Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 102/2019 (25.10.2019.)

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Na temelju članka 104. stavka 7. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (»Narodne novine«, broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 152/14, 7/17 i 68/18) ministrica znanosti i obrazovanja donosi

 

PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O TJEDNIM RADNIM OBVEZAMA UČITELJA I STRUČNIH SURADNIKA U OSNOVNOJ ŠKOLI

Članak 1.

U Pravilniku o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi (»Narodne novine«, broj: 34/14, 40/14 – ispr. i 103/14) u članku 1. stavku 3. c) iza riječi: »utvrđenih« dodaju se riječi: »kurikulumom te«.

Stavak 3. d) mijenja se i glasi:

»d) Izborna nastava je nastava nastavnih predmeta utvrđenih nastavnim planom, kurikulumom ili programom, a izvodi se u razrednom odjelu ili odgojno-obrazovnoj skupini. Izborna nastava stranog jezika, Informatike i Vjeronauka ili drugih izbornih predmeta za koje je kurikulum ili nastavni plan i program donio ministar nadležan za poslove obrazovanja (u daljnjem tekstu: Ministar), a koja se može provoditi u osnovnoj školi, osnovica je za određivanje radnog vremena učitelja koji je u cijelosti ili jednim dijelom za nju zadužen.«

U stavku 3. g) riječi: » te izborne predmete« brišu se.

U stavku 3 h) riječ: »Dodatni rad« zamjenjuje se riječima: »Dodatna nastava«.

Članak 2.

U članku 2. stavku 1. riječi: »Nastavnog plana i programa, godišnjeg plana i programa« zamjenjuju se riječima: »nastavnog plana, programa, kurikuluma ili godišnjeg plana i programa, godišnjeg izvedbenog kurikuluma«.

U stavku 2. riječi: »učitelji – stručnjaci edukacijsko-rehabilitacijskog profila« zamjenjuju se riječima: »učitelji edukatori rehabilitatori«.

Članak 3.

U članku 4. stavak 3. mijenja se i glasi:

»(3) Vođenje razrednog odjela je skup poslova od četiri sata tjedno od kojih su dva sata poslovi u neposrednome odgojno-obrazovnome radu s učenicima, a dva sata ostali poslovi vođenja razrednog odjela.

a) Neposredni odgojno-obrazovni rad razrednika uključuje:

– sat razrednog odjela i sat ostalih aktivnosti s učenicima.

b) Poslovi koji proizlaze iz naravi posla razrednika su:

– održavanje informacija za roditelje,

– ostali oblici suradnje s roditeljima,

– organizacija i vođenje roditeljskih sastanaka,

– planiranje te provedba plana rada razrednog odjela,

– upis podataka o učenicima u elektroničke upisnike (e-Matica, e-Dnevnik i sl.)

– vođenje pedagoške razredne dokumentacije,

– poslovi vezani za upis djece u prvi razred osnovne škole ili prvi razred srednje škole te prijelaz iz IV. u V. razred,

– priprema i vođenje sjednica Razrednog vijeća,

– drugi poslovi vezani uz realizaciju godišnjeg plana i programa škole i školskog kurikuluma.

Članak 4.

U članku 5. stavku 1. podstavku 1.1) a) točki 1. riječ: »pripreme« zamjenjuje se riječju: »pripremanje«.

Točka 2. « – izradba pisanih dnevnih priprema i tjednih ili mjesečnih izvedbenih programa,« briše se.

U podstavku 1.1) b) točka 6. » – organizacija školskih natjecanja,« mijenja se i glasi: » – sudjelovanje u edukacijama koje provodi ministarstvo nadležno za obrazovanje u cilju profesionalnog razvoja,«.

U podstavku 1.2) točki 1. riječi: »plana i programa« zamjenjuju se riječima: »izvedbenog kurikuluma«.

Točka 3. » – izrada individualnog plana stručnog usavršavanja,« mijenja se i glasi: » – sudjelovanje u edukacijama koje provodi ministarstvo nadležno za obrazovanje u cilju profesionalnog razvoja.«.

