Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 96/2018 (31.10.2018.)

 

HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA

Na temelju odredbi članka 4. stavka 6. Zakona o tržištu kapitala (»Narodne novine« broj 65/18), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga na sjednici Upravnog vijeća održanoj 25. listopada 2018. donosi

 

PRAVILNIK O GODIŠNJEM OBAVJEŠTAVANJU HANFE O KORIŠTENJU IZUZEĆA OD OBVEZE ISHOĐENJA ODOBRENJA ZA RAD I PRIMJENE UVJETA ZA OBAVLJANJE INVESTICIJSKIH USLUGA I AKTIVNOSTI

I. OPĆE ODREDBE

Područje primjene

Članak 1.

Ovim Pravilnikom pobliže se uređuje:

1. popis dokumentacije i podataka koji moraju biti priloženi uz godišnju obavijest o primjeni izuzeća od obveze ishođenja odobrenja za rad i primjene uvjeta za obavljanje investicijskih usluga i aktivnosti od strane:

– osobe iz članka 4. stavka 1. točke 10. Zakona koja za vlastiti račun, uključujući i u slučaju da djeluje kao održavatelj tržišta, trguje robnim izvedenicama, emisijskim jedinicama ili izvedenicama na emisijske jedinice, osim ako trguje za vlastiti račun izvršavajući naloge klijenata, i/ili

– osobe iz članka 4. stavka 1. točke 10. Zakona koja klijentima ili dobavljačima iz svoje redovite djelatnosti pruža investicijske usluge u odnosu na robne izvedenice, emisijske jedinice ili izvedenice na emisijske jedinice

2. format, rokovi i način dostave obavijesti iz točke 1. ovog članka.

Definicije

Članak 2.

(1) Pojedini pojmovi upotrijebljeni u ovom Pravilniku imaju sljedeće značenje:

1. Hanfa je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga.

2. Zakon je Zakon o tržištu kapitala.

3. Delegirana uredba Komisije (EU) 2017/592 je Delegirana uredba Komisije (EU) 2017/592 оd 1. prosinca 2016. o dopuni Direktive 2014/65/EU Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu regulatornih tehničkih standarda za kriterije za utvrđivanje kada se aktivnost treba smatrati pomoćnom uz redovnu djelatnost

4. trgovanje za vlastiti račun je trgovanje koristeći se vlastitim kapitalom iz kojeg proizlaze transakcije s jednim ili više financijskih instrumenata

5. investicijske usluge su kako je definirano člankom 5. stavkom 1. Zakona

6. pomoćna aktivnost redovnoj djelatnosti osobe na razini grupe je kako je definirano člankom 1. Delegirane uredba Komisije (EU) 2017/592

7. grupa je grupa kako je definirana u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo poduzetnika i primjena standarda financijskog izvještavanja

8. Obrazac je obrazac kojim se dostavlja godišnja obavijest o primjeni izuzeća od obveze ishođenja odobrenja za rad i primjene uvjeta za obavljanje investicijskih usluga i aktivnosti iz članka 4. stavka 1. točke 10. Zakona.

(2) Ostali pojmovi upotrijebljeni u ovom Pravilniku imaju značenje kao u Zakonu.

Popis dokumentacije i format obavijesti

Članak 3.

(1) Osobe iz članka 1. stavka 1. ovoga Pravilnika dužne su uz obrazac iz članka 4. ovoga Pravilnika Agenciji dostaviti i potvrdu uređenog tržišta ili MTP-a na kojem sklapaju transakcije odnosno investicijskog društva posredstvom kojeg sklapaju transakcije da ne koriste tehniku visokofrekventnog algoritamskog trgovanja.

(2) Uz potvrdu iz stavka 1. ovog članka se dostavljaju i kontakt podaci takvog uređenog tržišta, MTP-a, odnosno investicijskog društva.

