Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 20/2019 (27.2.2019.)

 

Ministarstvo poljoprivrede

Na temelju članka 15. stavka 7. Zakona o šumama (»Narodne novine«, broj 68/18), ministar poljoprivrede donosi

 

PRAVILNIK O UPISNIKU PRIVATNIH ŠUMOPOSJEDNIKA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se sadržaj, oblik i način vođenja Upisnika privatnih šumoposjednika (u daljnjem tekstu: Upisnik), korištenje podataka iz Upisnika, postupak upisa, prijava promjena i brisanja iz Upisnika te izgled, oblik, sadržaj i način korištenja iskaznice privatnog šumoposjednika.

Članak 2.

(1) Upisnik je sustav dokumentacije i podataka o privatnim šumoposjednicima te njihovim šumama i/ili šumskim zemljištima.

(2) Upisnik se sastoji od baze podataka smještene u središnjem tijelu državne uprave nadležnom za obavljanje upravnih i drugih poslova u području šumarstva (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).

(3) Korisnici Upisnika su: Ministarstvo, tijela javne vlasti te privatni šumoposjednici u skladu s dozvoljenom razinom pristupa.

(4) Upisnik se vodi u elektroničkom obliku, a pristup informacijama i obavijestima iz Upisnika osigurava se pod razmjernim, nediskriminirajućim i transparentnim uvjetima.

Članak 3.

(1) Privatni šumoposjednik je pravna ili fizička osoba koja je vlasnik šume i/ili šumskog zemljišta te posjednik na temelju pravnog posla.

(2) Obiteljsko šumoposjedničko gospodarstvo (u daljnjem tekstu: OŠG) je skupina punoljetnih fizičkih osoba koje su članovi istog kućanstva i imaju prebivalište na istoj adresi, a čine ga privatni šumoposjednik i članovi koje odredi privatni šumoposjednik.

(3) Članovi OŠG-a su punoljetne osobe koje, stalno ili povremeno pomažu privatnom šumoposjedniku prilikom obavljanja radova u šumi i/ili na šumskom zemljištu.

II. UVJETI UPISA U UPISNIK

Članak 4.

(1) Uvjet upisa u Upisnik je posjedovanje šume i/ili šumskog zemljišta na teritoriju Republike Hrvatske.

(2) Pravo na upis u Upisnik ima fizička ili pravna osobe s prebivalištem odnosno sjedištem na području Europske unije.

(3) Upis u Upisnik je obvezan za privatnog šumoposjednika koji, za unaprjeđenje stanja i održivo gospodarenje šumama privatnih šumoposjednika, želi ostvariti prava na financijska sredstava iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, subvencije i potpore kapitalnim ulaganjima iz državnog proračuna Republike Hrvatske te prava na druge izvore sukladno posebnim propisima.

(4) Iznimno od odredbe stavka 3. ovoga članka, upis u Upisnik obvezan je za privatne šumoposjednike koji se bave djelatnošću trgovine šumskim proizvodima i pružanjem turističkih usluga u šumi i/ili šumskom zemljištu sukladno posebnom propisu.

III. SADRŽAJ UPISNIKA

Članak 5.

Upisnik sadrži podatke o:

– privatnom šumoposjedniku (ime i prezime/naziv, OIB, prebivalište/sjedište)

– članovima OŠG-a (ime i prezime, OIB, prebivalište)

– površini šume i/ili šumskog zemljišta kojom gospodari privatni šumoposjednik

– žiro-računu privatnog šumoposjednika

– matičnom identifikacijskom broju privatnog šumoposjednika (u daljnjem tekstu: MIBPŠ)

– datumu upisa, prijavi promjena i brisanja iz Upisnika.

IV. POSTUPAK UPISA, PRIJAVA PROMJENA I BRISANJA IZ UPISNIKA

Članak 6.

(1) Postupak upisa, prijava promjena i brisanja iz Upisnika provodi Ministarstvo.

(2) Privatni šumoposjednik podnosi Ministarstvu zahtjev za upis ili prijavu promjena u Upisnik na Obrascu 1. i Obrascu 2. koji se nalaze u Prilogu I. i sastavni su dijelovi ovoga Pravilnika.

(3) Zahtjevu za upis ili prijavu promjena u Upisnik prilaže se dokumentacija koja je navedena u Prilogu II. i sastavni je dio ovoga Pravilnika.

(4) Privatni šumoposjednik upisuje ili prijavljuje promjene članova OŠG-a u Upisnik, a suglasnost o upisu članovi OŠG-a potvrđuju vlastoručnim potpisom, sve na Obrascu 3. koji se nalazi u Prilogu I. i sastavni je dio ovoga Pravilnika.

(5) Upisom u Upisnik privatni šumoposjednik dobiva matični identifikacijski broj privatnog šumoposjednika (dalje u tekstu: MIBPŠ).

(6) MIBPŠ je jedinstven, nekazujući, nepromjenjiv i neponovljiv.

(7) Upisani privatni šumoposjednik može zatražiti korisničko ime i lozinku za pregledavanje Upisnika.

