Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 16/2019 (15.2.2019.)

 

HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA

Na temelju članka 110. stavka 7. Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (»Narodne novine« broj 44/16, dalje: Zakon), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (dalje: Hanfa) na sjednici Upravnog vijeća održanoj 7. veljače 2019. godine donijela je

 

PRAVILNIK O NAKNADI ŠTETE ULAGATELJIMA UCITS FONDA I/ILI UCITS FONDU

I. UVODNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom se uređuje postupak naknade štete koju je društvo za upravljanje (dalje: Društvo) dužno nadoknaditi ulagateljima UCITS fonda i/ili UCITS fondu u slučaju pogrešnog izračuna neto vrijednosti imovine po udjelu odnosno cijene udjela i nedopuštene povrede ograničenja ulaganja u smislu članka 259. stavaka 2. i 4. Zakona, kao i kod štete koja je nanesena imovini UCITS fonda kao posljedica propusta Društva u smislu članka 110. stavka 1. i 2. Zakona te štete koja nastane imateljima udjela UCITS fonda u smislu članka 184. Zakona.

II. POGREŠAN IZRAČUN CIJENE UDJELA

Članak 2.

(1) Cijena udjela u UCITS fondu je neto vrijednost imovine UCITS fonda po udjelu koja se izračunava u skladu s važećim propisima.

(2) Pogrešan izračun cijene udjela postoji kada se prvotno izračunata cijena udjela u UCITS fondu razlikuje od naknadno točno utvrđene cijene udjela za isti dan.

(3) Razdoblje pogrešnog izračuna je razdoblje tijekom kojeg je postojala bitna pogreška pri izračunu cijene udjela iz članka 3. ovoga Pravilnika.

Bitna pogreška pri izračunu cijene udjela

Članak 3.

(1) Postupak naknade štete kod pogrešnog izračuna cijene udjela koji je propisan ovim Pravilnikom provodi se kada razlika između prvotno izračunate i naknadno točno utvrđene cijene udjela za isti dan prelazi 1% vrijednosti prvotno izračunate cijene udjela (bitna pogreška pri izračunu cijene udjela).

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, kod novčanih UCITS fondova koji posluju u skladu s Uredbom (EU) 2017/1131 Europskog parlamenta i Vijeća od 14. lipnja 2017. o novčanim fondovima, Društvo je dužno provesti postupak naknade štete kada razlika između prvotno izračunate i naknadno točno utvrđene cijene udjela za isti dan prelazi 0,3% vrijednosti prvotno izračunate cijene udjela, a kod obvezničkih UCITS fondova kada ta razlika prelazi 0,7%.

(3) Postupak naknade štete kod bitne pogreške pri izračunu cijene udjela se sastoji od izrade plana naknade štete iz članka 7. ovoga Pravilnika, dostavljanja obavijesti iz članka 8. ovoga Pravilnika ulagateljima i naknade štete oštećenim ulagateljima i/ili UCITS fondu.

Izračun više cijene udjela

Članak 4.

(1) Izračun više cijene udjela postoji kada je prvotno izračunata cijena udjela viša od naknadno točno utvrđene cijene udjela za isti dan.

(2) U slučaju izračuna više cijene udjela, Društvo je dužno naknaditi time nastalu štetu ulagateljima koji su stekli udjele u UCITS fondu u razdoblju pogrešnog izračuna, isplatom novčanih sredstava ili dodjelom udjela, neovisno o tome jesu li u trenutku isplate štete i dalje ulagatelji UCITS fonda ili ne. Društvo je dužno je u pravilima UCITS fonda definirati situacije u kojima se naknada štete obavlja isplatom novčanih sredstava, a u kojima dodjelom udjela. Visina štete koju je Društvo dužno naknaditi jednaka je razlici prvotno utvrđene cijene udjela i naknadno točno izračunate cijene udjela pomnoženoj s brojem izdanih udjela u razdoblju pogrešnog izračuna.

