Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 27/2019 (20.3.2019.)

 

MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA

Na temelju članka 160. stavka 4. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (»Narodne novine« broj 121/17) ministar hrvatskih branitelja donosi

 

PRAVILNIK O DODJELI BRANITELJSKIH ZAHVALNICA

DIO PRVI UVODNE ODREDBE

Članak 1.

Ovaj Pravilnik propisuje vrstu, uvjete i način dodjele braniteljskih zahvalnica, ustroj i rad Povjerenstva za braniteljske zahvalnice te ostalo vezano uz dodjelu braniteljskih zahvalnica.

Članak 2.

Braniteljska zahvalnica dodjeljuje se postrojbama i hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, sudionicima Domovinskog rata i drugim osobama kao izraz zahvale za izniman doprinos i zasluge u uspostavi i obrani državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata, kao i hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata zbog primjerenog i časnog ponašanja, gospodarskog doprinosa te drugih zasluga i doprinosa Republici Hrvatskoj nakon Domovinskog rata, osim za zasluge i doprinose za koje je dodijeljeno ili se može dodijeliti odlikovanje ili priznanje sukladno propisu o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske ili medalja sukladno Odluci o ustanovljenju medalja za sudjelovanje u vojno-redarstvenim operacijama i u iznimnim pothvatima.

Članak 3.

Izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku, a imaju rodno značenje, koriste se neutralno i odnose se jednako na muški i ženski rod.

 

DIO DRUGI NAČIN DODJELE I URUČENJA TE IZGLED BRANITELJSKE ZAHVALNICE

GLAVA I. PREPORUKA ZA DODJELU BRANITELJSKE ZAHVALNICE

Članak 4.

(1) Zahvalnice dodjeljuje ministar nadležan za hrvatske branitelje (u daljnjem tekstu: ministar) na prijedlog Povjerenstva za braniteljske zahvalnice (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).

(2) Preporuku za dodjelu braniteljske zahvalnice može dati ministar, druga ministarstva i druga tijela državne vlasti te udruge proistekle iz Domovinskog rata i druge udruge građana.

(3) Preporuka iz stavka 2. ovog članka podnosi se Povjerenstvu pisanim putem na obrascu koji je sastavni dio ovog Pravilnika (Prilog 1.) i obvezno sadrži:

a) ime i prezime osobe, ime roditelja/naziv postrojbe

b) OIB, datum i mjesto rođenja i prebivalište/pripadnost postrojbe Oružanim snagama Republike Hrvatske odnosno ministarstvu nadležnom za unutarnje poslove i

c) obrazloženje preporuke za dodjelu braniteljske zahvalnice.

(4) Ukoliko se dodjela braniteljske zahvalnice predlaže iz razloga iznimnog doprinosa odnosno zasluga u uspostavi i obrani državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata, uz podatke iz stavka 2. ovog članka, dostavlja se i opis djela, akcije ili pothvata zbog kojih se predlaže dodjela braniteljske zahvalnice te suglasnost ratnog zapovjednika predloženog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata odnosno zapovjednika predložene postrojbe iz Domovinskog rata.

(5) Suglasnost zapovjednika iz stavka 4. ovog članka dostavlja se u obliku izjave potpisane od strane ratnog zapovjednika predloženog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata odnosno zapovjednika predložene postrojbe s naznakom OIB-a, obnašane dužnosti i pripadajućeg čina.

(6) Povjerenstvo može od podnositelja preporuke, osim podataka iz stavka 3. do 5. ovog članka zatražiti dodatne podatke odnosno mišljenje drugih pravnih i fizičkih osoba.

(7) Ukoliko se dodjela braniteljske zahvalnice predlaže iz razloga iznimnog doprinosa odnosno zasluga u uspostavi i obrani državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata Povjerenstvo će u postupku razmatranja preporuke za dodjelu braniteljske zahvalnice, službenim putem pribaviti i opis ratnog puta predloženog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata/ postrojbe iz Domovinskog rata.

