Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 32/2019 (29.3.2019.)

 

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 43. stavka 1. Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma (»Narodne novine«, broj 29/19), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 28. ožujka 2019. godine donijela

 

ODLUKU O VISINI NAKNADE TROŠKOVA IZBORNE PROMIDŽBE ZA IZBOR ČLANOVA U EUROPSKI PARLAMENT IZ REPUBLIKE HRVATSKE

I.

Ovom Odlukom utvrđuje se visina naknade troškova izborne promidžbe za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

II.

Pravo na naknadu troškova iz točke I. ove Odluke imaju političke stranke i liste grupe birača koje na izborima za članove u Europski parlament dobiju najmanje 5 % važećih glasova birača.

III.

Političke stranke i liste grupe birača iz točke II. ove Odluke imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 86.000,00 kuna, po osvojenom mjestu u Europskom parlamentu prema konačnim rezultatima izbora, s time da se ukupan iznos naknade troškova izborne promidžbe pojedinoj političkoj stranci, odnosno listi grupe birača ne smije isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe.

IV.

Političke stranke i liste grupe birača koje su na izborima za članove u Europski parlament dobile najmanje 5 % važećih glasova birača, a nisu osvojile mjesto u Europskom parlamentu, imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 50.000,00 kuna, s time da se naknada troškova izborne promidžbe pojedinoj političkoj stranci, odnosno listi grupe birača ne smije isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe.

V.

Naknada troškova izborne promidžbe isplaćuje se političkim strankama na poseban račun političke stranke otvoren za financiranje troškova izborne promidžbe.

Naknada troškova izborne promidžbe listama grupe birača isplaćuje se na poseban račun nositelja liste grupe birača, otvoren za financiranje troškova izborne promidžbe.

VI.

Naknada troškova izborne promidžbe iz točaka III. i IV. ove Odluke isplatit će se iz državnog proračuna Republike Hrvatske, u roku od 15 dana od dana objave izvješća Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske o nadzoru poštivanja odredbi Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma (»Narodne novine«, broj 29/19) koje se odnose na izbornu promidžbu, iz članka 61. toga Zakona.

VII.

Ova Odluka stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 022-03/19-04/121

Urbroj: 50301-25/14-19-2

Zagreb, 28. ožujka 2019.

Predsjednik mr. sc. Andrej Plenković, v. r.

 

 

Copyright © Ante Borić