Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 112/2019 (20.11.2019.)

 

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE

Na osnovi članka 22. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 22/92, 42/92, 71/97, 69/04, 99/04, 44/04, 24/11 i 128/14, dalje: Zakon) Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (dalje: Državno izborno povjerenstvo) na sjednici održanoj 14. studenoga 2019. donijelo je

 

OBVEZATNE UPUTE BROJ P II  POSTUPAK KANDIDIRANJA

Predlagatelji

1. Pravo predlaganja kandidata za predsjednika Republike Hrvatske imaju sve političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj i birači.

Predlaganje kandidata političkih stranaka

2. Predlaganje kandidata političkih stranaka propisano je člancima 7. – 10. Zakona.

Pravo predlaganja kandidata imaju sve političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj.

Jednog kandidata može samostalno predložiti jedna politička stranka, te dvije ili više političkih stranaka.

Prijedlog kandidata jedne ili više političkih stranaka mora biti podržan pravovaljano prikupljenim potpisima najmanje 10.000 birača.

Svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata za predsjednika Republike Hrvatske, neovisno o tome predlaže li kandidata politička stranka odnosno političke stranke ili birači.

Potpisi birača koji podržavaju kandidata političke stranke prikupljaju se na obrascu OP-2, koji je sastavni dio prijedloga kandidata.

Prijedlog kandidata političke stranke potpisuje osoba koja je u registru političkih stranaka upisana kao osoba ovlaštena za zastupanje političke stranke ili od nje za to opunomoćena osoba.

Ako prijedlog kandidata zajednički predlažu dvije ili više političkih stranaka, prijedlog kandidata potpisuju osobe ovlaštene za zastupanje tih političkih stranaka ili od nje za to opunomoćena osoba ili osoba koju su političke stranke odredile međusobnim sporazumom.

Predlaganje kandidata birača

3. Predlaganje kandidata birača propisano je člancima 7. – 10. Zakona.

Pravo predlaganja kandidata imaju birači pojedinačno ili skupno.

Prijedlog kandidata birača mora biti podržan pravovaljano prikupljenim potpisima najmanje 10.000 birača.

Svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata za predsjednika Republike Hrvatske, neovisno o tome predlaže li kandidata politička stranka odnosno političke stranke ili birači.

Potpisi birača koji podržavaju kandidata birača prikupljaju se na obrascu OP-2, koji je sastavni dio prijedloga kandidata.

Kandidat ujedno može biti i podnositelj/potpisnik svoje kandidature.

Prijedlog kandidata birača potpisuje jedan od birača – podnositelja prijedloga kandidata.

Sadržaj prijedloga kandidata

4. U prijedlogu kandidata obvezatno se navodi ime i prezime kandidata, adresa prebivališta i osobni identifikacijski broj (OIB).

U prijedlogu kandidata navode se podaci o osobi za kontakt u svezi s prijedlogom kandidata.

Osoba za kontakt u svezi s prijedlogom kandidata je osoba ovlaštena za ispravke na prijedlogu kandidata prilikom zaprimanja prijedloga kandidata odnosno osoba koju Državno izborno povjerenstvo može zatražiti dodatne podatke odnosno ispravke nakon zaprimanja prijedloga kandidata. Podaci odnosno ispravci dostavljeni odnosno izvršeni od strane osobe za kontakt u svezi s prijedlogom kandidata smatraju se pravovaljanim.

U prijedlogu kandidata navodi se adresa elektroničke pošte predlagatelja kandidata te izjava predlagatelja kandidata da će se dostava dopisa, odluka i ostalih akata Državnog izbornog povjerenstva te nadležnog općinskog, gradskog odnosno Gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba, vezanih uz postupak provedbe izbora, na navedenu adresu elektroničke pošte, smatrati uredno obavljenom.

U prijedlogu kandidata navodi se i adresa na kojoj Državno izborno povjerenstvo može obaviti izravni nadzor financiranja izborne promidžbe predloženog kandidata za predsjednika Republike Hrvatske u skladu s člankom 60. stavkom 1. podstavkom 3. Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma (»Narodne novine«, broj 29/19 i 98/19).

Prilozi koji se dostavljaju uz prijedlog kandidata

Uz prijedlog kandidata političke stranke odnosno političkih stranaka (obrazac OP-1) dostavljaju se:

– obrazac za prikupljanje potpisa birača koji podržavaju kandidata za predsjednika Republike Hrvatske (obrazac OP-2)

– očitovanje o prihvaćanju kandidature za predsjednika Republike Hrvatske, ovjereno od strane općinskog suda (obrazac OP-3)

– specijalna punomoć osobe ovlaštene za podnošenje prijedloga kandidata, ako prijedlog kandidata ne potpisuje osoba ovlaštena za zastupanje političke stranke

– međusobni sporazum političkih stranaka, ako prijedlog kandidata dviju ili više političkih stranaka potpisuje osoba ovlaštena tim sporazumom

– očitovanje političke stranke da je kandidat za predsjednika Republike Hrvatske predložen u skladu s njezinim statutom ili posebnom odlukom potpisano od osobe ovlaštene za zastupanje političke stranke, ovjereno od javnog bilježnika (obrazac OP-4)

Uz prijedlog kandidata birača (obrazac OP-1) dostavljaju se:

– obrazac za prikupljanje potpisa birača koji podržavaju kandidata za predsjednika Republike Hrvatske (obrazac OP-2)

– očitovanje o prihvaćanju kandidature za predsjednika Republike Hrvatske, ovjereno od strane općinskog suda (obrazac OP-3)

Prispijeće prijedloga kandidata

5. Prijedlog kandidata mora prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku od 12 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora.

Prijedlog kandidata dostavlja se na obrascu OP-1 zajedno s propisanim prilozima, a koji obrasci su propisani Obvezatnom uputom Državnog izbornog povjerenstva broj P III.

Objava i stupanje na snagu

6. Ove Obvezatne upute objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupaju na snagu 21. studenoga 2019.

7. Ove Obvezatne upute objavljuju se i na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Napomena: izrazi u ovoj Obvezatnoj uputi koji imaju rodno značenje odnose se jednako na muški i ženski rod bez obzira u kojem su rodu navedeni.

Klasa: 013-04/19-01/55 Urbroj: 507-03/02-19-2 Zagreb, 14. studenoga 2019.

Predsjednik Đuro Sessa, v. r.

 

 

Copyright © Ante Borić