Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

PRESTALO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
NN 30/2019 (26.3.2019.), Obvezatne upute broj EP III, Postupak kandidiranja

 

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE

Na osnovi članka 29. točka 3. Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 92/10, 23/13 i 143/13 dalje: Zakon) Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (dalje: Državno izborno povjerenstvo) na sjednici održanoj 25. ožujka 2019. donijelo je

 

OBVEZATNE UPUTE BROJ EP III   POSTUPAK KANDIDIRANJA

Predlagatelji

1. Ovlašteni predlagatelji kandidacijskih lista za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske (dalje: kandidacijska lista) su političke stranke i birači.

Predlaganje kandidacijskih lista političkih stranaka

2. Predlaganje kandidacijskih lista političkih stranaka propisano je člankom 14. i 17. Zakona.

Pravo predlaganja kandidacijskih lista imaju sve političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj na dan objave odluke o raspisivanju izbora u »Narodnim novinama«.

Kandidacijsku listu može samostalno predložiti jedna politička stranka, te dvije ili više političkih stranaka.

Prijedlog kandidacijske liste političke stranke potpisuje osoba koja je u registru političkih stranaka upisana kao osoba ovlaštena za zastupanje političke stranke ili od nje za to opunomoćena osoba.

Ako kandidacijsku listu zajednički predlažu dvije ili više političkih stranaka, kandidacijsku listu potpisuju osobe ovlaštene za zastupanje tih političkih stranaka ili od nje za to opunomoćena osoba ili osoba koju su političke stranke odredile međusobnim sporazumom.

Predlaganje kandidacijskih lista birača

3. Predlaganje kandidacijskih lista grupe birača propisano je člankom 15. i 17. Zakona.

Kada birači predlažu kandidacijske liste, predlaganje je uvjetovano prikupljenim potpisima birača. Za pravovaljanost prijedloga kandidacijske liste potrebno je prikupiti najmanje 5000 potpisa birača.

Predlagatelji kandidacijske liste grupe birača su birači koji su svojim potpisom na za to propisanom obrascu (OEP-3 Obrazac za prikupljanje potpisa birača koji podržavaju kandidacijsku listu grupe birača), koji je sastavni dio prijedloga, podržali odnosno predložili kandidacijsku listu grupe birača.

Kandidat ujedno može biti i predlagatelj kandidacijske liste grupe birača na kojoj je predložen.

Prijedlog kandidacijske liste grupe birača potpisuje jedan od birača predlagatelja kandidacijske liste grupe birača.

Naziv kandidacijske liste i sadržaj prijedloga kandidacijske liste

4. Naziv kandidacijske liste i sadržaj prijedloga kandidacijske liste propisan je člankom 17. Zakona.

U prijedlogu kandidacijske liste obvezatno se navodi naziv liste.

Ako je kandidacijsku listu predložila politička stranka njezin naziv je puni naziv političke stranke odnosno političkih stranaka, koja je, odnosno koje su predložile kandidacijsku listu. Ako političke stranke imaju registriran skraćeni naziv stranke odnosno stranaka, u nazivu se mogu koristiti i skraćenice.

Ako je kandidacijsku listu predložila skupina birača njezin naziv je »kandidacijska lista grupe birača«, a identificira se prema imenu i prezimenu nositelja kandidacijske liste. Nositelj kandidacijske liste grupe birača je prvi kandidat na kandidacijskoj listi.

U prijedlogu kandidacijske liste za svakog kandidata obvezatno se navodi ime i prezime kandidata, osobni identifikacijski broj (OIB), datum rođenja, adresa prebivališta i spol.

Ako se na kandidacijskim listama nalaze dva ili više kandidata s istim imenom i prezimenom, na zbirnoj listi će se iza imena i prezimena tih kandidata navesti datum rođenja. Ako su navedeni kandidati rođeni istog datuma, navest će se i adresa njihova prebivališta.

Kandidati moraju biti poredani od rednog broja 1 zaključno do rednog broja 12, koliko ih se bira na ovim izborima. Redoslijed kandidata istaknutih na kandidacijskoj listi samostalno utvrđuje predlagatelj.

Ako predlagatelj/i predloži/e manje od 12 kandidata, kandidacijska lista nije pravovaljana. Ako predlagatelj/i predloži/e više od 12 kandidata, smatra se da su pravovaljano predloženi samo kandidati zaključno do broja 12.

Uz prijedlog kandidacijske liste političke stranke/političkih stranaka dostavljaju se:

– očitovanja o prihvaćanju kandidature za svakog kandidata na kandidacijskoj listi (obrazac OEP-4),

– specijalna punomoć osobe ovlaštene za zastupanje političke stranke, ako prijedlog kandidacijske liste, umjesto osobe ovlaštene za zastupanje političke stranke, potpisuje od nje za to opunomoćena osoba,

– međusobni sporazum političkih stranaka, ako prijedlog kandidacijske liste dviju ili više političkih stranaka potpisuje osoba ovlaštena tim sporazumom

– međusobni sporazum iz kojeg je vidljivo koja politička stranka je ovlaštena otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe, ako kandidacijsku listu zajednički predlažu dvije ili više političkih stranaka.

