Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 112/2019 (20.11.2019.)

 

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE

Na osnovi članka 22. točke 2. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 22/92, 42/92, 71/97, 69/04, 99/04, 44/06, 24/11 i 128/14, dalje: Zakon) Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (dalje: Državno izborno povjerenstvo) na sjednici održanoj 14. studenoga 2019. donijelo je

 

OBVEZATNE UPUTE BROJ P V   O GLASOVANJU BIRAČA NA SLUŽBI U ORUŽANIM SNAGAMA REPUBLIKE HRVATSKE, BIRAČA U MIROVNIM OPERACIJAMA I MISIJAMA, BIRAČA ČLANOVA POSADA POMORSKIH I RIJEČNIH BRODOVA POD HRVATSKOM ZASTAVOM TE NA PLUTAJUĆIM OBJEKTIMA U UNUTRAŠNJIM MORSKIM VODAMA I TERITORIJALNOM MORU REPUBLIKE HRVATSKE, BIRAČA LIŠENIH SLOBODE I BIRAČA SMJEŠTENIH U USTANOVAMA SOCIJALNE SKRBI

Birači na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, birači u mirovnim operacijama i misijama, birači članovi posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom te na plutajućim objektima u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, birači lišeni slobode i birači smješteni u ustanovama socijalne skrbi glasovat će 22. prosinca 2019. na izborima za predsjednika Republike Hrvatske (dalje: izbori) na posebnim biračkim mjestima određenim u skladu s odredbama članka 34. Zakona (dalje: posebna biračka mjesta).

1. Birači na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar uprave na prijedlog ministra obrane.

Birači koji se na dan izbora nalaze u mirovnim operacijama i misijama glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti Državno izborno povjerenstvo na prijedlog ministra obrane.

Birači koji se kao članovi posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom na dan izbora zateknu izvan granica Republike Hrvatske te birači na plutajućim objektima u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar pomorstva.

Birači koji su lišeni slobode glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar pravosuđa.

Birači koji su smješteni u ustanovama socijalne skrbi glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti nadležno gradsko odnosno općinsko izborno povjerenstvo na prijedlog ministra za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

2. Općinsko odnosno gradsko izborno povjerenstvo i Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba (dalje: izborno povjerenstvo) imenovat će biračke odbore za posebna biračka mjesta, i to:

– biračke odbore za glasovanje birača u Oružanim snagama Republike Hrvatske imenovat će izborno povjerenstvo na čijem se području nalaze ta biračka mjesta,

– biračke odbore za glasovanje birača članova posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom te na plutajućim objektima u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske imenovat će izborno povjerenstvo na čijem se području nalazi sjedište trgovačkog društva koje je vlasnik brodova (brodar) odnosno plutajućih objekata,

– biračke odbore za glasovanje birača lišenih slobode imenovat će izborno povjerenstvo na čijem se području nalaze kaznionice odnosno zatvori i odgojni zavodi u kojima se nalaze osobe lišene slobode.

– biračke odbore za glasovanje birača smještenih u ustanovama socijalne skrbi imenovat će izborno povjerenstvo na čijem području se nalaze te ustanove.

Državno izborno povjerenstvo imenovat će biračke odbore za glasovanje birača koji se nalaze u mirovnim operacijama i misijama.

3. Za birače koji će se na dan izbora zateći na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, zapovjedništva postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske dužna su dostaviti podatke Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, Zagreb, Ilica 25.

Za birače koji će se na dan izbora zateći u mirovnim operacijama i misijama, zapovjedništva postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske dužna su dostaviti podatke Ministarstvu uprave.

Za birače članove posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom te birače na plutajućim objektima u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske koji će se na dan izbora zateći izvan granica Republike Hrvatske trgovačka društva-vlasnici brodova i vlasnici plutajućih objekata dužni su dostaviti podatke nadležnom uredu državne uprave koji vodi registar birača prema sjedištu brodara (u Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku).

Za birače lišene slobode, uprave kaznionica, odnosno zatvora i odgojnih zavoda dužne su dostaviti podatke nadležnom uredu državne uprave koji vodi registar birača prema sjedištu kaznionice odnosno zatvora i odgojnog zavoda.

Za birače koji će na dan izbora biti smješteni u ustanovama socijalne skrbi ravnatelji ustanova dužni su na zahtjev birača dostaviti podatke nadležnom uredu državne uprave koji vodi registar birača prema sjedištu ustanove socijalne skrbi.

4. Podaci se dostavljaju najkasnije do isteka roka od 10 dana prije dana održavanja izbora, dakle 11. prosinca 2019. do 24:00 sata.

5. Ove Obvezatne upute objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupaju na snagu 21. studenoga 2019.

6. Ove Obvezatne upute objavljuju se i na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Napomena: Izrazi u ovoj Obvezatnoj uputi koji imaju rodno značenje odnose se jednako na muški i ženski rod bez obzira u kojem su rodu navedeni.

Klasa: 013-04/19-01/55 Urbroj: 507-04/06-19-5 Zagreb, 14. studenoga 2019.

Predsjednik Đuro Sessa, v. r.

 

 

Copyright © Ante Borić