Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 66/2019 (10.7.2019.)

 

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga

Na temelju članka 273. stavka 5. i članka 280. stavka 7. Zakona o tržištu kapitala (»Narodne novine« broj 65/18), te članka 264. stavka 9. Zakona o tržištu kapitala i članka 19. stavka 6. Zakona o računovodstvu (»Narodne novine« broj 78/15, 134/15, 120/16 i 116/18), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga je, na sjednici Upravnog vijeća održanoj 28. lipnja 2019., donijela

 

PRAVILNIK O REDOVITOM DOPRINOSU ČLANOVA, NAČINU RASPOLAGANJA SREDSTVIMA I FINANCIJSKIM IZVJEŠTAJIMA FONDA ZA ZAŠTITU ULAGATELJA

Opća odredba

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se:

– obračun, način i rokovi uplate redovitog doprinosa koji su članovi dužni uplaćivati u Fond,

– način raspolaganja, evidentiranja i izvještavanja Hanfe o sredstvima Fonda, i

– sadržaj i struktura financijskih izvještaja Fonda i način njihova dostavljanja Hanfi.

Pojmovi

Članak 2.

Izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku imaju sljedeće značenje:

1. Zakon je Zakon o tržištu kapitala (»Narodne novine« broj 65/18).

2. Hanfa je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga čije su nadležnosti i djelokrug propisani Zakonom o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (»Narodne novine« broj 140/05 i 12/12) i Zakonom.

3. Fond je Fond za zaštitu ulagatelja, čije je formiranje i upravljanje propisano odredbama članaka 254. do 283. Zakona.

4. Član Fonda je član Fonda kako je definiran člankom 255. Zakona.

5. Operater Fonda je pravna osoba koja je od Hanfe dobila odobrenje za formiranje i upravljanje Fondom, ili Hanfa ako ona formira i upravlja Fondom.

6. Osnovica je prihod koji je Član Fonda ostvario u proteklom tromjesečju pružajući određenu investicijsku uslugu ili obavljajući investicijsku aktivnost iz članka 5. Zakona, pri čemu se tromjesečja računaju kalendarski s početkom koji odgovara početku kalendarske godine.

7. Aktivni klijent je klijent Člana Fonda za čiji račun je u proteklom tromjesečju Član Fonda izvršio barem jednu transakciju s jednim ili više financijskih instrumenata, pri čemu se tromjesečja računaju kalendarski s početkom koji odgovara početku kalendarske godine.

Obračun redovitog doprinosa

Članak 3.

(1) Način obračuna i visina redovitog doprinosa temelje se na vrsti, opsegu i složenosti investicijskih usluga i aktivnosti i pomoćnih usluga iz članka 5. Zakona, koje Član Fonda pruža i obavlja.

(2) Redoviti doprinos Člana Fonda čini zbroj dva zasebna dijela: (a) dijela koji se obračunava prema Osnovici i (b) dijela koji se obračunava prema broju Aktivnih klijenata.

Dio redovitog doprinosa koji se obračunava prema Osnovici

Članak 4.

(1) Dio redovitog doprinosa koji se obračunava prema Osnovici, za svakog Člana Fonda čini zbroj pojedinačnih obračuna propisanih stavcima 2., 3. i 4. ovoga članka, na način da se za svaku uslugu i aktivnost Osnovica pomnoži propisanom stopom.

(2) Za svaku od investicijskih usluga i aktivnosti propisanih člankom 5. stavkom 1. točkama 1., 2., 6. i 7. Zakona primjenjuje se stopa od 1% od iznosa Osnovice.

(3) Za investicijsku uslugu propisanu člankom 5. stavkom 1. točkom 4. Zakona primjenjuje se stopa od 1,5% od iznosa Osnovice.

(4) Za pomoćne usluge propisane člankom 5. stavkom 2. točkom 1. Zakona primjenjuje se stopa od 2% od iznosa Osnovice.