(3) U slučaju izračuna više cijene udjela, Društvo je dužno naknaditi time nastalu štetu UCITS fondu kada su u razdoblju pogrešnog izračuna otkupljivani udjeli u UCITS fondu. Visina štete koju je Društvo dužno naknaditi jednaka je razlici između prvotno izračunate cijene udjela i naknadno točno utvrđene cijene udjela pomnoženoj s brojem otkupljenih udjela u razdoblju pogrešnog izračuna.

(4) Naknada štete neće se provoditi za one ulagatelje za koje je utvrđena visina nastale štete u razdoblju pogrešnog izračuna manja od 10 kuna.

Izračun niže cijene udjela

Članak 5.

(1) Izračun niže cijene udjela postoji kada je prvotno izračunata cijena udjela niža od naknadno točno utvrđene cijene udjela za isti dan.

(2) U slučaju izračuna niže cijene udjela, Društvo je dužno naknaditi time nastalu štetu ulagateljima kojima je otkupilo udjele u razdoblju pogrešnog izračuna, isplatom novčanih sredstava ili dodjelom udjela, neovisno o tome jesu li u trenutku isplate štete i dalje ulagatelji UCITS fonda ili ne. Društvo je dužno u pravilima UCITS fonda definirati situacije u kojima se naknada štete obavlja isplatom novčanih sredstava, a u kojima dodjelom udjela. Visina štete koju je Društvo dužno naknaditi jednaka je razlici između prvotno izračunate cijene udjela i naknadno točno utvrđene cijene udjela pomnoženoj s brojem otkupljenih udjela u razdoblju pogrešnog izračuna.

(3) U slučaju izračuna niže cijene udjela, društvo za upravljanje je dužno provesti ispravak broja dodijeljenih udjela ulagateljima koji su u razdoblju pogrešnog izračuna stjecali udjele u UCITS fondu.

(4) Naknada štete iz stavka 2. ovoga članka neće se provoditi za one ulagatelje za koje je utvrđena visina nastale štete u razdoblju pogrešnog izračuna manja od 10 kuna.

Novi izračun cijene udjela

Članak 6.

Društvo je dužno za svaki dan razdoblja pogrešnog izračuna izraditi novi izračun cijene udjela.

Plan naknade štete

Članak 7.

(1) U slučajevima iz članka 3. stavaka 1. i 2. ovoga Pravilnika, Društvo će bez nepotrebnog odgađanja, a najkasnije u roku od 60 dana od saznanja za bitnu pogrešku pri izračunu cijene udjela izraditi plan naknade štete i bez odgode ga dostaviti Hanfi, a ako UCITS fondom upravlja Društvo iz druge države članice, onda i nadležnom tijelu matične države članice UCITS fonda.

(2) Plan naknade štete iz stavka 1. ovoga članka mora sadržavati:

1. primjerene rok, način i postupke kojima će naknaditi nastalu štetu UCITS fondu i/ili ulagateljima,

2. mjere koje će se poduzeti s ciljem uklanjanja utvrđenih bitnih pogrešaka i naknade štete,

3. novi izračun cijene udjela za svaki dan razdoblja pogrešnog izračuna i

4. broj ulagatelja koji su u razdoblju pogrešnog izračuna stjecali i/ili otkupljivali udjele te pojedinačnu i ukupnu visinu naknade koja će se isplatiti ulagateljima i/ili UCITS fondu, isplatom novčanog iznosa ili dodjelom razmjernog broja udjela.

Obavještavanje ulagatelja

Članak 8.

(1) Kada zbog bitne pogreške izračuna cijene udjela postoji obveza Društva za naknadu štete pojedinim oštećenim ulagateljima, Društvo je dužno o postojanju bitne pogreške pri izračunu cijene udjela obavijestiti ulagatelje kojima s te osnove treba naknaditi štetu.

(2) Obavijest iz stavka 1. ovoga članka sadrži sljedeće informacije:

1. koji je uzrok i u čemu se sastoji bitna pogreška pri izračunu cijene udjela,

2. visinu štete i obvezu naknade,

3. rokove i način naknade štete.

(3) Obavijest iz stavka 1. ovoga članka dostavlja se putem pošte ili na drugom odgovarajućem trajnom mediju u skladu s člankom 112. Zakona, u roku od 10 dana od izrade plana naknade štete.

Provedba postupka naknade štete

Članak 9.

(1) Nakon što Društvo u skladu s člankom 7. ovoga Pravilnika izradi plan naknade štete, bez odgode će pristupiti naknadi štete oštećenim ulagateljima i/ili UCITS fondu.

(2) Troškovi koji su nastali u svrhu provedbe postupka i mjera naknade štete radi pogrešnog izračuna cijene udjela troškovi su Društva i ne mogu se naplatiti na teret UCITS fonda ili ulagatelja.

III. PREKORAČENJA OGRANIČENJA ULAGANJA

Članak 10.

(1) U smislu ovoga Pravilnika prekoračenjem ograničenja ulaganja odnosno povredom ograničenja ulaganja smatraju se nedopuštena prekoračenja ograničenja ulaganja iz članka 259. stavka 4. Zakona dakle ona prekoračenja koja su posljedica transakcija koje je sklopilo Društvo, a kojima su se u trenutku njihova sklapanja prekršila ograničenja ulaganja propisana Zakonom, propisima donesenim na temelju Zakona i/ili prospektom UCITS fonda.

(2) Postupak naknade štete kod povrede ograničenja ulaganja propisan ovim Pravilnikom provodi se kada:

1. prekoračenje ograničenja ulaganja iznosi više od 10% od ukupno dozvoljenog ulaganja propisanog člankom 254. stavkom 1. i člancima 255., 256., 257. i 258. Zakona i

2. je provedbom transakcija ili usklađenjem ulaganja na drugi odgovarajući način iz članka 13. stavka 1. ovoga Pravilnika nastao gubitak odnosno šteta za UCITS fond i/ili ulagatelja.

(3) Postupak naknade štete kod prekoračenja ograničenja ulaganja iz stavka 2. ovoga članka se sastoji od izrade plana naknade štete iz članka 11. ovoga Pravilnika, dostavljanja obavijesti iz članka 12. ovoga Pravilnika ulagateljima i naknade štete oštećenim ulagateljima i/ili UCITS fondu

(4) Razdoblje prekoračenja ulaganja je razdoblje od trenutka nedopuštenog prekoračenja ograničenja ulaganja iz stavka 2. ovoga članka do njegovog otklanjanja.

Plan naknade štete

Članak 11.

(1) U slučaju iz članka 10. stavaka 1. i 2. ovoga Pravilnika, Društvo će bez nepotrebnog odgađanja, a najkasnije u roku od 60 dana od saznanja za prekoračenje ograničenja ulaganja izraditi plan naknade štete i bez odgode ga dostaviti Hanfi, a ako UCITS fondom upravlja Društvo iz druge države članice, onda i nadležnom tijelu matične države članice UCITS fonda.

(2) Plan naknade štete iz stavka 1. ovoga članka mora sadržavati:

1. primjeren rok, način i postupke kojima će nadoknaditi nastalu štetu UCITS fondu i/ili ulagateljima,

2. informacije o poziciji imovine u portfelju UCITS fonda u odnosu na koju je došlo do prekoračenja ograničenja ulaganja, duljini trajanja i razlozima takvog prekoračenja,

3. mjere koje će se poduzeti s ciljem usklađenja ulaganja i naknade štete,

4. broj ulagatelja koji su u razdoblju prekoračenja ulaganja stjecali i/ili otkupljivali udjele te pojedinačnu i ukupnu visinu naknade koja će se isplatiti ulagateljima i/ili UCITS fondu.

Obavještavanje ulagatelja

Članak 12.

(1) Kada zbog prekoračenja ograničenja ulaganja postoji obveza Društva za naknadu štete pojedinim oštećenim ulagateljima, Društvo je dužno o postojanju navedenog prekoračenja ograničenja obavijestiti ulagatelje kojima s te osnove treba isplatiti naknadu štete.

(2) Obavijest iz stavka 1. ovog članka sadrži sljedeće informacije:

1. koji je uzrok i u čemu se sastoji prekoračenje ograničenja ulaganja,

2. visinu štete i obvezu naknade

3. rokove i način naknade štete.

