Baza je ažurirana 08.05.2024. 

zaključno sa NN 53/24

NN 16/2019 (15.2.2019.)

 

Ministarstvo financija

Na temelju članka 99. stavka 3. Zakona o carinskoj službi (»Narodne novine«, broj 68/13, 30/14 i 115/16), članka 41. stavka 2. i članka 42. stavka 4. Zakona o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu (»Narodne novine«, broj 124/17 i 108/18) ministar financija donosi

 

PRAVILNIK O MJERILIMA I NAČINU KORIŠTENJA PRIHODA ZA POSEBNE NAMJENE I VLASTITIH PRIHODA MINISTARSTVA FINANCIJA, CARINSKE UPRAVE

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim Pravilnikom se uređuje:

1. način raspodjele i korištenja sredstava koja Ministarstvo financija, Carinska uprava (u daljnjem tekstu: Carinska uprava) ostvaruje kao naknadu za obavljanje poslova iz nadležnosti drugih tijela i kao naknadu koju Carinska uprava ostvaruje prema posebnim zakonima za obavljanje određenih poslova

2. korištenje namjenskih prihoda i primitaka (u daljnjem tekstu: prihodi za posebne namjene) Carinske uprave koji se ostvaruju sukladno članku 48. Zakona o proračunu (»Narodne novine«, broj 87/08, 136/12 i 15/15) i

3. korištenje vlastitih prihoda Carinske uprave koji se ostvaruju temeljem članka 52. Zakona o proračunu.

(2) Sredstva, odnosno prihodi iz stavka 1. ovoga članka planiraju se u Državnom proračunu Republike Hrvatske.

Članak 2.

(1) Prihodi za posebne namjene Carinske uprave odnose se na prihod od:

1. obilježavajućih markica za duhanske prerađevine prema odredbama trošarinskih propisa

2. obilježavajućih markica za alkohol i alkoholna pića prema odredbama trošarinskih propisa

3. naknade za polaganje stručnog ispita pred Ispitnim povjerenstvom za provjeru stručnih znanja za carinskog agenta prema odredbama Zakona o uvjetima za pružanje usluga carinskog zastupanja (»Narodne novine«, broj 57/18) i Pravilnika o polaganju stručnog ispita za ovlaštenog carinskog zastupnika (»Narodne novine«, broj 9/14)

4. naknade za izdavanje iskaznica carinskog agenta temeljem odobrenja za pružanje usluga carinskog zastupanja prema odredbama Zakona o uvjetima za pružanje usluga carinskog zastupanja (»Narodne novine«, broj 57/18) i pratećih provedbenih propisa.

(2) Vlastiti prihodi su prihodi koje Carinska uprava ostvaruje od obavljanja poslova na tržištu i u tržišnim uvjetima koji se ne financiraju iz proračuna i odnose se na prihode od:

1. obavljanja poslova čajne kuhinje (naplaćena pića)

2. pružanja usluga najma prostora za postavljene aparate za samoposluživanje

3. otkupa praznih tonera.

(3) Prihod od obavljanja poslova obračuna naknada za gospodarenje otpadnim vozilima temeljem Sporazuma o uređivanju međusobnih odnosa radi obavljanja poslova vezanih za naknadu za gospodarenje otpadnim vozilima sklopljenim sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je naknada koju Carinska uprava ostvaruje za obavljanje poslova iz nadležnosti drugih tijela.

Članak 3.

(1) S namjenskim i vlastitim prihodima raspolaže ravnatelj Carinske uprave. Ovlasti za raspolaganjem ravnatelj Carinske uprave može dati svim ovlaštenim službenicima koji imaju pravo potpisa.

(2) Ravnatelj Carinske uprave ili ovlašteni službenik pri raspolaganju s vlastitim i namjenskim prihodima Carinske uprave donosi odluke, potpisuje ugovore, daje naloge za plaćanja te poduzima i druge potrebne radnje za raspolaganje s tim sredstvima u skladu s odredbama ovoga Pravilnika.

II. PRIHODI ZA POSEBNE NAMJENE

Članak 4.