Dio redovitog doprinosa koji se obračunava prema broju Aktivnih klijenata

Članak 5.

Član Fonda dužan je uplatiti iznos od 5,00 (pet) kuna za svakog pojedinog Aktivnog klijenta u pojedinom tromjesečju.

Pravila Operatera Fonda

Članak 6.

Operater Fonda može svojim pravilima, uz prethodno odobrenje Hanfe, umanjiti stope propisane člankom 4. ovoga Pravilnika, kao i iznos koji se uplaćuje za Aktivnog klijenta propisan člankom 5. ovoga Pravilnika, u slučaju kada je to opravdano s obzirom na prihode Članova Fonda, ako time neće omesti redovno funkcioniranje i svrhu Fonda.

Rokovi obračuna i uplate redovitog doprinosa

Članak 7.

(1) Obračun redovitog doprinosa Člana Fonda obavlja se po proteku tromjesečja za koji se redoviti doprinos obračunava.

(2) Za potrebe izračuna redovitog doprinosa, Članovi Fonda dužni su Operateru Fonda dostavljati podatke o broju Aktivnih klijenata, na način i u rokovima koje svojim pravilima propiše Operater Fonda, dok podatke o ostvarenim prihodima Članova Fonda za svako tromjesečje Operater Fonda preuzima od Hanfe.

(3) Operater Fonda dostavlja Članu Fonda izračun obveze redovitog doprinosa u roku od 10 dana od proteka roka za dostavu nadzornih izvještaja za pojedino tromjesečje za koje se uplaćuje redoviti doprinos, propisanog pravilnikom o nadzornim izvještajima za pravne osobe ovlaštene za pružanje investicijskih i pomoćnih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti.

(4) Član Fonda uplaćuje iznos redovitog doprinosa u Fond najkasnije u roku od 10 dana od dana zaprimanja izračuna obveze koji je Članu Fonda dostavio Operater Fonda.

(5) Način uplate redovitog doprinosa Članova Fonda propisat će Operater Fonda svojim pravilima.

Raspolaganje sredstvima Fonda

Članak 8.

Operater Fonda dužan je sredstvima Fonda upravljati na siguran i profitabilan način, vodeći računa o disperziji rizika i tržišnim kretanjima, a kako bi se očuvala vrijednost i likvidnost Fonda.

Evidentiranje i izvještavanje Hanfe o sredstvima Fonda

Članak 9.

(1) Operater Fonda dužan je ažurno voditi poslovnu dokumentaciju i druge administrativne i/ili poslovne evidencije o upravljanju sredstvima Fonda, na način koji omogućuje da se u svakom trenutku može provjeriti način upravljanja i stanje tih sredstava.

(2) Operater Fonda dužan je tromjesečno dostavljati Hanfi izvještaj o broju članova i ukupnoj vrijednosti imovine Fonda, u pisanom obliku na Obrascu FZU koji je Prilog I. ovoga Pravilnika, neposredno ili poštom, u roku od 20 dana od isteka tromjesečja.

(3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka, Operater Fonda je dužan izvještaj dostaviti i na poseban zahtjev Hanfe.

Financijski izvještaji Fonda

Članak 10.

(1) Godišnje i polugodišnje financijske izvještaje Fonda čine:

– Izvještaj o financijskom položaju,

– Izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti,

– Izvještaj o novčanom toku,

– Bilješke uz financijske izvještaje.

(2) Operater Fonda dužan je voditi poslovne knjige, sastavljati knjigovodstvene isprave, vrednovati imovinu i obveze te sastavljati financijske izvještaje sukladno Zakonu i Zakonu o računovodstvu, poštujući pritom računovodstvene i financijske standarde i načela, te opće računovodstvene pretpostavke.

(3) Operater Fonda prilikom sastavljanja Izvještaja o novčanom toku iz stavka 1. ovoga članka može koristiti direktnu ili indirektnu metodu.

(4) Godišnji financijski izvještaji iz stavka 1. ovoga članka moraju biti revidirani od strane revizora.

