Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

PRESTALO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
NN 36/2019 (10.4.2019.), Obvezatne upute broj EP VII - o glasovanju birača na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, birača u mirovnim operacijama i misijama, birača članova posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom te na plutajući

 

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE

Na osnovi članka 29. točka 3. Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 92/10, 23/13 i 143/13, dalje: Zakon) Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (dalje: Državno izborno povjerenstvo) na sjednici održanoj 4. travnja 2019. donijelo je

 

OBVEZATNE UPUTE BROJ EP VII   O GLASOVANJU BIRAČA NA SLUŽBI U ORUŽANIM SNAGAMA REPUBLIKE HRVATSKE, BIRAČA U MIROVNIM OPERACIJAMA I MISIJAMA, BIRAČA ČLANOVA POSADA POMORSKIH I RIJEČNIH BRODOVA POD HRVATSKOM ZASTAVOM TE NA PLUTAJUĆIM OBJEKTIMA U UNUTRAŠNJIM MORSKIM VODAMA I TERITORIJALNOM MORU REPUBLIKE HRVATSKE, BIRAČA SMJEŠTENIH U USTANOVAMA SOCIJALNE SKRBI I BIRAČA LIŠENIH SLOBODE

Birači na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, birači u mirovnim operacijama i misijama, birači članovi posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom te na plutajućim objektima u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, birači smješteni u ustanovama socijalne skrbi i birači lišeni slobode glasovat će 26. svibnja 2019. na izborima članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske (dalje: izbori) na posebnim biračkim mjestima određenim u skladu s odredbama članka 38. Zakona (dalje: posebna biračka mjesta).

1. Birači na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar nadležan za obranu.

Birači koji se na dan izbora nalaze u mirovnim operacijama i misijama glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar nadležan za vanjske i europske poslove.

Birači koji se kao članovi posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom na dan izbora zateknu izvan granica Republike Hrvatske te birači na plutajućim objektima u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar nadležan za pomorstvo.

Birači koji su smješteni u ustanovama socijalne skrbi glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar nadležan za poslove socijalne skrbi.

Birači koji su lišeni slobode glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar nadležan za pravosuđe.

2. Županijska izborna povjerenstva odnosno Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba (dalje: izborno povjerenstvo) imenovat će biračke odbore za posebna biračka mjesta, i to:

– biračke odbore za glasovanje birača u Oružanim snagama Republike Hrvatske imenovat će izborno povjerenstvo na čijem se području nalaze biračka mjesta,

– biračke odbore za glasovanje birača članova posada brodova i plutajućih objekata imenovat će izborno povjerenstvo na čijem se području nalazi sjedište trgovačkog društva koje je vlasnik brodova (brodar) odnosno plutajućih objekata na kojima se nalaze biračka mjesta,

– biračke odbore za glasovanje birača smještenih u ustanovama socijalne skrbi imenovat će izborno povjerenstvo na čijem području se nalaze te ustanove,

– biračke odbore za glasovanje birača lišenih slobode imenovat će izborno povjerenstvo na čijem se području nalaze kaznionice odnosno zatvori i odgojni zavodi u kojima se nalaze osobe lišene slobode.

Državno izborno povjerenstvo imenovat će biračke odbore za glasovanje birača koji se nalaze u mirovnim operacijama i misijama.

3. U skladu s člankom 36. stavkom 2. Zakona, birački odbor čine predsjednik i četiri člana te njihovi zamjenici. Po dva člana i njihove zamjenike određuje većinska politička stranka, odnosno političke stranke, a po dva člana i njihove zamjenike oporbena politička stranka, odnosno političke stranke, sukladno stranačkom sastavu tekućeg saziva Hrvatskoga sabora.

Političke stranke dužne su odrediti članove biračkih odbora za posebna biračka mjesta i dostaviti njihova imena nadležnim izbornim povjerenstvima najkasnije 18 dana prije dana održavanja izbora, dakle 7. svibnja 2019. do 24:00 sata.

Ako političke stranke ne odrede članove odnosno ne dostave njihova imena nadležnim izbornim povjerenstvima, izborna će povjerenstva samostalno odrediti članove biračkih odbora.

4. Za birače koji će se na dan izbora zateći na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, zapovjedništva postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske dužna su dostaviti podatke Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, Zagreb, Ilica 25.

Za birače koji će se na dan izbora zateći u mirovnim operacijama i misijama, zapovjedništva postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske dužna su dostaviti podatke Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, Zagreb, Ilica 25.

Za birače članove posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom izvan njezinih granica, birače na plutajućim objektima u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, trgovačka društva – vlasnici brodova i vlasnici plutajućih objekata dužni su dostaviti podatke nadležnom uredu državne uprave u županiji prema sjedištu brodara (u Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku).

Za birače koji će na dan izbora biti smješteni u ustanovama socijalne skrbi ravnatelji ustanova dužni su na zahtjev birača dostaviti podatke nadležnom uredu državne uprave u županiji prema sjedištu ustanove socijalne skrbi.

Za birače lišene slobode, uprave kaznionica, odnosno zatvora i odgojnih zavoda dužni su dostaviti podatke nadležnom uredu državne uprave u županiji prema sjedištu kaznionice odnosno zatvora i odgojnog zavoda.

Podaci se dostavljaju najkasnije do isteka roka od 10 dana prije dana održavanja izbora, dakle 15. svibnja 2019. do 24:00 sata.

5. Ove Obvezatne upute stupaju na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

6. Ove Obvezatne upute objavljuju se i na mrežnoj stranici Držav­nog izbornog povjerenstva www.izbori.hr .

Klasa: 013-08/19-01/28 Urbroj: 507-04/06-19-6 Zagreb, 4. travnja 2019.

Predsjednik Đuro Sessa, v. r.

 

 

Copyright © Ante Borić