Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 91/2019 (27.9.2019.)

 

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga

Na temelju članka 581. stavka 7. i 8. Zakona o tržištu kapitala (»Narodne novine« broj 65/18) te članka 19. stavka 6. Zakona o računovodstvu (»Narodne novine« broj 78/15, 134/15, 120/16 i 116/18), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga na sjednici Upravnog vijeća održanoj 26. rujna 2019. donosi

 

PRAVILNIK O STRUKTURI, SADRŽAJU, NAČINU I ROKOVIMA DOSTAVE GODIŠNJIH FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA I REVIZORSKOG IZVJEŠĆA, FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA ZA RAZDOBLJA TIJEKOM GODINE TE PRIMJENI KONTNOG PLANA ZASREDIŠNJI DEPOZITORIJ VRIJEDNOSNIH PAPIRA

I. UVODNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se struktura, sadržaj, način i rokovi dostave godišnjih financijskih izvještaja i financijskih izvještaja za razdoblja tijekom godine u skladu s člankom 41. točkom a) i b) Delegirane uredbe (EU) br. 2017/392 u vezi s člankom 22. Uredbe (EU) br. 909/2014 od strane središnjeg depozitorija vrijednosnih papira te se propisuje kontni plan za središnji depozitorij vrijednosnih papira.

Članak 2.

Pojmovi koji se koriste u ovom Pravilniku imaju sljedeće značenje:

1. Hanfa je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga,

2. Zakon je Zakon o tržištu kapitala (NN br. 65/18),

3. Uredba (EU) br. 909/2014 je Uredba (EU) br. 909/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. srpnja 2014. o poboljšanju namire vrijednosnih papira u Europskoj uniji i o središnjim depozitorijima vrijednosnih papira te izmjeni direktiva 98/26/EZ i 2014/65/EU te Uredbe (EU) br. 236/2012.

4. Delegirana uredba (EU) 2017/392 je Delegirana uredba Komisije (EU) 2017/392 оd 11. studenoga 2016. o dopuni Uredbe (EU) br. 909/2014 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu regulatornih tehničkih standarda povezanih sa zahtjevima za odobrenje za rad te nadzornim i operativnim zahtjevima za središnje depozitorije vrijednosnih papira.

5. Provedbena uredba (EU) 2017/394 je Provedbena uredba Komisije (EU) 2017/394 оd 11. studenoga 2016. o utvrđivanju provedbenih tehničkih standarda u vezi sa standardnim obrascima, predlošcima i postupcima za izdavanje odobrenja za rad, preispitivanje i ocjenu središnjih depozitorija vrijednosnih papira, za suradnju između tijela matičnih država članica i država članica domaćina, za savjetovanje s tijelima uključenima u izdavanje odobrenja za pružanje pomoćnih usluga bankovnog tipa, za pristup koji uključuje središnje depozitorije vrijednosnih papira, te u vezi s formatom evidencije koju moraju voditi središnji depozitoriji vrijednosnih papira u skladu s Uredbom (EU) br. 909/2014 Europskog parlamenta i Vijeća.

6. Središnji depozitorij vrijednosnih papira je središnji depozitorij vrijednosnih papira sa sjedištem u Republici Hrvatskoj kako je definiran Zakonom.

(2) Ostali pojmovi u smislu ovog Pravilnika imaju istovjetno značenje kao pojmovi upotrijebljeni u Zakonu ili Uredbi (EU) br. 909/2014.

II. PRAVNA OSNOVA

Članak 3.

(1) Središnji depozitorij vrijednosnih papira dužan je voditi poslovne knjige, sastavljati knjigovodstvene isprave, vrednovati imovinu i obveze te sastavljati financijske izvještaje sukladno Zakonu o tržištu kapitala i Zakonu o računovodstvu, poštujući pritom računovodstvene i financijske standarde i načela te opće računovodstvene pretpostavke.

(2) Središnji depozitorij vrijednosnih papira dužan je godišnje financijske izvještaje i financijske izvještaje za razdoblja tijekom godine iz ovoga Pravilnika dostavljati Hanfi na način i u rokovima propisanima člankom 6. ovoga pravilnika, a u izvještajima koji se u skladu s člankom 41. Delegirane uredbe 2017/392 dostavljaju u formatima predložaka iz Priloga II, Tablice 2. točaka 1. i 2. Provedbene uredbe (EU) 2017/394 na godišnjoj razini odnosno za razdoblja tijekom godine kako je propisano člankom 3. Pravilnika o periodičkom, statističkom i kapitalnom izvještavanju od strane središnjeg depozitorija vrijednosnih papira te izvještavanju od strane središnjeg depozitorija vrijednosnih papira iz druge države članice, dovoljno je naznačiti datum kada je Hanfi dostavio godišnje financijske izvještaje i financijske izvještaje za razdoblja tijekom godine sastavljene u skladu s člancima 4. i 5.i ovoga Pravilnika te oznaku dokumenta (jedinstveni referentni broj dokumenta koji sadržava informacije) pod kojim su navedeni izvještaji dostavljeni.

(3) Središnji depozitorij vrijednosnih papira dužan je poslovne događaje evidentirati u svojim poslovnim knjigama koristeći konta najmanje u opsegu koji je jednak propisanom kontnom planu koji se nalazi u Prilogu II Pravilnika.

III. STRUKTURA I SADRŽAJ GODIŠNJIH FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA I FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA ZA RAZDOBLJE TIJEKOM GODINE

Članak 4.

(1) Godišnje financijske izvještaje i financijske izvještaje za razdoblja tijekom godine središnjeg depozitorija vrijednosnih papira čine:

1. Izvještaj o financijskom položaju,

2. Izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti,

3. Izvještaj o novčanom toku,

4. Izvještaj o promjenama kapitala,

5. Bilješke uz financijske izvještaje za godišnje financijske izvještaje, odnosno odabrane bilješke s objašnjenjima za financijske izvještaje za razdoblja tijekom godine.

6. Godišnje izvješće iz članka 21. Zakona o računovodstvu, odnosno međuizvještaj rukovodstva za razdoblje tijekom godine na koje se financijski izvještaj odnosi.

(2) Središnji depozitorij vrijednosnih papira prilikom sastavljanja Izvještaja o novčanom toku iz stavka 1. ovog članka može koristiti ili direktnu ili indirektnu metodu.

(3) Godišnji financijski izvještaji iz stavka 1. ovoga članka moraju biti revidirani od strane revizora.

