Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 119/2018 (28.12.2018.)

 

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA

Na temelju članka 71. stavka 4. Zakona o sudovima (»Narodne novine«, broj 28/13, 33/15 i 82/15) ministar pravosuđa donosi

 

PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O RADU U SUSTAVU JCMS

Članak 1.

U Pravilniku o radu u sustavu JCMS (»Narodne novine«, broj 71/15 i 123/15) članku 1. stavak 1. mijenja se i glasi:

»(1) Ovim se Pravilnikom propisuju pravila o načinu rada i korištenju Jedinstvenog sustava upravljanja prekršajnim predmetima u sudovima (u daljnjem tekstu: sustav JCMS).«.

Članak 2.

U članku 2. stavku 1. riječ: »sudskim« zamjenjuje se riječju: »prekršajnim« te se riječi: »na prekršajnim« zamjenjuju riječima: »u općinskim«.

U stavku 2. u točki 2. iza riječi: »evidencijom« briše se točka te dodaju zarez i točke 3. i 4. koje glase:

»3. sustavom Ministarstva unutarnjih poslova,

4. sustavom Državnog zavoda za statistiku.«.

Članak 3.

Članak 3. mijenja se i glasi:

»U smislu ovoga Pravilnika pojedini izrazi imaju sljedeća značenja:

Algoritam za dodjelu predmeta sustava JCMS je skup definiranih pravila za automatsku dodjelu predmeta.

Vrsta predmeta odnosi se na podjelu predmeta koji se rješavaju u prekršajnim postupcima, a obuhvaća prekršaje iz područja sigurnosti prometa na cestama i prijevoza, prekršaje iz područja gospodarstva, prekršaje iz područja financija, prekršaje iz područja javnog reda i mira i javne sigurnosti, pravnu pomoć, procesne predmete i predmete izvršenja.

Podvrsta predmeta odnosi se na podjelu predmeta unutar određene vrste predmeta prema propisu kojim je prekršaj određen.

Šifrarnik vrste predmeta sustava JCMS je popis vrsta predmeta s dodijeljenom težinom predmeta koji se rješavaju u sudovima, raščlanjenih na podvrste predmeta.

Dodijeljena težina predmeta u sustavu JCMS je definirana u skladu s važećim okvirnim mjerilima za rad sudaca koja se iskazuje brojčano.

Naselje predmeta unutar mjesne nadležnosti suda je naselje kojem predmet teritorijalno pripada, a određuje se prema mjestu počinjenja prekršaja. Ako se mjesto počinjenja prekršaja ne može utvrditi, naselje predmeta određuje se prema mjestu prebivališta ili sjedišta osobe protiv koje se vodi postupak, odnosno njegovom boravištu ili poslovnom nastanu (podružnica, predstavništvo). Ako je počinitelj prekršaja maloljetnik, naselje predmeta određuje se prema prebivalištu odnosno boravištu maloljetnika. U predmetima izvršenja prekršajnopravnih sankcija u kojima se izvršava rad za opće dobro ili kazna zatvora, naselje predmeta određuje se prema prebivalištu osuđenika. U predmetima pružanja pravne pomoći, naselje premeta određuje se prema prebivalištu, sjedištu odnosno boravištu sudionika postupka.

Lokacija predmeta je sjedište suda ili stalna služba u kojoj se predmet rješava.

Zona rješavanja pojedine vrste predmeta je skup naselja dostup­nih jednoj ili više lokacija mjesno nadležnog suda na kojima se može rješavati određena vrsta predmeta. Svrha određivanja zone je osiguranje ravnomjerne opterećenosti rješavatelja određenoga općinskog suda i dostupnosti suda strankama.

Normirano opterećenje rješavatelja je zbroj ukupnog broja vrste predmeta pomnožen s težinskim faktorom koji je u skladu s okvirnim mjerilima za rad sudaca i postotkom oslobođenja.

Radna opterećenost rješavatelja je zbroj težina predmeta dodijeljenih tijekom kalendarske godine pojedinom rješavatelju, uvećana za oslobođenje rješavatelja.