Prihodi za posebnu namjenu koriste se za financiranje rashoda za:

1. tiskanje i preuzimanje obilježavajućih markica za duhanske prerađevine

2. tiskanje i preuzimanje obilježavajućih markica za alkohol i alkoholna pića

3. naknadu za rad Ispitnog povjerenstva za provjeru stručnih znanja za carinskog agenta

4. nabavu iskaznica carinskog agenta i podmirenje ostalih troškova u vezi s njihovih izdavanjem.

Članak 5.

(1) Rashodi i izdaci proračuna koji se financiraju iz prihoda za posebne namjene izvršavat će se do iznosa naplaćenih prihoda i primitaka, odnosno raspoloživih sredstava za te namjene.

(2) Ako su prihodi za posebne namjene uplaćeni u nižem opsegu nego što je iskazano u državnom proračunu, mogu se preuzeti i plaćati obveze samo u visini stvarno uplaćenih. odnosno raspoloživih sredstava.

(3) Uplaćeni i preneseni, a manje planirani prihodi za posebne namjene mogu se izvršavati iznad iznosa utvrđenih u državnom proračunu, a do vicine uplaćenih, odnosno prenesenih sredstava.

(4) Prihodi za posebne namjene koji visu iskorišteni u prethodnoj godini prenose se u proračun za tekuću proračunsku godinu.

III. VLASTITI PRIHODI

Članak 6.

(1) Vlastiti prihodi se koriste za podmirenje rashoda nastalih obavljanjem poslova na tržištu i u tržišnim uvjetima temeljem kojih su vlastiti prihodi i ostvareni, i to za financiranje rashoda za:

1. nabavu materijala za potrebe poslovanja čajne kuhinje

2. ulaganja na građevinskim i poslovnim objektima poput nabave ili izgradnje novih poslovnih prostora odnosno dogradnja, adaptacija ili rekonstrukcija postojećih

3. obnovu voznog parka

4. nabavu ostale nefinancijske imovine

5. materijal i energiju

6. troškove usluga

7. stručno osposobljavanje zaposlenika,

8. obvezu poreza na dodanu vrijednost s osnove ostvarenih vlastitih i namjenskih prihoda Carinske uprave.

(2) Ako se vlastiti prihodi ostvare u iznosu većem od potrebnog za podmirenje rashoda, isti se mogu koristiti za podmirenje rashoda redovne djelatnosti.

Članak 7.

(1) Rashodi i izdaci proračuna koji se financiraju iz vlastitih prihoda izvršavat će se do iznosa naplaćenih prihoda, odnosno raspoloživih sredstava za te namjene.

(2) Ako su vlastiti prihodi uplaćeni u nižem opsegu nego što je iskazano u državnom proračunu, mogu se preuzeti i plaćati obveze samo u visini stvarno uplaćenih, odnosno raspoloživih sredstava.

(3) Uplaćeni i preneseni, a manje planirani vlastiti prihodi mogu se izvršavati iznad iznosa utvrđenih u proračunu, a do visine uplaćenih, odnosno prenesenih sredstava.

(4) Uplaćeni i preneseni, a neplanirani vlastiti prihodi mogu se koristiti prema naknadno utvrđenim aktivnostima i/ili projektima u proračunu uz prethodnu suglasnost Ministarstva financija, Državne riznice.

(5) Vlastiti prihodi koji nisu iskorišteni u prethodnoj godini, prenose se u proračun za tekuću proračunsku godinu.

IV. PRIHOD OD OBAVLJANJA POSLOVA OBRAČUNA NAKNADA ZA GOSPODARENJE OTPADNIM VOZILIMA

Članak 8.

(1) Prihod od obavljanja poslova obračuna naknada za gospodarenje otpadnim vozilima temeljem Sporazuma o uređivanju međusobnih odnosa radi obavljanja poslova vezanih za naknadu za gospodarenje otpadnim vozilima sklopljenim sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost smatra se prihodom za posebne namjene.

(2) Prihod iz stavka 1. ovoga članka koristi se za financiranje rashoda iz članka 6. stavka 1. ovoga Pravilnika.

V. ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 9.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/18-02/111 Urbroj: 513-02-1433/1-18-1 Zagreb, 17. prosinca 2018.

Ministar financija dr. sc. Zdravko Marić, v. r.

 

 

Copyright © Ante Borić