(3) Osobe iz članka 1. stavka 1. ovog Pravilnika dužne su Hanfi na zahtjev dostaviti opis razloga iz kojih smatraju da aktivnosti koje obavljaju predstavljaju pomoćnu aktivnost redovnoj djelatnosti te osobe na razini grupe, kao i relevantnu popratnu dokumentaciju iz koje je navedeno vidljivo.

Članak 4.

Podnositelji obavijesti iz članka 1. točke 1. ovoga Pravilnika dužni su popuniti Obrazac iz priloga ovog Pravilnika, sukladno uputama u Obrascu.

Članak 5.

(1) Podnositelji obavijesti iz članka 1. točke 1. ovoga Pravilnika dužni su dostaviti sljedeću dokumentaciju:

1. sažetu obavijest u pisanom obliku koja će sadržavati:

a) tvrtku podnositelja obavijesti

b) pojašnjenje koja se od vrsta obavijesti članka 1. točke 1. ovog Pravilnika dostavlja

c) podatke o vrsti financijskih instrumenata i/ili investicijskih usluga na koje se odnosi izuzeće

d) referencu na pojedinačne ili konsolidirane godišnje financijske izvještaje temeljem kojih je podnositelj obavijesti proveo izračune praga pomoćne aktivnosti redovnoj djelatnosti, te podatke o grupi kojoj podnositelj obavijesti pripada (ako je primjenjivo)

e) ako su godišnje financijske izvještaje temeljem kojih je podnositelj obavijesti proveo izračune praga pomoćne aktivnosti redovnoj djelatnosti javno dostupni, poveznicu na takvu objavu

f) identifikacijsku oznaku Obrasca (OIB podnositelja obavijesti i datum prijave, u formatu: OIB_gggg-mm-dd)

g) ime, prezime, funkcija i potpis ovlaštene osobe.

2. popunjeni Obrazac iz priloga ovog Pravilnika

3. informacije i dokumente iz članka 3. stavaka 1. i 2. ovog Pravilnika.

(2) Ovlaštena osoba koja potpisuje sažetu obavijest iz stavka 1. točke a. ovog članka mora biti jednaka potpisniku izjave o odgovornosti iz Obrasca.

Način dostave obavijesti

Članak 6.

(1) Dokumentacija iz članka 5. ovoga Pravilnika dostavlja se na sljedeći način:

1. skenirana verzija sažete obavijesti iz članka 5. stavka 1. ovoga Pravilnika dostavlja se Hanfi elektroničkim putem

2. Obrazac se ispunjava elektronički i dostavlja Hanfi elektronički, zajedno sa skeniranom verzijom sažete obavijesti.

(2) Hanfa će uputom propisati način elektroničke dostave podataka iz stavka 1. ovog članka.

Rok za dostavu obavijesti

Članak 7.

(1) Sukladno članku 749. stavku 4. Zakona osobe koje na dan stupanja na snagu Zakona obavljaju djelatnost trgovanja za vlastiti račun u skladu s iznimkom iz članaka 9. stavka 1. točke 9. ili 11. Zakona o tržištu kapitala (»Narodne novine«, br. 88/08., 146/08., 74/09., 54/13., 159/13., 18/15., 110/15., 123/16. i 131/17.), a nastavljaju koristiti iznimku iz članka 4. stavka 1. točke 10. Zakona dužne su u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu Zakona Agenciji dostaviti podatke iz članka 5. ovog Pravilnika kojima dokazuju korištenje iznimke.

(2) Nakon inicijalne dostave obavijesti sukladno stavku 1. ovog članka, osobe iz članka 4. stavka 1. točke 10. Zakona koje nastavljaju koristiti izuzeće dužne su podatke iz članka 5. ovog Pravilnika Hanfi dostavljati na godišnjoj razini, i to najkasnije do 30. travnja u godini za koju te osobe namjeravaju koristiti izuzeće.

Izjava o odgovornosti

Članak 8.

(1) Potpisnik izjave o odgovornosti iz Obrasca u potpunosti odgovara za istinitost, točnost i potpunost dostavljenih podataka.