(4) Pored izvještaja iz stavka 1. ovoga članka Hanfa može od središnjeg depozitorija vrijednosnih papira zahtijevati dodatne podatke, informacije i objašnjenja za pojedine stavke u godišnjim financijskim izvještajima i financijskim izvještajima za razdoblja tijekom godine.

Članak 5.

(1) Godišnje financijske izvještaje revidirane od strane revizora i financijske izvještaje za razdoblja tijekom godine središnji depozitorij vrijednosnih papira dužan je sastavljati sukladno strukturi i sadržaju koji su definirani na obrascima u Prilogu I ovog Pravilnika.

(2) Bilješke uz godišnje financijske izvještaje iz članka 4. stavka 1. točke 5. ovoga Pravilnika sastavljaju se u skladu s odredbama standarda financijskog izvještavanja na način da pružaju:

1. dodatne i dopunske informacije koje nisu prezentirane u izvještaju o financijskom položaju, izvještaju o sveobuhvatnoj dobiti, izvještaju o novčanim tokovima i izvještaju o promjenama kapitala te

2. informacije o dodatnim podacima koji nisu prezentirani drugdje u financijskim izvještajima, ali su potrebni za razumijevanje bilo kojeg sastavnog dijela financijskih izvještaja.

(3) Bilješke uz financijske izvještaje za tromjesečna izvještajna razdoblja sastavljaju se u skladu s odredbama standarda financijskog izvještavanja na način da uključuju:

a) objašnjenje poslovnih događaja koji su značajni za razumijevanje promjena u izvještaju o financijskog položaju i poslovnim rezultatima za tromjesečno izvještajno razdoblje izdavatelja u odnosu na zadnju poslovnu godinu, odnosno objavljuju se informacije vezane uz te događaje i ažuriraju odgovarajuće informacije objavljene u posljednjem godišnjem financijskom izvještaju,

b) izjavu da se iste računovodstvene politike primjenjuju prilikom sastavljanja financijskih izvještaja za tromjesečno izvještajno razdoblje kao i u posljednjim godišnjim financijskim izvještajima ili, ako su te računovodstvene politike mijenjale, opis prirode i učinka promjene,

(4) Središnji depozitorij vrijednosnih papira koji je matično društvo dužan je sastavljati konsolidirane financijske izvještaje navedene u članku 4. stavku 1. ovoga Pravilnika u skladu s obrascima iz Priloga I ovoga Pravilnika.

IV. NAČINI I ROKOVI IZVJEŠTAVANJA

Članak 6.

(1) Središnji depozitorij vrijednosnih papira dužan je dostaviti Hanfi godišnje financijske izvještaje, godišnje izvješće zajedno s revizorskim izvješćem uz izvještaje u skladu s člankom 3. stavkom 2. ovoga Pravilnika (dalje: godišnji izvještaji) u roku od petnaest dana od dana zaprimanja revizorskog izvješća, a najkasnije u roku od četiri mjeseca od zadnjeg dana poslovne godine za koju se izvještaj dostavlja.

(2) Središnji depozitorij vrijednosnih papira dužan je dostaviti Hanfi privremene nerevidirane financijske izvještaje za razdoblja tijekom godine i međuizvještaj rukovodstva po proteku svakog tromjesečja u skladu s člankom 3. stavkom 2. ovoga Pravilnika (dalje: izvještaji za međurazdoblje), a najkasnije u roku od jednog mjeseca od proteka odnosnog tromjesečja.

(3) Središnji depozitorij vrijednosnih papira dužan je dostaviti Hanfi godišnje financijske izvještaje odnosno financijske izvještaje za međurazdoblje iz članka 4. stavka 1. ovoga Pravilnika u elektroničkom obliku potpisane naprednim elektroničkim potpisom na način propisan u tehničkoj uputi Hanfe.

(4) Smatra se da je središnji depozitorij vrijednosnih papira dostavio godišnje financijske izvještaje odnosno financijske izvještaje za međurazdoblje iz stavaka 1. i 2. ovoga članka u trenutku kada je izvještaj odnosno izvještaj za međurazdoblje prihvaćen na poslužitelju Hanfe za zaprimanje izvještaja.

(5) U opravdanim slučajevima nemogućnosti dostave godišnjih izvještaja odnosno izvještaja za međurazdoblje na način propisan stavkom 2. ovoga članka, središnji depozitorij vrijednosnih papira dužan je u propisanom roku dostaviti iste u pisanom obliku, neposredno ili poštom u svrhu pravodobnog izvješćivanja. Središnji depozitorij vrijednosnih papira dužan je dostaviti godišnje izvještaje odnosno izvještaje za međurazdoblje na način propisan stavkom 2. ovoga članka čim prestanu razlozi nemogućnosti dostave, a najkasnije u roku od osam dana od isteka roka za dostavu izvještaja, u slučaju godišnjih izvještaja, odnosno najkasnije u roku četiri dana od isteka roka za dostavu izvještaja, u slučaju izvještaja za međurazdoblje.

(6) Središnji depozitorij vrijednosnih papira dužan je godišnje financijske izvještaje uz godišnje izvješće zajedno s revizorskim izvješćem kao i financijske izvještaje za međurazdoblje uz međuizvještaj rukovodstva iz stavaka 1. i 2. dostaviti Hanfi i u pisanom obliku poštom.

(7) Ako je središnji depozitorij vrijednosnih papira matično društvo, dužan je pored godišnjih financijskih izvještaja iz stavka 1. ovoga članka na pojedinačnoj osnovi dostaviti Hanfi i godišnje financijske izvještaje iz stavka 1. ovoga članka konsolidirane na razini grupe najkasnije u roku od četiri mjeseca po proteku poslovne godine na koju se izvještaj odnosi u skladu sa stavcima 3., 5. i 6. ovoga članka.

(8) Ako je središnji depozitorij vrijednosnih papira matično društvo, dužan je pored financijskog izvještaja za međurazdoblje iz stavka 2. ovoga članka na pojedinačnoj osnovi dostaviti Hanfi i financjjske izvještaje za međurazdoblje iz stavka 2. ovoga članka konsolidirane na razini grupe najkasnije u roku od jednog mjeseca po proteku odnosnog tromjesečja u skladu sa stavcima 3., 5. i 6. ovoga članka.

V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 7.

(1) Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

(2) Ovaj pravilnik primjenjuje se na izvještaje iz članka 6. stavka 2. ovoga Pravilnika po prvi puta na sljedeće izvještajno razdoblje tijekom godine u poslovnoj godini donošenja rješenja iz članka 732. stavka 4. Zakona.

Klasa: 011-02/19-01/01 Urbroj: 326-01-70-72-19-19 Zagreb, 26. rujna 2019.