(5) Osim izvještaja iz stavka 1. ovoga članka, Hanfa može od Operatera Fonda zahtijevati dodatne podatke, informacije i objašnjenja za pojedine stavke u godišnjim i polugodišnjim financijskim izvještajima.

Sadržaj i struktura financijskih izvještaja Fonda

Članak 11.

(1) Operater Fonda dužan je sastavljati polugodišnje i godišnje financijske izvještaje navedene u članku 10. stavku 1. alinejama 1. do 3. ovoga Pravilnika sukladno sadržaju i strukturi koji su propisani obrascima u Prilogu II. ovoga Pravilnika i tehničkom uputom Hanfe. Sadržaj i struktura polugodišnjih i godišnjih financijskih izvještaja Fonda su isti.

(2) Bilješke uz financijske izvještaje iz članka 10. stavka 1. alineje 4. ovoga Pravilnika sastavljaju se u skladu s odredbama standarda financijskog izvještavanja na način da pružaju:

– dodatne i dopunske informacije koje nisu prezentirane u izvještaju o financijskom položaju, izvještaju o sveobuhvatnoj dobiti i izvještaju o novčanom toku, te

– informacije o dodatnim podacima koji nisu prezentirani drugdje u financijskim izvještajima, ali su potrebni za razumijevanje bilo kojeg sastavnog dijela financijskih izvještaja.

Rokovi i način dostavljanja Hanfi financijskih izvještaja Fonda

Članak 12.

(1) Operater Fonda dužan je dostaviti Hanfi polugodišnje financijske izvještaje u roku od dva mjeseca od isteka prvog polugodišta tekuće poslovne godine.

(2) Operater Fonda dužan je dostaviti Hanfi godišnje financijske izvještaje u roku od 15 dana od dana zaprimanja revizorskog izvješća, a najkasnije u roku od četiri mjeseca od zadnjeg dana poslovne godine na koju se izvještaji odnose.

(3) Operater Fonda dužan je dostaviti Hanfi polugodišnje i godišnje financijske izvještaje u elektroničkom obliku potpisane naprednim elektroničkim potpisom na način propisan u tehničkoj uputi Hanfe.

(4) U opravdanim slučajevima nemogućnosti dostave polugodišnjih i/ili godišnjih financijskih izvještaja na način propisan stavkom 3. ovoga članka, Operater Fonda dužan je u propisanom roku dostaviti iste u pisanom obliku, neposredno ili poštom, u svrhu pravodobnog izvješćivanja. Operater Fonda dužan je dostaviti polugodišnje i godišnje financijske izvještaje na način propisan stavkom 3. ovoga članka čim prestanu razlozi nemogućnosti dostave.

(5) Operater Fonda dužan je izvještaje iz stavka 2. ovoga članka, na obrascima iz Priloga II. ovoga Pravilnika, zajedno s revizorskim izvješćem te godišnjim izvješćem, dostaviti i u pisanom obliku, neposredno ili poštom.

Stupanje na snagu

Članak 13.

(1) Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«, a na polugodišnje financijske izvještaje se prvi put primjenjuje sa stanjem na dan 30. lipnja 2019. godine.

(2) Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika, prestaju važiti Pravilnik o obračunu, načinu i rokovima uplate redovitog doprinosa članova Fonda za zaštitu ulagatelja (»Narodne novine« broj 81/09) i Pravilnik o strukturi i sadržaju polugodišnjih i godišnjih financijskih izvještaja Fonda za zaštitu ulagatelja (»Narodne novine« broj 41/16 i 128/17).

Klasa: 011-02/19-01/01

Urbroj: 326-01-70-72-19-10

Zagreb, 28. lipnja 2019.

Predsjednik Upravnog vijeća dr. sc. Ante Žigman, v. r.