(2) Hanfa je ovlaštena od podnositelja obavijesti zatražiti dodatne dokaze koji potvrđuju istinitost, točnost i potpunost dostavljenih podataka, uključujući i potvrde i uvjerenja drugih nadležnih domaćih ili inozemnih tijela.

Korištenje izuzeća

Članak 9.

(1) Osobe koje namjeravaju koristiti izuzeće iz članka 4. stavka 1. točke 10. Zakona dužne su na godišnjoj osnovi provjeravati ispunjavaju li uvjete iz Zakona i Delegirane uredbe Komisije (EU) 2017/592 i o tome obavještavati Hanfu u rokovima iz članka 7. ovog Pravilnika.

(2) Hanfa u bilo kojem trenutku može podnositelju obavijesti iz članka 2. ovoga Pravilnika zabraniti primjenu izuzeća ako utvrdi da uvjeti utvrđeni u članku 4. stavku 1. točki 10. Zakona nisu ispunjeni, te od podnositelja obavijesti zatražiti da podnese zahtjev za izdavanje odobrenja za rad u skladu s člankom 40. Zakona.

Završne odredbe

Članak 10.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/18-01/05

Urbroj: 326-01-330-332-18-6

Zagreb, 25. listopada 2018.

Predsjednik Upravnog vijeća dr. sc. Ante Žigman, v. r.

PRILOG

Obrazac za dostavu obavijesti o korištenju izuzetka o korištenju izuzeća od obveze ishođenja odobrenja za rad i primjene uvjeta za obavljanje investicijskih usluga i aktivnosti iz članka 4. stavka 1. točke 10. Zakona o tržištu kapitala (Članak 4. stavak 6. Zakona o tržištu kapitala)

Upute:

1. Upućujemo Vas da prije ispunjavanja ovog obrasca pročitate odredbe članka 4. stavka 1. točke 10. Zakona o tržištu kapitala, kao i odredbe Delegirane Uredbe Komisije (EU) 2017/592.

2. Ovaj obrazac ispunjava osoba koja namjerava koristiti izuzeće navedeno u članku 4. stavku 10. Zakona o tržištu kapitala.

3. Sva polja u formatu obavijesti moraju biti popunjena.

4. Ako za odgovor nije predviđeno dovoljno prostora, navedite te podatke na zasebnoj stranici ili u posebnom dokumentu (referirajte se na taj dokument u prostor koji je u obrascu predviđen za odgovor). Zasebni dokument jasno označite nazivom osobe koja namjerava koristiti izuzeće navedeno u članku 4. stavku 1. točki 10. Zakona o tržištu kapitala te u njemu uputite na odgovarajuće pitanje.

5. Hanfa može zatražiti dostavu daljnjih informacija ili pojašnjenja (s obzirom na dostavljene odgovore).

6. Osoba koja namjerava koristiti izuzeće navedeno u članku 4. stavku 1. točki 10. Zakona o tržištu kapitala mora Hanfi dostaviti ovaj obrazac na elektroničku adresu [email protected].

7. Svi zasebni dokumenti koji se dostavljaju uz obrazac, također se dostavljaju na obrazac na elektroničku adresu [email protected], te moraju sadržavati poziv na referentni broj obrasca.

 

 

 

Godišnja obavijest o korištenju izuzeća od obveze ishođenja odobrenja za rad i primjene uvjeta za obavljanje investicijskih usluga i aktivnosti iz članka 4. stavka 1. točke 10. Zakona o tržištu kapitala

 

 

Referentni broj Obrasca:

 

Datum:

 

 

Podaci o podnositelju obavijesti:

 

Tvrtka:

 

LEI (Identifikator pravne osobe):

 

OIB:

 

 

Adresa:

 

 

 

Kontakt osoba podnositelja obavijesti

 

 

Ime i prezime:

 

Funkcija u podnositelju obavijesti:

 

Broj telefona:

 

 

 

Adresa elektroničke pošte:

 

 

Podaci o odgovornoj osobi podnositelja obavijesti koja potpisuje obavijest

 

 

Ime i prezime:

 

Funkcija u podnositelju obavijesti:

 

 

 

Broj telefona:

 

 

 

Adresa elektroničke pošte:

 

 

Podaci o obavijesti:

 

Datum podnošenja obavijesti:

 

 

 

Godina na koju se obavijest odnosi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovim putem obavještavam Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (Hanfa) da [Tvrtka podnositelja obavijesti] namjerava koristiti izuzeće iz članka 4. stavka 1. točke 10. Zakona o tržištu kapitala u [unesite godinu na koju se obavijest odnosi] godini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je li podnositelj zahtjeva tražio pravni savjet vezano za primjenu izuzeća iz članka 4. stavka 1. točke 10. Zakona o tržištu kapitala?

DA

 

 

NE

 

 

 

Dostavlja li podnositelj zahtjeva potvrdu da ne koristi tehniku visokofrekventnog algoritamskog trgovanja od strane (unesite oznaku () gdje je primjenjivo):

 

Uređenog tržišta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MTP-a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Investicijskog društva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Unesite oznaku () kod točaka (i) i (ii), ako su primjenjive nastavno na vrstu izuzeća koji ćete koristiti]

Izuzeće se odnosi na:

 

(i)     trgovanje za vlastiti račun robnim izvedenicama, emisijskim jedinicama ili izvedenicama na emisijske jedinice, uključujući i u slučaju da osoba djeluje kao održavatelj tržišta, osim ako trguje za vlastiti račun izvršavajući naloge klijenata;

ili

 

 

 

 

 

 

 

 

(ii)     pružanje investicijskih usluga (osim trgovanja za vlastiti račun) u odnosu na robne izvedenice, emisijske jedinice ili izvedenice na emisijske jedinice klijentima ili dobavljačima iz svoje redovite djelatnosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodatni podaci:

 

Grupa

 

 

 

LEI matičnog društva

 

 

OIB matičnog društva

 

Izjava o odgovornosti

Podnositelj obavijesti mora ispunjavati sve uvjete iz članka 4. stavka 1. točke 10. i članka 4. stavka 4. Zakona o tržištu kapitala da bi mogao koristiti ovo izuzeće, odnosno:

a)     svako trgovanje zasebno i na zbirnoj osnovi predstavlja pomoćnu aktivnost redovnoj djelatnosti osobe na razini grupe, a redovna djelatnost te osobe nije obavljanje investicijskih usluga i aktivnosti u smislu Zakona o tržištu kapitala, bankovne aktivnosti u smislu zakona kojim se uređuje osnivanje i poslovanje kreditnih institucija ili održavanje tržišta u odnosu na robne izvedenice (uvjeti za utvrđivanje kada se aktivnost treba smatrati pomoćnom uz redovnu djelatnost su detaljnije propisani Delegiranom uredbom Komisije (EU) 2017/592).

b)     podnositelj obavijesti ne koristi tehniku visokofrekventnog algoritamskog trgovanja i

c)     podnositelj obavijesti na godišnjoj razini izvještava Hanfu o tome da se koristi ovim izuzećem, te na zahtjev Hanfe dostavlja opis razloga iz kojih smatra da aktivnosti koje obavlja predstavljaju pomoćnu aktivnost redovnoj djelatnosti podnositelja obavijesti na razini grupe, kao i relevantnu popratnu dokumentaciju.

Podnositelj obavijesti potvrđuje da ispunjava sve navedene uvjete, te da su informacije koje se dostavljaju u ovom obrascu, kao i popratna dokumentacija koja se dostavlja uz ovaj obrazac, potpune i točne. Podnositelj obavijesti se obvezuje bez odgode obavijestiti Hanfu u slučaju promjene podataka koje je naveo u ovom obrascu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potpis:

 

Funkcija:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potpis:

 

Funkcija:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U ime i za račun:

 

(Unesite punu tvrtku podnositelja obavijesti)

 

Popis priloga (navedite koje potvrde dostavljate)

 

 

 

 

 

Copyright © Ante Borić