Predsjednik Upravnog vijeća dr. sc. Ante Žigman, v. r.

PRILOG I

OBRASCI FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA SREDIŠNJEG KLIRINŠKOG DEPOZITARNOG DRUŠTVA

Izvještaj o financijskom položaju na dan

A K T I V A

u kunama

Broj pozicije

Elementi zbroja

Oznaka pozicije

Opis pozicije

Zadnji dan prethodne poslovne godine

Na izvještajni datum tekućeg razdoblja

001

002 + … + 005

A

Nematerijalna imovina

 

 

002

 

1

Osnivački izdaci

 

 

003

 

2

Licence, zaštitni znakovi i ostala prava

 

 

004

 

3

Predujmovi za nematerijalnu imovinu

 

 

005

 

4

Ostala nematerijalna imovina

 

 

006

007 + … + 010

B

Materijalna imovina

 

 

007

 

1

Zemljišta

 

 

008

 

2

Građevinski objekti

 

 

009

 

3

Postrojenja i oprema

 

 

010

 

4

Ostala materijalna imovina

 

 

011

012 + 013 + 019

C

Ulaganja

 

 

012

 

1

Ulaganja u nekretnine

 

 

013

014 + … + 018

2

Financijska ulaganja

 

 

014

 

2.1

Financijska imovina koja se vodi po amortiziranom trošku

 

 

015

 

2.2

Financijska imovina po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit

 

 

016

 

2.3

Financijska imovina po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka

 

 

017

 

2.4

Ulaganja u pridružena društva, ovisna društva i zajedničke pothvate

 

 

018

 

2.5

Ostala financijska imovina

 

 

019

 

3

Ostala ulaganja

 

 

020

 

D

Odgođena i tekuća porezna imovina

 

 

021

022 + … + 025

E

Potraživanja

 

 

022

 

1

Potraživanja od kupaca

 

 

023

 

2

Potraživanja od države i drugih institucija

 

 

024

 

3

Potraživanja za kamate

 

 

025

 

4

Ostala potraživanja

 

 

026

 

F

Novac u banci i blagajni

 

 

027

 

G

Zalihe

 

 

028

 

H

Plaćeni troškovi budućeg razdoblja i nedospjela naplata prihoda

 

 

029

001 + 006 + 011 + 020 + 021 + 026 + 027 + 028

I

UKUPNO AKTIVA

 

 

030

 

J

IZVANBILANČNI ZAPISI

 

 

 

P A S I V A

u kunama

Broj pozicije

Elementi zbroja

Oznaka pozicije

Opis pozicije

Zadnji dan prethodne poslovne godine

Na izvještajni datum tekućeg razdoblja

031

032 + 033 + 037 + 040 + 041

A

KAPITAL I REZERVE

 

 

032

 

1

Temeljni kapital

 

 

033

034 + 035 + 036

2

Rezerve fer vrijednosti

 

 

034

 

2.1

Revalorizacija zemljišta i građevinskih objekata

 

 

035

 

2.2

Revalorizacija Financijske imovine

 

 

036

 

2.3

Ostale revalorizacijske rezerve

 

 

037

038 + 039

3

Rezerve iz dobiti

 

 

038

 

3.1

Zakonske rezerve

 

 

039

 

3.2

Ostale rezerve

 

 

040

 

4

Zadržana dobit ili preneseni gubitak

 

 

041

 

5

Dobit ili gubitak tekućeg obračunskog razdoblja

 

 

042

043 + 044

B

FINANCIJSKE OBVEZE

 

 

043

 

1

Obveze po osnovi zajmova i kredita

 

 

044

 

2

Ostale financijske obveze

 

 

045

 

C

ODGOĐENA I TEKUĆA POREZNA OBVEZA

 

 

046

047 + … + 051

D

OSTALE OBVEZE

 

 

047

 

1

Obveze prema dobavljačima

 

 

048

 

2

Obveze prema povezanim poduzećima

 

 

049

 

3

Obveze za plaće i naknade plaća

 

 

050

 

4

Obveze za poreze i doprinose

 

 

051

 

5

Ostale obveze

 

 

052

 

E

ODGOĐENO PLAĆANJE TROŠKOVA I PRIHOD BUDUĆEG RAZDOBLJA

 

 

053

031 + 042 + 045 + 046 + 052

F

UKUPNO PASIVA

 

 

054

 

G

IZVANBILANČNI ZAPISI

 

 

Dodatak bilanci (pozicija za konsolidirane financijske izvještaje)

055

056 + 057

I

Kapital i rezerve

 

 

056

 

1

Pripisano imateljima kapitala matice

 

 

057

 

2

Pripisano nekontrolirajućem interesu

 

 

Izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti za razdoblje

u kunama

Broj pozicije

Elementi zbroja

Oznaka pozicije

POZICIJA

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće poslovno razdoblje

001

002 + … + 005

A

PRIHODI OD PRUŽANJA USLUGA

 

 

002

 

1

Prihodi od usluga depozitorija

 

 

003

 

2

Prihodi od usluga poravnanja

 

 

004

 

3

Prihodi od usluga namire

 

 

005

 

4

Prihodi od ostalih usluga

 

 

006

007 + 008 + 009 + 010

B

OSTALI POSLOVNI PRIHODI

 

 

007

 

1

Prihod od naplaćenih prethodno ispravljenih potraživanja od kupaca

 

 

008

 

2

Prihodi od najma

 

 

009

 

3

Dobit od ukidanja rezervacija za umanjenje vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

 

 

010

 

4

Ostali prihodi

 

 

011

012 + … + 019

C

TROŠKOVI

 

 

012

 

1

Materijalni troškovi

 

 

013

 

2

Troškovi usluga

 

 

014

 

3

Troškovi intelektualnih usluga

 

 

015

 

4

Troškovi osoblja

 

 

016

 

5

Amortizacija

 

 

017

 

6

Rezerviranja troškova i rizika

 

 

018

 

7

Gubici od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

 

 

019

 

8

Ostali troškovi

 

 

020

020 + 021 + 022 + 023

D

FINANCIJSKI PRIHODI

 

 

021

 

1

Prihodi od kamata

 

 

022

 

2

Pozitivne tečajne razlike

 

 

023

 

3

Ostali financijski prihodi

 

 

 

 

 

 

 

 

024

025 + 026 + 027

E

FINANCIJSKI RASHODI

 

 

025

 

1

Rashodi od kamata

 

 

026

 

2

Negativne tečajne razlike

 

 

027

 

3

Ostali financijski rashodi

 

 

 

 

 

 

 

 

028

001 + 006 + 018

H

UKUPNI PRIHODI

 