PRILOG I

Obrazac izvještaja o stanju Fonda za zaštitu ulagatelja (FZU)

Osnovni podaci o stanju Fonda za zaštitu ulagatelja

Zadnji dan izvještajnog razdoblja

 

Broj članova Fonda

 

Novčana sredstva na računu za naknadu za upravljanje Fondom

Iznos

Kreditna institucija

 

 

 

 

 

 

 

Imovina Fonda za zaštitu ulagatelja

Novčana sredstva na računu kod HNB-a

 

Oročeni depoziti

Iznos

Kreditna institucija

Duracija/dospijeće

Kamata

 

 

 

 

 

 

 

 

Financijski instrumenti

ISIN

Količina

Duracija/dospijeće

Kamata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dospjela nenaplaćena potraživanja Fonda za zaštitu ulagatelja

Iznos

Opis

 

 

 

 

 

PRILOG II

Obrasci financijskih izvještaja operatera Fonda za zaštitu ulagatelja

IZVJEŠTAJ O FINANCIJSKOM POLOŽAJU NA DAN

AKTIVA

u kunama

Broj pozicije

Elementi zbroja

Oznaka pozicije

Opis pozicije

Prethodna godina

Tekuća godina

001

002+003+ 004+005

A

IMOVINA

 

 

002

 

1

Novac i novčani ekvivalenti

 

 

003

 

2

Potraživanja od članova

 

 

004

 

3

Ostala potraživanja

 

 

005

 

4

Financijska imovina

 

 

006

007+009

B

OBVEZE

 

 

007

008

I

Dugoročne obveze

 

 

008

 

1

Obveze za primljene kredite i zajmove

 

 

009

010+011

II

Kratkoročne obveze

 

 

010

 

1

Obveze prema Operateru Fonda

 

 

011

 

2

Ostale obveze

 

 

012

013+014+015

C

NETO IMOVINA

 

 

013

 

1

Dobit ili gubitak razdoblja

 

 

014

 

2

Zadržana dobit

 

 

015

 

3

Rezerve fer vrijednosti

 

 

016

 

D

IZVANBILANČNI ZAPISI

 

 

 

 

IZVJEŠTAJ O SVEOBUHVATNOJ DOBITI ZA RAZDOBLJE

u kunama

Broj pozicije

Elementi zbroja

Oznaka pozicije

POZICIJA

Prethodna godina

Tekuća godina

001

002+003+ 004+005

A

PRIHODI

 

 

002

 

1

Prihodi od inicijalnih doprinosa

 

 

003

 

2

Prihodi od redovitih doprinosa

 

 

004

 

3

Prihodi od naknade za upravljanje Fondom

 

 

005

 

4

Prihodi od ostalih usluga

 

 

006

 

B

TROŠKOVI

 

 

007

008+…+011

C

FINANCIJSKI PRIHODI

 

 

008

 

1

Prihodi od kamata

 

 

009

 

2

Pozitivne tečajne razlike

 

 

010

 

3

Dobit od ukidanja rezervacija za umanjenje vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

 

 

011

 

4

Ostali financijski prihodi

 

 

012

012+…+016

D

FINANCIJSKI RASHODI

 

 

013

 

1

Rashodi od kamata

 

 

014

 

2

Negativne tečajne razlike

 

 

015

 

3

Gubici od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

 

 

016

 

4

Ostali financijski rashodi

 

 

017

001+007

G

UKUPNI PRIHODI

 

 

018

006+012

H

UKUPNI RASHODI

 

 

019

017-018

I

DOBIT ILI GUBITAK RAZDOBLJA

 

 

020

 

1

Nerealizirani dobici/gubici financijske imovine po fer vrijednosti kroz ostalu sveobuhvatnu dobit

 

 

021

 

2

Dobici/gubici od instrumenata zaštite novčanog tijeka

 

 

022

020+021

J

OSTALA SVEOBUHVATNA DOBIT

 

 

023

019+022

K

UKUPNA SVEOBUHVATNA DOBIT

 

 

024

 

L

REKLASIFIKACIJSKE USKLADE

 