Automatska nasumična dodjela je dodjela predmeta u rad rješavateljima u skladu s godišnjim rasporedom poslova, prema kojoj svaki rješavatelj, koji ulazi u izbor za takvu dodjelu unutar pojedine vrste predmeta ovisno o normiranom opterećenju, dobiva po jedan predmet u rad. Ravnomjernost se ostvaruje u okviru pojedine vrste predmeta i broja primljenih predmeta rješavatelja u tekućoj godini. Automatska nasumična dodjela primjenjuje se za dodjelu predmeta koji obuhvaćaju prekršaje iz područja sigurnosti prometa na cestama i prijevoza, prekršaje iz područja javnog reda i mira i javne sigurnosti i pravnu pomoć, prekršaje iz područja gospodarstva osim onih predmeta za koje je ovim pravilnikom propisana automatska kružna dodjela te prekršaje iz područja financija, osim onih predmeta za koje je ovim pravilnikom propisana automatska kružna dodjela. U predmetima u kojima je izjavljen prigovor na obavezni prekršajni nalog u odnosu na prekršajnopravnu sankciju, troškove postupka, oduzimanja imovinske koristi ili oduzimanja predmeta automatska nasumična dodjela predmeta vrši se na cijelom području suda, bez obzira na zonu rješavanja predmeta.

Automatska kružna dodjela je dodjela predmeta u rad rješavateljima prema kojoj svaki rješavatelj, koji ulazi u izbor za takvu dodjelu unutar pojedine vrste predmeta, dobiva po jedan predmet u rad, a nakon što svi rješavatelji, koji sudjeluju u dodjeli za pojedinu vrstu predmeta, dobiju po jedan predmet u rad, postupak dodjele se ponavlja. Ravnomjernost se ostvaruje u okviru pojedine vrste predmeta i broja predmeta u radu.

Jedinstveni crtični kod (bar kod) je niz paralelnih crta različite debljine koje nose osnovnu informaciju o predmetu. U sustavu JCMS crtični kod postoji na omotu spisa i otpravcima.

Matrica ovlaštenja je skup podataka kojim se korisniku sustava JCMS definiraju ovlaštenja (funkcija, organizacijska jedinica, vrste predmeta, upisnici), a unosi se u sustav JCMS na temelju utvrđenoga godišnjeg rasporeda poslova.

Administracijski modul je cjelina u administratorskoj aplikaciji koja služi za izvođenje određenih zadaća.

Rješavatelj je sudac ili sudski službenik zadužen za rad na spisu.

Učilica sustava JCMS je tečaj na daljinu za obučavanje korisnika sustava JCMS.

Sustav e-Podnesak je elektronička komunikacija sudova i Ministarstva unutarnjih poslova putem sustava JCMS i informacijskog sustava koji koristi Ministarstvo unutarnjih poslova.«.

Članak 4.

U članku 5. iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:

»(3) Administrator središnjeg sustava JCMS može Ministarstvu unutarnjih poslova kao vanjskom korisniku u sustavu e-Podnesak omogućiti dodjeljivanje i ukidanje korisničkih imena, lozinki i razine pristupa.«.

U dosadašnjem stavku 3. koji postaje stavak 4. riječi: »internom korisničkom portalu« i navodni znakovi brišu se.

Članak 5.

U članku 7. stavku 2. točki 4. iza riječi: »referadi« dodaju se riječi: »i opoziv poslovnog certifikata rješavatelja«.

Članak 6.

U članku 21. stavku 1. iza riječi: »je« dodaju se riječi: »Ministarstvo unutarnjih poslova ili druga«.

Članak 7.

U članku 22. stavku 2. točki 3. iza riječi: »JCMS« dodaju se riječi: »i sustava e-Podnesak«.

U točki 7. riječi: »internom korisničkom portalu« i navodni znakovi brišu se.

Članak 8.

U članku 23. stavku 3. riječ: »prekršajnih« zamjenjuje se riječju: »općinskih«.

Članak 9.

U članku 25. stavku 1. riječ: »pravomoćan« briše se.

Članak 10.

Članak 26. mijenja se i glasi:

»Godišnji raspored poslova kao i sve njegove izmjene i dopune predsjednik suda dužan je odmah po donošenju dostaviti administratoru sustava JCMS u sudu koji će tu izmjenu bez odgode unijeti u sustav JCMS te dostaviti administratoru središnjeg sustava JCMS.«.

Članak 11.

Naslov glave VI. mijenja se i glasi: »VI. OSNIVANJE SPISA U OPĆINSKIM SUDOVIMA«.

Članak 12.

U članku 27. stavku 2. iza riječi: »unosom« dodaju se riječi: »odnosno preuzimanjem«, a u točki 6. riječ: »prekršajnom« zamjenjuje se riječju: »općinskom«.

U stavku 3. iza riječi: »upisati« dodaju se riječi: »odnosno preuzeti«.

Članak 13.

U članku 28. stavak 1. mijenja se i glasi:

»(1) Nakon zaprimanja podneska na temelju kojega se osniva spis službenik u pisarnici osniva spis i pokreće algoritam za dodjelu predmeta sustava JCMS.«.

Članak 14.