 

029

010 + 023

I

UKUPNI RASHODI

 

 

030

 

 

Udio u dobiti/gubitku pridruženog i ovisnog društva

 

 

031

028 - 029 + 030

J

DOBIT ILI GUBITAK PRIJE OPOREZIVANJA

 

 

032

 

K

POREZ NA DOBIT

 

 

033

031 - 032

L

DOBIT ILI GUBITAK TEKUĆE GODINE

 

 

034

 

1

Promjena revalorizacijskih rezervi (nekretnine, postrojenja, oprema i nematerijalna imovina)

 

 

035

 

2

Aktuarski dobici/gubici po mirovinskim

planovima definiranih primanja

 

 

036

 

3

Nerealizirani dobici/gubici financijske imovine po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit

 

 

037

 

4

Dobici/gubici od instrumenata zaštite novčanog tijeka

 

 

038

 

5

Dobici/gubici proizašli iz preračunavanja financijskih izvještaja inozemnog poslovanja

 

 

039

 

6

Porez na dobit na ostalu sveobuhvatnu dobit

 

 

040

034 + … + 039

M

OSTALA SVEOBUHVATNA DOBIT

 

 

041

033 + 040

N

UKUPNA SVEOBUHVATNA DOBIT

 

 

042

 

O

REKLASIFIKACIJSKE USKLADE

 

 

 

 

 

Dodatak **

 

 

043

 

 

Pripisano imateljima matice

 

 

044

 

 

Pripisano manjinskom interesu

 

 

** Pozicija za konsolidirane financijske izvještaje

IZVJEŠTAJ O NOVČANOM TOKU (INDIREKTNA METODA) za razdoblje

u kunama

Broj pozicije

Elementi zbroja

Oznaka pozicije

Opis pozicije

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće poslovno razdoblje

001

002 + 011 + 018

A

NOVČANI TOK OD POSLOVNIH AKTIVNOSTI

 

 

002

003 + 004

I

Novčani tijek prije promjene poslovne imovine i obveza

 

 

003

 

1.

Dobit/(gubitak) prije oporezivanja

 

 

004

005 + … + 010

2.

Usklađenja:

 

 

005

 

2.1

Amortizacija

 

 

006

 

2.2

Ispravci vrijednosti i rezerviranja za gubitke

 

 

007

 

2.3

Neto nerealizirana (dobit)/gubitak od financijske imovine i obveza po fer vrijednosti u računu dobiti i gubitka

 

 

008

 

2.4

(Dobit) /gubitak od prodaje materijalne imovine

 

 

009

 

2.5

Neto rezultat od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

 

 

010

 

2.6

Ostali (dobici) / gubici

 

 

011

012 + … + 017

II

Povećanje/smanjenje poslovne imovine i obveza

 

 

012

 

1.

(Povećanje)/smanjenje zaliha

 

 

013

 

2.

Povećanje/(smanjenje) potraživanja

 

 

014

 

3.

(Povećanje)/smanjenje plaćenih troškova budućeg razdoblja

 

 

015

 

4.

Povećanje/(smanjenje) obveza prema dobavljačima

 

 

016

 

5.

Povećanje/(smanjenje) ostalih obveza

 

 

017

 

6.

Povećanje/(smanjenje) odgođenog plaćanja troškova i prihoda budućih razdoblja

 

 

018

 

III

(Plaćeni porez na dobit)

 

 

019

020 + … + 023

B

NOVČANI TOK OD ULAGAČKIH AKTIVNOSTI

 

 

020

 

1.

Primici od prodaje/(izdaci za stjecanje) materijalne i nematerijalne imovine

 

 

021

 

2.

Primici od prodaje/(izdaci za stjecanje) financijske imovine

 

 

022

 

3.

Primljene dividende

 

 

023

 

4.

Ostali primici/(izdaci) iz ulagačkih aktivnosti

 

 

024

025 + … + 030

C

NOVČANI TOK OD FINANCIJSKIH AKTIVNOSTI

 

 

025

 

1.

Novčani primici uslijed povećanja temeljnog kapitala

 

 

026

 

2.

Novčani primici od primljenih kratkoročnih i dugoročnih zajmova

 

 

027

 

3.

Novčani izdaci za otplatu primljenih kratkoročnih i dugoročnih zajmova

 

 

028

 

4.

Novčani izdaci za otkup vlastitih dionica

 

 

029

 

5.

Novčani izdaci za isplatu udjela u dobiti (dividendi)

 

 

030

 

6.

Ostali primici/izdaci od financijskih aktivnosti

 

 

031

001 + 019 + 024

D

NETO POVEĆANJE/(SMANJENJE) NOVCA I NOVČANIH EKVIVALENATA

 

 

032

 

E

NOVAC I NOVČANI EKVIVALENTI NA POČETKU GODINE

 

 

033

031 + 032

F

NOVAC I NOVČANI EKVIVALENTI NA KRAJU GODINE

 

 

 

IZVJEŠTAJ O NOVČANOM TOKU (DIREKTNA METODA) za razdoblje

u kunama

Broj pozicije

Elementi zbroja

Oznaka pozicije

Opis pozicije

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće poslovno razdoblje

001

002 + 005

A

NETO NOVČANI TOK OD POSLOVNIH AKTIVNOSTI

 

 

002

003 + 004

I

Ukupno novčani primici od poslovnih aktivnosti

 

 

003

 

1

Novčani primici od kupaca

 

 

004

 

2

Ostali novčani primici od poslovnih aktivnosti

 

 

005

006 + … + 010

II

Ukupno novčani izdaci od poslovnih aktivnosti

 

 

006

 

1

Novčani izdaci od dobavljača

 

 

007

 

2

Novčani izdaci za zaposlene

 

 

008

 

3

Novčani izdaci za kamate

 

 

009

 

4

Novčani izdaci za poreze

 

 

010

 

5

Ostali novčani izdaci od poslovnih aktivnosti

 

 

011

012 + 016

B

NETO NOVČANI TOK OD ULAGAČKIH AKTIVNOSTI

 

 

012

013 + 014 + 015

I

Ukupno novčani primici od ulagačkih aktivnosti

 

 

013

 

1

Novčani primici od prodaje dugotrajne materijalne i nematerijalne imovine

 

 

014

 

2

Novčani primici od prodaje vlasničkih i dužničkih instrumenata

 

 

015

 

3

Ostali novčani primici od ulagačkih aktivnosti

 

 

016

017 + 018 + 019

II

Ukupno novčani izdaci od ulagačkih aktivnosti

 

 

017

 