 

 

 

IZVJEŠTAJ O NOVČANOM TOKU (INDIREKTNA METODA) za razdoblje

u kunama

Broj pozicije

Elementi zbroja

Oznaka pozicije

Opis pozicije

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće poslovno razdoblje

001

 

A

DOBIT ILI GUBITAK RAZDOBLJA

 

 

002

 

1

Vrijednosno usklađenje

 

 

003

 

2

Tečajne razlike

 

 

004

 

3

Prihodi od kamata

 

 

005

 

4

Rashodi od kamata

 

 

006

 

5

Ostali (dobici)/gubici

 

 

007

001+002+ 003+004+ 005+006

B

NETO IMOVINA NAKON USKLAĐENJA

 

 

008

009+010+ 011+ 012+

013+014+015

C

NOVČANI TOK OD POSLOVNIH AKTIVNOSTI

 

 

009

 

1

(Povećanje)/smanjenje zajmova i potraživanja

 

 

010

 

2

Povećanje/(smanjenje) ostalih potraživanja

 

 

011

 

3

Primici od kamata

 

 

012

 

4

Izdaci od kamata

 

 

013

 

5

Povećanje/(smanjenje) obveza prema Operateru Fonda

 

 

014

 

6

Neto rezultat od umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke

 

 

015

 

7

Povećanje/(smanjenje) ostalih obveza

 

 

016

017+018

E

NOVČANI TOK OD FINANCIJSKIH AKTIVNOSTI

 

 

017

 

1

Povećanje/(smanjenje) obveza za primljene kredite, zajmove i predujmove

 

 

018

 

2

Ostali primici/izdaci od financijskih aktivnosti

 

 

019

007+008+016

F

NETO POVEĆANJE/(SMANJENJE) NOVCA I NOVČANIH EKVIVALENATA

 

 

020

 

1

Novac i novčani ekvivalenti na početku godine

 

 

021

019+020

2

Novac i novčani ekvivalenti na kraju godine

 

 

 

 

IZVJEŠTAJ O NOVČANOM TOKU (DIREKTNA METODA) za razdoblje

u kunama

Broj pozicije

Elementi zbroja

Oznaka pozicije

Opis pozicije

Isto razdoblje prethodne godine

Tekuće poslovno razdoblje

001

002+006

A

NETO NOVČANI TOK OD POSLOVNIH AKTIVNOSTI

 

 

002

003+004+005

I

Ukupno novčani primici od poslovnih aktivnosti

 

 

003

 

1

Novčani primici od članova

 

 

004

 

2

Novčani primici od kamata

 

 

005

 

3

Ostali novčani primici od poslovnih aktivnosti

 

 

006

007+008+009

II

Ukupno novčani izdaci od poslovnih aktivnosti

 

 

007

 

1

Novčani izdaci od Operatera Fonda

 

 

008

 

2

Novčani izdaci za kamate

 

 

009

 

3

Ostali novčani izdaci od poslovnih aktivnosti

 

 

010

011+014

B

NETO NOVČANI TOK OD FINANCIJSKIH AKTIVNOSTI

 

 

011

012+013

I

Ukupno novčani primici od financijskih aktivnosti

 

 

012

 

1

Novčani primici od glavnice kredita, pozajmica i drugih posudbi

 

 

013

 

2

Ostali novčani primici od financijskih aktivnosti

 

 

014

015+016

II

Ukupno novčani izdaci od financijskih aktivnosti

 

 

015

 

1

Novčani izdaci za otplatu glavnice kredita i obveznica

 

 

016

 

2

Ostali novčani izdaci od financijskih aktivnosti

 

 

017

001+010

C

POVEĆANJE/SMANJENJE NOVČANOG TOKA

 

 

018

 

D

NOVAC I NOVČANI EKVIVALENTI NA POČETKU GODINE

 

 

019

017+018

E

NOVAC I NOVČANI EKVIVALENTI NA KRAJU GODINE

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić