Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

PRESTAO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!

HRVATSKA NARODNA BANKA

Na temelju članka 4. stavka 1. točke 40. i članka 89. stavka 3. Uredbe (EU) br. 575/2013 (SL, L 176, 27. 6. 2013. i L 208, 2. 8. 2013.), članka 11. stavka 1., članka 101. stavka 2. točke 6. i članka 175. stavka 2. Zakona o kreditnim institucijama (»Narodne novine«, br. 159/2013.) te članka 43. stavka 2. točke 9. i članka 77. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (»Narodne novine«, br. 75/2008. i 54/2013.) guverner Hrvatske narodne banke donosi

 

ODLUKU O PROVEDBI UREDBE (EU) BR. 575/2013 U DIJELU KOJIM SE UREĐUJU ULAGANJA KREDITNIH INSTITUCIJA U KVALIFICIRANE UDJELE IZVAN FINANCIJSKOG SEKTORA I O OGRANIČENJU ULAGANJA KREDITNIH INSTITUCIJA U MATERIJALNU IMOVINU

Pročišćeni tekst

NN 41A/1451/15

1. OPĆE ODREDBE

Predmet Odluke

Članak 1.

Ovom se Odlukom radi provedbe Uredbe (EU) br. 575/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. lipnja 2013. o bonitetnim zahtjevima za kreditne institucije i investicijska društva i o izmjeni Uredbe (EU) br. 648/2012 (SL, L 176, 27. 6. 2013., u nastavku teksta: Uredba (EU) br. 575/2013) pobliže uređuju:

1) postupanje kreditnih institucija u slučaju prekoračenja ograničenja u vezi s kvalificiranim udjelima izvan financijskog sektora iz članka 89. stavaka 1. i 2. Uredbe (EU) br. 575/2013,

2) način i uvjeti za ulaganja kreditnih institucija u materijalnu imovinu, a osobito izračun ograničenja i iznimke pri izračunu i

3) izvještavanje Hrvatske narodne banke o ulaganjima.

Obveznici primjene ove Odluke

Članak 2.

Ova Odluka primjenjuje se na kreditne institucije koje su od Hrvatske narodne banke dobile odobrenje za rad i podružnice kreditnih institucija iz treće države koje su od Hrvatske narodne banke dobile odobrenje za pružanje usluga.

2. ULAGANJE U KVALIFICIRANE UDJELE IZVAN FINANCIJSKOG SEKTORA

Ulaganja u kvalificirane udjele izvan financijskog sektora

Članak 3.

Kreditna institucija dužna je na kvalificirani udio u društvu koje nije jedno od društava iz članka 89. stavka 1. točaka a) i b) Uredbe (EU) br. 575/2013, ako iznos tog kvalificiranog udjela prelazi ograničenja propisana člankom 89. stavcima 1. i 2. Uredbe (EU) br. 575/2013, primijeniti odredbu članka 89. stavka 3. točke a) te Uredbe.

3. ULAGANJE KREDITNE INSTITUCIJE U MATERIJALNU IMOVINU

Obuhvat primjene odredaba ove Odluke kojima se uređuje ulaganje u materijalnu imovinu

Članak 4.

(1) Kreditna institucija dužna je na pojedinačnoj osnovi pridržavati se odredaba ove Odluke u dijelu kojim se uređuje ulaganje u materijalnu imovinu.

(2) Matična kreditna institucija u RH dužna je za svoju grupu kreditnih institucija u Republici Hrvatskoj pridržavati se odredaba ove Odluke u dijelu kojim se uređuje ulaganje u materijalnu imovinu na konsolidiranoj osnovi.

(3) Kreditna institucija sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koja je društvo kći matičnom financijskom holdingu ili matičnom mješovitom financijskom holdingu u grupi kreditnih institucija u RH, dužna je ispunjavati odredbe ove Odluke u dijelu kojim se uređuje ulaganje u materijalnu imovinu na osnovi konsolidiranoga financijskog položaja toga financijskog odnosno mješovitog financijskoga holdinga.

Ograničenje ulaganja

Članak 5. (NN 51/15)

(1) Ukupna ulaganja kreditne institucije u materijalnu imovinu ne smiju prelaziti 40% priznatoga kapitala kreditne institucije.

(2) Pri izračunu ograničenja iz stavka 1. ovoga članka uzima se neto iznos materijalne imovine utvrđen primjenom odgovarajuće metode mjerenja ovisno o klasifikaciji dugotrajne materijalne imovine (trošak ulaganja umanjen za akumuliranu amortizaciju, kao i umanjen ili uvećan za ispravak vrijednosti nastao zbog vrijednosnog usklađivanja imovine, a dodatno može biti umanjen i za troškove prodaje ako je riječ o materijalnoj imovini namijenjenoj prodaji).