U članku 34. riječ: »stranice« zamjenjuje se riječju: »lista«.

Članak 15.

Naslov iznad članka 35. mijenja se i glasi: »Početak postupka u sustavu JCMS«.

Članak 16.

Naslov glave VII. mijenja se i glasi: »VII. DODJELA PREKRŠAJNIH PREDMETA U OPĆINSKIM SUDOVIMA«.

Članak 17.

U članku 38. riječ: »spisa« zamjenjuje se riječju: »predmeta«, u točki 1. riječ: »pravomoćan« briše se, a u točki 4. riječ: »prekršajne« zamjenjuje se riječju: »općinske«.

Članak 18.

Naslov iznad članka 40. mijenja se i glasi: »Dodjela prekršajnih predmeta u općinskim sudovima«.

Članak 19.

Članak 40. mijenja se i glasi:

»Prilikom automatskog određivanja rješavatelja, algoritam automatski odabire sve rješavatelje u sudu koji su godišnjim rasporedom poslova određeni za rješavanje određene vrste predmeta, koji ovisno o normiranom opterećenju, broju primljenih predmeta rješavatelja unutar tekuće godine te zoni rješavanja predmeta, dobivaju po jedan predmet u rad.«.

Članak 20.

U članku 41. stavku 1. riječi: »spisa u prekršajnim predmetima« zamjenjuju se riječima: »prekršajnih predmeta«.

Stavak 4. mijenja se i glasi:

»(4) U predmetima pružanja pravne pomoći, naselje predmeta određuje se prema prebivalištu odnosno boravištu ili sjedištu sudionika postupka.«.

Članak 21.

U članku 43. stavak 2. mijenja se i glasi:

»(2) Popis naselja koja pripadaju zoni rješavanja predmeta za svaki općinski sud utvrđuje ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa i objavljuje na svojoj mrežnoj stranici.«.

Članak 22.

U članku 44. stavku 3. riječi: »tajnika suda« zamjenjuju se riječju: »osoba«, a riječi: »množenjem s« brišu se.

U stavku 4. druga rečenica mijenja se i glasi: »U slučaju da je opravdano očekivati neprekidno izbivanje rješavatelja šest mjeseci ili dulje predsjednik suda može pisanom obrazloženom naredbom u odnosu na tog rješavatelja odrediti gašenje automatske dodjele četiri mjeseca prije očekivanog početka izbivanja.«.

U stavku 5. riječ: »će« zamjenjuje se riječju: »može«.

Članak 23.

U članku 45. stavku 1. riječi: »tajnik suda« zamjenjuju se riječima: »osoba koju on ovlasti«.

Članak 24.

Članak 46. mijenja se i glasi:

»Automatska kružna dodjela primjenjuje se za predmete u kojima je nužna ravnomjernost dodjele i koji obuhvaćaju prekršaje iz Zakona o bankama, Zakona o održivom gospodarenju otpadom, Zakona o elektroničkim komunikacijama, Zakona o potrošačkom kreditiranju, Zakona o javnoj nabavi, Zakona o preuzimanju dioničkih društava, Zakona o investicijskim fondovima, Zakon o osiguranju, Zakona o alternativnim investicijskim fondovima, Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom, Zakon o elektroničkom novcu, Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci, Zakona o tržištu kapitala, Zakona o kreditnim institucijama, Općeg poreznog zakona, Zakona o deviznom poslovanju, Zakona o provedbi carinskih propisa EU, za procesne predmete, predmete izvršenja te za predmete koji se dodjeljuju rješavatelju za vrijeme dežurstva kao i za druge predmete u kojima je nužna hitnost postupanja.«.

Članak 25.

U članku 47. stavku 2. riječi: »koji se dodjeljuju u rad rješavatelju« brišu se.

Članak 26.

Glava VIII. i članci 48. – 50. brišu se.

Članak 27.

Članak 51. mijenja se i glasi:

»(1) Predsjednici županijskih i općinskih sudova imaju uvid u statistička izvješća o radnoj opterećenosti rješavatelja na sudovima koji koriste sustav JCMS.

(2) Uvid u izvješća iz stavka 1. ovog članka imaju i osobe ovlaštene godišnjim rasporedom poslova.«.

Članak 28.

U članku 52. stavku 5. druga rečenica mijenja se i glasi: »U slučaju da je opravdano očekivati neprekidno izbivanje rješavatelja šest mjeseci ili dulje predsjednik suda može pisanom obrazloženom naredbom u odnosu na tog rješavatelja odrediti gašenje automatske dodjele četiri mjeseca prije očekivanog početka izbivanja.«.

U stavku 6. riječ: »će« zamjenjuje se riječju: »može«.

Članak 29.

U članku 55. stavku 2. riječi: »koji se dodjeljuju u rad rješavatelju« brišu se.

Članak 30.

U članku 68. stavak 2. mijenja se i glasi:

»(2) Ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa prati i preuzima statistička izvješća koja se nalaze u sustavu JCMS. Sudovi su dužni provjeriti točnost podataka u statističkim izvješćima najkasnije do desetog dana u mjesecu za prethodni mjesec.«

Stavci 3. i 4. brišu se.

Članak 31.

Članak 69. mijenja se i glasi:

»(1) Standardna statistička izvješća su:

1. P/I – Izvještaj o prekršajnim predmetima u prvostupanjskom postupku

2. P/R – Izvještaj o prekršajnim predmetima u prvostupanjskom postupku po rješavatelju

3. P/ml – Izvještaj o predmetima maloljetnih počinitelja prekršaja

4. ZZNO – Izvještaj o prekršajnim predmetima po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji

5. P/II VPS – Izvještaj o prekršajnim predmetima u drugostupanjskom postupku

6. P/II-VPS-IU – Izvještaj za izvanredne pravne lijekove

7. P/II-VPS-PZP – Izvještaj o predmetima zahtjeva za suđenje u razumnom roku

8. P/R-VPS – Izvještaj o prekršajnim predmetima u drugostupanjskom postupku po rješavatelju

9. STANJE PREDMETA – Izvještaj o broju spisa u radu i riješenosti predmeta po rješavatelju

10. DISKRIMINACIJA – Izvještaji o prekršajnim predmetima vezanim uz diskriminaciju i osnove diskriminacije

11. ZLOČIN IZ MRŽNJE – Izvještaj »Prekršajna djela – motiv mržnja«

12. MANJINSKI JEZICI – Izvještaj o prekršajnim predmetima koji su vođeni ili koji su mogli biti vođeni na manjinskom jeziku

13. P/i IZVRŠENJE – Izvještaj o izvršenju prekršajnih kazni

14. AKTIVNI RJEŠAVATELJI – Izvještaj o zaposlenim rješavateljima u sudu i neaktivnim referadama u zadanom periodu

15. PREGLED UKINUTIH ODLUKA – Izvještaj o ukinutim odlukama u žalbenom postupku

(2) Kada se ocijeni potrebnim mogu se kreirati i druga Standardna statistička izvješća, sukladno Katalogu propisanih statističkih izvještaja i obrazaca za prekršajne predmete na općinskim sudovima i Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske koje je verificirano od Stalnog verifikacijskog tijela.«.

Članak 32.

U članku 70. točki 2. riječi: »trajanje rješavanja predmeta pred sudom« zamjenjuju se riječima: »trajanje postupka«, a točke 3. i 4. brišu se.

Članak 33.

Članak 71. mijenja se i glasi:

»(1) U sustavu JCMS korisnicima sustava su u svakom trenutku dostupna upravljačka izvješća koja mogu kreirati u skladu s potrebama suda.

(2) Odabirom željenih parametara sustav JCMS generira sljedeća izvješća:

1. Normirano opterećenje – Izvještaj o normiranom opterećenju rješavatelja

2. Stanje predmeta – prikazuje stanje riješenosti predmeta te njihov broj u zadanom periodu

3. Riješeno po vrstama odluka – izvještaj o broju i vrsti odluka po rješavatelju

4. Posebne oznake – prikazuje popis neriješenih predmeta po posebnim oznakama kojima se određuje redoslijed rješavanja predmeta koji su posebnim propisom utvrđeni kao hitni ili se predmeti prvenstveno uzimaju u rad

5. Zastare – prikazuje broj neriješenih predmeta kojima prijeti zastara

6. Trajanje postupka – prikazuje broj neriješenih predmeta u ovisnosti o njihovom vremenskom trajanju

7. Presude otpremljene nakon roka – popis predmeta u kojima je rok od datuma objave do datuma otpreme presuda iz referade veći od mjesec dana

8. Pretraga po zaprimljenom prvom pismenu – popis pismena kojima se započinje prekršajni postupak grupirano po rješavatelju ili dokumentu

9. Bez radnje 3 mjeseca – broj neriješenih predmeta u kojima nije poduzeta nijedna radnja u periodu duljem od tri mjeseca