U stavku 2. riječ: »rješenjem« zamjenjuje se riječju: »odlukom«.

Članak 5.

U članku 6. stavku 2. c) iza riječi: »škole/odjela« dodaju se riječi: »ili poslovi voditelja odjela na jeziku i pismu nacionalne manjine«.

Iza stavka 2. d) dodaju se stavci e), f) i g) koji glase:

»e) poslovi administratora elektroničkih upisnika (e-Matica, e-Dnevnik i sl.)

g) poslovi podrške uporabi informacijske i komunikacijske tehnologije.

f) poslova voditelja međunarodnog ili nacionalnog projekta.«.

Članak 6.

U članku 7. stavku 1. riječi: »predmetne nastave« brišu se.

U stavku 2. riječ »i« briše se, a iza riječi: »nastave« dodaju se riječi: »ili učitelj razredne nastave«.

U tablici riječi: »predmetne nastave« brišu se.

Članak 7.

Naslov iznad članka 8. mijenja se i glasi: »Poslovi voditelja, administratora i pružatelja podrške uporabi IKT«.

Članak 8. mijenja se i glasi:

»(1) U Školi koja ima manje od 8 razrednih odjela poslove vođenja smjena obavlja ravnatelj Škole u redovitom radnom vremenu. U matičnoj školi koja radi u dvije smjene ravnatelj u jednoj smjeni obavlja i poslove voditelja smjene u redovitom radnom vremenu.

(2) Poslovima voditelja smjene može biti zadužen učitelj u matičnoj školi ako škola:

–     radi u dvije smjene i ima od 8 do 16 razrednih odjela

1 sat tjedno

–     radi u dvije smjene i ima od 17 do 24 razredna odjela

2 sata tjedno

–     radi u dvije smjene i ima od 25 do 30 razrednih odjela

3 sata tjedno

–     radi u dvije smjene i ima 31 ili više razrednih odjela

4 sata tjedno.

 

(3) U školi koja u svojem sastavu ima osmorazredne područne odjele s manje od 100 učenika poslove vođenja područnih odjela obavlja učitelj 2 sata tjedno, a u školi koja ima četverorazredne područne odjele učitelj 1 sat tjedno umjesto dodatne, dopunske nastave i/ili izvannastavnih aktivnosti.

(4) U školi koja u svojem sastavu ima osmorazredne odjele na jeziku i pismu nacionalne manjine poslove voditelja odjela na jeziku i pismu nacionalne manjine obavlja učitelj 2 sata tjedno, a u školi koja ima četverorazredne odjele na jeziku i pismu nacionalne manjine učitelj 1 sat tjedno umjesto dodatne, dopunske nastave i/ili izvannastavnih aktivnosti.

(5) U Školi koja u svojem sastavu ima više od tri razredna odjela za učenike s posebnim potrebama (odjele učenika s teškoćama u razvoju) voditeljske poslove vezane uz te odjele obavlja učitelj edukator rehabilitator ili stručni suradnik edukacijsko-rehabilitacijskog profila 1 sat tjedno u neposrednom odgojno-obrazovnom radu.

(6) U Školi koja ima bazen u kojem se provodi poduka plivanja za manje od pet Škola poslove voditelja bazena obavlja učitelj tjelesne i zdravstvene kulture s 2 sata tjedno u neposrednom odgojno-obrazovnom radu, a u školi koja ima bazen u kojem se provodi poduka plivanja za pet i više škola poslove voditelja bazena obavlja učitelj tjelesne i zdravstvene kulture ovisno o broju škola uz prethodnu suglasnost Ministarstva.

(7) U područnoj školi koja ima osmorazredne odjele i više od 101 učenika poslove voditelja područne škole obavlja učitelj na način da mu se broj sati zaduženja redovitom nastavom uvećava ako je zaposlen u nepunom radnom vremenu ili smanjuje ako je zaposlen u punom radnom vremenu, i to u školi u kojoj je:

– od 101 do 149 učenika

2 sata tjedno

– od 150 do 299 učenika

4 sata tjedno

– 300 i više učenika

6 sati tjedno.

