkog odbora

– nositi bilo kakve oznake političkih stranaka ili nevladinih udruga koje promatraju izbore ili kandidata, fotografije kandidata ili druge promidžbene materijale te na bilo koji drugi način utjecati na birače.

5. OVLASTI IZBORNIH TIJELA PREMA PROMATRAČIMA

Izborna tijela dužna su promatračima navedenim u točki 1. ovih Obvezatnih uputa omogućiti promatranje i praćenje svog rada.

Izborno tijelo čiji rad se promatra ne smije isključiti promatranje, ali smije ograničiti broj promatrača, ako nedostatak prostora ili drugi razlozi ne dopuštaju istovremeno promatranje svim promatračima.

Kandidatima, političkim strankama koje su predložile kandidate, biračima koji su predložili kandidate, nevladinim udrugama i stranim promatračima mora se omogućiti da imaju najmanje po jednog promatrača na biračkom mjestu i/ili pri izbornom tijelu.

Ako promatrač ometa rad izbornog tijela, predsjednik izbornog tijela usmeno će opomenuti promatrača te će ga udaljiti ako unatoč opomeni nastavi s ometanjem rada izbornog tijela.

Predsjednik biračkog odbora dužan je i ovlašten osigurati red i mir na biračkom mjestu za vrijeme glasovanja, vodeći računa o tome da se glasovanje provodi neometano, uz puno poštivanje tajnosti glasovanja i sigurnosti birača, kao i nakon zatvaranja biračkog mjesta. Ako je to nužno radi očuvanja reda i mira te radi nesmetanog odvijanja glasovanja, predsjednik biračkog odbora može zatražiti pomoć policije.

6. OBJAVA I STUPANJE NA SNAGU

Ove Obvezatne upute objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupaju na snagu 21. studenoga 2019.

Ove Obvezatne upute objavljuju se i na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Napomena: Izrazi u ovoj Obvezatnoj uputi koji imaju rodno značenje odnose se jednako na muški i ženski rod bez obzira u kojem su rodu navedeni.

Klasa: 013-04/19-01/55 Urbroj: 507-03/05-19-7 Zagreb, 14. studenoga 2019.

Predsjednik Đuro Sessa, v. r.

 

 

Copyright © Ante Borić