Baza je ažurirana 15.04.2024. 

zaključno sa NN 40/24

MINISTARSTVO OBRANE

Na temelju članka 13. stavka 5. Zakona o obrani (»Narodne novine«, br. 73/13) i članka 38. stavka 3. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 73/13) donosim

 

ODLUKU O UVJETIMA I POSTUPKU SKLAPANJA DRUGOG ODNOSNO TREĆEG UGOVORA O SLUŽBI VOJNIKA/MORNARA

Pročišćeni tekst

NN 79/13135/14

I.

Ovom Odlukom utvrđuju se uvjeti i postupak sklapanja drugog odnosno trećeg ugovora o službi vojnika/mornara.

II.

Kandidati za sklapanje drugog ugovora o službi vojnika/mornara u trajanju do pet godina odnosno trećeg ugovora o službi vojnika/mornara u trajanju do šest godina su djelatni vojnici/mornari koji s Ministarstvom obrane imaju sklopljen ugovor o službi vojnika/mornara u trajanju od tri godine (prvi ugovor) odnosno o službi vojnika/mornara u trajanju do pet godina (drugi ugovor).

III. (NN 135/14)

(1) Kandidati za sklapanje drugog odnosno trećeg ugovora o službi vojnika/mornara moraju ispunjavati sljedeće opće uvjete:

– imati zdravstvenu sposobnost za vojnu službu

– ispunjavati psihologijske kriterije za vojnu službu

– zadovoljavati kriterije tjelesne sposobnosti

– zadovoljavati sigurnosne kriterije za vojnu službu.

(2) Uz opće uvjete iz stavka 1. ove točke, kandidati za sklapanje drugog i trećeg ugovora o službi vojnika/mornara moraju ispunjavati sljedeće posebne uvjete:

– imati potrebnu vojnostručnu specijalnost

– nije ocijenjen zadnjom službenom ocjenom nižom od »dobar«

– da tijekom službe vojnika/mornara nisu stegovno kažnjavani za počinjenje

stegovnog prijestupa

– da se protiv njih ne vodi kazneni postupak pokrenut po službenoj dužnosti.

IV.

(1) Sklapanje drugog odnosno trećeg ugovora o službi vojnika/mornara temelji se na utvrđenim potrebama službe i prioritetima za popunom postrojbi prema potrebnim vojnostručnim specijalnostima, ispunjavanju općih i posebnih uvjeta iz točke III. ove Odluke te rezultatima vrijednosnog ocjenjivanja iz točke V. ove Odluke.

(2) Potrebe službe i prioritete za popunu postrojbi za iduću godinu i projekciju potreba za sljedeće tri godine Oružane snage Republike Hrvatske iskazuju do kraja listopada tekuće godine.

(3) Kandidate za sklapanje drugog odnosno trećeg ugovora o službi vojnika/mornara, koji su se izjasnili da žele sklopiti drugi odnosno treći ugovor, na zdravstveni pregled upućuje ustrojstvena jedinica u kojoj se nalaze na službi, najkasnije 150 dana prije isteka prvog odnosno drugog ugovora o službi vojnika/mornara.

(4) Središnjica za upravljanje osobljem dostavit će Upravi za ljudske resurse najkasnije 120 dana prije isteka prvog odnosno drugog ugovora o službi vojnika/mornara:

– popis kandidata za sklapanje drugog odnosno trećeg ugovora o službi vojnika/mornara koji su se izjasnili da žele sklopiti drugi odnosno treći ugovor i ispunjavaju uvjete propisane točkom III. ove Odluke

– popis kandidata za sklapanje drugog odnosno trećeg ugovora o službi vojnika/mornara koji ne ispunjavaju uvjete propisane točkom III. ove Odluke

– popis kandidata koji su se izjasnili da ne žele sklopiti drugi odnosno treći ugovor.

V.

(1) Ministarstvo obrane će po zaprimanju popisa iz točke IV. stavka 4. ove Odluke izvijestiti kandidate za sklapanje drugog odnosno trećeg ugovora o službi vojnika/mornara, o mogućnosti sklapanja drugog odnosno trećeg ugovora o službi vojnika/mornara.

(2) Odabir vojnika/mornara s kojima će se sklopiti drugi odnosno treći ugovor između kandidata za sklapanje drugog odnosno trećeg ugovora o službi vojnika/mornara koji su se izjasnili da žele sklopiti drugi odnosno treći ugovor i ispunjavaju uvjete propisane točkom II. ove Odluke izvršit će se na temelju rezultata vrijednosnog ocjenjivanja temeljnih i dodatnih kriterija za odabir.

(3) Temeljni kriteriji za odabir su:

– službene ocjene

– rezultati vojne obuke

– rezultati tjelesne sposobnosti

– vojna priznanja

– sudjelovanje u operacijama potpore miru, operacijama odgovora na krize, humanitarnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu.

(4) Dodatni kriteriji su:

– posebna znanja i vještine korisne za vojničke dužnosti

– rezultati testiranja znanja stranog jezika

– činjenica da je kandidat dijete ili član obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata (prednost pod jednakim uvjetima).

(5) Vrijednosno ocjenjivanje unutar propisanih kriterija utvrdit će ministar obrane posebnom odlukom.

(6) Ministarstvo obrane će ustrojstvenim jedinicama u kojima se vojnici/mornari odabrani za sklapanje drugog odnosno trećeg ugovora o službi vojnika/mornara nalaze na službi, dostaviti primjerke drugog odnosno trećeg ugovora o službi vojnika/mornara radi njihova potpisivanja prije isteka zakonom propisanog roka.

(7) Ministarstvo obrane obavijestit će vojnike/mornare koji ne ispunjavaju opće i posebne uvjete iz točke III. ove Odluke kao i one koji nisu odabrani za sklapanje drugog odnosno trećeg ugovora jer za to ne postoje potrebe službe najkasnije 90 dana prije isteka prvog odnosno drugog ugovora.

VI.

Drugim odnosno trećim ugovorom o službi vojnika/mornara utvrđuje se početak i trajanje službe, rod, služba i obveza obavljanja službe na cijelom području Republike Hrvatske, obveza sudjelovanja u operacijama potpore miru, operacijama odgovora na krize, humanitarnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu, plaća, uvjeti i posljedice raskida ugovora, otkazni rok, način rješavanja sporova te druga prava i obveze u vezi s obavljanjem vojničke službe.

VII.

(1) Iznimno od odredbi ove Odluke, s vojnicima/mornarima kojima drugi ugovor o službi vojnika/mornara istječe ili je istekao tijekom 2013. godine, pod uvjetom da ispunjavaju opće uvjete propisane ovom Odlukom, može se sklopiti treći ugovor o službi vojnika/mornara.

(2) S vojnicima/mornarima iz stavka 1. ove točke neće se sklopiti treći ugovor o službi vojnika/mornara ako su tijekom službe vojnika/mornara stegovno kažnjavani za počinjenje stegovnog prijestupa.

VIII.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 023-03/13-03/1

Urbroj: 512-13-326

Zagreb, 26. lipnja 2013.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 135/14

II.

Ova Odluka stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 023-03/14-03/1

Urbroj: 512-01-14-877

Zagreb, 17. studenoga 2014.

 

 

Copyright © Ante Borić