 

(8) U školi koja je uključena u međunarodni ili nacionalni projekt poslove voditelja projekta može obavljati učitelj zaduženjem u neposrednom odgojno-obrazovnim radom 1 sat tjedno i stručni suradnik 1 sat tjedno u neposrednom odgojno-obrazovnom radu.

(9) Poslovima administratora elektroničkih upisnika (e-Matica, e-Dnevnik i sl.) može se zadužiti jedan ili više učitelja koji su prošli odgovarajuću edukaciju, zaduženjem u neposrednom odgojno obrazovnom radu i to u školi koja ima:

– do 149 učenika

1 sat tjedno

– od 150 do 299 učenika

2 sata tjedno

– od 300 do 499 učenika

3 sata tjedno

– 500 i više učenika

4 sata tjedno.

 

(10) Poslovima podrške uporabi informacijske i komunikacijske tehnologije može se zadužiti jedan ili više učitelja koji su prošli odgovarajuću edukaciju, zaduženjem u neposrednom odgojno obrazovnom radu i to u školi koja ima:

– do 149 učenika

1 sat tjedno

– od 150 do 299 učenika

2 sata tjedno

– od 300 do 499 učenika

3 sata tjedno

– 500 i više učenika

4 sata tjedno.

 

(11) Učitelju koji obavlja posebne poslove iz članka 7. stavka 2. ovog Pravilnika ili iz stavaka 2., 4., 5., 9., 10. ovoga članka te stavka 6. ovoga članka u dijelu koji se odnosi na voditelja bazena za manje od pet škola broj sati zaduženja redovitom nastavom može se uvećati za najviše tri sata ako je zaposlen u nepunom radnom vremenu ili smanjiti za najviše tri sata ako je zaposlen u punom radnom vremenu ili navedenim poslovima može biti zadužen u cijelosti ili dijelu sati umjesto dodatne i/ili dopunske nastave i/ili izvannastavnih aktivnosti, odnosno do propisanog broja sati u ostalim poslovima koje može obavljati sukladno članku 14. ovoga Pravilnika.

Članak 8.

U članku 8.a. iza riječi: »ustanovama« brišu se riječi: »(»Narodne novine«, broj 63/14)«.

Članak 9.

U članku 9. stavku 4. riječ: »rješenje« zamjenjuje se riječju: »odluku«.

Točka 2. mijenja se i glasi:

» – ostalim poslovima koji proizlaze iz neposrednog odgojno-obrazovnog rada, izvršenja aktivnosti i poslova iz kurikuluma ili nastavnog plana i programa, školskog kurikuluma, obaveze profesionalnog razvoja te drugih propisa,«

Stavak 6. mijenja se i glasi:

»(6) O radnim obvezama svakom učitelju i stručnom suradniku ravnatelj izdaje odluku o tjednom i godišnjem zaduženju najkasnije do 7. listopada tekuće godine.«

Članak 10.

U članku 10. stavku 2. iza riječi: »jezika« briše se riječ »i« te se dodaje zarez, a iza riječi: »vjeronauka« dodaju se riječi: »i Informatike«.

Iza stavka 3. dodaje se novi stavak 4. koji glasi:

»(4) Učitelj razredne nastave može izvoditi i mentorski rad s darovitim učenicima po kurikulumu koji je donio ministar ili je dobivena suglasnost Ministarstva.

Dosadašnji stavak 4. postaje stavak 5.

U dosadašnjem stavku 4. koji postaje stavak 5. riječ: »dodatnog rada« zamjenjuje se riječju: »dodatne nastave«.

Dosadašnji stavak 5. postaje stavak 6.

U dosadašnjem stavku 5. koji postaje stavak 6. broj: »4« zamjenjuje se brojem: »5«, a riječi: »dodatni rad« zamjenjuju se riječima: »dodatnu nastavu«

Dosadašnji stavci 6. i 7. postaju stavci 7. i 8.

U dosadašnjem stavku 7. koji postaje stavak 8. riječi: »stručno-metodičke pripreme« zamjenjuju se riječima: »stručno-metodičko pripremanje«.