1

Novčani izdaci od prodaje dugotrajne materijalne i nematerijalne imovine

 

 

018

 

2

Novčani izdaci od prodaje vlasničkih i dužničkih instrumenata

 

 

019

 

3

Ostali novčani izdaci od ulagačkih aktivnosti

 

 

020

021 + 024

C

NETO NOVČANI TOK OD FINANCIJSKIH AKTIVNOSTI

 

 

021

022 + 023

I

Ukupno novčani primici od financijskih aktivnosti

 

 

022

 

1

Novčani primici od glavnice kredita, pozajmica i drugih posudbi

 

 

023

 

2

Ostali novčani primici od financijskih aktivnosti

 

 

024

025 + 026 + 027

II

Ukupno novčani izdaci od financijskih aktivnosti

 

 

025

 

1

Novčani izdaci za otplatu glavnice kredita i obveznica

 

 

026

 

2

Novčani izdaci za isplatu dividendi

 

 

027

 

3

Ostali novčani izdaci od financijskih aktivnosti

 

 

028

001 + 011 + 020

D

POVEĆANJE/ SMANJENJE NOVČANOG TOKA

 

 

029

 

E

NOVAC I NOVČANI EKVIVALENTI NA POČETKU GODINE

 

 

030

028 + 029

F

NOVAC I NOVČANI EKVIVALENTI NA KRAJU GODINE

 

 

IZVJEŠTAJ O PROMJENAMA KAPITALA za razdoblje

u kunama

Opis pozicije

Raspodjeljivo vlasnicima matice

Raspodjeljivo nekontrolirajućim interesima

Ukupno kapital i rezerve

Upisani kapital

Rezerve kapitala

Rezerve iz dobiti

Dobit ili gubitak tekuće godine (razdoblja)

Zadržana dobit ili preneseni gubitak

Rezerve fer vrijednosti

Ostale revalorizacijske rezerve

 

 

Stanje 1. siječnja prethodne godine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Promjena računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispravak pogreški prethodnih razdoblja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje 1. siječnja prethodne god. (prepravljeno)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobit ili gubitak razdoblja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nerealizirani dobici ili gubici od financijske imovine po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale nevlasničke promjene kapitala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno izravno priznati prihodi i rashodi prethodne godine (razdoblja iz prethodne godine)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povećanje/smanjenje upisanog kapitala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale uplate vlasnika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Isplata udjela u dobiti/dividenda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale raspodjele vlasnicima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje na zadnji dan izvještajnog razdoblja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje 1. siječnja tekuće poslovne godine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Promjena računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispravak pogreški prethodnih razdoblja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje 1. siječnja tekuće poslovne god. (prepravljeno)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobit ili gubitak razdoblja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nerealizirani dobici ili gubici od financijske imovine po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale nevlasničke promjene kapitala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno izravno priznati prihodi i rashodi tekuće godine (tekućeg razdoblja)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povećanje/smanjenje upisanog kapitala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale uplate vlasnika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Isplata udjela u dobiti/dividenda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale raspodjele vlasnicima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje na zadnji dan izvještajnog razdoblja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRILOG II

KONTNI PLAN ZA SREDIŠNJI DEPOZITORIJ VRIJEDNOSNIH PAPIRA

0 DUGOTRAJNA I DUGOROČNA IMOVINA I GUBITAK IZNAD KAPITALA

1 NOVAC, KRATKOROČNA POTRAŽIVANJA, KRATKOROČNA FINANCIJSKA IMOVINA I AKTIVNA OBRAČUNSKA KONTA

2 KRATKOROČNE OBVEZE I PASIVNA OBRAČUNSKA KONTA

3 MATERIJAL I SITAN INVENTAR

4 TROŠKOVI

5 JAMSTVENI FOND

6 ROBA

7 PRIHODI I RASHODI

8 FINANCIJSKI REZULTAT POSLOVANJA

9 DUGOROČNE OBVEZE, KAPITAL I REZERVE, ODGOĐENA POREZNA OBVEZA I IZVANBILANČNA EVIDENCIJA

0

 

 

 

DUGOTRAJNA I DUGOROČNA IMOVINA I GUBITAK IZNAD KAPITALA

 

00

 

 

Dugotrajna nematerijalna imovina

 

 

001

 

Osnivački izdaci

 

 

 

0010

Izdaci za istraživanje i razvoj

 

 

 

0011

Izdaci za projekte i drugu dokumentaciju

 

 

 

0013

Izdaci u osnivanju-javni bilježnik

 

 

002

 

Patenti i zaštitni znakovi

 

 

 

0025

Prava na model i zaštitni znak

 

 

003

 

Licencije i ostala prava

 

 

004

 

Prava uporabe najmova

 

 

 

0040

Pravo uporabe dug. najmova

 

 

005

 

Nematerijalna imovina u pripremi

 

 

 

0050

Ulaganje u istraživanje i razvoj

 

 

 

00501

Nematerijalna imovina u pripremi

 

 

 

00502

Izdaci za stručno osposobljavanje i usavršavanje u tijeku

 

 

 

00503

Izdaci u tijeku na tuđim sredstvima od Min.Fin

 

 

 

0051

Izdaci za projekte i dokumentaciju u pripremi

 

 

006

 

Predujmovi za nematerijalnu imovinu

 

 

 

0060

Predujmovi za software

 

 

 

0062

Predujmovi za zaštitni znak, patente, licencije, računske software

 

 

007

 

Ostala nematerijalna imovina

 

 

008

 

Ispravak vrijednosti prava uporabe najmova

 

 

 

0080

Ispravak vrijednosti prava uporabe najmova

 

 

009

 

Ispravak vrijednosti ostale nematerijalne imovine

 

01

 

 

Zemljišta

 

 

010

 

Zemljišta ispod poslovnog objekta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

02

 

 

Građevinski objekti, postrojenja i oprema i ostalo

 

 

020

 

Građevinski objekti

 

 

 

0200

Upravna zgrada

 

 

 

02001

Parkirna garažna mjesta

 

 

021

 

Postrojenja i oprema

 

 

022

 

Alat, uredski namještaj i transportna sredstva

 

 

025

 

Građevinski objekti, postrojenja, oprema i ostala dugotrajna imovina u pripremi

 

 

 

0250

Građevinski objekti u pripremi

 

 

026

 

Predujmovi za materijalnu imovinu

 

 

 

0260

Predujmovi za građevinske objekte

 

 

 

0261

Predujmovi za opremu i ostalo

 

 

029

 

Ispravak vrijednosti materijalne imovine

 

 

 

0290

Ispravak vrijednosti alata. i uredskog namještaj a

 