(8) U slučaju kada je preporuka za dodjelu zahvalnice dana za stranog državljana, Povjerenstvo može putem ministarstva nadležnog za vanjske i europske poslove zatražiti mišljenje nadležnog tijela države čiji je državljanin ta osoba.

(9) Osim podataka iz stavaka 3. do 8. ovog članka Povjerenstvo će u postupku razmatranja preporuke pribaviti:

a) uvjerenje od nadležnog općinskog suda prema mjestu prebivališta vodi li se protiv osobe predložene za dodjelu braniteljske zahvalnice kazneni postupak

b) potvrdu iz kaznene evidencije ministarstva nadležnog za pravosuđe je li osoba predložena za dodjelu braniteljske zahvalnice osuđena za kaznena djela pravomoćnom sudskom presudom i

c) prema potrebi ostale dokaze i podatke potrebne za razmatranje preporuke za dodjelu braniteljske zahvalnice.

(10) Iznimno od stavka 9. ovog članka, dokaze i podatke iz stavka 9. ovoga članka koje je potrebno pribaviti iz inozemstva, dužan je pribaviti podnositelj preporuke.

(11) U slučaju iz stavka 10. ovog članka, dokaze i podatke koje ne pribavi podnositelj preporuke, pribavit će Povjerenstvo službenim putem.

 

GLAVA II. POVJERENSTVO ZA BRANITELJSKE ZAHVALNICE

Članak 5.

(1) Povjerenstvo imenuje ministar.

(2) Povjerenstvo ima devet članova, od kojih pet predstavnika ministarstva nadležnog za hrvatske branitelje (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) i četiri predstavnika udruga iz Domovinskog rata.

(3) Predsjednik Povjerenstva je predstavnik Ministarstva.

(4) Povjerenstvo razmatra preporuke za dodjelu braniteljskih zahvalnica i predlaže ministru donošenje odluke o dodjeli braniteljske zahvalnice.

(5) O prijedlogu odluke iz stavka 1. ovoga članka Povjerenstvo odlučuje većinom glasova prisutnih članova ako je na sjednici nazočna većina članova.

GLAVA III. NAČIN URUČENJA BRANITELJSKIH ZAHVALNICA

Članak 6.

(1) Ministar uručuje braniteljske zahvalnice na svečani način i u svečanim prigodama, a iste se mogu javno objaviti.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, ministar može ovlastiti i drugu osobu koja će uručiti braniteljsku zahvalnicu.

(3) Braniteljske zahvalnice se uručuju u tamnoplavoj mapi koja na naslovnoj stranici sadržava znak Ministarstva i naziv Ministarstva zlatne boje.

(4) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, ako primatelj braniteljske zahvalnice pravovremeno zatraži, osobni podaci odnosno drugi podaci vezani uz dodjelu braniteljskih zahvalnica neće se javno objaviti.

Članak 7.

(1) U slučaju kada se braniteljska zahvalnica dodjeljuje postrojbi iz Domovinskog rata ista se uručuje zapovjedniku te postrojbe.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka zahvalnicu je moguće uručiti udruzi iz Domovinskog rata, pravnom slijedniku postrojbe iz Domovinskog rata ili drugoj pravnoj osobi u dogovoru s podnositeljem preporuke, uz obvezu trajnog čuvanja.

Članak 8.

(1) Braniteljska zahvalnica može se dodijeliti osobi posmrtno odnosno nestaloj osobi.

(2) U slučaju iz stavka 1. ovog članka braniteljska zahvalnica uručuje se članovima obitelji te osobe.

(3) Iznimno od stavka 2. ovoga članka, ukoliko osoba nema članova obitelji zahvalnica se može uručiti udruzi iz Domovinskog rata ili drugoj pravnoj osobi, u dogovoru s podnositeljem preporuke, uz obvezu trajnog čuvanja.

(4) Članovima obitelji iz stavka 2. smatraju se članovi uže i šire obitelji sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

 

GLAVA IV. IZGLED BRANITELJSKE ZAHVALNICE

Članak 9.