Iza stavka 8. dodaje se članak 9. koji glasi:

»(9) Učitelj razredne nastave može biti zadužen i drugim poslovima sukladno odredbama ovoga Pravilnika ili drugih propisa.«

Tablica briše se.

Članak 11.

U članku 11. stavak 2. mijenja se i glasi:

»(2) Učitelji iz stavka 1. ovoga članka u sklopu neposrednoga odgojno-obrazovnog rada s učenicima obavljaju poslove: učenja, ponavljanja i uvježbavanja sadržaja redovite nastave, pružanja pomoći u izradi domaćih zadaća, provođenja organiziranoga slobodnog vremena, vezano uz prehranu i odmor učenika te ostale aktivnosti tijekom školske godine, a u skladu s odredbom članka 10. stavka 6. ovoga Pravilnika može biti zadužen i izvođenjem dodatne i/ili, dopunske nastave i/ili izvannastavnih aktivnosti sukladno redovitim tjednim poslovima koji proizlaze iz neposrednoga odgojno-obrazovnog rada«.

Iza stavka 2. dodaju se stavci 3. i 4. koji glase:

»(3) Učitelju iz stavka 1. ovoga članka stručno-metodičko pripremanje iznosi 20 minuta po satu neposrednoga odgojno-obrazovnog rada osim za sate dopunske nastave i izvannastavnih aktivnosti u slučajevima iz članka 10. stavka 6. ovoga Pravilnika.

(4) Učitelji iz stavka 1. ovoga članka zadužuju se do punog radnog vremena u skladu s odredbama članka 5. i 8.a. ovoga Pravilnika.«

Članak 12.

U članku 12. iza stavka 2. dodaje se stavak 3. koji glasi:

»(3) Učiteljima iz stavka 1. ovoga članka stručno-metodičko pripremanje iznosi 20 minuta po satu neposrednog odgojno-obrazovnog rada.«

Članak 13.

U članku 13. stavku 2. iza riječi: »izvođenje« dodaju se riječi: «nastave klasičnih jezika te«, a riječi: »plan i program« zamjenjuju se riječima: »plan, kurikulum ili program«.

U stavku 3. i 4. iza riječi: »učitelja stranog jezika« dodaju se riječi: »i učitelja klasičnih jezika«.

U stavku 5. iza riječi: »učitelj stranog jezika« dodaju se riječi: »i učitelj klasičnih jezika«.

U stavku 7. iza podstavka 5. dodaje se podstavak 6. koja glasi:

» – mentorski rad s darovitim učenicima po kurikulumu koji je donio ministar ili je dobivena suglasnost Ministarstva«.

U stavku 9. riječ: »rješenja« zamjenjuje se riječju: »odluke«.

U stavku 10. riječi: »stručno-metodičke pripreme« zamjenjuju se riječima: »za stručno-metodičko pripremanje«, a broj: »20« zamjenjuje se brojem: »30«.

Iza stavka 10. dodaju se stavci 11. i 12.. koji glase:

» (11) Ukupan zbroj sati kojima učitelj predmetne nastave može biti zadužen nekim poslovima iz stavka 7. ovoga članka i/ ili iz članka 7. stavka 2 i/ili iz članka 8. stavaka 2., 4., 5., 9., 10. i stavka 6. u dijelu koji se odnosi na voditelja bazena za manje od pet škola i/ili članka 8.a. ovoga Pravilnika je tri sata tjedno. Učitelj koji radi na više škola može biti zadužen s ukupno tri sata tjedno u jednoj ili u više škola.

(12) Učitelj predmetne nastave u školama koje su na potpomognutim područjima ili brdsko-planinskim područjima ili otocima, a koji ne mogu biti zaduženi prema odredbama stavka 4., 5. i 11. ovog članka, mogu ostvariti pravo na puno radno vrijeme i s do 20% manje sati redovite nastave uz posebno odobrenje Ministarstva i uvjet da su zaduženi drugim poslovima vezanim uz realizaciju godišnjega plana i programa i školskog kurikuluma.«

Članak 14.