Ulaganje u materijalnu imovinu

Članak 6.

(1) U smislu ove Odluke, u materijalnu imovinu uključuju se sve nekretnine i pokretnine koje kreditna institucija ima u vlasništvu ili se njima koristi na osnovi ugovora o lizingu, najmu ili zakupu, a čiji je vijek upotrebe duži od godine dana.

(2) Pod ulaganjem kreditne institucije u materijalnu imovinu smatraju se:

1) ulaganja u materijalnu imovinu koja je u pripremi ili upotrebi, uključujući i materijalnu imovinu kojom se kreditna institucija koristi na osnovi financijskog lizinga, materijalnu imovinu namijenjenu prodaji koja se vrednuje prema Međunarodnom standardu financijskog izvještavanja 5 te ulaganja u nekretnine koje se vrednuju prema MRS-u 40,

2) naknadni izdaci za rekonstrukciju, adaptaciju i modernizaciju materijalne imovine u vlasništvu kreditne institucije odnosno kojom se kreditna institucija koristi na osnovi financijskog lizinga, čime se produžava vijek upotrebe, povećava kapacitet ili kvaliteta materijalne imovine, te se takvi naknadni izdaci u skladu s MRS-om 16 dodaju prvobitnoj knjigovodstvenoj vrijednosti tih sredstava,

3) materijalna imovina stečena u zamjenu za nenaplaćene tražbine kreditne institucije u skladu s člankom 7. ove Odluke,

4) ulaganja u nematerijalnu imovinu u svrhu stjecanja prava korištenja materijalnom imovinom, koja nije u vlasništvu kreditne institucije, a prema ugovoru o operativnom lizingu, najmu ili zakupu i

5) ulaganja radi poboljšanja funkcionalnih svojstava odnosno povećanja upotrebne vrijednosti (investicijsko održavanje) materijalne imovine kojom se kreditna institucija koristi na osnovi operativnog lizinga, najma ili zakupa.

(3) Pod ulaganjima u svrhu stjecanja prava korištenja materijalnom imovinom iz stavka 2. točke 4. ovog članka smatraju se izdaci za svu unaprijed plaćenu naknadu, najamninu ili zakupninu prema ugovoru o operativnom lizingu, najmu odnosno zakupu materijalne imovine za razdoblje poslije datuma izvješća.

Iznimke od ograničenja ulaganja

Članak 7. (NN 51/15)

Pri izračunu ulaganja iz članka 5. stavka 1. ove Odluke ne uključuje se ulaganje u materijalnu imovinu koju je kreditna institucija stekla, u prve dvije godine nakon stjecanja, u zamjenu za svoje tražbine u postupku financijskog restrukturiranja, u stečajnom ili ovršnom postupku te primjenom instrumenata osiguranja tražbina u skladu s Ovršnim zakonom.

Zabrana trgovanja materijalnom imovinom

Članak 8.

(1) Kreditna institucija ne smije trgovati materijalnom imovinom.

(2) Pod trgovanjem, u smislu ove Odluke, smatra se stjecanje i prodaja materijalne imovine s namjerom ostvarivanja dobiti od razlike između njezine nabavne i prodajne cijene.

4. IZVJEŠTAVANJE HRVATSKE NARODNE BANKE

Izvještavanje Hrvatske narodne banke

Članak 9.

Kreditna institucija dužna je, na način, u rokovima i obrascima propisanima odlukom kojom se uređuju supervizorski izvještaji kreditnih institucija te Odlukom o statističkom i bonitetnom izvješćivanju, izvještavati Hrvatsku narodnu banku u vezi s ulaganjima:

– u kvalificirane udjele izvan financijskog sektora prema odredbama članaka 89. do 91. Uredbe (EU) br. 575/2013,

– u kapital drugih pravnih osoba i

– u materijalnu imovinu prema odredbama ove Odluke.

5. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Prestanak važenja prethodne Odluke

Članak 10.

Na dan stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o provedbi Uredbe (EU) br. 575/2013 u dijelu kojim se uređuju ulaganja kreditnih institucija u kvalificirane udjele izvan financijskog sektora i o ograničenju ulaganja kreditnih institucija u materijalnu imovinu (»Narodne novine«, br. 1/2009., 75/2009., 67/2013. i 160/2013.).

Stupanje na snagu

Članak 11.

Ova Odluka objavljuje se u »Narodnim novinama« i stupa na snagu 31. ožujka 2014.

O. br. 90-020/03-14/BV

Zagreb, 25. ožujka 2014.

Prijelazne i završne odredbe iz NN 51/15

Članak 3.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

O. br. 108-020/05-15/BV

Zagreb, 5. svibnja 2015.

 

 

Copyright © Ante Borić