 

 

02901

Ispravak vrijednosti postrojenja i opreme

 

 

 

02902

Ispravak vrijednosti automobila

 

 

 

02903

Ispravak vrijednosti upravne zgrade i garaža

 

04

 

 

Dugotrajna financijska imovina i ulaganja

 

 

040

 

Dionice i udjeli u povezanim društvima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

041

 

Dani zajmovi povezanim društvima

 

 

043

 

Dani depoziti i slična imovina

 

 

045

 

Ulaganja u dionice nepovezanih društava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

046

 

Ulaganja u dužničke vrijednosne papire

 

 

047

 

Ostala dugoročna ulaganja

 

 

048

 

Ostala dugotrajna financijska imovina

 

 

049

 

Ispravak vrijednosti dugotrajne financijske imovine

 

 

 

 

 

 

05

 

 

Dugoročna potraživanja

 

 

058

 

Ostala dugoročna potraživanja

 

 

059

 

Ispravak vrijednosti dugoročnih potraživanja

 

06

 

 

Ulaganja u nekretnine

 

 

060

 

Zemljišta

 

 

061

 

Građevinski objekti

 

 

 

 

 

 

 

062

 

Dio građevinskog objekta

 

 

069

 

Ispravak vrijednosti ulaganja u nekretnine

 

08

 

 

Odgođena porezna imovina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

NOVAC, KRATKOROČNA POTRAŽIVANJA, KRATKOROČNA FINANCIJSKA IMOVINA I AKTIVNA OBRAČUNSKA KONTA

 

10

 

 

Novac u banci i blagajni

 

 

100

 

Žiroračuni i tekući računi

 

 

 

 

 

 

 

101

 

Učesnici na tržištu vrijednosnih papira – pojedinačna namira

 

 

102

 

Novac u blagajni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

103

 

Devizni račun

 

 

104

 

Novčana sredstva jamstvenog fonda

 

 

105

 

Strana valuta u blagajni

 

 

106

 

Učesnici na tržištu vrijednosnih papira – ugovorna namira

 

 

107

 

Izdvojena novčana sredstva namire kupnje vrijednosnih papira

 

 

108

 

Učesnici na tržištu vrijednosnih papira – posebne namjene

 

 

109

 

Sredstva članova jamstvenog fonda

 

11

 

 

Instrumenti plaćanja

 

 

110

 

Čekovi

 

 

111

 

Mjenice

 

 

112

 

Obveznice

 

 

 

 

 

 

 

113

 

Dionice

 

 

114

 

Derivatni financijski instrumenti

 

 

115

 

Blagajnički zapisi

 

 

116

 

Trezorski zapisi

 

 

118

 

Udjeli u investicijskim fondovima

 

 

119

 

Ispravak vrijednosti vrijednosnih papira

 

12

 

 

Potraživanja od kupaca

 

 

120

 

Kupci u tuzemstvu

 

 

121

 

Kupci u inozemstvu

 

 

122

 

Kupci – povezana društva u zemlji

 

 

123

 

Kupci u predstečaju pravomoćni

 

 

124

 

Kupci u zemlji za ostale usluge

 

 

125

 

Kupci u postupku za predstečaj

 

 

126

 

Ispravak vrijednosti potraživanja od ostalih kupaca (124)

 

 

127

 

Ispravak vrijednosti potraživanja od kupaca u postupkuza predstečaj (125)

 

 

128

 

Ispravak vrijednosti potraživanja od kupaca predstečaj pravomocni (123)

 

 

129

 

Ispravak vrijednosti potraživanja od kupaca (120, 121, 122)

 

15

 

 

Kratkotrajna financijska imovina

 

 

150

 

Sudjelujući interesi (udjeli) u povezanim društvima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

151

 

Sudjelujući interesi (udjeli) u nepovezanim društvima

 

 

152

 

Dani predujmovi i zajmovi povezanim društvima

 

 

153

 

Dani predujmovi, depoziti i drugo

 

 

156

 

Ulaganja u dužničke vrijednosne papire-do godine dana

 

 

157

 

Ulaganja u ostale vrijednosne papire

 

 

158

 

Ostala kratkotrajna financijska imovina

 

 

159

 

Ispravak vrijednosti kratkotrajne imovine

 

16

 

 

Ostala potraživanja

 

 

160

 

Potraživanja od države i drugih institucija

 

 

162

 

Potraživanja za više plaćene doprinose i članarine

 

 

163

 

Potraživ.za isplaćene predujmove poreza na dobit

 

 

165

 

Potraživanja od radnika

 

 

166

 

Potraživanja od osiguravajućih društava i slična potraživanja

 

 

168

 

Potraživanja za kamate i ostala potraživanja

 

 

169

 

Ispravak vrijednosti ostalih potraživanja

 

18

 

 

Potraživanja za poreze i pretporeze

 

 

180

 

Potraživanja za PDV – pretporez ostalo

 

 

181

 

Potraživanja za PDV-pretporez 5,13 i 25%

 

19

 

 

Unaprijed plaćeni troškovi budućeg razdoblja i nedospjela naplata prihoda

 

 

190

 

Unaprijed plaćeni troškovi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

191

 

Obračunata potraživanja

2

 

 

 

KRATKOROČNE OBVEZE I PASIVNA OBRAČUNSKA KONTA

 

21

 

 

Obveze po vrijednosnim papirima

 

 

210

 

Obveze za izdane čekove

 

 

211

 

Obveze za izdane mjenice

 

 

212

 

Obveze za izdane obveznice

 

22

 

 

Obveze prema dobavljačima

 

 

220

 

Dobavljači iz tuzemstva

 

 

221

 

Dobavljači iz inozemstva

 

 

222

 

Dobavljači povezana društva iz tuzemstva

 

 

225

 

Obveze za nefakturiranu robu i usluge

 

 

226

 

Obveze prema dobavljačima plaćene kreditnim karticama

 

23

 

 

Obveze za prava upotrebe

 

 

230

 

Obveze za prava upotrebe dugoročnih najmova

 

24

 

 

Obveze prema povezanim društvima iz zajedničkih poslova

 

25

 

 

Obveze za zajmove, primljene predujmove i kolaterale za naknade

 

 

251

 

Obveza za zajmove povezanih osoba

 

 

257

 

Obveze za primljene predujmove

 

 

259

 

Obveze za kolaterale za naknade

 

26

 

 

Obveze za poreze, dividende, prema radnicima, za doprinose i ostale tekuće obveze

 

 

260

 

Obveze za posebne i lokalne poreze

 

 

261

 

Obveze za poreze iz dobiti

 