U članku 14. stavku 1. podstavku 1. riječ: dodatni rad« zamjenjuje se riječju: »dodatnu i«

Stavak 5. mijenja se i glasi:

»(5) Učitelj koji je prošao odgovarajuću edukaciju može obavljati i poslove administratora elektroničkih upisnika (e-Matica, e-Dnevnik i sl.) u školi sukladno odredbi članka 7. stavka 10. ovoga Pravilnika.«

Iza stavka 5. dodaju se stavci 6. i 7. koji glase:

»(6) Učitelj koji je prošao odgovarajuću edukaciju može obavljati i poslove podrške uporabi informacijske i komunikacijske tehnologije u školi sukladno odredbi članka 7. stavka 11. ovoga Pravilnika

(7) Do ukupne količine neposrednog odgojno-obrazovnog rada učitelj koji obavlja posebne poslove (voditelja područne škole, voditelja smjene, voditelja međunarodnoga ili nacionalnog projekta, voditelja odjela na jeziku i pismu nacionalne manjine) zadužuje se sukladno odredbama članka 7. i 8. i odredbi članka 13. stavka 11. ovoga Pravilnika.«

Članak 15.

U članku 16. stavku 2. riječi: « i programom« brišu se.

U stavku 3. riječ: »rješenje« zamjenjuje se riječju: »odluka«.

Članak 16.

Članak 17. mijenja se i glasi:

»(1) Za učitelja jezika nacionalne manjine radne se obveze utvrđuju prema obvezama učitelja hrvatskoga jezika.

(2) Učitelju edukatoru rehabilitatoru koji radi prema posebnom programu s učenicima s teškoćama u razvoju tjedna radna obveza u neposrednome odgojno-obrazovnom radu, uključujući i pružanje posebne odgojno-obrazovne potpore te dva sata neposrednoga odgojno-obrazovnog rada razrednika za učitelja koji je zadužen poslovima razrednika, iznosi 24 sata tjedno.

(3) Učitelj edukator rehabilitator koji radi prema posebnom programu s učenicima s teškoćama u razvoju koji su djelomično integrirani u redovitim osnovnim školama ostvaruje pravo na puno radno vrijeme ako je zadužen redovitom nastavom najmanje 12 sati tjedno, a do pune tjedne radne obveze u neposrednome odgojno-obrazovnom radu zadužuje se poslovima produženoga stručnog postupka odnosno posebne odgojno-obrazovne potpore ili uz suglasnost Ministarstva poslovima stručnog suradnika.

(4) Učitelj edukator rehabilitator koji ima ugovor o radu za rad u programu produženog stručnog postupka ostvaruju neposredni odgojno-obrazovni rad s učenicima u sklopu 25 nastavnih sati tjedno, uključujući dva sata neposrednoga odgojno-obrazovnog rada razrednika za učitelja koji je zadužen poslovima razrednika.«

(5) Učitelj edukator rehabilitator iz stavka 2. i 3. ovoga članka do ukupne količine tjednih radnih obveza u neposrednome odgojno-obrazovnom radu s učenicima može biti zadužen i za poslove:

– voditelja županijskoga stručnog vijeća 1 sat tjedno,

– člana stručnog povjerenstava za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta, pri Uredu ili pri Ministarstvu 1 sat tjedno,

– poslovima satničara sukladno članku 7. stavku 2. ovoga Pravilnika,

– poslovima voditelja smjene sukladno članku 8. stavku 2. ovoga Pravilnika,

poslovima voditelja odjela u školi s tri ili više razredna odjela učenika s teškoćama u razvoju sukladno članku 8. stavku 5. ovoga Pravilnika,

– poslovima voditelja međunarodnog ili nacionalnog projekta sukladno članku 8. stavku 8. ovoga Pravilnika,

– poslovima administriranja elektroničkih upisnika (e-Matica, e-Dnevnik i sl.) sukladno članku 8. stavku 9. ovoga Pravilnika,

– poslovima podrške uporabi informacijske i komunikacijske tehnologije sukladno odredbi članka 8. stavku 10 ovoga Pravilnika.

