Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

 
PRESTALO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
NN 36/2019 (10.4.2019.), Obvezatne upute broj EP IX - o načinu uređenja biračkog mjesta

 

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE

Na osnovi članka 29. točka 3. Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 92/10, 23/13 i 143/13, dalje: Zakon) Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (dalje: Državno izborno povjerenstvo) na sjednici održanoj 4. travnja 2019. donijelo je

 

OBVEZATNE UPUTE BROJ EP IX   O NAČINU UREĐENJA BIRAČKOG MJESTA

1. U prostorijama u kojima će se glasovati na izborima članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske (biračko mjesto) mogu se isticati samo državni simboli kao što su grb Republike Hrvatske, zastava Republike Hrvatske te obilježja županija, gradova odnosno općina u skladu s njihovim statutima.

2. Ispred biračkog mjesta i u njegovoj neposrednoj blizini zabranjuje se svaka izborna promidžba te nije dopušteno na bilo koji način navoditi birače kako glasovati (dijeljenjem promidžbenih letaka, isticanjem plakata, održavanjem promidžbenih skupova i govora, davanjem intervjua, odnosno izjava i sl.).

Članovi biračkog odbora provjerit će je li sav promidžbeni materijal vezan uz izbornu promidžbu uklonjen s biračkog mjesta i iz njegove neposredne blizine (u krugu od oko 50 metara). Ako promidžbeni materijal nije uklonjen s biračkog mjesta i iz njegove neposredne blizine, članovi biračkog odbora će isti ukloniti.

3. Biračko mjesto mora se urediti i opremiti na način da se osigura tajnost glasovanja paravanima ili sličnim sredstvima tako da nitko u prostoriji ne može vidjeti kako je birač popunio glasački listić.

4. Birački odbor dužan je, neposredno prije otvaranja biračkog mjesta, na biračkom mjestu vidljivo istaknuti oglas sa zbirnom listom.

5. Ove Obvezatne upute stupaju na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

6. Ove Obvezatne upute objavljuju se i na mrežnoj stranici Držav­nog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Klasa: 013-08/19-01/28 Urbroj: 507-04/06-19-8 Zagreb, 4. travnja 2019.

Predsjednik Đuro Sessa, v. r.

 

 

Copyright © Ante Borić