(3) Obavijest iz stavka 1. ovoga članka dostavlja se putem pošte ili na drugom odgovarajućem trajnom mediju u skladu s člankom 112. Zakona u roku od 10 dana od izrade plana naknade štete.

Visina naknade štete

Članak 13.

(1) Društvo je dužno odmah po saznanju za prekoračenje ograničenja ulaganja uskladiti ulaganja provedbom transakcija nužnih za potpuno otklanjanje prekoračenja ograničenja ulaganja ili osigurati usklađenje na drugi odgovarajući način (npr. dospijeće depozita, nove uplate ili isplate ulagateljima koji uzrokuju prestanak prekoračenja ograničenja ulaganja, promjena načina i metodologije vrednovanja pozicija koje su uzrokovale prekoračenje ulaganja kada je to primjenjivo i dr.). Društvo je dužno uskladiti ulaganja na način da potpuno otkloni prekoračenje ograničenja ulaganja.

(2) Kada je provedbom transakcije ili usklađenjem ulaganja na drugi odgovarajući način iz stavka 1. ovoga članka nastala dobit, navedena će se dobit dodijeliti UCITS fondu. Društvo je dužno UCITS fondu naknaditi i troškove koji su nastali provođenjem transakcija koje su prouzročile prekoračenje ograničenja ulaganja, kao i troškove koji su nastali radi otklanjanja navedenog prekoračenja ograničenja ulaganja.

(3) Kada je provedbom transakcija ili usklađenjem ulaganja na drugi odgovarajući način iz stavka 1. ovoga članka nastao gubitak, Društvo dužno je UCITS fondu naknaditi takav gubitak uplatom iznosa koji odgovara razlici između kupovne i prodajne cijene imovine koja je dovela do prekoračenja ograničenja ulaganja. U slučaju kada se otklanjanje prekoračenja ograničenja izvršava na drugi odgovarajući način, Društvo je dužno je UCITS fondu naknaditi takav gubitak uplatom iznosa koji odgovara razlici u vrijednosti imovine koja je dovela do povrede ograničenja ulaganja na dan nastupanja povrede ograničenja i vrijednosti imovine na dan usklađenja prekoračenja ulaganja. Društvo je dužno UCITS fondu naknaditi i troškove koji su nastali provođenjem transakcija koje su prouzročile prekoračenje ograničenja ulaganja, kao i troškove koji su nastali radi otklanjanja navedenog prekoračenja ograničenja ulaganja.

(4) U slučajevima iz stavka 3. ovoga članka Društvo je dužno naknaditi štetu oštećenim ulagateljima koji su otkupljivali udjele iz UCITS fonda, u razdoblju od usklađenja ulaganja do nadoknade gubitka UCITS fondu, isplatom novčanih sredstava ili dodjelom udjela. Društvo je dužno u pravilima UCITS fonda definirati situacije u kojima se naknada štete obavlja isplatom novčanih sredstava, a u kojima dodjelom udjela.

(5) Naknada štete neće se provoditi za one ulagatelje za koje je utvrđena visina nastale štete u razdoblju od usklađenja ulaganja do nadoknade gubitka UCITS fondu manja od 10 kuna.

Provedba postupka naknade štete

Članak 14.

(1) Društvo će nakon što izradi plan naknade štete bez odgode pristupiti naknadi štete oštećenim ulagateljima i/ili UCITS fondu.

(2) Troškovi koji su nastali u svrhu provedbe postupka i mjera naknade štete radi prekoračenja ograničenja ulaganja troškovi su Društva i ne mogu se naplatiti na teret UCITS fonda ili njegovih ulagatelja.

Članak 15.

Odredbe ovoga Pravilnika koje se odnose na prekoračenje ograničenja ulaganja iz članka 259. stavka 4. Zakona primjenjuju se i za slučaj prekoračenja ograničenja ulaganja iz članka 259. stavka 2. Zakona koje traje dulje od isteka razdoblja predviđenih člankom 259. stavcima 2. i 3. Zakona. Danom nastupa prekoračenja ograničenja ulaganja smatra se prvi dan nakon isteka roka određenog člankom 259. stavcima 2. i 3. Zakona.