 

262

 

Obveze za dividende i udjele u dobiti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

263

 

Obveze prema radnicima

 

 

264

 

Obveze za doprinose na plaće i slične obveze na plaće

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

265

 

Obveze za ostale doprinose

 

 

266

 

Obveze prema fizičkim osobama za primitke koji se oporezuju kao drugi dohodak

 

 

 

 

 

 

 

269

 

Ostale kratkoročne obveze

 

 

 

2690

Obveze za pričuvu

 

 

 

2691

Obveze za naknade Hanfi

 

 

 

2693

Obveze za ostale naknade prema drugima

 

 

 

2694

Obveze za sudske i upravne pristojbe

 

 

 

2695

Obveze za nakn. odob. akata HANFA SKDD-a

 

 

 

2696

Obveze za nakn. povr. posl. ug. i stipendije

 

 

 

2697

Ostale obveze – prema radnicima i slično

 

 

 

2698

Obveze za osobe na stručnom osposobljavanju

 

27

 

 

Obveze za bruto i neto place i bruto neto naknade, doprinose, porez i prirez na dohodak te ostale troškove radnika

 

 

270

 

Obveze za bruto place i bruto naknade

 

 

 

2700

Obveze za bruto plaće

 

 

 

2702

Ostali primici po osnovi nesamostalnog rada

 

 

271

 

Obveze za neto place i neto naknade place

 

 

274

 

Doprinosi iz placa

 

 

275

 

Porez i prirez na dohodak

 

 

277

 

Obveze za neto naknade troškova radnika

 

28

 

 

Obveze za porez na dodanu vrijednost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

 

 

Odgođeno plaćanje troškova i prihod budućeg razdoblja

 

 

290

 

Obračunati troškovi

 

 

 

 

 

 

 

293

 

Odgođeno plaćanje doprinosa

 

 

296

 

Odgođeno priznavanje prihoda

 

 

297

 

Prihodi budućeg razdoblja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

MATERIJAL I SITNI INVENTAR

 

30

 

 

Sitan inventar u uporabi

 

 

300

 

Kupovna cijena po obračunu dobavljača

 

 

302

 

Carine i druge uvozne pristojbe

 

 

303

 

Nepovratni porezi

 

 

309

 

Obračun nabave

 

31

 

 

Sirovine i materijal u skladištu

 

 

310

 

Sirovine i materijal u skladištu

 

 

316

 

Sirovine i materijal u doradi, obradi i na putu

 

 

319

 

Odstupanje od cijena sirovina i materijala

 

32

 

 

Rezervni dijelovi u skladištu

 

 

320

 

Rezervni dijelovi u skladištu

 

35

 

 

Sitan inventar u skladištu

 

 

350

 

Sitan inventar u skladištu

 

 

351

 

Sitan inventar u upotrebi

 

 

354

 

Ambalaža u skladištu

 

 

357

 

Ispravak vrijednosti sitnog inventara, autoguma i ambalaže

 

 

359

 

Odstupanje od cijena sitnog inventara, autoguma i ambalaže

 

36

 

 

Predujmovi dobavljačima za sirovine i materijal

 

 

361

 

Predujmovi dobavljačima za sirovine i materijal

4

 

 

 

TROŠKOVI

 

40

 

 

Materijalni troškovi

 

 

400

 

Utrošene sirovine i materijal

 

 

401

 

Potrošena energija

 

 

405

 

Otpis sitnog inventara, ambalaže i auto guma

 

41

 

 

Troškovi usluga

 

 

410

 

Prijevozne usluge

 

 

411

 

Poštanske i telekomunikacijske usluge

 

 

412

 

Usluge održavanja

 

 

413

 

Usluge za investicijsko održavanje

 

 

414

 

Usluge na izradi proizvoda

 

 

415

 

Zakupnine i najamnine

 

 

416

 

Usluge promidžbe, reklame i sajmova

 

 

417

 

Usluge istraživanja i razvoja

 

 

418

 

Komunalne usluge

 

 

419

 

Usluge posredovanja

 

42

 

 

Troškovi ostalih usluga

 

 

420

 

Zdravstvene usluge

 

 

421

 

Bankarske usluge i usluge platnog prometa

 

 

422

 

Usluge-revizorske, odvjetničke, računovodstvene i savjetovanja i kontrole

 

 

 

4220

Usluge odvjetničkeradnje i zastupanja

 

 

 

4221

Revizorske usluge

 

 

 

4223

Usluge savjetovanja i konzultantske usluge

 

 

 

4224

Usluge interne revizije

 

 

 

4225

Konzultantske usluge IT -FINA

 

 

423

 

Premije osiguranja

 

 

425

 

Naknada za korištenje prava intelektualnogvlasništva

 

 

426

 

Komunalne naknade

 

 

427

 

Usluge obrade podataka

 

 

428

 

Naknade za ceste i tehničke preglede vozila

 

 

429

 

Ostale usluge

 

43

 

 

Troškovi amortizacije

 

 

430

 

Amortizacija do iznosa porezno priznatih rashoda

 

 

431

 

Amortizacija prava uporabe najmova

 

44

 

 

Naknade troškova radnika i slični troškovi

 

 

440

 

Dnevnice

 

 

442

 

Troškovi prijevoza i noćenja na službenom putu i za rad na terenu

 

 

443

 

Naknade troškova prijevoza na posao i s posla

 

 

444

 

Troškovi obrazovanja i stručnog usavršavanja radnika

 

 

445

 

Potpore radnicima

 

 

446

 

Ostale naknade i troškovi radnika

 

 

447

 

Otpremnine

 

 

448

 

Stipendije studentima i učenicima

 

 

449

 

Ostale naknade radnicima

 

45

 

 

Rezerviranje za troškove i rizike

 

 

450

 

Rezerviranje za troškove po započetim sudskim sporovima

 

 

455

 

Ostala rezerviranja troškova

 

 

457

 

Rezerviranja za rizike prema MSFI 9

 

46

 

 

Ostali troškovi poslovanja

 

 

460

 

Troškovi reprezentacije

 

 

461

 

Članarine strukovnim udrugama, zajednicama i drugim organizacijama

 

 

462

 

Naknade za šume

 

 

463

 

Ostali troškovi poslovanja

 

 

464

 

Upravni, sudski troškovi i takse

 

 

465

 

Troškovi stručne literature i tiska

 

 

466

 

Spomenička renta i troškovi zaštite okoliša

 

 

467

 

Naknade i drugi troškovi članova nadzornog odbora i slični troškovi

 

 

468

 

Porezi koji ne ovise o rezultatu

 

