Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

NN 89/2018 (5.10.2018.)

 

Vlada Republike Hrvatske

Na temelju članka 37. stavka 2. i članka 54. stavka 5. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (»Narodne novine«, broj 20/18), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 4. listopada 2018. donijela

 

UREDBU O NAČINU IZRAČUNA POČETNE ZAKUPNINE POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U VLASNIŠTVU REPUBLIKE HRVATSKE TE NAKNADE ZA KORIŠTENJE VODA RADI OBAVLJANJA DJELATNOSTI AKVAKULTURE

Članak 1.

Ovom Uredbom određuje se način utvrđivanja početne zakupnine poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: poljoprivredno zemljište) za zakup, zakup zajedničkih pašnjaka i zakup za ribnjake, te osnovica, visina i način obračuna naknade za korištenje voda radi obavljanja djelatnosti akvakulture (u daljnjem tekstu: naknada za korištenje voda).

Članak 2.

(1) Početna zakupnina za zakup poljoprivrednog zemljišta utvrđuje se prema površini i kulturi katastarske čestice, te jediničnoj zakupnini/ha u kunama za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: jedinična zakupnina) koja je navedena u prilogu ove Uredbe i njezin je sastavni dio.

(2) Jedinična zakupnina za zakup poljoprivrednog zemljišta prikazana je po županijama, katastarskim općinama i katastarskim kulturama.

(3) Početna zakupnina za zakup poljoprivrednog zemljišta izračunava se na temelju formule:

PZ = JZ × p

gdje je:

PZ – početna zakupnina u kunama

JZ – jedinična zakupnina/ha u kunama

p – površina u ha.

(4) Katastarske kulture poljoprivrednog zemljišta za utvrđivanje početne zakupnine su:

– oranice, vrtovi, voćnjaci, vinogradi i maslinici

– livade

– pašnjaci

– trstici, močvare i neplodno.

Članak 3.

Početna zakupnina iz članka 2. ove Uredbe uvećava se za 20% ako su katastarske čestice obuhvaćene sustavom javnog navodnjavanja.

Članak 4.

Početna zakupnina za ribnjake određena je kao jedinstvena na području Republike Hrvatske i iznosi 100,00 kn/ha.

Članak 5.

Početna zakupnina za zakup zajedničkih pašnjaka određena je kao jedinstvena na području Republike Hrvatske i iznosi 250,00 kn/ha.

Članak 6.

Naknada za korištenje voda obračunava se na ukupnu dozvoljenu količinu zahvaćene vode godišnje (m3/god.) temeljem odgovarajućeg Ugovora sklopljenog sukladno posebnim propisima o vodama i poljoprivrednom zemljištu kojim je regulirano pravo korištenja kopnenih voda radi obavljanja djelatnosti akvakulture (u daljnjem tekstu: Ugovor), a prema formulama:

– za toplovodna (šaranska) i ostala uzgajališta vodenih organizama

NKV = UKV (m3/god.) x 1,00 kn/m3 x 0,0006

– za hladnovodna (pastrvska) uzgajališta

NKV = UKV (m3/god.) x 1,00 kn/m3 x 0,0001

gdje je

NKV – naknada za korištenje voda

UKV – ukupna dozvoljena količina zahvaćene vode godišnje (m3/god.) temeljem Ugovora.

Članak 7.

Ako pojedine katastarske općine nisu navedene u prilogu ove Uredbe, jedinična zakupnina utvrđuje se prema jediničnoj zakupnini za susjednu katastarsku općinu koja ima najvišu jediničnu zakupninu iste kulture katastarske čestice.

Članak 8.

Danom stupanja na snagu ove Uredbe prestaje važiti Pravilnik o početnoj zakupnini poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za zakup i zakup za ribnjake (»Narodne novine«, br. 107/13 i 98/15).

Članak 9.

Ova Uredba stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 022-03/18-03/73

Urbroj: 50301-25/27-18-2

Zagreb, 4. listopada 2018.

Predsjednik mr. sc. Andrej Plenković, v. r.

 

PRILOG
JEDINIČNA ZAKUPNINA/ha U KUNAMA ZA POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE U VLASNIŠTVU REPUBLIKE HRVATSKE

 

Copyright © Ante Borić