Uz prijedlog kandidacijske liste grupe birača dostavljaju se:

– obrazac OEP-3 s prikupljenim potpisima birača koji predlažu kandidacijsku listu grupe birača, a koji je sastavni dio prijedloga,

– očitovanja o prihvaćanju kandidature za svakog kandidata na kandidacijskoj listi (obrazac OEP-4).

U prijedlogu kandidacijske liste navode se podaci o osobi za kontakt u svezi s prijedlogom kandidacijske liste.

Osoba za kontakt u svezi s prijedlogom kandidacijske liste je osoba ovlaštena za ispravke na prijedlogu kandidacijske liste prilikom zaprimanja prijedloga kandidacijske liste odnosno osoba koju Državno izborno povjerenstvo može zatražiti dodatne podatke odnosno ispravke nakon zaprimanja prijedloga kandidacijske liste. Podaci odnosno ispravci dostavljeni odnosno izvršeni od strane osobe za kontakt u svezi s prijedlogom kandidacijske liste smatraju se pravovaljanim. To može biti ovlašteni predstavnik političke stranke koja predlaže kandidacijsku listu odnosno jedne od političkih stranaka koje su predložile kandidacijsku listu ili druga za to ovim putem ovlaštena osoba, odnosno nositelj kandidacijske liste grupe birača, jedan od birača predlagatelja kandidacijske liste grupe birača ili druga za to ovim putem ovlaštena osoba.

U prijedlogu kandidacijske liste navodi se adresa elektroničke pošte predlagatelja kandidacijske liste te izjava predlagatelja kandidacijske liste da će se dostava dopisa, odluka i ostalih akata Državnog izbornog povjerenstva te nadležnog općinskog, gradskog, županijskog izbornog povjerenstva odnosno Gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba, vezanih uz postupak provedbe izbora, na navedenu adresu elektroničke pošte, smatrati uredno obavljenom.

Prispijeće kandidacijskih lista

5. Prijedlog kandidacijske liste mora prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku od 14 dana od dana raspisivanja izbora.

Prijedlozi kandidacijskih lista dostavljaju se na obrascima propisanim Obvezatnom uputom Državnog izbornog povjerenstva broj EP II.

Kandidat državljanin druge države članice Europske unije

6. Postupak kandidiranja kandidata državljanina druge države članice Europske unije na kandidacijskoj listi propisan je člankom 16. Zakona.

Ako se na kandidacijskoj listi nalazi kandidat državljanin druge države članice Europske unije, uz prijedlog kandidacijske liste, u skladu s člankom 16. stavkom 1. Zakona, dostavlja se i

– izjava kandidata državljanina druge države članice Europske unije na izborima članova u Europski parlament (obrazac OEP-5).

Ova izjava mora se priložiti uz prijedlog kandidacijske liste (obrazac OEP-1 odnosno obrazac OEP-2). Ako uz prijedlog kandidacijske liste nije priložena ova izjava, kandidacijska lista na kojoj se kandidat nalazi smatra se nepravovaljanom.

Odustanak od kandidacijske liste

7. Odustanak od kandidacijske liste propisan je člankom 19. Zakona.

Političke stranke koje su predložile prihvaćene kandidacijske liste mogu, na način predviđen njihovim statutom ili posebnom odlukom donesenom na temelju statuta, odustati od te liste najkasnije 48 sati nakon što je kao prihvaćena bila objavljena od strane Državnog izbornog povjerenstva. U navedenom roku Državnom izbornom povjerenstvu mora prispjeti pisana obavijest o odustanku.

Za kandidacijsku listu grupe birača odluku o odustajanju donosi nositelj kandidacijske liste grupe birača.

Nakon što je kandidacijska lista prihvaćena, odustanak jednog ili više kandidata s kandidacijske liste na kojoj su navedeni nije dopušten i takva će kandidacijska lista ostati pravovaljanom s imenima svih objavljenih kandidata.

Smrt kandidata

8. Postupak za slučaj smrti kandidata propisan je člankom 20. Zakona.

U slučaju smrti nekog od kandidata na kandidacijskoj listi u vremenu od dana objave kandidacijske liste, politička stranka, odnosno političke stranke ili podnositelj kandidacijske liste grupe birača, koji su predložili kandidata, mogu umjesto njega predložiti novog kandidata bez posebnih uvjeta za valjanost kandidature propisanih Zakonom, sve do 21 dan prije dana održavanja izbora.

U slučaju smrti nekog od kandidata na kandidacijskoj listi u vremenu kraćem od 10 dana prije dana održavanja izbora, kandidacijska lista smatrat će se pravovaljanom.

9. Državljanin Republike Hrvatske koji ostvari pravo na glasovanje i kandidiranje na izborima za člana u Europski parlament u drugoj državi članici Europske unije, ne može ostvariti pravo na glasovanje i kandidiranje na istim izborima za člana Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, niti u drugoj državi članici Europske unije, na istim izborima.

10. Ove Obvezatne upute stupaju na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

11. Ove Obvezatne upute objavljuju se i na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Klasa: 013-08/19-01/28

Urbroj: 507-04/06-19-3

Zagreb, 25. ožujka 2019.

Potpredsjednica Vesna Fabijančić-Križanić, v. r.

 

 

Copyright © Ante Borić