 

469

 

Doprinosi na druge dohotke

 

47

 

 

Plaće i doprinosi za rad

 

 

470

 

Plaće za rad

 

 

471

 

Doprinosi iz plaća

 

 

472

 

Doprinosi na plaće

 

 

475

 

Place po osnovi naknada, nagrada i drugih isplata zaposlenicima iznad propisanih iznosa

 

 

476

 

Naknada za neiskorištene godišnje odmore

 

49

 

 

Raspored troškova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

JAMSTVENI FOND

 

50

 

 

Sredstva jamstvenog fonda

 

 

500

 

Sredstva jamstvenog fonda

 

51

 

 

Novčana sredstva jamstvenog fonda

 

 

510

 

Novčana sredstva jamstvenog fonda

 

52

 

 

Garancije u jamstvenom fondu

 

 

520

 

Garancije u jamstvenom fondu

 

53

 

 

Kamate i naknade jamstvenog fonda

 

 

530

 

Kamate jamstvenog fonda

 

 

531

 

Naknade po jamstvenom fondu

6

 

 

 

ROBA

 

65

 

 

Troškovi robe

 

 

650

 

Kupovna cijena robe od dobavljača-trošak

 

 

651

 

Troškovi kupnje robe

 

 

652

 

Carina i druge uvozne pristojbe za robu

 

 

653

 

Porez na promet i druge pristojbe za robu

 

 

659

 

Obračun nabave

 

66

 

 

Roba na skladištu

 

 

660

 

Roba na skladištu

 

 

664

 

Ukalkulirani porez na dodanu vrijednost

 

 

669

 

Vrijednosno usklađenje zaliha robe

7

 

 

 

Prihodi i rashodi

 

72

 

 

Financijski rashodi

 

 

724

 

Kamate

 

 

725

 

Negativne tečajne razlike

 

 

729

 

Ostali financijski rashodi

 

73

 

 

Ostali rashodi

 

 

730

 

Neotpisana vrijednost i drugi troškovi otuđene i rashodovane imovine

 

 

731

 

Rashodi darovanja prema posebnim propisima

 

 

733

 

Manjkovi

 

 

735

 

Naknade štete

 

 

736

 

Otpisana potraživanja

 

 

737

 

Naknadno utvrđeni rashodi iz prošlih godina

 

 

739

 

Ostali rashodi

 

74

 

 

Nerealizirani gubici i vrijednosna usklađenja financijske imovine i potraživanja

 

 

741

 

Vrijednosno usklađivanje financijske imovine

 

 

747

 

Vrijednosno usklađivanje potraživanja od kupaca

 

 

749

 

Vrijednosno usklađenje potraživanja od kupaca u predstečajnom postupku

 

75

 

 

Prihodi od prodaje usluga i ostali prihodi

 

 

750

 

Prihodi od prodaje usluga povezanim društvima

 

 

751

 

Prihodi od prodaje usluga na domaćem tržištu

 

 

752

 

Prihodi od prodaje usluga na stranom tržištu

 

 

753

 

Prihodi od poticaja

 

 

755

 

Prihodi s osnove upotrebe proizvoda i usluga

 

 

757

 

Prihodi od zakupnina i najamnina

 

 

758

 

Prihodi od ukidanja rezerviranja

 

 

759

 

Ostali prihodi

 

76

 

 

Prihodi od prodaje robe

 

 

 

 

 

 

77

 

 

Financijski prihodi

 

 

771

 

Prihodi od kamata od poslovnih banaka i ostali financijski prihodi

 

 

773

 

Prihodi i rashodi po osnovi financijskih instrumenata

 

 

774

 

Pozitivne tečajne razlike

 

 

775

 

Prihodi u visini realiziranih dobitaka od prodanih udjela i druge financijske imovine

 

 

777

 

Nerealizirani dobici (prihodi)

 

 

779

 

Ostali financijski prihodi

 

78

 

 

Ostali prihodi

 

 

780

 

Prihodi od prestanka priznavanja dugotrajne nematerijalne i materijalne imovine

 

 

786

 

Naplaćena prethodno ispravljena potraživanja

 

 

787

 

Prihodi iz prošlih godina

 

 

789

 

Ostali prihodi

 

79

 

 

Razlika prihoda i rashoda

 

 

790

 

Razlika prihoda i rashoda

8

 

 

 

FINANCIJSKI REZULTAT POSLOVANJA

 

82

 

 

Dobit prije oporezivanja i raspored dobiti i gubitka

 

 

820

 

Dobit prije oporezivanja

 

 

829

 

Raspored dobiti i gubitka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

DUGOROČNE OBVEZE, KAPITAL I REZERVE, ODGOĐENA POREZNA OBVEZA I izvanbilančna evidencija

 

91

 

 

Kapital

 

 

910

 

Temeljni kapital

 

 

 

 

 

 

92

 

 

Rezerve iz dobiti

 

 

920

 

Zakonske rezerve

 

 

929

 

Ostale rezerve

 

93

 

 

Rezerve fer vrijednosti

 

 

 

 

Revalorizacija zemljišta i građevinskih objekata

 

 

932

 

Revalorizacija financijske imovine

 

 

933

 

Ostale revalorizacijske rezerve

 

94

 

 

Zadržana dobit i preneseni gubitak

 

 

940

 

Zadržana dobit

 

 

941

 

Preneseni gubitak

 

 

942

 

Dobit tekuće godine (neto dobit)

 

95

 

 

Dugoročne obveze prema povezanim društvima u zemlji i obveze po najmovima

 

 

950

 

Obveze prema povezanim društvima u zemlji

 

 

951

 

Dugoročne obveze po najmovima

 

96

 

 

Dugoročna rezerviranja

 

 

960

 

Rezerviranja za mirovine i otpremnine

 

 

961

 

Rezerviranja za troškove započetih sudskih sporova

 

 

969

 

Ostala dugoročna rezerviranja

 

98

 

 

Odgođena porezna obveza

 

 

 

 

 

 

99

 

 

Izvanbilančna evidencija

 

 

990

 

Tuđa materijalna imovina

 

 

991

 

Prava

 

 

992

 

Vrijednosni papiri

 

 

 

 

 

 

 

994

 

Ostala sumnjiva i sporna potraživanja

 

 

995

 

Obveze za tuđu materijalnu imovinu

 

 

996

 

Obveza za prava

 

 

997

 

Obveze za primljene vrijednosne papire

 

 

998

 

Obveze za izdane vrijednosne papire

 

 

999

 

Obveze ostala sumnjiva i sporna potraživanja

 

 

Copyright © Ante Borić