(8) Datum upisa, prijava promjena i brisanja iz Upisnika je datum donošenja rješenja o upisu, prijavi promjena i brisanju iz Upisnika.

Članak 7.

Upisani privatni šumoposjednik dužan je Ministarstvu u roku od 30 dana od nastanka promjena prijaviti sljedeće promjene:

– površine šume i/ili šumskog zemljišta kojom gospodari privatni šumoposjednik

– prebivališta ili sjedišta

– podataka u sudskom/obrtnom registru/registru udruga

– žiro-računa privatnog šumoposjednika

– člana OŠG-a.

Članak 8.

(1) Ministarstvo će pokrenuti postupak brisanja iz Upisnika:

– na zahtjev privatnog šumoposjednika

– na zahtjev člana OŠG-a u slučaju smrti privatnog šumoposjednika ili sebe osobno

– prestankom ispunjavanja uvjeta iz članka 4. stavaka 1. i 2. ovoga Pravilnika

(2) Zahtjev za brisanje iz Upisnika podnosi se na obrascu koji se nalazi u Prilogu III. i sastavni je dio ovoga Pravilnika.

(3) Brisanjem privatnog šumoposjednika iz Upisnika, brišu se i članovi OŠG-a.

(4) Brisani članovi OŠG-a iz stavka 2. ovoga članka mogu se ponovno upisati u Upisnik ako ispunjavaju uvjete sukladno ovom Pravilniku i propisu iz područja šumarstva.

Članak 9.

(1) Ministarstvo o upisu, prijavi promjena i brisanju iz Upisnika donosi rješenje.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, o upisu promjena šuma i/ili šumskog zemljišta kojom gospodari privatni šumoposjednik i/ili žiro-računu privatnog šumoposjednika, Ministarstvo izdaje obavijest o izvršenoj promjeni.

Članak 10.

(1) Privatni šumoposjednik i članovi OŠG-a koji obavljaju šumarsku djelatnost kao jedino ili glavno zanimanje, upisom u Upisnik postaju obveznici mirovinskog osiguranja u skladu s posebnim propisom koji uređuje mirovinsko osiguranje.

(2) Privatni šumoposjednik i članovi OŠG-a, upisom u Upisnik postaju obveznici poreza na dohodak.

V. ISKAZNICA PRIVATNOG ŠUMOPOSJEDNIKA

Članak 11.

(1) Ministarstvo privatnom šumoposjedniku, uz Rješenje o upisu u Upisnik, izdaje i Iskaznicu privatnog šumoposjednika (u daljem tekstu: Iskaznica).

(2) Iskaznica vrijedi uz predočenje osobne iskaznice.

(3) Na zahtjev privatnog šumoposjednika, Iskaznica se može izdati i članu OŠG-a.

(4) Iskaznica prestaje vrijediti brisanjem privatnog šumoposjednika/člana OŠG-a iz Upisnika te su je privatni šumoposjednik/član OŠG-a, prilikom podnošenja zahtjeva za brisanjem, obvezni predati Ministarstvu na poništenje.

(5) U slučaju gubitka Iskaznice, privatni šumoposjednik/član OŠG-a, obvezan je prijaviti gubitak Iskaznice Ministarstvu te o vlastitom trošku oglasiti gubitak Iskaznice u »Narodnim novinama«. Nakon navedenog postupka i dostave dokaza o oglašavanju, Ministarstvo će izdati novu Iskaznicu.

Članak 12.

(1) Iskaznica je pravokutnog oblika, tamno zelene je boje, veličine 86 x 60 mm ako je izrađena od papira te 54 x 85,6 mm ako je izrađena od PVC-a ili kompozitnog PVC-a.

(2) Iskaznica sadrži sljedeća obilježja:

a) Na prednjoj strani:

– grb Republike Hrvatske

– natpis Republika Hrvatska

– natpis Ministarstvo poljoprivrede

– otisnut tekst: Iskaznica privatnog šumoposjednika

– MIBPŠ, ime i prezime, OIB te status privatnog šumoposjednika ili člana OŠG-a.

b) Na poleđini:

– broj osobne iskaznice

– skenirani potpis privatnog šumoposjednika ili člana OŠG-a

– ovjera ovlaštene osobe (samo za Iskaznicu izrađenu od papira)

– otisnut tekst: »Vrijedi uz osobnu iskaznicu. Korištenje Iskaznice nakon prestanka njene valjanosti predstavlja osnovu za prekršajnu odgovornost korisnika Iskaznice«.

(3) Izgled, sadržaj i oblik Iskaznice nalazi se u Prilogu IV. i sastavni je dio ovoga Pravilnika.

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 13.

(1) Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o upisniku šumoposjednika (»Narodne novine« br. 137/2014 i 57/2017).

(2) Šumoposjednici upisani u Upisnik šumoposjednika na temelju Pravilnika o upisniku šumoposjednika (»Narodne novine« br. 137/14 i 57/17), ostaju upisani u Upisnik, a izdane Iskaznice vrijede do izdavanja novih Iskaznica.