IV. REVIZIJA PLANA NAKNADE ŠTETE

Članak 16.

(1) Provedene postupke naknade štete za slučaj pogrešnog izračuna vrijednosti udjela i za slučaj povrede ograničenja ulaganja revidira revizor u okviru revizije godišnjih izvještaja UCITS fonda.

(2) U slučaju iz članka 7. ovoga Pravilnika, nalaz i mišljenje revizora moraju sadržavati procjenu revizora je li u postupku naknade štete, novi izračun cijena udjela iz članka 6. ovoga Pravilnika točno utvrđen te jesu li postupci izračuna i visina naknade štete isplaćeni UCTIS fondu i/ili ulagateljima u skladu s uvjetima iz ovoga Pravilnika.

(3) U slučaju iz članka 11. ovoga Pravilnika, nalaz i mišljenje revizora moraju sadržavati procjenu revizora jesu li postupci izračuna iz članka 13. ovoga Pravilnika i visina naknade koja je isplaćena UCITS fondu i/ili ulagateljima, u skladu s uvjetima iz ovoga Pravilnika.

(4) Ako se u okviru revizije financijskih izvještaja UCITS fonda utvrdi prekoračenje ograničenja ulaganja ili pogrešan izračun cijene udjela, Društvo je bez odgode dužno poduzeti odgovarajuće mjere u skladu s odredbama ovoga Pravilnika.

V. OSTALI SLUČAJEVI NAKNADE ŠTETE

Članak 17.

(1) Društvo je odgovorno UCITS fondu i ulagateljima za uredno i savjesno obavljanje poslova te odgovara za štetu koja je nanesena imovini UCITS fonda, a koja je nastala kao posljedica propusta Društva u obavljanju i izvršavanju njegovih dužnosti propisanih Zakonom, propisima donesenim na temelju Zakona, pravilima i prospektom UCITS fonda.

(2) Društvo je također odgovorno za štetu koja nastane imateljima udjela UCITS fonda zbog izdavanja ili otkupa udjela UCITS fonda, kao i zbog propuštanja otkupa udjela UCITS fonda, ako je te radnje ili propuste imatelj udjela učinio na temelju dokumenata ili obavijesti iz članka 183. Zakona, koji su sadržavali neistinite ili nepotpune podatke i informacije ili podatke i informacije koji dovode u zabludu ili na temelju netočnih ili nepotpunih podataka i izjava koje imatelju udjela proslijede osobe koje u ime i za račun Društva obavljaju poslove nuđenja udjela UCITS fonda.

(3) Naknada štete iz stavka 2. i 3. ovoga članka neće se provoditi za one ulagatelje za koje je utvrđena visina nastale štete u razdoblju pogrešnog izračuna manja od 10 kuna.

(4) Postupak naknade štete u slučajevima iz stavka 1. i 2. ovoga članka sastoji se od izrade plana naknade štete iz članka 18. ovoga Pravilnika, dostavljanja obavijesti iz članka 19. ovoga Pravilnika ulagateljima i naknade štete oštećenim ulagateljima i/ili UCITS fondu.

Plan naknade štete

Članak 18.

(1) U slučaju iz članka 17. stavaka 1. i 2. ovoga Pravilnika, Društvo će bez nepotrebnog odgađanja, a najkasnije u roku od 60 dana od saznanja za nastanak štete izraditi plan naknade štete i bez odgode ga dostaviti Hanfi, a ako UCITS fondom upravlja Društvo iz druge države članice, onda i nadležnom tijelu matične države članice Društva.

(2) Plan naknade štete iz stavka 1. ovoga članka mora sadržavati:

1. primjeren rok, način i postupke kojima će naknaditi nastalu štetu UCITS fondu i/ili ulagateljima te mjere koje će se poduzeti s ciljem otklanjanja uzroka nastanka štete,

2. informacije o razlozima nastanka štete,

3. broj ulagatelja koji su pretrpili štetu te pojedinačnu i ukupnu visinu naknade koja će se isplatiti ulagateljima i/ili UCITS fondu.