(6) Učitelju edukatoru rehabilitatoru koji obavlja posebne poslovi iz stavka 5. točaka od 3 do 8. ovoga članka zaduženje neposrednim radom uvećava se za najviše tri sata ako je zaposlen u nepunom radnom vremenu ili smanjuje za najviše tri sata ako je zaposlen u punom radnom vremenu ili iste u cijelosti ili dijelu poslova može obavljati u ostalim poslovima.

Članak 17.

U članku 19. stavku 5. podstavku 5.1) b) iza točke 3. dodaje se nova točka koja glasi: » – sudjelovanje u edukacijama koje provodi ministarstvo nadležno za obrazovanje u cilju profesionalnog razvoja,«.

U točki 7. iza riječi: »provedbe« dodaju se riječi: »kurikuluma međupredmetnih tema,«.

U podstavku 5.2) točka 2. » – izrada individualnog plana stručnog usavršavanja,« mijenja se i glasi: » – sudjelovanje u edukacijama koje provodi ministarstvo nadležno za obrazovanje u cilju profesionalnog razvoja

Članak 18.

U članku 20. u cijelom tekstu riječi: »i programira« brišu se.

Članak 19.

U članku 21. u cijelom tekstu riječi: »i programira« brišu se.

Članak 20.

Naslov iznad članka 22. mijenja se i glasi: »Stručni suradnici u odgojno-obrazovnoj ustanovi s kurikulumima i programima za učenike s teškoćama u razvoju«.

U članku 22. stavku 1. riječ: »posebnoj« briše se, a iza riječi: »ustanovi« dodaju se riječi: »s kurikulumima i programima za djecu s teškoćama u razvoju«.

Članak 21.

U članku 23. stavku 1. iza riječi: »planiranje« briše se zarez i riječ: »programiranje«.

Iza stavka 5. dodaju se stavci 6., 7., 8 i 9. koji glasi:

»(6) Stručnjaci edukacijsko-rehabilitacijskoga profila: edukacijski rehabilitator, logoped i/ili socijalni pedagog, psiholog i pedagog iz članka 20. i 22. ovoga Pravilnika i učitelj edukator rehabilitator iz članka 17. ovoga Pravilnika mogu uz suglasnost Ministarstva u dijelu radnoga vremena obavljati i poslove voditelja ili člana stručnog tima sukladno odredbama pravilnika kojim se uređuje odgoj i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju.

(7) Stručnom suradniku iz članka 20. i 22. ovoga Pravilnika neposredni odgojno obrazovni rad umanjuje se za 1 sat ako obavljanja poslove voditelja županijskog stručnog vijeća.

(8) Stručni suradnik može biti zadužen i:

– poslovima voditelja međunarodnog ili nacionalnog projekta sukladno članku 8. stavku 8. ovoga Pravilnika;

– poslovima administriranja elektroničkih upisnika (e-Matica, e-Dnevnik i sl.) sukladno članku 8. stavku 9. ovoga Pravilnika;

– poslovima podrške uporabi informacijske i komunikacijske tehnologije sukladno odredbi članka 8. stavka 10. ovoga Pravilnika.

(9) Stručnom suradniku koji obavlja posebne poslovi iz stavka 7. i/ili 8. ovoga članka zaduženje neposrednim radom uvećava se za najviše tri sata ako je zaposlen u nepunom radnom vremenu ili se smanjuje za najviše tri sata ako je zaposlen u punom radnom vremenu ili poslove iz stavka 8. ovoga članka u cijelosti ili dijelu poslova može obavljati u ostalim poslovima.«

Prijelazne i završne odredbe

Članak 22.

Škole su dužne uskladiti odluke o tjednom i godišnjem zaduženju za školsku godinu 2019./2020. s odredbama ovog Pravilnika najkasnije do 13. siječnja 2020. godine.

Članak 23.

Ovaj Pravilnik stupa na osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 602-01/19-01/00751

Urbroj: 533-08-19-0001

Zagreb, 21. listopada 2019.

Ministrica prof. dr. sc. Blaženka Divjak, v. r.

 

 

Copyright © Ante Borić