Članak 14.

Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o upisniku šumoposjednika (»Narodne novine« br. 137/14 i 57/17).

Klasa: 321-01/18-01/160

Urbroj: 525-11/1067-19-7

Zagreb, 13. veljače 2019.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dipl. iur., v. r.

PRILOG I.

PRILOG II.

POPIS DOKUMENTACIJE ZA UPIS I PRIJAVU PROMJENA U UPISNIK PRIVATNIH ŠUMOPOSJEDNIKA

Fizička osoba

Obrt

Pravna osoba

– Preslika osobne iskaznice

– Preslika osobnih iskaznica članova OŠG-a

– Preslika kartice žiro-računa

– Preslika osobne iskaznice obrtnika

– Izvod iz obrtnog registra ne stariji od 6 mjeseci

– Preslika potpisnog kartona

– Preslika osobne iskaznice odgovorne osobe

– Izvod iz sudskog registra/registra udruga ne stariji od 6 mjeseci

– Preslika potpisnog kartona

– Izvadak iz zemljišne knjige/izvod iz BZP-a za sve šume i/ili šumska zemljišta u vlasništvu/posjedu, ne stariji od 30 dana

– Posjedovni list/izvod iz posjedovnog lista za sve šume i/ili šumska zemljišta u vlasništvu, ne stariji od 30 dana ako nije dostavljen izvod iz BZP-a

– Preslika ugovora o zakupu u svrhu gospodarenja šumom i šumskim zemljištem ovjerenog kod javnog bilježnika ako vlasnik i posjednik na katastarskoj čestici nisu ista osoba

– Dokaz o suglasnosti suvlasnika za upis u Upisnik privatnih šumoposjednika ili presliku ugovora o zakupu u svrhu gospodarenja šumom i šumskim zemljištem ovjerenog kod javnog bilježnika ako postoji suvlasništvo na katastarskoj čestici

– Izvadak iz zemljišne knjige/izvod iz BZP-a za sve šume i/ili šumska zemljišta u vlasništvu/posjedu, ne stariji od 30 dana

– Posjedovni list/izvod iz posjedovnog lista za sve šume i/ili šumska zemljišta u vlasništvu, ne stariji od 30 dana ako nije dostavljen izvod iz BZP-a

– Preslika ugovora o zakupu u svrhu gospodarenja šumom i šumskim zemljištem ovjerenog kod javnog bilježnika ako vlasnik i posjednik na katastarskoj čestici nisu ista osoba

– Dokaz o suglasnosti suvlasnika za upis u Upisnik privatnih šumoposjednika ili presliku ugovora o zakupu u svrhu gospodarenja šumom i šumskim zemljištem ovjerenog kod javnog bilježnika ako postoji suvlasništvo na katastarskoj čestici

– Izvadak iz zemljišne knjige/izvod iz BZP-a za sve šume i/ili šumska zemljišta u vlasništvu/posjedu, ne stariji od 30 dana

– Posjedovni list/izvod iz posjedovnog lista za sve šume i/ili šumska zemljišta u vlasništvu, ne stariji od 30 dana ako nije dostavljen izvod iz BZP-a

– Preslika ugovora o zakupu u svrhu gospodarenja šumom i šumskim zemljištem ovjerenog kod javnog bilježnika ako vlasnik i posjednik na katastarskoj čestici nisu ista osoba

– Dokaz o suglasnosti suvlasnika za upis u Upisnik privatnih šumoposjednika ili presliku ugovora o zakupu u svrhu gospodarenja šumom i šumskim zemljištem ovjerenog kod javnog bilježnika ako postoji suvlasništvo na katastarskoj čestici

 

PRILOG III.

OBRAZAC ZAHTJEVA ZA BRISANJE IZ UPISNIKA PRIVATNIH ŠUMOPOSJEDNIKA

ZAHTJEV ZA BRISANJE IZ UPISNIKA PRIVATNIH ŠUMOPOSJEDNIKA

1.

Ime i prezime/naziv, OIB i prebivalište/sjedište privatnog šumoposjednika

 

2.

MIBPŠ

 

3.

Ime i prezime, OIB i prebivalište člana OŠG-a

 

4.

Obrazloženje brisanja

 

 

Mjesto i datum podnošenja zahtjeva

Potpis privatnog šumoposjednika

___________________________

_________________________

 

Potpis člana OŠG-a

 

_________________________

 

PRILOG IV.

SADRŽAJ I IZGLED ISKAZNICE PRIVATNOG ŠUMOPOSJEDNIKA/ČLANA OŠG-a IZRAĐENE OD PAPIRA

Prednja strana

Poleđina

SADRŽAJ I IZGLED ISKAZNICE PRIVATNOG ŠUMOPOSJEDNIKA/ČLANA OŠG-a IZRAĐENE OD PVC-a ILI KOMPOZITNOG PVC-a

Prednja strana

Poleđina

 

 

Copyright © Ante Borić