Članak 19.

(1) Kada u slučaju iz članka 17. stavaka 1. i 2. ovoga Pravilnika postoji obveza Društva za naknadu štete pojedinim oštećenim ulagateljima, Društvo je dužno o postojanju navedene obveze obavijestiti ulagatelje.

(2) Obavijest iz stavka 1. ovog članka sadrži sljedeće informacije:

1. uzrok nastanka štete,

2. visinu štete i obvezu naknade

3. rokove i način naknade štete.

(3) Obavijest iz stavka 1. ovoga članka dostavlja se putem pošte ili na drugom odgovarajućem trajnom mediju u skladu s člankom 112. Zakona u roku od 10 dana od izrade plana naknade štete.

Provedba postupka naknade štete

Članak 20.

(1) Nakon što Društvo u skladu s člankom 18. ovoga Pravilnika izradi plan naknade štete, bez odgode će pristupiti naknadi štete oštećenim ulagateljima i/ili UCITS fondu.

(2) Troškovi koji su nastali u svrhu provedbe postupka i mjera naknade štete radi pogrešnog izračuna cijene udjela troškovi su Društva i ne mogu se naplatiti na teret UCITS fonda ili ulagatelja.

VI. POJEDNOSTAVLJENI POSTUPAK NAKNADE ŠTETE

Članak 21.

(1) Kada je ukupan iznos isplate radi naknade štete u skladu s odredbama ovoga Pravilnika manji od 50.000,00 kuna i iznos isplate radi naknade štete po ulagatelju manji od 2.500,00 kuna, planove naknade štete iz članaka 7., 11. i 18. ovoga Pravilnika nije potrebno dostaviti Hanfi.

(2) U slučajevima iz stavka 1. ovoga članka nije potrebno provoditi reviziju provedenih postupaka naknade štete u okviru revizije godišnjih izvještaja UCITS fonda.

VII. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 22.

(1) Društvo je dužno dostaviti dokumentaciju iz članka 7. 11. i 18. ovoga Pravilnika na način i u skladu s Tehničkom uputom za korištenje servisa unosa WEB obrazaca i dostavu dokumentacije u elektroničkom obliku i Uputom za popunjavanje WEB obrazaca za društva za upravljanje.

(2) Smatra se da je Društvo dostavilo plan naknade štete iz članka 7., 11. i 18. ovoga Pravilnika u trenutku kada je dokumentacija zabilježena na poslužitelju za slanje takve dokumentacije.

(3) U opravdanim slučajevima tehničke nemogućnosti dostave ili dostave koja nije pravilno izvršena (pr. kvar na sustavu, nemogućnost čitanja zaprimljene dokumentacije i sl. na način propisan stavkom 1. ovoga članka), Društvo je dužno dokumentaciju dostaviti u pisanom obliku, neposredno ili poštom u svrhu pravodobnog izvješćivanja. Društvo je dužno dostaviti dokumentaciju na način propisan stavkom 1. ovoga članka čim prestanu razlozi nemogućnosti takve dostave, a najkasnije u roku od 8 dana od prestanka okolnosti koje su prouzročile tehničku nemogućnost takve dostave.

(4) Hanfa može, u slučaju potrebe, zatražiti od Društva dostavu određene dokumentacije propisane ovim Pravilnikom i u izvorniku ili ovjerenoj preslici, neovisno o izvršenoj dostavi u elektroničkom obliku.

Članak 23.

(1) Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o postupku naknade štete ulagateljima UCITS fonda i/ili UCITS fondu (»Narodne novine« 41/17).

(2) Postupci naknade štete pokrenuti prema odredbama Pravilnika o postupku naknade štete ulagateljima UCITS fonda i/ili UCITS fondu (»Narodne novine« 41/17), dovršit će se prema odredbama tog pravilnika.

(3) Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu osmoga dana od dana objave.

Klasa: 011-02/19-02/02

Urbroj: 326-01-40-42-19-1

Zagreb, 7. veljače 2019.

Predsjednik Upravnog vijeća dr. sc. Ante Žigman, v. r.

 

 

Copyright © Ante Borić