10. Ispunjenje okvirnih mjerila za period

11. Stanje predmeta izvršenja po referentima – pregled Ikp predmeta po referentima

12. Radnje po službenicima – izvještaj o broju predmeta u kojima je službenik odradio određenu radnju

13. Pregled ročišta u danu – tablični prikaz svih ročišta rješavatelja zakazanih za jedan dan s vremenom početka

14. Pregled ročišta po sudionicima – tablični prikaz svih ročišta rješavatelja zakazanih za jedan dan s vremenom početka i pozvanim sudionicima

15. Otpremljena pismena – pregled otpremljenih pismena sa statusom otpravka

16. Pregled po izrečenim odlukama – broj predmeta po izrečenoj prekršajnopravnoj sankciji ili mjeri za cijeli sud ili po rješavatelju

17. Pregled zakazanih ročišta u periodu – prikaz svih ročišta rješavatelja zakazanih u određenom periodu

18. Pretraga po generiranim izlaznim pismenima – pregled svih generiranih izlaznih pismena po službeniku

19. Praćenje predmeta nakon odluke – praćenje predmeta u periodu od donošenja odluke do arhiviranja

20. Pregled odluka rješavatelja – pregled svih meritornih i procesnih odluka koje je donio rješavatelj u određenom periodu po načinu rješavanja

21. VPS praćenje kretanja predmeta nakon sjednice – pregled predmeta u kojima više od dva mjeseca nakon održavanja sjednice nije poduzeta nijedna radnja.

(3) U sustavu JCMS korisnicima sustava su u svakom trenutku dostupna pomoćna izvješća koja mogu kreirati u skladu s potrebama suda radi provjere upisanih podataka i generiranih obrazaca.«.

Članak 34.

U članku 72. stavku 3. riječi: »te pokretanjem funkcije ustupanja« brišu se.

U stavku 4. riječi: »te pokretanjem funkcije zaprimanja« brišu se.

Članak 35.

U članku 74. stavku 3. riječ: »spojeni« brišu se.

Članak 36.

U članku 76. riječi: »odgovarajuću dostavnu naredbu« zamjenjuju se riječima: »odluku o razdvajanju postupka«.

Članak 37.

U članku 87. stavak 2. mijenja se i glasi:

»(2) Podaci o otpremljenim pismenima evidentiraju se u predajnom listu za poštu.«.

Članak 38.

U članku 91. stavku 3. iza brojki: »09« i »10« dodaju se kose crte i brojke: »2018«.

Članak 39.

Članak 96. mijenja se i glasi:

»Ako se spis privremeno dostavlja na uvid drugom sudu ili tijelu, sudska pisarnica će datum do kojeg spis treba biti vraćen, temelj i razloge privremenog dostavljanja spisa unijeti u sustav JCMS odabirom primatelja spisa.«.

Članak 40.

U članku 97. u točki 2. iza riječi: »JCMS« briše se zarez i dodaje se točka, a točka 3. briše se.

Članak 41.

U članku 98. stavku 2. riječ: »pisanom« zamjenjuje se riječju: »papirnatom«.

Članak 42.

U članku 104. stavak 1. mijenja se i glasi:

»(1) U sustavu JCMS spisi se upisuju odnosno preuzimaju u odgovarajući upisnik. Pritom je nužno upisati podatke iz članka 27. stavka 2. ovog Pravilnika.«.

U stavku 2. iza riječi: »upisa« dodaju se riječi: »odnosno preuzimanja«.

Članak 43.

U članku 105. stavku 1. iza riječi: »upisuju« dodaju se riječi: »odnosno preuzimaju«.

U stavku 3. iza riječi: »upisuje« dodaju se riječi: »odnosno preuzima«.

Članak 44.

U članku 106. stavak 2. mijenja se i glasi:

»(2) Ako je neki spis pogrešno upisan, u sustavu JCMS označit će se brisanim, uz upis napomene s razlozima brisanja. Oznaka pogrešno upisanog spisa ne može se ponovno iskoristiti.«.

Članak 45.

Članak 107. mijenja se i glasi:

»(1) Spis se u sustavu JCMS označava dovršenim upisom odgovarajućih obilježja.

(2) Spis se može označiti dovršenim u skladu s odredbama Sudskog poslovnika.«.

Članak 46.

U članku 109. stavku 2. riječi: »naredbu s razlogom i datumom razdvajanja« zamjenjuju se riječima: »odluku o razdvajanju«.

Članak 47.

Naslov iznad članka 113. i članak 113. brišu se.

Članak 48.

Ovaj Pravilnik objavit će se u »Narodnim novinama« i stupa na snagu 1. siječnja 2019.

Klasa: 011-01/15-01/91

Urbroj: 514-04-02-01-01-18-12

Zagreb, 24. prosinca 2018.

Ministar Dražen Bošnjaković, v. r.

 

 

Copyright © Ante Borić