(1) Braniteljska zahvalnica je otisnuta na papiru Keaykolour Original Pure White 300 grama, veličine 210x297 mm okomite orijentacije.

(2) U lijevom dijelu braniteljske zahvalnice otisnut je stilizirani pleter (trostruki pleter, kružnih zaobljenja u obliku jedne linije pletera sa zatvorenim krajevima) u svijetlo sivoj boji u tehnologiji slijepog tiska tako da su elementi pletera izdignuti iznad papira. Veličina pletera je 40x210 mm.

(3) U gornjem dijelu stiliziranog pletera otisnut je okrugli znak Ministarstva u boji promjera 34,5 mm.

(4) Desno od stiliziranog pletera otisnut je grb Republike Hrvatske u boji, a ispod njega su natpisi »REPUBLIKA HRVATSKA« i »MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA« te tekst »Temeljem članka 160. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji dodjeljuje se BRANITELJSKA ZAHVALNICA« otisnuti u tehnici zlatotiska, sa zlatnom folijom LUXOR 220. Tekstovi su ispisani fontom Merriweather.

(5) Ispod gornjeg teksta utiskuje se ime i prezime osobe ili postrojbe kojima se braniteljska zahvalnica dodjeljuje te obrazloženje dodjele izvedeno tehnikom nadotiska u crnoj boji. Tekst se ispisuje fontom Tinos Regular.

(6) Ispod obrazloženja dodjele s lijeve strane otiskuje se »Zagreb« i datum dodjele, a s desne strane »Ministar«, njegovo ime i prezime i potpis izvedeni tehnikom nadotiska u crnoj boji. Tekst se ispisuje fontom Tinos Regular.

(7) S lijeve strane potpisa ministra stavlja se otisak službenog pečata Ministarstva na način da dijelom zahvaća potpis.

(8) Slikovni prikaz izgleda braniteljske zahvalnice sastavni je dio ovog Pravilnika (Prilog 2.).

GLAVA V. PRILOZI

Članak 10.

Sastavni dio ovog Pravilnika su:

1. Prilog 1 – Preporuka za dodjelu braniteljske zahvalnice i

2. Prilog 2 – Izgled braniteljske zahvalnice

DIO TREĆI ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 11.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/18-02/17

Urbroj: 522-02/2-19-2

Zagreb, 20. veljače 2019.

Ministar Tomo Medved, v. r.

PRILOG 1.

MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA

POVJERENSTVO ZA BRANITELJSKE ZAHVALNICE

Trg Nevenke Topalušić br. 1., 10 000 Zagreb

PREPORUKA ZA DODJELU BRANITELJSKE ZAHVALNICE

PODNOSITELJ PREPORUKE:

 

NAZIV TIJELA /IME I PREZIME: _______________________________________________________________________________

TEL.:

E-MAIL:

I. PREPORUKA

 

A) ZA OSOBU

IME I PREZIME: __________________________________________________________________________________________

IME RODITELJA: __________________________________________________________________________________________

DATUM ROĐENJA: ________________________________________________________________________________________

MJESTO ROĐENJA: ________________________________________________________________________________________

OIB: ____________________________________________________________________________________________________

ADRESA PREBIVALIŠTA: ____________________________________________________________________________________

B) ZA POSTROJBU

NAZIV POSTROJBE: ________________________________________________________________________________________

PRIPADNOST (OSRH – MUP): ________________________________________________________________________________

II. OBRAZLOŽENJE I PRILOZI

 

OBRAZLOŽENJE:

 

 

PRILOZI (ako je razlog predlaganja izniman doprinos i zasluge u uspostavi i obrani državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata):

–     opis djela, akcije ili pothvata zbog koje se predlaže dodjela braniteljske zahvalnice

–     izjava (potpisana suglasnost ratnog zapovjednika predložene osobe odnosno postrojbe).

U _____________, dana ____________ godine.

_________________

Podnositelj

PRILOG 2.

 

 

Copyright © Ante Borić